Samsung uvádí 840 EVO, mSATA SSD o kapacitě 1TB

2

Pokud jste majitelem nějakého z ultrabooků, tak pravděpodobně využíváte nějaký z moderních SSD disků. A poslední dobou jsou čím dál více populární mSATA SSD, které jsou mnohem menší než klasické 2,5" disky, čehož samozřejmě využil Samsung a přišel až s 1TB miniaturním SSD diskem pro rozhraní mSATA.

Samsung není jen výrobce ledniček a praček. Už delší dobu vyrábí chytré telefony a ještě delší dobu vyrábí různé čipy. Jedná se o celou škálu výrobků, ale nejdůležitější jsou procesory a paměťové čipy. S druhým zmíněným právě Samsung zabodoval a to v segmentu SSD, kde nabízí až 1TB modely.

Ovšem to není vše a Samsung jde ještě dále, ovšem ne s kapacitou, ale s rozměry. Uvedl na trh nejmenší 1TB SSD disk pro rozhraní mSATA, což je kartička o velikosti 30×26,8 mm. Rychlosti činí 540MB/520MB a IOPS útočí na hodnotu 98000 pro náhodné čtení a v případě náhodného zápisu se jedná o 90000, což je slušná hodnota. Samsung poprvé použil svoji 10nm výrobní technologii.

S takovou kapacitou již ztrácí klasické rotační disky smysl, ovšem pokud se podíváte na cenovku, tak zjistíte, že ještě dlouho tady s námi klasické pevné disky budou. Za 2,5" SSD disk o kapacitě 1TB od Sasmungu zaplatíte přibližně 15 000 Kč. Cena mSATA varianty není známá, ovšem disk se má dostat do prodeje později v tomto měsíci, takže se cenovku co nevidět dozvíme. Prodej startuje celosvětově.

Zdroje: notebookreview.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Ceny SSD sú stále pomerne vysoké, ale za posledné roky to padlo celkom slušne a k tomu všetkému narástol aj výkon :)
Mám v notebooku 250GB 840 EVO a tú investíciu nikdy ľutovať nebudem :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze