Samsung T9 SSD
recenze

Samsung T9 SSD

Pohotové úložiště
1

Potřebujete externí SSD s vysokými přenosovými rychlostmi a ocenili byste i odolnost vůči pádům? Právě to zvládne Samsung T9, který se nabízí hned ve třech kapacitách a zaujme i elegantním designem.

Není tomu tak dávno, co jsme vám přinesli recenzi na velmi povedený disk Samsung T7 Shield, který se pyšnil odolným provedením a vcelku slušnými přenosovými rychlostmi. Pokud se převážně pohybujete na obchodních schůzkách a do divočiny zavítáte maximálně jen pod pohrůžkou násilí, zřejmě byste spíše ocenili disk s vyššími přenosovými rychlostmi a stačit bude decentnější odolnost. A právě proto si pro nás Samsung přichystal SSD Samsung T9.

Technické parametry Samsung T9 SSD

Rozměry 88 × 60 × 14 mm
Hmotnost cca 122 g
Materiál tvrzený pogumovaný plast
Ochrana dat 256bitové AES šifrování
Odolnost proti pádu až ze 3 metrů
Maximální přenosová rychlost USB 3,2 Gen 2×2 (20 Gbps), až 1 950 MB/s pro zápis
Konektor USB-C
Cena (1/2/4 TB) 3 499/4 999/9 999 Kč

Obsah balení: jen základ

V balení kromě samotného disku naleznete ještě USB-C–USB-C kabel a USB-C–USB-A pro přenos dat a základní dokumentaci. Díky tomu, že Samsung přibalil oba důležité kabely, žádná další investice již není potřeba, disk můžete bez problémů používat se smartphony, notebooky i tablety. Kabely dodávané od výrobce rozhodně chválíme, jsou velice pevné a bezpochyby odolají i méně šetrnému zacházení. Jejich délka činí cca 45 cm.

Samsung T9 SSD
Líbilo se nám
  • USB-A i USB-C kabel v balení

Vzhled a zpracování: elegantní společník

I přestože Samsung T9 SSD není z podstaty diskem do divočiny, potěšilo nás, že i zde Samsung zachoval odolnost vůči pádu, v tomto případě se můžete spolehnout na ochranu proti pádu z výšky až 3 metrů. Nemusíte se přitom obávat nějaké „opancéřované obludy“, rozměry disku činí 88 × 60 × 14 mm a hmotnost příjemných 122 gramů. Tělo SSD je tedy příjemně kompaktní i lehké, Samsung nasadil plasty, které jsou pogumované, takže odolají i méně šetrnému zacházení, speciální obal na disk pořizovat nemusíte.

Samsung T9 SSD

Odolnost vůči vodě a prachu tentokrát chybí, ale vzhledem k zaměření disku nejde o problém – Samsung T9 SSD bude povětšinou ležet na pracovním stole nebo v obalu s notebookem, do přírody bude vhodnější nedávno testovaný Samsung T7 Shield.

Na těle kromě USB-C nalezneme také logo Samsung a na boku informace o disku, tedy paměťovou variantu a přesné modelové označení, včetně důležitých certifikací. Nechybí ani LED, která informuje o připojení a inicializaci disku, po chvíli však pohasne, aby její svit zbytečně nerušil.

Samsung T9 SSD

Samsung chválíme za kvalitní zpracování, kompaktní rozměry i nízkou hmotnost. I přestože se disk nabízí pouze v černé, věříme, že většině zájemců to žádný problém činit nebude.

Líbilo se nám
  • kompaktní
  • nízká hmotnost
  • kvalitní provedení
  • odolnost vůči pádu

Rychlostní testy: velmi slušné výsledky

Samsung T9 SSD podporuje maximální přenosové rychlosti USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps), PCIe NVMe. Potencionálně se tedy bavíme o propustnosti 1 950 MB za vteřinu pro zápis. Samozřejmě musíte mít podporované zařízení. Disk lze pořídit v kapacitách 1, 2 a 4 TB. My jsme disk testovali s MacBookem Pro 14" 2023 s procesorem M3 Pro a třemi porty Thunderbolt 3 (až 40 Gb/s), které jsou zpětně kompatibilní i s USB 4 (až 40 Gb/s). Samozřejmě jde o teoretická čísla, v našem v případě jsme se dostali na rychlosti okolo 1 810 MB/s při zápisu a 850 MB/s při čtení. Nutno podotknout, že tato čísla jsou zprůměrovaná a stabilní, k poklesu zkrátka nedocházelo, za což můžeme vděčit systému Dynamic Thermal Guard, který reguluje teplotu a zamezuje rychlostním výkyvům. Disk je tak po většinu času maximálně vlažný.

Samsung T9 SSD

Přenos 17GB souboru zabral zhruba 12 vteřin, což odpovídá naměřenému výkonu. Rychlost se samozřejmě mění v případě, kdy kopírujete například složku s tisíci soubory. V našem případě jsme vyzkoušeli přenos složky o velikosti 90 GB, ve které bylo přes 25 tisíc souborů. V takovém případě trval přenos 4 minuty a 8 vteřin, pokles byl tedy výraznější, jde však o extrémní případ.

ProRes video není pro T9 SSD problém.

Disk od Samsungu jsme samozřejmě vyzkoušeli i s iPhonem 15 Pro Max, který podporuje přímý zápis ProRes videa na externí úložiště. Samsung T9 SSD je s tím kompatibilní, stačí tedy disk zapojit, v nastavení aplikace Fotoaparát vybrat možnost ProRes videa a hned vedle spouště se objeví zmínka, že nahrávky budou uložené na USB-C. Že se přímé nahrávání na externí SSD vyplatí, naznačují velikosti výstupních souborů. 4K/60 fps HDR video o délce 30 vteřin zabere v úložišti 6,45 GB, při 30 fps 2,2 GB a při 4K rozlišení + 24 fps pak 1,65 GB.

Samsung T9 SSD

Pokud se rozhodnete pro nejnáročnější 4K/60 fps HDR video, do paměti se vejde okolo 72 minut záznamu (1TB varianta disku, pro uživatele k dispozici zhruba 970 GB). Dodáme, že ani při zátěži se disk nijak zvlášť nepřehřívá.

Líbilo se nám
  • velmi slušné přenosové rychlosti
  • podpora přímého nahrávání ProRes videa
  • tři paměťové varianty

Zhodnocení: kvalitní „SSDčko“

Samsung T9 SSD je kvalitní disk, který Samsung nabízí ve třech paměťových variantách. Ano, ceny nejsou nejnižší, ovšem za 1TB variantu zaplatíte rozumných 3 499 Kč a dá se očekávat, že tato varianta bude spolu s 2TB v prodejích nejúspěšnější, zde si už ovšem připravte 4 999 Kč. Za 4TB variantu chce Samsung 10 tisíc korun, ovšem za kvalitu je zkrátka nutné připlatit si. Samsung chválíme za kvalitní provedení, odolnost vůči pádům z výšky až 3 metrů a samozřejmě za dobré přenosové rychlosti, díky kterým se Samsung T9 SSD stane pro mnohé prakticky nepostradatelným pomocníkem při každodenním přenosu velkých datových souborů.

Foto: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Klady
  • tři paměťové verze
  • vysoké přenosové rychlosti
  • podpora nahrávání ProRes videa
  • dva kabely v balení
  • odolnost vůči pádům
  • prémiový design, kvalitní zpracování
Zápory
  • vysoká cena 4TB varianty
Diskuze ke článku
Václav
Václav
Naprosto nechápu, jak jste z toho disku mohli dostat takovou rychlost zápisu, když MacBooky ani dnes nemají podporu USB 3,2 Gen 2×2 (20 Gbps), ale USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s). Rychlost by tedy měla být obdobná jako u T7 Shieldu, což ukazují i zahraniční recenze. 🤷‍♂️

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze