Samsung Galaxy Xcover: recenze dalšího obrněnce
recenze

Samsung Galaxy Xcover: recenze dalšího obrněnce

Dávná sláva odolných telefonů se pomalu ale jistě navrací. Samsung do svého portfolia zařadil dalšího zástupce řady Xcover a tentokrát dokonce k rodince Galaxy, což znamenaná jediné – přítomnost operačního systému Android. Kromě certifikace IP67 je ale výbava spíše průměrná.

Kdo si pamatuje mobilní telefony z přelomu tisíciletí, jistě si vzpomene na hned několik modelů Siemens a Nokia, které se zvýšenou odolností pyšnily. S nástupem dotykových displejů se však zdálo, že se nad těmito obrněnci zavřely dveře a více se jich už nedočkáme. Naštěstí se tento scénář nenaplnil a odolné telefony se znovu hlásí o slovo. Dokonce si lze vybírat mezi mobily bez i s operačním systémem, byť s omezením na Android. Svůj chytrý a odolný telefon v má v nabídce Motorola, Sony a nyní i Samsung.

Samsung Galaxy Xcover - oficiální fotografie

Samsung Galaxy Xcover jsme si prvně osahali již loni v září v Berlíně. Na pulty českých obchodů se dostal zhruba v únoru. Svou výbavou nicméně spadl spíše mezi méně vybavené telefony. Samozřejmě nechybějí klasické funkce jako Wi-Fi či GPS a rychlá data, potěší i velký displej a fotoaparát s automatickým ostřením, nicméně jsme narazili i na několik závažnějších nedostatků. Dokáže i tak Galaxy Xcover obstát a zaujmout?

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 66 × 12 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3,65" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetMarvell MG2, CPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 6.0 S80
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 3 539 Kč

Samsung Galaxy Xcover – videopohled

Obsah balení

Pokud byste u out-doorového telefonu očekávali balení plné speciálních bonusů, budete u Xcoveru zklamáni. V malé krabičce se totiž nachází jen nabíječka, datový kabel a 2 GB microSD karta. Chybí dokonce i sluchátka. Nejen za ně tedy Samsung káráme, že takto zbytečně šetřil a prodeje telefonu nepodpořil zajímavějším příslušenstvím.

V základním balení žádné zajímavé příslušenství nenaleznete

Design a konstrukce: v tradičních barvách

Nepsaným pravidlem u odolných telefonů je kombinace černé barvy a pak dalšího, kontrastního odstínu. Často se tak dostává na oranžovou a právě ta dostala prostor i u Galaxy Xcover. Tedy pokud si tuto variantu zvolíte, Samsung totiž nabízí ještě šedo-černou variantu. Z důvodu obrnění je Galaxy Xcover poměrně široký, 65,9 milimetrů již v ruce pocítíte. Výška 121,5 milimetrů je v normě a potěší tloušťka jen 12 milimetrů. Více než potěšující je hmotnost rovných 100 gramů, Galaxy Xcover se tak řadí mezi lehčí telefony.

Z přední strany vypadá Galaxy Xcover vcelku normálně

Design se Samsungu povedl. Není sice tak nápaditý, jako u konkurenčního Sony Ericssonu Xperia active, i tak jej ale bezpečně poznáte i dálku. Z přední strany se telefon tváří ještě poměrně běžně. Více už napovídají boky, které jednak působí masivním dojmem a především na sobě mají protiskluzové dráhy, které přesně vytváří punc odolnosti. Nejzajímavější je zadní strana. Plastový zvrásněný kryt má v každém rohu malou nožičku, čímž je chráněn nejen kryt samotný, ale třeba i čočka fotoaparátu. V dolní části krytu je pak stříbrný zámek. Jde o velmi důležitý prvek celé odolnosti. Až po uzamčení zadního krytu je totiž telefon odolný. O tom si ale řekneme níže.

Zajímavé boky s protiskluzovou úpravou

Po obvodu telefonu se na levém boku nachází pouze kolébková klávesa regulující hlasitost. Pravý bok pak ubytovává nezbytnou odemykací klávesu. Veškeré konektory jsou pak skryty pod krytkami, které jsou zevnitř obalené těsněním. Na horní straně jde o 3,5 mm jack konektor, na spodní pak o datový microUSB konektor.

Odolnost potvrzuje zadní kryt se zámkem

Přední stranu okupuje především rozměrný displej. Nad ním jsou nezbytné senzory a reproduktor. Pod displejem překvapí trojce hardwarových kláves. Ty už se na dnešních telefonech moc nevidí. Škoda, že je výrobce nepodsvětlil. Než si zvyknete, čeká vás ve tmě hledání. Zadní stranu už jsme probírali výše, a proto jen dodám, že čočce fotoaparátu dělá společnost LED dioda a z druhé strany průduch hlasitého reproduktoru.

Konektory jsou schovány pod tlustými krytkami

U odolných telefonů jsou často vidět různé kovové části či pogumované povrchy. Galaxy Xcover však zcela vybočuje a je celý z plastu. Nikde naštěstí nic nevrže a vše působí pevným dojmem. Jen zadní kryt se při zmáčknutí lehce hýbe.

Baterie a výdrž

Telefony se zvýšenou odolností by měly mít i dostatečně silnou baterii. Přeci jen jsou určeny aktivním lidem, kteří často tráví čas v místech, kde na elektrickou zásuvku narazí jen těžko. Galaxy Xcover dostal do vínku Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh, což by s ohledem na slabší procesor či menší displej mohlo vypadat jako dostatečná kapacita. Při běžném používání, kdy budete on-line a uskutečníte několik hovorů, se nicméně dostanete jen na dva, v lepším případě tři dny, což nijak oslňující není.

Baterie a vnitřnosti jsou dobře chráněny

Tuto přibližnou výdrž potvrdily i naše standardizované testy. Vyzkoušeli jsme výdrž při nepřetržitém hlasovém hovoru, kdy byl telefon přihlášen do 3G sítě a displej byl zhasnutý a synchronizace v pozadí potlačena. Výrobce slibuje 11 hodinovou výdrž. Jaká je realita? V našem testu jsme se dostali na 9 hodin a 39 minut. Po této době se telefon vypnul. Druhým testem bylo přehrávání videa na YouTube. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, synchronizace byla potlačena, jas displeje nastaven na 50 % a hlasitost zvuku do obyčejných peckových sluchátek nastavena také na polovinu. Galaxy Xcover vydržel video přehrávat 6 hodin a 4 minuty.

Zvuk

Hlasitý reproduktor na zadní straně Xcoveru odvádí velmi slušnou práci a v případě nouze přes něj lze i poslouchat hudbu. Mohl by však být hlasitější. Pokud si brousíte zuby na poslech hudby pod vodou, máte smůlu. Jakmile telefon ponoříte pod vodu, reprodukce hudby se zastaví. Poté navíc počítejte s tím, že dokud telefon neuschne, bude zvuk z reproduktoru zastřený a nevýrazný. Po pár minutách na sluníčko se ale vše navrátí do původního stavu.

Poměrně kvalitní je i zvukový výstup do sluchátek. Potěší přítomnost basové složky, která však zbytečně neutápí výšky. Galaxy Xcover tak patří k lepšímu průměru.

Displej: zpátky do minulosti

Displej je nejzranitelnějším místem na telefonu. Samsung na to ale myslel a displej je chráněn odolným sklíčkem Corning Gorilla Glass. Na poměry odolných telefonů má Xcover velmi velký displej, úhlopříčka činí 3,65 palce. Obrovská škoda, že Samsung použil rozlišení jen 320 x 480 pixelů, které je naprosto nedostatečné pro takto velkou plochu. Hrubý rast je jasně viditelný a celkový dojem z displeje opravdu není dobrý. Špatné jsou i pozorovací úhly, především při pohledu zprava barvy rychle invertují. Velký problém činí také čitelnost na slunci. Nepomáhá ani maximální jas. Na ostrém slunci si prostě nic nepřečtete. Druhá ruka, schopná stínit, se tedy bude jistě hodit. U odolného telefonu, u kterého je běžné jeho používání v přírodě je tato vlastnost poměrně nepříjemná.

Displej je největší slabinou telefonu

Zvýšená odolnost a outdoorové funkce

Nadešel čas, abychom se blíže seznámili s onou zvýšenou odolností. Nejprve trocha teorie. Samsung Galaxy Xcover se může chlubit certifikací IP67. Co to konkrétně znamená? První číslice 6 zaručuje odolnost vůči úderu cizím předmětem a vniknutí cizích předmětů do těla telefonu, například prachu. Druhá číslice pak definuje odolnost přístroji proti vodě. Zde konkrétně máme číslo 7, což zaručuje vodotěsnost po dobu 30 minut v hloubce 1 metr.

Všechny konektory jsou pečlivě chráněny

Odolnost telefonu proti prachu a vodě jsme během testování samozřejmě vyzkoušeli. Velmi důležitý je onen výše zmíněný zámek. Po jeho otočení dojde k přisátí zadního krytu a tím ochraně baterie a důležitých součástí uvnitř telefonu. Neméně důležité je správné uzavření všech krytek. Poté už se s nepříznivými podmínkami telefon pere statečně. Po ponoření do vody nadále funguje, displej svítí, jen telefon kvůli kapacitnímu dotykovému displeji nelze ovládat. Po vyjmutí ale displej okamžitě funguje. Podívali jsme se také, kam až se voda dostane. Proniká pod zadní kryt, ale pouze tam, kde nic nezpůsobí. K baterii či dovnitř telefonu se nedostane. Stejný případ je u krytek chránících konektory. Vlhké je pouze těsnění, konektor už nikoliv.

S Xcoverem se můžete v klidu i koupat

Odolné telefony se ve většině případů pyšní speciálními funkcemi, které úzce souvisí s venkovními aktivitami. Samsung si ale zřejmě myslí, že jde o zbytečnost. Galaxy Xcover totiž nenabízí v podstatě žádnou takovou funkci. O nějakém manažeru sportovních aktivit si můžete nechat jen zdát. Chybí ale dokonce i obyčejné stopky. Jedinou funkcí, kterou oceníte, je svítilna. Její obsluha nicméně nepatří k nejšťastnějším. Funkci světla nejprve musíte hluboko v nastavení povolit a pak funguje. Jenže jen v případě, je-li telefon uzamčen. Pak stačí podržet horní část tlačítka regulujícího hlasitost a stejným způsobem svítilnu zase vypnete. Snaha o rozsvícení při zapnutém displeji je marná.

Voda se pod kryt dostane - k baterii a důležitým částem však nikoliv

Uživatelské prostředí: obehraná písnička

Prostředí telefonu je na chlup stejné, jako v kterémkoli jiném Samsungu nižší a střední třídy. Galaxy Xcover běží na Androidu Gingerbread 2.3.6 s nadstavbou TouchWiz 4.0, přičemž aktualizace na čtyřkový Android se neplánuje. Hardwarová výbava zahrnuje jedno-jádrový procesor s taktem 800 MHz. Papírově je k dispozici 512 MB RAM, reálně jde o 316 MB RAM, přičemž po naběhnutí systému zbývá pro uživatele zhruba 145 MB RAM. Před samotným popisem plynulosti a prostředí si můžete prohlédnout výsledky v několika benchmark testech.

Stav paměti RAM a výsledky benchmark testů

Vše začíná odemknutím telefonu. To lze provést výhradně tlačítkem na boku telefonu. Tajně jsem doufal, že to bude možné i stiskem například tlačítka s domečkem, ale bohužel. Odemykací obrazovka je poměrně chudá a nabízí jen informaci o čase a datu. K úplnému odemčení musíte tuto obrazovku odtáhnout „někam“ doprava. Úkon na první pohled jednoduchý je ale ve výsledku oříškem. Táhnout nesmíte moc rychle a obrazovku musíte opravdu podsunout celou, jinak se zase vrátí na své původní místo.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostní obrazovky můžeme osadit libovolným widgetem z předinstalované nabídky výrobce. Můžeme přidávat i nové pohotovostní obrazovky, do maximálního počtu sedm. Notifikační lišta podává informace o přijatých událostech a zároveň nabízí pět zkratek pro aktivace funkcí Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuku nebo automatického otočení displeje. Hlavní menu se nese ve zvyklostech jiných zařízení s Androidem výrobce Samsung. Jednotlivé aplikace můžeme přesouvat, přenášet do složek nebo je odinstalovat. Prostředí hlavního menu je uspořádáno do vertikálního rozpoložení.

Úprava pohotovostních obrazovek

Plynulost prostředí je na velmi slušné úrovni, na nic nebudete čekat a ani se nekoná nepěkné trhání animací.

Seznam aplikací

Fotoaparát: slušné tři megapixely

Výrobce z trochu nepochopitelných použil fotoaparát s nižším rozlišením. Opět se tak setkáváme s rozlišením 3,2 megapixelů. Reputaci si Samsung napravuje tím, že neopomněl automatické ostření a přítomna je taktéž LED dioda. I přes nižší rozlišení Galaxy Xcover produkuje solidní snímky, kterým neschází barevná věrnost. Na velmi dobré úrovni jsou detaily i celková ostrost. Problém nečiní ani makro či protisvětlo. Velikost jedné fotografie je průměrně 1,3 MB.

Ukázkové fotografie

Slunné počasí je pro fotografování nejideálnější

Xcover si poradí i se silným proti světlem

Slušné snímky lze pořídit i když je pod mrakem

Obstojně si s fotografováním Xcover poradí i za umělého osvětlení

Díky automatickému ostření není problém ani makro

Umožněn je také záznam videa, ale pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů a s plynulostí 25 snímků za vteřinu. Kvalita je poměrně slušná, nicméně se hodí spíše jen na přehrávání na displeji telefonu.

Multimédia: solidní standard

Z multimédií zřejmě nejvíce telefon oceníte po hudební stránce. Nechybí totiž 3,5 mm jack, slušný hudební přehrávač i slot na paměťové karty, kde můžeme uložit dostatek hudebního obsahu. Náročnější posluchači ocení přítomnost několika pásmového ekvalizéru s napevno přednastavenými volbami. Vlastní volby ale přítomny nejsou. K dispozici je i prostorový zvuk, který může být aktivní pouze po připojení sluchátek.

Hudební přehrávač

Z Google Obchodu můžete stáhnout početné množství různých her, na náročnější 3D tituly však doporučuji zapomenout, kvůli omezené hardwarové výbavě. Opomenout nesmíme ani market Samsung Apps, kde nalezneme také řadu zajímavých her a aplikací v placené verzi i zdarma. Nepsaným měřičem výkonu telefonu se stala hra Angry Birds. Mohu vás ujistit, že na Xcoveru běží naprosto plynule.

Social Hub a podoba galerie fotografií

I na Galaxy Xcoveru se setkáte s výrazem „Hub“. Ovšem přivítáte pouze jediný hub, kterým je Social Hub. Zobrazuje veškerou příchozí komunikaci z textových zpráv ale především komunitních serverů a sociálních stránek. Příznivci elektronických knih mohou využít vestavěné čtečky knih Wooky. Její služby se otevřou pouze registrovaným uživatelům. Vzhledem k interní paměti 150 MB, jsme se již po několika nainstalovaných aplikacích a hrách setkali s hláškou o nedostatku paměti. Řešením je přesun aplikací a her na paměťovou kartu, ne každá hra či aplikace to ale umožňuje.

Opomenout nemohu ani přehrávání videa. Odolný Samsung si poradí s formátem AVI, a to včetně kodeků DivX a Xvid. Zapomenout ale musíte na vyšší, než televizní rozlišení. Více nicméně zamrzí, že si telefon neporadí s externími titulky. Řešením je stažení jiného přehrávače z Google Obchodu. Doporučit mohu aplikaci MX Video Player.

Videopřehrávač

Telefonní funkce: naprostá klasika

Při vstupu do telefonního seznamu naleznete v horním panelu čtyři kategorie. Tou nejdůležitější kategorií jsou bezesporu kontakty. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s Google účtem, u každého kontaktu vidíme historii ze sociálních sítí, naší aktivitu s daným kontaktem (uskutečněná volání, zprávy) nebo přidružený multimediální obsah, získaný opět ze sociálních sítí za předpokladu, že jsme se v účtech přihlásili do dané sociální sítě.

Telefonní funkce

Další kategorie jsou představovány skupinami, které lze upravovat, vytvářet nové a přiřazovat jim kontakty. Každá skupina může obsahovat námi předefinované vyzvánění, stejná situace platí pro jednotlivé kontakty. Historie supluje funkci protokolů, ukazuje nám veškerou příchozí a odchozí komunikaci. A poslední kategorie je aktivita, která je provázána s událostmi týkající se sociálních sítí.

Textová komunikace: zprávy všeho druhu

Prostředí zpráv je shodné s dalšími Android zařízeními výrobce Samsung. Příchozí zprávy jsou seskupovány ve formě konverzací. Můžete si navolit limit přijatých zpráv na konverzaci a nastavit vlastní vyzváněcí melodii příchozí zprávě. V editoru zpráv můžete při zadávání kontaktů využít volby posledního kontaktu, můžeme vybrat kontakt z telefonního seznamu nebo skupiny. Stačí také vyťukat začáteční číslice kontaktu a ihned nám vyskočí návrhy, které se pojí k příslušnému kontaktu či kontaktům.

SMS zprávy

Při psaní zprávy si můžete zvolit, zda chceme alfanumerickou klávesnici, QWERTZ klávesnici nebo Swype klávesnici pro rychlejší psaní. Opomenut nebyl ani prediktivní slovník T9. V nastavení je pak možné deaktivovat diakritiku.

Nechybí ani dvojice e-mailových klientů. První vestavěný podporuje široké množství typů účtů a protokolů (IMAP, POP3 a SMTP). Je možné stahovat došlé zprávy na pozadí, pracovat s přílohami a nastavit si push notifikaci. Dalším klientem je Gmail , který je výchozím klientem telefonů s Androidem. Podporuje složky, priority, koncepty, můžeme vytvářet nové kategorie, přidávat více příloh v jedné zprávě. Zapomenout nesmím ani na přítomnost Gtalku.

E-mailový klient Gmail

Organizaci času a GPS: vše nezbytné

Základem organizačních funkcí musí být kalendář. Ten je provázaný s Google účtem. Podporuje samozřejmě i zobrazení více kalendářů. Můžeme si nechat zobrazit agendu i zvolit, zda chceme denní, týdenní nebo měsíční náhled. Své myšlenky můžeme svěřit poznámkám, kde každá poznámka může být barevně odlišena. Můžeme ji sdílet s ostatními zařízeními pomocí technologie Bluetooth.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Užitečným programem je Polaris Office. Můžete prohlížet, editovat a dokonce i vytvářet dokumenty MS Office. Z dalších funkcí zaujme už jen vědecká kalkulačka a poznámky. Již výše jsme si řekli, že například stopky v telefonu chybí. Není však problém si je doinstalovat.

Důležitým prvkem ve výbavě odolného telefonu je bezpochyby GPS. Samsung však tuto funkci nijak nepodpořil a spoléhat se tak můžete jen na Google Mapy a Navigaci. K oběma je však nutný internet pro stahování mapových podkladů. Fixace satelitů byla na první pokus poměrně dlouhá. Při druhém pokusu se telefon se satelity spojil za necelou minutu. Výrazně pomůže A-GPS, které dobu zobrazení polohy zkrátí na pár vteřin.

Google Mapy

Datové a internetové funkce

Telefony s Androidem jsou po stránce datových funkcí většinou silné. Nejinak tomu je u Galaxy Xcoveru. Podporována jsou rychlá data HSDPA i HSUPA a nechybí ani bezdrátové Wi-Fi. Hodit se bude i Bluetooth 3.0.

Internetový prohlížeč

Kvalitní je samotný internetový prohlížeč, který dokáže i náročnější stránky rychle vykreslit. Užívat si budete plynulé posouvání po stránce či přibližování za pomoci dvou prstů. Bohužel však musíte zapomenout na podporu Flashe. Například přehrání YouTube videí je řešeno skrze externí aplikaci, u množství obsahu ale budete mít zcela smůlu. Omezením je možnost otevřít maximálně 4 okna najednou.

Zhodnocení: odolné Galaxy s nadějí

První odolný telefon od Samsungu s otevřeným operačním Android se minimálně po odolností stránce povedl. Sympatické rozměry, kdy telefon dobře padne do ruky, mnoho z vás ocení. Neubráním se ani letmému srovnání s Xperií active, u které mnohým mohl vadit malý displej. To řeší Samsung, jehož displej je podstatně větší. Bohužel se stejným rozlišením a výsledkem je nepěkná podívaná a jedna z největších slabin Xcoveru.

Do ruky padne pohodlně

Dalším překvapením je chudé základní balení a v podstatě i chudá softwarová výbava. Zarazí to především poté, co jsme se namlsali v Xperii active. Galaxy Xcover totiž nenabízí žádné speciální příslušenství a dokonce chybí i nějaká ta speciální aplikace. Když se pak podíváme na zbylou výbavu zjistíme, že před sebou máme defacto model Galaxy Ace v jiném kabátu a s horším fotoaparátem. Samsung si Xcover cení na bezmála 7 tisíc korun, což je poměrně dost.

Největšími konkurenty jsou Sony Ericsson Xperia active a Motorola Defy mini. Motorola je sice o něco hůře vybavená, vše ale vyváží podstatně nižší cenou. Rozdíl činí takřka 3 tisíce korun. Xperia active se cenově Samsungu vyrovná, nicméně nabízí bohaté základní balení, více programů v základní nabídce a v neposlední řadě rychlejší procesor a lepší fotoaparát. Proč tedy vzít Samsung Galaxy Xcover? Důvodem mohou být sympatie ke značce či prostředí TouchWiz. Svou roli může sehrát také mnohem větší displej. Pokud se však smíříte s menším displejem, dostává se Galaxy Xcover do obtížné situace, ze které by pomohlo jen zlevnění.

samsung-galaxy-xcover
Klady
  • odladěné prostředí
  • slušný fotoaparát
  • kompaktní rozměry
  • zvýšená odolnost (IP67)
Zápory
  • vysoká cena
  • jen průměrná výdrž
  • žádné outdoorové funkce
  • nepovedený displej
Diskuze ke článku
sleeper
to je zas aktualnost, tenhle mobil se prodava jak dlouho - pul roku?
Pan Někdo
U mě vítězí XPERIA ACTIVE protože má povedenější design a materiál, tenhle by moc pod vodou nevydržel ale hlavně mě zklamalo že tento "odolný" telefon nevydrží pád, což je u odolných telefonů důležité.
rr5
Autorovi:
Cakal som ze ho aspon ponorite do akvaria, alebo aspon do pohara, aby sme videli ze to funguje aj pod vodou
:-)
Prijemne by to ozivilo vasu pevnu sablonu videorecenzii, ktore mam btw rad.
s.yety
Co třeba "Samsung Rugby@smart" viz link.:http://www.8910.cz/clanky/samsung-galaxy-s/493-recenze-samsung-rugby-smart. Ten by nebzl špatný. Snad se dostane i k nám. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze