Samsung Galaxy Xcover 2: obrněnec s větším displejem a Androidem

5

Jihokorejský výrobce pokračuje ve své řadě odolných telefonů. Nejnovějším přírůstkem je model Galaxy Xcover 2. Již z názvu je patrná přítomnost Androidu, konkrétně ve verzi 4.1 Jelly Bean. Displej se zastavil na čtyřech palcích a výkon obstará dvoujádrový procesor spolu s 1 GB RAM. Snímky pak zachytíte na 5megapixelový fotoaparát.

Odolné telefony mají na trhu stále své zastoupení. O to se stará v posledních letech především Samsung a Sony. Dnes odpoledne jihokorejský výrobce představil model Galaxy Xcover 2, který je následovníkem loňského Galaxy Xcoveru. Zlepšení se udála na všech frontách. Pojďme si je tedy představit.

Samsung Galaxy Xcover 2 - oficiální fotografie

Kam až vyrostu?

Základní design Samsung zachovává. Po bočních stranách tak stále najdeme „brnění“, které telefon chrání proti pádům a oděrkám. Druhá generace Galaxy Xcoveru však přeci jen podléhá loňským trendům a je více kulatá. Nejvíce se nám Galaxy Xcover 2 vytáhl. Bez pár milimetrů o celý centimetr a měří 130 milimetrů. Šířka zůstala takřka stejná, počítejte s necelými 68 milimetry. Tloušťka je stále na snesitelných 12 milimetrech. Razantním způsobem ale narostla hmotnost, která činí bezmála 150 gramů. Pro lepší přehled doporučuji porovnávací tabulku obou generací níže nebo kompletní tabulku parametrů pod článkem, případně náš katalog.

Hlavní rozdíly - Galaxy Xcover 2 vs. Galaxy Xcover

Samsung Galaxy Xcover 2 Samsung Galaxy Xcover
rozměry 130,5 × 67,7 × 12 mm 122 × 66 × 12 mm
hmotnost 148,5 gramů 100 gramů
displej TFT, 4" 800 × 480 pixelů TFT, 3,65" 480 × 320 pixelů
operační systém Android 4.1 Jelly Bean Android 2.3 Gingerbread
fotoaparát 5 Mpx 3,2 Mpx
baterie 1700 mAh 1500 mAh

Zvětšení má zákonitě nějaké opodstatnění. Stojí za ním displej, který má nově čtyři palce. Zda-li je důvod k radosti nevím, protože větší plocha znamená větší šanci, že displej dostane tvrdý zásah. Každopádně počítejte s obyčejnou TFT technologií a rozlišením 800 x 480 pixelů.

Bonbónek do deště

Jistě vítanou modernizací prošel procesor. Nově je dvoujádrový a s taktem 1 GHz. Samsung neponechal náhodě ani paměť RAM, 1 GB bude bohatě dostačovat. Dvojice se bude dohromady starat o korektní běh Androidu 4.1 Jelly Bean a samozřejmě nadstavby TouchWiz. Dlužím vám ještě informaci o interním úložišti. Vězte, že výrobce udává 4 GB, reálně však bude prostoru o něco méně. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty.

Výbava asi nikoho neoslní, ale to není vůbec hlavním úkolem Galaxy Xcoveru 2. Jeho trumfy tkví v certifikaci IP67, která zaručuje zvýšenou zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Spadne-li vám Galaxy Xcover 2 do vody, polijete jej nebo budete používat v prašném prostředí, je to jedno, nic z toho ho nerozhází.

Zadní kryt, pod kterým se skrývá Li-Ion baterie o kapacitě 1700 mAh, je odnímatelný. Voděodolnost pak zaručuje šroub, kterého si na zadním krytu nelze nevšimnout. Pomocí mince jej utáhnete a voda nemá šanci se k baterii dostat.

Ze zbývajících funkcí jistě stojí za zmínku přítomnost dvojice GPS a GLONASS. Nechybí ani praktický fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou. Maximální rozlišení je 5 megapixelů a dokáže také zaznamenávat videa v kvalitě 720p.

Prozatím nepadlo slovo o termínu uvedení na trh. Stejně tak Samsung mlčí o ceně. Avšak švédský server Cdon odhaduje cenu na zhruba 310 eur, což je v přepočtu necelých 8 tisíc korun.

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover 2

Kompletní specifikace
Konstrukce130,5 × 67,7 × 12 mm, 148,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
potencionální zákazník
Proč výrobce "zabil" tento model tak slabou baterií.
Kostik
Jo to by byl smartphon pro mě :)
mh
Pozerám stránky výrobcu a tam je namiesto galaxy xcoveru 2 iba xcover 2 aj ked je tam napisane galaxy :D
http://m.samsung.com/cz/consumer/mobile-phone/mobile-phone/bar/GT-C3350AAAVDC
Pavel
Výbava na dnešek jen průměr, větší váha, pokud bude parádně zpracovanej ,bude mít aspoň gorilu 2, a hlavně bude na rozumné ceně cca do 6500, mohl by to být prodejní hit. Ne jako ten nepovedenec XP GO (špatná GPS,světel.čidlo,a hlavně mizerná hlasitost sluchátka a repro)u kterého tvrdí že je nástupce XP ACTIVE (což je urážející). Tak ať to samsung nepo...a jdu do něj.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze