Samsung Galaxy S6 v Česku: vyzkoušeli jsme jeho fotoaparát

63

Samsung Galaxy S6 se v České republice začne prodávat až za měsíc, už nyní ale jihokorejský výrobce přiváží první testovací kusy a my jsme využili šance vyzkoušet podrobněji fotoaparát novinky. Podívejte se, jaké funkce a režimy nový Galaxy S6 nabízí a samozřejmě také jak fotí a natáčí.

Samsung Galaxy S6 byl společně s variantou Galaxy S6 edge se zakřiveným displejem představen na veletrhu MWC v Barceloně, kde jsme jej nejen podrobně vyzkoušeli, ale přinesli jsme vám také přehled barevných variant, rozdílů oproti modelu Galaxy S5 a v neposlední řadě jsme se podívali také na inovovaný TouchWiz s čistší a elegantnější grafikou protkanou Material Designem Androidu 5.0.

Samsung Galaxy S6

Samsung již oznámil datum zahájení prodeje v Česku, které nastane 17. dubna, a odhalil i kompletní ceny. Některé barevné varianty budou dostupné jen v nejvyšších paměťových variantách a budou tedy velmi drahé.

My jsme tento týden využili možnost podrobněji otestovat fotoaparát v různých podmínkách. A novinek je více, než by se mohlo zdát. V obou verzích, respektive jak v Samsungu Galaxy S6, tak také v Galaxy S6 edge nalezneme 16Mpx fotoaparát se světelností F/1.9, tu mimochodem nabídne i přední selfie fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a výrazně větším čipem oproti předchůdci. Hlavní fotoaparát pak potěší zejména optickou stabilizací obrazu, proto fotoaparát bohužel tak nehezky vystupuje z tenkého těla.

Samsung Galaxy S6

Rychlé spuštění a nová aplikace pro fotografování

První novinkou, která je zároveň velmi užitečná a návyková, je rychlé spuštění fotoaparátu. Stačí kdykoliv stisknout dvakrát za sebou hardwarové domovské tlačítko a jste připraveni k focení. Funguje to i při vypnutém displeji. Spuštění je skutečně velmi rychlé, Samsung dokonce tvrdí 0,7 vteřiny.

Prostředí fotoaparátu je elegantnější, rychlejší a přehlednější

Samotná aplikace fotografování prošla faceliftem, při výběru režimů už nemusíte listovat stránkami a design je elegantnější. Po levé straně jsou opět po ruce rychlé volby včetně HDR nebo efektu, tlačítkem Režim se pak dostanete do nabídky výběru dalších módů. Režim Pro dovolí zvolit vyvážení bílé, citlivost ISO, expozici a přepnout do makro režimu, manuální ostření k dispozici není. Režim Panorama je zřejmý, S6 poté umí nahrávat zpomalené nebo naopak zrychlené video. Zajímavým režimem je selektivní ostření, které známe už z Galaxy S5. Telefon umí po zaostření na blízký předmět výrazně rozostřit pozadí, případně zaostřit vše nebo jen pozadí, a to díky pořízení více snímků rychle za sebou s rozdílným zaostřením.

Novinkou je Virtuální snímek, kdy můžete vyfotografovat blízký předmět kolem dokola a interaktivně si poté snímky prohlížet, případně můžete vaše dílo vyexportovat jako video, protože jinak takovýto typ snímku nezobrazíte jinde, než přímo v telefonu.

Samsung Galaxy S6 (virtuální snímek převedený do videa)

Maximálním rozlišením při poměru stran 16:9 je 16 Mpx, vyšší rozlišení již nastavit nelze, není to ani potřeba. A fotografie? Jedná se ještě o předprodukční software a kvalita se může zlepšit, už nyní je ale vidět, že S6 bude schopným fotomobilem. Optika zajišťuje výbornou ostrost fotografií, které jsou barevně věrné a Samsung nemá tendenci je přibarvovat nebo volit příliš vysoký kontrast. Dynamický rozsah sice není nijak vysoký a někdy je vidět, že má S6 problém s protisvětlem, celkově jsou ale fotografie povedené. Samsung by jen ještě mohl zapracovat na postprocessingu, aby se některé detaily neslévaly. Pochválit lze poměrně nízkou úroveň šumu a zároveň zachování detailů za zhoršených světelných podmínek. Vhod přichází také optická stabilizace, díky které je snadnější vyfotit „z ruky“ ostrou noční fotografii.

Fotografie z exteriéru za dobrých podmínek
Fotografie z interiéru
Makro
Večerní a noční fotografie

Vyzkoušeli jsme i kvalitu přední 5Mpx kamerky. Ostrost je horší, než na kterou jsme zvyklí u zadních fotoaparátů, má však dobrou světelnost f 1.9 a široký záběr. Obojí se pro účely focení selfies bude jistě hodit.

Přední fotoaparát

Samsung Galaxy S6 umí natáčet video až ve 4K rozlišení rychlostí 30 snímků za vteřinu, tehdy ale není k dispozici několik režimů, včetně HDR. Případně se můžete spokojit s klasickým FullHD rozlišením, ve kterém je již k dispozici vše, co S6 nabízí a zároveň můžete zvolit i rychlost až 60 snímků za vteřinu.

Samsung Galaxy S6 (testovací video) – FullHD, exteriér

Samsung Galaxy S6 (testovací video) – exteriér, 2160p

Technické parametry Samsung Galaxy S6

Kompletní specifikace
Konstrukce143,4 × 70,5 × 6,8 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (2 988 × 5 312), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 550 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:24 hodin
Dostupnostduben 2015,
Diskuze ke článku
martin
Lumia 1020 stále neporazena ;););)
DeX.DC
takze fotak ma optickou stabilizaci je to nejlepsi mobil co kdy byl na planete vyroben stoji jak iPhone 6 a foti jak mobil za 10 000. Kdyz se podivam na iPhone 6 ktery ma 8Mpi fotak tak vidim jen to ze samsung zase nic nedokalaz jen ukazal to ze v antutu udela 70 000 bodu to je ale malo. Hlavne ze trumfnul iphone 6 v tloustce o 0,1mm a okopiroval PAY. Ten mobil ma cenu tak 10 000 a to jen zvuli tomu ze to je samsung byt to jina cinska znacka tak se prodava ze 8 000. Covek co da od 20 000 do 30 000 z samsung S6/S6 edge je u me blazen jelikoz ten mobil neni nic prevratneho nic noveho nic pekneho nic vodeodolneho a vydrzi taky prd. A je videt ne asi v evrope a v CR ale v cine ze lide uz zacinaji mit samsungu plne zuby a ze si radeji koupi stejne vykonny mobil znacky XYZ za 9 000 nez davat 2x -3x tolik za samsung ktery je predrazeny tak 15 000 jinak by nebylo mozne prodavat mobil S5 za 18 500 a skoncit se ziskem na 13 500. S6 je asi posledni kapka samsung poharu ktery brzo pretece
Michal
Za dobrých světelných podmínek jsou fotky skvělé. Noční snímky ovšem zklamání. Lehce nadprůměrný fotoaparát.
Michal
Lepší nadprůměr na úrovni slabších Lumií 830, 930.... Žádný zázrak se nekoná 1020 i tento rok bude dále kralovat ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze