Rozlišení displejů se u FullHD nezastaví, příští rok opět povyroste

28

Rozlišení displejů na dnešních mobilních telefonech a tabletech roste takřka každým rokem. Ačkoliv se může zdát, že již nyní jsou displeje více než jen velmi jemné, dočkáme se ještě vyšších rozlišení.

Zatímco loňský rok byl ve znamení 720p displejů, které nemohly chybět u žádné vlajkové lodi, v letošním roce jsme pokročili ještě o stupeň výše. Všechny vlajkové lodě věhlasných výrobců, které mají displeje s úhlopříčkou okolo pěti palců, nabízejí rozlišení 1920 x 1080 pixelů, tedy FullHD. Hustota pixelů se tak například u HTC One, které nabízí 4,7 palcový displej, vyšplhala na 469 PPI.

Přečtěte si také: Qualcomm představil displej Mirasol s rozlišením 2560 x 1440 pixelů

Již příští rok by však smartphony mohly prolomit hranici 500 PPI. Chystají se totiž šestipalcové displeje s rozlišením 2560 x 1600 pixelů, tedy WQXGA rozlišení. Nabízí se okamžitě otázka, zda je to vůbec potřeba. Mnozí odborníci tvrdí, že lidské oko takřka nerozezná rozdíl mezi rozlišením 720p a 1080p. Ani to však zřejmě vývoj nezastaví, což dokládají první prototypy výše zmíněných displejů, které testuje například japonský Sharp.

Oceňujete na vašem chytrém telefonu, případně tabletu vyšší rozlišení a uvítáte další zvyšování výsledné jemnosti displejů?

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
Sturczy
Dokud se to bude kupovat tak to budou vyrábět...
Už i FullHD je zbytečnost..
Kdyby radši chytráci udělali něco pro to abych mohl mobil používat bez problému aspoň dva dny to by byla nádhera!!!
ans
souhlas, uz full hd je kokotina
Tomáš
Full HD a STOP prosím :)
tomáš
Už od 300 PPI nahoru to oko nepobírá (dokázáno) a slívá i při blízkém pozorování pixely do jednoho obrazu, takže jsme obětí dalšího marketingového oblbování jak před léty s megapixely u foťáků....
Výhoda žádná, hlavně jak notebooky zamrzly na 1366*768, nejlepší na fullhd, přesto by to sneslo i více....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze