Qualcomm představil displej Mirasol s rozlišením 2560 x 1440 pixelů

Americká společnost Qualcomm, kterou známe hlavně jako výrobce ARM procesorů pro mobilní telefony a tablety, představila displej s úhlopříčkou 5,1 palce a rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů, tedy hustotou 577 bodů na palec. Podle věhlasné společnosti jsou podobně jemné displeje budoucností.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



Qualcomm se revoluční technologii Mirasol, která vyniká extrémně nízkou energetickou náročností, věnuje už několik let. Až dosud se ovšem společnost nedokázala vypořádat s nízkou obnovovací frekvencí a relativně nízkým rozlišením. To se ale nyní změnilo. Qualcomm totiž před několika dny představil 5,1palcový panel s rozlišením 2 560 x 1 440 pixelů (576 ppi).

dsc02385

Největším tahákem technologie Mirasol překvapivě není vysoké rozlišení, ale právě energetická šetrnost. Podle prohlášení Qualcommu mají totiž panely Mirasol spotřebovávat až šestkrát méně energie než běžné displeje typu LCD či OLED. Na rozdíl od LCD a OLED panelů také panel odráží méně dopadajícího světla, což v důsledku zaručuje skvělou čitelnost na slunci. Displej však podle hlasů několika odborníků trpí i několika neduhy, jako jsou například málo živé barvy (černá není úplně černá atp.), kterými se naopak chlubí jiné moderní panely.

Qualcomm dále uvedl, že první smartphone s Mirasol displejem se kvůli zmiňovaným neduhům objeví pravděpodobně až za několik let.

Zdroj: Engadget