Rok 2012 očima redaktorů mobilenet.cz (2. díl)

Rok 2012 je za námi a my jsme si jej i prostřednictvím článků zrekapitulovali. Rozhodli jsme se ale ohlédnout se za minulým rokem s odstupem ještě jednou, tentokrát prostřednictvím názorů jednotlivých redaktorů. Jak vidí loňský rok ti, kteří vás každodenně informují o tom nejdůležitějším a nejzajímavějším ze světa telekomunikací?

Koncem roku jsme Vám přinesli tradiční shrnutí celých dvanácti měsíců prostřednictvím přehledu těch nejdůležitějších událostí. Ukázali jsme vám také, které články vás zajímaly nejvíce a co jste nejvíce četli a sledovali. Nyní se opět na proběhnuvší rok podíváme trochu jiným způsobem, subjektivně z pohledu každého z nás. Jak hodnotíme rok 2012, co zajímalo nejvíce nás, co považujeme za to nejdůležitější? První díl tohoto pohledu jsme vám přinesli už minulý týden, dnes vám přinášíme v druhém díle pohled ostatních redaktorů.

Michal Pavlíček

Rok 2012 skončil, a i když nebyl v rámci mobilní světa nijak výrazný, stojí za to se za ním ohlédnout. Už navždy totiž bude spjat s jednou výraznou změnou, kterou by ještě před pár lety nikdo neočekával. Finská Nokia už není největším výrobcem mobilních telefonů. Její 14-letou nadvládu nemilosrdně ukončil Samsung. Tuto skutečnost se však finský výrobce pokoušel vyvážit novými modely, z nichž dle mého stojí za vzpomenutí především Nokia 808 PureView, která posunula hranice mezi telefonem a fotoaparátem opět o něco blíže k sobě. Poprvé jsme mohli říci, že snímky z telefonu kvalitou překonávají nejlevnější kompakty. Ačkoliv tedy Nokia ztratila pozici jedničky mezi výrobci mobilů, fotoaparáty v mobilech umí nejlépe právě Nokia.

Nokia 808 PureView byla nejlépe fotícím telefonem loňského roku

Další událostí, která alespoň mně navždy utkví v paměti, je příchod map od Applu. Myslím, že netřeba více připomínat spoustu závažných chyb nebo množství vtípků kolujících internetem. Vše pak dovršila omluva od Tima Cooka, který uznal, že se mapy opravdu nepovedly. Doba Applu se zřejmě mění. O tom svědčí i například příchod mini verze iPadu, kterou kdysi Steve Jobs odmítal. V základech se třese také ještě nedávno neochvějná pozice Applu coby lídra na poli tabletů.

Mapy se Applu ve srovnání s konkurencí nepovedly

Na poli tabletů zářil Asus. Řada Transformer ukázala, že tablet nemusí být jen na hraní her či sledování filmů. Nicméně zmínit chci zejména PadFone, který přinesl koncept mobilu, tabletu a netbooku v jednom zařízení. Telefonování přes dotykové pero pak skoro připomínalo dřívější sci-fi filmy.

Asus Transformer pad Infinity, PadFone a PadFone 2

Zdánlivě zajímavých telefonů bylo vloni samozřejmě více, avšak většina tak trochu na jedno brdo. Proto dovolím vzpomenout na Samsung Galaxy Beam. Ano, telefon se zabudovaným projektorem tu už byl, ale tentokrát se jihokorejskému výrobci přeci jen podařilo více prorazit. Navíc nešlo jen o rádoby lákadlo, ale o prakticky využitelnou funkci.

Samsung Galaxy Beam

Rok 2012 byl v České republice také ve znamení návratu Alcatelu. Už to sice není ten sympatický výrobce z Francie, joysticku už se asi také nedočkáme, ale přeci jen nostalgie funguje. Jen na té však Alcatel stavět nechce. Na trh poslal flotilu devíti modelů, z nichž je 5 vybaveno Androidem a zároveň podporou dvou SIM karet. Bude zajímavé sledovat, jak se Alcatelu povede.

Nápor Alcatelů na českém trhu

Na úplný závěr svého prostoru nemohu nevzpomenout na poslední významnější událost. Česká republika se dočkala téměř virtuálního operátora. V listopadu odstartoval BLESKmobil a i když všichni víme, že jde vlastně jen o odnož O2, dokázal alespoň částečně snížit ceny u předplacených karet. Nezbývá než doufat, aby alespoň podobně významných událostí bylo v roce 2013 více.

Blesk mobil v ČR

Michal Kostka

Z mého pohledu mě nejvíce zaujaly veletrhy CES a kongres MWC. Na veletrhu CES moji pozornost upoutal výrobce Sony, a to představením zajímavých produktů Xperia P a S. Z tohoto pohledu se jednalo o klíčová zařízení. Mezi podstatné novinky patřila premiéra dvoujádrového procesoru a dotykového displeje s HD rozlišením. Dalším milníkem pak byl začátek května. Samsung velmi dlouho zkoušel trpělivost celého světa a protahoval představení své vlajkové lodi Galaxy S III. Až do poslední chvíle se mu dařilo utajit jak samotný vzhled, tak i finální výbavu.

Sony Xperia S, jeden z prvních telefonů s HD displejem a pojem roku 2012 - Samsung Galaxy S III

A nakonec byl bych ignorant, kdybych přehlédl představení nového iPhonu 5. Rok od roku se těší nástupce větší oblibě a větší pozornosti celého světa. Neskutečný obdiv pak adresuji firmě Apple za rychlost uvedení produktu na trh od jeho představení, málokterý či spíše žádný výrobce nedokáže představit své zařízení a následně jej za měsíc začít prodávat na tolika trzích, jako Apple.

Apple iPhone 5: malý, tenký, lehký, elegantní a výkonný

Co se týče zajímavých zařízení, těch bylo opravdu mnoho a není vůbec snadné vybrat konkrétní, které by mi jednoznačně imponovalo. Mé sympatie se získal Galaxy S III. Opět nabízí revoluční výkon, špičkový displej i mnoho inteligentních softwarových funkcí.

Trochu se vrátím na začátek letošního roku, kdy se mi s předstihem do rukou dostala Xperia P. Na první pohled jsem si řekl, že se jedná o povedené zařízení. Pokud si chce výrobce získat u mé osoby svým zařízení sympatie, pak by měl u svého zařízení nabídnout dobré dílenské zpracování. Tady mi výrobce naservíroval unibody hliníkové tělo, které se mi opravdu líbilo. Než se mi Xperia P dostala do rukou, nevěděl jsem, jak bude vypadat technologie White Magic v praxi. O to víc jsem byl překvapen, když jsem viděl snad jeden z nejjasnějších displejů, perfektní zpracování a překvapivě špičkový fotoaparát. Má radost byla ale pohřbena žalostně slabou baterií.

Sony Xperia P: nadějný telefon se špatnou baterií

Trochu se teď pohrabu v recenzích, které jsem vytvářel a vyberu jednoho nástupce střední třídy. Je jím Galaxy Ace 2. Toto zařízení si dovolím označit jako perfektního zástupce této třídy. Oproti předchůdci Ace přibylo obrovské množství změn. Zvětšila se úhlopříčka displeje, výrobce použil TFT PLS technologii, fotoaparát pořizuje kvalitnější snímky, jednojádrový procesor byl nahrazen dvoujádrovým, zadní kryt obsahuje anténu NFC a datová konektivita se rozšířila o Wi-Fi Direct. Změn opravdu není málo.

Samsung Galaxy Ace 2: ideál střední třídy?

A na závěr si povzdechnu nad jedním zařízením, které pravděpodobně nepřekročí hranice našeho státu. Je jím veleúspěšné Xiaomi Mi-Two. Tento telefon trhá rekordy v poptávce i počtu objednávek, zahanbil i samotného iPhona 5. Zařízení je i po skoro čtvrt roce beznadějně vyprodáno, a když výrobce spustí další kolo prodejů, během pěti minut již na stránkách visí vyprodáno. Počet objednávek se pohybuje v řádech milionů. Proč tomu tak je? Zařízení v přepočtu za osm tisíc korun nabídne čtyřjádrový procesor APQ8064, 4,3 palcový IPS displej s HD rozlišením, výkonný 8 megapixelový fotoaparát či interní 32 GB paměť. Nakonec boduje i grafikou Adreno 320. Řečnická otázka zní, najde se někdo, kdo toto zařízení nechce?

Xiaomi Mi-Two

Petr Vejtasa

Jelikož mě osobně ke psaní přivedl zájem o telefony značky Sony Ericsson, byl pro mě, stejně jako pro další dlouholeté fanoušky tohoto výrobce, důležitý hned začátek roku. V lednu na konferenci CES 2012 totiž svoje dva první smartphony (Xperia ion a S) představila samostatná divize Sony Mobile, která se v roce minulém oddělila od 10 letého partnera, švédského Ericssonu. Jako fanoušek musím říci, že jsem zpočátku rozdělení obou firem příliš pozitivně nevnímal. Během roku mě ale Japonci díky množství velmi povedených přístrojů, které představili, přesvědčili, že i sami zvládnou svoji úlohu velmi obstojně. Na druhou stranu výrobce udělal i pár menších bot. Řeč je třeba o zpoždění uvedení nadějné Xperie V, která byla představena na konci letních prázdnin, a doposud se k nelibosti mnoha zájemců ještě nedostala do prodeje.

Sony Xperia S, ion a V

Jako druhý zásadní bod minulého roku bych zvolil rozvoj jedné zajímavé technologie. Pokud tušíte, že mluvím o NFC, pak tušíte správně. I když se to možná nezdá, tak tato úžasná technologie zažila v roce 2012 opravdový rozvoj. U nás v Česku sice stále ještě ani zdaleka neplatí, že ať přijdete do jakéhokoliv většího obchodu, můžete zaplatit prostým přiložením telefonu k terminálu. Důležité ale je, že právě v tomto roce byly ze strany těch nejdůležitějších subjektů v tuzemsku, tedy bankovních domů, karetních společností a samotných prodejců učiněny důležité kroky k tomu, aby se NFC již relativně brzo stalo dalším důležitým způsobem placení.

Poslední nejdůležitější událostí minulého roku je pro mě uvedení Windows Phone 8. Už když jsem poprvé testoval telefony s předchozími „sedmičkami“, moc se mi operační systém líbil. V nové verzi se ale Microsoftu opravdu povedlo systém posunout na další level. Větší možnost úpravy k obrazu svému máte téměř ve všech částech ovládacího prostředí, ať už mluvíme o zamykací obrazovce, ploše s dlaždicemi atd. Na druhou stranu ale stále mají softies co dělat. I v osmičkách totiž stále nemůžete udělat tak na první pohled triviální věc, jako je rychlé zapnutí/vypnutí vibrací nebo samostatně regulovat hlasitost zvuků. Na závěr bych tedy rád apeloval na Microsoft, aby ve své snaze ani v tomto roce nepolevil.

V závěrečném odstavci bych rád krátce uvedl tři zařízení, která na mě v roce 2012 udělala největší dojem. Od Sony mě nejvíce zaujala Xperia U. I když to není v žádném směru nejvybavenější smartphone, má průhledný, a navíc barevně svítící proužek pod displejem. Výrobce s tímto designově parádním prvkem ukázalo, že i dotykáče jdou udělat trochu „jinak“. Nokia mě naprosto uzemnila s 808 PureView. Pamatuji hodně schopných fotomobilů, toto už je ale úplně jiný level. Posledním, z mého pohledu opravdu zajímavým kouskem, je iPad mini od Applu. V Cupertinu konečně pochopili, že mnoho lidí ocení i menší, kompaktní tablety. Jen doufám, že druhá generace přinese kromě kompaktních rozměrů i lepší výbavu, hlavně co se týče jemnějšího displeje.

Sony Xperia U, Nokia 808 PureView a Apple iPad mini

Michal Maliarov

Rok 2012 máme za sebou a s ním i jedno z nejúrodnějších období v oblasti telekomunikací a technologií za poslední dobu. Dočkali jsme se spousty zajímavých zařízení a špičkových chytrých telefonů, stejně jako bohatých příslibů na rok probíhající, také se vloni událo nemálo bizarností a šílených soudů, které nás spíše rozesmály.

SOPA aneb temnota internetu

Zákon na pokročilou kontrolu internetu nás možná prozatím minul a doufejme, že už navždy. S odstupem času se však dá říci, že se tak nestalo díky inteligenci poslanců, nýbrž celému svobodnému internetu, který držel při sobě. Nejednalo se o protest jen tak ledajaký, protiakci zorganizovalo nemálo velkých společností včetně Googlu, Yahoo, eBay, Facebooku, Twitteru či Mozilly, stejně jako desítky tisíc uživatelů internetu. V lednu pak mnoho webů a portálů spustilo tzv. Blackout, neboli kompletní vysazení aktivity, které trvalo 24 hodin. To nezůstalo bez povšimnutí, o dva dny později se totiž rozhodlo o zrušení připravovaného zákona, nebo přinejmenším o jeho odložení na neurčito. Doufejme, že bude kauza SOPA ponaučením pro budoucnost.

Vypuštění systému Windows 8

Ať už Microsoft milujete, nebo nenávidíte, jedno je jisté. Říjnový začátek prodeje operačního systému Windows 8 nebyl jen dalším vývojovým krokem tohoto systému, nýbrž renesancí samotné společnosti. Nové logo, nový styl a nový přístup výrobce k budoucnosti svých výrobků, to vše má Windows 8 na triku. Osmá generace si jako nikdy zakládá na mobilním odvětví a poprvé přenáší kompletní operační systém i na tablety. Ty zkrátka začínají vládnout mobilnímu trhu a s tím v nejbližší době nic neuděláme. Je zatím brzy mluvit o úspěchu nebo totálním failu, rozhodně ale Microsoft uznáváme za vůli riskovat.

Osmičky znamenají začátek nové éry

Apple vs. Samsung

Soudní spory jsou v dnešním technologickém světě na denním pořádku. O patenty se přou prakticky všichni a neustále, ještě nikdo to však nedotáhl na ultimátní válečnou stezku tak, jako Apple a Samsung. Oba výrobci po sobě jdou od nepaměti a jedná se vždy o ty největší patentové pře roku. Nejinak tomu bylo i vloni, kdy se do sebe velikáni pustili hned několikrát. Ten nejzásadnější spor však patřil Applu, který žaloval Samsung kvůli porušení patentů i průmyslových vzorů. Soudní spor trval několik měsíců a stal se viditelným především kvůli obří částce, která se v procesu točila a mimo jiné kvůli informacím a detailům, kterým se podařilo ze soudní síně uniknout, a které nabídly unikátní pohled na to, jak Apple a Samsung v podobných situacích operují. Dílčí vítězství bylo nakonec přiřčeno cupertinskému gigantovi. Máme však tak nějak pocit, že to loňským rokem nekončí.

Facebook koupil Instagram

Před dvěma lety byl Instagram pouze zábavným mrvítkem fotografií. Jak však jeho fanouškovská základna rostla, nemohl úspěch uniknout jedné z největších sociálních sítí současnosti – Facebooku. Také kolem tohoto příběhu se točí kulatá suma o velikosti jedné miliardy dolarů, což je částka, kterou Zuckerberg musel napěchovat do kapsy zakladateli Instagramu. Tento krok byl samozřejmě zcela pochopitelným a také očekávaným, což ukazují nejnovější statistiky. Instagramu se pod pokličkou sociální sítě podařilo přehoupnout přes hranici 100 milionů registrovaných uživatelů a na rok 2013 má aplikace jasný cíl – začít vydělávat. Peníze se nějak do oběhu vracet musí.

Nokia Lumia 920

Nokia to má poslední dobou těžké. Pokud se však finskému výrobci něco jednoznačně povedlo, je to smartphonová řada Lumia. Až na výjimky se totiž jednalo o skupinku velmi kvalitních zařízení, kterým vévodila Lumia 900. Ke konci loňského roku však Nokia zatlačila na pilu a dala všechna esa na jednu hromadu. Představila mimo modelu Lumia 820 také Lumii 920, krasavici z jednotného kusu polykarbonátu se sexy vzhledem, slušným hardwarem, fotoaparátem a zajímavými inovacemi, která obnovila náš zájem nejen o výrobce samotného, ale také o inovovaný systém Windows Phone 8. Ve stínu klonovaných iPhonů a obří vlny Samsungů Galaxy se Lumia jeví jako spása z nebe a pokud se výrobci povede vychytat drobnosti, mnozí Androiďáci možná budou přesedlávat. Nedivil bych se.

Samsung Galaxy Note II

Po menším uvažování jsem se rozhodl místo modelu Galaxy S III zařadit do svého článku právě Note II, a to jednoduše proto, že z mého hlediska nabízí více originálních a zajímavých prvků. Druhá generace tohoto phabletu se nepostarala o takový boom, jaký způsobil předchůdce, to však neznamená, že by nešlo o prvotřídní zařízení, které kombinuje ultimátní výkon a pohodlnost tabletu, především z hlediska ovládání a velkého displeje. Přístroj také nabízí několik párádních nápadů ze strany softwaru, které využívají dotykové pero S Pen a ačkoliv jeho plný potenciál teprve má být využit, už nyní se jedná o skvělý kus pro všechny, kdo mají rádi eleganci a nekompromisní výkon.

Google Nexus 7

Na první pokus Googlu v oblasti tabletů byli zvědaví všichni, protože společnost chtěla zaujmout velmi lákavou nabídkou, kterou nešlo odmítnout, a to v podobě stylového vzhledu, lvího výkonu a extrémně nízkou cenu. Prakticky vše Google nakonec dodržel a sedmipalcový Nexus se stal jedním z nejprodávanějších malých tabletů na trhu, podle mého názoru zcela právem. Potěšila také česká cena, která nebyla navýšena a pohybovala se pod hranicí mnohých současných smartphonů. Google navíc velmi krátce po zahájení prodejů vymazal minimum nedostatků, které tento tablet přinášel, a to novou verzí s 3G modulem a větším interním úložištěm. Jednalo se zkrátka o velmi příjemné překvapení a splněný sen pro všechny, kdo chtěl malý kvalitní tablet za minimální částku.

Apple iPad Mini

Zhodnocení bych ukončil, jak jinak, společností Apple. I přes všechny skepse, spekulace a šuškandy o tom, že bude iPad Mini jen dalším mlýnkem na peníze jsme po podrobném testování zjistili, že bychom možná neměli dělat předčasná hodnocení. Po odchodu Steva Jobse to jde s cupertinskou společností pomalu ale jistě z kopce, iPad mini je však esencí toho nejlepšího, co Apple za poslední dobu vymyslel a bez nadsázky jej lze označit za nejlepší iPad vůbec. Prakticky jedinou velkou pihou na kráse tohoto zařízení je podprůměrný displej, což ale bude podle kroužících spekulací vymazáno druhou generací, jenž se obohatí o Retinu. Dokonce ani cena nebyla navýšena do očekávaných extrémů, což dává naději, že se druhý iPad Mini může těšit mnohem větší oblibě, než v případě jeho debutového pokusu. Rozhodně bude zajímavé sledovat, co se bude tento rok v Applu dít.

Co bylo v roce 2012 nejzajímavější právě pro vás? Jaká událost nebo přístroj?

Diskuze ke článku
Tony
Zaujímavé, že tu nikto nespomenul prvý FullHD displej.
Mila
kčemu fullHD display v mobilu ?
Tony
aha lebo to nevyrobil Samsung tak to nie je inovácia
Tomáš
ďakujem za pekny članok, ešte rad by som vedel či neplanujete nejaky članok o vašich zariadeniach, a nejake svoje male osobne zhodnotenie, ako ste snimi spokojný a tak :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze