Rok 2012 očima redaktorů mobilenet.cz (1. díl)

Rok 2012 je za námi a my jsme si jej i prostřednictvím článků zrekapitulovali. Rozhodli jsme se ale ohlédnout se za minulým rokem s odstupem ještě jednou, tentokrát prostřednictvím názorů jednotlivých redaktorů. Jak vidí loňský rok ti, kteří vás každodenně informují o tom nejdůležitějším a nejzajímavějším ze světa telekomunikací?

Koncem roku jsme Vám přinesli tradiční shrnutí celých dvanácti měsíců prostřednictvím přehledu těch nejdůležitějších událostí. Ukázali jsme vám také, které články vás zajímaly nejvíce a co jste nejvíce četli a sledovali. Nyní se na proběhnuvší rok podíváme trochu jiným způsobem, subjektivně z pohledu každého z nás. Jak hodnotíme rok 2012, co zajímalo nejvíce nás, co považujeme za to nejdůležitější? V tomto článku se výjimečně nebudeme snažit být objektivní a podíváme se na dění loňského roku vlastníma očima. Máte tak šanci poznat naše názory na mobilní dění.

Martin Pultzner

Při letmém pohledu na rok 2012 by se dalo říct, že se pokračovalo v zajetých kolejích, ve kterém se nic převratného nestalo, a světu dominovaly dotykové placky, které se neustále zvětšují. Pohled druhý ale odhalí mnoho zajímavých dílčích událostí a novinek, za kterými stojí za to se ohlédnout. Níže najdete můj výběr pětice zajímavých témat či událostí a pětici nejzajímavějších zařízení v uplynulém roce.

Založíme školy mobilního prstokladu?

Nepřehlédnutelným trendem roku 2012 bylo zvětšování displejů. Zatímco v roce 2011 se výrobci drželi při zdi a skoro opovážlivostí byly nazývány 4,3 palcové mobily, které kdekdo nazýval pádla, v roce minulém to vypadalo, jako by výrobce v tomto směru někdo pustil z řetězu. Brzy po novém roce se na nás začaly hrnout 4,7palcové displeje, které se rázem staly standardem mezi vlajkovými loděmi. Mnoho uživatelů se právem rozčilovalo a rozčiluje, že takto velký displej už není bez problémů možné obsloužit jednou rukou bez přehmátnutí. Já sám nejsem zastáncem velkých displejů a velmi rád bych zůstal u 4,3 palců, ale internetová doba si žádá své. Koneckonců to uznal i Apple a u svého iPhonu 5 také přistoupil k opatrnému, leč znatelnému zvětšení úhlopříčky.

Pár přerostlých telefonů z roku 2012. V roce 2013 ale půjdeme s úhlopříčkami ještě dál...

Pro zvětšování jsou ale i další, méně zřejmé důvody. V roce 2012 jsme se totiž rovněž dočkali v mobilech HD rozlišení, a jak to vypadá, dlouho u toho nezůstane a letos bude u vlajkových lodí standardem Full HD. To jsou opravdu neuvěřitelně rychlé technologické skoky. Ve finále je technologicky méně náročné vyrobit ultra jemný displej s vysokým rozlišením s větší úhlopříčkou, protože jednotlivé pixely a další komponenty nejsou tak titěrné, a to zejména v případě AMOLED panelů. Díky zvětšení telefonů lze paradoxně dosahovat také menší tloušťky, protože lze komponenty rozprostřít na mnohem větší plochu. A všichni víme, jak dobře vypadá ultratenké tělo pod 10 milimetrů v marketingových materiálech. A třetím důvodem jsou větší baterie. Do velké placky se dá instalovat mnohem větší baterie a i přes žravý velký displej a výkonné procesory je výdrž na jedno nabití paradoxně větší, stačí se podívat například na Galaxy Note II. No a jak to vypadá, v roce 2013 se dočkáme ještě větších pádel. Já jen doufám, že na začátku roku 2014 nebudu muset v kapse nosit šestipalcovou plácačku a navštěvovat kurzy s názvem Jak efektivně ovládat obří telefon jednou rukou.

V roce 2013 bude u vlajkových lodí samozřejmostí FullHD displej, stejně jako u Sony Xperia Z nebo Huawei Ascend D2

Zpět k placatým obrázkům

V roce 2012 došlo k málo postřehnutelné události, a to sice opuštění 3D displejů v mobilech. O tento jistě zajímavý trend se v roce 2011 pár výrobců pokoušelo, ale pokus skončil neúspěchem a mobilní 3D displeje se octly v propadlišti dějin. Dočkáme se v roce 2013 opět 3D telefonů? Zkusí to někdo jiný, třeba Samsung? Osobně si myslím, že ne.

LG Optimus 3D a HTC Evo 3D: neúspěšné experimenty

Rok v rytmu Gangnam style

Velkým trendem loňského roku byl ohromující nástup Samsungu jakožto dominantního protipólu Applu. Korejský výrobce se sídlem v oblasti Gangnam v Soulu, kterou proslavila odrhovačka jednoho korejského rappera, vystřelil v roce 2012 ke hvězdám. Jeho produkty jsou považovány často za etalon v dané třídě mobilů a s nimi se pak ty konkurenční poměřují. Samsung sesadil z pozice největšího výrobce telefonů finskou Nokii a rozhodně nehodlá polevovat. Má svůj designový směr, zajímavé softwarové inovace, výbornou distribuční síť a tah na branku. Rok 2013 bude určitě opět rokem Samsungu.

Samsung přebírá vládu nad mobilním trhem

Doba dlaždicová

Rok 2012 byl velkým rokem také pro Microsoft, který byl mnohými považován za těžkopádného giganta. Nyní ale ukázal, že mu inovace nejsou cizí a rozhodl se trochu podráždit hada bosou nohou. Tím pomyslným hadem je obrovská základna konzervativních kancelářských uživatelů, kteří jsou po dlouhá léta zvyklí na stejný systém ovládání. No a tou bosou nohou samozřejmě není nic jiného, než Windows 8 se svým dlaždicovým Startem, které do značné míry boří způsob, jakým ovládáme počítače. Lze je považovat za unikátní v tom, že zde konečně máme jeden systém jak pro klasické počítače a notebooky, novou kategorii různých hybridů a hybridků, až po klasické tablety. To žádný jiný výrobce nenabízí. A navíc zde máme druhý pokus jménem Windows Phone, jejichž osmá verze dospěla a stává se plně konkurenceschopným systémem, který s počítačovými a tabletovými osmičkami navíc sdílí stejné jádro.

Windows 8 a Windows Phone 8: dlaždicová dvojka od Microsoftu, který na to jde jinak, než všichni ostatní konurenti

Microsoft má s Windows 8, Windows Phone 8 a svým SkyDrive šanci vybudovat nejpropojenější ekosystém napříč platformami, ale je tu stále mnoho ale. Máme tu totiž toho pomyslného hada, který si na nové ovládání bude těžko zvykat. Mnoho lidí právem nazývá osmičky kočkopsem, u kterých je něco nutné ovládat skrze Modern UI a část funkcí skrze klasickou plochu a mají pravdu. Pak tu máme Windows Phone 8, které budou proti Androidu a iOS jen velmi těžce nabírat svůj podíl na trhu. Troufám si tvrdit, že rok 2013 rozhodne. Pokud lidé nový způsob ovládání Windows odmítnou a podíl Windows Phone 8 se stále bude krčit v rohu, bude mít Microsoft seriózní problém. Pokud se ale obojí povede, může gigant z Redmondu v letech budoucích určovat další trendy. Uvidíme, jak si náš gigantosaurus povede.

Naučí se sekretářky používat dlaždice? To ukáží roky 2013 a 2014

Frčíme vstříc LTE

Zajímavé události se ale staly i doma. Dva operátoři nám spustili své LTE sítě v komerčním provozu ( i když to je spíše takový pilot) a hlavně se rozběhla aukce digitální dividendy, ze které nám vzejde, jak doufám, čtvrtý mobilní operátor a licence k provozování LTE sítí. ČTÚ se rozhýbal i v jiných věcech a z jeho oken je občas slyšet i dřív nemyslitelné výrazy jako „snižování propojovacího poplatku“ nebo „příliš drahé služby“. Inu, doba se mění a je to dobře. Po stránce operátorů bude rok 2013 bezpochyby zajímavý.

LTE už nám frčí komerčně i v ČR

A jaké přístroje mě zaujaly v roce 2012?

Útok z Unha S

Fenomén loňského roku, Samsung Galaxy S III, mě nezaujal ani tak svou funkční výbavou, která je bezpochyby sice ultimátní, ale konkurenty příliš nepřesahuje. Zajímavostí je totiž hlavně to, že i Android s ním konečně získal svou pomyslnou modlu, které se prodává desítky milionů kusů, a která se může svou aurou pomalu začít rovnat iPhonu. V některých průzkumech se ukazuje, že majitelé Galaxy S III už nyní deklarují, že si koupí Galaxy S IV, a to ještě telefon ani neviděli, protože ještě ani nebyl představen. To samé zažíváme právě u iPhonu.

Samsung Galaxy S III: fenomém s Androidem, kteří znají všichni

41 mega v mobilu? Blbost. Nebo ne?

Bezpochyby převratným telefonem je Nokia 808 PureView se svým 41megapixelovým fotoaparátem. Dobře si pamatuji na tiskovou konferenci Nokie v Barceloně, kde se při zobrazení rozlišení fotoaparátu na plátně vzedmula vlna „what the f….“, nevěřícných pohledů a kroutících hlav. Já jsem byl také skeptický a myslel jsem si, že čip má určitě rozlišení nějakých 8 megapixelů a 41 mega je interpolovaná marketingová vábnička. Chyba lávky, 808 PureView má velký čip, obrovské rozlišení, xenonový blesk a fotí jedním slovem úžasně. V našem testu s přehledem porazila jak telefony, tak kompaktní fotoaparát. Její smůla ale je, že byla postavena na už skoro mrtvém Symbianu (Nokia Belle) a s téměř nulovou marketingovou podporou. Počkejme si ale na MWC 2013. Nokia několikrát deklarovala, že PureView není mrtvé a dočkáme se něčeho zajímavého. Že by Lumia s 41 megapixely? Uvidíme…

Má nádor, ale fotí úžasně. Nokia 808 PureView

Protřepat, nemíchat, zasunout

Je to mobil, je to tablet, je to notebook, jste James Bond? Asus se nebál inovací a v roce 2012 představil finální koncept unikátní skládačky PadFone. Zasunout telefon do tabletu, k němu připojit klávesnici a telefonovat s perem, které je vlastně Bluetooth sluchátko, je opravdu cool. Asus svému konceptu věří natolik, že v minulém roce představil i druhou generaci PadFone 2, která odstraňuje několik nedostatků svého předchůdce. Za sebe říkám – víc takto odvážných a inovativních řešení.

To tady ještě nebylo - mobil, tablet a notebook v jednom. Pro Jamese Bonda ideální

Ipad mini

To bylo řečí, že menší tablet nebude, že je 9,7 palců naprosto ideálních a podívejme, máme ho tu. Je elegantní, designově opět dokonalý a konečně není velký a těžký. Pokud jste chtěli kompaktní jablečný tablet, který by mohl být stále s vámi a nevážil by skoro stejně jako váš MacBook Air, měli jste dříve smůlu. iPad Mini dokázal, že to jde i u Applu. Jen škoda toho nízkého rozlišení displeje, to bylo i v roce 2012 už málo.

Konečně malý, konečně mobilní.

Dáme tam všechno co máme

Lumia 920 ukazuje, že Nokia má stále inovativního ducha a do své nové vlajkové lodi, která výbavou nezaostává za Androidí konkurencí, přidala pár zajímavých vychytávek, které ji konkurence může závidět. Displej, který lze ovládat v rukavicích, je v těchto zimních měsících opravdovou záchranou. Návykové je také bezdrátové nabíjení a prim hraje také špičková stabilizace obrazu PureView a dobré noční snímky. Finové to vše zabalili do odolného polykarbonátového těla s těžkými výztuhami, položili na váhu a ozvalo se pověstné „hups“. Snad to u té kovové Lumie bude lepší…

Dáme tam všechno a uvidíme, kolik to bude vážit. Nokia Lumia 920

Jan Pospíšil

Jelikož účelem této rekapitulace není být co možná nejvíce objektivní, rozhodl jsem se při sepisování následujících pár řádků spolehnout pouze na svou chabou paměť a vyvarovat se nechtěné inspirace u cizích přehledů při procházení událostí roku právě uplynulého. Zde je tedy rok 2012 tak, jak mi utkvěl v paměti.

Ruční gymnastika, aneb čím více palců, tím vice …

Rok 2012 byl rokem zvětšování displejů. Pokud jste se na konci předchozího roku ošívali u 4,3“ displejů top telefonů a posmívali se rozměrům prvního Galaxy Notu, letos vás smích pravděpodobně už nadobro přešel. Nový standard u vlajkových lodí se zastavil těsně pod hranicí 5“ a Samsung Galaxy Note II, s ještě větším displejem, se stal prodejním trhákem. Zákazníci zkrátka na velikost displeje slyší. Dokonce i Apple přehodnotil své postoje a zvětšil displej u iPhonu 5!

Byl Galaxy Note velký? Ani zdaleka, v roce 2013 to bude skoro standardem pro běžný mobilní telefon vyšší třídy

Pomalu nám také přestalo platit pravidlo, kdy jsme podle velikosti telefonu mohli odhadnout jeho výbavu a třídu. Velké displeje jsou dostupné už i ve střední třídě. Skvělým důkazem toho jsou například LG Optimus L9 nebo Huawei Ascend G600. Jednoduše fanoušci velkých displejů si mohou mlaskat blahem.

LG Optimus L9 a Huawei Ascend G600: nízká cena, velký displej

Jako samozřejmost už potom můžeme brát fakt, že se více jádrové procesory staly doménou všech platforem a opět prostoupily i do nižších tříd. To je ale jen logický důsledek pokroku a zlevňování výrobních nákladů.

Farmakologové naopak zmenšovali

V návaznosti a zároveň naproti výše popisovanému trendu se v minulém roce zmenšovaly tablety. Záplavu nepoužitelných levných čínských tabletů rozčísnul Google a Asus se svým Nexusem 7. Podobně jako u velikostí displeje telefonů, i zde Apple letos pokračoval v přizpůsobování se trhu a naproti svým dřívějším tvrzením, že menší displej v tabletech není správná cesta, uvedl iPad mini se 7,9“ displejem.

Rok 2012 viděl dva úspěšné malé tablety dvou gigantů

V souvislosti s tímto se hodí také připomenout, že Androidí tablety konečně také dokázaly promluvit do prodejnosti a placky od Applu tak konečně dostaly tolik potřebné konkurenty.

Google zatápí OEM partnerům

U Nexusu 7 ještě chvíli zůstaneme. Jako zásadní moment pro celý trh vidím právě uvedení tohoto sedmipalcového tabletu a také následné potvrzení tohoto trendu u telefonu Nexus 4. Čím, že jsou nové Nexusy tak přelomové? Svou cenou.

Nexus 4, Nexus 7 a Nexus 10. Rodinka Nexusů se v roce 2012 pěkně rozrostla

Google společně se svými partnery vzal v podstatě špičkově vybavený přístroj a vypustil ho na trh za cenu o třídu nižší. Pokud se mu podaří do budoucna zapracovat na distribuci skrz svůj Play Store a hlavně ho rozšířit do dalších zemí, výrobci ostatních telefonů a tabletů budou muset hodně zkrouhávat marže. Nexus 7 od Asusu se k nám dostal i skrze běžnou distribuci za velice zajímavou cenu, u Nexusu 4 tomu už tak bohužel nebude. O důvod víc se těšit na moment, kdy se Google opravdu rozhodne své Nexusy začít prodávat…

Microsoft to stále nevzdává

Teprve nedávno se konečně Microsoftu povedlo společně s výrobci uvést na trh první zařízení s hodně dlouho očekávaným Windows Phone 8. Ačkoliv systém stále zůstává hodně svůj, povedlo se mu odstranit velké množství omezení a systém tak pomalu směřuje k plné konkurenceschopnosti svým starším konkurentům z dílem Applu a Googlu. U nás v redakci rozhodně kvitujeme. Konkurence a výběr je potřeba.

Osmičky jsou něco zcela jiného, než předchozí Windows

Ačkoliv jsme před rokem prorokovali rok 2012 jako rokem rozhodujícím pro budoucnost WP a také Nokie, která s tímto systémem spojila svůj osud, podíl na trhu se nijak zásadněji změnit nepovedlo. Chtělo by se tak říct, že v roce 2013 to už opravdu musí přijít. Uvidíme. Po vyzkoušení WP8 tomu ale věřím o něco více, než s jeho předchozí verzí.

Budou mít nové WP8 telefony úspěch? To se uvidí... Předpoklady na to ale mají

Prase nebo pes? Convertible!

V Redmondu ještě zůstaneme. Microsoft totiž uvedl také velice odvážný systém Windows 8 pro počítače a tablety. Z mého pohledu je to takový kříženec mezi desktopovým a tabletovým systémem. Ani jedno, ani druhé. Kombinace obojího.

Díky Windows 8 jsme se dočkali mnoha nových zajímavých konstrukcí. Notebooky a tablety jsou nuda. Přivítejte hybridy!

Nehledě na to, zda vám bude vyhovovat ovládání Modern UI myší a desktopového prostředí doteky, jedno se nedá tomuto systému upřít. Otevřel cestu novým zařízením na trh. Na veletrhu IFA jsme mohli vidět nespočet hybridních zařízení na pomezí notebooku a tabletu. Nově se nám tak do hledáčku dostává svět zařízení s váhou nad 1 kg, Intel procesory a hučícími větráčky. Skvělé! Na poli 10“ tabletů s černým rámečkem a kulatými rohy už začínala být trochu nuda.

Microsoft Surface

Obecně se dá pozorovat, že notorickým škatulkářům se do budoucna moc dobře nepovede. „Hloupé telefony“ jsou už dotykové, a z pohledu běžných uživatelů umí to samé, co telefony chytré, úhlopříčky telefonů se zvětšují a u tabletů zmenšují na hranici, kdy už můžeme rozlišovat pouze podle přítomnosti sluchátka. Tablety Transformer mají klávesnice, touchpady a USB porty a notebooky mají zase dotykové displeje, GPS a 3G moduly.

A kam bychom potom zařadili například takový Padfone poháněný WP, který se po vložení do Padfone Station změní na srdce vašeho notebooku s Windows RT? Byla by to pěkná představa. Co říkáte?

Již brzy se můžete těšit na druhý díl s názory dalších redaktorů. Mezitím nám můžete do diskuze napsat, co bylo v roce 2012 nejzajímavější právě pro vás? Jaká událost nebo přístroj?

Diskuze ke článku
Naecken
Nejzajímavější na loňském roku bylo pravděpodobně představení Sailfish OS. Největším překvapením bylo představení Nokie 808.
Naproti tomu představení SIII, iPhone 5, Lumie 920, WP8 a dalších novinek už nebylo (neprávem) tak moc zajímavé, protože hodně informací unikla nebo byla známa před představením.
Celkově se ale celý rok nesl v duchu čtyřjádrových procesorů a ve zvětšování displejů napříč výrobci.
Jirka
Já, stejně s úžasem, jako páni redaktoři sledoval hon za co největšími displeji a docela mě zajímá, "kam až to zajde" letos.
A nemyslím si, že čím větší displej > tím lepší telefon, čili taková uváděná velikost 4"3, se jeví jako naprosto dokonalá. K tomu aspoň 2000 - 25000 mAh baterie, štíhlé tělo...uvidíme, jestli se něco takového letos urodí.
Albert
Největší událostí pro rok 2012 bylo pro mě Google I/O a představení Google Nexus 7. Natolik mě zaujal, ze jsem si ho nadelil k Vanocum a teď z nej píšu tento názor...
Velda
"Má nádor, ale fotí úžasně. Nokia 808 PureView"
pobavilo, hehe :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze