Retro: Siemens ST60: kukačka v německém portfoliu

6

V dnešním díle seriálu Retro jsme opět zalovili v bohatých vodách německého Siemensu a na udičce nám zůstal model ST60. Byl nejen populární, což mu mu zaručuje místo v seriálu, ale také zajímavý tím, že to vlastně žádný Siemens nebyl. Odkud tedy model se slušným displejem a fotoaparátem pocházel?

Siemens ST60 byl přímým následovníkem modelu ST55, od kterého se odlišoval především lepší výbavou. Na našem trhu se objevil začátkem roku 2004, tudíž před zhruba 10 lety.

Krátké představení

Píše se rok 2004 a Siemens zažívá dost možná své nejlepší období, byť jeho konec je rovněž za dveřmi. Řadě 55 se daří a brzy přijde řada 65, která zaznamená ještě větší úspěch. Výplní se stávají modely řady 60, které se buď přiklání ke starší nebo novější generaci modelů. Jinak je tomu však u řady ST, která jakoby do německého portfolia nepatřila. Vzhledově telefony nenesou známé německé rysy a rovněž sám výrobce říká, že jde o telefony vyrobené asijským výrobcem, které pouze nesou logo Siemens.

Model ST60 se mohl směle řadit mezi stylové telefony své doby. Byl úžasně malinký, rozměry činily jen 99 × 49 × 22 milimetrů a hmotnost 87 gramů dovolovala telefon snadno schovat. Telefon byl celý plastový, ale vcelku pevný. Čelní stranu zabíral 1,8palcový displej s rozlišením 120 × 160 pixelů. Na svou dobu velmi slušná hodnota srovnatelná například se Sony Ericssony T610 a T630. Zároveň se ST60 stala Siemensem s nejlepším displejem, neboť čistokrevné německé modely řady 55 trápily malé a hrubé displeje, které byly v přímém srovnání s konkurencí horší. Výjimkou mohl být Siemens C62, jenže ani ten nevyrobil Siemens sám.

Siemens ST60 jste schovali do dlaně

Velký displej a malý telefon, to je kombinace, která byla noční můrou pro každou klávesnici. Ani zde na ni nezbylo mnoho místa a jednotlivá tlačítka mohou působit až titěrně. Obtížněji se ovládal především malý a zapuštěný joystick. Alfanumerická část sice vyžadovala chvíli cviku, nicméně se na ni psalo vcelku pohodlně.

Kamenem úrazu Siemensu ST60 byl konektor. Právě kvůli tomu, že jej nevyrobil sám Siemens, se zde nevyskytoval klasický a s ostatními Siemensy kompatibilní konektor, a veškeré vaše příslušenství vám tak bylo k ničemu.

Displej patřil k tomu lepšímu na tehdejším trhu

Výbava

Výbavou se Siemens ST60 řadil do pěkné střední třídy, ve které zaujal již zmíněným kvalitním displejem. Nechyběl ani vcelku schopný adresář schopný pojmout až 250 vícepoložkových záznamů. Nechyběl ani kalendář nebo e-mailový a wapový prohlížeč. Pro tyto účely bylo přichystáno GPRS třídy 10.

Trumfem byl také VGA fotoaparát

Lákadlem modelu byl rovněž integrovaný fotoaparát s rozlišením 640 x 480 pixelů, který zvládal i záznam videa. To byl oproti staršímu modelu ST55 pokrok. Další inovací byla také podpora Javy. Pro všechny multimediální soubory jste využili interní paměť o velikosti 5 MB. Ačkoliv se to nemusí zdát, šlo o velmi solidní hodnotu. Vzpomeňme na Sony Ericssony, které nabízely pouhé 2 MB.

Retro: Siemens ST60

Závěr

Siemens ST60 se na našem trhu prodával od roku 2004 volně. Předchozí model byl pouze v nabídce operátora T-Mobile. Zhruba v polovině roku 2004 se ST60 prodávala za přibližně 6 500 Kč.

Technické parametry Siemens ST60

Kompletní specifikace
Konstrukce99 × 49 × 22 mm, 87 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (120 × 160 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 128 × 96 px
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 5 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2004, ?
Diskuze ke článku
Milan
To byl design.Né jako dnešní hnusný černý placky , který jsou všechny stejný.
PaliHornak
PaliHornak
Presne to som chcel povedat...to boli casy, ked sa robil dizajn...niektore mobily mali krasne podsvietene dipleje, klavesnice...az potom prisla vojna megapixelov, uhlopriecok a funkcii...
doro
todle je amater recenzovat nefunkcni telefon jako by mnel maketu je vrchol uz, opravdu lama a amater v jednom :D
Mikky
Dobrý byl bezesporu Sony Ericsson K750i, zdá se mi, že ho měli 2 lidi z 5ti a měl bezkonkurenční foťák s Xenonovým bleskem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze