Retro Siemens S45i: německý manažer

7

Po dvou týdnech se o své slovo opět hlásí seriál Retro, ve kterém se dnes podíváme hlouběji do historie. Zavzpomínáme na manažerský telefon z roku 2002, který vzešel z dílen německého Siemensu. Tehdy vrcholila miniaturizace telefonů a z tehdejší oceňované výbavy lze vypíchnout velký displej či e-mailový klient.

Po delší době opět zavzpomínáme na německý Siemens, který byl na našem trhu před deseti lety velmi populárním výrobcem. A právě tou dobou, konkrétně v roce 2002, byl představen manažerský telefon Siemens S45i, na který dnes společně zavzpomínáme.

Krátké představení

Siemens razil cestu jasně definovaných řad mobilních telefonů a zákazník si tak mohl být jistý, že pokud sáhne po výrobku z řady S, získá to nejlepší, co aktuálně Siemens vyrábí. Siemens S45i byl jinak věrný filozofii výrobce, kdy preferoval oválné tvary. Ne nadarmo se mnoha modelům přezdívalo vajíčka. Telefon se vám takřka ztratil v ruce. Jeho rozměry byly 109 × 46 × 20 milimetrů a hmotnost pouze 93 gramů.

Retro: Siemens S45i

I na takto malém prostoru dokázal Siemens nabídnout například slušně velký displej s úhlopříčkou 1,5 palce, na kterém operovalo rozlišení 101 x 80 pixelů. Na displej se pak vměstnalo až sedm řádků textu, avšak pouze v internetovém prohlížeči, kdy bylo možné skrýt popisky kontextových tlačítek.

Manažer z roku 2002

Tím se dostáváme ke klávesnici, která si musela vystačit se skromným prostorem. Jejím středem byl čtyřsměrný ovladač, který byl obklopen kontextovými klávesami a nezbytnými tlačítky se sluchátky. Alfanumerická klávesnice vsadila na jednotný tvar, dostatečnou velikost a ideální zdvih. Tvorba i delších textů byla tedy pohodlná. Přispěl k tomu i použitý materiál tlačítek, kterým byl plast. Další tlačítka se nacházela ještě po stranách. Manažerskému telefonu nemohla chybět regulace hlasitosti hovoru a také tlačítko spouštící diktafon.

Použitým materiálem byl samozřejmě plast, ale Siemens si v nejvyšší třídě dal záležet na zpracování. I z dnešního pohledu vše působí pevně a precizně. Stejně tak stříbrná barva statečně odolává zubu času, který se podepsal jen na nejčastěji využívaných klávesách.

Výbava stavěla na praktických funkcích v čele s vícepoložkovým telefonním seznamem, který pojmul 500 kontaktů. Uložit jste si mohli rovněž 100 SMS zpráv. Kalendář byla nezbytnost, stejně tak různé druhy náhledů. O diktafonu již byla řeč. Tvorby textů usnadňoval český slovník T9. Telefon byl vybaven také internetovým prohlížečem a technologií GPRS ve třídě 8.

Oddechnout jste si mohli u tří předinstalovaných her. Další jste do telefonu neměli možnost dostat, technologie Java nebyla přítomna. Ta zažila nástup až v následujícím roce.

Klávesnice patřila k velmi pohodlným

„íčko“ v názvu

V dnešním Retru vzpomínáme na Siemens S45i. Písmeno i v názvu u německého výrobce vždy znamenalo nějaké vylepšení oproti původnímu modelu. V tomto případě šlo o pouhé dvě změny, přičemž ale minimálně jedna byla významná. Inovovaný model přinesl e-mailový klient, čímž se Siemens vyrovnal sílící konkurenci od Nokie či Ericssonu. Druhou novinkou byla závodní hra Race Ace, kde jste mohli vžít do role pilota Formule 1.

Závěr

Siemens S45i byl představen na jaře roku 2002 a zhruba po půl roce se objevil na pultech českých obchodů, kde postupně nahradil starší S45 a vyplnil několikaměsíční čekání na nový model řady 55. Jeho cena startovala na hranici 9 000 Kč.

Tradičními informacemi o období dostupnosti a ceně jsme se dopracovali až k závěru 34. dílu seriálu Retro, ve kterém jsme vzpomínali na německou vlajkovou loď druhé poloviny roku 2002. Za dva týdny se opět ponoříme do mobilní historie a vybereme další kousek hodný vzpomenutí. Vy nám ale můžete i v diskuzi dávat tipy na zajímavé telefony, za kterými by stálo za to se ohlédnout.

Technické parametry Siemens S45i

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 20 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,5" (101 × 80 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2002, 9 000 Kč
Diskuze ke článku
Motorka
Siemens MT50, dodnes mi slouzi jako druhy budik a rezervni mobil.. Vypada porad stejne, originalni baterie, volani a sms jako za mlada..;)
Milan
Tenhle stroj nasledoval po me ukradene 3310,jen ty pomocne tlacitka staly za prd.Po dvou reklamacich sel k ledu.Sms se tam dalo ulozit myslim podle kapacity pameti,rozhodne vic nez sto..
marty
Tenhle telefon jsem mel prakticky od jeho příchodu na trh a používal jsem ho celkem dlouho (asi 2 roky) než morálně zastaral.

Byl fakt skvělý, výborná výdrž, svižný, na tu dobu velký display apod.

S tou pamětí SMS ... když jsem přístroj koupil, měl pamět na 20 SMS, ale v průběhu doby vydal Siemens nový FW a ten (krom jiného) zvýšil kapacitu na 100 SMS. Pak ještě existoval SMS archiv, kam bylo možno přesouvat SMSky z hlavní složky až do kapacity paměti.
Milan
Ešte ho niekde mám. Ale klávesnica bola hrozná- vyžadovala naozaj silný stisk kláves.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze