Retro: Siemens ME45 Winter Edition – modrobílý obrněnec

11

Na počátku éry odolných mobilních telefonů stál mimo další výrobce také Siemens, který se velmi angažoval v rámci své řady M. Jedním z velmi povedených kousků byl model ME45, který nabídl špičkovou výbavu, zvýšenou odolnost a vše zabalil do líbivého těla o běžných rozměrech. O popularitě svědčí i pozdější vydání speciální „zimní edice“.

Siemens ME45 byl světu představen v první polovině roku 2001 jako nepřímý nástupce rovněž odolného modelu M35i. Novinka však mířila do ještě vyšší sféry a vycházela z manažerského a vůbec výbavou nejvýše postaveného modelu S45.

Krátké představení

Německý Siemens se vždy angažoval na poli mobilních telefonů se zvýšenou odolností. Navíc v podstatě mezi prvními dokázal přenést odolnost do kompaktně a líbivě vypadajícího telefonu. Siemens ME45 si nejspíše pamatujete především v černošedé variantě, ve které se prodával nejvíce a byl k vidění snad u všech prodejců. Velký úspěch však přinesla o rok později i speciální Winter Edition. Ta se nelišila podobou, nýbrž vzhledem. Barevné ladění se změnilo na bílo modrou a podsvětlení kláves a displeje se změnilo z oranžové na červenou, což samo o sobě působilo vcelku extravagantně.

Siemens ME45 – videopohled

Samotný telefon přišel v roce 2001, tedy zhruba dva roky před vrcholem snahy o miniaturizaci telefonů. Rozměry činily 109 × 46 × 21 milimetrů a hmotnost se dokonce dostala o jeden gram pod hranici 100 gramů. Telefon byl i přesto odhodlán odolat větru, prachu i vodě. Navíc byl zvenku pogumován a jen tak nějaký pád jej nerozházel.

Telefon na první pohled ani robustním dojmem nepůsobil

Na svou dobu Siemens ME45 vynikal velkým 1,5palcovým displejem s vcelku vysokým rozlišením 101 × 80 pixelů. Na grafický displej s až 7 řádky tak bylo radost pohledět. Vše umocňovalo i rovnoměrné podsvětlení. Pod displejem se nacházela čtyřsměrná ovládací klávesa, které k dokonalosti chyběl potvrzovací střed. Zde si Němci šli tvrdohlavě za svými kontextovými klávesa. Šlo si snadno zvyknout, nicméně šlo o složitější způsob. Samotná klávesnice byla pryžová a při delším psaní vás mohl začít bolet palec. Odpor byl totiž větší, což se ale u odolného telefonu očekávalo.

Displej patřil v roce 2001 mezi špičku

Tlačítka se nacházela také po bocích telefonu. Na levém boku se regulovala hlasitost, na pravém spouštěl hlasový záznamník. Konektor pro nabíječku či datový kabel se nacházel na spodní straně a byl chráněn krytkou. Malá krytka pak byla určena i nepříliš vzhlednému konektoru pro externí anténu, který byl na zadní straně.

Nechyběla ani tlačítka po stranách

Drsný král

Nepřímý a výše zmíněný předchůdce M35i patřil do střední třídy. Model ME45 však zamířil k metám nejvyšším, neboť jeho výbava vycházela z manažerského Siemensu S45. Chloubou byl tudíž propracovaný adresář s možností připojit ke každému kontaktu více položek. Také kalendář byl velice přehledný. Nechyběly stopky, minutka nebo převodník jednotek.

Datové funkce zastupovalo tehdy moderní GPRS třídy 8 nebo vcelku svižné vytáčené přenosy HSCSD. Hodil se také infračervený port a samozřejmostí bylo připojení k počítači skrze datový kabel.

Chvíle zábavy mohly obstarat loga, obrázkové zprávy EMS (pamatujete si na ně ještě?) nebo dvojice her. Tehdy zcela nových. Šlo o střílení balónků a pak o hru Stack Attack, což byla značně pozměněná verze populárního Tetrisu. V každém případě však hry příliš nenadchly, neboť uživatelé Siemensů byli namlsání 3D bludištěm ze starších modelů.

Závěr

Siemens ME45 se začal prodávat ve druhé polovině roku 2001 a vzhledem k nadprůměrné výbavě, ve které někomu mohl chybět snad jen e-mailový klient, a zvýšené odolnosti se cena snadno vyšplhala téměř k 15 000 Kč. Závěrem také nutno dodat, že značná obliba modelu ME45 pramenila také z dlouhého čekání na nástupce, které trvalo 2 roky.

Mobilní telefon Siemens ME45 do seriálu Retro zapůjčil pan Ondřej Čech, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Siemens ME45

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 21 mm, 99 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displejmonochromatický, 1,5" (101 × 80 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2001, 14 500 Kč
Diskuze ke článku
gior
ME45 stále používám. Společně s SL45i jedny z nejlepších a nejatraktivnějších telefonů své doby.
LinDan
Před pár dny jsem jednu ME45 v barevné variantě Pebble Grey zakoupil a čekám, až mi přijde. Musím říct, že se moc těším. Dle slov mnoha lidí, kteří s ní měli co dočinění, je to zřejmě nejspolehlivější Siemens. Pro mne je to však, zatím ještě, neprozkoumaná oblast. :)

P.S. Telefony Siemens a Ericsson jsem začal před nějakou dobou sbírat. Pokud nějaké máte (pouze však s kompletními krabicemi) k prodeji, dejte prosím vědět na lindancz(at)seznam.cz. Díky :)
Zdeněk
Tak přesně tento telefon jsem měl když jsem chodil do učení a učil se na Kuchaře v Hiltonu. Ukazoval jsem ostatním jak je super že vydrží vše tak jsem ho hodil do 50l hrnce s oloupanymi brambory abych předvedl vodotěsnost a pak jsem na něj zapoměl a šel na svačinu. Během te doby přišel jiný kuchař a když jsem se vrátil ze svačiny tak se telefon už vařil i s bramborama ☺. Rychle jsem ho vyndal a telon byl úplně v pořádku! Vynikající mobil!
Ruprecht
To ti tak žerem, Zdendo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze