Retro: Siemens M55: s písmenem X na hrudi

10

V dnešním díle seriálu Retro zavzpomínáme na zlaté časy německého Siemensu, kterým kralovaly jeho modely řady 55. Vybíráme zástupce ze samotného středu, tedy model M55. Ten klamal zařazením a nenabízel zvýšenou odolnost. Naopak vsadil na styl a zajímavý koktejl dobré výbavy a příznivé ceny.

Ve čtyřicátém díle seriálu Retro si zavzpomínáme na Siemens M55, který se v prodeji objevil ve druhé polovině roku 2003 jako odlehčená varianta vlajkového modelu S55.

Krátké představení

Siemens změnil své plány a řadu M přestal na pár let vyhrazovat pro odolné modely. Jejich čas nadešel znovu až později. M55 z roku 2003 šla cestou stylového designu,kterému výrobce podřídil vše. Vzhled byl vystavěn na písmeno X, které později bylo použito ještě u modelu MC60. V případě M55 však bylo poznat, že se to Siemensu povedlo. Jinými slovy se podařilo skloubit důraz na design a zároveň i relativní pohodlí při používání. Alfanumerická klávesnice sice poznamenána byla, nicméně psaní bylo až na pár tlačítek, typicky 1 a 3, pohodlné.

Retro: Siemens M55

Ke stylovém vzhledu přispívaly i informační LED po stranách telefonu, které blikáním, které bylo možné definovat, upozorňovaly na zmeškané události. Písmeno X se objevila také na zadní straně, kterou však nepříjemně hyzdil velký konektor pro externí anténu. Ve stejném duchu bylo laděno také příslušenství, například přídavný fotoaparát pěkně navazoval přímo na telefon.

Siemens M55 kombinoval netradiční barvy i tvary

Siemens M55 patřil k drobným telefonům své doby. Jeho rozměry činily 101 x 46 x 21 milimetrů a hmotnost pouze 83 gramů. Snadno jste jej tak schovali do dlaně a v kapse jste o něm nevěděli.

Nad klávesnicí se vyjímal barevný displej schopný zobrazit až 4 096 barev, což bylo paradoxně více, než nabízel vlajkový model S55. Samotné kvality displeje však nijak oslňující nebyly, neboť Siemens využíval nízké rozlišení 101 x 80 pixelů. Rastr byl tak jasně viditelný a konkurence na tom byla lépe. Technologie displeje byla navíc pasivní, což zapříčinilo horší překreslování nabídek.

Klávesnice byla nezvyklá a některá tlačítka na to doplatila malými rozměry

Prostředí

Uživatelské prostředí se u konzervativního Siemensu nijak zvlášť neměnilo. Hlavní nabídka byla maticová v uspořádání 3x3 ikonky, které byly animované. Vše jste si mohli přizpůsobit, vytvořit bylo možné i vlastní menu. Mezi praktické věci, které u konkurence chyběly, patřil správce souborů. Do Siemensu jste tak snadno nahráli cokoliv. Omezeni jste byli paměti 1,8 MB, což bylo ale na svou dobu poměrně dost.

Ve výbavě figuroval vícepoložkový adresář, paměť na zprávy nebo podpora MMS. Dostalo se také na herní technologii Java. Nechyběl wapový prohlížeč a také GPRS třídy 8. Oproti vybavenějšímu S55 však chybělo nejen Bluetooth, ale také infračervený port. Spojení s počítačem tak zajistil pouze USB datový kabel.

Závěr

Siemens M55 patřil mezi velmi úspěšné modely, neboť nabízel barevný displej a velmi solidní výbavu za cenu pod 10 000 Kč. V nabídkách operátorů proto vydržel více než jeden rok, přičemž se například o Vánocích 2004 doprodával za výprodejovou cenu 4 500 Kč.

Technické parametry Siemens M55

Kompletní specifikace
Konstrukce101 × 46 × 21 mm, 83 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (101 × 80 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2003, 9 000 Kč
Diskuze ke článku
Vendel
Co to máte za divnou barvu ta modrá či fialová? Měl jsem za to, že byl jen ve 2 barvách, a to jiných. Jinak oranžový jsem měl, ty diody byly super, design se mi líbí i nyní, ale telefon nakonec bohužel nepřežil crash testy...
pedro
Jee, ten jsem mel. Ve sve dobe v sede barve mi pripadal hrozne cool :) S usmevem vzpominam, jak jsem se baal, aby mi ho nekdo neukradl :)
František Janáč
František Janáč
Měl jsem ho také s těmi oranžovými tlačítky,ty diody na boku neměly chybu,displej nic moc ale to nevadilo,na tu dobu to stačilo.Dlouho na něj budu vzpomínat :-(
M&K
Mam bilo-oranzovou variantu a stále ji občas pouzivam, když potrebuji s sebou mobil, který je postradatelny. Ale stejne bych o nej teda nerad prisel:) Moc pekny telefon (ten muj navíc vypada jak novy), po koupi ME75 (kterou mimochodem dosud pouzivam a co nevidet oslavi 8. rok na prijmu) mi hrozne chybely ty postranni diody upozornujici ruznymi styly blikani na zmeskane udalosti. Nebyt vynechavajici klavesnice při psani (jednou kvůli tomu přitom byla v zaruce menena), pouzival jsem ho o nejaky ten rok dele. S puvodni baterii stále vydrzi par dni na prijmu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze