Retro: Siemens M35i – když se legenda nebojí prachu a vody

27

Konec minulého století byl u německého Siemensu ve znamení veleúspěšné řady x35. K její příslušnosti se hrdě hlásí také odolný model M35i, který vycházel z populární C35i. Oproti ní se však vyrovnal s nějakým tím pádem, odolal vlhku a prachu, a v neposlední řadě se oprostil od překážející antény. I přes odolnost si však ponechal líbivý design a zaujal početnou skupinu uživatelů.

Po krátké pauze se opět vrací seriál Retro. Tentokrát zavzpomínáme na opravdovou legendu jménem Siemens M35i. Jedná se o bratra snad ještě známějšího Siemense C35i, na který jsme vzpomínali již ve 2. díle seriálu Retro. Dnešní model se však chlubil integrovanou anténou a zvýšenou odolností.

Krátké představení

Odolný Siemens M35i byl představen v březnu roku 2000 a spolu s C35i odstartoval řadu x35, která byla neskutečně úspěšná. Za popularitou stálo hned několik prvků a vybrané si vypíchneme i dnes. Design novinky byl ve své době poměrně nadčasový. M35i totiž disponoval integrovanou anténou, což v roce 2000 ještě zdaleka nebylo běžné. I přesto, že jeho tělo odolávalo prachu a vlhkosti, dokázal si ponechat vcelku civilní vzhled, kde hrál prim tvrdý plast a guma.

Siemens M35i – videopohled

Čelní strana byla rozdělen na blok s klávesnicí, která byla gumová a ačkoliv například na klávesnice Nokií neměla, hravě předčila tu v modelu C35i. Nad klávesnicí se nacházel černobílý displej s úhlopříčkou 1,4 palce a rozlišením 101 × 54 pixelů. Podsvícení bylo zelené a nepříliš rovnoměrné. Čitelný byl však displej vždy a díky mírnému zapuštění netrpěl na poškrábání.

Odolný, ale stále prakticky použitelný

Zadní strana byla z větší části gumová a v horní části doplněna krytkou externí antény. S krytkou jste se mohli setkat také na spodní hraně u konektoru. Tu však nebylo nijak těžké ztratit. Oblé tvary konstrukce byly základem pohodlného držení. Vše podporovala i nikterak vysoká hmotnost 130 gramů, což bylo jen o 12 gramů více než u běžného modelu.

Výbava

Německo je známo svou precizností a u značky Siemens tomu nebylo jinak. Telefony Siemens nikdy nehrály na zábavu či vyloženě líbivý design. Hlavní byla funkčnost a výbava. Připomeňme, že Siemens M35i spadal do střední třídy telefonů roku 2000, a proto již bylo možné očekávat něco navíc, kromě podpory volání a SMS.

Základem byla například interní paměť pro kontakty schopná pojmout až 100 čísel. V případě SMS zpráv ale paměť chyběla a například slovník T9 nepodporoval český jazyk. Propracovanější byl organizér, kde nechyběl opakovaný budík nebo upomínky. Dostalo se i na stopky, minutku či převodník jednotek. Pomyslným vrcholem pak byly propracované vyzváněcí profily a wapový prohlížeč, který jako jediný dokázal využít celý displej a dostat na něj čtyři řádky textu. Prohlížení internetu zajišťovalo vytáčené připojení skrze technologii CSD.

Zábavu sice Siemens neměl na prvním místě, ale zdaleka ji neignoroval. Vzpomenout můžeme na čtyři hry, mezi kterými byl populární 3D Labyrint nebo hledač min. M35i si rozuměla také s vlastním vyzváněním. To jste si mohli buď sami složit nebo poslat přes datový kabel z počítače. Bohužel bylo místo jen pro jednu vlastní skladbu. Siemens M35i podporoval také obrázkové SMS zprávy, avšak poslaný obrázek se zobrazil pouze na jiném Siemensu. Rozuměl si rovněž s logy, která překrývala nápis operátora. Jedinou cestou, jak je do telefonu dostat, byl však opět jen počítač.

Závěr

Siemens M35i se na českém trhu objevil ve druhé polovině léta roku 2000 a jeho cena byla vždy zhruba o 1 000 Kč vyšší než v případě modelu C35i. Startovala na přibližně 9 000 Kč.

Technické parametry Siemens M35i

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 47 × 22 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displej?, 1,4" (101 × 54 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2000, 9 000 Kč
Diskuze ke článku
KoPoo
Německo je známo svou precizností? A to jako vážně??stacilo by nelezt Němcům do prdele. Pokud někdo byl delší dobu v Německu tak ví své. A k výrobkům netřeba se vyjadřovat. Německé firmy mají stejní počet reklamací jako maďarské podniky. Z zkušenosti v Berlíně koupený sluchátka spuntova za 60€ a za 2 měsíce z ohýbán kablík u konektoru. Made in Deutschland. A můžu pokračovat dále.
Lotr
Muj prvni telefon. :-D Mela jsem ten zluty. Takovych proparenych hodin u hry bludiste..
kaja
Ja jsem mel C35i jako svuj vubec pvni mobil :)
Atlas
Můj první mobil byl Siemens s35i a moc se mi líbil škoda že ho ukladli .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze