Retro: Siemens CF62 – světelná show v kapse

8

V našem seriálu Retro se dostává i na kdysi populární telefon véčkové konstrukce. Jedním takovým zástupcem je Siemens CF62, který vynikal sympatickým designem, anténou v podobě ucha, solidní výbavou a především stylovými světelnými efekty, díky kterým jste mohli celý telefon dle libosti rozblikat.

S dvaadvacátým dílem se vám hlásíme o něco později, než jste zvyklí. Minulý týden probíhal veletrh v Barceloně a vzpomínkový seriál Retro jsme se proto rozhodli o týden posunout, aby mezi tou záplavou nových dotykových pádel s fullHD displeji náš retro telefon nezapadl. V dnešním díle si zavzpomínáme na první masověji rozšířené véčko od německého Siemense. Půjde o model CF62.

Retro: Siemens CF62

Krátké představení

Siemens CF62 byl představen v únoru 2004 a do prodeje na českém trhu vstoupil zhruba o čtyři měsíce později. Od počátku si získal své zákazníky. Vděčil za to především designu, který byl sice jednoduchý, ale jednoduše líbivý. Poznávacím znamením byla anténa ve tvaru ucha, která tak zároveň mohla sloužit jako místo poutko. V nabídce byla stříbrno-šedá varianta, která byla volně dostupná a pak také černá varianta, kterou jste mohli objevit v nabídce T-Mobilu.

Německé véčko lákalo také na malé rozměry a hmotnost pouhých 85 gramů. Takřka jste jej schovali do dlaně. Jako plnohodnotné véčko nabízelo také vnější displej. Ten byl černobílý, ale plně grafický a v našem případě modře podsvětlený. Otevírání telefonu bylo snadné a šlo zvládnout v jedné ruce. Kvalita zpracování nebyla vůbec špatná a i po letech je v kloubu jen minimální vůle. Hůře to již odskákala barva, která se loupe.

Rozměrově i designem byl Siemens CF62 sympatický

Po otevření véčka se před vámi rozsvítil zhruba 1,5palcový displej, který byl pasivní (CSTN), avšak poměrně jemný, nabízel rozlišení 130 x 130 pixelů. Dokázal dále zobrazit paletu 65 536 barev. Ve spodní části véčka se konečně nacházely klávesy. Z vnějšku žádné nebyly a k rozsvícení venkovního displeje tak bylo nutné telefon otevřít. Klávesy byly plastové a lehce zapuštěné. I přesto se na nich ale velmi dobře psalo.

Z výbavy si určitě připomeneme vícepoložkový telefonní seznam, který pojmul až 500 záznamů. Nechyběly vyzváněcí profily, hlasové vytáčení i ovládání, nebo polyfonní vyzvánění. Klasické SMS zprávy doplňovaly EMSky a MMSky, se kterými se pojí také přídavný fotoaparát, který jste si mohli dokoupit. S tvorbou zpráv pomáhal český slovník T9 a až sto textovek jste si mohli uložit. Organizační funkce obstarával kalendář, upomínky či opakovaný budík. Díky Javě bylo postaráno i o zábavu. Nové hry jste stáhli přímo z wapového prohlížeče přes GPRS třídy 10, nebo ze svého počítače přes datový kabel.

Prostředí telefonu

Světelná show

Od klasické výbavy se přesouváme k největšímu lákadlu Siemensu CF62. Po celém obvodu měl totiž zabudované LED diody, které byly oranžové pro šedé provedení a modré pro černou variantu. Tyto LED diody vás velmi specifickým poblikáváním dokázaly upozornit na zmeškaný hovor, přijatou zprávu či událost v kalendáři. Blikat však mohly i při otevírání a zavírání telefonu, po zapnutí, při vypínání nebo prostě stále.

Nešlo však jen o jednoduché a bezduché blikání. V nabídce bylo hned několik variant. Diody se rozsvěcovaly postupně, blikaly na přeskáčku, či pomalu pohasínaly. Možností bylo spousta. Kdo by si snad přeci jen nevybral, využil předinstalovanou aplikaci, která sloužila k tvorbě vlastní choreografie blikání. V okamžiku se z vás tak mohl stát režisér vlastní světelné show.

Závěr

22. díl seriálu Retro dospěl do svého konce. Na příští díl už nebudete muset čekat tři týdny, žádný veletrh nás v blízké době nečeká. Za čtrnáct dní si proto společně opět nostalgicky zavzpomínáme na nějaký historický kousek. Tipy na retro telefony či připomínky k seriálu však neváhejte posílat i nadále. Třeba do diskuze pod článkem.

Technické parametry Siemens CF62

Kompletní specifikace
Konstrukce82 × 45 × 22 mm, 85 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,5" (130 × 130 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2004, ?
Diskuze ke článku
sargis
Dakujem, vase retro clanky su kratke a trefne, super, tesim sa na dalsi :-) Mozno by nebolo od veci, okrem statickeho popisu, vyskusat aj telefon v praxi - hovor, sms, data, foto, komfort ovladania...ak Vam to moznosti dovolia...
marc
Udělali jste mi radost :-) tento telefon mám dodnes v šuplíku - používal jsem ho snad 4 roky a přešel jsem na něj ze své Motoroly T180 takže to pro mě byl opravdu skok. Design byl skvělý a telefon opravdu drobounký (pozn. pro mlaďochy - tehdy se opravdu hrálo na to vyrábět co nejmenší mobily - čím menší, tím větší jste měli zaručený zájem okolí - kam se hrabou dnešní lopaty do aktovek). Podsvětlení bylo efektní i praktické - stačilo mrknout z dálky a hned jsem věděl co se s telefonem děje - co jsem zmeškal za událost. Rovněž se na něm moc dobře psalo. Kloub celou tu dobu vydržel (i když se lehounce viklal) akorát už po 2 letech se začala ve velkém loupat pogumovaná vrstva na plastech až se sloupala celá - špatný výběr materiálů, telefon měl rovněž tendenci se sám od sebe občas vypnout. Ale i tak na něj vzpomínám rád.
EINEX
Ještě jsem se nedíval na video, možná se tam o tom zminujete. CF62 bylo první véčko od Siemensu, které navrhl i vyrobil samotný Siemens.
Petra
Trochu mi připomíná můj starej Sony Ericsson Z520i. Taky véčko, taky blikal po celém obvodu a taky měl takový to "ucho" nahoře. Zřejmě se inspirovali u konkurence. =)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze