Retro: Siemens A50 - legenda studentských lavic

14

Začátek nového milénia byl zlatým obdobím pro německý Siemens. Dařilo se mu prakticky ve všech segmentech a populární byl i na českém trhu. Největších úspěchů dosahoval v nižší či střední třídě, kde dokázal nabídnout solidní výbavu za rozumné peníze. Zdárným příkladem, jak na to, byl například model A50, který si dnes v seriálu Retro připomeneme.

Siemens A50

Ten, kdo vlastnil telefon již kolem roku 2000, měl s největší pravděpodobností Nokii nebo Siemens. Tyto dvě populární znaky již dnes neexistují. Avšak během své aktivní činnosti nás zásobovaly opravdu nespočtem legendárních telefonů a dnes na jeden opět vzpomeneme. Zalovíme v německém rybníčku a na udici nám tentokrát uvízl Siemens A50. Legenda nižší třídy, která zcela změnila podobu A třídy.

Krátké představení

Píše se léto roku 2002 a světlo světa spatřuje Siemens A50, přímý nástupce modelů A35 či A40, avšak přibližujíc se a více se podobajíc vyšším modelům. „A-padesátka“ převzala design Siemensem nastolený řadou 45. Tedy integrovaná anténa a oblé tvary. Ne nadarmo se Siemensům přezdívalo vajíčka. Před 13 lety se ještě nijak zvlášť nehledělo na tloušťku zařízení a 23 milimetrů v pase je z dnešního pohledu těžko pochopitelný extrém. Naopak hmotnost byla příjemně nízká, pod 100 gramů, a oblé tvary zajišťovaly pohodlné držení.

Retro: Siemens A50

Čelní straně vévodil 1,3palcový displej s rozlišením 101 × 64 pixelů. To však tehdy nebylo nijak zvlášť důležité. Zajímalo nás, že zobrazí až 5 řádků a je rovnoměrně podsvětlen oranžovou barvou. Zatímco displej rozhodně obstál, klávesnici Němci vyloženě odflákli. Pryžová tlačítka byla hodně vystouplá, kývala se a pro psaní stvořena rozhodně nebyla. Rozumějte tedy, psát se samozřejmě dalo, avšak příliš pohodlí jste si neužili. Bylo to poměrně zklamání, neboť model A50 vycházel ze starší C45 a ta disponovala o něco lepší klávesnicí.

Padesátková řada byla poslední, na které jsme ještě mohli spatřit obludný konektor na spodní hraně. I ten nesl podíl viny na celkové tloušťce telefonu. Dalším nepříliš pěkným místem byl pravý roh zadní strany. Zde se nacházel konektor pro připojení externí antény. Inu, Siemens myslel i na ty, co bydlí na konci světa. Pod zadním krytem se ukrývala Li-Ion baterie, což byl tehdy opěvovaný krok. Zpracování telefonu odpovídalo použitým materiálům (plast) a samozřejmě zařazení telefonu, neboť patři do nejnižší kategorie. Navzdory tomu se Siemens snažil a minimálně v počátcích působila A50 vcelku pevně. Brzy se však objevily vůle u zadního krytu, především těm, kteří jej neustále sundávali. Ať už kvůli výměně SIM karty, nebo jen tak z nudy.

Výbava

Již jsme si řekli, jaký model byl A50 vzorem a je tak nasnadě, že i výbava nebyla nijak originální. I tak byla překvapivá, protože starší modely řady A neuměly doslova vůbec nic. Majitelé A50 mohli těžit z velkého displeje, který poskytoval komfort při psaní zpráv. Nápomocen byl i slovník T9 rozumějící si s naší mateřštinou. Vhod přišla i paměť na zprávy, kterých si telefon zapamatoval 25. K tomu jste připočetli dalších 10 míst na SIM kartě a rázem jste se stali terčem závisti majitelů Nokia 3310/3330/3410. Dostalo se však i na místo pro telefonní čísla, kdy jich telefon pojal až 50. Zde Siemens trošku troškařil, neboť u starších modelů nabízel i dvojnásobnou kapacitu.

Kromě tradičních funkcí, jako je budík či kalkulačka, se Siemens A50 mohl pochlubit hardwarovým modemem nebo přístupem na internet. Integrovaný wapový prohlížeč se spoléhal na připojení skrze vytáčené přenosy CSD. Díky tomu jste si do telefonu mohli stahovat loga nebo vyzváněcí melodie, byť jen jednohlasé. Kdo nerad stahoval, mohl nechat projevit svého kreativního ducha a nějaké zvonění si složit v připraveném editoru. Dlouhé chvíle mohly zahnat dvě hry. Připraven byl známý Stack Attack a jednoduchý Baloon Shooter. Nabídka to rozhodně nebyla kdovíjaká a leckdo si možná posteskl nad chybějícím Labyrintem nebo alespoň akční hrou BattleMail.

Závěr

Siemens A50 se dostal na český trh v posledním čtvrtletí roku 2002 a okamžitě zamířil do nabídek všech tří operátorů, kde si vydobyl neotřesitelnou pozici levného modelu, který byl buď zcela dotován, nebo obsazen do předplacené sady. Cena pak byla velmi příznivá a pohybovala se kolem 3 500 Kč. Zajímavostí bylo, že téměř na chlup totožně vybavený Siemens C45 stával dlouhou dobu mnohem více.

Technické parametry Siemens A50

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 23 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,3" (101 × 64 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2002, 3 500 Kč
Diskuze ke článku
Rob
Jaká legenda, vždyť je to kopirka 3310.
Martin
Aktuálně používám Siemens A55 :) a telefonování na něm funguje skvěle o proti novým telefonům.
Elvis
Stále jako druhý telefon používam A50, a i po tech letech je stále v pořadku a hlavně to byl první telefon co jsem vlastnil.
Martin Š
Bol to môj prvý telefón, funguje dodnes a dodnes má doma čestné miesto. Najlepší telefónik aký som mal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze