Retro jako řemen: jak v dnešní době obstál 21 let starý fotomobil?

3
Retro jako řemen: jak v dnešní době obstál 21 let starý fotomobil?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Stěžujete si na kvalitu vašeho fotomobilu? Možná by vás zajímalo, jakou cestu musely urazit, než se dostaly do bodu, ve kterém jsou dnes. Podíváme se společně na výsledky z vůbec prvního „fotomobilu“, který šlo v České republice pořídit. Vyšel na 25 tisíc korun, chlubil se integrovaným VGA fotoaparátem a nechyběl ani noční režim. Wow, to musíme otestovat!

O telefony jsem se začal zajímat v roce 2002 a v mém vůbec prvním časopise, který se touto problematikou zaobíral, jsem zahlédl pro mě exoticky vyhlížející telefon, Nokii 7650. Když to vezmu kolem a kolem, právě tato Nokia mě motivovala zajímat se o telefony trochu více. Měla výsuvnou konstrukci, zvláštní zelenošedou barvu, která je mimochodem trendy i po více než dvaceti letech, a uhrančivý design, jenž se mi okamžitě vryl do paměti. A dle ohlasů jsem nebyl sám.

To, že šlo o vůbec první Nokii s integrovaným fotoaparátem (a vůbec první telefon, který jste si v České republice mohli s integrovaným fotoaparátem oficiálně pořídit), mě až zase tolik nezajímalo, i když zpětně vzato, právě fotoaparát byl pro mnohé hlavní tahák. Tento krásný kousek bylo možné pořídit u operátorů za částku okolo 25 tisíc korun, astronomická cena mi nijak nebránila v tom vystřihovat si obrázky této Nokie a zakládat si je do svých „odborných“ poznámek. Nokia 7650 vstoupila na trh 26. června 2002, tedy přesně před 21 lety.

Od spuštění prodejů uběhlo 10 let a já si na Nokii 7650 nostalgicky vzpomněl v našem seriálu Retro z roku 2012, kde se objevila v rukou Michala Pavlíčka. „Stále má ten šmrnc“, říkal jsem si. Vtipné je, že nyní je už i původní Retro opět docela retro. I tentokrát totiž muselo uběhnout dalších více než 10 let, abych se s Nokií znovu setkal a napadlo mě, že by toho chtělo využít. Držte si klobouky, tohle totiž bude velká „retro jízda“.

Exteriér

Výsledky z exteriéru? Když máte štěstí, poznáte, co jsem se snažil vyfotografovat. I přestože Nokia měla k dispozici poměrně slušné světelné podmínky, výsledky jsou dle předpokladu spíše žalostné. Ani tolik nepřekvapí, že na displeji telefonu vypadají snímky mnohem lépe než na monitoru počítače.

Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Interiér

Ajaj, méně světla, méně detailů. Přesto jsem byl překvapen snímky obrazů, které mají poměrně slušné detaily. Samozřejmě na danou dobu.

Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Makro (nebo tak něco)

Ne, makro Nokia 7650 nenabízí, ovšem když se dostatečně přiblížíte.... Tak si můžete zahrát hru: „hádej co jsem“.

Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Běžný/noční režim

Zde došlo asi k největšímu překvapení. Noční snímky jsou dle předpokladu „jedna velká tma“, ovšem pokud zapnete speciální noční režim, uvidíte více, než jste možná předpokládali. Snímek vlevo (posuvník zcela vpravo) patří snímkům pořízeným na klasický režim, snímek vpravo (posuvník zcela vlevo) patří snímku pořízeném v nočním režimu. Osobně jsem byl překvapen, že snímky v nočním režimu byly velikostně menší než ty ve standardním režimu. Stejně tak mě Nokia potěšila tím, že nemusím řešit GDPR restrikce, rozmazávat SPZ automobilů by nedávalo smysl.

Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz
Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz
Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz
Zdroj: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Hledáte brýle? Ne, hledáte něco jiného

Pokud máte pocit, že jste v průběhu prohlížení fotografií mírně oslepli, nedivím se. Pokud se chcete vrátit do přítomnosti, než řeknete „díky bohu za můj fotomobil“, mrkněte na naše srovnání 7 nejlepších fotomobilů dneška, nebo třeba na fotočlánek korunovaného krále žebříčku DxOMark.

Technické parametry Nokia 7650

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 56 × 26 mm, 154 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (176 × 208 px)
Fotoaparát0 Mpx (640 × 480)
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systémSymbian 6.1 S60
Akumulátor830 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2002, 25 000 Kč
Diskuze ke článku
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
Za takovéto články jsem vždy moc rád. Je krásně vidět, kam se to za tu dobu posunulo. Jen tak dál. Mimochodem obraz Davida Bowieho potěšil :-)
Dan Nekonecny
Dan Nekonecny
Byl to fajn model, ale ta paměť 4MB a bez karet byla už tehdy limitující…. Pamatuju si jak mi docházelo místo a posílal jsem fotky e-mailem. Ale asi ji vytáhne ze šuplíku a provětrám
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Aspon vime, cim jsou natacena vsechna ta pozorovani UFO a podobne .... temato telefonama ne, nevim jeste o 10 let starsim ..... patrne obycejnym srubovakem:o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze