Xiaomi Redmi Note 3
recenze

Xiaomi Redmi Note 3

Výkonný elegán s pár kompromisy
22

TOP modely jsou pro většinu zákazníků zajímavé, ne každý si je ovšem může dovolit. Střední třída proto praská ve švech a výrobci se snaží neustále zdokonalovat a nabídnout více funkcí za méně peněz. Krásným příkladem je dnes recenzované Xiaomi Redmi Note 3, které si vzhledem k ceně může dovolit širší spektrum zájemců, funkční výbavou však nikterak nezaostává.

Mnoho výrobců sází na to, že se stále najde mnoho zájemců o zařízení střední třídy se špičkovým poměrem ceny a výkonu. Ruku na srdce, ne každý si může dovolit TOP smartphone. Na druhou stranu, ani ve vyšší střední třídě se nemusíte omezovat, díky velké konkurenci je nabídka opravdu bohatá.

Za zapůjčení Redmi Note 3 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Dalším zajímavým přírůstkem mezi povedené smartphony vyšší střední třídy je model Redmi Note 3 od Xiaomi. Ten se chlubí cenovkou pod 7 tisíc Kč, za kterou ovšem nabídne téměř vše, co si náročný zákazník může přát. Na druhou stranu, ani tento model není bez chyb. Pochopitelně i na ně se v dnešní podrobné recenzi zaměříme důkladněji.

Xiaomi Redmi Note 3

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 3 16 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 76 × 8,7 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio X10, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnost, 6 999 Kč

Xiaomi Redmi Note 3 – videopohled

Obsah základního balení: standard

  • mobilní telefon Xiaomi Redmi Note 3
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • základní dokumentace, záruční list
Xiaomi Redmi Note 3

Design a zpracování: luxusní střední třída

U modelů z vyšší střední třídy už nestačí zaujmout pouze výkonem, a proto se výrobci čím dál častěji soustředí na kvalitní konstrukční zpracování a standardem se v této třídě stává kovové tělo. Progresivní značka Xiaomi se tohoto samozřejmě drží také, a tak není divu, že se model Redmi Note 3 chlubí kovovým zpracováním. Pojďme na to ale popořadě a začněme přední stranou. Tu 5,5palcový displej vyplňuje ze zhruba 72 %, což dokládá, že se chlubí velmi malými rámečky, zvlášť po bocích jsou opravdu minimální. Špatně na tom Xiaomi není ani s rámečky pod a nad displejem. Konkurence, například takové Sony, by si z Xiaomi mohlo vzít příklad.

Xiaomi Redmi Note 3

Pod displejem nalezneme kapacitní tlačítka pro ovládání systému. Mnoho uživatelů tedy potěší, že neubírají místo samotnému displeji. Tlačítka jsou podsvícená, piktogramy tlačítek jsou však graficky zvýrazněny. Ve dne tedy podsvícení nevyužijete vůbec, v noci se naopak hodí. Výhodou je poměrně standardní rozestavění: šipku „Zpět“ naleznete vpravo, kontextové tlačítko se poté nachází na levé straně. Celistvost přední strany nenarušuje žádné logo, v námi testované zlaté barvě vypadá Xiaomi Redmi Note 3 opravdu velmi luxusně. Zklamání nás rozhodně nečekalo ani na zadní straně.

Xiaomi Redmi Note 3

Jak už víme, zadní kryt je kovový a přechází až do bočnic. Kryt tedy tvoří vaničku, do které jsou usazeny vnitřnosti a celek je přiklopen a utěsněn displejem. Tento způsob konstrukčního zpracování se skvěle podepsal na celkové pevnosti zařízení. Pravý bok zařízení nabídne pohled hned na dvojici tlačítek. Vrchní a větší z obou tlačítek slouží pro regulaci hlasitosti, spodní poté slouží jaké zámek displeje. Obě tlačítka chválíme za precizní stisk a zpětnou vazbu, to se ve střední třídě jen tak nevidí. Tlačítka jsou navíc pevně ukotvena, „chrastivých“ zvuků se tedy obávat nemusíte.

Xiaomi Redmi Note 3

Levý bok nabídne pouze slot pro dvojici microSIM karet. Bohužel, slot není hybridní, a tak si do telefonu žádnou paměťovou kartu nevložíte. Vrchní části dominuje výstup 3,5milimetrového jack konektoru a také nenápadné okénko infraportu. Spodní část nabídne už pouze microUSB konektor a primární mikrofon. Je škoda, že se Xiaomi nerozhodlo implementovat nejnovější USB Type C – vždyť už s modelem Mi4c dokázalo, že se inovací nebojí.

Xiaomi Redmi Note 3

Konečně se dostáváme zpět k zadnímu krytu. Vzhledem k tomu, že po bocích Xiaomi nemá žádné průřezy pro antény, skrýt se musely pod zadním krytem. Jeho spodní a vrchní část tak tvoří plastové záslepky, které anténě umožňují bezdrátovou komunikaci. Hned zprvu je dobré upozornit na to, že barevně tyto výlisky zcela korespondují s barvou zbytku zařízení. Ani jejich provedení nepůsobí lacině. I přes snahu lišty promáčknout se nedočkáte žádných zvuků, za což chválíme. Zadní strana dále hostí čočku integrovaného fotoaparátu, dvojici přisvětlovacích LED diod a své místo si zde našel také poměrně příjemný bonus v podobě čtečky otisků prstů. Ve spodní části pak ještě nalezneme výstup hlasitého reproduktoru.

Xiaomi Redmi Note 3

Po stránce konstrukčního zpracování a designu hodnotíme novinku více než kladně, v dané třídě se jedná o velmi příjemné překvapení a za Xiaomi Redmi Note 3 se rozhodně nebudete muset stydět. Vzhledem k dostupnosti hned několika barevných provedení si vybere opravdu každý. Mimo námi testované zlaté varianty je k dispozici také stříbrná a kombinace černé a tmavě šedé. Rozměry se usadily na hodnotě 150 × 76 × 8,7 milimetrů, hmotnost je pak 164 gramů. Celková hmotnost se však příjemně rozmělní, a tak rozhodně nemáte pocit, že vám Redmi Note 3 utrhne kapsu.

Xiaomi Redmi Note 3

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukční zpracování, kovové materiály
  • příjemné rozměry
  • chytře zakomponované plastové lišty antén

Nelíbilo se nám:

  • pro někoho trochu vyšší hmotnost

Displej: omalovánky ve Full HD

Displej Xiaomi Redmi Note 3 nabídne na 5,5palcové úhlopříčce dnes již standardní rozlišení Full HD, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. Toto rozlišení dává výslednou jemnost 401 pixelů na palec, což je dostatečná hodnota i pro nejnáročnější zákazníky. Ani vytrénované lidské oko nemá šanci rozeznat jednotlivé pixely. O syté barvy se stará technologie IPS, u Redmi Note 3 se však hranice zastavila o trochu dále.

Xiaomi Redmi Note 3

Sytost odpovídá Super AMOLED displejům od Samsungu a je na uvážení každého, jestli mu tento způsob zobrazení vyhovuje. Svoji zásluhu na tom samozřejmě má také „přebarvené“ prostředí MIUI OS. V případě, že zvolíte alternativní launcher, barvy se trochu utlumí. I když se Xiaomi nechlubí přítomností odolného skla, předpokládáme, že i přesto je displej chráněn. Za celou dobu testování se na něm neobjevily žádné známky používání.

Xiaomi Redmi Note 3 Lenovo Vibe X3 Huawei P8 OnePlus 2 LG G4
Úhlopříčka displeje 5,5" 5,5" 5,5" 5,5"
Rozlišení displeje Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px QHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 401 PPI 401 PPI 401 PPI 401 PPI 534 PPI
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS
Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu!

Nám osobně sytost displeje vyhovovala. Ve spojitosti s poměrně vysokým jasem a bezproblémovým fungováním senzoru okolního jasu se dočkáte nadprůměrného zobrazení i na přímém poledním slunci. Vzhledem k velikosti displeje je už poměrně obtížné ovládat jej jednou rukou, pro tento případ si Xiaomi přichystalo možnost zmenšení obrazovky. To provedete snadno, když stačí pouze přejet po senzorových tlačítkách do strany, na kterou chcete zmenšený displej umístit. Doplníme, že Redmi Note 3 nepostrádá ani notifikační LED diodu. Ta je poměrně výrazná a informuje o všech zmeškaných událostech.

Líbilo se nám:

  • kvalitní barevné podání
  • nadprůměrná jemnost displeje
  • příkladně fungující senzor okolního jasu

Čtečka otisků prstů: je co zlepšovat

Xiaomi se poprvé ve své historii rozhodlo dosadit také autorizační prvek v podobě čtečky otisků prstů, štěstí se usmálo právě na model Redmi Note 3. Od Xiaomi jde o poměrně chytrý tah, protože od telefonu střední třídy tento prvek čeká málokdo a na uživatelích lze snadno pozorovat spokojenost, případně reflektovat problémy, a to do doby, než bude čtečka nasazena i do TOP smartphonů.

Xiaomi Redmi Note 3
Čtečka otisků prstů

Na to, že se jedná o první pokus, není čtečka vůbec špatná, avšak má i své mouchy. Začneme ale pozitivně. Kladně hodnotíme její umístění, ukazováček sklouzne na senzor velmi intuitivně. Potěšila nás také rychlost zaznamenání vašeho otisku, kdy vám to v průvodci zabere zhruba 15 sekund. Dalším plusem je také to, že čtečka je neustále aktivní: pokud je displej vypnutý a zařízení zamknuté, stačí prst na senzor pouze přiložit a telefon se odemkne bez nutnosti zapínat displej.

Pozitiva ovšem doplňují také negativa. Senzor nepatří mezi největší a občas jsme přemýšleli nad tím, jestli by nebylo vhodné plochu senzoru zvětšit. Úspěšnost rozpoznávání je sice poměrně vysoká, ovšem zhruba ve 3 z 10 případech senzor nijak nezareaguje. Nejde o to, že by senzor nerozpoznal váš otisk – zkrátka se tváří, jako by žádný prst ani nebyl přiložen. V takovém případě je bohužel nutné vždy prst zvednout a zkusit se nechat identifikovat opětovně. To je trochu omezující. Na stejný problém jsme narazili i tehdy, kdy se ihned po vypnutí displeje snažíte zařízení opět odemknout. Senzor zkrátka nezareaguje.

Rychlost odemknutí se dá rozdělit na dvě části. Když zařízení odemykáte s vypnutým displejem, celý proces trvá zhruba necelé dvě sekundy. Pokud se necháváte rozeznat se zapnutým displejem, odemknutí je otázkou zhruba půl vteřiny. V tomto ohledu se tedy senzor vyrovná i TOP modelům zavedených značek. Celkově však na kvalitu vyspělých senzorů, například od Huaweie, bohužel nedosahuje.

Líbilo se nám:

  • čtečka je neustále aktivní
  • rychlý průvodce uložením otisku

Nelíbilo se nám:

  • rozpoznávání není zcela spolehlivé
  • pouze průměrná rychlost čtečky
  • nutnost opětovně přikládat prst při neúspěšné identifikaci

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Už vyšší tloušťka a hmotnost Redmi Note 3 dávala tak trochu tušit, že Xiaomi dosadilo velkou baterii. A je tomu přesně tak, jelikož se můžete těšit na kapacitu 4 000 mAh. Radost kazí snad jen fakt, že je vzhledem k přítomnosti kovového těla nevyměnitelná.

Xiaomi Redmi Note 3
Baterie je uživatelsky nevyměnitelná

Dále už však shledáte jen samá pozitiva. Výdrž baterie se hravě dostane na dva dny aktivního používání, a tím máme opravdu na mysli kompletní dvoudenní výdrž (zhruba od 7:30 do 21:00 následujícího dne). Vzhledem k výbavě se jedná o špičkový výkon. Pokud navíc omezíte některé funkce (například synchronizaci na pozadí), dostanete se vcelku pohodlně i na dva a půl dne. Za pomoci speciálních úsporných režimů se dostanete i na tři dny, ovšem za cenu omezení výkonu a také synchronizace. I tak je ovšem výdrž skvělá – v dnešním světě jepičí výdrže vybavených smartphonů Xiaomi tleskáme.

Xiaomi Redmi Note 3 Lenovo Vibe X3 Huawei G8 Honor 6 Plus OnePlus 2 LG G Flex 2
Přehrávání streamovaného videa (1080p) 9:58 hod. 9:33 hod. 9:29 hod. 8:29 hod. 9:35 hod. 9:31 hod.
Nabíjení (80 %) 1:49 hod. 1:33 hod. 1:38 hod. 1:21 hod. 2:52 hod. 1:05 hod.
Nabíjení (100 %) 2:17 hod. 1:54 hod. 1:59 hod. 1:43 hod. 3:24 hod. 1:26 hod.
Operační systém Android 5.0 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 4.4 KitKat Android 5.1 Lollipop Android 5.0 Lollipop
Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu!

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. I v tom Xiaomi zabodovalo. Při použití sluchátek a pouze jedné microSIM karty, kdy byl telefon přihlášen k LTE síti, hlasitost stejně jako jas displeje nastavena na 50 % a aktualizace potlačeny na pozadí, streamované Full HD video se přehrávalo přesně 9 hodin a 58 minut. To je skvělá hodnota a Xiaomi Redmi Note 3 přeskočilo téměř veškerou svoji konkurenci. Vcelku rychlé je také doba nabíjení: z 0 na 80 % se baterie nabije za 1 hodinu a 49 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě dalších 28 minut.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž baterie
  • přítomnost úsporného režimu

Nelíbilo se nám:

  • chybí podpora Quick Charge 2.0 a bezdrátového nabíjení

Zvuk: první vážnější problém

Dostáváme se k části, která zájemce o tento model zřejmě příliš nepotěší. Jedná se o kvalitu, tedy spíše nekvalitu zvukového výstupu. Reproduktor na zadní části nikdy není zrovna dobrým znamením, zvláště pak, pokud je umístěn uprostřed plochých zad. A naše obavy se bohužel potvrdily i v praxi. Zvuk je pouze průměrný, když působí plechovým dojmem a bohužel nedostačuje ani na nerušený poslech v soukromí. Hlasitost není špatná, možná právě naopak. Bohužel, čím hlasitěji se rozhodnete poslouchat, tím více kvalita klesá. Pokud navíc telefon položíte zády dolů, kvalita klesne ještě o dalších 20 %. Celkově vzato nás reproduktor zklamal – na tom si Xiaomi mohlo dát záležet více.

Xiaomi Redmi Note 3
Hlasitý výstup

Výstup do sluchátek je už o něčem jiném. Zde je vše v pořádku a dostačovat by měl i středně náročným posluchačům. V případě, že navíc sáhnete po vlastních a kvalitních sluchátkách, se můžete spolehnout na poměrně nadstandardní zážitek. Na zahradní party však Xiaomi Redmi Note 3 raději bez externích reproduktorů nenoste.

Líbilo se nám:

  • maximální hlasitost je nadprůměrná

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní, plechový zvuk
  • umístění reproduktoru

Hardware a výkon: nad očekáváním

Po zvukové stránce nás Xiaomi Redmi Note 3 trochu zklamalo, napravit to ovšem hodlá po stránce výkonnostní. Srdcem Redmi Note 3 je osmijádrový procesor MediaTek Helio X10 (MediaTek MT6795) s taktem 2 GHz. Operační paměť nabídne kapacitu 2 GB, interní paměť poté kapacitu 16 GB. Po prvním spuštění máte k dispozici zhruba 1 GB paměti RAM a 12 GB interní paměti. Pokud vám taková hodnoty přijdou málo, nabízí se alternativní model s 3 GB paměti RAM a s 32 GB interní pamětí. Za ten případný zájemce zaplatí o tisícovku víc, tedy celkem 8 tisíc.

I základní verze je ovšem velmi odladěná a rychlost všech aplikací je příkladná. Problémem nejsou 3D hry (o grafický výkon se stará akcelerátor PowerVR G6200), multitasking ani zaplněná paměť množstvím aplikací. Grafická nadstavba MIUI, ač působí barevně přeplácaným dojmem, je velmi svižná a díky velké podpoře ze strany českých vývojářů se můžete těšit na pravidelné aktualizace. Za celou dobu našeho intenzivního testování se nestalo, že by si Redmi Note 3 vynutilo restart, případně odmítlo spustit některou aplikaci. Celkově nás tedy z tohoto hlediska výkon Redmi Note 3 velmi potěšil.

Xiaomi Redmi Note 3 Lenovo Vibe X3 OnePlus 2 LG G4
Procesor MediaTek Helio 10 Snapdragon 808 Snapdragon 810 Snapdragon 808
Takt procesoru 8× 2GHz 4×1,2 GHz + 2×1,8GHz 4×1,56 GHz + 2×1,82 GHz 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz /td>
Uživatelská paměť 16/32 GB GB 32 GB 16 GB/64 GB 16 GB/32 GB
Paměť RAM 2/3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Paměťové karty ne ano, microSD ne ano, microSD
Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu!

Líbilo se nám:

  • výkon dostačuje i na nejnáročnější úkony
  • nepřehřívá se

Nelíbilo se nám:

  • absence slotu pro paměťové karty

Uživatelská nadstavba: MIUI 7

Xiaomi samozřejmě běží na operačním systému Android, konkrétně ve verzi 5.0.2 Lollipop. Pokud ovšem čekáte klasické prostředí, budete zklamáni, neb Xiaomi dlouhou dobu sází na svoji nadstavbu MIUI. Ta je v podstatě samostatným operačním systémem, když dovoluje i nestandardní úpravy: změnit můžete například témata či zamykací obrazovku a vybírat můžete ze stovek různých motivů a tapet. Prostředí tedy během okamžiku změníte na takové, které se blíží iOS, případně si můžete vybrat i téma s různorodou nabídkou zajímavých ikon. MIUI je zkrátka pánem přizpůsobení.

Xiaomi Redmi Note 3
Ikony MIUI jsou velmi výrazné

Typické pro MIUI jsou barvy. Ty jsou všude, jsou výrazné a v některých případech dokonce až agresivní. Čínská klientela si zkrátka na barvy potrpí. V Redmi Note 3 naleznete konkrétně verzi MIUI 7, která díky českým vývojářům podporuje češtinu a nezklame vás ani intenzita aktualizací. Ta totiž dorazí na váš přístroj každý týden. Zlepšuje se povětšinou optimalizace a eliminovány jsou chyby v některých defaultních aplikacích. Příjemným bonusem tuzemské verze je také to, že v zařízení naleznete Obchod Play a čínské nelokalizované aplikace jsou z ROM odstraněny. Další aplikace od Googlu (například Hangouts, Google Fotky nebo Hudba) si však do zařízení musíte stáhnout dodatečně.

Uživatelské prostředí MIUI 7

Líbilo se nám:

  • podpora gest (zmenšení displeje)
  • centrum témat

Multimediální funkce: změň si mě

Dlouhou dobu se zabavíte už aplikací Témata, která sdružuje již zmíněné tapety, schémata a další obsah. Výhodou je, že mnoho z dostupného obsahu je zdarma a aplikace je částečně lokalizovaná. Potěší také možnost třídit obsah dle oblíbenosti. Zabavit se můžete také poslechem vaší oblíbené FM rozhlasové stanice, kdy sluchátka fungují jako anténa. Integrovaný infračervený port poté obsluhuje aplikace Ovladač, kterou můžete ovládat například TV, set-top box, DVD přehrávač nebo projektor.

Multimediální funkce

Xiaomi dále nabídne jednoduchou aplikaci pro poslech hudby a přehrávání videa. S českými titulky si však aplikace Video neporadí, a proto doporučujeme skvělou alternativu v podobě VLC for Android. Předinstalované hry v Xiaomi Redmi Note 3 nehledejte, vámi vybraný obsah si však můžete stáhnout skrze Obchod Play.

Líbilo se nám:

  • vysoký výkon na 3D hry
  • přítomnost FM rádia

Nelíbilo se nám:

  • téměř žádné předinstalované multimediální aplikace

Fotoaparát: očekávejte průměr

Fotoaparát Xiaomi Redmi Note 3 nabídne rozlišení 13 Mpx, sekunduje mu dvojtónová přisvětlovací LED dioda a světelnost činí f/2.2. Už podle specifikací je jasné, že se nebude jednat o špičkový fotomobil, a realita naše očekávání potvrdila.

Nejdříve ale chvilka u prostředí aplikace Fotoaparát. Primární domovská obrazovka aplikace Fotoaparát umožní pouze základní nastavení: můžete vypnout/zapnout blesk, otočit fotoaparát na sekundární (s rozlišením 5 Mpx) nebo zapnout režim HDR. Rychle se dostanete také mezi naposledy vyfocené snímky, případně přepínačem videokamery spustíte záznam ve Full HD rozlišení. Efekty se skrývají pod obrazovkou vpravo od domovské obrazovky. Na výběr máte z 11 efektů, namátkou zmíníme efekt 60. let, Svítání, Mozaika nebo Zrcadlo. Zajímavý je rovněž efekt Rozmazání. Po jeho aktivaci máte možnost manuálně vybrat oblast snímku, která bude ostrá – zbytek se zahalí do mlhy a dovolí tak na vašem snímku zvýraznit jen to podstatné.

Prostředí aplikace Fotoaprát

Z doplňkových možností (které naleznete nalevo od domovské obrazovky aplikace Fotoaparát) můžeme zmínit přítomnost režimu pro Panorama, samospoušť, manuální režim (který dovolí změnit například ISO nebo vyvážení bílé), dále můžete aktivovat vodováhu, tón pleti nebo noční režim. Ten částečně pomůže při fotografování při zhoršených světelných podmínkách, ale zázraky samozřejmě nedokáže. Podrobnější nastavení se skrývá pod ikonou ozubeného kola, kde nastavíte ukládání GPS polohy, zvuk kamery, vodoznak, vylepšení nočních snímků, formát výsledných fotografií, kvalitu obrazu (komprimace snímků) nebo ostrost. Pokud se rozhodnete experimentovat a výsledky jsou pod vaše očekávání, jedním stiskem vrátíte nastavení zpět do tovární podoby.

Nyní už ale ke kvalitě snímků. Za běžného dne pořídíte snímky, které nabídnou odpovídající barevné podání a vcelku dobře zachycené (ostré) detaily, ovšem občas narazíte na problém s makro snímky, kdy Redmi Note 3 trvá trochu déle, než objekt zaostří. Velkým problémem je také protisvětlo a celistvé plochy jako například obloha či zeleň. V takových případech má Xiaomi dost často problém, obloha je zbytečně přeexponovaná a v zeleni se pak slévají potřebné detaily. Zde je tedy znát dosazení poněkud lacinějšího fotočipu.

Jakmile se světelné podmínky zhorší, na řadu přichází digitální šum, který lze eliminovat pouze aktivací Nočního režimu. I tak jsou ale výsledné snímky spíše průměrné a i zde je viditelné pomalejší zaostřování snímků. Pokud patříte mezi ty, kterým se trochu klepou ruce, výsledky budou téměř vždy rozmazané, čehož si všimnete třeba při detailním zkoumání na displeji nebo větším externím zobrazovači. Kvalita přední, 5Mpx, kamery neoslní, avšak na videokonference a příležitostné selfie kvalita naprosto dostačuje.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • dobrá světelnost

Nelíbilo se nám:

  • absence optické stabilizace obrazu
  • horší výsledky za špatných světelných podmínek

Videokamera: ve Full HD

Xiaomi Redmi Note 3 zvládá nahrávat videozáznamy až ve Full HD rozlišení, a to při 30 snímcích za vteřinu. Výslednou kvalitu videa lze označit jako nadprůměrnou, Xiaomi si zachovává věrné barevné podání a ani rychlé přeostřování není problémem. Občas se dočkáte mírného záseku, není to ovšem pravidlo. 30 sekund videa ve Full HD rozlišení zabere v paměti zařízení zhruba 50 MB, což je standard. Xiaomi Redmi Note 3 zvládá také zrychlené a zpomalené video. Konkrétně u zpomalených videí kvalita klesne na HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) při 120 snímcích za vteřinu. Ne že bychom Redmi Note 3 chtěli podceňovat, ale takový záznam je stejně spíše pro zábavu. Výsledná kvalita tomu odpovídá, i když své fanoušky (například sportovce monitorující svůj odpal v golfu) si funkce jistě najde.

Líbilo se nám:

  • podpora zpomaleného videa
  • věrné barevné podání

Navigace: směle do cíle

Xiaomi Redmi Note 3 je vyzbrojeno A-GPS a GLONASS čipem, nenechá vás tedy v problému ani na neznámé lokaci. Standardně v paměti telefonu žádné mapové podklady nenaleznete, snadno si ovšem můžete stáhnout Google Mapy, které jsou volně dostupné v Obchodě Play. V poslední době doznaly mnohých vylepšení, potěší například možnost uložit si do off-line paměti celé úseky, například polovinu České republiky. Mapových podkladů si můžete do paměti uložit kolik jen chcete, přesněji kolik pojme úložiště, limitováni jste pouze dobou, po kterou jsou mapy funkční. Google nastavil limit na jeden měsíc, což je podle našeho soudu optimální doba, za kterou se na silnicích nic moc nezmění. Výhodou map od Googlu je také možnost off-line navigace včetně hlasových povelů. Pokud přeci jenom prahnete po něčem trochu více sofistikovanějším, doporučujeme mapové podklady HERE. Ty umožní off-line navigaci, nabídnou kvalitní hlasovou navigaci, jen počet zájmových bodů je o trochu nižší.

Líbilo se nám:

  • rychlý start

Telefonní funkce: základ dle Xiaomi

Telefonní aplikace Xiaomi Redmi Note 3 obsahuje mnoho možností nastavení a také několik zajímavých funkcí. Základní obrazovku tvoří protokol hovorů s číselníkem a možností zobrazit si třeba pouze odchozí, zmeškané, anebo přijaté hovory. Skrze číselník můžete také rovnou vyhledávat v kontaktech, do kterých se jinak dostanete gestem doprava. Tvoří totiž druhou kartu aplikace telefonu. Mnoho uživatelů jistě ocení, že Redmi Note 3 v sobě obsahuje předinstalovanou funkci nahrávání hovorů. Dále si můžete nastavit automatické upozornění na zmeškaný hovor po určitém čase a filtrování hovorů, které telefon automaticky odešle, když nemůžete hovor přijmout. Kvalita hovorů je jinak dobrá a na problémy nenarazíte ani ve velmi rušném prostředí.

Telefonní funkce

Adresář je součástí telefonní aplikace a nabízí vše, co od něj může běžný uživatel chtít. Kliknutím na avatara kontaktu si zobrazíte rychlý náhled karty kontaktu, kliknutím na jméno pak kompletní detail. Tam vidíte veškeré dostupné podrobnosti ke kontaktu: můžete si zobrazit protokol hovorů, sdílet jej různými způsoby nebo vygenerovat QR kód, který právě tento kontakt obsahuje. Vcelku efektivní funkce pro rychlé sdílení kontaktů s telefonem na jakékoliv platformě.

Líbilo se nám:

  • provázanost sociálních sítí
  • kvalita hovoru

SMS a e-mail: pohodlná práce

Aplikace pro psaní SMS/MMS zpráv je v Redmi Note 3 naprosto všední. Zprávy se zobrazují v podobě konverzací, můžete je posílat jako MMS, nastavit si konkrétní čas automatického odeslání zprávy nebo si vybrat některou z přednastavených šablon. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasílání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás, v nastavení si lze pro odesílání SMS/MMS zpráv zvolit primární aplikaci.

Zprávy a E-mail

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému.

Xiaomi ve svém systému používá standardní klávesnici od Googlu, za což jednoznačně chválíme. V nastavení si můžete upravit její vzhled podle svého vkusu. Samotné psaní je pak stejné jako na každém jiném Androidu, nechybí ani možnost psaní slov pomocí tahů na klávesnici nebo slovník, který za vás doplňuje a opravuje slova. Je dobré, že se Xiaomi nepustilo do zvrhlostí s různými klávesnicemi, kdy je nakonec kvůli mnoha funkcím a režimům těžké napsat alespoň jednu správnou větu bez chyby.

Líbilo se nám:

  • kvalitní klávesnice od Googlu

Organizační funkce: drobnosti chybí

Kalendář v MIUI je graficky velmi povedený, přehledný a dobře se v něm orientuje. Nabízí rozložení měsíce, týdne nebo dne, na agendu si bohužel budete muset přepínat vždy ručně. Podporuje samozřejmě synchronizaci s účty Google a Exchange.

Organizační funkce

V telefonu je přítomen také vcelku povedený Poznámkovník. U toho si naopak můžete nastavit barevné odlišení jednotlivých poznámek, k poznámkám můžete přidávat obrázky nebo checkboxy a nastavením upozornění z poznámky uděláte úkol. Líbí se mi widget poznámkového bloku, který ukazuje přehledně několik poznámek, které tak můžete rovnou z plochy otevřít. Alternativou pak zůstává aplikace Keep od Googlu, která umí prakticky to samé, akorát více „v Google designu“. Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit už pouze základní kalkulačku, diktafon a povedeného správce souborů, který nabízí podporu ZIP archivů. Co však opravdu zamrzí, je absence jakéhokoliv programu pro prohlížení a editaci dokumentů, takže se budete muset poohlédnout po vhodné alternativě sami.

Líbilo se nám:

  • potřebné kancelářské funkce
  • přehledné prostředí aplikací

Konektivita: škoda těch pásem... a NFC

Xiaomi Redmi Note 3 je špičkové, ovšem co se konektivity týče, dostává další velké minus. Ano, Redmi Note 3 nabídne Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.1 a také podporu LTE, ovšem zde nastává problém – podpora LTE je bez tuzemského standardu, a to kvůli absenci nejčastěji používaných pásem (800 a 900 MHz). Na LTE se tedy připojíte pouze ve velkých městech. Absence NFC zamrzí, kompenzuje to alespoň přítomnost infračerveného portu.

Nabídka Internetového prohlížeče

Ohledně prohlížení internetu se můžete spolehnout na předinstalovaný prohlížeč, případně můžete sáhnout po verzi od Googlu. Díky špičkově rychlému procesoru a výbornému displeji je prohlížení čehokoli zkrátka pohodlné, a to dokonce i tehdy, když se rozhodnete prohlížet desktopovou verzi dané stránky. V tomto ohledu tedy kompromisy nečekejte.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE a přítomnost infračerveného portu

Nelíbilo se nám:

  • absence tuzemských pásem
  • chybí nám NFC

Závěrečné zhodnocení: pán svého cíle

Xiaomi Redmi Note 3 je vybavený smartphone z vyšší střední třídy, který by se přidáním pár drobností mohl stát nepřekonatelným. Bohužel, tuzemský trh není pro čínského velikána natolik zajímavý, aby se v dohledné době něco změnilo. Takže pro koho je novinka vhodná?

Za zapůjčení Redmi Note 3 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Redmi Note 3

Redmi Note 3 se zalíbí všem, kteří si potrpí na kvalitní konstrukční zpracování, špičkový displej a výkonný procesor. Zároveň se hodí pro ty, kteří bydlí ve velkých městech, a to vzhledem k absenci LTE pásem 800 a 900 MHz. Nehodí se naopak pro ty, kteří potřebují maximální úložiště, špičkový fotoaparát a pro koho je smartphone s LTE bez všech tuzemských frekvencí nepoužitelný. Velkým tahákem je cena, při částce 7 tisíc Kč jsme ochotni se s nějakými nedostatky smířit. Za nás tedy Redmi Note 3 dostává palec nahoru, avšak s varováním. Konečné rozhodnutí je však, jako obvykle, na vás.

Konkurence

LG G Flex 2

Významným konkurentem při ceně do 7 tisíc je LG G Flex 2. Za tuto cenu nabídne 5,5palcový Full HD displej, jedinečnou zakřivenou konstrukci, LTE s podporou tuzemských pásem, NFC, infračervený port pro ovládání domácí elektroniky nebo také 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením.

TIP: Recenze LG G Flex 2: nekompromisní úhel pohledu

Huawei G8
LG G Flex 2

Huawei G8

Zajímavou, byť dražší volbou může být Huawei G8, který lze zakoupit za 9 tisíc. Ten nabídne celokovovou konstrukci, 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový procesor Snapdragon 615, 3 GB paměti RAM nebo multifunkční 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Příjemnou součástí výbavy je velmi rychlá čtečka otisků prstů.

TIP: Recenze Huawei G8 – Téměř bez výhrad

Xiaomi Redmi Note 3

Meizu MX5

Pokud se ale nehodláte vzdát kovového těla a čtečky otisků prstů a k tomu chcete ušetřit, nabízí se Meizu MX5. To za cenu okolo 7 tisíc nabídne 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a také osmijádrový procesor Helio X10 Turbo od MediaTeku. Líbí se nám i podpora Dual SIM, stejně jako u Xiaomi ovšem zamrzí absence některých tuzemských pásem LTE.

TIP: Recenze Meizu MX5 – Kovový elegán s obtížnou pozicí

Huawei G8
Meizu MX5

Vodafone Smart Ultra 6

Jasným konkurentem je Vodafone Smart Ultra 6, který nabídne 5,5palcový IPS Full HD displej, osmijádrový procesor Snapdragon nebo podporu LTE s tuzemskými pásmy. Potěší také přítomnost NFC. Jen ten design se tolik nepovedl. Celkový dojem kazí rovněž použití plastových materiálů. Cena se pohybuje okolo 5 tisíc.

TIP: Recenze Vodafone Smart Ultra 6 – Dokázal zdánlivě nemožné

Meizu m2 note
xiaomi-redmi-note-3
Klady
  • čistý a elegantní design
  • kovové provedení
  • kvalitní Full HD IPS displej
  • velmi svižné prostředí
  • optimalizovaná grafická nadstavba MIUI
  • podpora Dual SIM a infračerveného portu
  • čtečka otisků prstů
  • příjemný poměr ceny a výkonu
Zápory
  • absence tuzemských LTE pásem
  • občas pomalejší čtečka otisků prstů
  • průměrný zvukový výstup
  • absence paměťových karet
Diskuze ke článku
Michal
Nejoblíbenější redaktor :) mohl by někdy se ukázat v mobilecastu pěkná recenze Martine! Jen tak dál. At se daří.
blue.sun
Chytrý tah, neuvést na začátku nepodporu našich LTE pásem... Kdyby to bylo hned v první kapitole, nebude se většina lidí ani obtěžovat se čtením zbylých. Na druhou stranu, takhle aspoň zjistí, že fakt není o co stát. Telefon je přinejmenším jen průměrný, jenže za nadprůměrnou cenu za danou kategorii.
Bez paměťovek je 16 GB bída, baterka standard (4 Ah by lepší výrobce uměl přetavit ve tři dny provozu, ne dva), foťák stále jen průměrný, čtečka na okrasu, zvuk bída... ale závěr přesto zní pochvalně, ačkoli je to na ručník do ringu.
krSpin
Za 7 litru bez lte je to pro me odpad. Jak vůbec dneska funguje mediatekum navigace?

Moc me tenhle stroj neoslnil. Ale recenze hezká
flink
Hmm. U Redmi Note 2 zřejmě nebyl takový zájem o dražší variantu, takže absenci slotu na paměťové karty vidím jako způsob, jak lidi donutit kupovat dražší variantu. Celkově oproti Redmi Note 2 žádný pokrok a spíš jen pochybná "vylepšení". Za mě zklamání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze