Xiaomi MiNote
recenze

Xiaomi MiNote

špičková novinka z Východu
26

Xiaomi nepolevuje ve svém snažení dobýt svět svými cenově dostupnými, ale zároveň špičkově vybavenými smartphony a na trh tak poslalo dalšího bojovníka. Xiaomi MiNote je smartphone, který se svou velikostí řadí do kategorie tabletofonů, zaujme však velmi dobrou výbavou a překvapivě zajímavou cenou.

Čínské Xiaomi promlouvá do celosvětového mobilního businessu čím dál více, a to i přesto, že se zatím oficiálně prodává pouze v Číně. Díky aktivním komunitám v různých oblastech se však přístroje této značky postupně rozšiřují po celém světě a i díky tomu dnes patří Xiaomi mezi pět největších výrobců v tomto průmyslovém odvětví.

Oficiální fotografie Xiaomi MiNote

Pokud mám být upřímný, tak se vůbec nedivím. Uživatelé slyší na nízkou cenu a vysoký počet jader procesoru, Xiaomi k tomu však přidává navíc špičkové dílenské zpracování, skvělou hardwarovou výbavu a v domovské Číně pak i spoustu přidaných služeb. Ty sice nejsou v našem regionu úplně dobře použitelné, díky systému Android si však každý může doinstalovat co potřebuje a následně tak zařízení používat i u nás.

Obsah balení:

  • Xiaomi MiNote
  • nabíječka s USB konektorem, 5V/1A
  • USB kabel s microUSB koncovkou
  • „udělátko“ na otevření šuplíčku pro SIM karty
  • brožurky a manuály

K obsahu balení mohu dodat snad jen to, že jsem byl docela zklamaný. Xiaomi evidentně šetřilo jak se dá, a tak v balení chybí dokonce i sluchátka. Mnoho čínských výrobců navíc přidává i nějaký základní obal a folii na displej a minimálně obal bych u Xiaomi MiNote v balení rozhodně přivítal. K tomu se však vrátím ještě později.

Za zapůjčení Xiaomi MiNote pro testování děkujeme obchodům xiaomiforsale.com a xm.cz, kde můžete nový Xiaomi MiNote také zakoupit.

Xiaomi MiNote – videopohled

Technické parametry Xiaomi MiNote

Kompletní specifikace
Konstrukce155,1 × 77,6 × 7 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 16 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2015, 12 000 Kč

Design a konstrukce: oběť vlastní krásy

Xiaomi v poslední době začalo rozmazlovat své zákazníky špičkově zpracovanými smartphony co se dílenského zpracování týče a Xiaomi MiNote rozhodně není výjimkou. Model MiNote se totiž designově i konstrukčně řadí mezi to nejlepší, co dnes na trhu potkáte.

Elegantní design využívá hladkých linií a zaoblených přechodů, na těle telefonu nenajdeme nic navíc. Při bližším zkoumání MiNote musím opravdu ocenit špičkové vybroušení skla displeje s jemně zaoblenými okraji, které plynule přechází do precizně provedeného hliníkového rámečku. Ten se ve střední části zužuje na pouhých 5 milimetrů, takže už tak velmi tenké 7milimetrové tělo se zdá na pohled ještě tenčí.

Záda přístroje kryje stejný materiál jako displej – tedy sklo. Opět je perfektně vybroušené a u okrajů je krásně zaoblené. Každý milimetr je zpracován naprosto precizně, tělo je krásně pevné, nikde nic nevrže ani špatně nedoléhá. Za design a konstrukci před Xiaomi skutečně smekám. Nicméně musíme se trochu vrátit na zem a přiznat si, že Xiaomi MiNote je doslova oběť vlastně krásy.

Designu totiž naprosto ustoupila jakákoliv praktičnost a ergonomie. Ostré hrany kovového rámečku způsobují, že se telefon se svými rozměry 155,1 × 77,6 × 6,95 mm poměrně špatně drží v ruce. Při svých rozměrech jsem jej tak musel nechat jakoby ležet v dlani, ale v tom případě na scénu přichází skleněný povrch zad, který neskutečně klouže. Dokonce tak, že mi telefon několikrát spadl ze stolu nebo z jiných míst. Prostě jen tak sám od sebe pomaličku klouzal až mne vylekala rána způsobená dopadem MiNote na podlahu.

Xiaomi Mi Note
Jedině Kapitán Izolepa dokázal pomoci Xiaomi MiNote

Obecně byste měli jakýchkoli pádů MiNote raději ušetřit, protože sklo si kromě klouzavé daně bere také daň křehkou. I my jsme se přesvědčili o platnosti vzorce „MiNote + dlažba = spousta střepů“. Spousta střepů, které dokážou pěkně pořezat ruku, takže na pomoc musel přispěchat kapitán Izolepa. Přesně z tohoto důvodu mi v balení chybí jakýkoliv obal, který by MiNote aspoň trochu ochránil.

Měkký hliníkový rámeček navíc nese smutné svědectví o každém ťuknutí a již po dvoutýdenním testování tak byl pěkně zubatý. Xiaomi MiNote je tak opravdu krásné a precizně zpracované zařízení, bohužel však zcela postrádá praktičnost a ergonomii. Pojďme si však ještě v rychlosti prohlédnout celé zařízení kolem dokola.

Čelní strana Xiaomi MiNote

Typicky začínáme čelní stranou, kterou si pro sebe zamluvil rozměrný dotykový displej s úhlopříčkou 5,7 palců. Pod ním se nachází trojice senzorových ovládacích kláves, nad ním své místo našel telefonní reproduktor, čočka předního fotoaparátu, notifikační LED a sada senzorů. Záda jsou, jak jsem již zmínil, kryta sklem, jehož hladkou plochu narušuje pouze hlavní 13Mpx fotoaparát s duální přisvětlovací LED.

Detail pravého boku, horní a spodní hrany a levého boku

Boky Xiaomi MiNote obepíná hliníkový rám, do kterého jsou zasazeny jednotlivé prvky. Na pravém boku je to například kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti a také zamykací tlačítko. Jsem rád, že jej výrobce umístil na bok a ne na horní hranu. Na té našel své místo 3,5mm jack konektor a sekundární mikrofon.

Na spodní hraně je umístěn microUSB konektor a také mřížka hlavního reproduktoru. Zbývá už jen levý bok, který se na první pohled jeví prázdný, ale po bližším prozkoumání nám malý otvor prozrazuje přítomnost šuplíčku pro SIM kartu. Počkat… vlastně pro dvě SIM karty! Ano, Xiaomi MiNote totiž umožňuje používat dvě SIM karty naráz – jednu ve formátu microSIM a druhou pak nanoSIM.

Zvuk a kvalita reprodukce: šikovné možnosti

V oblasti zvukových kvalit Xiaomi MiNote nijak nezklame. Hlavní reproduktor na spodní hraně podává slušné výsledky, je opravdu velmi hlasitý a zvuk je hezky čistý. Na poslouchání hudby to sice úplně není, protože hloubky například úplně chybí, ale například YouTube na MiNote můžete sledovat naprosto bez problémů.

Detail 3,5mm jack konektoru a hlasitého reproduktoru

Sluchátka bohužel v balení MiNote nenajdeme, takže na vyzkoušení výstupu skrze 3,5mm jack konektor musíme použít vlastní. Samotná kvalita výstupu je však velmi dobrá a běžné posluchače jistě uspokojí. V nastavení hudebního přehrávače také máte mnoho možností, jak si upravit zvuk podle typu sluchátek a každý si tak může upravit poslech přesně podle sebe.

Tato funkce se mi osobně hodně líbila, protože telefon automaticky nabízí nastavené profily pro špuntová sluchátka, klasické pecky nebo různá sluchátka přímo od Xiaomi. Škoda jen, že zde nejsou i profily pro otevřená, polouzavřená a uzavřená sluchátka. Tam jde přeci jen o kvalitu přehrávání trochu více, než u běžných špuntů. Ekvalizér to však jistí.

Baterie a výdrž: solidní držák

Do těla tenkého pouhých 7 milimetrů se Xiaomi podařilo vměstnat celkem rozměrnou baterii. Výrobce zvolil Li-Pol akumulátor s kapacitou 3 000 mAh, což je solidní hodnota a výsledky v praxi tomu také odpovídají. Při lehčím používání nemáte šanci Xiaomi MiNote za jeden den utahat, výdrž se dostane spíše ke dvěma dnům. Ale kdo by nevyužil tak velkého a kvalitního displeje?

Baterie s kapacitou 3.000 mAh se vešla do těla s tloušťkou pouhých 7 mm

Při běžném používání se výdrž baterie pohybuje kolem jednoho dne, ovšem s jistou rezervou. Můj typický den obsahoval procházení internetu, několik aktivních emailových účtů (ovšem ne v předinstalované aplikaci), nějaký ten hovor, aktivní Twitter, Facebook a sem tam nějaká ta hra. S tímto používáním jsem se vždy dožil večera a ještě mi zbylo dost baterky, abych nemusel okamžitě po otevření dveří od bytu hledat nabíječku.

V našem standardizovaném testu však výdrž běžnému provozu tak úplně neodpovídala. Telefon se při streamování FullHD videa přes Wi-Fi, s aktivní 3G sítí a s 50% jasem a hlasitostí do sluchátek, odporoučel po 275 minutách, což je vcelku málo.

Displej je opravdu hlavním žroutem v telefonu, nicméně při běžném používání je na tom Xiaomi s výdrží dobře. Pomoci vám navíc může mnoho nastavení, která umožňují omezit některé funkce, výkon, jas displeje a podobně. Dokonce si můžete naplánovat režim šetření baterie v určitém časovém úseku, takže pokud dopoledne nejste na telefonu moc aktivní, nastavíte si úsporný režim od 8:00 do 12:00 hodin a výdrž je zase o kousek lepší.

Displej a kvalita zobrazení: FullHD kvalita

U čínských značek jsme již zvyklí na to, že displeje bývají často jejich silnou stránkou a u Xiaomi MiNote tomu není jinak. Jeho zobrazovač je naprosto špičkový a nenapadá mne nic, co bych mu mohl vytknout. Displej má úhlopříčku 5,7 palců, Xiaomi MiNote se tedy řadí již mez tabletofony. Rozlišení FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) nám vytváří jemnost skvělých 386 ppi, takže displej je krásně ostrý.

Displej Xiaomi MiNote je skutečně velmi kvalitní

Jedná se o displej typu IPS LCD, takže barevné podání je velmi dobré, pozorovací úhly opravdu široké a čitelnost na slunci bezproblémová. Také ovládání skrze kapacitní dotykovou vrstvu je velmi přesné, v tomto ohledu je již dnes snad na všechny výrobce spolehnutí. Xiaomi navíc přidává i možnost ovládání displeje v rukavicích, i když při letošní mírné zimě jsem tuto funkci ani nemusel zapínat.

Hardware a výkon: slabší sourozenec

Xiaomi představilo celkem dva modely s označením MiNote. Jeden se jmenuje pouze MiNote, druhý pak MiNote Pro. Tito sourozenci se liší především hardwarovou výbavou, přičemž model MiNote Pro v sobě skrývá skoro to nejlepší, co dnes na trhu najdeme - například nejnovější 64bit čipset Qualcomm Snapdragon 810, 4 GB RAM nebo displej s rozlišením 2K. Xiaomi MiNote, který testujeme, se však za svou výbavu rozhodně také nemusí stydět a ještě nedávno by se svými parametry stál téměř na vrcholu. Povězme si o nich tedy něco více.

Xiaomi používá tradičně operační systém Android, který je ve verzi 4.4.4 KitKat přítomný i zde. O plynulý chod se stará výkonný čipset Qualcomm Snapdragon 801. Nabízí čtyřjádrový procesor o taktu 2,5 GHz, grafický čip Adreno 330, 3 GB paměti RAM a zákazník si může vybrat, zda si vybere model s vnitřní pamětí 16 nebo 64 GB.

Xiaomi MiNote Xiaomi MiNote Pro
Rozměry a hmotnost 155,1 × 77,6 × 7 mm, 161 g 155,1 × 77,6 × 7 mm, 161 g
Displej IPS LCD 5,7" FullHD, 386 ppi IPS LCD 5,7" 2K, 515 ppi
Fotoaparát Sony 13 Mpx, OIS, f/2.0 Sony 13 Mpx, OIS, f/2.0
Chipset Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994
RAM 3 GB 4 GB
Vnitřní paměť 16 nebo 64 GB 64 GB
Verze OS Android 4.4 Kit Kat Android 5.0 Lollipop
Baterie Li-Ion 3000 mAh Li-Ion 3000 mAh
Cena 11 700 až 12 800 Kč 16 400 Kč

Kompletní srovnání specifikací najdete v našem katalogu: Xiaomi MiNote vs. Xiaomi MiNote Pro

Osobně si ale myslím, že většina uživatelů sáhne rovnou po 64GB variantě a to hlavně z důvodu, že MiNote nenabízí podporu paměťových karet a rozdíl v ceně jednotlivých variant je zhruba 1 100 Kč. Apple si za podobné navýšení paměti u svého iPhonu 6 řekne více než dvojnásobek, Samsung u modelu Galaxy S6 dokonce trojnásobek.

K paměti ještě dodám to, že uživatel má u 16GB varianty pro sebe dostupných necelých 13 GB paměti a RAM je při ukončení všech aplikací vytížena zhruba z jedné třetiny – aplikace pak mají k dispozici cca 1,8 GB. Pro představu – Google Nexus 6 má z 3 GB RAM volných kolem 2,4 GB, Samsung Galaxy A5 z celkových 2 GB dává aplikacím zhruba polovinu své paměti. Je vidět, že prostředí MIUI je tedy vcelku náročné. Navíc když si občas telefon postaví hlavu a zaplní RAM téměř ze dvou třetin, i když jsou ukončené všechny aplikace. Výsledkem je, že i přes 3 GB paměti RAM se vám může stát, že paměť zkrátka dojde a aplikace se ukončí.

Je zde však jeden problém, který je podle mého názoru opravdu nepochopitelný. MiNote nabízí čištění paměti, což je něco, co má dnes spousta zařízení. Tlačítko pro vyčištění paměti najdete při přepínání mezi naposledy spuštěnými aplikacemi jeho funkce je opravdu zajímavá – ukončí naprosto všechny aplikace na pozadí.

Xiaomi MiNote

To by samo o sobě problém ani nebyl, jenže tím všechny, myslím opravdu všechny. Včetně komunikačních aplikací. Osobně používám aktivně Skype, Facebook Messenger, WhatsApp a BBM. Jakmile jsem dal vyčistit paměť, všechny zmíněné aplikace to zkrátka zabilo a přestala chodit veškerá upozornění z těchto aplikací, a to až do chvíle, kdy jsem každou z nich musel ručně znovu spustit.

Původně jsem si myslel, že se jedná o problém ROM, která nepochází od Xiaomi nebo MIUI komunity, ale když jsem následně přešel na zařízení s finální ROM od MIUI komunity pro náš region, problém přetrvává. Jediným řešením, které fungovalo, bylo „zamknout“ tyto aplikace, takže na obrazovce přepínání mezi aplikacemi pořád visí zmíněná čtveřice aplikací s malým zámečkem. Musíte být zkrátka ostražití nebo čištění nepoužívat.

Benchmark AnTuTu - vpravo výsledky ve výkonném režimu, vlevo pak ve vyváženém režimu

Ještě pár slov k samotnému výkonu. Čipset Snapdragon 801 se svým čtyřjádrovým procesorem o taktu 2,5 GHz nabízí opravdu přehršel výkonu. Občas se sice setkáte s pomalejšími reakcemi přístroje, především když aktivně přepínáte mezi vícero aplikacemi, při běžném používání je však MiNote krásně svižný a výkonu má na rozdávání.

Výsledky benchmarku 3DMark a Vellemo potvrzují, že Xiaomi co do výkonu patří mezi špičku na trhu (výkonný/vyvážený režim)

V benchmark testu AnTuTu dosáhl opravdu skvělého výsledku a jakkoliv je toto testování smysluplné nebo ne, hrubý výkon zde zkrátka je. Přístroj vám navíc umožňuje přepínat mezi vyváženým a výkonným režimem a jak se můžete přesvědčit na screenshotech z aplikace, tak rozdíl ve výkonu pak činí více než 20 %. Ve výkonném režimu tak Xiaomi MiNote šlape na paty nejnovějšímu Samsung Galaxy Note 4, ve vyváženém režimu je výkon srovnatelný s Nexusem 5.

Operační systém a uživatelské prostředí: MIUI jak se patří

Již jsem zmínil, že Xiaomi tradičně používá operační systém Android a pravděpodobně se na tom ještě nějakou dobu nic nezmění. V modelu MiNote je instalovaná verze OS Android 4.4.4 KitKat a výrobce ji navíc obohatil o grafickou nástavbu MIUI v5, která Android téměř dokonale skrývá. MIUI je v mnoha ohledech velmi povedená nástavba, některé specialitky mne však trochu obtěžovaly. K tomu ale postupně.

Samotné uživatelské prostředí je tvořeno pouze sadou domovských obrazovek, na které se automaticky umisťují veškeré aplikace. Můžete je samozřejmě přeskládat podle sebe a přidávat i widgety, hromadné menu s aplikacemi zde však není. Xiaomi se velmi povedlo celkové grafické zpracování uživatelského prostředí, líbí se mi jednoduchá grafika i celkem povedené ikonky.

Domovská obrazovka, widgety, tapety a témata

Horší je však celková práce s widgety, a to hlavně proto, že při jejich přidávání nevidíte jejich náhledy – pouze ikonky. Co naopak oceňuji je fakt, že když kdekoliv na displeji sjedete prstem shora dolů, tak se vám otevře notifikační lišta. Nemusíte tak přehmátnout až k horní hraně velkého displeje, což je rozhodně šikovné. Samotná notifikační lišta pak kromě notifikací nabízí také skok do nastavení a spoustu rychlých voleb.

Uživatelské prostředí MIUI v5 je do velké míry spojeno se službami, které Xiaomi nabízí v Číně. Musíte se tak smířit s tím, že občas na vás vyskočí nějaký ten rozsypaný čaj. Někdy je to trochu na obtíž, jindy se to celkem hodí – třeba v případě online databáze tapet, které můžete na svém telefonu použít, případně různých témat, která dokáží MIUI změnit k nepoznání.

Notifikační lišta a nastavení

Již jsem zmínil, že MIUI v5 téměř dokonale maskuje Android v pozadí. Dokonce ani v nastavení nejde poznat, že se jedná skutečně o Android, ale to rozhodně není na škodu. Xiaomi naopak vybavilo své prostředí tolika možnostmi, že ještě mnoho týdnů budete postupně objevovat nové a nové.

Samotné nastavení je zpracované velmi jednoduše a přehledně. Najdete zde kromě systémových nastavení také nastavení mnoha aplikací – podobně jako v iOS. Možností je celkově opravdu mnoho, vyjmenuji tedy aspoň ty, které mi přišly jako nejzajímavější.

Zmenšení displeje bohužel nešlo zaznamenat screenshotem

Rozhodně skvělá funkce je možnost zmenšení displeje tažením od domovského tlačítka do strany. Displej se pak zmenší na velikost 4,5", 4" nebo 3,5" a vy tak můžete snáze ovládat zařízení jednou rukou. Vcelku podrobně si můžete nastavit blikání notifikační LED a upravit si můžete i chování tlačítek pod displejem.

Pod funkcí Optimalizace se skrývá multifunkční aplikace, která vám pomůže vyčistit paměť zařízení, kontrolovat přenesená data, dokáže hledat viry (zda funguje bohužel nevím, žádný virus jsem neinstaloval), umožňuje filtrovat zprávy a hovory podle různých parametrů a v neposlední řadě nabízí režim správy baterie. Tam si můžete nastavit automatické vypínání přístroje, aktivaci úsporného režimu a podobně.

Aplikace Optimalizace

Aplikace Optimalizace dokáže také kontrolovat ostatní aplikace a řídí jejich přístup k datům v zařízení. To se může občas hodit – třeba když chce stažená „kalkulačka“ přístup k internetu a kontaktům, můžete jí tento přístup zablokovat. Na druhou stranu to však od uživatele vyžaduje mnohem více pozornosti, protože tak může například omylem udělat některé aplikace nepoužitelnými.

V systému se také můžete přihlásit ke svému Xiaomi účtu. Získáte pak například 10 GB prostoru v Xiaomi MiCloud, který můžete využívat pro zálohování dat a nastavení zařízení, ukládání fotografií nebo vyhledání ztraceného zařízení. Nemohu se však ubránit dojmu, že všechno je až zbytečně složité, musíte se rozklikávat až do dvacáté úrovně nastavení a celkově je propojení služeb takové zmatené. V mnoha ohledech mi Xiaomi svým přístupem připomíná Apple, ovšem s tím rozdílem, že v Cupertinu mají své služby mnohem více uživatelsky přívětivé

.

Fotoaparát a videokamera: kvalita od Sony

Když jsem si poprvé přečetl specifikace Xiaomi MiNote a viděl v nich 13Mpx fotoaparát od Sony s optickou stabilizací a světelností f/2.0, velmi jsem se těšil na jeho výsledky. A Xiaomi mne v tomto ohledu vůbec nezklamalo. Fotografie jsou opravdu povedené a Xiaomi MiNote patří rozhodně mezi nejlepší fotomobily na trhu.

Testovací fotografie Xiaomi MiNote
Selfie pořízené přední 4Mpx kamerkou

Za dobrého světla jsou fotografie krásně ostré, barevně věrné a velmi dobře si telefon poradí i s větším dynamickým rozsahem. Jakmile nám okolní osvětlení poklesne, projeví se samozřejmě šum, a to ve velké míře. Přesto jsou však fotografie stále relativně kvalitní, především díky optické stabilizaci. Při focení menších scén pak dokáže také velmi pomoci duální LED blesk, který svým výkonem osvětlí bez problémů i celou místnost. Stejně tak přední 4 Mpx kamerka dokáže pořídit velmi pěkné záběry, takže milovníci selfie mají vystaráno.

Samotná aplikace Fotoaparát je velmi propracovaná a nabízí opravdu velké množství funkcí včetně plně manuálního režimu, focení panorama, množství efektů a nastavení. Vyzdvihnout musím funkci Refocus, která dokáže přeostřovat na různá místa na fotografii. Výsledný efekt připomíná fotografie Lytro a vypadá opravdu dobře. Škoda jen, že není možné takovou fotografii někam nasdílet. Představu si tak budete muset udělat z ukázkové fotografie.

Prostředí fotoaparátu

Co se mi však na aplikaci fotoaparátu nelíbí je její složitost. Uživatelské prostředí není vůbec přehledné a k nastavením se dostáváte složitě, v každém režimu jsou nastavení jiná a podobně. S aplikací se tak musíte nejprve skutečně podrobně seznámit abyste mohli využít celý potenciál fotoaparátu Xiaomi MiNote.

Nechybí samozřejmě ani funkce nahrávání videa a stejně jako u fotografování, i zde máte mnoho možností nastavení. Výkon Snapdragonu 801 využijete při nahrávání videa ve 4K rozlišení. Dále můžete nahrávat ve FullHD a v HD 720p i zpomaleně nebo naopak zrychleně - tzv. TimeLapse s možností různých rychlostí fps. Kvalita videa je velmi dobrá, telefon si dobře poradil i s dynamickými přechody, občas je ale vidět horší ostrost videa.

Multimediální funkce a aplikace: spousta možností

Xiaomi již v základu vybavilo model MiNote vcelku zajímavou nabídkou funkcí a aplikací. Začneme klasicky multimediální výbavou a to sice hudebním přehrávačem.

Ten je v Xiaomi rozdělen na dvě části – lokální hudbu a hudbu online. Lokální část pracuje samozřejmě se samotnou knihovnou v paměti telefonu. Online část je napojena na hudební službu Baidu Music, která se zaměřuje především na asijské uživatele, takže našinec tuto část asi moc nevyužije. Navíc ani pořádně nefunguje, protože často se skladby ani nenačtou, přehrávání se zasekává a ke všemu je většina obsahu čínsky.

Hudební přehrávač

Lokální hudba je však zpracovaná dobře. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně FLAC, řadí skladby podle názvu, umělce nebo alba a umí pracovat i s playlisty. Potěší propracovaný ekvalizér, který nabízí mnoho režimů a přizpůsobení, takže si přijde na své téměř každý.

Videopřehrávač

Podobně je na tom také videopřehrávač, který je opět rozdělen na lokální část a online část, i když online část není běžně dostupná. Prozradily ji však podivné čínské notifikace, které se mi párkrát objevily v notifikační liště – dostal jsem se tak k podivnému čínskému obsahu, který jsem radši co nejrychleji opustil. Samotný přehrávač je pak velmi jednoduchý a nabízí také rychlé ovládání jasu, hlasitosti a poměru stran.

Galerie fotografií

Galerie fotografií je rozdělená na tři části. V první části se ukazují všechny fotografie seřazené do skupin podle data pořízení, druhá zobrazuje jednotlivá lokální alba obrázků a poslední část je pak vyhrazena pro fotografie v cloudu MiCloud. Již jsem zmínil, že jakmile si zaregistrujete Xiaomi účet, dostanete zdarma 10 GB místa na MiCloud, kam si můžete nechat automaticky zálohovat fotografie.

Sdílení fotografií a editor

U každého obrázku jsou samozřejmě bohaté možnosti sdílení emailem, přes Bluetooth a případně další nainstalované služby. Každou fotografii si můžete nechat zobrazit také na mapě, nechybí ani povedený editor fotografií a velmi zajímavá je možnost založení „tajného alba“, do kterého se lze dostat pouze gestem v cloudové části a navíc je chráněné heslem. Ideální pro fotografie, které nemusí nikdo vidět.

Nastavení soukromí

Celkově je v Xiaomi připraveno hned několik funkcí, které dokáží omezovat různé funkce ve chvíli, kdy například půjčíte telefon někomu jinému. V menu rychlých voleb si můžete například aktivovat režim Návštěvník, kdy telefon skryje hovory, poznámky, obrázky, zprávy a nastavení plochy. V nastavení ochrany soukromí pak do tohoto seznamu můžete přidat i další aplikace podle vlastního uvážení.

Složka s aplikacemi, aplikace Hodiny a skener QR kódů

Ve složce Nástroje najdete několik dalších aplikací, jako je například aplikace Hodiny, která v sobě obsahuje budík, světový čas, stopky a časovač. Přítomná je také čtečka QR kódů a čárových kódů, která dokáže číst kódy i z fotografií nebo jednoduchá aplikace počasí.

Obchod s aplikacemi Google Play

Na závěr ještě musím zmínit obligátní obchod s aplikacemi Google Play, kde si můžete stahovat aplikace, hry, hudbu, knihy nebo filmy. Kromě Google Play však v telefonu žádné jiné Google služby nainstalované nenajdete. Není zde ani YouTube, Gmail nebo Google+. To vše si v případě potřeby budete muset doinstalovat.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: mnoho šikovných možností

Telefonní aplikace Xiaomi MiNote obsahuje mnoho možností nastavení a také několik zajímavých funkcí. Základní obrazovku tvoří protokol hovorů s číselníkem a možností zobrazit si pouze odchozí hovory, zmeškané, přijaté a podobně. Skrze číselník můžete také rovnou vyhledávat v kontaktech, do kterých se jinak dostanete gestem doprava. Tvoří totiž druhou kartu aplikace telefonu.

Telefonní aplikace a nastavení

Mnoho uživatelů jistě ocení, že MiNote v sobě obsahuje předinstalovanou funkci nahrávání hovorů – mějte však na paměti, že nahrávání hovoru je bez souhlasu druhé strany protizákonné! Dále si můžete nastavit automatické upozornění na zmeškaný hovor po určitém čase, filtrování hovorů nebo si nastavit SMS zprávy, které telefon automaticky odešle, když nemůžete hovor přijmout. Kvalita hovorů je jinak dobrá a nijak nevybočuje z dnešních standardů.

Adresář Xiaomi MiNote

Adresář je součástí telefonní aplikace a nabízí vše, co od něj může běžný uživatel chtíti. Kliknutím na avatar kontaktu si zobrazíte rychlý náhled karty kontaktu, kliknutím na jméno pak kompletní detail. Tam vidíte veškeré dostupné podrobnosti ke kontaktu, můžete si zobrazit protokol hovorů, sdílet kontakt různými způsoby nebo vygenerovat QR kód, který právě tento kontakt obsahuj. Vcelku povedená funkce pro sdílení kontaktů.

SMS zprávy

SMS zprávy jsou v MiNote naprosto klasické. Zobrazují se v podobě konverzací, můžete je posílat jako MMS, nastavit si konkrétní čas automatického odeslání zprávy nebo si vybrat některou z přednastavených šablon. Emaily pak zastupuje jednoduchá aplikace Email, která podporuje POP, IMAP i Exchange a graficky krásně zapadá do celého prostředí MIUI. Co do použitelnosti není vůbec špatná a běžný uživatel bude jistě spokojený. Jakmile však pracujete s vícero emailovými účty, tak budete muset sáhnout po jiném řešení.

Klávesnice Google

Xiaomi ve svém systému používá standardní klávesnici od Googlu. V nastavení si můžete upravit její vzhled podle svého vkusu, mou volbou byla tmavá klávesnice s Material designem. Samotné psaní je pak stejné jako na každém jiném Androidu, nechybí ani možnost psaní slov pomocí tahů na klávesnici nebo slovník, který za vás doplňuje a opravuje slova. Ten však bohužel neoplývá moc bohatou slovní zásobou a spoustu času tak strávíte jeho učením. V tomto je zdaleka nejdále Microsoft, který má v klávesnici pro Windows Phone opravdu velmi povedený slovník.

Organizační funkce a GPS: pouhý základ

Xiaomi MiNote není v základu vybaveno žádnou plejádou pracovních funkcí. Chybí dokonce tak základní věci, jako je čtečka PDF nebo základní kancelářský balík. Těžko tak budete pracovat například s přílohami emailů, a to minimálně do doby, než si nainstalujete potřebné aplikace.

Kalendář je graficky hezky zpracovaný, má však málo nastavení

Kalendář v MIUI je graficky velmi povedený, přehledný a dobře se v něm orientuje. Nabízí rozložení měsíce, týdne nebo dne, na agendu si bohužel budete muset přepínat vždy ručně. Podporuje samozřejmě synchronizaci s účty Google, Exchange a podobně, tím však jeho možnosti takřka končí. Chybí například možnost nastavit si barvu jednotlivých kalendářů – budete se muset spokojit s tím, co vám kalendář vybere sám.

Poznámkový blok

V telefonu je přítomen také šikovný poznámkový blok. U toho si naopak můžete nastavit barevné odlišení jednotlivých poznámek, k poznámkám můžete přidávat obrázky nebo checkboxy a nastavením upozornění z poznámky uděláte vlastně úkol. Líbí se mi widget poznámkového bloku, který ukazuje přehledně několik poznámek, které tak můžete rovnou z plochy otevřít.

Kalkulačka, diktafon a správce souborů

Z organizačních funkcí mohu zmínit už pouze základní kalkulačku, diktafon a povedeného správce souborů, který nabízí podporu .zip archivů a integruje v sobě cloudové úložiště MiCloud – zde nazvané MiDrive. Nabízí klasické funkce jako je kopírování, přesouvání nebo mazání souborů nebo vytváření složek a jeho používání je snadné.

To by bylo k pracovním a organizačním funkcím asi vše, nyní se přesuňme k GPS. Zde však bude stačit jeden odstavec, protože Xiaomi MiNote sice samozřejmě obsahuje A-GPS čip, dokonce i GLONASS nebo BeiDou – čínský poziční a navigační systém. Chybí však jakákoliv mapová aplikace v základní výbavě. Opět tak budete muset zabrouzdat do Google Play. Osobně mám nejradši Google Maps a s těmi funguje MiNote velmi dobře. Přesnost GPS je standardní a satelity jsou lokalizovány během několika sekund.

Konektivita a internet: velká škoda LTE

V oblasti konektivity se dostáváme tak trochu do čínských vod a bohužel k jedné z větších nevýhod Xioami MiNote. Tento model totiž nabízí podporu dvou SIM karet – ve velkém šuplíčku na levém boku se skrývá místo pro nanoSIM kartu a microSIM kartu. Obě SIM karty podporují sítě 2G, 3G a dokonce i LTE a obě mohou být dostupné zároveň. Je zde však jedno ale…

Xiaomi Mi Note
Oba SIM sloty podporují LTE, bohužel však špatnou frekvenci

Xiaomi MiNote podporuje pouze LTE band 3 (1 800 MHz) a band 7 (2 600 MHz) a tyto frekvence se u nás téměř nevyskytují. Respektive 2 600 MHz zatím vůbec a 1 800 MHz pouze v centrech velkých měst. Nejrozšířenější band 20 (800 MHz) ani 900 MHz od Vodafone tedy na MiNote nefunguje a uživatelé se tak budou muset většinou spokojit s 3G a 2G sítí. Toto je vcelku velká vada na kráse jinak povedeného zařízení.

V konektivitě jinak totiž nechybí téměř nic. Máme zde Wi-Fi 2,4/5 GHz včetně nejrychlejšího standardu „ac“, Bluetooth 4.1 nebo microUSB 2.0 konektor pro nabíjení nebo propojení s počítačem. Stejně tak nesmí chybět ani možnost tetheringu přes Wi-Fi hotspot nebo Bluetooth. Bohužel se však nedostalo na NFC ani na infraport, což je určitě škoda.

Internetový prohlížeč Xiaomi MiNote

Internetový prohlížeč v Xiaomi MiNote je klasický Android browser s upraveným vzhledem tak, aby zapadal do prostředí MIUI. Na běžné prohlížení internetu bohatě postačuje, je vcelku rychlý, přehledný a záložky vám dokáže synchronizovat na Xiaomi účet. Nabízí také mnoho šikovných nastavení, ale občas dokáže i trochu pozlobit. Při plnohodnotných stránkách nebo když máte na webu nějaký složitější obsah, multimédia a podobně, tak se občas zasekne nebo dokonce spadne.

Závěr a zhodnocení: v konkurenci nevyčnívá

A dostali jsme se až k závěru naší recenze nového Xiaomi MiNote. MiNote ve mne nechal veskrze pozitivní dojmy, i když úplně bez poskvrnky rozhodně není. Nejvíc mi asi vadila nepraktická konstrukce postrádající jakoukoliv ergonomii. Klouzavá záda, měkký rámeček s ostrými hranami a sklo dávají dohromady nebezpečný koktejl. Na druhou stranu však Xiaomi nelze upřít styl, špičkové dílenské zpracování a hodnotné materiály přeci jen působí velmi příjemně.

Konstrukce je opravdu velmi kvalitní, stejně tak musím vyzdvihnout špičkový displej, skvělou hardwarovou výbavu a dobrou výdrž baterie. Co se týče systému, tak ten Xiaomi připravilo velmi dobře, líbily se mi přidané funkce jako například aplikace Optimalizace nebo bohaté možnosti nastavení, naopak mne nemile překvapily věci jako ukončování messengerů na pozadí nebo velká náročnost MIUI na paměť RAM.

Když to ale vezmu kolem a kolem, je to stále Android, takže většinu ze softwarových věci si člověk může upravit podle sebe, nastavit jinak a podobně. Co si však neupravíte, je podpora frekvencí sítě LTE a to může být pro mnoho uživatelů rozhodující parametr.

Co však ještě může přispěchat Xiaomi MiNote na pomoc je jeho cena. V (ne)oficiálním obchodě xiaomiforsale.com lze objednat Xiaomi MiNote v 16GB verzi za 11 710 Kč, za 64GB variantu pak zaplatíte 12 802 Kč, přičemž jde o konečnou cenu pro Česko. Mít za takovou cenu špičkově vybavený tabletofon není vůbec špatné, na druhou stranu je konkurence velmi silná.

Konkurence

Hlavním konkurentem Xiaomi MiNote sice můžeme vybrat nejnovější Samsung Galaxy Note 4, vzhledem k jeho ceně je to však naprosto zbytečné. Mnohem zajímavější volbou je však předchozí model Samsung Galaxy Note 3, který si v parametrech s Xiaomi v ničem nezadá a jeho cena se pohybuje pod hranicí 13 tisíc korun.

Samsung Galaxy Note 3

Nabídne srovnatelný výkon i funkce, trochu lepší baterii a především špičkový stylus S Pen. Xiaomi je sice vyrobeno z ušlechtilých materiálů, Samsung se však při prvním pádu na zem (většinou) nepromění v hromadu ostrých střepů a nemá problém s LTE sítěmi v našem regionu. Pro Xiaomi pak hraje modernější čipset, kvalitnější fotoaparát s optickou stabilizací a… možná větší paměť, Samsung však nabízí podporu paměťových karet.

OnePlus One

Dalším konkurentem by mohl být například OnePlus One. Ten nabídne velmi podobnou výbavu ve všech směrech, displej je však o něco menší - úhlopříčka je „pouze“ 5,5 palců. Jinak si však tyto dva modely nemají co vyčítat – dokonce ani OnePlus One neumí LTE na frekvenci 800 MHz. Hlavní roli zde tak bude hrát cena, kde OnePlus jasně dominuje. Za 16GB variantu totiž u nás zaplatíte méně než 10 tisíc korun.

LG G3

Jako posledního Android konkurenta musím zmínit vlajkovou loď korejského LG a to sice model LG G3. Tento model se ve 32GB variantě dá koupit již pod hranicí 12 tisíc korun a Xiaomi za sebou nechává ve většině disciplín. Výrazně menší tělo v sobě skrývá téměř stejně velký displej s rozlišením QHD, nedělá mu problémy LTE v našem regionu a v neposlední řadě se již dočkal updatu na nový Android 5.0 Lollipop.

Nokia Lumia 1520 a Apple iPhone 6 Plus

Pokud bychom hledali mimo vody Androidu, tak můžeme zmínit velkou Nokii Lumia 1520 s operačním systémem Windows Phone. Její výbava je v mnohém velmi podobná Xiaomi MiNote, nabízí však ještě větší displej nebo lepší výdrž baterie. Je to ale vykoupené celkovými rozměry, které jsou oproti Xiaomi výrazně větší. Jako poslední můžeme zmínit také Apple iPhone 6 Plus. Srovnávat hardwarovou výbavu v tomto případě nemá moc smysl, hlavní je totiž rozdíl v použitém operačním systému. Apple iPhone 6 Plus je však svou cenovkou v trochu jiné dimenzi.

Za zapůjčení Xiaomi MiNote pro testování děkujeme obchodům xiaomiforsale.com a xm.cz, kde můžete nový Xiaomi MiNote také zakoupit.

xiaomi-minote
Klady
  • vysoký výkon
  • elegantní design
  • přidané funkce od výrobce
  • solidní výdrž baterie
  • kvalitní displej
  • velmi dobrý fotoaparát
  • hodnotné materiály
  • špičková konstrukce
  • příznivá cena
Zápory
  • ukončování všech aplikací při čištění paměti
  • náchylnost na poškození
  • špatná ergonomie
  • obtěžující čínské služby
Diskuze ke článku
Myčoken
Křehké udělátko, které nesmí spadnout na zem a u kterého si ani nevyměním baterii, tak to ani náhodou ...
Pavel K.
Ukončování všech aplikací při čištění paměti jako minus? Děláte si srandu? A co by to mělo jako dělat? Nikdo vás nenutí to používat a vybrané aplikace jdou zamknout. Tak kde je problém?
Jan
No zajímalo by mě co se stane s takovou skleněnou S6 když spadne na zem, krom toho že ji teda odlítne ten nádor na zádech....
jana
No dopadne to úplně stejně.... Zlatej plastak.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze