Verzo Kinzo
recenze

Verzo Kinzo

český obr s Androidem

V dnešní recenzi se podívám na chytrý telefon s Androidem, který má české kořeny. V neobvyklém těle se nachází velký 4,3 palcový displej, 1 GHz procesor či 5 megapixelový fotoaparát. Od výrobce dostanete velmi bohaté základní balení včetně navigace Sygic. Proč je ale cena tak nízko?

Verzo Kinzo – oficiální fotografie

O značce Verzo jste asi už slyšeli. Její kořeny totiž sahají až do České republiky, a to je i důvodem, proč se Kinzu přezdívá první český Android. Zároveň jde o první mobilní telefon od Verza, který se začal na sklonku loňského roku prodávat. Cena však přesáhla 10 tisíc korun a tuto částku nebylo mnoho zákazníků ochotno akceptovat, ačkoli Kinzo láká na extra bohaté základní balení. Před několika týdny nicméně došlo k velmi výraznému zlevnění. Nová cena činí necelých pět tisíc korun, přičemž balení i výbava telefonu změněna nebyla. Verzo podle svých slov v nové sérii telefonů odstranilo některé nedostatky a v prodeji je nově pouze verze s navigací.

Verzo Kinzo se chlubí velkým displejem, rychlými daty a Wi-Fi, GPS s dvěma aplikacemi pro navigaci a příslušenstvím do auta či zajímavým designem. Zdá se, že jde o krásně vybavený telefon, na který se budou stát fronty. Jenže se nestojí. V dnešní recenzi se pokusíme přijít na to, proč Kinzo nejspíše skončí v propadlišti dějin, namísto v rukách zákazníků.

Technické parametry Verzo Kinzo

Kompletní specifikace
Konstrukce132 × 70 × 12 mm, 155 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT TN, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetTexas Instruments OMAP3630, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 530 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 10 489 Kč

Verzo Kinzo – videopohled

Obsah balení: ostatní mohou závidět

U Kinza je tato kategorie důležitější, než u jakéhokoliv jiného telefonu. Dodává se v obrovské krabici, která koresponduje s designem telefonu a i přes svou velikost nedokázala pojmout veškeré příslušenství. Co se tedy v krabici nachází? Krabice je rozdělena do několika pater. Nahoře je samozřejmě telefon. Pod ním dostala prostor uživatelská příručka a stylově vypadající koženkové pouzdro. Pravé hody nastávají na dně krabice. Nachází se tam koncovka nabíječky, microUSB kabel, špuntová sluchátka, nabíječka do auta, dvojice ochranných fólií na displej, paměťová karta microSD karta o kapacitě 8 GB s adaptérem na SD velikost a aktivační kódy pro navigaci Sygic. S navigací souvisí i poslední kus příslušenství, který se už do krabice ani nevešel. Jde o držák na přední sklo automobilu.

Stylová krabici a velmi bohaté základní balení

Design a konstrukce: vzorem byl diamant

Kinzo vás zaujme hned na první pohled svým designem. Nejde o obyčejnou placku, kterých je kolem plno. Verzo nechalo design navrhnout českým studiem Novague, které se při navrhování Kinza nechalo údajně inspirovat diamantem. To se projevuje na bocích telefonu, kde najdeme hned několik zkosených hran. Jinak je ale telefon spíše běžný a kombinující světle šedou barvu na přední straně s černou na straně zadní.

Design od studia Novague se inspiroval diamantem

Onen diamantový design vypadá hodně dobře na fotografiích. V reálu už je to nicméně horší. Díky zkoseným a vystouplým hranám je telefon opravdu velký a pro jeho úchop potřebujete větší ruku. Abych ale jen nekritizoval, ony vystouplé boky přispívají k pohodlnějšímu držení. Telefon vám jakoby zapadne do dlaně. Pokud se podíváte na rozměry, připravte se na nejhorší. Výška 132 milimetrů by ještě šla odpustit, ale šířka 70 milimetrů je enormní. Důvodem jsou již zmíněné boky a také spousta místa kolem displeje. Jen pro představu, šířka je dokonce o milimetr větší, než na HTC One X. Tloušťka Kinza je pak průměrných 12 milimetrů. Nejde tedy o ultra tenký telefon, ale alespoň se lépe drží. Zbývá dodat hmotnost, která činí 155 gramů. Při uchopení byste nicméně hádali spíše méně.

Díky vybouleným bokům je telefon hodně široký

Čelní strana je ve znamení velkého displeje a spousty černého místa kolem něj. Oživením je šedý pruh úplně dole, který na přední stranu zasahuje a ve kterém je zakomponováno logo Verza. Nad displejem je pak reproduktor, nezbytné senzory a také přední kamerka. Notifikační dioda se u Kinza nekoná.

Čelní stranu okupuje především displej

Na bocích toho moc nehledejte, neboť vše muselo ustoupit designu. Jemu se podřídila také nezbytná tlačítka, která na tom ale paradoxně vydělala. Dvojice tlačítek hlasitosti na levém boku i odemykací tlačítko na horní straně jsou dostatečně velká a skvěle se tisknou. Především odemykací klávesa zasahuje hodně směrem k přední straně a její nahmatání nepředstavuje žádný problém. V tomto kontrastu působí poměrně nehezky prohlubeň, kde je vyveden hudební 3,5 mm jack konektor nacházející se nad dvojicí tlačítek hlasitosti. Zbývá spodní strana, kde je nekrytý microUSB konektor orientovaný opačně, respektive stejně jako například na telefonech HTC. Vedle datového konektoru se nachází hlasitý reproduktor.

Boční tlačítka korespondují s designem

Zadní strana ničím nepřekvapí. Je vyvedena v černé barvě, z plastu příjemného na dotyk. V levém rohu se nachází čočka fotoaparátu spolu s LED diodou. Zadní kryt pak poskytuje útočiště logu výrobce a logu designérského studia. Z nepochopitelných důvodů jsou obě loga trošku nakřivo.

Zadní kryt se otevírá poměrně jednoduchým vyloupnutím. Mnohem důležitější ale je, že na svém místě bytelně drží. Nic nevrže, nic se nehýbe. Celkově musím kvalitu zpracování jen a jen pochválit, přihlédneme-li, že jsou použity výhradně plastové materiály.

Baterie a výdrž

Pod krytem se nachází Li-Ion akumulátor s kapacitou 1530 mAh. V dnešní době jde stále o spíše lehce nadprůměrnou hodnotu a vzhledem ke slabšímu procesoru je výdrž Kinza na poměrně slušné úrovni. Dva dny při běžném používání, kdy budete online na 3G síti, vyřídíte pár hovorů a SMS zpráv nebude problém. Největším žroutem je velký displej. Provedli jsme test výdrže při prohlížení internetových stránek. Kinzo bylo připojeno k zabezpečené Wi-Fi, synchronizace byla potlačena, bylo přihlášeno k síti 3G a jas displeje nastaven na polovinu. K vypnutí došlo po 7 hodinách a 14 minutách prohlížení a načítání webových stránek.

Zadní kryt na svém místě drží bytelně

Zvuk

Na těle Kinza najdete pouze jediný reproduktor. Je ale šikovně umístěn a i když budete mít telefon položen na stole, nedochází k jeho útlumu. Nestane se tedy, že byste Kinzo přeslechli. Hudba z hlasitého reproduktoru je hlasitá a dokonce i poslouchatelná. Poněkud horší situace nastává u sluchátek. Dodávané špunty vypadají na první pohled stylově, nechybí ani pozlacené koncovka jacku. Jenže kvalita zvukového výstupu není příliš dobrá. Vše je nastaveno hodně do hloubek, výsledkem čehož je spíše dunění v uších a ztráta výšek a pomalu i středů. Navíc je hlasitost ve sluchátkách extrémně vysoká. I při nejnižším stupni bych osobně uvítal tišší podání.

Displej: velká chlouba

Dalším tahákem Kinza je bezpochyby displej. Ten totiž narostl až na 4,3 palce, což je v kategorii telefonů do pěti tisíc korun navíc takřka nevídaná hodnota. Rozlišení činí 800 x 480 pixelů. Displej tedy nepatří mezi nejjemnější, nicméně tomu s ohledem na cenu rádi jistě odpustíte. Pokud vás zajímá technologie, vězte, že jde o prosté TFT. Nicméně barvy jsou podány dobře, stejně tak pozorovací úhly patří k těm lepším. Vyloženě špatné to není ani s čitelností na slunci. Dotykový displej je pak samozřejmě kapacitní a podporuje multi dotyková gesta.

Velký displej patří mezi chloubu telefonu

Uživatelské prostředí: kámen úrazu

Než se podíváme na samotné prostředí, připomeňme si hardwarovou výbavu Kinza. Základ tvoří jednojádrový procesor od Texas Instruments s taktem 1 GHz. Operační paměť je 512 MB RAM, reálně 491 MB RAM. Po naběhnutí systému pro uživatele zbývá necelých 300 MB RAM. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmarcích. O plynulosti v systému si řekneme později.

Paměť RAM a benchmark testy

Verzo Kinzo spoléhá na operační systém Android. Jenže v prastaré verzi 2.2 Froyo. Pokud se ptáte na aktualizaci, jste na tom stejně jako my. Dle českého zastoupení snad aktualizace bude. Neví se však, zda na verzi 2.3 nebo rovnou na 4.0. Počítat je ale nutné i s variantou žádné aktualizace. To je mnohdy výrazným důvodem, proč dávají zákazníci od Kinza ruce pryč. Nad celým systémem bdí ještě nadstavba Verzo UI. Po prvotních slovech o Kinzu se zdálo, že nadstavba změní celé Froyo k nepoznání. Ve výsledku se ale mnoho změn neudálo a máme před sebou téměř holý Android Froyo.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Vše začíná známou odemykací obrazovkou, kdy jedním tahem telefon odemknete, případně z druhé strany utlumíte vyzvánění. Uvidíte samozřejmě čas, datum a notifikační lištu. Po odemknutí se dostanete na prostřední pohotovostní obrazovku. Těch je jinak dohromady pět a jejich počet nelze upravovat. Pětici obrazovek si můžete zaplnit widgety či zástupci jednotlivých aplikací. K dispozici je jen strohá základní nabídka widgetů, plus jeden od Verza, který kombinuje hodiny s počasím. Pohyb mezi obrazovkami nepatří k nejplynulejším, ale nejde o nic hrozného. Bez úprav zůstala notifikační lišta. Najdete v ní tedy jen informace o zmeškaných událostech. O rychlém ovládání Wi-Fi či GPS si můžete nechat jen zdát. Ve spodní části displeje si značný kus prostoru ukousla čtveřice neměnných ikonek, které vás rychle přesunou k vytočení čísla, zprávám, e-mailu a do seznamu aplikací.

Seznam aplikací je orientovaný vertikálně. Podklad ikonek i ikonky samotné byly přepracované a snaží se korespondovat s designem telefonu. Omezují se například jen na odstíny šedé a modré. Pohyb v menu provází animace, která se ale nepěkně seká. Zamrzí také fakt, že seznam aplikací nelze nijak upravovat. Pokud v seznamu aplikací stisknete tlačítko menu, bude vám nabídnuta stejná nabídka jako na pohotovostní obrazovce. Některé položky dokonce ani nejsou počeštěny. Další nepříjemností jsou náhlé pády nativních aplikací. Mnohokrát jsem se dočetl, že aplikace Plocha přestala pracovat a musela být ukončena. To se sice na některých Androidech občas stává, na žádném jiném telefonu se mi to však ještě nestalo tolikrát.

Seznam aplikací

To nejhorší, co Kinzu v podstatě láme vaz, přichází až nyní. Těžko říci, kde přesně leží problém. Čas od času jednoduše Kinzo na oko zamrzne. Z ničeho nic přestane reagovat na vaše dotyky na displeji i senzorových klávesách. A neumoudří se ani po několika minutovém sekání. Pomůže jen zamknutí a odemknutí. Pak vše opět funguje. Otázkou vždy je, jak dlouho. Může se totiž klidně stát, že k zamrznutí dojde za pár vteřin. Asi nemusím dlouze popisovat, jak moc je to otravné. Nabízela se možnost, že jde o vadu kusu. V redakci jsme nicméně vystřídaly pětici kusů Kinza a všechny vykazovaly podobný neduh ve větší či menší formě, až jsme nakonec hon na bezchybný kus vzdali.

Ke špatné optimalizaci systému si tedy připočtěte ještě zamrzání ovládání a výsledkem je telefon, který vás zřejmě hodlá připravit o nervy. Mnohdy totiž ani nevíte, zda něco tisknete špatně nebo jestli už se Kinzo zase seklo. Toto se Verzu velmi nepovedlo a troufám si tvrdit, že právě toto i pohřbilo celý telefon. Další věcí, které používání rozhodně neusnadňuje, je podivná funkce tlačítka Zpět. Budete-li například v seznamu kontaktů, dostanete se šipkou Zpět až na pohotovostní obrazovku. Obvykle se však telefon vrací pouze o krok dozadu. Tento neduh často velmi zdržuje při práci. Pomyslnou tečku na závěr této kritiky je přehřívání. Kinzo se začne silně zahřívat při delším prohlížení internetu, používání navigace a podobně. Pocítíte to především v horní části zadního krytu.

Telefonní funkce

Seznam kontaktů najdete v menu pod položkou Kontakty. Na první pohled sice vše vypadá jinak, ale brzy zjistíte, že Verzo použilo jen jiný grafický obal na známé uspořádání. Vše se tedy větví do čtyř záložek. Na první je číselník, na druhé výpis hovorů, samotné kontakty se nachází na třetí záložce a čtvrtá záložka je vyhrazena oblíbeným kontaktům. Možnosti nastavení jsou stejné, jako na kterémkoliv jiném Androidu. Zvolit si můžete způsob řazení i zda se má první zobrazovat jméno nebo příjmení. Při tvorbě kontaktů můžete přidávat několik čísel, e-mailových adres či účtů na sociálních sítích.

Telefonní funkce

Textová komunikace: zprávy, e-maily, chat

U SMS zpráv se ničeho nového očekávat ani nedalo. Poměrně zmateně však působí, že se k nim dostanete jen přes ikonku z pohotovostní obrazovky. V seznamu aplikací totiž položka Zprávy chybí. Přijaté zprávy se vrství do konverzací. Zprávy můžete vytvářet výhradně na QWERTY klávesnici. Díky velkému displeji je psaní pohodlné i v režimu na výšku. Na šířku pak lze psát i poměrně svižně, tedy pokud telefon nezlobí. Nastavit lze vibrační i zvukovou odezvu.

SMS zprávy

Nechybí ani dvojice e-mailových klientů. První vestavěný podporuje široké množství typů účtů a protokolů (IMAP, POP3 a SMTP). Je možné stahovat došlé zprávy na pozadí, pracovat s přílohami a nastavit si push notifikaci. Dalším klientem je Gmail , který je výchozím klientem telefonů s Androidem. Podporuje složky, priority, koncepty, můžeme vytvářet nové kategorie, přidávat více příloh v jedné zprávě. Zapomenout nesmím ani na přítomnost GTalku.

Gmail a GTalk

Fotoaparát: slušných 5 Mpx

Kinzo dostalo do vínku fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je věrné čistému Androidu. Nastavit lze režim zaostření, expozici, různé scény, vyvážení bílé či funkci blesku. Výsledné snímky nás svou kvalitou příjemně překvapily. Jsou po celé ploše ostré a nechybí detaily. Spokojeni budete také s barevným podáním. Problémem není ani focení makro snímků.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Verzo Kinzo také dokáže natáčet videa v rozlišení 720p. Přemýšlím ale, zda je vhodné slovo dokáže. Při testování se nám totiž podařilo natočit jen jedno video v rozlišení 720p, které nebylo pokaženo. Všechna další vykazovala smrsknutý obraz. Na jednom funkčním videu jsme si ale povšimli nepochopitelných trhanců, byť plynulost je 30 snímků za vteřinu. Definitivní ortel nad nepoužitelností videa pak vynesla kvalita zvuku, která by se mohla srovnávat jen s 5 let starými telefony. Je navíc zcela jedno, zda-li nahráváte v HD rozlišení, nebo ve VGA, kvalita zvuku je při formátu AAC zhruba 8 Kib.

Multimediální funkce: šedo-černá nuda

V oblasti multimediální funkcí není Kinzo nijak zvlášť silné. Základem je samozřejmě hudební přehrávač, který však neprošel úpravou a v současné podobě vypadá poměrně zastarale. Navíc toho ani moc neumí. Interprety rozdělí dle ID3 štítků, umí hrát náhodně či skladby opakovat, to je ale vše. Například ekvalizér, který by se s ohledem na nekvalitní zvuk hodil a možná by alespoň částečně pomohl, chybí.

Hudební přehrávač

Pokud vás omrzí poslech vlastních písniček, možná byste rádi naladili vlny své oblíbené rádiové stanice. Opět smůla, FM rádio chybí.

Dlouhé chvíle by se daly ukrátit nějakou tou hrou. Naneštěstí v základní nabídce žádná není. Po ruce je nicméně Google Play, kde si můžete vybrat z široké škály her. Kinzo má díky 1 GHz procesoru poměrně dostatečný výkon a většinu oblíbených her zvládne. Tradiční Angry Birds či Fruit Ninja běží bez problémů.

Galerie obrázků

Pokročilejší uživatele nepotěší video přehrávač, který si neporadí s formátem AVI s kodeky DivX nebo Xvid. Pokud byste velký displej Kinza chtěli využít ke sledování filmů a seriálů, doporučuji stáhnout program MX Video Player. Zvládne na Kinzu i titulky a také videa do rozlišení 720p. Spustí i vyšší rozlišení, ale video se již seká.

Organizační funkce a GPS

Základem organizačních funkcí musí být kalendář. Ten je provázaný s Google účtem. Podporuje samozřejmě i zobrazení více kalendářů. Můžeme si nechat zobrazit agendu i zvolit, zda chceme denní, týdenní nebo měsíční náhled. Své myšlenky můžeme svěřit poznámkám, kde každá poznámka může být barevně odlišena. Můžeme ji sdílet s ostatními zařízeními pomocí technologie Bluetooth.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Z dalších funkcí mohu zmínit přehledného správce souborů, jednoduchou kalkulačku či diktafon.

Kalkulačka a stolní hodiny

Mnohem důležitější je u Verza čip GPS. Pojí se s ním totiž nejen příslušenství v podobě auto nabíječky a držáku na přední sklo automobilu, ale také licenci na navigaci Sygic na mapové podklady pro celou Evropu. Nejprve k samotnému čipu. Ten nepatří zrovna k nejrychlejším, protože mu celkem trvá, než se spojí se satelity. Testovali jsme pomocí aplikace Compass a do jedné minuty se Kinzo při volném výhledu na oblohu spojilo se čtyřmi satelity. Podotýkám, že nešlo o A-GPS.

Navigace

Samotnou navigaci Sygic musíte nejprve stáhnout z Google Obchodu. Poté si ještě musíte vybrat, jaké země byste potřebovali. Pokud budete chtít celou Evropu, počítejte s tím, že vám mapové podklady zaplácají značnou část 8 GB karty. Práce s aplikací je pohodlná a svižná. Navigace je kompletně v češtině, a to včetně hlasových povelů. Nabízí 2D i 3D pohledy a množství informací o dané zemi či nastavení samotných map.Při samotném navigování si můžete zvolit mezi pěší a automobilovou navigací. Nalezení polohy je otázkou maximálně jedné minuty při vypnuté internetové asistenci, s ní je nalezení polohy otázkou několika sekund. Kromě aplikaci Sygic můžete samozřejmě využít také Google Mapy. K těm ale vždy potřebujete internet.

Datové a internetové funkce

Telefony s Androidem jsou po stránce datových funkcí většinou silné. Nejinak tomu je u Verzo Kinzo. Podporována jsou rychlá data HSDPA i HSUPA a nechybí ani bezdrátové Wi-Fi. Hodit se bude i Bluetooth 2.1.

Kvalitní je samotný internetový prohlížeč, který dokáže i náročnější stránky rychle vykreslit. Užívat si budete plynulé posouvání po stránce či přibližování za pomoci dvou prstů. Nechybí ani podpora Adobe Flash a v nastavení máte možnost měnit i velikost písma. Pracovat můžete i s více okny zároveň. Stropem je osm otevřených oken.

Zhodnocení: sleva nestačí

Přiblížili jsme se závěru dnešní recenze prvního českého Androidu, aneb telefonu, který za nízkou cenu nabídne rychlá data, Wi-Fi, zajímavý design, velký displej a nevídaně bohaté balení. Jak rád bych teď napsal, že je zaděláno na bestseller a na Kinzo se po slevě stojí fronty před obchody. Bohužel realita je úplně jinde.

Kinzo se hodí spíše do větších rukou

Obrovský potenciál, který Kinzo mělo, ať už díky velkému displeji nebo plnohodnotné navigaci s příslušenstvím, se rozplývá jako pára nad hrncem. Výrobce totiž na trh pustil neodladěný telefon, který uživateli přináší jen starosti a vrásky navíc. První problém je Android 2.2, který neběží tak, jak by měl. Nicméně nad tím bychom ještě mohli přivřít oči. Nad faktem, že zamrzá ovládání displeje a senzorových tlačítek, a to mnohdy neustále za sebou, už ale rukou mávnout nelze. Kinzo se totiž stává defacto nepoužitelným těžítkem. Když připočtu pády nativních aplikací jako Plocha nebo Kalendář a přidám popletené video, nemohu telefon takřka nikomu doporučit.

Sečteno podtrženo, Kinzo se nevyplatilo před slevou a nevyplatí se ani nyní, byť stojí necelých 5 tisíc korun. Pokud hledáte telefon s větším displejem a dobrou výbavou, vězte, že za podobné peníze to již dnes není problém. Zvolit můžete například Sony Ericsson Xperia neo V nebo ZTE Skate.

verzo-kinzo
Klady
  • nízká cena
  • navigace Sygic v ceně
  • bohaté základní balení
  • velký displej
  • kvalitní zpracování
  • zajímavý design
Zápory
  • chybí FM rádio
  • deformované video
  • nadměrně se zahřívá
  • zamrzá ovládání displeje a senzorových tlačítek
  • Android 2.2 Froyo
  • neodladěný systém
  • příliš široké tělo telefonu
Diskuze ke článku
Trey Sand
Zajímalo by mě jestli ho vubec někdo má ... Jinak šly na to dobře ... jediná chyba byla v nepoměrech (velký displej a jednojádrový procesor je taky hloupost ... to jstený v dnešní době dávat do mobilů android verzi 2.2 s tím že bude update a furt nikde není, a taky za takový mobil a firmy bez historie chtít na začátku 10 tisíc korun ... a pak ho zlevnit s tím že komunita křičela že byl drahej tak ho na hlas komunity zlevnily ... prd - zlevnily protože nikdo nekupoval ... zlevnily ještě víc a furt hovno ... Lidem dneska už je uplně jedno jak je mobil velkej nebo jak dlouho vydrží na baterce .. důležitý aby všechno běhalo tak rychle že ani uživatel by mobil nestíhal ovládat ... prostě kliknu a je to tam .. .žádná prodleva :-) kdyby to takhle kinzo udělalo tak dneska jsou za vodou ..
Alfréd
může si tuto hrůzu vůbec někdo koupit ? zajímal by mne marketing kolem tohoto mobilu, to musí být snůška naivistických představ.........
Michal
Asi jediná věc, která by tomu pomohla by (samozřejmě kromě vydání odladěné nové verze Androidu, ať už Gingerbread, nebo Ice Cream Sandwich přímo od výrobce, ale tomu asi věří jen nenapravitelní snílci) byla alternativní ROM od nějakého nadšence, kterou by si tam každý mohl po ROOTu sám flashnout. Jenže vzhledem k tomu, že tohle asi nebude nějak extra masově rozšířený model, tak asi ani to nehrozí. Prostě je to škoda, jelikož jinak by to za tuhle cenu byl moc pěkný kus smartphonu.
milan
ode dneska ho mam doma ale problem z dotykem se unej neprojevil funguje uplne normalne.zatim zadne zaseky ci padani aplikaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze