Sony Tablet S
recenze

Sony Tablet S

Originální dopis z Japonska

V redakci jsme pořádně prověřili tento unikátní tablet od Sony, který kromě originálního designu nabízí také HD displej, 5Mpx fotoaparát, operační systém Android a certifikát PlayStation. Je ale Tablet S opravdu hravý a kvalitní?

V prvních dojmech jsme se zaměřili především na vizuální vnady, díky kterým Tablet S bezesporu vyčnívá na trhu tabletů. Sony ale s příchodem svého debutového zářezu na pažbě čekalo dost dlouho, což má za následek solidní konkurenci. O důstojné náhradě si povíme klasicky v závěru recenze, nyní se tedy pokusme soustředit na důvody, kvůli kterým by stál zavinutý tablet minimálně za vyzkoušení.

Technické parametry Sony Tablet S

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 174,3 × 10,1 mm, 625 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 9,4" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: SD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 12 000 Kč

Obsah balení

V černé krabičce byste marně hledali sluchátka či další bonusové příslušenství. Sony ke svému tabletu dodává kromě nabíječky jen manuál a poutko na zápěstí, aby vám tablet nevyklouzl z ruky, což je dost chudé. Uvítali bychom alespoň USB kabel, který si tak budete muset dokoupit zvlášť, pokud chcete tablet spojit se svým počítačem.

V balení kromě nabíječky najdete už jen poutko na ruku

Sony Tablet S – videopohled

Design a konstrukce: nevšedně složený tablet

Vzhled bude dost možná tím největším důvodem, proč si Tablet S budete chtít pořídit. Tím bych rozhodně nechtěl nijak shazovat hardware uvnitř, jen je zřejmé, na co Sony upřelo svou pozornost především. Tablet vypadá jako zahnutý plastový list, což z estetického hlediska působí velmi pěkně. Příjemné jsou i rozměry, které s 241,2 × 174,3 × 10,1 mm tak akorát zapadnou do batohu či větší kapsy. Kvůli atypické konstrukci je však na horní straně tablet výrazně tlustší, zde se přístroj rozšiřuje až na 20,6 mm, což už tak pěkné není. Spojíme-li to s hmotností 625 gramů, vyjde nám nikterak kompaktní a vcelku těžký tablet, na který si musíte zvyknout. Sony je tak téměř stejně těžké, jako jeden z nejtěžších tabletů na trhu, nový Apple iPad, který je nechvalně proslulý vyšší hmotností – konkrétně 662 gramů.

Tablet má velmi stylový design zahnutého listu

Tlustší horní hrana tabletu je však o stranách skvěle využita. Z levé strany najdete v jakýchsi designově zajímavých prolisech krytku, pod níž se skrývá micro USB port, slot pro paměťovou SD kartu a slot pro SIM kartu. Vpravo pak v této části nalezneme tlačítko pro zapnutí či zámek přístroje, regulátor hlasitosti a schovanou modrou diodu, která signalizuje různé události. Díky tomu jsou další části tabletu tlačítky neposkvrněny a vše tedy vypadá uhlazeně, bez rušivých elementů. Jen dole je pod tenkou částí tabletu schovaný konektor pro nabíjecí kabel, HDMI pak zcela chybí. Z konstrukce samotné mám lehce rozpačité pocity. Tablet se v horizontální poloze drží díky ergonomickému tvaru velmi pohodlně, ve svislé pak lehce nevšedně, především díky oné výrazně rozšířené části. Na druhou stranu velmi připomíná menší knihu, která se většinou čte ve svislé poloze, takže čtenáře podobný design zajisté otravovat nebude.

Všechny porty se schovávají na stranách

Mnohem více mě však iritovala horní část konstrukce, kde byla k nalezení kamerka pro videohovory. Tam totiž končí plastový závin zadní části, který při doteku lehce odstává a povrzává. Konstrukce a tělo je rozhodně solidní a velmi pevné, kvůli horní vrzající hraně má ale člověk pocit, že je zde ještě co zlepšovat. Skřípání naštěstí není tak silné, a pokud na horní část zbytečně netlačíte, nebude vás nic rušit.

Zahnutá hrana lehce povrzává, nejedná se ale o nic katastrofického

Sony Tablet S je vyroben z plastu, což je znát. I přes stylový a lehce futuristický design tedy postrádá jakýsi pocit hodnotnosti, který dokáže přinést hliník či jiný kov, samotný vzhled to ale alespoň z části vynahrazuje. Celá zadní část je pak pokryta miniaturními výstupy, které jsou příjemné na dotek a fungují i jako protiskluzový povrch, pod nímž se nachází také dvojice stereofonních reproduktorů. Výtku bych směřoval snad jen ke sklu, zakrývajícímu celý displej. To je totiž velmi náchylné na otisky prstů a po chvilce užívání musíte displej utřít hadříkem. Ten navíc není dost jasný, takže je viditelnost je o to více zhoršena.

Displej: jemný, ale lehce nevýrazný

Takřka celá přední plocha tabletu skýtá TFT displej s úhlopříčkou 9,4 palců a rozlišením 1280 × 800 pixelů s hustotou 161 ppi. Zatímco HD rozlišení můžeme označit za dostačující, hustota pixelů nepatří mezi ty nejlepší a při bližším zkoumání narazíte na nedokonalé hrany písma. Oproti FullHD displejům, které v tabletech nastupují nyní, to však je znatelný rozdíl. Samozřejmě ale musíte zkoumat z hodně velké blízkosti. Displej je ve výsledku dostatečně jemný a jasný, pro jeho plné využití si ale musíte chvilku hrát s nastavením. V základu je totiž displej velmi nevýrazný a slabě podsvícený, kvůli čemuž nejspíše vypnete automatické nastavení jasu a zvýšíte jeho úroveň manuálně. Na vyšších hodnotách už vypadá displej o poznání lépe, na slunečním světle však není ideálně čitelný a především se kvůli zvýšenému jasu zvyšuje i spotřeba. To je ale daň za čitelnost.

Displej je chráněn sklem, to je ale hodně náchylné na otisky prstů

Potěší rychlost a odezva, se kterou displej na dotek prstu reaguje. Citlivost je na vysoké úrovni, což občas vyústí v nechtěný stisk některého virtuálního tlačítka na displeji. Obecně se ale dá displej považovat za kvalitní až lehce nadprůměrný, i když rozhodně ne nejjasnější. Jak nový iPad, tak Asus Transformer Prime, Samsung Galaxy Tab 8.9 a dokonce i sedmipalcový Galaxy Tab s AMOLED displejem podávají mnohem lepší výkony v této oblasti.

Výdrž: zavinutá kniha na delší počtení

Sony do svého tabletu zabudovalo Li-lon baterii o kapacitě 5000 mAh, která podává relativně dobré výsledky při obyčejném použití. Pokud s tabletem pracujete, surfujete po internetu a děláte další víceméně klasické úkony, bez problémů vám vydrží od osmi do deseti hodin aktivního provozu, v závislosti na použití Wi-Fi, jasu vašeho displeje a dalších maličkostí.

V případě více aktivního využití, kam patří sledování filmů, hraní náročných her a využívání dalších graficky náročných aplikací se smrsknevýsledná životnost na nějakých šest hodin, což rozhodně není špatné, ale na trhu jsou i lepší zástupci. Problém tabletu nedělá ani hudba, která vám vydrží hrát celý den i noc. Vše samozřejmě záleží na vašem preferovaném nastavení a především konkrétním využití, celková výdrž tabletu se ale dá označit za nadprůměrnou a s trochou štěstí se dostanete i na deset hodin na jedno nabití. Web můžete bez přestání prohlížet přibližně pět hodin, sledovat video šest. Hudbu zvládne tablet přehrávat bez přestávky téměř 30 hodin. Samotné nabíjení se provádí buď speciální dodávanou nabíječkou, nebo přes micro USB kabel. Pokud budete chtít tablet kompletně nabitý, budete jej muset nabíjet přibližně pět hodin.

Zvuk: domácí kinosál

Podíváte-li se po stranách, všimnete si dvou otvorů, schovaných pod tenkou částí tabletu. Zde se nachází dvojice stereo reproduktorů, jež se dokážou pochlubit technologií Clear Phase a xLoud. Nakolik mají tyto vychytávky vliv na výslednou kvalitu zvuku posoudíme jen těžko, repráčky ale nabízí velmi kvalitní poslech i při vyšších úrovních hlasitosti. Zvuk je dostatečně hlasitý a čistý, aby se na tabletu dal v pohodlí sledovat film či poslouchat hudba. Navíc se nestane, že by byl repráček až moc uřvaný a zvuk je tak koncentrován spíše kolem tabletu a jeho uživatele, což je dobře. Samozřejmostí je pak konektor 3,5mm Jack pro připojení vlastních sluchátek, ve kterých nabízí zvuk ještě o něco hlubší a bohatší basy. To za předpokladu, že si připojíte své vlastní, kvalitní příslušenství.

Operační systém: Honeycomb s tuningem

Sony pro Tablet S sliboval aktualizaci na nejnovější verzi operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich a v současné době se aktualizace již začala šířit světem, k nám ale přístroj dorazil v základu stále s verzí 3.2 Honeycomb a do vydání recenze nám aktualizace nabídnuta nebyla. Také Honeycomb svůj účel plní na výbornou a v kombinaci s dvoujádrovým procesorem a grafickým čipem GeForce nabízí rychlý a pohodlný zážitek s kýženou svobodou a přizpůsobením plochy. Optimalizace systému se ale neobešla bez zádrhelů a při spuštění více náročnějších aplikací rozhodně pocítíte zpomalení, občas i záseky během listování na ploše či v menu. Nejedná se o nic katastrofického a na mnohých tabletech a telefonech s Androidem jsme si na ne zcela plynulý chod zvykli. Stále však platí, že optimalizace mohla být provedena lépe. Někteří výrobci zvládají své přístroje s Androidem optimalizovat tak, že je běh velmi plynulý a je jen škoda, že se mezi ně tentokrát Sony zařadilo jen částečně.

Honeycomb nabízí klasický přehled ploch

Potěší svěží a upravený vzhled menu a systému samotného, který Sony upravilo podle svého. Stále máme před sebou základní nabídku všech aplikací, jak známe z jakéhokoliv jiného Androida, vývojáři ale změnili vzhled na bílé lesknoucí se poličky, které reagují na dotek a prakticky tancují pod vašimi prsty. Všechny aplikace můžete řadit podle abecedy či jiných parametrů, případně jednoduše přesouvat manuálně. Bohužel jsme se nedočkali tvorby složek na ploše, která je přítomna v Ice Cream Sandwich. Opomenout však nemohu novinku zvanou Rozdělovač, který si přetáhnete na libovolné místo v menu a systém automaticky podtrhne řádek s možností jej nadepsat. Tato funkce alespoň z části nahrazuje absenci složek a vypadá přinejmenším originálně, což můžete posoudit i ze screenshotů níže. Abych pak seznam novinek ukončil, zmíním se o přidané liště do levého horního roku hlavní plochy systému, kam Sony doplnilo nejpoužívanější aplikace, jako je internetový prohlížeč, e-mail, sociální sítě a další. Všechny aplikace i widgety si můžete jednoduše rozestavit na plochy z obrazovky úprav, ve které vidíte zmenšené verze všech ploch a dole pak sekce aplikací, widgetů či pozadí na plochu, ze kterých vybíráte požadované položky.

Menu vypadá stylově a přehledně

Vývojáři však implementovali do tabletu i své vlastní uživatelské prostředí pro určité aplikace a služby, které se povedlo na jedničku. Mluvím tu především o multimediální oblasti s hudbou a obrázky, případně exkluzivním obchodu s aplikacemi, speciálně uzpůsobenými pro tablet a v neposlední řadě také hubu Social Feed, který spojuje všechny sociální sítě dohromady. Nejen, že tyto jednotlivé huby nabídnou rychlý přístup k potřebným funkcím tabletu, navíc ale prvotřídně vypadají a graficky patří mezi nejpovedenější sekce přístroje. Při přehrávání hudby si tedy užijete grafické znázornění alb, sociální sítě se vám pak ukazují jako jednotlivé stránky, mezi nimiž lze listovat. Sony se tu opravdu vytáhlo, a i když se nejedná o životně důležitou vlastnost, oko uživatele rozhodně potěší. Podobně stylově je řešeno i přepínání aplikací. Aktivní aplikace vám po stisku speciálního tlačítky vyjedou z levé strany a můžete rychle a jednoduše přepnout. Bohužel tu však není přítomna možnost přejet prstem doprava a aplikaci ihned zavřít, jak je to řešeno v nejnovější verzi systému. V Honeycombu to musíte dělat hezky postaru přes nastavení.

Nastavení widgetů a zástupců, oblíbené položky

Hardware a výkon: zastaralejší Tegra

O výkonu se rozhodně nedá mluvit jednoznačně. Sony do svého přístroje zakomponovalo dvoujádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1 GHz, 1 GB operační paměti a grafický čip ULP GeForce, což není špatná kombinace. Procesor však sedí v čipsetu Tegra 2 T20, což je na dnešní poměry již minulá generace, která s příchodem Tegry 3 zmizela v nenávratnu. Abych však zbytečně nestrašil, musím přiznat, že tablet při běžné práci reaguje až na výjimky svižně a rychle, prohlížení internetových stránek je pohodlné a člověk při obyčejném používání prakticky nepozná, že v těle tabletu tluče starý procesor. Výrazný problém jsem nezaznamenal ani při hraní her, které možná nenabízí dokonalou optimalizaci podobnou novému iPadu, jsou ale relativně dobře hratelné. Čím náročnější hry jsou, tím jsou trhanější, to se ale dalo očekávat. Tablet si dokázal poradit s novým 3D fotbálkem od Gameloftu, portem arkády Crash Bandicoot i obyčejnými 2D hrami. Problémy přichází až u náročnějších her s rychlým pohybem, kam se mohou zařadit například závody Asphalt 6 HD či akční sci-fi NOVA 2 HD.

Lišta aktivních aplikací, nastavení

Rozdíl je ale doopravdy znát až z benchmarků, kde tablet mezi špičkou současného tabletového trhu neuvidíme. Jak se můžete přesvědčit na screenshotech níže, rozdíly nejsou tak markantní, jak by se mohlo zdát, nové generaci iPadu či skvostnému kousku Asus Transformer Prime se ale Sony nemůže rovnat. Na blízkou vzdálenost se Tablet S dostal jedině k modelu Galaxy Tab 10.1, a to především proto, že oba používají stejný procesor a stejnou operační paměť. Je tedy velká škoda, že Sony neobdarovalo svůj debutový tablet modernějším čipsetem. Vzhledem k tomu, že byl tablet představen téměř před tři čtvrtě rokem, to však ani nebylo možné.

Benchmarky a testy tabletu

Internet: skvělé surfování s několika ale

Surfování v integrovaném prohlížeči je pohodlné a rychlé, stránky se načítají v mžiku a reakce na manuální přibližování jsou taktéž velmi svižné. Prohlížeč nabízí všechny podstatné funkce včetně Flashe, panelů, záložek, historie či možnosti uložit stránku do paměti pro pozdější čtení offline. Potěší synchronizace s Google Chrome, což vám do prohlížeče uloží všechny vaše záložky, navštívené stránky, hesla a další maličkosti, abyste měli surfování co možná nejpohodlnější.

Internetový prohlížeč v landscape režimu

Zatímco brouzdání samotné nečiní problém, k nahrávání některých stránek bych měl menší výtku. Zatímco malé textové stránky zvládá tablet bez sebemenších problémů, náročnější weby s flashem či velkým obsahem už se načítají mnohem pomaleji. Některé stránky se navíc během posunu nenahrávají celé a několik vteřin koukáte na černé čtverečky, než se vše kompletně načte. To se naštěstí neobjevuje všude, za dobu testování jsem ale na tento neduh narazil hned několikrát a minimálně to zdržuje od pohodlného prohlížení webu. Jinak k surfování nemám větší výhrady, ovládání je pohodlné a displej tak akorát velký.

Internetový prohlížeč v normálním režimu, klávesnice

Tablet S se kromě Wi-Fi může pochlubit také sítěmi třetí generace, pokud si rozhodnete pořídit právě tuto verzi tabletu. Najdete tu HSDPA s rychlostí 14,4 Mbps a HSUPA s rychlostí až 5,76 Mbps, což hezky doplňuje klasické Wi-Fi. S tabletem si nezavoláte, kromě internetu ale není problém posílat SMS zprávy svým kontaktům, o čemž si povíme trochu později. Nechybí taktéž Bluetooth 2.1 s funkcí A2DP, z hlediska připojení je tedy Tablet S pokrytý. Potěší funkce DLNA, díky které si můžete tablet bezdrátově připojit například ke konzoli PlayStation 3 či PSV.

GPS: vše podstatné v batohu

S operačním systémem Android již tradičně přichází silná kombinace Google Maps, služby Latitude a navigačního softwaru. Mapy nabízí kromě všeobecného přehledu také dost propracovanou bodovou navigaci, která vás navede jednotlivými body až k cíli, Latitude pak spojí s přáteli a pomocí funkce check-in odhalí mnohá zajímavá místa ve vašem okolí. Pokud prahnete po pokrokové hlasové navigaci, ta je přítomna taktéž, i když pokročilým nastavením zrovna neoplývá a hlasový balíček si musíte navíc dotáhnout z Google Play. Na místo určení vás bez problémů doveze, musíte být ale on-line a pokud chcete ze svého GPS dostat maximum, doporučujeme si stáhnout placenou navigaci.

GPS navigace a mapy

Fotoaparát a video: snaha byla, výsledek poloviční

Tablety už jen svými rozměry pro focení nikdy uzpůsobeny nebudou, a to nezmění prakticky nic. To samozřejmě nepřekáží vývojářům, aby se do svých výrobků snažili přidat alespoň nějakou přidanou hodnotu, a výjimku netvoří ani Sony. Tablet S se může pochlubit fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx, který vám vytvoří fotografie v rozlišení 2560 × 1920 pixelů, nechybí autofocus, přisvětlovací LED diodu však nenajdete. K mání je také možnost natočit 720p video s 30 snímky za vteřinu a nechybí ani přední kamerka pro videohovory, která však, stejně jako například nový Apple iPad, nabízí prehistorické rozlišení jen 0,3 Mpx.

Prostředí fotoaparátu

Je pochopitelné, že tu o žádnou světobornou kvalitu nepůjde a po prvních fotografiích se očekávání potvrzuje. V případě dobrých světelných podmínek tablet nemá problém vykouzlit obstojné fotografie, které se nebudete stydět nahrát na Facebook. Zázraky však od fotoaparátu nečekejte. Při horším osvětlení totiž nastupuje šum a všudypřítomná neostrost, které výsledný dojem kazí. To se často děje i při dobrém osvětlení, o večerních fotografiích se pak prakticky nemá cenu zmiňovat.

Příjemně překvapí možnosti nastavení, které jsou na tablet bohatší, než jsem čekal. Kromě klasiky v podobě vyvážení bílé, saturace a expozice si můžete nastavit také jednotlivé scény, kde najdete například Sport, Portrét, Pláž, Sníh a jiné, jež automaticky nastaví parametry podle zvolené scény. K tomu ještě můžete ručně vyvážit bílou barvu v závislosti na osvětlení a výsledek se tak může o celou třídu zlepšit. Potěší také přítomnost několika úrovní zaostření, kde nechybí makro. Celkově se tedy dá fotoaparát označit za průměrný a kvalitou velmi podobný druhé generaci iPadu, možnosti jeho nastavení však některé nedostatky vynahrazují.

Zkušební fotografie

Dobře osvětlené exteriéry a interiéry

Makro režim.

Natáčení 720p HD videa je naopak oblast, kde se Tablet S vůbec nemusí stydět. Nabízí totiž skvělou rychlost snímků a chytré kontinuální zaostřování, díky čemuž je výsledné video opravdu kvalitní a krásně plynulé. Zkušenosti Sony ve zpracování videa jsou tu vidět, a ačkoliv nelze označit kvalitu videa za excelentní, ve srovnání s fotoaparátem se jedná takřka o husarský kousek. To samé se bohužel nedá říci o přední kamerce s VGA rozlišením, která je opravdu vhodná jen na rychlý pokec přes Skype.

Zkušební video

Sony Tablet S (testovací video) – 720p, exteriér

Multimédia: PlayStation v začátcích

Jednou z velkých výhod tabletu je certifikace PlayStation a několik exkluzivních aplikací, které Sony vytvořilo speciálně pro Tablet S. Jedno z největších lákadel tohoto kousku je však pro tuzemské uživatele zapovězeno. K dispozici je tu obchod s tituly ze stařičkého PSOne, a také vlastní obchody Sony s hudbou a filmy po vzoru iTunes, kde máte široký výběr multimediálního obsahu. Problém ale tkví v tom, že pro jejich fungování potřebujete manažer ůčtů, které v České republice není podporován. To zjistíte hned, jakmile se jej budete snažit stáhnout z Google Play.

Obchod Google Play

Zatímco v jiných zemích je nadílka bonusových aplikací výrobce vítaným zpestřením a jedná se o jeden z plusových bodů při koupi, u nás můžete tuto výhodu prakticky vymazat. Velká škoda. V tabletu jsou alespoň přeinstalovány dvě PS hry v čele se skvělým Crash Bandicoot, který ve své době patřil mezi arkádovky na trhu a zábavným Pinballem. Zajímavě je řešeno ovládání z konzolového ovladače, které se promítá na displej a s trochou cviku si na něj dá zvyknout. O to více, že si můžete jednotlivé prvky přeskupit dle svého.

Hry Asphalt 6 HD, Real Football a Crash Bandicoot

Tablet S naštěstí nabízí i mnoho jiných způsobů odreagování. V menu najdete hned dva hudební přehrávače, jeden klasický, druhý od Sony. Systémový přehrávač nabízí přesně to, co byste od něj očekávali, dokáže listovat alby v režimu Cover Flow, třídit skladby dle určených aspektů a hrát na pozadí. Mně ale mnohem více vyhovoval přehrávač od Sony, který byl nejen o něco přehlednější, ale i hezčí. Na virtuálním stole si můžete házet s alby dle libosti a uspořádat si jejich pořadí dle svého, což je zajímavá vychytávka. Nechybí ani nastavitelný ekvalizér a technologie xLoud a Clear Phase, které lze jednotlivě zapínat v nastavení.

Hudební přehrávač a hub

Videopřehrávač je naopak velmi jednoduchý a účelný, s menšími náhledy videí a filmů, které máte uloženy v paměti. Tablet S je bohužel na podporu formátů velmi chudý a dokáže tak přehrát jen klasické MP4. Nezvládá AVI, MOV ani další formáty, což nutí uživatele pracně konvertovat své filmy, případně stáhnout jiný přehrávač z Google Play. Nepochopitelná je pro mě i práce s interním úložištěm. V základu je totiž k dispozici 16 GB (v prodeji je také verze s 32 GB), uživatel ale může využít pouze 9 GB. Odečteme-li všechny předinstalované aplikace, vyjde nám kolem 5 GB volného místa. Důvodem je především specifické rozdělení výrobce, kde pár GB zabírá samotný systém a s několika gigabajty musíte počítat pro aplikace všeho druhu. Jednalo by se o velký malér, pokud by Sony nezahrnulo slot pro paměťové karty microSD, díky čemuž lze navýšit úložiště až o 32 GB, což situaci zachraňuje a výsledně tak bude prostoru dostatek.

Kromě několika integrovaných her, galerie hudby a videí lze samozřejmě navštívit obchod Google Play a stáhnout si všechny potřebné aplikace, které by vám v základu chyběly. Musím uznat, že Sony odvedlo skvělou práci a nabídlo velký počet unikátních hubů a aplikací, ať už se jedná sociální hub, multimediální galerie, YouTube prohlížeč, správce souborů nebo další maličkosti. Stáhnout si můžete například závody Asphalt 6 HD či Real Football 2011, které jsou zdarma k dispozici v online obchodě a tisíce dalších aplikací.

Skype, YouTube prohlížeč a sociální hub Sony

Organizační funkce a komunikace: práce a přátelé

Z hlediska organizace času a pracovních schopností je Tablet S na úrovni. Najdete tu vše podstatné. Propracovaný kalendář s integrovaným účtem Google, který znázorňuje a synchronizuje všechny vaše poznámky a upomínky. Nechybí kvalitní správce souborů, který mnohdy poslouží lépe, než galerie médií. Nechybí ani kalkulačka, stolní hodiny s budíkem a seznam kontaktů. Ty jsou tříděny a znázorněny stejně, jako ve většině tabletů s operačním systémem Android, nabízí přehledně položky s informacemi a díky sítím 3G můžete svým známým posílat SMS zprávy. Volání bohužel umožněno není.

Kalendář, Facebook a dálkový ovladač

Trochu mi chyběl integrovaný kancelářský balíček pro prohlížení a úpravu dokumentů, ten si lze ale bez problémů stáhnout z Google Play. Potěší alespoň Reader od Sony, kde můžete číst stažené knížky ve stylu e-booku.

V komunikační oblasti Tablet S exceluje. Kromě SMS tu najdete již v základu tradiční GTalk a sociální síť Foursquare, která se poslední dobou velmi rozrostla a nabízí díky propojení s přáteli pomoc při výběru služeb a zajímavých míst. Rychle lze doinstalovat také Skype, který díky přední kamerce bez problémů funguje i s videohovory. Nakonec si pro uživatele Sony připravilo jakýsi sociální hub, který kombinuje všechny vaše profily z Facebooku, Twitteru a dalších sítí do jednoho prostoru. Tam si pak zobrazujete potřebné aktualizace stavů a informace, aniž byste museli zdlouhavě přepínat aplikace.

Kontakty a psaní SMS zpráv

E-mail: opět klasika

Z hlediska e-mailů jsme si už u Androidu zvykli. V základu je nabízena nativní aplikace, do které si manuálně zadáte jakoukoliv adresu a nastavíte potřebné parametry. Emailový klient vás pak informuje prostřednictvím push zpráv ze všech účtů, co jste si uložili v aplikaci. Mnohem propracovanější je již tradičně aplikace Gmail, která je přehlednější a celkově lepší. Pohodlněji se ovládá, a pokud jste měli v rukou jiný smartphone či tablet s tímto klientem, přesně víte, co očekávat. Obrazovka je opět dělena na dvě části. Vpravo se nachází menu a jednotlivé sekce, vpravo pak náhledy emailů a v horní liště základní nastavení. Zde tedy opět dobře odvedená práce bez větších novinek.

E-mail a psaní nové zprávy v GMailu

Závěr

Sony trvalo dost dlouho, než se rozhodlo vyjít na trh se svým vlastním tabletem a v některých ohledech je to znát. Tablet S je především skvěle navrženým kouskem s unikátním designem, který na míle vystupuje z řady všeobecných plastových placek. Navíc bez problémů zvládá všechny důležité úkony, které by tablet zvládat měl.

Je dostatečně rychlý a přizpůsobivý. Komunikační, pracovní i organizační funkce zvládá na jedničku. Surfování je až na pár výjimek bezproblémové a displej je dostatečně kvalitní a jemný, aby bylo sledování filmů či hraní her požitkem. Rozhodně potěší slot pro paměťové karty a SIM kartu, díky které lze s tabletem posílat obyčejné zprávy.

Na druhou stranu to není úplně nejlehčí tablet na trhu a jeho kvalita strádá především kvůli mnoha maličkostem a nedostatkům. Displej není z nejasnějších a optimalizace systému mohla být ještě o ždibec lepší. Naštěstí Sony oficiálně uvolnilo aktualizaci na Ice Cream Sandwich, díky čemuž by se tento neduh měl odstranit. Ta se nyní postupně šíří světem a měla by brzy dorazit i k nám.

Náruživé hráče a technoidy nepotěší zastaralý procesor, kvůli kterému má tablet problémy s opravdu náročnými 3D hrami. Na druhou stranu bez problémů zvládne HD filmy i hudbu, takže z hlediska multimédií nijak výrazně nezaostává. Velkým nedostatkem pro české uživatele bude nemožnost využívat exkluzivních online obchodů Sony včetně certifikovaného PlayStationu, a to jednoduše proto, že u nás nejsou oficiálně podporovány. Je to rozhodně velká škoda, jelikož byly právě tyto bonusy jedním z důvodů ke koupi. Snad příště.

Celkově je Sony Tablet S povedeným přístrojem, který zvládá všechny podstatné úkony. Pokud si jej plánujete pořizovat především pro práci, komunikaci a surfování, s občasnou chutí na film či poslech hudby, můžeme vám tablet vřele doporučit. Pokud ale prahnete po výkonnějším a modernějším stroji, raději se porozhlédněte jinde.

Konkurence na trhu

Pochopitelným konkurentem tabletu od Sony se jeví druhá generace iPadu, která s podobnými rozměry i váhou přináší o něco horší displej, dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a 512 MB operační paměti. Díky skvěle optimalizovanému systému je ale oblíbeným přístrojem ještě dnes. Podívat se můžete i na nejnovější generaci iPadu, která je samozřejmě výkonnější a s novým procesorem, 1 GB paměti a skvělým fotoaparátem míří podstatně výše, a to i cenově.

Zleva iPad 2, Nový iPad a Asus Transformer Prime

Do konkurence by se dal zařadit také perfektní Asus Transformer Prime, který v současné době představuje vrchol moderních tabletů s Androidem. Přináší HD displej, tenký a stylový design, 1 GB operační paměti a 8Mpx fotoaparát.

Rozhodně musíme zmínit tablety z rodiny Galaxy Tab, které Samsung na trhu patřičně rozšířil. Velmi podobně se drží Galaxy Tab 10.1, který má taktéž HD displej, stejný procesor a o něco horší fotoaparát s rozlišením 3,15 Mpx. O něco menší je pak Galaxy Tab 8.9, jak napovídá i číslovka na konci názvu. I přes menší displej však přináší stejné HD rozlišení, Tegru 2, 3,15Mpx fotoaparát a operační systém Android 3.0 Honeycomb.

Zleva Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 8.9 a Sony Tablet P

Zcela očekávanou alternativou k tabletu S je také jeho kolega Tablet P. Až na horší displej je recenzovanému kousku značně podobným, ale nikoliv vzhledem. Nabízí totiž dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, 1 GB paměti a 5Mpx fotoaparát. Některé uživatele naláká i nevšední vzhled. Zamrzí ale mnohem vyšší cena.

sony-tablet-s
Klady
  • skvělé organizační a komunikační funkce
  • certifikát PlayStation
  • přepracované menu a systém
  • kvalitní displej
  • slot pro paměťové karty microSD
  • slušná výdrž
  • unikátní stylový design
Zápory
  • sklo náchylné na otisky
  • horší fotoaparát
  • nedokonalá optimalizace systému
  • zastaralý čipset
  • malá podpora služeb v ČR
  • větší hmotnost
  • malý jas displeje
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze