Sony Ericsson Xperia X8: masová záležitost
recenze

Sony Ericsson Xperia X8: masová záležitost

93

Řada Xperia se dočkala nového přírůstku, kterým je model X8. Velikostně vyplňuje rozdíl mezi modely X10 a X10 mini. Funkčně však trošku zaostává a snaží se tento deficit vyvážit příznivou cenou, která konkuruje velmi levným doytkáčům.

Sony Ericsson Xperia X8

Švédsko-japonský výrobce i nadále pokračuje v rozšiřování oblíbené řady Xperia. Nejnovějším kouskem je model X8, který si ponechává zažitý design a měl by být jakousi alternativou pro ty, kterým přijde Xperia X10 mini až moc malá. Zachováno zůstalo oblíbené prostředí se snadným ovládáním i ostře střižený design. V rámci snižování ceny se však výrobce uchýlil ke snížení rozlišení fotoaparátu. Druhým, velmi podstatným negativem, je už značně zastaralý operační systém Android ve verzi 1.6. Dokáže si i přesto vydobýt své místo na předvánočním trhu?

V základním balení naleznete hned čtyři výměné kryty různých barev

Technické parametry

Rozměry99 x 54 x 15 mm
Hmotnost104 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový – kapacitní, aktivní, TFT, rozlišení 320x480 px, 16 mil. barev, úhlopříčka 3,0 palce
Procesor600 MHz
Paměť168MB RAM, 128 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systémAndroid 1.6
Organizační funkceBudík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédiahudební přehrávač, FM rádio s RDS, video přehrávač, internetový prohlížeč, Facebook, Timescape, PlayNow
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), Geo tagging
nahrávání videa - VGA, 30 FPS
Navigace GPSintegrované A-GPS, Google Maps, Wisepilot
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi
Baterie a výdrž 1200 mAh
Doba hovoru: ? minut
Pohotovostní doba: ? hodin
Cena a dostupnost cca 4577 Kč
3.čtvrtletí 2010

Videopohled

Design a konstrukce: každý den jinak

Dlouze popisovat design telefonu by bylo tak trochu nošením dříví do lesa. Do značné míry je totiž převzatý od modelu X10 mini. Sony Ericsson si dobře uvědomuje, že si jej zákazníci oblíbili. Jak jsem se již zmínil výše, X8 je o něco větší než X10 mini, ale zase podstatně menší než topmodel X10. Jeho rozměry tedy jsou 99 x 54 x 15 milimetrů. Doplním ještě hmotnost, která činí 104 gramů. Telefon snadno padne do dlaně, což umocňují zaoblené boční hrany. Občas se však stává, že nechtěně vyklouzne z dlaně, protože je po celém povrchu zcela hladký.

Hlavním materiálem je samozřejmě plast. Výrobce použil matnou variantu, čímž se zbavil problémů s otisky prstů. Zpracování je poměrně obstojné, občas se ale ozve nepříjemné zavrzání. Přední straně dominuje dotykový displej, který doplňují tři notoricky známé klávesy, které jsou efektně postříbřeny. Jejich stisk je i přes jejich tenkost jistý. Pod klávesami ještě zbylo místo na nápis Xperia. Nad displejem nechybí reproduktor, druhá kamerka a série čidel.

Zadní kryt je řešen podobně jako u X10 mini. Zasahuje tedy až na boky telefonu. Opět je výměnný a v základním balení naleznete hned několik barevných variant, ze kterých si vybere opravdu každý. Nebýt jich, byl by zadní kryt opravdu nudný. Jediným „rušícím“ elementem prohnutého zadního krytu je černá čočka fotoaparátu.

Tlačítky je obsazen jen pravý bok telefonu. Nechybí dvojtlačítko regulující hlasitost, které je však opět umístěno trochu nešikovně uprostřed a při hovoru ho hůře nahmatáte. Pod ním se pak nachází ještě jedno polohová spoušť fotoaparátu. Poslední klávesa sloužící k uzamknutí a vypnutí přístroje je umístěna na horní hraně, kde děla společnost hudebnímu konektoru 3,5 mm jack a datovému microUSB, který je schován pod krytkou. Ta na svém místě drží možná až příliš pevně a abyste se dostali k datovému konektoru, budete muset vynaložit nezvykle moc úsilí.

Baterie a výdrž: jde ven!

Tento odstavec nemohu začít ničím jiným, než poznatkem, že baterii lze zcela normálně vyjmout. Neopakuje se tak situace z X10 mini. Dostat se k ní ale přesto vyžaduje značné úsilí. Kryt drží na svém místě jako přibitý. Akumulátor má jinak kapacitu 1200 mAh a je typu Li-Pol. Samotné číslo poukazuje na lehký nadprůměr, nicméně výdrž je zcela průměrná. Při větší zátěži v sítích 3G se telefon vybije zhruba za den a půl. Pokud se trochu omezíte, měli byste se bez větších problémů dostat na dvou denní výdrž. Nabíjení je možné samozřejmě i pomocí USB kabelu.

Baterie lze z telefonu vyjmout běžným způsobem

Zvuk: škoda sluchátek

Reprodukce hudby v hlasitém režimu, tedy přes vestavěný reproduktor, spadá do průměrných kvalit. Je ale dostatečně hlasitý, což bude pravděpodobně vyhovovat mladší generaci uživatelů. Zklamání zažijete z dodaných sluchátek, na kterých je jasně patrné, kde Sony Ericsson šetřil. V ideálním případě by totiž byla přibalena stejná sluchátka jako u modelu X10 Mini – s praktickým ovládáním. Bohužel se v krabici nachází ten nejzákladnější model a pokud posloucháte hudbu častěji, rozhodně doporučuji připojit vaše vlastní sluchátka.

Displej a uživatelské prostředí: větší a stejné

Nejviditelnější novinkou oproti modelům X10 Mini a X10 Mini Pro je podstatně větší displej. Sony Ericsson Xperia X8 tak nabídne 3 palcový displej s rozlišením 320 x 480 pixelů. Displej je samozřejmě aktivní, kapacitní a zobrazí až 16 miliónů barevných odstínů. V několika krocích lze nastavit jas displeje. Při nejvyšší úrovni vyloženě září a je perfektně čitelný i za denního světla. Jen na vás je také, po jak dlouhé době se má obrazovka zcela vypnout.

Samotné prostředí žádnou inovací neprošlo, což bohužel nepotěší hned dvakrát. V prvé řadě v Xperii X8 běží už doslova prehistorický Android ve verzi 1.6. Ve chvíli kdy ostatní výrobci uvádějí modely s verzí 2.2 si Sony Ericsson zadělává na pořádný průšvih. Nic na tom nemění ani už snad brzy chystaný upgrade na verzi 2.1. Naštěstí i se starou verzí systému je chod telefonu velmi svižný. Dopomáhá k tomu procesoru s taktem 600 MHz a 168 MB paměti RAM.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Druhým problémem je samotná nadstavba prostředí od Sony Ericssonu. Zatímco u malých Xperií bylo toto řešení vítáno, zde už je nadšení o poznání menší. Stále však nelze upřít snahu o maximální jednoduchost a intuitivní ovládání. Běžný uživatel ani nemusí poznat, že používá telefon s operačním systémem. Samotná kritika směřuje zejména k pohotovostním obrazovkám. Těch je sice možné mít několik, ale na každou lze umístit pouze jeden widget, stejně jako u maličké X10 mini. Zbytek displeje nelze využít. Na malém displeji to bylo pochopitelné, zde už ovšem ne.

Nechybí ani výsuvná lišta s praktickými informacemi

Vzhled je jinak na chlup stejný. Základ tvoří modrá barva a v každém rohu je ikonka rychlého spuštění, které si můžete dle libosti měnit. Samozřejmě nezmizela ani známá Android lišta, která po vysunutí poskytuje všechny důležité informace, které se kolem telefonu udály. Další důkaz o přítomnosti Androidu poskytuje levá hardwarová klávesa, po jejímž stisku vždy vyjede aktuální nabídka nastavení.

Do hlavního menu se dostanete jednoduše tahem prstu od spoda nahoru. Druhou možností je stisk prostředního tlačítka. Složení menu už naštěstí tolik neplýtvá místem a je vyvedeno v matici 4x3 ikonky. V základu má tři obrazovky, ale po instalaci nových programů se postupně rozšiřuje. Jednotlivé ikony si můžete libovolně přeskládat.

Hlavní menu se skládá z více obrazovek

Stejně jako u X10 mini, i zde se dočkáváme obohacení uživatelského prostředí o novou službu Timescape, která si bere na svědomí to hlavní – rychlovolby nejpoužívanějších položek uživatele. Najdete tu tak naposledy přehrávané skladby, videa, seznam hovorů, zpráv a emailů. Především se však jedná o místo, které svádí dohromady veškeré sociální služby telefonu (tedy Facebook, Twitter aj.), které se v případě internetového připojení automaticky aktualizují a nabízí aktuální pohled na vaši sociální scénu. Samozřejmě si můžete příspěvky kamarádů třídit, zvětšovat či „připínat“ jako oblíbené, odpovídat a přidávat komentáře, aniž byste museli sáhnout po Facebooku v prohlížeči či do integrovaného klienta v menu, což je praktické.

Telefonní seznam: vítaná jednoduchost

Seznam kontaktů je stejně, jako prostředí zpracován přívětivě pro prsty a celkově jednoduše. Hlavní seznam je rozdělen jen na dvě záložky. První nabízí klasický jmenný seznam a do druhé si kontakty můžete přidat dle libosti. V seznamu se dá velmi jednoduše listovat pohybem prstu, případně interaktivní lištou písmenka po stranách, které vás rychle dostane na požadovanou položku. U každého kontaktu je samozřejmostí fotografie, základní údaje, několik druhů telefonních čísel a také události, do kterých spadají hovory, zprávy a poznámky, vše pěkně pod jednou střechou. Výpis hovorů se nám tu přestěhoval vedle číselníku a nabízí datumově rozdělené hovory, které se v té době uskutečnily, stejně jako rychlý přenos ze zápisu do seznamu kontaktu.

Práce s adresářem je velice intuitivní

Zprávy: jen QWERTY

Zatímco u mini Xperií jsme se softwarová QWERTY klávesnice celkem logicky nedočkaly, u modelu X8 ani jiná není k dispozici. Ať v režimu na výšku či na šířku, vždy dostanete QWERTY klávesnici. Díky kvalitnímu displeji, který spolehlivě reaguje na vaše dotyky, je psaní pohodlné i v režimu na výšku. Pokud nejste zvyklí psát extrémně rychle, nebudete mít s překlepy takřka žádné problémy. Při psaní vám bude telefon napovídat slova, kterých soudí, že hodláte napsat. Struktura menu zpráv je jinak naprosto totožná s modely X10 Mini a X10 Mini Pro.

K dispozici je vždy jen QWERTY klávesnice - psaní je na obou pohodlné

Fotoaparát: možná až moc jednoduchý

Nižší startovací cena se nejvíce podepsala na vestavěném fotoaparátu. Model X8 dostal nižší rozlišení, pouze 3,2 megapixelu, chybí mu autofocus a dokonce i přisvětlovací dioda. Zamrzí zejména chybějící LED dioda. Alespoň zůstal zachován poměrně kvalitní čip, který zaručuje za ideálních podmínek slušné snímky. Na dech beroucí záběry z Xperie X10 Mini Pro ale můžete rovnou zapomenout. Zamrzí i extrémně skromné možnosti nastavení, kde si lze zvolit jen jeden ze čtyř scénických režimů. Vše ostatní už obstarává telefon. Na jednu stranu můžete ihned fotit a nezdržovat se nastavováním. Někomu by však volby změny rozlišení či vyvážení bílé mohly chybět. V hlubším nastavení telefonu naleznete volbu přidání GPS souřadnic k vašemu snímku.

Možnosti nastavení fotoaparátu jsou velmi chudé

Ukázkové snímky:


Zachováno alespoň zůstalo video, které lze zaznamenat až ve VGA rozlišení a se snímkovací frekvencí 30 obrázků za vteřinu. Celkem rozladěn jsem ale byl ze zaznamenaného zvuku.

Internetový prohlížeč, GPS a email: za málo peněz, hodně muziky

Díky většímu displeji lze už mnohem lépe prohlížet webové stránky. Integrovaný internetový prohlížeč se sice nemůže rovnat nejnovějším vymoženostem mobilní Opery, je však dostatečně inteligentní na to, aby se vám přizpůsobil a podával informace tehdy, kdy potřebujete. Příjemně na mě zapůsobila automatická výměna oken, které se vám otevírají na displeji dle aktivity a předpokladů. Samozřejmě máte i možnost okna zvláště upravovat, típat a listovat jimi. Chybět by nemohly ani záložky, kam si uložíte své oblíbené weby a stiskem jediného tlačítka otevřete jejich nabídku. K pohodlnosti přispívá i kompletní datová nabídka včetně vysokorychlostních HSDPA/HSUPA a Wi-Fi.

Prohlížení stránek je rychlé - postrádat budete podporu Flashe

Žádnému Androidu pak nechybí integrovaný emailový klient, zde zastoupený službou Gmail i obyčejným klientem. V případě Gmailu je samozřejmě klient mnohem propracovanější a nabízí bohatší možnosti nastavení i nabídky se seznamem podobným Facebookovému klientu. Naopak obyčejný klient oproti konkurenci značně pokulhává. V prvé řadě zamrzí možnost spravovat pouze jeden účet. Máte-li například firemní a soukromý e-mail na Seznamu, máte smůlu. Korunu všemu pak nasazuje nemožnost automatické aktualizace. Zda-li vám přišel nový e-mail musíte pokaždé zjišťovat sami.

S Xperií X8 se neztratíte ani na cestách. Nabízí kombinaci nejnovější verze Google Maps a interní navigace Wisepilot. První zmíněnou aplikaci není třeba zdlouhavě představovat, jedná se o nejnovější verzi archívu několika druhů map, díky kterým si najdete vámi potřebné místo a dokonce si jej prohlédnete ve 3D díky službě Street View. Wisepilot se pak více blíží klasické cestovní navigaci s vyhledáváním souřadnic a korigováním vaší cesty. Špičkám svého oboru, zastoupeným navigací iGo a TomTom, se však zatím rovnat nemůže. Doufáme, že se podobné programy brzy objeví i na Android Marketu.

Multimédia: nuda se nekoná

Mladší generace dozajista ocení fakt, že šetřící akce se nedotkla zábavních funkcí telefonu. Bez MP3 přehrávače se v současné době neobejde žádný telefon, je tak přítomný i zde. Podporuje většinu současných formátů a je zcela přehledný a jednoduchý s nabídkou všech základních funkcí (opakování, seřazení oblíbených aj.). Nepotěšil mě ale chybějící ekvalizér. Pokud vás tedy omrzí vlastní hudba, můžete na průzkum současného hudebního trhu se službou PlayNow, kterou najdete zvlášť v menu. Naopak absence minimálních ovládacích prvků na zamknuté obrazovce je iritující (ať už je tu nový Android).

Ani v Xperii X8 nechybí aplikace YouTube či Timescape

Na Xperii X8 si samozřejmě pustíte filmy a videa v integrovaném prohlížeči, kvalita je pak odpovídající rozměrům displeje. Samotné přehrávání je opět postaveno na jednoduchosti a nenabídne žádné přebytečné funkce. Kvalita přehrávání je perfektní a především ukázky od samotného Sony Ericssonu lahodí očím. Jako cestovní přehrávač tedy „X-osmička“ rozhodně postačí. Bohužel s vlastními soubory už to tak jednoduché není, protože přístroj nepodporuje tolik oblíbené kodeky DivX a XviD. Budete si tak muset videa pracně konvertovat či stáhnout příslušný přehrávač.

Mezi základní nabídku aplikací pak patří zcela standardní prohlížeč dokumentů a PDF souborů, několik oficiálních programů od Google (Google Talk, Gmail aj.) a jedna hra. Zaujala mě i aplikace Creatouch, ve které si můžete nakreslit různé obrázky. Je moc hezky zpracovaná a nabízí řadu možností. Menší základní nabídka však ani tolik nebolí, protože máte k dispozici online službu Market, díky které si přístroj v mžiku naplníte čímkoliv. Bohužel hráči nijak nadšeni nebudou. Na Marketu je sice her spousta, ale vesměs jde o Puzzle či jiné logické hry. Na pořádné závody či střílečku nenarazíte. A pokud ano, jde pouze o demo verzi. Absence Javy MIDP je u Androidu známá a taktéž nepotěší.

Aplikaci pro Facebook si rychle oblíbíte

Mezi zábavu tentokrát řadím i například klient pro sociální síť Facebook, který je povedný a hlavně počeštěný. Potěší i jeho bleskové reakce. Smířit se musíte jen s absencí chatu a položky Líbí se mi u komentářů.

Zhodnocení: království za nový Android

Hodnocení Sony Ericssonu Xperia X8 je poněkud složité. Bezpochyby jej lze doporučit začínajícím uživatelům, kteří za čtyři a půl tisíce korun získají líbivý telefon s jednoduchým ovládáním a pěkným prostředím. V ten moment ustoupí do pozadí celý operační systém Android a bude vcelku jedno, o jakou verzi se jedná. Vyhovovat by mohl i všem náctiletým, kteří ocení výměnné kryty, kvalitní dotykový displej či multimediální funkce. Už by jim ale zastaralý Android 1.6 mohl vadit. Zejména například nemožnost posílat soubory přes Bluetooth. Žádní další potenciální zákazníci však nejsou. V dané kategorii je totiž konkurence dále. Největším konkurentem bude zřejmě LG Optimus One, který takřka za stejnou cenu nabídne Android ve verzi 2.2.

Sony Ericsson Xperia X8 není špatný telefon, ale přichází na trh příliš pozdě a bude to mít velmi těžké se v silné konkurenci prosadit. Výrobce může děkovat Vodafonu za to, že jej nasadil do své nabídky za slušnou cenu 4 577 Kč.

sony-ericsson-xperia-x8
Klady
  • slušná cena
  • HSDPA, Wi-Fi, GPS
  • kvalitní displej
  • přátelské uživatelské prostředí
  • zdařilý design s výměnými kryty
Zápory
  • chybí klasická alfanumerická klávesnice
  • průmerný fotoaparát
  • starý Android 1.6
  • velmi jednoduchý e-mailový klient
Diskuze ke článku
Xman
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, je toho už plný internet, myslíte, že SE v dohledné době představí nějaký nový Android, který by byl aspoň jako X8, ale měl blesk? Tento telefon se mi líbí, ale škoda foťáku....
Michal Pavlíček
Dobrý den,
zatím to vypadá, že se Sony Ericsson uložil k zimnímu spánku. O žádných nových telefonech ani vidu, ani slechu. Nicméně i kdyby SE nějaké modely představil ještě letos, na trhu je uvidíme nejdříve v únoru 2011.
Re: recenze
Aha, já nechtěl zde dát odkaz na konkurenční web, tak to bude asi fáma, že chystá nějaké představení nových modelů.
Joa jen tak mimochodem jsem si všiml, že jak začíná videpohled, tak tam je nadpis SE X8, ale myslím že tam je obrázek Spira, nebo Zyla, už se mi to taky nějak plete:-)
Jinak samozřejmě videopohled je super, doufám že to tak budete dělat u všech recenzí:-)
Michal Pavlíček
O chybném obrázku již víme, a na nápravě pracujeme. Děkujeme za upozornění.
Na videopohledy se samozřejmě můžete těšit u každé recenze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze