Samsung Galaxy Note II
recenze

Samsung Galaxy Note II

Obr nejen velikostí

Již je tomu více než rok, co Samsung uvedl na trh zařízení na pomezí smartphonu a tabletu, model Galaxy Note. Tento model se letos dočkal svého nástupce, který přinesl mnoho zajímavých novinek, a tak se dnes podíváme na zoubek zařízení, které rozhodně není velké pouze svou velikostí.

Samsung Galaxy Note II je gigant, a to je bez diskuze. Ať už se bavíme o rozměrech (jelikož se prezentuje především jako smartphone) nebo o vnitřní výbavě, která nabízí prakticky to nejlepší, co můžete v dnešním světě mobilních zařízení najít. V našem dřívějším článku jste se mohli dočíst něco o zajímavých funkcích Samsungu Galaxy Note II, a také jsme zmínili, že se jedná o zařízení od sklepa až na půdu napěchované funkcemi. A to platí do posledního písmenka.

Oficiální fotografie Samsung Galaxy Note II

Obsah balení:

  • Samsung Galaxy Note II
  • Nabíječka s USB konektorem
  • Datový kabel pro nabíjení a propojení s počítačem
  • Stereo headset
  • Příručky a manuály

Technické parametry Samsung Galaxy Note II

Kompletní specifikace
Konstrukce151,1 × 80,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2012,

Samsung Galaxy Note II – videopohled

Design a konstrukce

Samsung Galaxy Note II je designově celkem obyčejné zařízení, které se svými liniemi nijak nevymyká zaběhnutému stylu, který najdeme u většiny nových Samsungů. Klasická placka se zaoblenými rohy nenadchne, ale ani neurazí a prakticky jediný výraznější designově prvek je stříbrný rámeček kolem přístroje.

Jinak Samsung nepřekvapí žádnými extravagantními tvary, žádnými experimentálními prvky nebo specifickou konstrukcí. Galaxy Note II se prodává v bílé barvě, kterou Samsung u svých telefonů v poslední době rád hojně využívá. Bílou pak doplňuje ještě stříbrná. Klasická černá chybí. Svou jednoduchostí si tak Samsung Galaxy Note II pojistil, že se prakticky nemůže nikomu „nelíbit“ a tak se často hlavním parametrem, který uživatele ke Galaxy Note II přitáhne nebo od něj odradí, stává právě velikost zařízení.

A velikost je to teda pořádná – rozměry 151 x 80 x 9,4 milimetrů hovoří za vše. Je trochu škoda, že výrobce nepoužil na tělo přístroje nějaké hodnotnější materiály, než své oblíbené tvrdé plasty. Na druhou stranu díky plastové konstrukci si Samsung Galaxy Note II, vzhledem ke své velikosti, udržel vcelku rozumnou hmotnost 180 gramů. Přesto je však konstrukce prakticky bezchybná, plasty jsou kvalitní, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Celé zařízení je samozřejmě po vzoru Galaxy S III lesklé, zadní kryt má rovněž hyperglazing úpravu, díky které je na něm u stříbrné barevné varianty vidět zajímavý vzor.

Obě barevné varianty pospolu

I přes větší rozměry se Samsung Galaxy Note II drží v jedné ruce vcelku pohodlně. Na kompletní ovládání jednou rukou můžete samozřejmě rovnou zapomenout, výrobce však v zařízení nabízí několik funkcí, které ovládání jednou rukou alespoň ulehčují – například speciální klávesnice, která se přizpůsobí levákům i pravákům tím, že se přesune k pravé nebo levé straně displeje. A podobných vychytávek usnadňující ovládání je v telefonu více.

Velké rozměry nemá Samsung Galaxy Note II jen tak bezdůvodně. Do obřího těla se totiž vešel skutečně obří displej. Tedy pokud budeme považovat Samsung Galaxy Note II za chytrý telefon a ne za tablet, tam by to bylo samozřejmě obráceně. Oproti předchůdci nám displej narostl o 0,2 palce a tak na nás na přední straně číhá celkem 5,5 palců zobrazovací plochy, kterou poskytuje Super AMOLED displej s rozlišením 1280x720 pixelů.

Detaily tmavé a bílé varianty

Kromě kvalitního displeje na přední straně nalezneme ještě klasickou trojici Androidích kláves – domů, zpět a menu. Domovské tlačítko je opět mechanické, ostatní dvě klávesy jsou pak senzorové, což je možná trochu na škodu, protože tak občas dochází k nechtěným stisknutím. Nad displejem se nachází ještě mřížka telefonního reproduktoru, přední kamerka pro videohovory, která umí i fotit, senzor osvětlení a přiblížení nebo notifikační LED, která modrým blikáním upozorňuje na zprávy a zmeškané události a červeným pak na vybitou baterii .

Hrany Samsungu Galaxy Note II nesou nezvykle mnoho prvků. Začínaje levým bokem, který poskytuje klasickou kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti, zatímco na pravém boku se nachází tlačítko pro vypínání/zapínání displeje a celého přístroje. Za umístění tohoto tlačítka na bok opěvuji Samsung prakticky denně, protože u takto velkého zařízení by bylo vypínací tlačítko na horní hraně opravdu za trest. Ostatní výrobci velkých smartphonů (LG, HTC, Sony…) by si zde rozhodně měli vzít příklad.

Spodní hrana Samsungu Galaxy Note II kromě zdířky mikrofonu nabízí především jednu z hlavních zbraní tohoto přístroje – multifunkční stylus, díky kterému můžete zařízení kompletně ovládat, psát, kreslit a podobně a který navíc rozpoznává různě silný tlak. Díky němu dostává novinka plně svému jménu „Note“. K tomu se však ještě dostaneme později. Zbývá nám totiž ještě horní hrana, na které se nachází 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek a druhý mikrofon pro odfiltrování ruchu při hovorech.

Zadní kryt je pouze klasická nacvakávací šlupička z tenkého plastu, na kterou jsme si u nových smartphonů již sice zvykli, ale stejně se nezbavíte obav ze zlomení, když ji sundáváte. Naštěstí je zadní kryt z velice ohebného plastu, takže by se to tak jako tak stát nemělo. V zadním krytu se ukrývá anténa NFC, ve spodní části se nachází otvor hlavního reproduktoru a v horní pak čočka fotoaparátu s přisvětlovací LED.

Baterie a výdrž

Samsung Galaxy Note II může být díky své velikosti vybaven Li-Ion akumulátorem s obří kapacitou 3100 mAh. Výrobce slibuje výdrž baterie až 980 hodin v pohotovostním režimu a až 35 hodin hovoru! Jak však Samsung Galaxy Note II obstál v našem testu? Už předem vám můžeme říct, že na jedničku.

Pod zadním krytem se krom baterie schovává také slot na paměťovou kartu kartu a microSIM kartu

Samsung Galaxy Note II se opravdu může chlubit špičkovou výdrží baterie a to i přesto, že většinu energie spotřebuje obří displej. Samozřejmě, i Note II dokážete při maximálním vytížení (například náročné hry) vycucnout za několik hodin, při klasickém používání, které zahrnuje cca 2 hodiny prohlížení internetu, několik krátkých hovorů, pár SMS, neustálé hraní s S Pen a sem tam prohlížení aplikací jako je Facebook, Twitter, Novinky nebo Instagram, vám Samsung Galaxy Note II vydrží s přehledem celé dva dny a při trochu volnějším režimu s sebou nemusíte na víkend vůbec brát nabíječku. To je v dnešní době rozhodně velmi unikátní.

V našem standardizovaném testu prohlížení internetu se pak Samsung Galaxy Note II může chlubit skvělou výdrží více než 11 hodin! To je opravdu úctyhodná hodnota, kterou mohou leckteré tablety závidět, o smartphonech ani nemluvě.

Zvuk a kvalita reprodukce

Samsung Galaxy Note II nabízí klasicky dva zvukové výstupy. Jeden tvoří 3,5mm jack konektor a druhý pak hlasitý reproduktor na zadní straně přístroje. U hlasitého reproduktoru, jehož hlasitost je plně dostačující abyste jej nepřeslechli, nás sice zklamal samotný zvukový výstup, který je svou nevalnou kvalitou skutečně nevhodný pro poslech hudby, ale zato nás potěšila jiná maličkost.

Hlasitý reproduktor se nachází ve spodní části zadního krytu

Reproduktory na zadní straně zařízení trpí obecně jedním neduhem – když přístroj leží na stole, tak je reproduktor značně utlumen – díky mírnému vyvýšení mřížky reproduktoru a oblé konstrukci se však s tímto neduhem u Samsung Galaxy Note II nesetkáte. Škoda tedy, že Samsung nepoužil větší a kvalitnější reproduktor. Vzhledem k obřím rozměrům by s tím rozhodně neměl být problém, když i mnohé výrazně menší telefony hrají lépe.

Co se týče výstupu 3,5mm jack konektoru, tak tím Samsung Galaxy Note II rozhodně nenadchne žádného milovníka hudby. Výstup má vcelku přepálené basy a i když si pohrajete s ekvalizérem, pořád tam jistá nesymetrie bude znát. Oproti ostatním špičkovým smartphonům tak v hudebním výstupu trochu ztrácí, na běžný poslech je to však naprosto dostačující.

Displej a ovládání

Displej Samsungu Galaxy Note II je v naprosté většině případů klíčovým faktorem pro všechny, kterým se Samsung Galaxy Note II líbí. Pro někoho je zkrátka 5,5 palců již opravdu hodně a naprosto objektivně je nutno říct, že na smartphone to opravdu hodně je. Nosit u sebe místo telefonu něco, co vám regulérně kouká z kapsy a nemůžete si kvůli tomu ani sednout, zkrátka není pohodlné a to je také přesně důvod, proč osobně nejsem cílovou skupinou podobných zařízení.

Displej Samsungu Galaxy Note II je velice kvalitní

Ovšem jsou tu uživatelé, kteří mají například větší ruce, větší kapsy, nosí telefon výhradně v náprsní kapse a věřím, že tato skupina si jistě bude naplno užívat všech výhod, které velký displej nabízí. A displej je to opravdu skvělý. Je vyrobený technologií Super AMOLED, takže má obecně trochu živější barvy, na druhou stranu je pak celý obraz mnohem „líbivější“. Rozlišení 1280x720 pixelů je na této úhlopříčce plně dostačující, rozhodně jsme ani na okamžik neměli pocit, že by Samsung Galaxy Note II potřeboval jemnější displej. Displej se může zároveň pyšnit také velice dobrými pozorovacími úhly a čitelnost na slunci je naprosto bezproblémová, což je oproti modelu Galaxy S III, jehož displej svůj boj se sluncem výrazně prohrával, velký pokrok. Pochválit musíme také použití klasické RGB matice místo horší PenTile, kterou nalezneme například právě u Galaxy S III.

Displej má RGB matici

Co je však ještě na displeji Samsungu Galaxy Note II zajímavé, je samotná dotyková vrstva. Displej má totiž celkem dvě. Jednu klasickou, kapacitní, kterou můžeme znát z ostatních dotykových zařízení, a která i zde reaguje velice přesně a rychle. Druhá vrstva je však trochu odlišná a vyvinula ji společnost Wacom. Tato vrstva reaguje právě a pouze na S Pen, a to s největší přesností. Podobná technologie je používána také u profesionálních grafických tabletů a podobně. Díky tomu se například vypne kapacitní vrstva při psaní stylusem na displej a vy si tak o displej můžete bez problémů opřít ruku bez toho, aby na ni displej nějak reagoval.

Ještě pár slov k ovládání. Prakticky veškeré ovládání probíhá skrze dotykový displej zařízení, doplňují ho pouze dvě senzorové klávesy menu a zpět pod displejem a hardwarová klávesa pro návrat na domovskou obrazovku. Jak už jsem zmiňoval dříve, telefon se prakticky nedá ovládat jednou rukou a to především kvůli své velikosti. Máte jen jednu ruku a chcete si na ulici stáhnout horní notifikační lištu? Smůla, musíte přehmátnout, což je mnohdy hodně nepohodlné.

To s sebou přináší také jednu nepříjemnost – když jsem například šel po ulici a chtěl něco udělat na Samsungu Galaxy Note II, měl jsem opravdu strach, že mi vypadne z ruky. Nemáte tam zkrátka takovou tu jistotu, když vám telefon pouze leží na ruce a vy ho nemůžete zcela „obejmout“.

S Pen: kouzelný stylus na druhou

Samsung Galaxy Note II má oproti ostatním obřím zařízení jednu velice významnou a ničivou zbraň. Tou je speciální stylu S Pen, která umožňuje opravdu kouzelné věci a díky kterému se používání Samsungu Galaxy Note II stává velice zábavné a zároveň může být velmi užitečný.

Díky S Pen totiž můžete pohodlně psát na displej zařízení, a to s tou největší přesností. Již jsme zmínili, že za to může speciální technologie vyvinutá společností Wacom. Díky tomu dokáže displej nejen přesně reagovat na dotyk S Pen, ale také například detekovat jeho tlak. Díky tomu tak v kreslení můžete kreslit různě silné čáry jen tím, že budete na stylus různě tlačit.

Displej reaguje na S Pen i v případě, že je zhruba centimetr nad displejem a jsou s ním spojené různé funkce. Můžete tak například bezdotykově otevírat náhledy nebo posouvat stránky. Je s ním spojeno také mnoho dalších funkcí jako jsou například náhledy událostí, zvětšování náhledů fotografií a videa nebo snadné pořizování výřezů displeje. Přímo se také počítá s tím, že si budete do zařízení ručně zapisovat poznámky – ať už v poznámkovém bloku, tak například v kalendáři.

Aplikace S Note

Velice šikovná je však možnost vytvoření poznámky prakticky odkudkoliv v uživatelském prostředí telefonu. Stačí využít tlačítko, které naleznete na S Pen - podržíte jej a 2x ťuknete do displeje. Okamžitě se otevře malé okno pro vytvoření poznámky a vy si tak okamžitě můžete zapsat například nápad, který vám přišel na mysl během surfování na webu nebo hraní hry.

Aplikace Popup Note

Kromě šikovné práce s poznámkami však S Pen nabízí ještě mnohem více. Pomocí tohoto pera totiž můžete kompletně ovládat celý operační systém Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. S pomocí tlačítka na S Pen můžete například psát gesta pro ovládání. Stisknete tlačítko, nakreslíte stříšku a otevřete menu, nakreslíte šipku doleva a zadá se příkaz Zpět. A tak dále, možností je mnoho, včetně vlastních

Rychlý příkaz a funkce kurzoru S Pen

Podrobně jsme se S Pen věnovali v našem samostatném článku, samotný stylus S Pen v akci si však nejlépe prohlédnete přímo v našem videopohledu. Možností je skutečně nepočítaně.

Uživatelské prostředí

Samsung Galaxy Note II běží na předposlední verzi operačního systému Android 4.1 Jelly Bean, přičemž aktualizace na verzi 4.2 by měla přijít zanedlouho. Uživatelské prostředí u Samsungu Galaxy Note II není nic nového ani speciálního. Samsung použil své osvědčené prostředí TouchWiz, které doplnil pouze jednou specifickou funkcí – k té ale až za chvíli.

Domovská obrazovka

Domovská obrazovka je klasicky rozdělena na 7 stránek, kdy každá stránka může nést zkratky, ikonky aplikací nebo widgety. Pokud čekáte, že se jich na větší obrazovku vejde více, pak budete možná zklamaní. Počet je stejný, jako například u Samsungu Galaxy S III, všechno je pouze zvětšené. Ostatně rozlišení displeje je stejné.

Notifikační lišta

Z horní hrany tradičně sjíždí notifikační lišta, která v systému Android 4.1 Jelly Bean zaznamenala jistých změn. Především se jedná o možnost „roztáhnout“ si danou notifikaci, takže pokud vám například přijde víc emailů, tak si jejich náhled můžete zobrazit rovnou v notifikační liště. Tuto funkci aktivujete pouhým roztažením položky dvěma prsty. Zároveň se v liště nachází také praktické zkratky pro správu bezdrátových sítí a podobně, které však bohužel nejdou přeskládat ani editovat. Novou funkcí v Androidu 4.1 Jelly Bean je inteligentní aplikace Google Now, který však v České republice nemá valného využití. Zobrazí počasí, vaše oblíebená místa v okolí a v případě, že máte schůzku, může vám dopředu ukázat, kdy máte autem vyrazit vzhledem na aktuální provoz.

Menu s aplikacemi

Samotné menu je rozděleno do dvou hlavních záložek – Aplikace a Nástroje. Zatímco na kartě aplikací vidíte všechny nainstalované aplikace v zařízení, na kartě Nástroje vidíte veškeré dostupné zkratky a widgety, které si následně můžete přidat na domovskou obrazovku. Ikonky aplikací si můžete libovolně uspořádat podle sebe, vytvářet složky a především můžete rovnou z menu s aplikacemi dané aplikace odinstalovat a nemusíte složitě procházet celé nastavení. To je velké zjednodušení a správný krok směrem k uživateli.

Funkce Multi Window

A teď již k avizované novince, kterou najdeme v uživatelském prostředí Samsungu Galaxy Note II. Tou je speciální funkce rozdělení obrazovky s názvem Multi Window. Tato funkce dokáže obrazovku rozdělit na dvě poloviny, přičemž na každé polovině může běžet jiná aplikace. Můžete tak například na jedné polovině sledovat video na YouTube,zatímco do druhé poloviny si dělat zápisky. Abyste mohli „rozpůlit“ obrazovku, je třeba vyvolat speciální lištu s aplikacemi podržením klávesy zpět. Klidně ale můžete mít stejnou aplikaci nahoře i dole, například dvě okna prohlížeče. Pokud telefon otočíte do horizontální polohy, máte jedno okno vlevo, druhé vpravo.

Tuto funkci však nepodporují všechny aplikace, jedná se zatím jen o předinstalované aplikace Internet, Galerie, Email, Gmail, Mapy, Google Talk, ChatON, Polaris Office, Zprávy, YouTube, Videopřehrávač a S Note. Doinstalovat si pak můžete ještě aplikace Facebook, Kakaotalk, Twitter a Chrome. Ostatní aplikace rozdělení obrazovky nepodporují a vždy s nimi musíte pracovat na celé obrazovce. Nechybí ani miniaplikace S Poznámky, kterou lze vyvolat kdekoliv se nacházíte dvojím poklepáním stylusem na displej. Otevře se pak malé okénko nad vším, co máte právě otevřeno, do kterého si můžete rychle zaznamenat to, co vás právě napadne. A zajímavá je také funkce Popup video (o ní více dále v recenzi).

Hlasový asistent S Voice

Málem bychom také zapomněli na hlasového asistenta S Voice, který se inspiroval u asistentky Siri z populárního iPhonu. Česky bohužel tato aplikace neumí, ale pokud alespoň trochu ovládáte angličtinu, můžete si pohodlně hlasem poručit aby vám telefon zadal do kalendáře schůzku nebo nastavit budík. Stále se však oproti Siri má co učit. Velmi široké možnosti personalizace nabízí i domovská obrazovka. Kromě zástupců aplikací vám na ní mohou například i běhat aktuální zprávy.

Hardware a výkon

A jak je na tom Samsung Galaxy Note II výkonově? Výrobci se podařilo tělo tohoto tabletofoonu napěchovat tím nejvýkonnějším, co v současnosti na trhu najdete. Celý běh operačního systému Android 4.1 Jelly Bean má na starosti čipset Samsung Exynos se čtyř-jádrovým procesorem o taktu 1,6 GHz, který má dále k dispozici 2 GB RAM a samostatný grafický procesor ARM Mali-400.

Benchmark AnTuTu, Quadrant Standard a CF-Bench

S tímto arzenálem přináší Samsung Galaxy Note II na trh maximální výkon, což dosvědčují nejen výsledky benchmark testů (viz. výše), kdy Samsung Galaxy Note II poráží nejen jednoho protivníka za druhým, ale především je to znát v celkovém běhu zařízení.

V uživatelském prostředí se nesetkáte s jediným zaškobrtnutím, všechno je rychlé a plynulé. Ať už se Samsung hodně snažil, aby bylo TouchWiz opravdu vyladěné, nebo se o to stará výkonný hardware, výsledek je jediný – kvalitní zážitek z rychlého uživatelského prostředí a plynulých aplikací.

Malá vráska by se však možná přeci jen našla – je to například domovské tlačítko, které má reakci cca půl sekundy. Občas se také stane, že se zařízení zasekne a vy tak musíte nějakou dobu čekat na reakci, ale za to mohou většinou přímo nějaké aplikace. To je zkrátka úděl Androidu, který má i u nejvýkonnějších zařízení někdy problém s rychlostí reakcí, nicméně v naprosté většině času budete s rychlostí Samsungu Galaxy Note II více než spokojeni.

Ještě zmíníme, že Samsung Galaxy Note II je vybaven vnitřní pamětí 16 GB, která je dále rozšiřitelné o paměťové karty microSDHC až do kapacity 64 GB. Jelikož z celkové paměti máte k dispozici 10,36 GB (což je docela málo, nemyslíte?), v ideálním případě se tak můžete dostat na kapacitu přes 74 GB, a to už je slušná porce dat.

Porovnání Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note II
Rozměry 145,9 × 83 × 9,7 mm 151,1 × 80,5 × 9,4 mm
Hmotnost 178 gramů 180 gramů
Displej Super AMOLED, 5,3" (1 280 × 800 px) Super AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Operační systém Android 2.3 Android 4.1
Fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus 8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus
Čipset ARM Cortex-A9, CPU: 1×1,4 GHz Samsung Exynos 4412, CPU: 4×1,6 GHz
Paměť RAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB RAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB
Baterie a výdrž 2 500 mAh, pohotovostní doba: 570 hodin, doba hovoru: 780 minut 3 100 mAh, pohotovostní doba: 980 hodin, doba hovoru: 2 100 minut

Ačkoli je to již starý známý fakt, nikdy mne nepřestane unavovat "nenažranost" operačního systému Android. Hned po startu máte totiž již zaplněnou RAM na hodnotu 550 MB. Z celkových 1,75 GB (zbylých 250 MB má vyhrazen grafický akcelerátor) je tak po startu k dispozici něco málo přes 1,2 GB, což je opravdu královská hodnota. Při běžném používání vám může hodně pomoci správce úloh, který dokáže odstřelit všechny běžící procesy, přesto však neukončí vše a nějaká paměť se vždy ztratí. Na konci dne jsme tak končili se zaplněnými 750 MB RAM, ale víc uvolnit již nešlo. To je celkem vysoká hodnota na to, že běží jen samotný telefon s widgety a několika procesy na pozadí. Na druhou stranu velikost RAM je královská a v podstatě se nestane, že by se některý proces musel ukončit z důvodu jejího nedostatku.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát Samsungu Galaxy Note II se nachází standardně na zadní straně přístroje, nabízí rozlišení 8 MPx a nechybí mu ani autofocus. Nabízí také spoustu nejrůznějších nastavení, efektů, úprav a podobně. Můžete si tak vybrat z režimů rozpoznání obličeje, panorama, HDR, detekce úsměvu, nejlepší fotografie (vyberete jednu z několika naráz vyfocených) a z dalších.

Prostředí videokamery a fotoaparátu

Fotoaparát kromě svých kvalitních výsledků potěší také bohatými možnostmi nastavení od volby režimů, přes nejrůznější efekty až po stabilizátor obrazu, nastavení ISO, expozice a dalších detailů. Mnoha lidem jistě přijdou vhod speciální efekty, které zastupují známá „fotomrvítka“ typu Instagram a podobně. Přímo z fotoaparátu tak můžete vyfotit fotografie s efektem vintage, solarizace, zelený, modrý nebo červenožlutý filtr a další. Sdílení vytvořené fotografie je pak otázkou několika sekund.

Detail, standardní snímky, šero, focení s bleskem a nakonec efekt modrý filtr

Co se celkových výkonů týče, spadá Samsung Galaxy Note II v kategorii nejdražších zařízení do lepšího průměru. Snímky jsou ostré a mají věrné podání barev. Jediný neduh je trochu vyšší šum, pokud nemáte skutečně ideální osvětlení. Pokud není opravdu jasný den, tak je to na fotografiích opravdu znát. Naopak velmi se nám líbily výsledky výkonné přisvětlovací LED a také sériové snímání, které si můžete prohlédnout na snímcích níže. Celkem 20 fotografií pohybujících se objektů a Samsung Galaxy Note II si s nimi poradil velmi obstojně.

Celá série 20-ti snímků zabraných postupným snímáním

Fotoaparát dokáže také natáčet video, jak jinak než ve Full HD rozlišení. Kvalita záznamu je naprosto dostačující, i když se nedá říct, že by byla opravdu skvělá. Video se nahrává v rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 pixelů, ukládá se do formátu mp4 a datový tok videa je celých 16 Mbps. Na každou sekundu videa vám tak připadnou cca 2 MB dat.

Samsung Galaxy Note II (testovací video) – exteriér, 1080p

Multimédia a zábava

Multimédia a zábava jsou obor, ve kterém Samsung Galaxy Note II naprosto exceluje a to hned z několika důvodů. Tím prvním je bezesporu velký displej, který přímo vybízí ke sledování videí a podobně. Druhým důvodem je samozřejmě špičkový výkon, takže si Samsung Galaxy Note II bez problémů poradí jak s náročnými aplikacemi, tak s multimediálními soubory ve Full HD kvalitě. No a třetím důvodem je pak samozřejmě operační systém Android, který nabízí téměř neomezené možnosti a prakticky každý si v něm dokáže najít něco takříkajíc na míru.

Začneme klasicky hudebním přehrávačem, který si Samsung v modelu Galaxy Note II trochu upravil, takže nabízí opravdu nepřeberné možnosti. Podporuje kodeky MP3, OGG, WMA, AAC, ACC+, eAAC+, AMR(NB,WB), MIDI, WAV, AC-3 a Flac. Jakmile zapnete hudební přehrávač, tak se vám naskytne pohled na úvodní obrazovku rozdělenou na několik záložek.

Hudební přehrávač

Máme zde standardní rozložení podle všech skladeb, seznamů, alb, interpretů nebo složek. K tomu však navíc přibyly funkce hudební ráj a nedaleká zařízení. První zmíněná funkce dokáže na základě skenování hudební knihovny roztřídit skladby podle typu a nálady. Vy si pak můžete podle aktuální nálady náhodně zvolit skladbu, která na například vášnivá a zároveň vzrušující. Druhá funkce pak zobrazí multimediální úložiště ve vaší síti a můžete se tak rychle „napíchnout“ na hudební knihovnu ve vašem počítači.

Prostředí hudebního přehrávače

Samotné prostředí přehrávače nechává většinu prostoru pro obal alba dané skladby. Kromě něj pak můžete vidět ještě standardní ovládací prvky, ze kterých vybočuje snad jen rychlý vstup do hudebního ráje nebo k nastavení ekvalizéru. Ekvalizér je vyveden velmi dobře a nabízí jak přednastavené hodnoty, tak i možnost vytvoření vlastního nastavení.

FM rádio a aplikace YouTube

Pokud se nespokojíte pouze s vlastní hudební knihovnou, pak vás určitě potěší přítomnost FM rádia ks podporou RDS stejně jako samostatná aplikace YouTube.

Videopřehrávač

V Samsungu Galaxy Note II naleznete také samostatný videopřehrávač, který využívá výkonu zařízení do poslední kapky. Hned úvodní obrazovka totiž nabízí mřížku s živými miniaturami jednotlivých videí, které se přehrávají a ukazují vám tak obsah daného videa. A pokud by vám ani tohle nestačilo, tak můžete pomocí S Pen zvětšit daný náhled a ten se pak klasicky plynule přehrává i se zvukem v malém náhledovém okénku.

V rámci samotného videopřehrávače pak máte kromě klasických ovládacích prvků také k dispozici funkci Popup Video, která vám dané video dokáže přehrávat na popředí v malém okénku, mezitím co si například otevřete internetový prohlížeč nebo čtete nový email. K dispozici je také možnost vyfocení snímku přehrávaného videa, označení kamaráda nebo automatické vypnutí – pokud třeba rádi usínáte u filmu.

Videopřehrávač a funkce Popup Window, náhled a kapitoly

U videopřehrávače se nám ještě velmi líbila jedna věc. Přímo v systému je již integrována aplikace Dropbox, tedy populární cloudové úložiště. V seznamu videí se vám tak zobrazují také videa na Dropboxu a co víc – můžete si je rovnou v zařízení přehrávat aniž byste je museli stáhnout. Přehrávají se streamovaně.

Díky vysokému výkonu nemá Samsungu Galaxy Note II problém ani s videem ve vysoké kvalitě. Podporuje kodeky MPEG4, H.263, H.264, VC-1, DivX, WMV a VP8. Nedělají mu problém ani titulky ve formátu SRT včetně české diakritiky (jediný znak, který se nezobrazil bylo „ť“), takže v podstatě není důvod stahovat jiný přehrávač.

Galerie fotografií

Máme zde také povedenou galerii obrázků, která v sobě integruje fotografie uložené v zařízení, ale také ty na Dropboxu nebo ve webových albech Picasa. Fotografie si můžete roztřídit podle alb, času, polohy a podobně a to buď v podobě klasické mřížky, nebo v rádoby 3D stěně či spirále.

Galerie fotografií - snímek a album

Při zobrazování samotných fotografií je veškerá plocha vyhrazena pro daný snímek, teprve po klepnutí na obrazovku se vám nabídnou další možnosti včetně zařazení fotografií do oblíbených nebo bohaté možnosti sdílení. Fotografii můžete sdílet přes Bluetooth, Dropbox, Email, Gmail, Google+, ChatOn, Picasu a tak dále. Pokud si doinstalujete další aplikace jako je Facebook, Instagram, Twitter nebo Google Disk, tak přibudou i tyto možnosti.

Google Play a Google+

A pokračujeme dál, protože na nás čekají sociální sítě. Samsungu Galaxy Note II však nemyslí na všechny kontaktu-chtivé uživatele, a tak jim naservíroval v základní výbavě pouze sociální síť Google+, všechny ostatní včetně Facebooku a Twitteru si budou muset uživatelé doinstalovat s obchodu s aplikacemi Google Play. Tam mimo jiné najdou také stovky tisíc dalších aplikací, takže by si měl vybrat skutečně každý přesně to, co potřebuje.

Další aplikací zaměřenou spíše na zábavu je Readers Hub. Jedná se o čtečku elektronických knih včetně obchodu, ve kterém toho ale moc českého kromě menu nenajdete. Naštěstí si však do zařízení můžete nahrát vlastní knihy ve formátu epub a následně je vcelku pohodlně číst na velkém displeji Samsungu Galaxy Note II. Během samotného čtení nechybí možnost dělat si poznámky, označovat text, vytvářet si záložky nebo nastavovat velikost textu. S největší pravděpodobností tak již žádnou další čtečku elektronických knih pro Samsung Galaxy Note II hledat nebudete.

Telefonování a adresář

Telefonní aplikace nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Je klasicky rozdělená na čtyři záložky. První záložka obsahuje pouze číselník, na druhé záložce se nachází protokol hovorů. Zde se zobrazují všechny přijaté, nepřijaté a odchozí hovory a dokonce také zprávy. Šikovnou funkcí je pokročilé filtrování protokolu, takže si můžete nechat zobrazit pouze zprávy, odchozí hovory, odmítnuté hovory a podobně.

Aplikace telefonu

Třetí záložka tvoří oblíbené a často používané kontakty a čtvrtá záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Přímo z této obrazovky můžete rychle přidat nový kontakt nebo vyhledávat v kontaktech.

Kontakty - karta kontaktu

Samotná karta kontaktů je na velkém displeji opravdu přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje, přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky, a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Zprávy a klávesnice

Co se týče zpráv, Samsung Galaxy Note II zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP, přičemž kontrola nových emailů je standardně cyklická.

Aplikace Gmail

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu. Ta je velmi povedená tak, jak jsme u Androidu zvyklí. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá. Velkou výhodou aplikace Gmail je, že funguje na bázi push, takže šetří baterii a veškeré emaily vám přijdou okamžitě.

Čtení emailů je díky velkému displeji skutečně pohodlné. Jediná škoda je, že nelze využívat Pinch-to-Zoom pro zvětšování emailu. Také řazení e-mailů při rozvětvených konverzacích není někdy příliš logické. Svou jednoduchostí připomíná psaní nového e-mailu trochu systém Windows Phone od Microsoftu. Při odepisování na email je však prostředí naopak trochu nepřehledné. Hodí se sice funkce pro připojení citace nebo její vložení přímo do emailu, ale samotné prostředí psaní emailu se nám zdá lehce chaotické.

Aplikace Google Talk

Samsung Galaxy Note II přináší také dva samostatné kecálky, které vás dokáží udržet v kontaktu s okolím. Jedním je standardní Google Talk, který ji již nějakou dobu prakticky hlavním komunikačním programem většiny Android uživatelů, druhým je pak multiplatformní aplikace ChatOn přímo od Samsungu. Ta se však doposud příliš nerozšířila, a tak si stále většina uživatelů tak jako tak stáhne oblíbené aplikace WhatsApp nebo Viber.

Klávesnice - klasická

Psaní na Samsungu Galaxy Note II by nemělo činit nikomu větší potíže. Především díky velkému displeji jsou klávesy na klávesnici dostatečně veliké, při rozložení na šířku možná dokonce až moc veliké. Prsty se pak při psaní dost „naběhají“ a není to příliš rychlé ani pohodlné.

Klávesnice - rozpoznání psaného textu a nastavení

Naštěstí si však můžete vybrat z více způsobů zadávání textu. Využít můžete kromě klasické klávesnice také S Pen a funkci rozpoznání písma, která funguje velice dobře. Problém má pouze s interpunkcí – například čárky ve větě často překládá jako apostrof, místo velkého „i“ napíše „el“ a podobně. Využít můžete také klasické klávesnice známé z tlačítkových mobilních telefonů nebo hlasové zadávání textu (použitelné především v autě), osobně jsem ale nejraději používal poslední způsob.

Klávesnice - přizpůsobení pro psaní jednou rukou

Samsungu Galaxy Note II totiž nabízí speciální funkci pro přizpůsobení ovládání jednou rukou. Zvolíte si pouze, jestli chcete klávesnici mít na pravou nebo levou ruku a klávesnice se potom zmenší a přiblíží zvolené straně displeje. Celou klávesnici tak dokážete ovládat jednou rukou a ve spojení se zadáváním pomocí technologie Swype (tahy po klávesnici, ze kterých je následně vytvořeno slovo) se jedná o naprosto ideální způsob zadávání. Jediné, co mně opravdu iritovalo, byla čárka ve větě, protože jsem kvůli ní musel vždy kliknout nejdříve na symboly a poté na čárku.

Organizační funkce a GPS

Samsung Galaxy Note II je nejen multimediální zařízení, ale stane se také vaším neocenitelným pomocníkem, co se organizace času týče. V tomto ohledu přijde vhod především multifunkční stylus S Pen, který odkáže opravdu velmi zpříjemnit práci se zařízení například při procházení kalendářem nebo při vytváření poznámek.

S plánovač - rok, měsíc, týden, den, program a úkoly

Základem všeho je především aplikace S Planner, nebo chcete-li S plánovač (občas by se překládat nemělo). Jedná se o aplikaci, která v Samsungu Galaxy Note II nahrazuje klasický kalendář a místo něj nabízí něco mnohem víc propracovaného a funkčního. Jestliže předtím byl kalendář v Androidu opravdu kvalitní, nyní se jedná prakticky o plnohodnotný diář se všemi možnostmi, na které si dokážete vzpomenout. Nechybí například praktický roční náhled.

S plánovač - ručně psané poznámky poznámky

Kalendář plně těží z možností stylusu S Pen a vy si tak můžete například přímo do kalendáře ručně zapisovat své poznámky a upravovat si tak jeho celkové vzezření přesně podle vaší potřeby. Psaní sice funguje pouze v režimu na výšku a v zobrazení měsíce, stejně se ale jedná o velice zajímavou funkci.

Kalendář nabízí rozložení podle roku, měsíce, týdne, dne a dále seznamu událostí a úkolů. Vždy si tak můžete přehledně zobrazit, co přesně potřebujete – ať už je to přehled celého měsíce nebo konkrétní den. Pokud máte navíc nějaké úkoly, tak i ty se vám zobrazí ve vašem kalendáři a rovnou také vidíte, zda jsou splněné či nikoliv.

V kalendáři samozřejmě nechybí ani podpora více účtů, synchronizace s Google účtem nebo s MS Exchange. Také správa úkolů v rámci kalendáře je velice pohodlná, úkoly si můžete řadit do skupin, přidávat jim různé ikonky nebo je synchronizovat s Google účtem a MS Exchange.

Kalkulačka a hodiny

Samsung Galaxy Note II nabídne také základní kalkulačku, která nabízí opravdu jen základní početní operace a také kvalitní aplikaci hodin. Ty rozhodně nejsou pouze nějakým obyčejným budíkem, protože kromě opakovaného budíku se v této aplikaci nachází také světový čas, stopky a časovač.

Na závěr této kapitoly si ještě řekneme něco o GPS. Samsung Galaxy Note II samozřejmě disponuje GPS čipem i s asistovaným připojením (A-GPS). Díky tomu je zachycení GPS signálu otázkou několika okamžiků (zaměření satelitů je opravdu rychlé) a hned můžete využívat například předinstalované Google Mapy.

Google Mapy

Google Mapy se nijak neliší od aplikace, kterou jistě mnoho z vás zná z nejrůznějších Androidích telefonů. Jedná se o jednu z nekvalitnějších mapových aplikací vůbec, a to především kvůli podrobnostem, které obsahuje. Práce s mapami je velmi rychlá a pohodlná, nemusíte se bát žádného sekání, a tak je vaším jediným omezením načítání map z internetu. I to lze však již trochu eliminovat, neboť Google Mapy nově podporují offline režim, kdy si můžete do zařízení stáhnout alespoň určenou oblast, a tu pak prohlížet klidně i bez internetu. I když na stažení map například celé České republiky zapomeňte. Navíc navigace bude stejně vždy probíhat on-line, což je například v zahraničí často problém.

Kromě samotných map nabízí integraci služby Google Latitude nebo Místa, která vám pomohou v okamžiku najít například restauraci, kavárnu, bankomat a spoustu dalších míst, která mohou přijít vhod.

Internet a konektivita

Samsung Galaxy Note II se v oblasti konektivity nemá absolutně za co stydět a představuje dnešní špičku, i když mohlo by to být ještě lepší. Nabízí totiž všechny způsoby připojení, které byste mohli vyžadovat. Nechybí samozřejmě podpora GPRS a EDGE, podporovány jsou také rychlejší sítě 3G včetně rychlých dat HSDPA+21 s rychlostí až 21 Mb/s. Nejrychlejší HSPA+42, které podporuje český T-Mobile nebo Vodafone a se kterým si poradí například Apple iPhone 5 nebo Nokia Lumia 900, bohužel chybí. Pokud nechcete být závislí jen na operátorech, tak jistě oceníte také podporu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n.

Detail fotoaparátu, microUSB konektoru, 3,5mm jack konektoru a tlačítko pro vpynutí

Pro bezproblémový a rychlý přenos souborů je připraveno nejnovější Bluetooth 4.0 nebo technologie Wi-Fi Direct. A abyste se vyhnuli zdlouhavému ručnímu párování s nejrůznějšími přístroji, můžete využít také technologii NFC. Ta slouží mimo jiné také pro snadné sdílení obsahu přístroje pomocí funkce Android Beam nebo v budoucnu pro bezkontaktní platby, které se i u nás pomalu rozšiřují.

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče. A v Samsungu Galaxy Note II nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je již nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za mnohem atraktivnější.

Google Chrome

Prohlížeč Google Chrome boduje především svým minimalistickým designem a tak nechává prostor pro to, o co zde jde především – o samotný obsah webu. Nebudou vás rušit žádné nadbytečné prvky. Veškeré ovládací prvky, až na adresní řádek, jsou skryté pod tlačítkem menu.

Velice povedená je práce ve více kartách zároveň, přecházení mezi nimi je možné jedním tahem a jejich správa je nejen pohodlná, ale také zábavná – stačí danou kartu zahodit a je hotovo. Velice užitečnou funkcí je synchronizace se stolním prohlížečem Google Chrome, takže si můžete na počítači otevřít stránky podle libosti a jedním kliknutím si je následně otevřít také v mobilním prohlížeči bez nutnosti složitého opisování nebo kopírování adresy.

Google Chrome - práce s kartami a nastavení

Samotný prohlížeč Google Chrome pro Android od své první veřejné beta verze urazil opravdu dlouhou cestu a dnes je to již plnohodnotný dospělý internetový prohlížeč, který vyniká svou rychlostí a stabilitou. Prohlížení internetu snad nemůže být pohodlnější, spojení prostorného displeje a špičkového prohlížeče je opravdu znát. Stránky se načítají velmi rychle a pohyb po nich je naprosto plynulý. Jediná vada na kráse jinak téměř perfektního prohlížeče je absence technologie Flash, což je chtě nechtě stále ještě velice rozšířená technologie především co do multimediálního obsahu na internetu.

Závěr a zhodnocení

Jak zhodnotit Samsung Galaxy Note II? Hodnocení je v mnoha ohledech značně subjektivní, protože velikost tohoto přístroje je skutečně zásadní. Někdo jej už z principu okamžitě zavrhne, někdo si jej rád vyzkouší a někdo z něj bude nadšený.

Osobně jsem si už od začátku byl jistý, že Samsung Galaxy Note II kvůli své velikosti můj osobní mobil, který je zhruba poloviční, nikdy nenahradí. K Samsungu Galaxy Note II jsem však přistupoval s velkým očekáváním, a to tento model doslova a bezezbytku naplnil.

Ačkoliv svou velikostí může Samsung Galaxy Note II leckoho odradit, pokud budete ochotni větší rozměry tolerovat, tak zjistíte, že Samsungu Galaxy Note II je velký nejen na pohled, ale také uvnitř. Jedná se o špičkově vybavený tabletofon, který nabídne všechny dnešní technologie zabalené do elegantního balení. Nabízí takové množství funkcí, že je budete objevovat řadu dnů a ještě po několika týdnech vás nějakou svou funkcí překvapí.

Těšit se můžete ze špičkového displeje, skvělé výdrže baterie nebo kvalitního fotoaparátu. Nechybí také známe vychytávky známé ze Samsungu Galaxy S III jako je hlasový asistent S Voice a další zajímavé funkce – například že displej nezhasne, dokud se na něj díváte nebo inteligentní otáčení displeje podle orientace obličeje.

Svou vnitřní výbavou nenechá nikoho na pochybách, že má tu čest se špičkovým zařízením. Čtyř-jádrový procesor Samsung Exynos, 2GB RAM, technologie Bluetooth 4.0, NFC nebo GPS mluví za vše. A v neposlední řadě geniální stylus S Pen, který vám zajistí nejen mnoho zábavy, ale také vám velice pomůže ve vašich každodenních úkonech.

Kdybych měl říct jedinou věc, která mi na Samsungu Galaxy Note II opravdu vadila, tak to byla právě velikost. Jenže v tomhle ohledu je to opravdu složité, protože právě velikost je paradoxně i jeho výhodou. Kolem a kolem se tak jedná o prakticky první Android zařízení, které ve mně nechalo pouze pozitivní dojmy a opravdu si nevybavím nic, co by mi skutečně překáželo a uvízlo v paměti. Dokonce i cena je v porovnání s dnešními top smartphony naprosto standardní, takže v negativech tak najdete opravdu pouhé detaily, které se dají snadno překousnout. Mezi nimi je například horší reproduktor, pouze spíše průměrný fotoaparát, chybějící HSDPA+ a další opravdu malé chybky. Jinak je vše takřka perfektní.

Konkurenti

Pokud bychom měli uvažovat nějakého skutečného konkurenta Samsungu Galaxy Note II, tak se v současnosti nenabízí opravdu nikdo. Jedná se totiž o zcela unikátní kategorii zařízení, ve které v podstatě nikdo kromě Samsungu na našem trhu svého zástupce nemá. Zkusme ale přeci jen někoho najít a to především pro ty, kterým Samsung Galaxy Note II přijde opravdu zbytečně velký.

HTC J Butterfly

TIP! HTC J Butterfly: exotický obr s FullHD displejem

Společnost HTC představila před pár dny model HTC J Butterfly, který se velikostí řadí do stejné kategorie jako Samsung Galaxy Note II a bude se snažit zaujmout především ultra-jemný displejem s FullHD rozlišením. Na úhlopříčce 5 palců tak vzniká displej s jemností neuvěřitelných 440 ppi, což je již opravdu extrémní a lidské oko tak prakticky nemá možnost rozeznat jednotlivé pixely ani zblízka. Další výbava zahrnuje například čtyř-jádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 nebo odolnou konstrukci s certifikací IPX5. Zatím ale není určen pro český trh a není ani jasné, zda tomu tak bude.

LG Optimus Vu II

TIP! LG Optimus Vu II je zde: má atypický displej a ohromný výkon

Jako další rádoby konkurent by se mohl nabídnout také nový model LG Optimus Vu II, který korejský výrobce představil na konci září. LG Optimus Vu II nejenže přináší 5“ displej, ale především nabídne atypický poměr stran 4:3, což značně připomíná úspěšný iPad od společnosti Apple. Samotná výbava se však se Samsungem Galaxy Note II nedá srovnávat, LG Optimus Vu II má rozlišení displeje pouze 1024x768 pixelů, nese si Android 4.0 ice Cream Sandwich, ovšem na druhou stranu uvnitř tepe nový dvou-jádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 s taktem 1,5 GHz.

Za zapůjčení děkujeme společnostem Smarty.cz a Sunnysoft, u kterých můžete Samsung Galaxy Note II zakoupit.

samsung-galaxy-note-ii
Klady
  • mnoho zajímavých funkcí
  • paměťové karty microSDXC
  • vysoký výkon a výborná optimalizace prostředí
  • dlouhá výdrž na jedno nabití baterie
  • speciální funkce Popup Video, Multi Window apod.
  • stylus S Pen a unikátní možnosti kreslení a poznámek
  • kvalitní konstrukce
  • velký a kvalitní 5,5palcový displej
Zápory
  • průměrný fotoaparát
  • pouze plastové materiály
  • povrch se snadno poškrábe
  • větší rozměry
Diskuze ke článku
Leon
Prosím Vás, chcem sa spýtať mimo témy :DD, 10teho tam máte LG Optimus G, to bude nejaký skorý videopohľad alebo ako? :D
Erik
Já bych byl rád za nějaké další info k LG NEXUS 4
maCZa
Opět super recenze a výborný videopohled. Mobilenet.cz na jedničku !!!
RV
Dobrý den, mimo téma: Je možnost dostat se do google now i na gingerbreadu? pokud ano jak? děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze