Sony Ericsson Zylo: hudební průšvih
recenze

Sony Ericsson Zylo: hudební průšvih

14

Po dlouhé době se nových zástupců dočkala i oblíbená hudební řada Walkman. Výsuvná novinka označená jako W20i či Zylo chce zaujmout pěkným designem, velkým 2,6 palcovým displejem a podporou formátu FLAC. Bohužel postrádá klasické konektory a lepší sluchátka.

Sony Ericsson W20i Zylo můžete zakoupit na značkovém e-shopu Sony Ericsson

Kde jen jsou ty časy, kdy Sony Ericsson určoval směr hudebních telefonů, kdy byla každá novinka vítána takřka s ovacemi. Patrně již nenávratně pryč. Švédsko-japonský výrobce poslední roky přešlapuje na místě a ani řada Walkman nedokázala přijít s něčím novým. Novinka přináší líbivý vzhled a příkladné zpracování. Jenže to je dnes málo. Výbava je totožná s dva roky starými modely a nutné inovace nadále ignorovány. Od Sony Ericssonu je tak dosti odvážné, že vsadil vše na jednu kartu.

Technické parametry

Rozměry 103 x 52 x 16 mm
Hmotnost 115 gramů
Konstrukce vysouvací
Sítě GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 + UMTS 900/2100
Displej aktivní TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,6"
Paměť 260 MB + paměťové karty microSDHC (max. 16GB)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson A200)
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, letecký mód, poznámky, stopky, časovač, počasí
Multimédia hudební přehrávač (podpora MP3/AAC/AAC+/eAAc+/WMA/FLAC), FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.0, Flash Lite 2.0, internetový prohlížeč Access NetFront
Fotoaparát 3,15 Mpx fotoaparát, Geo-tagging
možnost nahrávat videa 640 x 480
Datové funkce USB, Bluetooth 2.0
GPRS / EDGE, 3G, HSDPA (max. 7,2 Mbit/s), HSUPA (max. 2 Mbit/s)
Baterie a výdrž Kapacita 920 mAh
Doba hovoru: 240 minut (GSM) 210 minut (UMTS)
Pohotovostní režim: 339 hodin (GSM) 430 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 3750 Kč
srpen2010

Design a konstrukce: jednička s hvězdičkou

Pokud platí, že první dojem má všechny trumfy, tak právě nadešla chvíle pro Zylo. U novinky Sony Ericsson vsadil na oválný design a vysouvací konstrukci. Hlavním materiálem je samozřejmě plast, ale to vůbec nevadí. Konstrukční zpracování by Zylu mohly závidět i mnohem dražší kousky. Velmi dobře zvládnut je i samotný vysouvací mechanismus. Klade přiměřený odpor a nijak se neviklá. Kromě zaoblených hran se design nese i v duchu posledních modelů výrobce. Nechybí tak prohnutý zadní kryt, díky kterému se telefon opravdu lépe drží. Chválím také použití matné černé barvy. Jednak nikde neuplívají otisky prstů a v kombinaci s tmavě chromovým lemováním po obvodu mobilu vypadá velmi elegantně.


Designem Zylo zaujme na první pohle

Rozměry telefonu činí 103 x 52 x 12 milimetrů. Hmotnost pak 115 gramů, což se někomu může zdát dost, ale v ruce to nepocítíte. Ačkoli se Zylo neřadí mezi dotykové telefony, vévodí čelní straně velký displej. I přesto pod ním zbylo dostatek místa pro rozměrné funkční klávesy, byť s výjimkou kontextové dvojice, ale o tom až později. Nad displejem je úzký proužek ukrývající reproduktor a logo výrobce. Záda telefonu působí trošku strohým dojmem. Z nepochopitelných důvodů výrobce ani neuvedl počet megapixelů u čočky fotoaparátu. Zaujme tak jen poměrný velký výstup reproduktoru. Samozřejmě nechybí nezbytná loga. Další tlačítka nalezneme na pravém boku. Jde o kolébkovou regulaci hlasitosti a spoušť přehrávače, respektive fotoaparátu. Bohužel jsou obě umístěna dost nešikovně. Spoušť bych uvítal ve spodní části pravého boku a regulaci hlasitosti naopak nahoře. Co vedlo Sony Ericsson k tomuto umístění, je záhadou.


Záda telefonu jsou opět prohnutá a telefon lépe padne do dlan

Levý bok doslova hyzdí prehistorický konektor Fast-port. I když levnější model Spiro nabízí klasické konektory, Zylo dále lpí na starém a bohužel nekvalitním konektoru. Přitom design telefonu přímo vybízí k umístění malého 3,5 mm jack konektoru a datového microUSB, který by mohl být krásně schován pod chromovou krytkou. Škoda.


Levý bok opět hyzdí konektor Fast-por

Baterie: nic víc než průměr

Akumulátor dokáže Zylu dodávat energii zhruba dva až tři dny. Nijak tedy nevybočuje z průměru. Dodám tak jen, že se jedná o typ Li-Ion s kapacitou nijak slavných 920 mAh.


V krabici spolu s telefonem najdete jen nabíječku a sluchátk

Klávesnice: vysněný ideál

Pokud se pro někoho Zylo opravdu hodí, tak pro vášnivé textovkaře. U dřívějších vysouvacích Sony Ericssonů jsme na klávesnice příliš ódy nepěli. Doba se však mění a Zylo přichází s téměř vysněnou klávesnicí. Jednotlivá tlačítka jsou stejná a navíc dostatečně velká. Jsou vyboulená, čímž je zajištěno odlišení. Stisk je naprosto jistý a troufám si tvrdit, že překlepy se Zylem zůstanou minulostí. Také čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem je perfektní. Akorát pro palec a velmi příjemný na dotyk. Celkový dojem tak kazí jen dvojice kontextových kláves, které mohly být větší a umístěné více u displeje.


Klávesnice na Zylu patří k těm nejlepší

Displej: pěkně narostl

U displeje netřeba hledat mnoho vylepšení. Jen opět povyrostl. Zylo disponuje aktivním TFT displejem o úhlopříčce 2,6 palce a standardním rozlišením 240 x 320 pixelů. Je krásně jasný a perfektně čitelný i za slunečného dne. Chvályhodné jsou i pozorovací úhly. Jednoduše i displej je zpracován dle ideálních představ.


Velký displej zaručuje pohodlnou a přehledno práci

Uživatelské prostředí: konečně vyladěná A200

Uživatelské prostředí je opět založené na časem prověřené platformě A200. Ovšem až nyní tato platforma dospěla do ideálního stádia. Tím myslím rychlost odezvy na váš požadavek. Pro přirovnání uvedu, že Zylo je na platformě A200 stejně rychlý jako model K800i na platformě A100. A to zatím žádný dřívější model na platformě A200 nebyl. Jinak je ale vše při starém. Bohužel. Opět se nekoná žádný pohotovostní režim. Místo tapety si na plochu můžete umístit jakýsi widget, na kterém lze měnit krokoměr (dříve jako externí aplikace Walk Mate) a jakousi taneční hru ve stylu tamagochi.


Prostředí doznalo jen minimálních změ

Nic nového se neodehrálo ani v menu. Opět jde o matici 4x3 ikonky. Ty jsou vcelku jednoduché, ale samozřejmě z nich poznáte, co se pod nimi skrývá. Zamrzí, že se Sony Ericsson nevrátil ke stylu záložek v menu Nastavení. Také už u několikátého Sony Ericssonu postrádám funkcí Paměť kódů, která dříve byla běžnou součástí nabídky funkcí.

Telefonní seznam: osvědčená klasika

Telefonní seznam je, jako vždy u Sony Ericssonů, velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson Zylo nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení (na numerické klávesnici si přiřadíte k jednotlivým tlačítkům dané kontakty) a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí 3G budete si moci užít také videohovorů. Prostředí je jednoduché a intuitivní. Jen se budete muset obejít bez přední kamerky, která chybí.

Zprávy: mezera na nule

Paměť telefonu je připravena pokrýt teoreticky neomezené množství zpráv. Pro snazší psaní SMS je přichystán prediktivní slovník T9, který píše i bez české diakritiky. Délku výsledné zprávy nezkracuje. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson Zylo začne při psaní SMS zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku. Samozřejmostí je u Sony Ericssonu Zylo podpora zpráv MMS, a to v maximální velikosti 300 KB. Samotné čtení zpráv je opět možno řešit dvěma způsoby. Prvně klasicky jako dřív anebo pomocí tzv. konverzací. V této položce si vyberete daný kontakt a telefon vám dle času seřadí písemnou konverzaci právě s daným kontaktem. Osobně jsem si tuto funkci oblíbil a lze ji prakticky využít. Telefon dále nabízí i e-mailového klienta (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí absence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF. Na závěr smutná zpráva pro všechny příznivce Facebooku. V telefonu chybí jakýkoliv klient. Je však možné, že se objeví v pozdějších verzích firmwaru, protože například modely W705 či Yari Facebook klient obsahovaly. K malé změně došlo i na klávesnici. Mezera se nyní provede stiskem nuly. Stejně to mají třeba Nokie.

Multimédia: ostuda do konce života

V této kategorii musím začít hudbou. V testu přeci jen máme nový Walkman. Bohužel tato novinka dělá značce Walkman velkou ostudu. V prvé řadě nebylo opět vyslyšeno dlouholeté volání uživatelů po klasickém konektoru 3,5 mm jack. To však není vše. Zylo dostal v balení jen hodně podprůměrná sluchátka, na kterých navíc není redukce. Co z toho vyplývá? Vlastní sluchátka si nepřipojíte. Jedinou možností je investice do redukce. U hudebního telefonu toto považuji za přímo fatální chybu. Fakt, že se Zylo chlubí podporou formátu FLAC, může být uživateli celkem jedno. Tak kvalitní produkci přibalená sluchátka neposkytnou a vlastní si nepřipojí. Samotný přehrávač změnami neprošel. Podobný jsme viděli už v telefonech na sklonku loňského roku. Je možné nechat si zobrazit velký náhled obalu právě přehrávaného alba či si zvolit jiný styl z velmi originální nabídky. Přítomny jsou i tradiční možnosti nastavení, včetně MegaBassu. Ten je ale téměř k ničemu, jelikož hloubky moc přebudí. K dispozici je krom několika přednastavených módů i jeden upravitelný.

Sony Ericsson Zylo disponuje vnitřní pamětí 260 MB. Ta je dále rozšířitelná paměťovými kartami. Ale pozor, tentokrát už jen typem microSDHC. Švédsko-japonský výrobce definitivně opouští své karty Memory Stisk Micro. Mnoho uživatelů tak sice bude muset zahodit své staré karty, ale konečně dochází ke sjednocení typu paměťových karet. V balení žádnou kartu nedostanete. Veškerý multimediální obsah, jak v telefonu, tak i na paměťové kartě, nalezneme pěkně pohromadě v jednoduchém správci souborů. Přístup k multimediálnímu obsahu zajišťuje i aplikace Media. Zahrnuje obrázky, hudbu, video, hry a webové kanály RSS. Vypadá sice velmi efektně, nicméně ne vždy je tou nejrychlejší volbou, jak se k požadovanému soboru dostat. Díky vestavěnému akcelerometru lze v nastavení zapnout automatické překlápění obsahu displeje mezi režimy na šířku a na výšku. V telefonu také nechybí několik her a díky slušnému 3D výkonu není problém další kvalitnější hry stáhnout.

Fotoaparát: šetřilo se

Vestavěný fotoaparát nabízí rozlišení 3,15 Mpx. Bohužel chybí jak automatické ostření, tak jakákoliv forma přisvětlení. Ideální podmínky pro focení tak představuje slunečný letní den. I přesto jsou však výsledné snímky horší, než jsem očekával. Při přímém porovnání s modelem W705, který nabízí stejné rozlišení, vychází starší model lépe. Snímky Zyla postrádají ostrost a ubývajícím světlem znatelně stoupá hladina šumu. Čočka fotoaparátu také není nijak chráněna a je vystavena všem nástrahám běžného prostředí. Větší radost tak udělá záznam videa, který je možný v rozlišení 640 x 480 pixelů.

Ukázkové fotografie:


Fotoaparát podává průměrné výkony. Na momentky stačí. Ukázkové video: 640 x 480

Organizační funkce: svá hesla jen na papír

Organizační funkce již léta vycházejí ze stejného základu. Spolehnout se můžete na pětici opakovaných budíků s širokými možnostmi nastavení. Samozřejmostí je kalendář se třemi typy náhledů, který však není nijak propojen s pohotovostní obrazovkou. Z předchozích modelů zůstaly zachovány praktické poznámky, které lze připíchnout na hlavní obrazovku. Vhod určitě přijde i jednoduchá kalkulačka a převodník jednotek. Z naprosto nepochopitelných důvodů se z telefonu vytratila funkce k uchovávání hesel či PIN kódů. Co Sony Ericsson vedlo k tomuto kroku, je nám neznámé. Velice pěkně zpracovaná je aplikace počasí. Díky zjistíte spoustu užitečných informací o teplotě, srážkách nebo větru na několik dní dopředu.

Datové funkce: opět bez Wi-Fi

Datová výbava se řadí k lehkému nadprůměru v kategorii telefonů do čtyř tisíc korun. Čeští uživatelé ještě hojně využijí postarší technologie GPRS a EDGE. Zylo je však připraven i na rychlejší data. Nepostrádá tak HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mbit/s a HSUPA až do 2 Mbit/s. Velkým mínusem je ovšem absence bezdrátové technologie Wi-Fi, kterou u konkurence už najdete. S počítačem lze telefon propojit dodávaným USB kabelem či prostřednictvím Bluetooth. Vestavěný internetový prohlížeč je dostatečně kvalitní, rozumí si s flash lite animacemi a spolupracuje s pohybovým čidlem. Přesto však doporučuji doinstalovat Operu Mini.

Zhodnocení: hudebník z něj nebude

V závěrečném zhodnocení musím zopakovat, že Zylo rozhodně není hudební telefon, byť se řadí do řady Walkman a na oko se chlubí podporou formátu FLAC. Absence klasického konektoru 3,5 jack je jedním slovem neomluvitelná. Stejně tak by výrobce zasloužil klepnout přes prsty za přibalená sluchátka, která nehrají nijak slavně a navíc i na nich chybí redukce. Zbylá výbava se také nedočkala změn a volat po zavedení nového pohotovostního displeje už snad ztrácí smysl. Chybějící Wi-Fi a jen průměrný fotoaparát Zylu také nepřidá. Jedinými trumfy tak zůstává oku lahodící design, velmi pohodlná klávesnice a bezchybné konstrukční zpracování. Pokud tedy si vystačíte s voláním či psaním a dotykové ovládání nemáte z nějakého důvodu rádi, může být Sony Ericsson Zylo dobrou volbou.

Sony Ericsson Zylo můžete zakoupit na značkovém eShopu Sony Ericsson

sony-ericsson-zylo
Klady
  • poveděný design
  • příkladné zpracování
  • pohodlná klávesnice
  • velký 2,6 palcový displej
  • 3G s HSDPA
Zápory
  • chybí 3,5 mm jack konektor
  • velmi špatná přibalená sluchátka
  • chybí Wi-Fi
  • žádné inovace v prostředí
Diskuze ke článku
Smou1a
Dobrý den, rád bych se zeptal na kvalitu zvuku co podávají např. tento telefon, nokia 5800, htc diamond a iPhone. Jdou mezi těmito telefony rozpoznat rozdíly ve kvalitě přehrávané hudby (s použitím stejných kvalitních sluchátek)?
Verbatim
Já zase nevidím takovu tragédii, že u něj nejsou tak kvalitní sluchátka - výrobce chtěl udžet cenu přístroje na rozumné úrovni - avšak kartičku přibalit mohl - to jo. A ten Jack mohl být taky. FAST port nevidím jako až takový problém, pro lidi, co mají hodně příslušenství pro tento konektor to není až taková tragédie.

A rozhodně si nemyslím, že by SE tady v tomto případě něco sázel na jednu kartu - prostě je to teleon nižší střední třídy a nic víc bych v něm neviděl.
Xman
Dobrý den, já tomuto telefonu moc nefandím, protože si myslím, že takový telefon už v dnešní době není moc IN. Vyhlížel jsem po SE Yendo, ale bohužel nemá WIFI, ale má sympatické rozměry...
SE_HELP
Cez kvalitné slúchatká nebudeš počuť veľký rozdiel, ale Zylo je walkman mobil!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze