Připojení bez kabelu od Vodafone
recenze

Připojení bez kabelu od Vodafone

Na půli cesty
35

I v jednadvacátém století může být problém sehnat internetové připojení. Obzvlášť třeba na chatě, kam sítě poskytovatelů nevedou. Pokud nechcete přijít o veškerý FUP v telefonu, tak ani telefon není řešením. V takovém případě je tu Připojení bez kabelu od Vodafonu, které vám vytvoří Wi-Fi síť kdekoliv budete. My jsme vyzkoušeli, jak funguje v praxi.

Ve světě se debatuje o tom, že by se připojení k internetu mělo zařadit k základním lidským právům. Je to prostě standard, na který by měl každý dosáhnout. Kdo má doma počítač nebo notebook, tak ho pravděpodobně chce připojit k internetu. Člověk by řekl, že se bude jednat o naprosto jednoduchou záležitost, kterou třeba ve městě vyřešíte okamžitě. Bohužel to tak vždy být nemusí. A dokonce i v centru Prahy můžete narazit na problém. Nedá se říci, že by připojení k internetu pro domácnosti v některých místech nebylo vyloženě možné (asi až na výjimky), ale ne vždy bude dostatečně stabilní nebo rychlé. Přitom možností je spousta: optika, ADSL nebo třeba Wi-Fi.

Vodafone B3000

Jenže s optikou ve starém domě nebo mimo město počítat nemůžete a ADSL také nemusí být vždy řešením. Jste daleko od centrály? Rychlost bude pravděpodobně velmi nízká. Také se vám může stát, že k vám kabelový poskytovatel internetu prostě nedosáhne. Začnete se shánět po lokálním Wi-Fi internetu. Teoretické pokrytí existuje, ale když přijede technik, tak zjistí, že vám v cestě stojí velký strom nebo dokonce střecha některého ze sousedů. A nebo v okolí žádný Wi-Fi vysílač vůbec nebude. Co udělat, abyste se nepropadli do středověku?

Můžete využít služeb mobilních operátorů a připojit se k internetu pomocí vašeho mobilního tarifu. To má ale háček. I u moderních „neomezených“ tarifů narazíte na kouzelná tři písmena v podobě FUP. To znamená, že pokud za měsíc stáhnete větší objem dat, než máte povolen, tak se rychlost vašeho připojení rapidně sníží. I když budete mít FUP 4 GB, tak při plnohodnotném používání počítače vám nevydrží déle než pár dní (to samozřejmě záleží přímo na uživateli). Skoro bych řekl, že tudy cesta také nepovede, ale musím se zarazit. Vodafone totiž přišel s nabídkou, která by mohla být zajímavá. Jde právě o službu Připojení bez kabelu, která nabízí mobilní internet bez omezení FUP. Má to ale háček.

Modem

Vodafone B3000

Služba Připojení bez kabelu se vlastně skládá ze dvou produktů. Jedním je bezdrátový modem a druhým SIM karta s internetovým tarifem. Začněme přímo modemem. Jde o model Vodafone B3000, který vyrábí společnost Huawei. Vlastně se jedná o téměř shodné zařízení s modelem Huawei B593. Tak jako tak, zařízení má své výhody i nevýhody. Na jednu stranu je skvělou zprávou, že podporuje přenosovou rychlost až 150 Mb/s (LTE 4), to ale u nás nepocítíte. Určitě ne s tímto tarifem (o rychlosti připojení níže).

Taková přenosová rychlost je ale zbytečná i v dalších ohledech – pokud si počítač k modemu připojíte pomocí LAN kabelu, tak jste stejně omezeni rychlostí 100 Mb/s. U připojení přes Wi-Fi je problém obdobný. Modem má integrovanou anténu, která funguje na frekvenci 2,4 GHz a podporuje 802.11 b/g/n, takže vaše přenosová rychlost může být třeba 90 Mb/s. Skutečností je, že plné rychlosti modemu nedosáhnete. To vás ale trápit nemusí, protože taková rychlost u nás v nabídce ani není. A pokrytí moderní LTE sítí je teprve v zárodku.

K zařízení si můžete připojit vlastní anténu a tím zvýšit dosah zařízení, který je ale v základu velmi slušný a pokud nemáte ve zdech železobeton, tak byste si v normálním bytě měli vystačit bohatě. S pokrytím domu by to už mohlo být horší. To je ale u routerů se stejným výkonem antény běžné. Kabelem můžete k modemu připojit až čtveřici počítačů, dále nechybí dvě telefonní přípojky pro VoIP telefony (pro hlasové hovory přes internet). Za zmínku určitě stojí také konektor USB 2.0 do kterého můžete připojit flashdisk nebo přenosný disk a vytvořit si tak sdílený disk, ke kterému budou mít přístup všechna zařízení v síti. Stejně tak můžete připojit i tiskárnu, ke které pak budou mít přístup všichni (nebo vybraní) uživatelé. Mrzí mě, že zařízení nemá dva vstupy pro USB, protože s jedním si musíte vybrat například mezi tiskárnou a domácím cloudem.

Nastavení

Modem můžete vybalit z krabice, vložit do něj kartu SIM, zapojit ho do zásuvky a okamžitě surfovat. Skutečně to je tak snadné (heslo k připojení naleznete na štítku přímo na zařízení, případně se můžete rychle připojit skrz WPS). Někteří uživatelé se s tím ale nespokojí a budou si chtít zařízení podrobněji nastavit. A zde vás na první pohled zaujme přívětivé a přehledné prostředí, které je až na několik položek v češtině.

Nastavení modemu

Pokud nejste pokročilým uživatelem, tak sem pravděpodobně nezavítáte, ale může vás zajímat, že můžete skrz zařízení odesílat SMS (SIM s tímto tarifem to ale stejně nepodporuje). Nic vyloženě překvapujícího zde ale nehledejte. Samozřejmě můžete upravovat přístupy různým zařízením, změnit jméno a heslo sítě nebo třeba nastavit další sítě, které bude modem vytvářet. Také můžete sledovat objem přenesených dat. Důležitá je možnost nastavit preferované připojení. Pokud je dostupný silný signál na EDGE a jen průměrný na 3G, tak se může modem automaticky připojovat na pomalejší EDGE, přestože na tom ve výsledku tratíte. Proto můžete nastavit, že se chcete připojit na 3G, pokud je dostupné. Na venkově pak mějte zapnuté LTE pro Turbo internet. Probírat se teď nastavením nemá smysl, důležité je, že si zde upravíte vše a o všem také máte přehled.

Internet

Konečně se ale dostáváme k samému internetovému připojení. To je to hlavní, čím se nabídka Vodafonu liší od konkurence (samotný modem si můžete koupit i jinde). Za 349 Kč získáte internetový tarif, který nabízí rychlost pouze 4 Mb/s pro stahování a 2 Mb/s pro nahrávání (v noci se tato rychlost může zdvojnásobit). Za tuto cenu byste jistě získali mnohem lepší připojení u běžných poskytovatelů. Výhoda tohoto připojení je právě v tom, že jde o tarif mobilní a internet si tak můžete kdykoliv a kamkoliv. Kdekoliv (kde je signál) si tak můžete vytvořit Wi-Fi síť s touto přenosovou rychlostí. Dosud nic netradičního.

Speedtest Vodafone
Test rychlosti

Hlavní výhodou je, že nejste omezeni stropem přenesených dat. Bohužel ale nemohu říci, že by tarif neměl FUP. Má, ale je velmi specifický. Pokud jste velmi nenáročný uživatel, tak toto omezení možná nepocítíte, ale například já s ním už problém mám. Vodafone totiž dělí internetové služby na neomezené (jednoduchý přístup ke stránkám, mailům, VoIP a aplikacím, jako je Facebook a podobně) a vedle toho staví ty náročnější, které jsou omezeny. Máte tak 30 GB na stahování souborů ze serverů Ulož.to nebo Rapidshare (a další), přenos v P2P sítích (torrenty), stream hudby a videa (internetová rádia a televize, YouTube, Vimeo a další) a nakonec ještě hraní online her. Musíte si už sami říci, zda vám 30 GB na tyto „náročnější“ služby stačí, protože po překročení vám u nich spadne rychlost připojení na 256 kb/s pro stahování i nahrávání. A to už se na moc videí nepodíváte.

Možná si říkáte, že žít na internetu o rychlosti 4/2 Mb/s je dost nepříjemné, ale musím uznat, že se to dá zvládnout. Ano, s optikou to zrovna porovnávat nelze, ale není tomu tak dávno, co podobné rychlosti patřily mezi „to lepší“. Pro jednoho uživatele s průměrnými nároky tak je internet bez problému použitelný. Surfujete, vyřizujete e-maily, dokonce není problém ani videohovor. Problém nastává, když vás bude více. Testovali jsme tento internet ve dvou lidech (běžný provoz: stream hudby, Facebook, emaily, procházení webu, občasné video na YouTube, připojené dva telefony a tablety) a to už tak pohodlné nebylo. Domácí síť bych z toho tedy určitě nedělal.

Vodafone B3000

Závěr

Pokud si objednáte službu Připojení bez kabelu, získáte velmi kvalitní modem, který dobře vypadá a dobře funguje. K tomu dostanete tarif, který sice není nejrychlejší, ale pro běžnou činnost poměrně stačí. Problém nastává ve chvíli, kdy překročíte FUP pro „náročnější“ služby. V jednom se internet používat dá, na chatu jde o ideální řešení, na doma bych vám ho nedoporučil. Určitě oceníte možnost připojit disk nebo tiskárnu do sítě přes USB, ale nedoceníte rychlost zařízení. Určitě ne s dodávaným tarifem. Cenově na tom internet také není nejlépe. Za připojení zaplatíte s DPH 349 Kč měsíčně, k tomu si ale musíte připočítat i cenu zařízení. Jednorázově zaplatíte 977 Kč, což ještě ale není vše a ještě dva roky budete splácet 100 Kč měsíčně. A to už rozhodně není málo. Této nabídky tak využijete asi jen v případě, že nemáte jinou možnost. Určitě se nejedná o službu, po které byste okamžitě skočili. Má zajímavě našlápnuto, ale zatím stojí někde na půli cesty.

Klady
  • pohodlný internet na chatu
  • kvalitní modem
  • jednomu může stačit
  • slušná alternativa
Zápory
  • vyšší cena
  • pomalé připojení
  • omezení náročnějších služeb
Diskuze ke článku
Petr
Ted uz jen mit to LTE pokryti... (v pripade Vodafonu na spouste mist i klasicke GSM, aby se bylo mozne apson dovolat)...
Jakub
To mám na chalupě a funguje to až na dvorek (cca 10m).
iOSHater/AndroidHater
Myslím, že třeba na tu chatu to není úplně špatná varianta. Na kontrolu mailu, VPNku by to mělo stačit. Otázkou je to pokrytí, protože Vodafone na tom není zrovna dvakrát dobře.
Honza
Zdravim, mam modem na chalupe, ale chalupa ma 1m siroke zdi, take uvnitr nemam zadny signal. Venku je to celkem OK. Potreboval bych tedy vytahnout antenu na prijem ven. Poradite mi prosim po jake sahnout? Skoda ze to neni soucast clanku, myslim ze by to zajimalo celkem dost uzivatelu, sam jich par znam, ale nikdo nezna odpoved... (stare chalupy maji casto siroke zdi) Diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze