Vodafone Turbo Internet: LTE do prosince 2014 na většině území ČR

22

Vodafone plánuje do konce března 2014 rozšířit pokrytí rychlým mobilním internetem prostřednictvím technologie LTE a 3G na více než polovinu území České republiky. Do prosince 2014 rychlý internet, dostupný pod názvem Vodafone Turbo Internet, pokryje téměř celou populaci České republiky. LTE na frekvenci 900 MHz bude dostupné všem zákazníkům, kteří využívají jakékoliv datové služby Vodafonu.

Vodafone dnes na tiskové konferenci překvapil ambiciózním plánem v pokrytí České republiky sítí LTE. Chce totiž rychlým internetem pokrýt většinu populace České republiky do prosince 2014 s tím, že ve městech bude primární nosnou technologií 3G, a tam, kde je v současnosti pokrytí pouze 2G, bude zavedeno LTE. Pro nabídku těchto služeb firma využije 3MHz úsek, který má k dispozici v kmitočtovém pásmu 900 MHz. Je to jediná frekvence, kterou Vodafone pro tento účel může použít pro LTE, toto pásmo není kvůli fragmentaci možné použít pro 3G, které vyžaduje minimálně 5 MHz úseky.

Vodafone Turbo Internet pokrytí v prosinci 2014
Plánované pokrytí Vodafone Turbo Internetem v prosinci 2014 - LTE a 3G

LTE bude běžet tedy na stejné frekvenci, jako 2G, které se v oblastech mimo velká města objevuje nejčastěji a dále zůstane zatím zachováno. Dosažitelné rychlosti přenosu dat v této síti jsou srovnatelné se systémem 3G (HSPA+) a umožňují pohodlné využití internetu. Teoretická rychlost datových přenosů je až 20 Mbit/s, v průběhu testování bylo dosaženo reálné rychlosti přesahující 15 Mbit/s, upload pak dosahuje zhruba 5 Mbit/s. Důležitý je také ping, neboli odezva sítě, která je oproti 3G a hlavně 2G výrazně kratší a pohybuje se kolem 25 milisekund. Rychlost je tedy mnohem nižší, než u současně běžících LTE pilotů nebo komerčních LTE sítí, odezva je ale podobná. Účelem je přinést vysokorychlostní internet do oblastí, které mají momentálně přístup pouze k EDGE na 2G. V oblastech, kde momentálně existuje pokrytí 3G se LTE zavádět nebude. Toto pokrývání proběhne bez ohledu na výsledek aukce kmitočtů. Veškeré investice do LTE na frekvenci 900 MHz budou následně využity v rámci migrace na LTE vybudované na kmitočtech, které Vodafone případně získá v aukci. Vodafone má nadále zájem o nižší frekvence v aukci kmitočtů, protože u 900 MHz frekvence je schopný vydělit maximálně zmiňované 3 MHz a nelze tak dosáhnout rychlostí, které se objevují u jiných běžících sítí LTE. Navíc, ne všude bude možno 3 MHz vyhradit, v oblastech se silným provozem to bude ještě méně. Pokrývání novou LTE sítí začne v prosinci 2013 na Litoměřicku a severu Plzeňska. Poté se v březnu pokryté rozšíří na většinu území Čech, Morava přijde na řadu později v roce 2014.

„Naším cílem je zpřístupnit mobilní vysokorychlostní internet co nejrychleji co největšímu množství zákazníků. Proto LTE technologií začneme pokrývat menší města a venkov, kde v současné době rychlý mobilní internet zcela chybí,“ uvedla Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu.

Vodafone Turbo Internet pokrytí v březnu 2014
Takto bude vypadat pokrytí Vodafone Turbo Internetem v březnu 2014 - LTE a 3G

Rozšířená technologie LTE umožní zákazníkům využívat jak hlas, tak SMS a datové služby. Díky tomu mohou LTE služby na frekvenci 900 MHz využít zákazníci nejen v modemech, tabletech, noteboocích, ale i s chytrými telefony, které podporují LTE na zmiňované frekvenci. Většina nových chytrých zařízení podporuje LTE v pásmech 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz a současně 2G a 3G, čímž je zajištěno jejich dlouhodobé využití.

Vodafone logo

Turbo Internet mohou využít zákazníci, kteří využívají jakékoliv datové služby Vodafonu, vlastní LTE SIM kartu a zařízení podporující LTE na frekvenci 900 MHz. Jako příklad vhodných zařízení dostupných již nyní v prodejnách Vodafone můžeme uvést chytré telefony Sony Xperia Z, Nokia 925, Samsung Express 2, Samsung Note 3, Samsung Galaxy S4, Samsung S4 mini, tablety Sony Xperia Tablet Z a Samsung Galaxy Tab 3 10.1 a modem Vodafone K5150. Vodafone slibuje brzy představení i nových datových tarifů.

Diskuze ke článku
Padlo
Naposledy upraveno: 31. 10. 2013 15:24
Great message.Těším se na představení nových datových tarifu uvidime...

Edit: odstraněn spam (redakce)
Pavel Šorf
Pavel Šorf
Pro mobilenet.cz: Nehezká,nepěkná kachna.Technologie 3G/HSPA nikde a tarify ? Raději se nezmiňovat.Mám nyní O2 Mobilní Internet Neomezený za 666,60 Kč a do konce roku můžu využít rodinný voucher (poukaz) od T-Mobile s FUP limitem 30 GB za 324,50 Kč.
Anonym
Padlo ty nejsi ani dement, ani blbec, ale krypel co neví s roupama, hejzle jeden.
Zajímalo by mně co zato máš když dávaš takové píč..... na web.
Doporučuji navštívit MUDr. Chocholouška protože normální člověk takové věci nedělá jenom .....
Divím se, že admin takové debilní odkazy na různé hry a klikačky neblokuje.
Lukes
Vodafone je nejlepší, a tohle ho zase posune.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze