Pipo W2f
recenze

Pipo W2f

Malý pracant za zajímavou cenu
25

Levných tabletů je na trhu nespočet, ale těch kvalitních a levných je jako šafránu. Mezi pár vybraných kusů se pokusí zařadit i Pipo W2f, osmipalcový tablet s Windows 8.1, který vás rychle přesvědčí, že levný neznamená špatný. Podívejte se, jakého malého šikulu lze pořídit za méně než 4 500 Kč.

Většina uživatelů hledá co nejlepší poměr mezi cenou a výkonem. Pipo W2f se jeví jako jasný kandidát. Bohužel nejen u Windows tabletů se potvrdilo, že papírové předpoklady mnohdy zklamaly a outsideři překvapili. Kam se zařadí levné Pipo W2f?

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • OTG kabel
  • stručný návod

Technické parametry Pipo W2f

Kompletní specifikace
Konstrukce209 × 122 × 10 mm, 375 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 14 FPS
ChipsetIntel Atom Z3735G, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:20 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 4 490 Kč

Pipo W2f – videopohled

Design a konstrukce: až nečekaně dobrý

Na první pohled překvapí úzké rámečky kolem displeje, které v této cenové kategorii rozhodně nejsou standardem. I díky nim se osmipalcové Pipo dobře drží jednou rukou. Celkové rozměry 209 × 122 × 10 mm jsou dostatečně kompaktní na každou cestu a ani hmotnost 375 gramů není na Windows tablet špatná, i když nejdeme i lehčí konkurenci.

Tablet je sice vyroben z plastu, ale nikdy nic nevrže, ani se neprohýbá. Společně s pohodlným držením dobře padne do ruky a uživatelé tak přehlédnou i nějaký ten gram nadváhy.

Čelní strana mimo displeje nabídne pouze 2Mpx fotoaparát a klasické Windows tlačítko, které není vybaveno vibracemi. I tak jej však kvitujeme s povděkem, neboť u extra levných Windows tabletů v poslední době nastupuje trend, kdy výrobci hardwarovou Win klávesu zcela opomíjejí.

Záda jsou slabinou tabletu. Nesnímatelný plast s nápisy není zrovna vzhledný a ani vystouplý 5Mpx fotoaparát nemůžeme pochválit. Aspoň reproduktor je dobře umístěn a jen tak jej nezakryjete.

Na pravé hraně tabletu se nacházejí ovládací tlačítka v podobě zapnutí/vypnutí a hlasitosti. Na dotyk jsou příjemná a nebudete s nimi mít problém. Pouze v případě ovládání jednou rukou bych ocenil trochu nižší umístění, ale v tomto případě záleží na velikosti ruky a mnohým uživatelům může zvolené rozložení vyhovovat. Z konektorů se W2f pochlubí 3,5mm jackem, microUSB, microSD a microHDMI.

Celkový vzhled vůbec není špatný. Zadní strana by mohla být lepší, ale přední téměř nemá chybu. Důležitý je především celkový pocit z tabletu, jehož tělo je celkově pevné a dobře se drží i jednou rukou.

Displej: rozlišení není vše

8palcový IPS displej nabídne rozlišení 1 280 × 800 pixelů. To znamená jemnost 189 bodů na palec. Není to sice mnoho, ale rozlišení rozhodně nebylo limitující. Nejen v samotném prostředí potěší hezké podání barev a displej překvapil i na slunci. Velmi dobré jsou také pozorovací úhly. Pouze automatickou regulaci jasu je třeba oželet a jas regulovat manuálně.

Pipo W2f je dodáváno s fólií na displeji. Nejedná se ovšem o klasickou fólii z výroby, ale o kvalitní ochranu displeje, která je určena k dlouhodobému používání. Na displeji je již nalepena a nový majitel pouze strhne horní vrstvu. Při použití fólie jsou obrazové kvality mírně zhoršeny, ale i v takovém případě jsme s displejem byli spokojeni.

Zvuk: uspokojí, ale nenadchne

Reproduktor na zadní straně je dobře umístěn. Zvuk je dostatečně hlasitý, ale postrádá basovou složku. Kvalitní hudební výstup z něj nečekejte, ale na streamování videa nebo film dostačí. Pro lepší zážitek musíte připojit sluchátka. V takovém případě nemáme co vytknout.

Baterie a výdrž: ach ten Windows

O co nejdelší chod se postará Li-Ion baterie o kapacitě 4 500 mAh. Pipo udává, že udrží W2f při životě až 8 hodin. Při našem testu streamování 720p videa na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek zvládlo Pipo W2f tuto činnost vykonávat pouze 3 hodiny a 24 minut. Například s Lenovo ThinkPad 8 s Windows 8.1 v našem testu zvládlo streamovat video o hodinu a dvacet minut déle. Za zhruba stejnou dobu, konkrétně 3 hodiny a 18 minut, se Pipo nabije z 0 na 80 %, do 100 % si ještě hodinu a dvě minuty počkáte. Pipo je tak maximálně jednodenní tablet a ani celý den často nezvládne. Při kancelářské práci ale můžete počítat s výdrží až kolem 7 hodin.

Hardware: na práci i zábavu

Uvnitř těla tabletu se nachází čtyřjádrový Intel Atom Z3735F o frekvenci 1,33 GHz, s možností přetaktování až na 1,83 GHz. O plynulý chod se stará grafický čip Intel HD a 2 GB RAM jenž samotnému tabletu zcela dostačují, při spuštění náročnějších aplikací je ale bez problému vyčerpáte a narazíte na nedostatek paměti. I tak je sympatické, že si s W2f užijete nejen práci, ale i zábavu v podobě méně náročných her. Nejen na hry vám z 32 GB zůstane 18,7 GB. Paměť je možné rozšířit microSD kartou až do velikosti 32 GB.

Benchmarky

Jednoduché hry si zahrajete bez problémů a zvládnete i kancelářskou práci. Pouze si dávejte pozor na RAM, rozhodně ji není dostatek a snadno ji můžete vyčerpat. Celkový výkon nám přijde dostatečný, ale podrobili jsme ho i benchmarkům. Výsledek CineBench 11.5 je sice slabý, ale i tak tablet v praxi obstál – 5,83 a 0,99 snímků za vteřinu ale rozhodně nepatří mezi špičku. Na dobré úrovni je ale rychlost disku, kde W2f porazí i Acer Aspire Switch 10.

Operační systém a uživatelské prostředí: Windows 8.1 jak ho znáte

Uvnitř se nachází Windows 8.1 Bing, tedy systém, který většina z vás běžně používá. U této verze operačního systému zcela určitě oceníte ovládání gesty, jež známe již z Windows 8. Například tažením z levé strany se přesunete do předchozí aplikace. Pokud gesto z levé části nedokončíte a vrátíte se zpět k levému okraji, zobrazí se vám běžící aplikace, tedy multitasking. Na 8palcovém displeji si jednoduchým přetažením můžete pustit dvě aplikace na jedné ploše. Posunem si lze měnit velikost oken a přizpůsobit je dle vlastních potřeb. Přetažením ke kraji se vrátíte zpět k jedné aplikaci na obrazovce. Tažením ze spodní části vyvoláme případnou další nabídku a stažením z horní části aplikaci vypneme. Pro další nastavení, případně vyhledání využijeme tažení z pravé části displeje.

Modifikovat si můžete i jednotlivé dlaždice, stačí je dlouze podržet. Přizpůsobení i ovládání gesty rozhodně doporučujeme, výrazně vám to usnadní práci. Zatímco používání v Modern UI prostředí je pohodlné, klasická pracovní plocha na Windows 8.1 už je na tak malou obrazovku nevhodná. Mnoho titěrných příkazů se zadává velmi špatně a snadno se přehmátnete, a to i když si položky zvětšíte. Navíc u Windows to často znamená rozdíl mezi uložením a vymazáním. Hlavní výhodou je možnost instalace jakéhokoliv programu pro klasickou pracovní plochu, na který jste zvyklí. Navštívit můžete také Windows Store. Potěší, že veškeré nastavení, rozložení dlaždic, nainstalované programy nebo i Wi-Fi síti a mnohé další se synchronizuje mezi všemi zařízeními s Windows 8.1. Máte-li tedy například notebook s tímto systémem, do tabletu se vám obnoví stejné nastavení

Windows with Bing přináší pouze drobné modifikace. Bing je například předvolen ve vyhledávání u Internet Exploreru. Uživatelé ale zřejmě více ocení předplatné Office 365 na jeden rok zdarma.

Fotoaparát a videokamera: jednoduchý, možná až příliš

Zadní fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx a přední pak 2 Mpx. Celkové prostředí je velmi jednoduché a přehledné. Nalezneme v něm pouze základní funkce. Rozlišení a samotné aplikaci odpovídá také výsledek, který by mohl být výrazně lepší. Vysoké je ISO, potýkáme se s občasnou neostrostí a celkově špatnou kvalitou. Na sociální sítě, případě jako nouzový „skener“ stačí.

Pipo W2f zvládne natáčet FullHD video. V našem případě jsme dosáhli pouze na 14 snímků za vteřinu. Kvalita rozhodně není vysoká, ale pokud nebude jiná možnost, video lze použít.

U videohovorů oceníte i přední kameru. Platí pro ni to, co pro zadní. Dostačuje, ale kvalitní selfie s ní nepořídíte.

Multimediální a organizační funkce: klasické Windows

Tato sekce je doslova nošením dříví do lesa. Vysvětlovat, kde ve Windows najdeme kalendář zřejmě nemá smyl. Pipo W2f nabídne plnohodnotné Windows a tak si můžete vše nainstalovat, není třeba hledat alternativy. V moderním prostředí nabídne tablet samozřejmě e-mailový klient, kalendář a kontakty, vše s možností synchronizace s Microsoft, Google i dalšími službami. Nechybí také předinstalovaný Skype a další užitečné aplikace. Navíc pomocí OTG kabelu si snadno lze přehrát soubory na flash disk a kopírovat. Pohodlnější je samozřejmě cloud.

GPS a datové funkCE: s W2f jen do známých míst

GPS modul zde nehledejte, Pipo W2f jím není vybaveno. Na cestách se tak musíte spolehnout na jiné zařízení, případně starou známou papírovou mapu. Tablet sice nabídne mapovou aplikaci s Bing mapami, ale využijete ji spíše jen na prohlížení map.

Datové funkce: jako PC

Pipo W2f se musí spolehnout pouze na Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Příjem signálu je průměrný a s připojením jsme neměli problémy. V tabletu chybí slot na sim kartu. Pokud byste 3G verzi vyžadovali, museli byste si připlatit za Pipo W6 3G s konečnou cenou 6 290 Kč.

Závěr: lepší, než byste čekali

Windows tablety nejsou příliš populární. Důvod je především v jejich začátku, kde většina z nich měla problémy se samotným chodem operačního systému. Situace se ovšem mění a i Pipo dokazuje, že i levné Windows tablety mohou být funkční.

Pipo W2f za necelých 4 500 Kč nabízí opravdu maximum. Ostatně v případě nákupu počítače bez operačního systému dáte téměř 3 000 Kč jen za Windows 8.1. Cena je skutečně velmi nízká a o to více těší, že W2f zvládne nejen kancelářskou práci, ale také jednoduché hry.

Dobrý design, úzké rámečky kolem displeje, slušný displej, snadné uchycení jednou rukou, nízká cena a především celková funkčnost – to jsou hlavní přednosti Pipo W2f. Díky Windows si pak nainstalujete jakýkoliv program a benefitem je i synchronizace s vaším počítačem či notebookem s Windows 8.1.

V této cenové relaci se rozhodně neobejdeme bez nedostatků. Displej by mohl mít vyšší rozlišení, plastová záda by si mohla odpustit nevzhledné nápisy a fotoaparát by zasloužil vyšší kvalitu. Standardním nedostatkem Windows tabletů je také výdrž a W2f ani tomuto záporu neuniká.

Pipo W2f rozhodně překvapilo a to příjemně. V dané cenové relaci mu nedostatky jistě odpustíte. Ostatně konkurence na tom není lépe.

Konkurence

I Acer dokázal do 8 palců vměstnat Windows. Acer Iconia Tab 8 W ale dostal pouze 1 GB RAM, výrazně horší je i fotoaparát a cena je stejná. Pipo je tak jasnou volbou.

Pokud byste chtěli ještě více ušetřit, ale zároveň vyžadujete určitou kvalitu, vybrat lze ASUS MeMO Pad 7 ME176CX. Za cenu 3 500 Kč toho také nabízí více, než dost. Tablet využívá Android 4.4, je lehčí, déle vydrží na jedno nabití a užijete si s ním více zábavy. Pipo W2f je ale lepší pracant.

Velmi podobné technické parametry má i Prestigio MultiPad Visconte Quad. Stejný procesor, 8palcový displej se stejným rozlišením a Windows 8.1 with bing. Pipo nabízí větší interní paměť i dvojnásobnou RAM. Pochlubí se také vyšším rozlišení fotoaparátu, Prestigio je ale ještě o 1 000 Kč levnější.

O 1 000 Kč levnější je i Lenovo Miix 3 8. I tento tablet sdílí s Pipo W2f nejednu položku a to od procesoru, RAM až po operační systém. Nevýhodou Lenova může být ještě menší displej 7,85 palce.

Pokud byste chtěli osmipalcový Windows tablet, který téměř nebude dělat kompromisy, museli byste do vyšší cenové kategorie. V naší recenzi si dobře vedlo Lenovo ThinkPad 8, ale počítejte, že za cenu ThinkPadu 8 s Windows 8.1 seženete tři tablety Pipo W2f.

pipo-w2f
Klady
  • nízká cena
  • barevné podání a pozorovací úhly displeje
  • celková funkčnost
  • snadné ovládání Windows 8.1 v tabletovém prostředí
  • možnost nainstalovat libovolnou aplikaci
Zápory
  • klasické prostředí plochy má příliš malé prvky
  • horší fotoaparát
  • dlouhé nabíjení a krátká výdrž na baterii
  • absence GPS
Diskuze ke článku
Gotak
Je třeba říci, že na takových tabletech jdou v pohodě rozjet starší vynikající hry pro Windows (z GOGu např.), kterým dotykové hříčky nesahají po kotníky. HoMaM 3, Age of Empires II, Deus Ex, Mafii... zkrátka pořádné hry i s dobrým příběhem bez mikrotransakcí a podobných blbostí.
To jen aby bylo jasno, že není nutné se upínat na podobně žalostné hry ze storu pro Modern UI.
bubu
Jak je to s updatem na Windows 10? Je to nějak závislé na výrobci nebo prostě až bude dostupný, tak ho systém sám nabídne?
mrtvá žížala
6,3kk za uzasnou 3G verzi ? No, nevim... Androidí Lenovo S8-50 LTE, 8",FullHD, Wifi+LTE, Foto 8Mpix s bleskem, velmi dobre hrajici stereo repro, 6,9kk , proste od urcite chvile cinani nemaj sanci vyrobit neco schopneho, resp mozna ano ale uz to nejde levné dovezt sem.
tom
Bezkonkurenční a co třeba Lenovo Mix 2 8 je mnohem lepší za skoro stejně penize

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze