Lenovo ThinkPad 8
recenze

Lenovo ThinkPad 8

IPad mini s Windows je tu
79

Jste zvyklí na plnohodnotné Windows a u iOS a Androidu vidíte mnoho kompromisů? Chcete zažitý standard i v mobilním zařízení, konkrétně ve výborně vybaveném tabletu s úhlopříčkou 8,3 palce? V tom případě vás dnešní recenze potěší, Lenovo ThinkPad 8 se zdá být tím pravým společníkem právě pro vás. Jak ale obstojí v praxi?

Windows tablety se svým podílem na trhu řadí do menšiny. Android a iOS se zdá být příliš silnou konkurencí, ale malý prodej je často způsoben celkovým zpracováním, vysokou cenou nebo nedostatečným výkonem tabletů s operačním systémem Windows. Situace se však postupně mění a i Windows tablety nabídnout zajímavou variabilitu co se týče výkonu i velikostí displejů. A k těm nejlepším patří dnes testované Lenovo. Ke změně má ThinkPad 8 dobře nakročeno, mimo hezkého designu totiž nabídne i slušný hardware a přiměřenou cenu. Dokáže právě ThinkPad 8 přesvědčit, že Windows tablety mají na trhu svoje místo?

Technické parametry Lenovo ThinkPad 8

Kompletní specifikace
Konstrukce224,3 × 132 × 8,8 mm, 439 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,3" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom, CPU: 4×1,46 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor8 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2014, 10 999 Kč

Lenovo ThinkPad 8 – videopohled

Design a konstrukce: ThinkPad jak má být

Tablet od samotného počátku dělá velmi dobrý dojem. Úzké rámečky kolem displeje, celkově kvalitní zpracování a detaily v podobě nápisu ThinkPad s diodou nebo červené lemování čočky fotoaparátu působí vkusně a ThinkPad 8 okamžitě zaujme. Lenovo používá známý technicistní a strohý, přitom elegantní ThinkPad design, známý ze stejnojmenných notebooků. Nečekejte broušený kov, lesklé lišty nebo plasty, Lenovo je střízlivé a účelné. A pokud se vám takovéto pojetí líbí, budete Lenovo milovat.

Rozměry 224,3 × 132 × 8,8 mm a hmotnost 439 gramů sice nejsou špičkové, ale na tablet s Windows, bytelným tělem a velkou baterií to není špatné. ThinkPad 8 lze navíc i pohodlně uchopit jednou rukou a na dotyk je zařízeí příjemné.

Čelní strana mimo 8,3palcového displeje nabídne také 2megapixelový fotoaparát, senzor okolního světla, LED diodu a klasické Windows tlačítko, které po dotyku vibruje.

Zadní strana je velmi pevná a může za to vrstva hliníku. Tablet vypadá elegantně, pohodlně se drží, a to i jednou rukou. Nikde nic nevrže, nic se neprohýbá a vše je maximálně komfortní. Zadní strana si připravila kvalitní reproduktor, nápis ThinkPad s červenou diodou, která při zapnutí tabletu svítí a 8Mpx fotoaparát s LED bleskem.

Boky přístroje nabídnou zajímavou konektivitu, využít lze microUSB 3.0 port a tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapnutí/vypnutí na pravé straně. Levá hrana disponuje microHDMI výstupem a zakrytovaným slotem na microSD kartu a případně na microSIM, my jsme však k dispozici měli variantu bez podpory mobilních dat. Na spodní straně nalezneme ještě 3,5mm jack.

Lenovo ThinkPad 8 je poctivým tabletem. Moderní a atraktivní design již není typický jen pro high-endy z řad Androidu, případně iOS. ThinkPadu 8 mimo vyšší hmotnosti nelze nic vytknout. Úzké rámečky kolem displeje, kvalitní zpracování, decentní červená linka kolem čočky fotoaparátu a LED dioda s typickým nápisem ThinkPad. To je nový Windows tablet od Lenovo.

Displej: FullHD bez kompromisů

8,3palcový FullHD displej (1 920 × 1 200 px) je jedním z hlavních lákadel. Skvělé podání barev, pozorovací úhly a i dobrá čitelnost na přímém slunci. Displej prostě nemá chybu. Díky vysokému rozlišení na malé úhlopříčce dostáváme také výbornou jemnost 273 ppi. Takto kvalitní IPS panel může závidět mnoho tabletů.

Nad displejem potěší i čidlo pro regulaci jasu, které jsme ocenili především při přechodu na přímé slunce, a LED dioda. Ta slouží především k indikaci zapnuté přední kamery, kdy zeleně svítí.

Zvuk: stále jen tablet

Zadní reproduktory mají klasické nedostatky. Celkově jsou sice mírně nadprůměrné a to i hlasitostně, ale zvuk si z nich naplno nevychutnáte. Nízké i vysoké polohy mají ke kvalitnímu výstupu daleko a nezbytné je připojit sluchátka, kde se požitek z hudby posune o několik úrovní výše.

Baterie a výdrž: velká, ale ne dost

Lenovo osadilo ThinkPad 8 baterií o kapacitě 8 000 mAh. Tablet jsme podrobili našemu standardnímu testu výdrže, kdy streamujeme FullHD video na poloviční jas displeje a poloviční zvuk do sluchátek. Po dobu testu byly vypnuté aktualizace a tablet byl po celou dobu připojen k zabezpečené Wi-Fi s plným signálem. ThinkPad 8 se vypnul po 4 hodinách a 44 minutách, a to rozhodně není nejlepší výsledek. Na tablet je to výsledek dokonce slabý a je jasné, že displej má velký apetit. Jedná se tak o tablet spíše na jeden slabší pracovní den. Po dobu testu bylo Lenovo na nabíječce každý večer.

Hardware: malý, ale šikovný

Uvnitř se nachází čtyřjádrový Intel Atom Z3770 o taktu 1,46 GHz s Turbo Boostem až na 2,4 GHz. K dispozici má 2 GB RAM a integrovaným grafickým čipemod Intelu. Skvělé výkony podává Lenovo ThinkPad 8 v reálném použití, problémem dokonce nejsou ani 3D hry. Námi testovaný Asphalt 8 běží naprosto plynule a herní zážitek je i vzhledem k dobrému displeji na vysoké úrovni. Nejen na hry vám zůstane 90,2 GB u největší (128GB) Pro verze. Paměť můžete rozšířit i microSD kartou a to až do velikosti 64 GB.

Po dobu testu jsme byli s tabletem plně spokojeni, i když jednou se zasekl a vyžádal si restart. Výkonově je na tom dobře a plynulost je příjemná, a to jak v Modern UI prostředí, tak u klasické pracovní plochy, kterou samozřejmě také můžete použít, i když se pro používání na tabletu moc nehodí. Nespoléhali jsme jenom na subjektivní pocity a ThinkPad 8 podrobili benchmarkům. Jak se můžete přesvědčit na screenshotech níže, ThinkPad 8 nabídne rychlý disk a na tablet jsou slušné i výsledky ze Cinebench.

Operační systém a uživatelské prostředí: plnohodnotný Windows

Uvnitř se nachází Windows 8.1. Pro které mnozí z vás využívají na počítači. U této verze operačního systému zcela určitě oceníte ovládání gesty, jež známe již z Windows 8. Například tažením z levé strany se přesunete do předchozí aplikace. Pokud gesto z levé části nedokončíte a vrátíte se zpět k levému okraji, zobrazí se vám běžící aplikace, tedy multitasking. Na 8,3 palcovém displeji si jednoduchým přetažením můžete pustit dvě aplikace na jedné ploše. Posunem si lze měnit velikost oken a přizpůsobit je dle vlastních potřeb. Přetažením ke kraji se vrátíte zpět k jedné aplikaci na obrazovce. Tažením ze spodní části vyvoláme případnou další nabídku a stažením z horní části aplikaci vypneme. Pro další nastavení, případně vyhledání využijeme tažení z pravé části displeje.

Dlaždice v prostředí Modern UI si můžete snadno přizpůsobit, stačí je dlouze podržet. Posunem směrem dolů se přesunete na seznam všech aplikací. Naučení gest může chvíli trvat, ale následné ovládání systému bude mnohem jednodušší a především rychlejší.

Windows 8.1 je i v tomto tabletu skutečně stejný, jak jej znáte z vašeho počítače. Není problém do něj doinstalovat jakoukoliv aplikaci, a to jak z Windows Store, tak z jakéhokoliv jiného zdroje. Použít totiž můžete i klasické staré prostředí s ikonami, průzkumníkem a plochou, kde běží veškeré klasické aplikace. Na prohlížení multimédií tak zřejmě využijete aplikace, na které jste zvyklí, stejně tak na editaci a prohlížení fotek.

V našem případě testujeme Windows 8.1 Pro, kde se předpokládá pokrytí veškerých programů multilicencí, tedy korporátním sektorem a chybí nám zde MS Office 2013 pro domácnosti a studenty zdarma. Pokud se ale rozhodnete pro základní Windows 8.1, dostanete paradoxně zdarma i zmíněný kancelářský balíček.

Fotoaparát a videokamera: až moc jednoduché

Zadní kamera nabídne 8 Mpx a ta přední 2 Mpx. Celkové prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a přehledné, nalezneme zde pouze základní funkce. A výsledek? Ten by mohl být rozhodně lepší. Často se setkáte s vysokou hodnotou ISO a celkovou neostrostí. Jako fotoaparát na zachycení momentky, ofocení dokumentu nebo pro rychlou fotku na sociální síť ale dostačuje.

Zadní snímač zvládne nahrávat i FullHD video s 30 fps. Výhrady jsou opět na místě. Jednoduše není FullHD video jako FullHD video, a i když se Lenovo snaží, nepatří k nejlepšímu na trhu.

Relativně spokojeni jsme s přední kamerou. K videohovorům plně dostačí, ale selfie kvalitní rozhodně nebude.

Multimediální a organizační funkce: klasický Windows

Vysvětlovat, kde nalezneme ve Windows kalendář, jak si spustit video, kde nastavit ekvalizér a v čem prohlédnout fotky. To by bylo jako nošení dříví do lesa, protože snad všichni čtenáři operační systém Windows ovládají, i když nové Windows 8.1 s novým prostředím mohly mnoha lidem způsobit bolehlav. Na tabletu je ale ovládání skutečně velmi příjemné a intuitivní a do klasického prostředí nebudete mít potřebu zavítat, pokud ovšem nebudete chtít používat pokročilejší úkony se soubory nebo plnohodnotné MS Office. Samozřejmě není problém doinstalovat jakýkoliv program, na který jste zvyklí.

Aby se vám na Windows tabletu s tak malou úhlopříčkou displeje pohodlně psalo, je možné dokoupit klávesnici. My jsme využili Bluetooth klávesnici od Microsoftu, jejíž hlavní předností je i nastavitelný stojánek, který na cestách slouží jako kryt klávesnice. Praktický je především stojan a klávesnice? Je o zvyku. Škoda, že nemá mezery mezi klávesami a není aspoň o centimetr větší, ale mnohým uživatelům bude rozměr i celkové zpracování vyhovovat.

GPS: jen s LTE verzí

Určení polohy pomocí GPS přijímače využijete jen u LTE verze. V případě Wi-Fi verze se musíte spolehnout na internetové připojení a Wi-Fi. V obou případech lze následně využít předinstalovaných Bing map a to včetně navigace s internetovým připojením, stáhnout si můžete případně mapy Here od Nokie nebo různé programy pro práci s Google Mapami.

Závěr: lepší, než jsme čekali

Windows tablety nemají dobrou reputaci. Vzhledem často ztrácejí, jsou pomalé a na kancelářskou práci drahé. Ani Lenovo ThinkPad 8 nepatří mezi levné tablety, začíná na ceně 11 000 Kč a nejvyšší verze se dostává až přes 20 000 Kč. V tomto případě je ale cena oprávněná a Lenovo dokazuje, že i Windows tablet může být dobrý a bez problému se může měřit s nejlepšími Androidy i iPady.

Mezi hlavní lákadla určitě patří kvalitní FullHD displej. Jeho kvality jsou skutečně na vysoké úrovni. V tabletu se nachází i slušný hardware a při běžné práci i hraní nenáročných her nepozorujeme žádné problémy. Konečně je tady Windows tablet, který není jenom na kancelářskou práci. Velkým plusem je i celkové zpracování, úzké rámečky kolem displeje, kvalitní materiály a zpracování a detaily v podobě diody u názvu ThinkPad nebo červené linky kolem čočky fotoaparátu. Zanedbatelný není ani kancelářský balíček MS Office 2013 pro domácnosti a studenty zdarma v případě Windows 8.1.

Nic ovšem není dokonalé a i v případě ThinkPadu 8 jsme nalezli nedostatky. Hned při prvním kontaktu si všimnete vysoké hmotnosti. Ani velká baterie navíc nezachraňuje celkovou výdrž a ThinkPad vydrží sotva jeden den. Jako kvalitní rozhodně nemůžeme označit fotoaparát a drobnou výtku bychom mohli mít i k 2 GB RAM. Při našem testu sice RAM stačila, ale je jasné, že se často pohybujete na jejím maximu. Ostatně k plné spotřebě stačí i náročnější prohlížení internetu.

ThinkPad 8 překvapil. Není dokonalý, ale je konkurenceschopný a příznivce Windows tabletů určitě zaujme. Pokud o Windows tablet s kompaktními rozměry skutečně stojíte, můžeme vám tento stroj od Lenovo doporučit. Jedná se vůbec o jeden z nejlepších Windows tabletů, který jsme testovali a vypadá to, že by se měl Android i iOS začít obávat.

Konkurence

Apple iPad mini Retina druhé nebo již třetí generace je přímým konkurentem. Pro iPad hovoří ještě vyšší rozlišení displeje, lepší výdrž, celková rychlost a optimalizace systému iOS. Potěší také lepší fotoaparát a více než dvojnásobná výdrž na jedno nabití. Cena je téměř stejná a rozhodující bude především operační systém. I když se zdá, že je ThinkPad 8 poražen na celé čáře, Windows 8.1, a v recenzi zmíněné kvality, mohou vše změnit.

Z Windows řad může útočit Acer Iconia Tab W4. Jeho cena je ovšem poloviční a je to výrazně znát. 8palcový Windows tablet je značně pomalejší, nabídne nízké rozlišení displeje a horší je i celkové zpracování. V tomto případě se skutečně bavíme o tabletu především na práci.

Acer Iconia W4 včetně klávesnice a vzhledově zajímavý Crunch Cover

Z řad Androidů útočí nejen cenou Google Nexus 7 druhé generace. Čistý Android se stará o plynulý chod. Nexus nabídne také vysoké rozlišení displeje a je výrazně levnější. Poohlédnout se můžete také po novém Nexusu 9. ThinkPad 8 je totiž s úhlopříčkou 8,3 palců na pomezí mezi těmito tablety.

Google Nexus 7 (2013)
Google Nexus 9

Z vlastních řad útočí i Lenovo. Model Miix 2 nabídne také operační systém Windows. Je navíc o polovinu levnější a téměř o 100 gramů lehčí. 2 GB RAM a čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3740 se postará o slušný chod. 8palcová obrazovka má ale bohužel rozlišení pouze 1 280 × 800 px (189 ppi).

Z 8palcových Windows tabletů je konkurentem také ASUS VivoTab Note 8 vybavený operačním systémem Windows 8.1 a profesionálním digitálním stylusem Wacom. Právě stylus a příznivější cena by mohly pro zástupce Asusu rozhodnout. Škoda, že rozlišení displeje činí pouze 1 280 × 800 px (189 ppi) a stylusem si nevychutnáte displej.

lenovo-thinkpad-8
Klady
  • MS Office pro studenty a domácnosti zdarma
  • hezký design
  • dostatek výkonu nejen na kancelářskou práci
  • FullHD displej
Zápory
  • 2 GB RAM
  • fotoaparát
  • nízká výdrž baterie
  • vysoká hmotnost
Diskuze ke článku
lord
du blít. dizajn totalny grc, v apply sa musia rehnit.
komar006
Rehnit se musí clovek především tem kalkulackam co vyrabi. Neumí nic než prihlizet fotky, maily a aplikace pro detska........
king125kg
Nevypadá to špatne. Bude to mať lte? Trocha mi vadí, že je to až 8,3" a také pretiahnutý špageto tvar.
Martin L.
u Win tabletů mi vadí výdrž... Ale třeba u nových Lenovo tabletů (ve stylu Yoga) s Win se to zlepšilo....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze