Nokia X
recenze

Nokia X

Smartphone s Androidem na finský způsob

Dříve nepředstavitelné je skutečností. Nokia se novou řadou X dostala mezi výrobce smartphonů s Androidem. Ten má u finského výrobce představovat alternativu pro skorosmartphony Asha a Nokia systém výrazně přizpůsobila. Řada X má seznámit uživatele se službami společnosti a ekosystémem od Microsoftu a připravit je například na pozdější koupi Lumie. Jak se to povedlo?

Finská Nokia, která se v současnosti již definitivně mění na Microsoft Mobile, se od roku 2011 soustředí ve svých smartphonech na platformu Windows Phone. Kvůli tomu pohřbila svůj Symbian, i předčasně zařízla MeeGo a to, že by to zkusil s Androidem striktně odmítal. Přesto „peklo zamrzlo“ a navzdory prodeji mobilní divize Nokie Microsoftu byla na barcelonském veletrhu MWC 2014 představena trojice androidových modelů z nové řady X.

Oficiální snímky Nokia X

Přestože jsou postavené na Androidu, je v tom velký háček. Telefony ve skutečnosti běží na Android Open Source Project. Obejít se tak zcela musíte bez služeb Googlu a prostředí samotného Androidu si Nokia poměrně výrazně upravila. Všechny modely sází na výrazné barvy a podporu DualSIM. Nejnižší z celé řady je Nokia X, kterou jsme testovali, u které Nokia nasadila oficiální startovací cenu 3 290 Kč.

Za zapůjčení Nokie X na testování děkujeme internetovému obchodu smarty.cz.

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka s pevným USB kabelem
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Technické parametry Nokia X

Kompletní specifikace
Konstrukce115,5 × 63 × 10,4 mm, 128,7 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 592 × 1 536), , video: 864 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:06 hodin
Dostupnostduben 2014, 3 290 Kč

Design a zpracování: pestré barvy a ostré rysy

Nokia X by se nedala označit za velký telefon. I přes čtyřpalcový displej by se mohla líbit těm, kteří nepodlehli módě velkých telefonů a hledají spíše něco kompaktního. Její rozměry jsou 115,5 × 63 × 10,4 mm a hmotnost se vyšplhala na 128,7 gramů. Díky tomu nebude mít problém s jejím nošením ani v kapsičce košile ani u džínů, kde nebudete mít při sedání problémy.

Nokia X – videorecenze

Po designové stránce nová Nokia X nezapře svou příbuznost s dalšími telefony od Nokie zejména s modelem 503. V podstatě se jedná o pravidelný kvádřík s ostrými hranami, což v černé variantě, kterou jsme testovali, obzvlášť vynikne. Právě černá nejkonzervativnější varianta se nám subjektivně nejméně líbila a výrazná zelená, kterou jsme měli také k dispozici, jí sluší mnohem víc, a navíc zelená je přeci barva Androidu. Obecně by se dalo říci, že pestré varianty spíše zaujmou mladší uživatele.

Přední straně telefonu dominuje velký displej, pod nímž je však překvapivě mnoho místa, na to, že je zde pouze jediné senzorové tlačítko. To má bílý popisek s piktogramem šipky, je nepodsvětlené a slouží k návratu zpět. Při delším podržení vás vrátí na domácí obrazovku. Nad displejem je pak šedé logo Nokia a nad ním štěrbina mikrofonu.

Na pravém boku nahoře má své místo podlouhlý regulátor hlasitosti s rýhou naznačující jeho rozdělení a pod ním je pak již jen vypínací tlačítko. Na hardwarovou spoušť fotoaparátu, na kterou jsme byli u Nokií zvyklí, však musíme zapomenout. Výrobce na ní ostatně rezignoval i u svých smartphonů s Windows Phone, kde jí do budoucna vyhradil pouze pro modely s fotoaparátem PureView.

Protější bok je holý. Na spodní hraně ve středu najdete microUSB konektor a nahoře vlevo pak má své místo konektor pro připojení sluchátek. Na zadní straně nahoře je čočka fotoaparátu, který nicméně postrádá přisvětlovací diodu a vpravo dole je štěrbina hlasitého reproduktoru.

Telefon je vyroben z tvrdých plastů, které mají matnou úpravu, ale i tak se jedná o skutečně dokonalý lapač otisků, takže vám nezbude nic jiného než leštit, leštit a leštit. Konstrukční zpracování je pak na velice dobré úrovni, nikde nic nevrže ani se nekroutí. Za to zaslouží výrobce pochvalu.

Hardware a výkon: výkonu není na rozdávání

Dalo by se říci, že po hardwarové stránce se jedná o typický low-end. Pod kapotou Nokie X objevíte, máte gigahertzový dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Play, grafický akcelerátor Adreno 203 a 512 MB RAM, ze kterých máte po spuštění k dispozici přibližně 175 MB, což je dnes již skutečně podprůměrná výbava.

Paměť telefonu má kapacitu 4 GB, což není mnoho. Navíc je rozdělena na dvě části – Interní má kapacitu 1,29 GB, z nichž po spuštění 386 MB zabírají aplikace a multimédia. Právě sem se instalují aplikace. Úložiště USB, které je prázdné, má kapacitu 1,17 GB. Nechybí však slot na microSD karty, které jsou podporovány až do kapacity 32 GB. Na kartu přitom můžete přesouvat i aplikace.

Benchmark AnTuTu se Nokii X vysmál. Získala v něm podprůměrných 7 612 bodů. Přesto to však neznamená, že byste si na ní nezahráli i nějakou hru. Nejedná se sice o žádný herní smartphone, i když máte v základu několik her nainstalovaných. Bez problému si zahrajete nejen jednoduché a nenáročné hry, ale pokud se obrníte trochou trpělivosti, rozběhnete na Nokii dokonce i Asphalt 8, i ten byl vcelku hratelný, byť se sem tam objevilo menší zaškobrtnutí. Nejvýkonnějším 3D hrám nicméně cílová skupina, pro kterou je tento telefon určen, stejně neholduje, takže v tomto ohledu o nic nepřichází.

Baterie a výdrž: jednodenní smartphone

Telefon je vybavený vyměnitelnou baterií s kapacitou 1 500 mAh. Ocenit na ní můžeme její vyměnitelnosti, ale už ne na její kapacitou, která je dnes již podprůměr. Telefon sice nemá kdovíjak žravý hardware, ale podpora dvou SIM si o svůj díl energie řekne. Papírově by měl telefon vydržet 408 hodin v pohotovostním režimu a 13 hodin 20 minut hovoru v případě 2G a 10 hodin 30 minut v případě 3G sítí. V praxi se však ukázal jako typický jednodenní telefon, který vždy večer zapojíte do nabíječky a ráno odpojíte. S jednou SIM kartou sice výdrž o něco prodloužíte, ale i v tom případě bez večerního nabíjení riskujete, že už druhý den dopoledne budete hledat zásuvku.

Ve standardizovaném testu výdrže, při kterém je na telefonu nastavena hlasitost na 50 procent, poloviční jas displeje a telefon je připojen na 3G síť a streamuje přes Wi-Fi video v kvalitě 360p (video 720p sice také spustil, ale sekalo se), vydržela Nokia X přehrávat 5 hodin a 54 minut než se vypnula. Pro srovnání Samsung Galaxy Trend Plus, který má shodnou úhlopříčku displeje, ale není DualSIM v tomto testu vydržel přehrávat, byť s videem v rozlišení 720p 6 hodin 14 minut. Jedná se tedy o průměrný výsledek. V testu nabíjení se Nokia X nabila na 80 procent své kapacity za 2 hodiny a 3 minuty. Plná stav hlásila baterie za 3 hodiny a 6 minut. U Samsungu Galaxy Trend Plus to bylo na 80 procent 1 hodinu 57 minut na plnou kapacitu 2 hodiny 48 minut.

Displej: potěší TFT IPS i automatická regulace jasu

Nokia X je vybavený 4" displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů, což dává hustotu pixelů 233 ppi. Díky tomu sice můžete při zevrubnějším pozorování zahlédnout hrubší rastr, ale při běžném používání vás to nebude nijak obtěžovat. Mnohem víc potěší, že se jedná o TFT IPS displej, takže se můžete těšit na přirozeně vypadající barvy a celkem široké pozorovací úhly. V daném cenovém segmentu určitě patří k tomu lepšímu.

Dalším parametrem, za který Nokia zaslouží pochvalu, je automatická regulace jasu. Displej je dobře čitelný i venku. Potěší, že výrobce telefonu přidal i z Lumií známé probuzení poklepáním a obrazovku Glance screen, která i na zamčeném telefonu zobrazuje čas a případné notifikace z aplikací.

Zvuk: pouze podprůměr

Zvukový projev telefonu nenadchne. Nemůžete sice u tak levného telefony čekat žádné zázraky. Podprůměrná jsou přitom především dodávaná sluchátka. Ta nezachrání ani to, že jsou v efektním červeném provedení, a bude lepší, pokud sáhnete po svých vlastních. Hlasitý reproduktor nabídne vcelku dobrou hlasitost, byť zvuk je rovněž pouze průměrný. Z přehrávače hudby se dostanete v kontextové nabídce do ekvalizéru, který je možné manuálně nastavit a obsahuje i volby zvýraznění basů a simulování 3D zvuku.

Uživatelské prostředí: Android, jak ho neznáte

Jak již bylo řečeno, Nokia X běží na AOSP (Android Open Source Project), který neobsahuje služby Googlu a firma si výrazně upravila i jeho vzhled a ovládání. Takto upravený Android si Nokia pojmenovala Nokia X software platform 1.1.

Na zamykací obrazovce se zobrazuje velký čas, den v týdnu a datum. Na domácí obrazovku se dostanete tahem prstu zleva doprava. Zatímco notifikace, které se zobrazují v podobě obdélníků s informacemi ve spodní části obrazovky, otevřete tahem zprava doleva.

Po odemčení telefonu se dostanete na domácí obrazovku, která slouží zároveň i jako menu a kromě ní je v systému už jen Fastlane. Na první pohled domácí obrazovka u Nokie X připomíná Windows Phone, kde si také s největší pravděpodobností vzala inspiraci. Postrádá střídmý styl dlaždic Windows Phone, protože ikony androidových aplikací jako takové zůstaly zachovány.

Přesto i zde existují dlaždice, které můžete zvětšovat ve dvou velikostech – kromě základního čtverce máte ještě velký čtverec. Na obrazovce jsou uspořádány do oddělených pásů a u jednotlivých dlaždic je možné změnit jejich pozadí, aby byla jejich barevnost sjednocena nebo naopak, aby vynikly odlišnou barevností od okolí.

Na rozdíl od Androidu nicméně není možné vytvářet složky a na rozdíl od Windows Phone zde existují widgety známé z Androidu. Řadit ikony musí jedině ručně. Neexistují zde volby, které by nastavili automatické řazení. Z domácí obrazovky máte rovněž přístup k vyhledávání, které prohledává nejen telefon samotný, ale i internet a dokonce i adresy v HERE mapách.

Druhá obrazovka, na níž se dostanete z domácí obrazovky tahem prstu zprava doleva, je již zmiňovaná Fastlane. I v tomto případě se nejedná nic, co bychom už u Nokie neviděli. Tentokrát se Nokia inspirovala u svých skorosmartphonů Asha. V podstatě se jedná o kombinaci notifikací, naposledy použitých aplikací, kalendáře, úkolovníku, aktualizací na sociálních sítích a další. Jednotlivé položky jsou řazeny chronologicky, kdy nejmladší je úplně nahoře. Informace z Fastlane můžete mazat buď po jedné, když na ní déle podržíte prst, nebo najednou.

V nastavení si můžete rovněž určit, co všechno se má na Fastlane zobrazovat. Není to tedy o tom, že by se vám tam automaticky zobrazovalo automaticky vše. I tak se dle mého subjektivního názoru jedná o poměrně chaotické a nepřehledné řešení.

Díky Fastlane ztratila částečně využití notifikační roletka, která zde sahá pouze do poloviny obrazovky. Kromě přepínačů pro Wi-Fi, Bluetooth, mobilní data a vypnutí zvuků, obsahuje zkratku pro přístup do nastavení, a zobrazují se zde jen systémové notifikace.

Zajímavě se Nokia vypořádala s tím, že telefon má pouze jediné tlačítko. Funkce kontextového tlačítka nahradila roletka, kterou je možné v aplikacích vytáhnout ze spodního okraje. Zde naleznete kontextovou nabídku.

Obchod: chybí i známé aplikace

Spolu s ostatními službami od Googlu chybí v telefonu i obchod Google. Nokia připravila svůj vlastní obchod, ve kterém je však zatím pouze zlomek aplikací z Google Play. Stírá se tak jedna z hlavních předností Androidu. Nokia si je toho nicméně vědoma a vyhledávání v jejím obchodě odkazuje i na další alternativní obchody a výrobce doporučuje, abyste si aplikaci stáhli někde jinde a do telefonu si jí nainstalovali z instalačního balíčku apk.

I když už si však seženete soubor apk, nemáte vyhráno. Na Nokia X Software Platform má běžet pouze 75 procent aplikací pro Android. Zbylé, které využívají služby Googlu je nutné přeprogramovat.

V praxi se například vůbec nepodařilo nainstalovat Foursquare. Najít a nainstalovat jednoduchou aplikaci Battery log, která je neocenitelná při testování výdrže a rychlosti nabíjení, si vyžádalo více než půlhodinu hledání a instalování, zatímco v Google Play by to byla otázka pár sekund.

Nicméně nemůžeme čekat, že by se v dohledné době situace nějak výrazně zlepšila. Dokud se Nokia X výrazně nerozšíří, aby začala být pro vývojáře zajímavá, nemůžeme čekat, že by se radikálně zvedl počet aplikací v obchodě nebo byly přeprogramovány ty, které nejsou podporovány.

Multimediální funkce: Mix Radio si v ČR neužijete

Multimediální funkce jsou vcelku spartánské. Na prohlížení fotografií je zde pouze základní galerie, která zvládá pouze soubory přímo v telefonu a chybí jakékoliv online propojení. Obsah můžete zobrazit jako alba nebo řazený podle umístění, či času.

Kromě obrázků se však zde zobrazují i videa, která jinak nemají svou vlastní aplikaci. V galerii si vyberete video a dáte přehrát. Jakékoli pokročilejší funkce v přehrávači však nečekejte. Je skutečně jednoduchý.

V případě přehrávání hudby již samostatnou aplikaci máte. Hudební přehrávač nabízí standardní funkce včetně zobrazení podle interpretů, alb, skladeb nebo seznamů skladeb. Mezi aplikacemi rovněž naleznete FM rádio s RDS, které využívá sluchátka jako anténu. Je zde však i hudební služba Mix Radio, která nicméně v ČR nefunguje, a není jí možné z telefonu odinstalovat.

Co se týče her, na první pohled na domácí obrazovku by se mohlo i zdát, že je telefon bohatě vybaven předinstalovanými hrami. Při bližším zkoumání nicméně zjistíte, že se ve skutečnosti jedná o pouhé demoverze her od EA, které se bez dalšího zaplacení po pár hodinách vypnou.

Fotoaparát: zázraky nečekejte

Nokia X má pouze zadní fotoaparát. Na ten přední už bohužel nedošlo, což je poměrně škoda. Fotoaparát má dnes již vcelku podprůměrné rozlišení 3,15 Mpx. Postrádá autofokus i přisvětlovací diodu. Přesto však fotoaparát nabídne i některé zajímavé funkce, jako je detekce obličeje nebo funkce panorama.

Po obrazové stránce nemůžete čekat žádné zázraky. Fotoaparát skutečně poslouží jen jako nouzovka. Přesto jsou snímky v dobrý světelných podmínkách celkem slušné. S ubývajícím světlem však jejich kvalita rychle upadá a přibývá šumu. Co se týče videa, tak na HD zapomeňte. Vybrat si můžete mezi FWVGA (854 × 480 pixelů), WVGA (800 × 480 pixelů), SD, VGA (640 × 480 pixelů), WQVGA (400 × 240 pixelů) a CIF (352 × 288 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. Vybrat si však můžete z kodeků MP4, H263, H264 pro obraz a AMRNB a AAC pro audio.

Nokia X (testovací video) – 720p, exteriér

Telefonní funkce: kontakty se synchronizují s Outlook.com

Z hlediska telefonování si u Nokie X nemohu na nic stěžovat. Kvalita hovoru byla ve všech případech dobrá. Zvuk je jasný a zřetelný a to i přes hlasitý reproduktor. Samozřejmě musíte počítat s tím, že při větším okolním zvuku budete mít problémy, protože telefon nedisponuje druhým mikrofonem pro jeho odfiltrování, ale to se u takto levného přístroje ani nedá očekávat.

Přestože telefon postrádá služby Googlu a tedy ani nesynchronizuje kontakty do Gmailu, nejste ani zde ochuzeni o kontakty v cloudu. Pouze jsou místo Gmailu v Outlook.com od Microsoftu. Se službami Microsoftu se přitom nesynchronizují pouze kontakty, ale platí to i o záznamech z kalendáře. Na druhou stranu je škoda, že zde chybí i možnost zálohy a obnovy zpráv a výpisů volání jako je tomu ve Windows Phone.

Ovládání aplikace telefon je jednoduché s čistou přehlednou grafikou. Číselník přitom zabírá většinu obrazovky, takže problém s vytáčením nebude mít ani člověk s většími prsty. Druhá záložka pak jsou klasicky poslední hovory a přes poslední se dostanete k telefonním kontaktům. Nejedná se však v tomto případě o zkratku do aplikace Lidé, ale čistě jen o výpis kontaktů v telefonu bez možnosti hledání.

Aplikace Lidé, je, jak je u Androidu zvykem rozdělena do tří záložek – místní skupiny, kontakty a oblíbené. I zde je však vlastní grafika od Nokie. Kontakty si můžete řadit podle jména i příjmení. Slučovat kontakty z různých online účtů. Ke každému kontaktu si můžete kromě jména více telefonních čísel a emailových adres přidat fotografii, celou řadu informací a i vlastní vyzvánění. Tím tak můžete i obejít skutečnost, že skupinám vlastní vyzvánění přidat nelze.

Funkce Dual SIM: 3G pouze na primárním čísle

V Indii a dalších asijských zemích jako takové jsou mezi zákazníky zvláště oblíbené telefony s funkcí DualSIM. Právě na těchto rozvíjejících trzích, kde již Nokia boduje s řadou Asha, chce uspět i s řadou X a proto všechny modely vybavila podporou SIM karet. DualSIM u Nokie X funguje jako u většiny mobilních telefonů s touto funkcí. Rychlá 3G data jsou k dispozici pouze na primární SIM kartě. Telefon přitom podporuje menší microSIM. Telefon samozřejmě můžete používat i jen s jednou SIM kartou a druhý nevyužívaný slot můžete odpojit.

Možnosti nastavení jsou standardní. Můžete si zvolit, která SIM karta bude primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či videohovorům, nebo zda se bude na to telefon stále ptát. Samozřejmě, pokud z jedné SIM kartě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.

Zprávy: klávesnice i českým swipe

Aplikace SMS a MMS, jak již napovídá její název, slouží k posílání textových zpráv. Zprávy jsou řazeny samozřejmě do konverzací. Doručenky jsou řešeny tak, že se vedle zprávy objeví poznámka „Doručeno“. Kéž by si z toho vzal Microsoft příklad u Windows Phone, kde stále ještě jsou doručenky řešeny samostatnou konverzací.

Do MMS je možné připojit celou řadu příloh, včetně fotografie z galerie, přímo pořídit fotografii, video, nahrát video nebo zvuk. Je škoda, že do ní nepřiložíte i například polohu, kontakt, poznámku nebo záznam z kalendáře. Poslat kontakt přes SMS nicméně jde alespoň z telefonního seznamu.

V editoru zpráv nechybí ani seznam smajlíků, což potěší zejména mladší uživatel. Všechny navíc potěší, že telefon automaticky ořeže text o diakritiku a nedochází tak ke zkracování zpráv. Třešničkou je pak počítadlo znaků s počtem zpráv, do kterých bude text rozdělený.

Co se týče emailu, tak Gmail v telefonu určitě nečekejte. Je zde pouze jediná aplikace na správu emailových schránek. V aplikaci můžete mít hned několik emailových schránek, včetně Gmailu nebo firemního Exchange, a přepíná se mezi nimi v záhlaví aplikace. Z Nokie Store si však pro správu svého účtu na Outlook.com můžete stáhnout i samotnou specializovanou aplikaci.

Ani Hangouts v Nokii X nehledejte. Místo toho IM obstarají předinstalovaní Skype, Viber a WeChat a ze sociálních sítí jsou zde přítomni Facebook i Twitter.

Pro psaní pak zde máte k dispozici softwarovou QWERTZ klávesnici. Psát na ní můžete buď klasicky vyťukáváním nebo tahem prstu po jednotlivých písmenech, tedy metodou swipe. Pokud máte větší prsty, budou vám v poloze na výšku připadat některá tlačítka příliš titěrná. Na druhou stranu klávesnici nechybí ani český slovník a automatické opravy pravopisu.

Organizační funkce: bez kancelářského balíku

Základem kancelářských funkcí je kalendáře. Ten v Nokii X je celkem povedený. Nabízí jednoduchou a přehlednou grafiku, i když s poněkud podivným dělením slov. Kalendář nabízí pět různých pohledů – den, týden, měsíc, agenda a dnes.

Co se týče kancelářského balíku, tak je s podivem, že v telefonu vůbec žádný není. Přitom Microsoft nabízí i pro Android svůj Office a tak bychom čekali, že jej zde předinstaluje. To je možné vnímat jako dost podstatnou slabinu. Stejně tak nám zde od Microsoftu chybí i klient pro internetové úložiště One Drive.

Z dalších funkcí bychom zde mohli zmínit ještě opakovaný budík, kalkulačku, správce souborů a správce stahováním, ale třeba poznámkovník zde také chybí.

GPS a navigace: potěší HERE mapy

Nokia X je samozřejmě vybavena GPS, které pro zpřesnění polohy používá A-GPS a informace o Wi-Fi sítích. Co se týče rychlosti nalezení polohy, tak je Nokia X vcelku rychlá. Polohu nalezne i v místnosti na volném prostranství to trvá do deseti vteřin. Po zafixování polohy jí také poměrně dobře drží a v každém případě vás dovede, kam potřebujete.

Kromě dalších služeb od Googlu v Nokii X chybí samozřejmě i Google Maps. To však v tomto případě vůbec nevadí, protože zde máte k dispozici mapy a navigaci HERE, která patří k jednomu z velkých taháků na Windows Phone. Mapy je možné samozřejmě stáhnout přímo do telefonu a uložit na microSD kartu, takže se můžete navigovat offline. Pro vyhledávání nicméně online být musíte a méně příjemné je i to, že se zdarma můžete navigovat pouze v jediné zemi. To však neplatí na vyhledání tras.

Data a internet: nechybí ani rychlá mobilní data

Nokia X z rychlých mobilních dat disponuje HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s. Kromě toho zde samozřejmě nemůže chybět Wi-Fi, které je zde ve verzích 802.11 b/g/n a podporuje i funkci Wi-Fi hotspot. Dále je zde už jen Bluetooth 3.0 s A2DP a HS. S NFC ani LTE vzhledem k zaměření telefonu nemůžete počítat. Přes kabel připojíte telefon pomocí portu typu microUSB 2.0.

Ani na prohlížení internetu nemáte v telefonu standardní prohlížeč z Androidu, ale Nokia použila svůj vlastní Nokia Browser. Na domácí obrazovce máte seznam odkazů, o nichž se výrobce domnívá, že by pro vás mohly být důležité. Prohlížeč zvládne i více oken a je obstojně rychlý. Kromě něj je zde předinstalovaná i Opera, která si rovněž poradí s více okny a je vcelku rychlá. Ocenit u ní musíme režim off-road, který zmenšuje objem přenášených dat. Ani jeden z prohlížečů si však neporadí s flashem.

Závěr

Amazonu se se svým výrazně upraveným Androidem daří, v případě Nokie jsem však víceméně na vážkách. Přestože Nokia X, pokud na ní budeme nahlížet optikou nenáročného uživatele, není vyloženě špatný telefon, doporučit její koupi za současné situace nemohu.

Zájemci o služby Microsoftu udělají lépe, pokud raději sáhnou po Nokii Lumii 520. Ta nejen, že vychází levněji než Nokia X, u které byla nasazena startovací cena 3290 Kč, ale v létě dostane oficiálně Windows Phone 8.1 a služby Microsoftu jsou v ní mnohem lépe integrovány. Uživatelé, kteří již mají alespoň minimální zkušenost s Androidem zase mohou odradit chybějící služby od Googlu a nedostatek aplikací v obchodě.

Nokia X by mohla zaujmout už jen díky své podpoře DualSIM jedině za předpokladu, že by se její cena pohybovala kolem dvou tisíc korun. Pak by se dal odpustit i ten slabší hardware, nijak zářivá výdrž a fotoaparát jen do počtu.

Konkurence

Za konkurenci pro Nokia X bychom mohli považovat větší Nokii XL, která je rovněž DualSIM. Ta nabídne už pětipalcový displej, byť se shodným rozlišením 800 × 480 pixelů, díky čemuž nicméně utrpěla jemnost displeje. I v tomto případě použil výrobce dvoujádrový Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na 1 GHz doplněný, který je však doplněný 768 MB RAM. Interní paměť je rovněž 4 GB a microSD karta podporuje maximální kapacitu 32 GB. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx s autofokusem a přisvětlovací LED diodu. Navíc dostal i přední dvoumegapixelovou kameru. O napájení se stará vyměnitelná baterie s kapacitou 2000 mAh. Nokia XL se na českém trhu prodává za 4289 Kč.

Mnohem lepší alternativou je tak již zmiňovaná Nokia Lumia 520, která se na českém trhu oficiálně prodává za 2990 Kč. Lumia 520 nicméně neběží na Androidu, ale na Windows Phone. Stejně jako Nokia X disponuje čtyřpalcovým displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz a 512 MB RAM. Proti Nokii X však nabídne díky odladěnějšímu systému mnohem svižnější reakce. Interní paměť má pak kapacitu 8 GB a nechybí ani slot pro microSD karty. Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, i když mu také chybí autofokus a přisvětlovací dioda.

Podporu DualSIM na rozdíl od Lumie 520 nabídne, až se dostane na český trh, nedávno představená Nokia Lumia 630 s Windows Phone 8.1. Ta nabídne 4,5“ IPS displej s rozlišením 854 × 480 pxïxelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, interní paměť o velikosti 8 GB se slotem pro microSD kartu a pětimegapixelový fotoaparát.

Z DualSIM smartphonů s Androidem bychom jako alternativu mohli vybrat například Alcatel OneTouch IDOL Mini, který na 4,3" displeji disponuje rozlišením 854 × 480 pixelů. Dvoujádrový procesor je taktovaný na 1,2 GHz a doplňuje jej 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a nechybí ani slot pro microSD karty. Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a nabídne i autofokus a přisvětlovací LED diodu. Alcatel OneTouch 6012D IDOL Mini naleznete v českých internetových obchodech za v průměru 3500 Kč.

Z Alcatelů bychom mohli vybrat ještě Alcatel OneTouch POP C3, který má stejně jako Nokia 4" displej s rozlišením 800 × 480 pixelů. Uvnitř najdete dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 512 MB RAM a 4 GB interní paměť rozšiřitelnou pomocí microSD karty. Fotoaparát bez autofokusu a přisvětlovací LED diody má rozlišení 3,2 Mpx. V českých internetových obchodech se tento model prodává v průměru za 2490 Kč.

Méně značkovou alternativou je rovněž Gigabyte GSmart Aku A1 s 4,5" displejem s rozlišením 854 × 480 pixelů, který se může pochlubit dokonce čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 1 GB RAM a vnitřní pamětí 4 GB se slotem na microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a přední kamera 0,3 Mpx. Jeho cena se v českých intenrtových obchodech pohybuje kolem tří tisíc korun.

Od Gigabyte můžete sáhnout i po modelu Gigabyte GSmart Roma R2, který nabídne 4" IPS displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM, interní paměť 4 GB se slotem na microSD karty a pětimegapixelový fotoaparát. V českých internetových obchodech za něj zaplatíte v průměru 3 490 Kč.

Dalším konkurentem s cenovkou v průměru kolem tří tisíc korun je i Prestigio MultiPhone 5450 DUO. Je vybavený 4,5" TFT TN displejem s rozlišením 854 × 480 pixelů. Unitř se skrývá dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz a 512 MB RAM. Jinak je zde interní paměť o velikosti 4 GB, slot na microSD kartu a pětimegapixelový fotoaparát.

Z renomovanějších značek můžeme pak zmínit ještě Sony Xperii E1 dual, která se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 4 300 Kč. Sony má nicméně pouze 4" TFT TN displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4GB interní paměť s podporou paměťových karet a pouze třímegapixelový fotoaparát bez přisvětlovací LED diody.

Za zapůjčení Nokie X na testování děkujeme internetovému obchodu smarty.cz.

nokia-x
Klady
  • kvalitní mapy a navigace Here
  • Glance Screen
  • DualSIM
  • povedený operační systém
  • kvalitní dílenské zpracování
  • design
Zápory
  • navigace zdarma pouze v jedné zemi
  • pouze 512 MB RAM
  • malá výdrž akumulátoru
  • pomalé reakce
  • vysoká cena
  • chybějící služby od Googlu
  • málo aplikací v obchodě
  • nepodsvětlené tlačítko zpět
Diskuze ke článku
Sibstr
Prostě bych to shrnul: vykašlete se na Nokii X a kupte si levnější a lepší Lumii 520.
Michal
To je sranda, jak udělali co největší shit a android sprznili, co nejvíc to šlo, aby se to náhodou neprodávalo líp jak lumie, jejichž prodeje klesají.
Tohle si koupí leda blázen, ať to přidávaj u kasy k rohlikům.
Lukáš Müller
Lukáš Müller
Opravdu nema Lumia 520 automaticke zaostrovani? Protoze ta moje ma.
nefir
Jak může pro redaktory, kteří se prezentují jako 'odborníci' v dané oblasti, trvat půl hodiny hledání a stažení nějaké aplikace, která je k dispozici zdarma. Působí to na mne tak, že dotyčný recenzent se v této oblasti zřejmě neorientuje až tak dobře.

Postup je věru jednoduchý.

1. Na PC v oblíbeném prohlížeči otevřu Google obchod ( http://play.google.com )
2. V obchodě vyhledám požadovanou aplikaci ( Battery Log )
3. Zkopíruji URL odkazující na danou aplikaci
4. URL vložím do APK downloaderu ( http://apps.evozi.com/apk-downloader/ )
5. Voila - do PC stahuji APK přímo z Google play.

Pro méně zdatného uživatele otázka jedné minuty, včetně přenosu do telefonu. Navíc je jistota, že se jedná o nejnovější 'čistou' verzi přímo z GPlay.

Další tip:
Nokia má v provozu online nástroj pro ověření kompatibility aplikací. Najdete jej na adrese http://developer.nokia.com/nokia-x/analyse/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze