Nokia Lumia 900
recenze

Nokia Lumia 900

Finský křižník připlouvá

Otestovali jsme nejvybavenější Nokii letošního prvního pololetí. Vyplatí si za ni připlatit oproti Lumii 800? Jakou má novinka výdrž na baterii a jak se povedl displej s velkou úhlopříčkou, průměrným rozlišením, ale maticí RGBs? Zlomit vaz jí může vysoká cena a nemožnost updatu na Windows Phone 8. Jaká tedy nová finská vlajková loď je a jak si vede v porovnání s konkurencí?

Nokia Lumia 900 by měla mít ty největší ambice. Prozatím totiž patří mezi nejvybavenější zařízení finského výrobce. Sama Nokia doufá, že jeho novinka udělá díru do světa a pozvedne stagnující, či dokonce klesající prodeje. Těžko říct, zda bude mírně nadprůměrná výbava stačit k úspěchu. Telefon se začal prodávat již před několika měsíci v USA, kde se dlouhodobě drží na špičce nejprodávanějších telefonů, přitom cena 100 dolarů je stejná, jako u mnoha dalších konkurenčních přístrojů. Bude slavit podobný úspěch i v Evropě?

TIP: přečtěte si recenzi Nokie Lumia 900 a Nokie Lumia 800

Nokia Lumia 900 - oficiální fotografie

Novinka přichází s již osvědčeným jednojádrovým 1,4 GHz procesorem, Adrenem 205 a 8Mpx fotoaparátem, jehož optika se pyšní vysokou světelností. Vše je pod záštitou nejnovější verze systému Windows Phone 7.5 Refresh. Na druhou stranu mnozí namítají, že za takto vysokou cenu prodává Nokia loňský hardware. Slabinou je omezená paměť, nižší rozlišení displeje i nemožnost aktualizovat na Windows Phone 8 (místo toho bude připraven update na Windows Phone 7.8). Vyplatí se tedy Lumii 900 kupovat? Jaká je v porovnání s dalšími špičkovými telefony od konkurence?

Technické parametry Nokia Lumia 900

Kompletní specifikace
Konstrukce127,8 × 68,5 × 11,5 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 APQ8055, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 830 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 14 000 Kč

Obsah balení

  • nabíječka
  • microUSB datový a nabíjecí kabel
  • pecková sluchátka
  • prospekty a návody

Prodejní balení je opravdu strohé a pouze základní - chybí pouzdro, lepší sluchátka i jiné exkluzivní příslušenství

Nokia Lumia 900 – videopohled

Rozdíly oproti Nokii Lumia 800

  • Větší úhlopříčka displeje 4,3 palce a lepší matice RGBs
  • Vyšší kapacita baterie Li-ion 1830 mAh
  • Přední fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx u Lumie 900
  • Rychlejší data HSPA+ až do rychlosti 42 Mb/s
  • Jiný čipset procesoru Qualcomm APQ8055
  • Jiné řešení slotu pro MicroSIM kartu
  • Větší rozměry a vyšší hmotnost 160 gramů
  • Přítomnost gyroskopu u Lumie 900

Nokia Lumia 800 - oficiální fotografie

Recenze Nokia Lumia 800 – Otevíráme finská okna

Design a konstrukce: pevné unibody

Z mého pohledu by si design Nokie Lumia 900 zasloužil nějakou invenci či nápaditost. Opět se setkáváme se stejným designem a konstrukčním zpracováním ve stylu unibody těla, kdy je celé tělo zhotoveno z jednoho celistvého kusu polykarbonátového těla. S tímto řešením přišla Nokia N9, štafetu si poté převzala Lumia 800 a novinka ji zdědila s drobnými změnami. Jak jsem naznačil, celé tělo je vyhotoveno z jednoho kusu polykarbonátu. Ve vlastnostech tohoto speciálního plastu můžeme najít například mimořádnou pevnost, tepelnou odolnost nebo stálost barevného provedení. Časem tak nedojde k odírání barev ani jejich narušení.

Nokia Lumia 900 je v bílé barvě opravdu elegantní a krásná zároveň

Vzhled Nokie Lumia 900 je elegantní, ale hodně závisí na zvolené barevné variantě. Jinak lze pohlížet na elegantní bílou verzi a jinak na černou verzi. My máme Lumii 900 v redakci navíc ve speciální edici Temný rytíř povstal, kterých je na světě pouze 1 000. Ta se od standardní verze odlišuje přítomností loga na zadní straně krytu. Černá verze mi nepřijde moc zajímavá a je poměrně fádní. Pokud jsem se v okolí zeptal na názory týkající se designu a samotného barevného provedení, ohlasy byly většinou mírně pozitivní. Zkrátka, v černé variantě telefon nikoho neoslní ale naopak, zastánci konzervativního a neutrálního designu zaplesají. Naopak bílá lesklá verze se líbí takřka všem a telefon je velmi elegantní a hezký na pohled. Lumia 900 je kromě černé a bílé k dispozici ještě v modré verzi, která osloví zřejmě spíše mladší uživatele.

V praxi polykarbonátové plasty telefonu dodávají pocit pevnosti a uživatel nabyde pocitu, že v ruce drží kus dobře zpracovaného telefonu, kde se nic neprohýbá a nevrže. Plast je opravdu pevný a ani při vyvinutí sebevětšího tlaku nedošlo k prohnutí plastu. Bohužel ve středu, kolem stříbrné obruby lemující fotoaparát docházelo k povrzávání a skřípání. V redakci jsme zkusili promačkání kolem tohoto lemu i na dalších dvou Lumiích 900 a jich se problém netýkal. Nejedná se tak o vlastnost, nýbrž záležitost konkrétního kusu a před koupí toto doporučuji vyzkoušet. V případě černé a modré verze je polykarbonát zdrsněný (drsnější povrch, než u Lumie 800), kdežto bílá varianta je lesklá a hladká.

Nokia Lumia 900 - černá barva je spíše konzervativní a neutrální

V ruce se novinka poměrně dobře drží, a to i díky zaoblení boků a prohnutí zadní části telefonu. Rozměry 127,8 x 68,5 x 11,5 mm už ale odešlou telefon mezi větší zařízení. Zamrzí vyšší hmotnost 160 gramů. Větší rozměry a hmotnost tak nemusí vyhovovat například ženám, které raději zvolí menší a lehčí Lumii 800 s velmi podobnými parametry. Jak můžete vidět z tabulky níže, Lumia 900 je oproti konkurentům nejtlustší a nejtěžší, což je opravdu škoda.

Mobilní telefony Rozměry Hmotnost
Nokia Lumia 900 127,8 x 68,5 x 11,5 mm 160 gramů
Motorola RAZR 130,7 x 68,9 x 7,1 mm 127 gramů
Samsung Galaxy S II 125,3 x 66,1 x 8,5 mm 116 gramů
LG Prada 3.0 127,5 x 69 x 8,5 mm 138 gramů
Sony Xperia S 128 x 64 x 10,6 mm 144 gramů
HTC One S 130,9 x 65 x 7,8 mm 119,5 gramů

Ovládací prvky jsou stejně jako na Lumii 800 uspořádány na pravé straně. Zde nalezneme klávesu pro vypnutí/zapnutí telefonu, spoušť fotoaparátu a klávesy pro ovládání hlasitosti. Všechny klávesy jsou poměrně tuhé s jistou odezvou. Jejich provedení naznačuje, že se jedná o pochromovaný plast, ale ruku do ohně bych za to nedal. Spodní část si pro sebe zarezervoval reproduktor.

Vrchní část je útočištěm pro microUSB konektor a sluchátkový 3,5 mm hudební jack konektor. Své místo tu má i mikrofon pro eliminaci nežádoucích ruchů během hlasového hovoru a záslepka pro manipulaci s microSIM kartou. Její „šuplík“ nelze jen tak vyndat a musíme použít pinzetu či svorku, kterou najdeme v balení. Zjevná inspirace řešením u iPhonu 4S se nezapře a je to škoda, protože se jedná u Applu a nyní i u Lumie 900 o nepraktické řešení.

A tou nejzajímavější části je samozřejmě přední část, kde najdeme dotykový displej s úhlopříčkou 4,3 palce. Je to mimochodem největší displej, který u telefonu Nokia použila. Ochranné sklo Gorilla Glass již bohužel není po stranách zkosené, jako tomu bylo u Nokie N9 a Lumie 800, ale zcela rovné. Zajímavý a v praxi velmi příjemný designový prvek Lumie 800 se tak zde bohužel nekoná a přední strana tak působí klasičtěji. Dotykový displej je ale lemován vyvýšeným plastovým lemem, který by měl zabránit tomu, aby došlo k poškrábání skla při položení telefonu displejem dolů.

Ve spodní části přední části jsou tři podsvícené senzorové klávesy, kterým nechybí vibrační odezva. V horní části je pak velmi kvalitní 1,3 Mpx kamera pro videohovory a pořizování vlastních autoportrétů. Vedle ní jsou pak senzory pro regulaci jasu a senzor blízkosti sloužící pro uzamčení displeje při hlasovém hovoru.

Prohlídku telefonu zakončíme u zadní strany, pod kterou se nachází baterie, kterou vzhledem k unibody konstrukci nelze vyjmout. Designově velmi pěkně vypadá stříbrný lem uprostřed jinak čisté zadní plochy, obklopující optiku fotoaparátu a LED diodu. Stříbrný lem je ovšem pouze nastříkaná barva nanesená na plastu a rozum mi v tomto případě zůstává stát nad tím, proč výrobce nezvolil kov místo laciného plastu. Opakuje se totiž stejná situace, jako u Lumie 800, kdy během krátké doby vykazuje stříbrný plast škrábance a je v podstatě nemožné mít při běžném používání tuto plochu nepoškozenou, aniž byste používali obal. U takto drahého telefonu je to více než na pováženou. Jsem rád alespoň za to, že optika fotoaparátu je zapuštěná a její poškrábání tak nehrozí. Pod stříbrným lemem najdeme poslední prvek v podobě loga Batmana. Toto logo se ovšem týká pouze speciální edice k filmu Batman Temný rytíř povstal a běžně má Lumia 900 tuto část zcela prázdnou.

Porovnání bílé a černé varianty (edice Batman temný rytíř povstal), která varianta se vám zamlouvá víc?

Baterie a výdrž: silná baterie určuje krok

Největším lákadlem Lumie 900 je nadprůměrná kapacita použité Li-Ion baterie, konkrétně 1830 mAh. To je oproti Lumii 800 s 1450 mAh velký rozdíl a i přes větší displej by to mělo zaručit lepší výdrž. Obecně se telefony s Windows Phone systémem vyznačují nadprůměrnou výdrží. K novince jsem tak přistupoval s očekáváními, že dosáhnu při intenzivním používání výdrže přinejmenším celé dva dny. Po zhruba deseti cyklech se výdrž ustálila na jednom a půl dni klasického, mírně náročnějšího používání.

V tomto režimu jsem telefon využíval především k neustálé synchronizaci e-mailových zpráv, poslal jsem zhruba 30 textových zpráv denně a neustále jsem používal GPS skrze aplikaci Foursquare. Telefon byl připojen přes 3G. Internetové stránky jsem prohlížel spíše sporadicky (cca 30 minut denně) a hudební přehrávač jsem využíval jen minimálně. Sem tam jsem pořídil i nějakou fotografii.

Při střídmém používání, zahrnujícím především hlasové hovory a textovou komunikaci a občasné využití multimédií dosáhne novinka výdrže přesahující dva dny, v extrémním případě i tři dny.

Zvuk: něco tomu chybí

Lumia 800 svým zvukovým výstupem z reproduktoru neudělala díru do světa. Položil jsem si tak v duchu otázku, zda Lumie 900 přinese v tomhle ohledu nějaké zlepšení. Nepatrné zlepšení je znát, a to hlavně po stránce kvality. Přítomny jsou nově vcelku ucházející basy, ale výstup z reproduktoru by snesl mnohem vyšší hlasitost. Díky tomu sice je reprodukce i na nejvyšší hlasitost stále kvalitativně dostačující, ale Lumia 900 není nijak hlasitý telefon. Snad to softwarový update vyřeší.

Druhou kapitolou je zvukový výstup do sluchátek. Po připojení vlastních kvalitních sluchátek Yamaha CX60 jsem sice postrádal větší dynamiku i razanci, hlasitost ovšem byla dostačující a zvuk je celkově dobrý. Pokud jej ale porovnám například s Galaxy S III, vyhraje korejský konkurent. Nokia dodala v balení k telefonu běžná pecková sluchátka, která nejsou nijak kvalitní a ani je nerozbalujte. Nokia i ostatní výrobci (včeně Samsungu u Galaxy S III) by se měli stydět, když k takto drahému telefonu přibalí laciná a nekvalitní sluchátka.

Displej: ideální zobrazení

Mezi nejsilnější zbraně dnes prodávané Lumie 800 patřil kvalitní displej. Lumia 900 nebude z tohoto standardu nijak vybočovat. Její displej povyrostl na úhlopříčku 4,3 palce, ale disponuje stále identickým rozlišením 800 x 480 bodů. Nabídne ale lepší matici RGB a i přes pro někoho možná slabší rozlišení není rastr tak zjevný a obraz není kostičkovaný. Celkově tak je zobrazení dostatečně jemné a srovnatelné například s displejem u Samsungu Galaxy S II, který nabídne stejné rozlišení, úhlopříčku i technologii displeje.

Práce se šuplíčkem pro microSIM kartu vyžaduje přiložené příslušenství, s vlastní pomocí si uživatel nevystačí

O kvalitní zobrazení se stará AMOLED technologie, která vyniká živostí a saturací barev, dále obohacena o technologii ClearBlack, která se stará o velmi věrohodné zobrazení černé, což se v praxi opravdu pozitivně projevilo. Nokia slibuje také velmi kvalitní antireflexní vrstvu a polarizační sklíčko. Tato sestava pak znamená, že displej se vyznačuje parádními zobrazovacími schopnostmi. Černá je opravdu černá, podání bílé je přímo vzorové a čitelnost na přímém slunci ukázková. Ani na ostrém slunci jsem nezaznamenal větší problém s přečtením obsahu na displeji.

Samotný displej je dále chráněný nepoškrabatelným sklem GorillaGlass. I přes tuto „pojistku“ jsem na displeji zaznamenal mikroskopické škrábance. Příkladně dobré jsou i pozorovací úhly.

Hardware

Hardwarová oblast příliš nenadchne technicky zaměřené uživatele, pro běh operačního systému Windows Phone 7.5 však více než dostačuje a kvůli omezením Microsoftu ani lepší být nemůže. Novinka nepřichází s žádným překvapením ani nemá ambice stát se technologickou lahůdkou. Použitý jednojádrový procesor Qualcomm APQ8055 nepatří mezi nejmodernější a dech nevyrazí ani 512 MB interní paměť RAM. U telefonu za 14 tisíc je kuriózní přítomnost zastaralého akcelerátoru Adreno 205, jež měl premiéru někdy v roce 2010. Očekávali bychom alespoň Adreno 220. Interní paměť nabízí 13,86 GB místa. Slot na paměťové karty není přítomen.

Uživatelské prostředí: jednoduchost, výkon i rychlost

Novinka přichází s nejnovější verzí systému Windows Phone 7.5 Refresh (Tango). Tato verze nepřináší žádné převratné změny a novinky a stále zachovává nejdůležitější aspekty tohoto OS. Mezi jeho největší klady patří důraz na jednoduchost, přehlednost a výkon spolu s rychlostí. Všechny tyto rysy jsou beze zbytku přítomny.

Software telefonu je velmi dobře vyladěný. Celé prostředí je velmi rychlé a svižné. Se sekáním nebo zpomalením jsem se za dobu používání nesetkal. Rychlostí prováděných úkonů se telefon může rovnat jiným, lépe hardwarově obdarovaným zařízením a mnohá dvoujádra nebo čtyřjádra by Lumii 900 mohla rychlost, s jakým jednotlivé úkony provádí, závidět.

Hlavní obrazovka skládající se dlaždic. Ty mohou mít různé barevné provedení.

Největším příznačným rysem systému jsou živé dlaždice. Hlavní obrazovka se skládá z dlaždic, které mohou být statické i animované. Změna jejich velikosti přijde až s novou verzí systému 7.8, na kterou bude možno Lumii 900 aktualizovat. Na tuto obrazovku si můžeme připnout jakoukoliv aplikaci a jednotlivé dlaždice libovolně přesouvat, fantazii nejsou kladeny žádné meze. Dlaždice také zobrazují počet nových události, které jsou zobrazovány číselným označením, případně (jako například Twitter a další) rovnou zobrazí novou aktualizaci. Některé dlaždice trvale zobrazují informace (svátky, kalendář apod.) a mohou se i přetáčet. V případě počasí tak vidíte aktuální stav a po přetočení dlaždice také předpověď na další den. Takto to funguje u mnoha aplikací i třetích stran. Kliknutím na horní lištu se zobrazí stav signálu sítě, režim zvuku, hodiny, aktivní bezdrátové sítě a stav GPS.

Trochu ale chybí centrum upozornění, jako u Androidu, iOS nebo Symbianu a dalších platforem. Vše se ukazuje pouze v dlaždicích, a to například včetně zmeškaných hovorů, e-mailů nebo zpráv. Tyto dlaždice však máme většinou zcela nahoře, takže zde problém nenastává. V případě méně používaných aplikací, jejichž dlaždice máme naskládány dole, nám však může nějaká novinka uniknout, pokud nebudeme poctivě vždy rolovat celou úvodní obrazovkou až dolů. Naštěstí stav některých událostí je zobrazován i při uzamčené obrazovce ve spodní části. Pro uzamykací obrazovku můžeme navolit také libovolnou tapetu.

Windows Phone podporuje také push notifikace, kdy telefon na přijatou událost upozorní v malém pruhu v horní části (SMS, CNN/BBC zpráva, Foursquare check-in, nový Tweet, akce na Facebooku a podobně). Pokud budeme rychlí a stačíme na tento pruh kliknout, telefon nás k dané události okamžitě navede, jinak se nenávratně ztratí. Všechny aplikace jsou zařazeny na druhé obrazovce ve formě abecedního seznamu aplikací. Rolování mezi aplikace zde je taktéž rychlé. Pokud máte aplikací více, lze mezi nimi velmi rychle fulltextově vyhledávat nebo rychle skočit na určité písmenko. Podržením prstu na dané aplikace nám vyjede možnost připnutí aplikace na úvodní obrazovku, hodnocení aplikace či její odinstalace.

Nezbytnou, ne-li povinnou součástí každého systému, by měl multitasking. Ani v systému Windows Phone nesmí chybět. Jeho funkčnost ale není dotažena do úplného konce. S blaženým úsměvem na rtech vzpomínám na propracovaný multitasking v systému MeeGo nebo v Symbianu. V porovnání s ním totiž působí multitasking v případě novinky jako chudý příbuzný.

Dlaždice mohou mít několik barev a seznam aplikací

Pro přepnutí mezi aplikacemi stačí podržet šipku zpět, načež se nám ukáží náhledy posledních aplikací. Přepínat se ale lze pouze mezi posledními šesti běžícími aplikacemi, ostatní je nutno spouštět z menu znovu. Ne všechny aplikace je navíc možné minimalizovat. Ty, které to nepodporují, se vždy načítají znovu, i když se do nich přepneme skrze multitaskingovou nabídku. Po delší nečinnosti se některé aplikace ukončí a některé běží na pozadí stále. Multitasking je tak u Windows Phone použitelný výborně, když si chcete z nějaké aplikace odskočit vykonat něco jiného, ale pro dlouhodobější přepínání mezi všemi běžícími aplikacemi se příliš nehodí.

Co do přehlednosti a jednoduchosti je systém Windows Phone asi nejvíce „user friendly“ systémem na trhu. Vše je jednoduché. I uživatel laik či amatér se během krátké chvilky zorientuje. Ovšem některé nastavení jsou tam, kde bychom je nehledali. Například chtěl bych vypnout zvuk spouště fotoaparátu. Má intuice mě navede do nastavení – fotoaparát. Kdeže, musím jít do zvuků. Logické to sice je, ale uvítal bych, aby nastavení týkající se fotoaparátu bylo v nabídce fotoaparátu. Proč je to takto rozházené?

Úvodní obrazovka a multitasking

Co mě vadilo, bylo i strohé nastavení zvuků telefonu. K dispozici je pouze tichý režim bez vibrací, pouze vibrace, pouze zvuk a vibrace a zvuk. Vibrace však musíme vypínat a zapínat složitě v nastavení. Změnu hlasitosti a typu indikace můžeme provádět i pomocí dvojklávesy hlasitosti. V téhle oblasti jsem se pozastavil nad absencí možnosti hlasitosti pro jednotlivé úkony. Nelze nastavit hlasitost budíku, e-mailů, multimédií nebo vyzvánění samostatně. Hlasitost je ovládaná centrálně a to mnohdy nevyhovuje.

Prostředí telefonu může být obohaceno o barevná témata, přičemž na výběr je 11 barevných podob. Navíc si můžeme zvolit i černé či bílé pozadí. Bílé pozadí se ale negativně projevuje na zvýšeném odběru energie a doporučuji používat spíše černé pozadí s barevnými dlaždicemi. Pokud zvolíme například zelené téma, tak se toto nastavení projeví ve všech oblastech telefonu a především na barevné úpravě dlaždic úvodní obrazovky.

Fotoaparát: světelná optika nejenom na papíře

Výrobce při uvedení novinky uvedl, že fotoaparát by měl být kvalitnější, než u Lumie 800. Ať je tomu tak či onak, nelze upřít některé změny pozitivního rázu, a to nejen u hlavního fotoaparátu. První viditelnou změnou oproti Lumii 800 totiž je přítomnost přední kamerky pro videohovory, po které jistě prahne řada uživatelů. Ta je navíc velmi kvalitní a její rozlišení se zastavilo na 1,3 Mpx. Disponuje navíc širokoúhlou optikou a umožňuje pořizování nahrávek v rozlišení až 720p. Produkované snímky jsou velmi kvalitní a přední kamera u Lumie 900 patří mezi nejkvalitnější napříč mobilními telefony.

Nyní obraťme list a přejděme k tomu hlavnímu. Jistě vás bude zajímat, jak si vede 8 Mpx fotoaparát s velmi světelnou optikou f/2.2 věhlasného výrobce Carl ZeissTessar. Na bojišti obrazovou kvalitu řadím spíše do průměru, případně mírného nadprůměru. Žádné zázraky se rozhodně nekonají a na trhu nalezneme i lepší fotomobily. Automatika má velmi často problémy se správným vyvážením bílé, za denního světla snímky vykazují větší hladinu šumu než je obvyklé a ostrost snímků by mohla být lepší. Úroveň detailů výrazně klesá se vzdáleností fotografované scény.

Prostředí fotoaparátu

Věhlasné ódy nebudu skládat ani makro snímkům. Takřka nemožné je zaostřit na drobnější předměty a fotoaparát spíše pořídí snímek, když zaostříme dotykem než hardwarovou klávesou. Ani zaostřovací vzdálenost není nejmenší. Celkově Nokia Lumia 900 nefotí vůbec špatně a většinou pořídí ostré, hezké a kvalitní snímky. Většinu uživatelů bez problémů uspokojí. Na vrchol však svými výsledky nedosahuje, což je škoda. Budeme si muset počkat na Lumii s PureView technologií…

Výhodou je, že snímky můžeme pořizovat buď pomocí hardwarové dvoupolohové spouště, kterou řada výrobců už zavrhla, nebo libovolným dotykem na plochu displeje. Dojde k automatickému zaostření a následnému vyhotovení snímku. Nabídka nastavení fotoaparátu je jednoduchá ale nic důležité nechybí. Volit můžeme mezi zaostřovací režimy, nastavení citlivosti ISO, vyvážení bílé, korekci expozice, efekty nebo frekvencí blikání.

Co se týče LED diody, ta je velmi výkonná. Dokáže si poradit s blízkou i vzdálenou scénou. Povaze této scény pak přizpůsobí intenzitu svého blesku. Noční snímky s deaktivovaným bleskem jsou nadprůměrné kvalitní. Na čemž lví podíl nese zásluhu i objektiv s vysokou světelností.

Pořizování videí je v rozlišení 720p čili 1280 x 720 bodů, při snímkovací frekvenci 30 fps. Výsledná videa se chlubí velmi dobrou kvalitou, a i když konkurenční vlajkové lodě nabídnou FullHD rozlišení, mnoha uživatelům bude dostačovat spíše 720p s velmi dobrou kvalitou.

Snímky pořízené s pomocí LED blesku

Snímky pořízené přední kamerou

Nokia Lumia 900 (testovací video) – 720p, exteriér

Nokia Lumia 900 (testovací video) – interiér, 720p

Nokia Lumia 900 (testovací video) – 720p, exteriér

Multimediální funkce: bez Zune ani ránu

V multimediální oblasti jsem z novinky tak nějak rozpačitý. Nevím, zda v mém případě převládají pozitivní nebo negativní dojmy. S jistotou mohu tvrdit, že konkurence nabízí podstatně více muziky za stejnou cenu. Na každém rohu nás čekají kompromisy, negativa i vlastnosti, se kterými nic nezmůžeme.

Budu konkrétní a začnu u hudebního přehrávače. Ten podporuje pouze nejrozšířenější formáty mp3 a wma. Podporu bezdrátového formátu Flac či jiných formátů nemůžeme očekávat. Prostředí přehrávače je moderní a nazývá se Hudba a Video. V prostředí přehrávače mi ale vadily zbytečné velké popisky, které tak zaplňovaly místo, které mohlo být efektivněji využito. To je ale daň za prostředí Metro, které občas takto místem plýtvá.

Xbox Live je herním centrem, kde uživatelé mohou stahovat hry a poměřovat své skóre s ostatními hráči

Po funkční stránce bych uvítal například změnu vzhledu. Přes co se nepřenesu, je absence ekvalizéru nebo jiných hudebních přednastavení. Praktické naopak je, že při spuštěném přehrávači jej můžeme ovládat i při uzamčené obrazovce skrze widget. Právě přehrávanou skladbu při uzamčené obrazovce můžeme postavit, přeskočit zpět nebo na další. V průběhu přehrávání skladby se zobrazí její název a autor. Ve standardním režimu přehrávání nechybí možnost opakování jedné skladby, celého alba nebo náhodný výběr písní. Kliknutím na „srdíčko“ ji označíme jako oblíbenou. Jednotlivé skladby jsou řazeny podle ID3 tagů, ale pro nahrání hudby do telefonu budete potřebovat PC program Zune.

Videopřehrávač je velice jednoduchý a schází mu propracované možnosti a volby. Zastoupeny jsou formáty 3gp a mp4. Ostatní formáty musíme „prohnat“ programem Zune, který je automaticky převede do příslušného formátu, se kterým si telefon poradí. Uživatel se tak sice nemusí o nic starat a vždy mu bude vše fungovat, ale na druhou stranu je to nepříjemné omezení pro velkou skupinu lidí a spoustě typů souborů Zune vůbec nerozumí, tím pádem si je nelze převést ani do mobilu.

Vestavěný videopřehrávač

Veškerý přenos multimediálního obsahu musíte provádět přes PC program Zune, bez jehož „požehnání“ se totiž neobejdeme. Ano, telefon nepodporuje klasické USB MassStorage. Pokud chceme přenést fotografie, videa či hudebního obsah, musíme se vždy obrátit na tento program. Ten zrovna neexceluje v otázce svižnosti a rychlosti. Navíc ani kopírování dat s jeho pomocí není ve znamení rychlosti. K počítači lze připojit telefon přes USB kabel nebo bezdrátově přes Wi-Fi. Pokud to v Zune nastavíte, připojí se telefon automaticky, pokud se nabíjí a je připojen do stejné Wi-Fi sítě, jako počítač. Poté se zahájí automatická synchronizace a do počítače jsou staženy vyfocené snímky a videa a do telefonu nahrány například nové hudební soubory.

Xbox Live herní klient

Uložení vlastního obsahu je možné do interní 16GB paměti, ze které zůstává pro uživatele volných 13,61 GB. Paměť je sdílená jak pro aplikace a hry, tak i pro ostatní obsah. V případě Lumie 800 jsem byl ochoten tolerovat takto nízkou paměť, ale u zařízení, které v současnosti patří mezi to nejlepší, co samotný výrobce nabízí, a vzhledem k cenové nálepce, takto nízkou paměť nemohu tolerovat. Vzhledem k omezením systému Windows Phone nemohla Nokia, ani kdyby chtěla, větší paměť integrovat a chybí také slot pro paměťové karty. Pro úplnost je ale také nutno zmínit, že i řada dalších výrobců se uchyluje k používání pouze integrované paměti bez možnosti rozšíření. Například přímý konkurent HTC One S má rovněž pouze nerozšiřitelnou 16GB paměť.

Další možností pro uložení vlastního obsahu je cloudové úložiště SkyDrive o kapacitě 25 GB. Toto řešení jistě řada uživatelů ocení, ale zejména tehdy mají-li aktivní datové připojení a nejlépe bez FUP omezení. Navíc SkyDrive uplatňuje omezení, kdy při nahrávání dojde vždy ke zmenšení fotografie na necelý 1 megapixel. Používání SkyDrivu pak znepříjemňuje omezení 300 MB pro nahrání jednoho souboru. Natočíte-li si delší video v HD kvalitě, na SkyDrive jej nijak nedostanete. Naštěstí i pro Windows Phone je dostupný například zdařilý Dropbox klient, který umí také nahrávat automaticky fotky a další soubory.

Na hraní her si Microsoft velmi zakládá. Pro hráče je připraveno centrum Xbox Live, kde ke stáhnutí naleznete velké množství kvalitních 3D her. Navíc s ostatními hráči může sdílet své skóre a diskutovat a nastavit si vlastní avatar. Vše je navíc synchronizováno s vaším účtem a pokud již máte konzoli Xbox, ukáží se vám na telefonu skóre z her i vás Avatar a další věci. Hráči si navzájem mohou posílat vzkazy a také se přidávat do komunit. Nároční hráči si mohou zakoupit i zlaté členství, které jim přidá další funkce. Toto členství umožní hráčům hraní her online a další výhody.

Telefonní seznam: úzké přátelství se sociálními sítěmi

Položku tohoto pojmenování bychom v telefonu marně hledali. Místo toho na uživatele číhá aplikace lidé. Ta se řadí na tři kategorie. První jsou novinky, kde se, pokud si zaregistrujeme sociální sítě (Facebook, Twitter, Linkedin jsou integrovány), zobrazují automaticky nejnovější zprávy a statusy z těchto všech sítí pohromadě. Můžeme tyto statusy komentovat a likovat a jedná se o příkladné provázání se sociálními sítěmi, které je navíc velmi rychlé a pohodlné.

Další kategorií jsou nedávné. Tady vidíme posledně kontaktované kontakty z telefonního seznamu. Nemusí to být přímo lidé, kterým jste volali, ale například kteří vám poslali sms, pozvali jste je na schůzku a podobně. Opět tedy velmi šikovná věc. A nakonec poslední kategorie se jmenuje Vše. Tu lze označit jako telefonní seznam, který zobrazuje telefonní kontakty včetně drobných náhledů přiřazených fotografií.

Aplikace lidé, která sdružuje kontakty i události sociálních sítí

U každého kontaktu překvapí opravdu hluboká provázanost se sociálními sítěmi. Vidíme totiž historii, statusy, narozeniny, novinky – aktuální statusy či sdílený obsah i nahraná fotoalba daného uživatele. Doslova si můžeme ušetřit cestu na sociální sítě. Kontakt nám totiž poskytne veškerý obsah, který čerpá právě z těchto sítí. Každý kontakt může pojmout nespočetné množství údajů – e-mailových adres, podrobností, několik typů čísel a obrázek, který si samozřejmě telefon sám tahá ze sociálních sítí. Pokud se váš kontakt a stejný člověk na sociální síti jmenují stejně, telefon je automaticky spáruje. Jinak lze velmi jednoduše kontakty spárovat ručně.

Co se týče obsluhy hlasových hovorů, opět se setkáme s nelogičností v podobě odmítnutí a ukončení hlasového hovoru. Každý z nás v paměti, že ukončení hovoru většinou probíhá klávesou zelené barvy. Tady je tomu jinak, červenou barvu vytlačila nastavená barva schématu, například tak klidně zelená. Po chvilce používání vám to ale nepřijde.

Jako bojový úkol se pak jeví přiřazení vlastní vyzváněcí melodie. Tento úkon obecně považuji obecně za jednoduchý až primitivní. Proč by ne, ve většině případů nahraji skladbu na paměťovou kartu a v telefonu ji vyberu nebo u volby při dané melodii dám nastavit jako vyzvánění. Tady si musíme projít hotovým martíriem. Zaprvé ji musíme ořezat, pak upravit ID3 tag a nakonec musíme melodii nahrát přes program Zune. Kompletní návod jsme vám přinesli už dříve a odkaz na něj naleznete níže.

TIP: Jak nastavit vlastní vyzvánění? Čtěte náš návod

Zprávy: rychlé a snadné psaní

Oblast zpráv vsází na přehlednost a jednoduché zpracování, které se vyhýbá zbytečnému nasazení pokročilých funkcí. Takto můžeme zapomenout na složky nebo koncepty a zprávy nelze přesouvat do různých kategorií. Spokojit se musíme s klasickým řazením zpráv do konverzací. Odpočítávání znaků se zjeví jako pára nad hrncem u posledních třiceti znaků během psané zprávy.

K tvorbě nové zprávy můžeme využít softwarové QWERTZ klávesnice. Psaní s její pomocí funguje rychle a spolehlivě. K překlepům dochází jen zřídka a jedná se o jednu z nejlepších klávesnic na mobilních telefonech. Jako u hloupého telefonu se ale ocitneme v případě, kdy omylem odejdeme šipkou zpět během rozepsané zprávy z editoru zpráv. Zpráva se totiž neuloží a telefon nenabídne ani její uložení. Pokud ale použijeme tlačítko Windows, zůstane zpráva minimalizovaná na pozadí a můžeme se k ní vrátit. Ale pozor, pokud mezi tím spustíte pár jiných programů, ztratí se vzhledem k omezení multitaskingu v propadlišti dějin.

Ukázkově je do zpráv integrován Facebook chat. Pohybem do strany lze v aplikaci zpráv okamžitě zobrazit on-line kontakty a v editoru zpráv si vždy můžete vybrat, zda pošlete SMS, MMS nebo zprávu na Facebook chat. Můžeme si nastavit přítomnost i stav a příchozí zprávy chatu se ohlašují stejně, jako SMS. Dokonce se zobrazují ve stejném vlákně s daným kontaktem společně s textovkami.

Došlé zprávy jsou řazeny ve stylu konverzací

V aplikaci já pak uživatel může spravovat vlastní účet na sociálních sítích. Odesílat může statusy, ohlásit dostupnost a zjišťovat notifikace. Prostředí sociálních sítí v takto zpracované formě se mi opravdu líbilo. Je jednoduché a hlavně optimalizované. Z mého pohledu se jedná o jedno z nejlepších řešení pro správu sociálních sítí v telefonech vůbec a je to jedna z nejsilnějších zbraní systému Windows Phone.

E-mailový klient je chloubou Windows Phone. Přidání účtu je otázkou krátké chvíle, podporována je většina známých poskytovatelů, případně můžete zadat smtp, pop3 a případně imap informaci. O zbylou konfiguraci se již postará sám telefon. V prostředí e-mailové schránky se pohybujeme pohybem do stran. Došlou komunikaci můžeme rozlišovat podle všech zpráv, nepřečtených, s příznakem a naléhavé.

Softwarové klávesnice

Můžeme si nechat zobrazit i složky, mezi kterými lze e-maily i přesouvat, problém nedělají ani přílohy. E-maily lze přijímat okamžitě nebo v nastavených intervalech. Kliknutím u zprávy na levé straně ji můžeme označit. Takto označené zprávy můžeme smazat, přesouvat je a označovat je jako přečtené/nepřečtené, případně jim zadat status příznak (důležité). Nezbytnou součástí je pak i Exchange mail.

Organizační funkce a GPS: perfektní navigátor

Pro organizování nemusíme využívat kvanta aplikací. Všechny oblasti kancelářské práce jsou totiž směřovány ke kalendáři. Ten v samotném základu nabídne denní nebo měsíční přehled. Jeho možnosti nastavení jsou ale spíše základní. Zvolit si můžeme barevné odlišení nastavených účtů.

Podporována je synchronizace s účty Live ID, Facebooku, Googlu a dalších poskytovatelů a podporováno je například i více kalendářů z Googlu. U kalendářů si lze volit barvy a jednotlivé události nepostrádají nic důležitého. Nechybí ani možnost pozvání na schůzku. V agendě souhrnně vidíme všechny události, naopak v kolonce úkoly si zadáme, co máme udělat. Důležitost úkolů je odlišena prioritami ve třech stupních. Úkol může být připomenut pomocí budíku a pojmout může i poznámku. Funkčnost úkolů je ale pouze jednoduchá. Přidal bych například možnost zadání polohy, barevné odlišení nebo odeslání skrze e-maily či jiné cesty.

Prostředí kalendáře

Vynikajícím programem pro správu dokumentů je kompletní a plnohodnotný kancelářský balík Office. Ten se skládá z programů OneNote, Word, PowerPoint a Excel. Při vstupu do aplikace dojde k načtení dokumentů z úložiště SkyDrive, se kterým je vše následně také synchronizováno. Dokumenty můžeme libovolně editovat a vytvářet nové. Při vytváření dokumentů jsou k dispozici bohaté editační nástroje. Můžeme zvýraznit text, zvolit velikost písma i jeho barvu. Jednotlivé dokumenty si dokonce můžeme pro rychlý přístup připnout jako dlaždici na základní obrazovku. Stejné principy pro práci s dokumenty platí i v případě PDF dokumentů.

Kancelářský balík Office umí otevírat i editovat dokumenty

Klasickou navigaci můžeme vložit do šuplíku v případě, že se nám do rukou dostane Lumia 900. V kombinaci s citlivým a přesným čipem a výborným navigačním softwarem se jedná o plnohodnotné řešení. Základem je hned několik doprovodných programů. Nejvíce nás bude zajímat asi aplikace Nokia Autem. Po prvním přihlášení můžete stáhnout mapové podklady zvolené země a hlasovou navigaci. Po dokončení instalace se již můžeme těšit z navigace, která je kompletně off-line a ani v zahraničí vám tak nebude přenášet žádná data. V nastavení lze stáhnout libovolný počet zemí pro pozdější off-line použití.

Nokia autem a Nokia mapy

V případě navigování nechybí několik druhů map v režimu 2D i 3D, ukazatel rychlosti s výstrahou překročení rychlosti i zbývající vzdálenost, čas a podobně. V možnostech navigace není ale jinak takřka co nastavit. Postrádal jsem možnost uložení cílové destinace nebo jiné doprovodné informace. Během mnoha cest s navigací, se ale nevyskytly žádné problémy a telefon mě vždy dovedl bezpečně do cíle. Mapové podklady jsou velmi přesné i v místech s nízkou hustotou osídlení. Nevýhodou může být fakt, že telefon během navigace nedokáže nabídnout alternativní trasu.

Samostatným řešením pro uživatele hledající mapové podklady jsou Nokia mapy. Zde nechápu, proč je k jejich načtení a práci s nimi zapotřebí datových přenosů. Když už jsou v telefonu jednou staženy mapy, proč je tato aplikace neumí využít? V aplikaci si lze zobrazit body zájmu včetně recenzí, stáhnout vaše oblíbená místa z maps.nokia.com a ti, kteří často k přepravě využívají veřejných hromadných prostředků, zvolí aplikaci Nokia MHD. Tato aplikace však zatím nemá podklady pro Prahu, takže ji využijete pouze v zahraničí, zejména pak v USA.

V otázce rychlosti fixace satelitů můžeme novinku jen chválit. Rychlost fixace se pohybuje kolem pěti sekund. Již zafixovaná poloha nevypadává a je stabilní. Díky tomu se Lumia 900 hodí například i pro velmi rychlé check-iny na Foursquare.

Datové funkce: i bez Flashe to jde

V datových technologiích novinka s protivníky drží krok. Je ovšem jasné, že výherních pozic nedosáhne. Základem jsou rychlé datové sítě 3G s podporou HSDPA v režimu DualChannel do teoretické rychlosti 42 Mb/s. Přítomna je i technologie HSUPA o rychlosti 5,76 Mb/s.

S bezdrátovými sítěmi Wi-Fi může uživatel operovat v protokolech b/g/n. Bluetooth verze 2.1 nenadchne v době, kdy konkurence nabídne o dvě řady vyšší verzi. Navíc jeho využití je možné pouze k bezdrátovému přenosu hudby nebo spárování s headsetem. Odesílání souborů skrz něj není zpřístupněno. Připojení k PC může proběhnout být pomocí microUSB 2.0 konektoru. Ovšem samotné připojení je nefunkční bez předem nainstalovaného programu Zune.

Prostředí internetového prohlížeče Internet Explorer 9

Internetový prohlížeč Internet Explorer přichází ve verzi 9. Načítání stránek je ve velmi rychlé a pohyb po nich také. Novinka navíc využívá i hardwarové akcelerace k plynulejšímu zobrazení a vykreslení stránek. Nicméně ve srovnání se špičkou v rychlosti mírně zaostává a znatelný náskok konkurence je patrný u rychlosti načítání náročnějších stránek. Komfortu prohlížení stránek ubírá i absence Flashe či Silverlightu. Naopak pohyb po stránce je vždy rychlý a plynulý.

Chybí celoobrazovkový režim a při vykreslení náročnější stránky byl občas problém s plynulým zoomováním. Přiblížení nebylo pomalé ale nejrychlejší také ne.

Zdlouhavým řešením je práce s otevřenými okny. Nelze je zobrazit na jedno kliknutí ale musíme vstoupit do nastavení a poté zvolit záložky. Pod pojmem záložky si spíše představuji uložené webové stránky. K vyhledávání informací můžeme použít lupu s předefinovaným vyhledávačem Bing či Seznam.cz.

Zhodnocení: cenovka je zabiják

Novince nepředpovídám kdovíjak zářnou budoucnost. Její úspěšnost a objem prodejů bude závislý zejména na její ceně, která je opravdu přestřelená. Když budu ještě tvrdší, zmíním, že rozdíl ve výbavě není nijak výrazný v porovnání s Lumií 800. Novinka se liší větší úhlopříčkou displeje, jinou maticí, silnější baterií a přítomnosti gyroskopu a přední kamery. Obě zařízení ale dělí cenový rozdíl pohybující se kolem 3500,-. Je tento cenový rozdíl adekvátní vzhledem k rozdílům? Neřekl bych.

I když se jedná o nejvybavenější Nokii současnosti, výbava mě nechává v klidu. Jednojádrový 1,4 GHz procesor s 512 MB RAM pamětí můžeme spatřit i u Wavu 3 za bezmála trojnásobně nižší cenu. 16 GB interní paměť není kdovíjak zázračná hodnota a někomu může vadit i absence pokročilejších konektorů, například microHDMI. Rozlišení displeje WVGA při úhlopříčce 4,3 palce není nic světoborného. Reproduktor by přeci jen mohl být hlasitější a nakonec se na výrobce zlobím i kvůli chudému balení. Použitá pecková sluchátka jsou spíše k zlosti. Na druhou stranu se uživatel může těšit z celkově kvalitního displeje a dobrého kvalitního zadního fotoaparátu a špičkové přední kamery.

Také ocení kompaktní a kvalitní dílenské zpracování. Pohotovostní výdrž uživateli zaručí, že nabíječku může ponechat doma celý den. A nakonec Windows Phone systém je zárukou toho, že i při ne zrovna nejmodernější hardwarové výbavě může uživatel počítat s rychlým, výkonným a odladěným systémem, u kterého není potřeba na nic čekat. Přesto jsou tu mnohá ale a kompromisy a vznáší se zde také přízrak nemožnosti aktualizace na Windows Phone 8 a potažmo výhledově tím pádem horší nabídka aplikací.

Druhý pohled šéfredaktora Martina Pultznera

Co se týče mého hodnocení, od kolegy Michala Kostky se příliš lišit nebudu. Systém Windows Phone jako takový je mi blízký hlavně pro dokonalou rychlost, optimalizaci a příkladnou integraci sociálních sítí. I když má Lumia 900 jednojádrový procesor, spoustu úkonů provede rychleji, než nabušené čtyřjádro. V průběhu používání se ani jednou nerestartovala a nezasekla. Pokud chcete dobře fungující a dokonale spolehlivý systém, je Windows Phone jasnou volbou. Oproti Lumii 800 je znát lepší pohotovostní výdrž a Lumia 900 vydržela i při velmi náročném dnu zahrnující například i 3 hodiny navigace, telefonování, práci s e-maily a webem až do večera. Líbí se mi také zpracování a design, zejména v bílé nebo modré barvě vypadá Nokia mnohem lépe, než všudypřítomné černé placky a design se ani za více než rok neokoukal.

Nevýhody, které Lumia 900 má, a není jich málo, pramení z operačního systému Windows Phone 7.5, u kterého Microsoft nadiktoval některé podmínky. Z toho důvodu jsme se nedočkali vícejádrového procesoru, větší RAM paměti a limitem je i 16GB paměť. Zamrzí také nutnost spojovat telefon se Zune a přílišná uzavřenost systému, díky které je však telefon zase velmi rychlý. Zapracovat by chtělo na lepším multitaskingu. Trochu více jsem očekával také od fotoaparátu, který na dnešní špičku nestačí. Lumia 900 jako taková je dobrý telefon, se kterým bude řada uživatelů spokojena, pokud například překousnou omezenou paměť. Je rychlý, spolehlivý a hezký. Problémem je ale tvrdá konkurence a neadekvátní cena, která může křižník od Nokie na našem trhu velmi rychle potopit. Řada lidí navíc čeká na září, kdy budou představeny telefony s Windows Phone 8, které budou hardwarově zcela někde jinde. Lumia 900 je tak dočasným finským králem, u kterého je ale otázka, kdo ho za daných podmínek bude chtít.

Konkurence

Konkurence je vzhledem k ceně obrovská. Mohu zmínit jak staré Galaxy S II, tak i nové Galaxy S III. Už Galaxy S II nabídne mnohem lepší výbavu. Parametry dotykového displeje jsou sice identické, ovšem fotoaparát je kvalitnější a pořizuje FullHD videa. Boduje také podstatně výkonnějším grafickým čipem Mali-400MP.

Galaxy S III je před Nokií v takovém předstihu, že novinka nevidí ani jeho záda. Asi je jasné, které výhody bych mohl zmínit. Jemnější displej s větší úhlopříčkou, kvalitnější fotoaparát, čtyřjádrový procesor nebo ovládání S Voice. A to je pouze jen okrajový výčet lepších vlastností.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S III – Nekompromisní král

Na dalšího konkurenta naráží v podobě Xperie S výrobce Sony. I ten nabídne sice stejnou úhlopříčku displeje, naopak horší zobrazovací technologi ale zachraňuje špičková jemnost v podobě HD rozlišení. Disponuje také dvoujádrovým procesorem, HDMI konektorem, fotoaparátem s vyšším rozlišením nebo dvojnásobnou interní pamětí. Cenový rozdíl činí více jak dva tisíce korun ve prospěch Xperie S.

Sony Xperia S - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia S – Vlajková loď s trhlinou na pravoboku

Americkým konkurentem je Motorola RAZR. Cenový rozdíl je poměrně propastný a činí více jak čtyři tisíce korun. Motorola má silnější procesor, ale horší fotoaparát. Naopak u dotykového displeje AMOLED Advance je použit jemnější rastr qHD 540 x 960 bodů, ale horší matice Pentille. Výhodou je přítomnost slotu na paměťové karty, špičkový hudební výstup i reproduktor nebo stejně precizní dílenské zpracování, podpořené navíc kovovými materiály.

Motorola RAZR - oficiální fotografie

Recenze Motorola RAZR – Americký samuraj

Silný protivníkem je i tchaiwanská novinka HTC One S. Ta nabídne především špičkový fotoaparát s pořizováním Full HD videí, jemný 4,3 palcový dotykový displej s rozlišením 540 x 960 bodů rozlišením a kvalitní hliníkové unibody tělo. Interní paměť je shodná (16 GB) a slot na paměťové karty není přítomen. Technologická špička tkví v přítomnosti dvoujádrového procesoru S4 Krait se špičkovou grafikou Adreno 225. Ovšem kombinace tohoto moderního procesoru spolu s grafikou není dostupná na všech trzích, Českou republiku nevyjímaje.

HTC One S

Recenze HTC One S – Pan vyvolený

Nokia Lumia 900 můžete zakoupit na e-shopu X-Store

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft, kde můžete Nokia Lumia 900 zakoupit.

nokia-lumia-900
Klady
  • velmi dlouhá pohotovostní výdrž
  • přední kamera je překvapivě velmi kvalitní
  • fotoaparát produkuje snímky dobré kvality
  • rychlé reakce a optimalizované prostředí
  • výborné zobrazení AMOLED displeje i na přímém slunci
  • kvalitní dílenské zpracování
  • dokonalá integrace sociálních sítí
Zápory
  • komunikace s PC je nutná přes program Zune
  • nepodporuje videoformát avi s kontejnery divX, xVid
  • nevyměnitelná baterie
  • chudé prodejní balení
  • nadsazená prodejní cena v době zahájení prodeje
  • pouze 16 GB interní paměť bez možnosti rozšíření
  • hodně vysoká hmotnost 160 gramů
  • průměrný zvukový výstup ze sluchátek i reproduktoru
  • nahrává pouze 720p video
Diskuze ke článku
Medrák
Skvělá... Beru 4 kusy! :)
Alibaba
Jsem šťastným majitelem iPhonu 4S, a dnes jsem měl příležitost si na pár minut vyzkoušet lumii a její windows phone 7... Musim říct že ten systém má opravdu něco do sebe... Jednoduché, intuitiví a originální
securid
Opět pěkná obsáhlá recenze ! Díky MN !
Fanda
Profesionální, nezaujatá a na čtení velmi příjemná recenze. Četlo se to jedna radost. Díky Vám pánové. :) Jen tak dál.

Co se samotné Lumie 900 týče. Kdyby byla o 5 000 Kč levnější, neměl bych s ní žádný problém. Je to škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze