Microsoft Lumia 550
recenze

Microsoft Lumia 550

Evoluce s Windows 10 Mobile

Nový systém Windows 10 Mobile je tu a mezi modely, které ho dostaly už z výroby a které se právě začínají prodávat, je i zástupce nižší třídy Microsoft Lumia 550. Na rozdíl od špičkových Lumií 950 (XL) sice nenabízí tak špičkovou výbavu, ale méně náročnému uživateli má co nabídnout a navíc bude bodovat i příznivou cenou. Jak si Lumie 550 vedla v našem testu?

Když 6. října na velké tiskové konferenci představil Microsoft první smartphony běžící na Windows 10 Mobile, všechnu pozornost na sebe strhly vlajkové lodě Lumie 950/XL. Mohlo to vypadat, že cenově dostupnější Lumia 550 běžící na stejném systému byla představena spíše jen tak mimochodem. Nový zástupce nižší třídy má přesto co nabídnout.

Oficiální fotografie Microsoft Lumie 550

Microsoft Lumia 550 s úhlopříčkou 4,7 palce, na které nabízí HD rozlišení, je nepatrně menší než pětipalcové Lumie 535 a Lumie 540. Mezi její další výbavu patří čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM, interní úložiště o kapacitě 8 GB s podporou paměťových karet až do kapacity 200 GB a nechybí jí ani LTE. Za takto vybavený telefon zaplatíte necelých 3 500 Kč. Vyplatí se za tyto peníze?

Za zapůjčení telefonu Microsoft Lumia 550 děkujeme společnosti Setos spol. s r.o., provozovateli značkového eshopu obchod-nokia.cz.

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • návod
Microsoft Lumia 550

Technické parametry Microsoft Lumia 550

Kompletní specifikace
Konstrukce136,1 × 67,8 × 9,9 mm, 141,9 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 936), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostprosinec 2015, 3 500 Kč

Microsoft Lumia 550 – videopohled

Design a konstrukce: pokračuje v nastoleném trendu

Microsoft pokračuje u nové Lumie 550 v trendu designu, který nastolila předloňská Nokia Lumia 630 a ve kterém pokračovaly i její nástupkyně Lumie 640 (XL). Ten se vyznačuje především ostrými hranami, oddělujícími boky od přední a zadní strany. Nedá se však mluvit o čistém kvádru, protože rohy jsou zaoblené a záda lehce vypouklá. Položená na stole se však nehoupe. My jsme měli telefon k dispozici v černé barvě, ve které působí konzervativním dojmem. Ještě je k dispozici v bílém provedení. Škoda, že Microsoft upustil od loňských výrazných barev – oranžové a zelené. Zaujal by tak i řadu mladších uživatelů.

S rozměry 136,1 × 67,8 × 9,9 mm je Lumia 550 vzhledem k 4,7palcovému displeji poměrně velká a ani k trendu, který spočívá v dosažení co nejtenčího těla, se Microsoft nepřipojuje. S hmotností 141,9 gramů se však nemusíte obávat, že by se vám telefon v kapse příliš pronesl. Dobře přitom padne do ruky a díky matnému povrchu, na kterém neulpívají otisky, neklouže.

Microsoft Lumia 550

Většinu čelní strany zabírá 4,7palcový displej, kolem kterého jsou až zbytečně široké rámečky. Senzorická tlačítka byste pod ním však hledali marně. Microsoft vsadil na ta virtuální. Nad displejem je pak nenápadné logo Microsoftu a úplně nahoře těsně pod hranou telefonu podlouhlá škvíra telefonního reproduktoru. V levém rohu se pak nachází čočka přední kamery s rozlišením 2 Mpx, což je dostatečné rozlišení i na populární selfie. V protilehlém rohu je pak oko se senzory.

Na pravém boku nahoře je podlouhlý regulátor hlasitosti a pod ním je ještě menší vypínací tlačítko. Obě tlačítka jsou zaoblená a pouze lehce vystupují nad okolní povrch. Tisknou se naštěstí dobře a jistě. Rozmístění konektorů je pak tradiční, tedy microUSB uprostřed spodní hrany a 3,5mm jack pro připojení sluchátek na okraji horní hrany vlevo.

Zadní strana, kterou od boků odděluje ostrá hrana, je lehce vypouklá. U horního okraje z ní ještě nepatrně vyčnívá 3,5mm jack. V horní části vystupuje čočka 5Mpx fotoaparátu, vedle kterého je přisvětlovací LED. Nejvýraznějším prvkem je šedé natištěné logo Windows. Zda se brzy odře však není možné posoudit. Vpravo dole je pak už jen drobný otvor hlasitého reproduktoru.

Celý kryt tvoří vaničku, kterou sejmete zapáčením za horní okraj krytu. Když ho sundáte, objeví se uživatelsky vyměnitelná baterie s celkem průměrnou kapacitou 2 100 mAh. Teprve po jejím vyjmutí se vám zpřístupní slot pro zpětně kompatibilní microSDXC kartu a SIM kartu, u které Microsoft sáhl po dosud příliš nerozšířené velikosti „nano“, jež využívají například iPhony.

Ačkoli hovoříme o nižší třídě, dílenské zpracování i použité materiály jsou stále na velmi dobré úrovni. Použitý tvrdý plast s matnou úpravou je kvalitní, vše dokonale lícuje a ani při silnějším stisku nikde nic nevrže ani se nekroutí.

Displej: nechybí Glance Screen

Microsoft použil v Lumii 550 LCD displej s úhlopříčkou 4,7 palce, což je o 0,3 palce méně než u Lumie 540. Rozlišení je přitom shodně 1 280 × 720 pixelů, což nám dává jemnost 312 PPI. Při běžném používání tak nebudete mít i vzhledem k jednodušší grafice žádný problém s hrubším rastrem.

Microsoft přitom neuvádí, zda se jedná o technologii TFT TN nebo IPS, která obvykle nabízí lepší podání barev a široké pozorovací úhly. Nicméně kvality displeje nejsou takové jako u dražších modelů a při naklonění se barevné podání mírně mění, takže se přikláníme spíše k TN. Není to však nic výrazného a dá se to telefonu odpustit. Nechybí mu ani automatická regulace jasu a je dobře čitelný i na přímém slunci.

Potěší odolné sklo Corning Gorilla Glass 3 a přítomnost funkce Glance Screen. Ta umožňuje na jinak neaktivním displeji zobrazit hodiny a pět notifikací, které se jinak ukazují po rozsvícení obrazovky zamykacím tlačítkem.

Zvuk: sluchátka chybí

Přestože je otvor zadního reproduktoru poměrně malý, na hlasitost jsem si nemohl stěžovat. Kvalita zvuku je solidní. Patrné je v něm prokreslení i basy. Ještě kvalitnějšího zvuku však dosáhnete, pokud pro poslech použijete sluchátka. Ta však v základní výbavě bohužel chybí. To někteří uživatelé vnímají jako mínus, jiní zase jako plus, protože se jim alespoň doma nehromadí levná sluchátka.

Musíte tak sáhnout po vlastních a je jen na vás, jak kvalitní použijete. S uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W byl přehrávaný zvuk čistý a solidně prokreslený. Dalšího vylepšení dosáhnete i pomocí ekvalizéru, který je vybavený řadou předpřipravených profilů.

Baterie a výdrž: 1,5 dne je reálné

Telefon dostal do vínku vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 2 100 mAh, což není mnoho. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se však i tak dostanete bez problémů na výdrž 1,5 dne.

Microsoft Lumia 550

V reálném provozu je nicméně výdrž vždy velice individuální a může se prodloužit nebo zkrátit v závislosti na tom, jak moc telefon používáte. Telefon je možné vybít během pár hodin, ale pokud ho využíváte naprosto minimálně, dostanete se klidně na tři dny.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Lumia 550 se vypnula po 6 hodinách a 22 minutách přehrávání.

Standardní nabíječkou od Microsoftu se Lumia 550 za hodinu nabila přibližně na třetinu. Na 80 procent jí to trvalo 2 hodiny a 19 minut. Plný stav telefon hlásil za 3 hodiny a 10 minut.

Hardware a výkon: čtyřjádro s 1 GB RAM

Srdcem telefonu je čtyřjádrový Snapdragon 210 taktovaný na 1,1 GHz s grafickým procesorem Adreno 304. Microsoft ve svých smartphonech razí jako nový standard minimum 1 GB RAM a nejinak je tomu i u tohoto modelu. Díky tomu a dobré optimalizaci systému jsou všechny reakce telefonu plynulé, vše běhá rychle a bez zasekávání, byť až si nová Windows 10 Mobile sednou, tak budou jistě ještě svižnější. Zatím jsou obecně méně plynulé než Windows Phone 8.1.

Telefon jsme podrobili i benchmarku AnTuTu 0.8.0, ve kterém získal 10 016 bodů. Pro srovnání: Lumia 532 se čtyřjádrovým Snapdragonem 200 a 1 GB RAM měla 11 672 bodů. Nokia Lumia 530 se čtyřjádrovým Snapdragonem 200, ale jen 512 MB, pak dosáhla ve stejném testu 11 419 bodů.

Microsoft Lumia 550

Interní paměť má kapacitu 8 GB, ze kterých je uživatelsky dostupných 7,28 GB a po prvním spuštění z nich máte k dispozici přibližně polovinu. Pokud by vám to nestačilo, je tu samozřejmě ještě microSDXC karta. Ta je podporována až do kapacity 200 GB. Už od Windows Phone 8.1 přitom Microsoft umožňuje ukládat na paměťovou kartu nejen multimediální data a mapy, ale i instalovat a přesouvat aplikace. Pokud chcete využít paměťovou kartu i na aplikace, pořiďte si rychlé karty třídy 10. Pomalá karta by systém zpomalovala a prodloužila načítání her i aplikací. Pro uživatelská data samozřejmě můžete použít i cloudové úložiště OneDrive od Microsoftu, kde v současnosti dostanete 15 GB zdarma.

Uživatelské prostředí: Windows 10 přináší nové možnosti

Testovaná Lumia 550 běžela na systému Windows 10 Mobile ve verzi 10586.0, což je stejná verze, s jakou přišly i Lumie 950 (XL). Microsoft sice vydal ještě novější build 10586.29, který však byl uvolněn jen pro testery v rámci programu Windows Insider.

V porovnání s předchozími generacemi Windows Phone je zachován základní koncept dlaždic, které mohou být živé a zobrazovat další informace. Původně byly slibovány další velikosti dlaždic, například velká, která má rozměry jako dvě široké dlaždice na sobě a se kterou se můžete setkat v desktopových Windows 10. Stále jsou ale k dispozici pouze tři – malá, střední a široká.

Kromě základního rozložení, kdy se na displej vedle sebe vejdou dvě střední dlaždice nebo jedna široká, je zde stále možnost zobrazit více dlaždic, kdy můžete mít jednu širokou a jednu střední, což je pro 4,7palcový displej Lumie 550 ideální stav. V nastavení displeje však přibyla i možnost měnit posuvníkem velikost textu, aplikací a položek na displeji, což je dobře známé z desktopu. Po každé změně je nutné telefon restartovat. U větších úhlopříček se při maximálním zmenšení vejde na domácí obrazovku ještě o jeden sloupec středních dlaždic více, na 4,7 palcích Lumie 550 ale ne. Zde se alespoň do lišty s přepínači v centru akcí místo čtyř zástupců vejde pět.

To nicméně není nutné, protože jednou z novinek ve Windows 10 Mobile je i rozbalovací nabídka rychlých zástupců v centru akcí, kde si jich takto zobrazíte až 12. Praktické a příjemné je i rozbalování notifikací v centru akcí i v oznamovací liště a možnost odpovědět na zprávy přímo z notifikace.

Výrazně přepracované je i nové nastavení, které je shodné s tím, které je ve Windows 10 na x86 počítačích a tabletech. Právě nepřehledné nastavení bylo jednou z velkých slabin Windows Phone 8.1. Nyní je nejen logicky rozděleno do několika sekcí, ale dobře v něm funguje i vyhledávání přes vyhledávací pole na horním okraji obrazovky.

Stejné vyhledávání funguje i v menu s nainstalovanými aplikacemi. Vyhledávání je přitom svižné a položky se objevují, jak píšete. Toto řešení je návykové a už pravděpodobně nebudete hledat nastavení a aplikace jinak.

Celkově bych zhodnotil fungování systému jako plynulé, byť by i tak potřeboval ještě odladit. Subjektivně byl Windows Phone 8.1 na námi testovaných telefonech ještě plynulejší. Nesetkal jsem se nicméně až na pár případů s pády aplikací nebo dokonce restartováním telefonu.

Fotoaparát a videokamera: standard nižší třídy

Lumia 550 nabízí v nižší třídě standardní rozlišení 5 Mpx. Fotoaparát nabídne světelnost f/2,4 a ve výčtu jeho parametrů nemůže chybět autofokus a přisvětlovací LED. Na přední straně se musíte spokojit s 2 Mpx a fixfokusem. Na populární selfie nicméně i 2 Mpx stačí.

Dosavadní výchozí aplikaci fotoaparátu Lumia Camera nahradila ve Windows 10 Mobile Windows Camera, která nicméně do sebe integrovala funkce, na které jsme zvyklí. Kromě plné automatiky nabízí celou řadu manuálních nastavení včetně vyvážení bílé, ISO, ale manuálně můžete i ostřit, ovlivnit rychlost závěrky a clonu. Z integrovaných funkcí zde nechybí ani samospoušť, bracketing nebo HDR. Další si jako již tradičně můžete doinstalovat přes fotoaplikace.

Samozřejmě nemůžeme očekávat kvalitu fotografií jako ve vyšších modelech, ale v rámci třídy a cenové hladiny odvádí zadní fotoaparát slušnou práci. Při klesající úrovni osvětlení je šum v obraze již citelný a ani přisvětlovací dioda to příliš nezachrání. Snímky však jsou živé, mají přirozené barvy a při dobrých světelných podmínkách je šum minimální. Na zaznamenávání momentek a jako obrazový zápisník je fotoaparát dostatečný. Přední fotoaparát v dobrém světle nabídne podobnou kvalitu. Při jeho nedostatku již LED citelně chybí a je to horší. Na selfie to nicméně stačí. Mírně pomůže k přisvětlení jas displeje.

Microsoft Lumia 550 – testovací video, 720p, exteriér

Video můžete nahrávat v maximálním rozlišení 720p s 30 snímky za sekundu. Kvalita obrazu je podobná jako u fotografií. Video je navíc plynulé, bez zadrhávání a bezproblémový je i zvuk.

Multimediální funkce: nové univerzální aplikace

Už ve Windows Phone 8.1 opustil Microsoft dosavadní koncept multimediálního hubu a místo něj přišel s jednotlivými systémovými aplikacemi, které mají tu výhodu, že je možné je samostatně aktualizovat, čehož pravidelně využívá. Ve Windows 10 Mobile jde ještě o něco dál a přichází s univerzálními aplikacemi, které jsou prakticky shodné s těmi v desktopových Windows 10.

Nový hudební přehrávač Hudba Groove nezměnil pouze název, ale přepracované je i uživatelské prostředí. Poradí si s formáty MP3, WAV, eAAC+, WMA, M4A a FLAC. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů, seznamů stop či dle toho, zda je dostupná offline. U jednotlivých skladeb se přitom zobrazuje i obrázek alba, pokud je přítomen. Přehrávač je propojený i s obchodem s hudbou, což u nás bohužel nevyužijete. Samostatnou aplikaci mají pak přehrávače podcastů a FM rádio, které podporuje RDS.

Na správu vašich obrázků zde máte aplikaci Fotky, která je rozdělena do tří záložek – kolekce, alba a složky. Kolekce sdruží veškeré fotky podle data. Změna řazení není možná, ale pro snadnější navigaci můžete kliknout na zvýrazněný název měsíce a objeví se vám jejich seznam.

Microsoft Lumia 550

Ve složce alba jsou základní systémová alba – Screenshoty, Z fotoaparátu a Alba, ale navíc si zde můžete vytvořit vlastní. Poslední záložkou jsou pak složky, kde je zobrazena klasická adresářová struktura. V nastavení si přitom můžete zapnout i zobrazení obsahu z OneDrive, kdy se nezobrazí pouze fotografie v kolekci, ale i online alba. Praktickou funkcí je, že je možné odfiltrovat obsah OneDrive pouze na složku Obrázky a stejné fotografie se nezobrazují víckrát, ale pouze jednou.

Videopřehrávač Filmy a TV pořady je stejně jako ten hudební propojený obchodem. Zakoupení nebo vypůjčení filmů u nás bohužel nevyužijete. Samotný přehrávač je přitom po funkční stránce skutečně primitivní. Přehraje video ve formátech MP4, H.264, WMV a problém nepředstavuje ani video ve Full HD rozlišení. Dokonce podporuje i SRT titulky, které se uložené jako Unicode zobrazí včetně české diakritiky.

Telefonování: kulaté profilové fotky

Během telefonování jsem nezaznamenal žádný problém. Kvalita přenášeného zvuku byla bezproblémová na obou stranách a ani při použití hlasitého reproduktoru se neobjevil kovový nádech.

Telefonní aplikace je rozdělena na tři záložky – výpis posledních hovorů, rychlé vytáčení a telefonní klávesnice. Na záložce historie se navíc tlačítky na spodní straně dostanete do hlasové schránky, telefonního seznamu vyhledávání a přes tři tečky i k nastavení a blokovaným hovorům.

Kontakty, jak je u tohoto systému zvykem, jsou sdruženy v hubu Lidé. I ten ve Windows 10 Mobile prošel vizuální změnou. Nejviditelnější je přitom nahrazení čtvercových profilových fotek kruhovými. Hub není pouze telefonním seznamem, ale v záložce „Co je nového“ se zobrazují i aktualizace ze sociálních sítí. Ty však musíte s hubem nejprve propojit. Ze sociálních sítí se přitom i aktualizují profilové obrázky kontaktů.

U kontaktů i aktualizací přitom nechybí široké možnosti filtrování. Zobrazit si můžete pouze některé účty či omezit zobrazení kontaktů v telefonním seznamu pouze na ty, které mají telefonní číslo. To nicméně neznamená, že by tyto kontakty z hubu zmizely - stále se k nim dostanete přes vyhledávání.

Microsoft Lumia 550

Kontakty z různých účtů, podporovány jsou jak emailové účty, sociální sítě i skype, můžete spojovat dohromady. U kontaktů stejně jako v předchozí verzi Windows Phone 8.1 můžete rovněž vyplnit podrobné informace včetně narozenin, výročí atd. Ze kteréhokoli připojeného účtu si můžete rovněž vybrat fotografii nebo nahrát úplně novou. Každý kontakt může mít i své vlastní vyzvánění a zvuk SMS. Naproti tomu nemůžete vlastní zvonění přidat ke skupinám.

Zprávy: integrace se Skypem

Až do Windows Phone 8.1 nabízel Microsoft v tehdejším hubu Zprávy integraci chatu přes Facebook. Ve Windows 10 Mobile přidal do aplikace Zprávy integraci svého vlastního Skypu. Textová komunikace přes Skype se zařazuje mezi ostatní konverzace SMS a MMS. Hlasové a video volání přes Skype je pak řešeno přes samotnou aplikaci Skype Video, kde je i nastavení.

Microsoft nicméně ani ve Windows 10 Mobile neodstranil jednu z věcí, na kterou si uživatelé stěžují už od Windows Phone 7. Tou jsou doručenky, které se stále poněkud neprakticky řadí do své samostatné konverzace.

Pro správu emailových schránek je ve Windows 10 Mobile k dispozici univerzální aplikace Outlook Mail. V aplikaci máte všechny emailové účty přehledně pod hamburgerovým menu, ale ke každému si můžete připnout i samostatnou dlaždici.

V Outlooku nicméně přetrvává jistá nekonzistentnost vzhledu, na kterou jsme si stěžovali už v minulosti. Má sice světlé i tmavé téma, ke kterému si můžete vybrat doplňující barvu nebo barevné schéma telefonu, ale i u tmavého tématu má otevřený email bílé pozadí s černým písmem. Potěší však, že už alespoň můžete přímo z Outlooku přidávat jako přílohu i jiné typy souborů než obrázky.

K psaní máte k dispozici novou klávesnici. Tu sice na 4,7palcovém displeji nemůžete zmenšit a připnout k jedné straně jako u větších úhlopříček, ale můžete využít alespoň praktický virtuální trackpoint, který usnadňuje pohyb v textu. Microsoft přitom myslí i na leváky a můžete si tak nastavit, jestli ho chcete mít vlevo nebo vpravo. Jinak se na klávesnici na výšku i na šířku píše stejně dobře jako v minulých verzích a český našeptávač funguje zcela bezproblémově.

Organizační funkce: nový kalendář a rozdělený Office

Zcela nový je rovněž kalendář. Ten na úvodní obrazovce zobrazuje agendu a aktuální týden, který můžete rozkliknout na zobrazení celého měsíce. Dalšími zobrazeními jsou pak den, týden a měsíc. V týdenním náhledu se může u jednotlivých dní zobrazovat i počasí. Současný kalendář už tolik neplýtvá místem jako v předchozích verzích. Škoda jen, že se změny netýkají i dlaždice, kde se stále zobrazuje pouze jediná událost.

Síla Microsoftu je v jeho kancelářském balíku Office. Ten už nemá podobu jedné aplikace, ale Word, Excel a PowerPoint jsou zde jako samostatné aplikace. Dokumenty však můžete stále nejen číst, ale i editovat a vytvářet nové. V kancelářských aplikacích je přitom přímo integrovaná možnost vyhledávat a ukládat dokumenty i v úložišti OneDrive.

K dispozici máte i poznámkový blok OneNote, který je synchronizovaný s poznámkami ve OneDrive. Prohlížeč PDF souborů si nicméně musíte doinstalovat ze Storu. Z dalších organizačních funkcí pak můžeme zmínit opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění, světový čas, časovač nebo kalkulačku.

Navigace a GPS: tři systémy, ale bez kompasu

Co do systémů satelitní navigace, všechny Lumie jsou již tradičně bohaté a nespoléhají pouze na americkou GPS, ale kromě konkurenčního ruského GLONASSu je zde i čínské Beidou. K dalšímu zpřesnění a zrychlení nalezení a udržení polohy pomáhá i Wi-Fi a A-GPS. Nalezení polohy netrvalo ani v místech s horším výhledem na oblohu déle než deset sekund a telefon si polohu držel stabilně. Jen bych ještě ocenil přítomnost elektronického kompasu, který zde chybí a který oceníte zejména při pěší navigaci.

Z aplikací máte k dispozici předinstalované Mapy od Microsoftu, které fungují i jako navigace. Naopak HERE Mapy a automobilová navigace HERE Drive zde zcela chybí. Přesto však jsou mapové podklady shodné a mapy je možné i stáhnout do telefonu pro offline použití.

Datové funkce a konektivita: LTE využitelné i u nás

Po datové stránce jednoznačně potěší přítomnost LTE, kdy jsou podporovány frekvence 800/900/1800/2100/2600 MHz, takže zkrátka nepřijdou ani zákazníci Vodafonu. LTE Cat 4 nabídne maximální rychlosti 150 Mbit/s při stahování a 50 Mbit/s při uploadu. Mimo to je zde z mobilních dat i HSDPA+ s maximální rychlostí 42,2 Mbit/s a HSUPA s maximem 5,76 Mbit/s.

Z dalších možností je samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n, u které nechybí funkce Inteligentní Wi-Fi. Ta umožňuje, aby se telefon automaticky připojil k otevřené Wi-Fi, kterou zná. Zároveň dokáže automaticky přijmout podmínky použití Wi-Fi sítě jménem uživatele a poskytnut další informace, pokud je sítě vyžadují. Informace o Wi-Fi sítích přitom můžete sdílet se svými přáteli. Nechybí ani funkce sdílení internetu přes Wi-Fi až pro osm zařízení najednou.

Z dalších možností bezdrátového připojení je zde už jen Bluetooth 4.1, NFC chybí. Přes kabel, který v balení tradičně chybí, se připojíte prostřednictvím konektoru microUSB 2.0. Podpora USB OTG nicméně chybí. Ten je i jedinou možností, jak telefon nabít, protože bezdrátovým nabíjením Lumia 550 nedisponuje.

Microsoft Lumia 550

Stejně jako na desktopech, dosavadní výchozí prohlížeč internetu Internet Explorer nahradil ve Windows 10 Mobile nový prohlížeč Edge. Ten nabízí zcela nové vykreslovací jádro a nechybí mu řada funkcí jako našeptávač, integrovaný správce stahování nebo režim čtení, který odstraní ze stránky rušivé prvky. Synchronizuje historii, oblíbená, hesla a cookies. Poradí si i s Flashem. Práce s prohlížečem je přitom intuitivní. Aplikace je svižná a nezadýchává se ani při otevření více oken.

Zhodnocení a závěr: ideál pro nenáročné

Microsoft Lumia 550 má potenciál navázat na úspěchy řady 5xx. Svým designem sice nenadchne a Microsoft rezignoval na pestré barvy, které by mohly upoutat řadu mladších zájemců, ale ani neurazí. Kryty jsou navíc výměnné a v budoucnu by se tak mohly objevit náhradní od třetích výrobců. Svým hardwarem spadá telefon do nižší střední třídy. Vzhledem k menším nárokům mobilních Windows má však i tak dostatek výkonu na svižný a plynulý chod.

Mezi klady telefonu bych určitě zařadil dostatečně výkonné čtyřjádro s 1 GB RAM, což už Microsoft ve svých telefonech považuje za minimum. Díky tomu je systém plynulý a nesetkáte se ani s omezeními při hraní her. Potěší rovněž interní paměť s kapacitou 8 GB, která je rozšiřitelná až o 200 GB, takže máte k dispozici dostatek místa pro vaše data.

Microsoft Lumia 550

Displej sice není tak kvalitní jako u vyšších modelů, ale HD rozlišení je na 4,7 palcích dostatečně jemné. Dalším plusem je pak rozhodně technologie Glance Screen. Jako vyložený mínus bych neoznačil ani oba fotoaparáty. Pokud jste zmlsaní z vyšších modelů špičkovými fotoaparáty, tak můžete být zklamáni, ale jako obrazový zápisník poslouží dostatečně. Telefonu bych vytkl absenci NFC, pochvalu naopak zaslouží za LTE.

Pokud tedy chcete smartphone s mobilními Windows 10 a spíše než vysoký výkon a pokročilé funkce je pro vás prioritní cena, tak je Microsoft Lumia 550 za přibližně 3 500 Kč dobrou volbou. Získáte povedený telefon, jehož slabiny jsou v této cenové hladině omluvitelné.

Konkurence

Jako konkurenci mezi smartphony s mobilními Windows bychom mohli označit model Microsoft Lumia 640 LTE. Ta je sice o 1 300 Kč dražší než Lumia 550, ale svou cenu si umí obhájit. Nabízí kvalitnější 5palcový IPS displej, výkonnější čtyřjádrový Snapdragon 400 a boduje i v kvalitách zadního fotoaparátu, který navíc nahrává i Full HD video. Přední fotoaparát má na druhou stranu pouze 0,9 Mpx. V její výbavě však nechybí ani elektronický kompas nebo SensorCore. V oficiální distribuci se prodává za 4 790 Kč.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

Microsoft Lumia 640 & Microsoft Lumia 535

TIP: Recenze Microsoft Lumia 535 – Vyvážená premiéra

Naopak výrazně levnější, s cenou těsně pod 3 000 Kč, je pětipalcová Lumia 535, která však má rozlišení pouhých 960 × 540 pixelů. V tomto případě jsou hardwarové parametry následující: čtyřjádrový Snapdragon 200 taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní úložiště o kapacitě 8 GB s podporou microSD. Oba fotoaparáty mají rozlišení 5 Mpx, zadní však zvládá nahrávat video pouze v rozlišení 848 × 480 pixelů. Největší slabinou Lumie 535 ale je, že nemá LTE.

Lenovo A6000

TIP: Recenze Lenovo A6000 – Střední třída s potenciálem

V případě Androidu můžete sáhnout například po Lenovu A6000, za které zaplatíte lehce přes 3 500 Kč. Za to dostanete pětipalcový smartphone s HD rozlišením. Uvnitř je čtyřjádrový Snapdragon s taktem 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť o kapacitě 8 GB, kterou je možné rozšířit pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední 2 Mpx. Nechybí ani LTE.

Vodafone Smart prime 6
Vodafone Smart Prime 6

TIP: Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Za zmínku však rozhodně stojí i Vodafone Smart prime 6, který za 3 277 Kč nabídne 5palcový HD displej a čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz. Zaujme také 8Mpx fotoaparátem a podporou LTE včetně všech tuzemských pásem. V tomto případě se nezapomnělo ani na NFC. Další tipy na telefony do 3 500 Kč naleznete v našem předvánočním rádci.

Za zapůjčení telefonu Microsoft Lumia 550 děkujeme společnosti Setos spol. s r.o. provozovateli značkového eshopu obchod-nokia.cz.

microsoft-lumia-550
Klady
  • Windows 10 Mobile
  • LTE
  • dostatečně výkonný hardware
  • Glance Screen
  • kvalitní dílenské zpracování
Zápory
  • průměrný fotoaparát
  • chybějící NFC
  • méně kvalitní displej
  • chudé příslušenství
Diskuze ke článku
Radim
recenze .... super, proč není video .....
Lukas
Já jsem si telefon zakoupil jako sekundární a mohu říci, že ani za Nokie nebylo vyrobeno tak vyvážené Lumie VE SVÉ TŘÍDĚ, jako je právě téhla. Ten display je kupodivu docela živý, lepší jak na Lumii 635, nebo 535, opět lze mávnutím ruky nad telefonem vyvolat GLANCE SCREEN (dle nastavení), čtvrtý sloupec nastavit jde, po restartu se musí znova zaškrtnout povolení více sloupců, a pod...
Za mě palec nahoru.
ps: Co nejdřív doporučuji aktualizaci na výše zmíněnou novou verzi systému (zrychlí to celé prostředí), je již běžně dostupná přes nastavení + LZE NAHRÁVAT HOVORY!!!
Janek
Já bych do mínusů dal i dual SIM.
MB
Lumia 550 by měla dle všeho mít IPS. Koneckonců v této ceně už to je dnes u nových mobilů téměř standard a už 535 ho měla. To, že použili nějaký levnější, je ovšem pochopitelné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze