Lenovo A6000
recenze

Lenovo A6000

Střední třída s potenciálem
114

Vytvořit převrat ve střední třídě je v dnešní době nemožné, výrobci se však snaží maximalizovat funkční výbavu, přitom ale nabídnout slušnou cenu. Ne vždy se to podaří, Lenovo A6000 je však zdárnou výjimkou. Odladěný systém, decentně elegantní design, slušná funkční výbava a navíc cena pod 4 500 Kč. Kombinace těchto faktorů dělá z Lenova A6000 velmi slušný smartphone.

Lenovo od svého vstupu na tuzemský trh nasadilo poměrně agresivní taktiku. Poměr ceny a výkonu vždy patří mezi ty nejlepší nabídky na trhu, ani designem novinky neurazí, spíše naopak. Stejné linky se chce (a daří se mu) držet i nováček na poli střední třídy– Lenovo A6000. Za cenu pod 4 500 Kč (v akci i méně) nabídne zajímavou funkční výbavu, velmi zdařilý design a také celkový příjemný zážitek z používání. Chyby se samozřejmě najdou také, ve střední třídě jsme však schopni některé z nich prominout.

Lenovo A6000 na oficiálních snímcích

Technické parametry Lenovo A6000

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 70 × 8,2 mm, 128 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:02 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 4 199 Kč

Lenovo A6000 – videopohled

Obsah balení: základní pomocníci

Na okamžik se zastavíme také u dodávaného příslušenství. Kromě standardní sestavy v podobě synchronizačního USB kabelu, adaptéru do sítě a peckových sluchátek v balení nic víc nenalezneme, i tak ale tento základ potěší.

Lenovo A6000

Výčet základního balení

  • mobilní telefon Lenovo S660
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • pecková sluchátka
  • základní manuál

Design a konstrukce: nevtíravá elegance

S nízkou cenou většinou přichází kompromis v podobě čistě plastové konstrukce, ani Lenovo A6000 není výjimkou. V Lenovu si ale očividně řekli, že i plastový telefon může působit vkusně, a tak vznikl model A6000. Začneme obligátně přední stranou, na níž se vyjímá 5palcový displej. Po boku zaujmou velmi tenké rámečky, které jsou v této třídě stále spíše výjimkou. Nad displejem nalezneme čočku sekundárního fotoaparátu, signalizační LED diodu a také průchody senzoru jasu a přiblížení. Pod displejem nalezneme klasická kapacitní tlačítka pro ovládání systému, ta tedy nijak nezabírají prostor samotného displeje. Celkově působí přední strana velmi uceleným dojmem, tmavý podklad „narušuje“ pouze logo výrobce nad displejem.

Lenovo A6000

Levý bok zařízení je zcela holý, na pravém pak nalezneme tlačítko pro odemknutí zařízení a dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Rovnou se zastavíme u jejich funkčnosti, která je nad očekáváním. Tlačítka nabídnou příkladný odpor, na druhou stranu se nestane, že byste je omylem zmáčkli třeba v kapse kalhot. Spodní strana hostí pouze primární mikrofon, microUSB vstup se tentokrát umístil na horní hranu zařízení. Někteří mohou tento fakt považovat za mínus (například kvůli méně pohodlnému dobíjení zařízení v autě), při běžném použití to však nijak zvláště nevadí.

Lenovo A6000

Na zadní straně se vyjímá čočka primárního fotoaparátu, kterému sekunduje přisvětlovací LED dioda. Dále zde opět nalezneme logo výrobce a ve spodní části výstup hlasitého reproduktoru. Zadní kryt je snímatelný, pod ním nalezneme jak slot pro microSD kartu, tak také slot pro microSIM. Baterie s kapacitou 2 300 mAh je uživatelsky vyměnitelná, avšak na svém místě drží opravdu poctivě, s největší pravděpodobností tak budete muset sáhnout po tenkém nástroji, kterým si trochu dopomůžete. V tomto ohledu to Lenovo možná trochu přehnalo, baterie jde umístit do těla zařízení i elegantněji.

Lenovo A6000

Zadní kryt je uchycen vaničkovitou formou, což se postupem času (od dob Lumií) stalo nepsaným standardem. Kryt na svém místě drží opravdu pevně, na druhou stranu lze vcelku snadno sundat. Tlačítka jsou samozřejmě součástí samotného krytu. Pochválit musíme také povrchové zpracování zadního krytu. Lenovo vsadilo na měkčený soft-touch materiál, který je neuvěřitelně příjemný na dotek. Díky povrchu nemá zařízení tendenci vyklouzávat a ani se na něm nezachytávají otisky prstů. Na druhou stranu mastnota ano. Co se týče kvality konstrukce jako takové, nemáme sebemenších výhrad, vše krásně lícuje a i zde je poznat, že si Lenovo dalo záležet na detailech.

Lenovo A6000

Doplníme rozměry, ty se ustálily na hodnotě 141 × 70 × 8,2 milimetrů, hmotnost je pak na poměry 5palcových smartphonů velmi příjemných 128 gramů. Celkově působí zařízení v rukách subtilním dojmem, opět se jedná mezi jinými „5palci“ o příjemné překvapení. Po konstrukční a designové stránce tedy novinku chválíme, žádných ústupků se obávat nemusíte.

Baterie a výdrž: dva dny jsou standard

Lenovo A6000 disponuje vyměnitelnou baterií, která nabídne vcelku podprůměrnou kapacitu 2 300 mAh. I tak ale není důvod k obavám. Lenovo ve svých produktových materiálech slibuje 2denní výdrž a my mu musíme dát za pravdu. Dva dny jsou standardem, telefon přitom nemusíte nijak zvlášť šetřit, samozřejmostí je tedy synchronizace na pozadí, časté prohlížení webu, hraní her a komunikaci skrze několik messengerů. V případě, že do hry zapojíme také GPS čip, kterým Lenovo A6000 disponuje, výdrž se smrskne zhruba na jeden den. I tak se ale jedná o nadprůměrné hodnoty.

Lenovo A6000

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže baterie. V telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta, jas telefonu byl nastaven na poloviční hodnotu, stejně jako zvuk, který byl směřován do sluchátek. Synchronizace na pozadí byly potlačené a telefon streamoval video v rozlišení 720p. Lenovo A6000 vydržel běžet celkem 6 hodin a 55 minuty, což je velmi dobrý výsledek. Z 0 na 80 % se telefon nabije za 1 hodinu a 34 minut, na kompletní dobití si počkáte dalších 28 minut.

Zařízení Stream videa (720p) Kapacita baterie Operační systém
Lenovo A6000 6:55 hod. 2 300 mAh Android 4.4 KitKat
Samsung Galaxy S III Neo 7:00 hod. 2 100 mAh Android 4.4 KitKat
Doogee Dagger 5:29 hod. 2 600 mAh Android 4.4 KitKat
Lenovo S660 8:34 hod. 3 000 mAh Android 4.4 KitKat
Huawei Ascend G620s 7:12 hod. 2 000 mAh Android 4.4 KitKat

Zvuk: hlasitý podprůměr

Ve střední třídě většinou neočekáváme zázraky co se týče zvukového výstupu, bohužel, Lenovo A6000 se tohoto soudu drží. Hlasitý reproduktor je sice opravdu hlasitý a s notifikacemi tak problém rozhodně nebude, horší je to však s poslechem hudby. Zvuk se při zhruba 3/4 hlasitosti začne „třást“ a trochu také skřípat, celkově zní výstup velmi plechově. Pro opravdu nenáročné posluchače postačí alespoň jako zvuková kulisa, zbytek sáhne po sluchátkách.

Lenovo A6000

Co se týče poslechu právě přes sluchátka, kvalita je o několik řádů výš, stále se ale musíte spokojit s průměrnou reprodukcí. Už ovšem není nutné nosit s sebou doplňkové zařízení, tedy alespoň pro méně náročné posluchače. Přibalená sluchátka svými kvalitami příliš nepřesvědčí, pro nouzový poslech nenáročných uživatelů ovšem postačí. Stále se najde mnoho uživatelů, kteří jejich přítomnost v základním balení i přes jejich nevalnou funkčnost ocení.

Displej: HD podívaná

Přední straně dominuje 5palcový IPS displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 720 pixelů. Jemnost displeje se zastavila na hodnotě 294 pixelů na palec, což je vzhledem k úhlopříčce samotné naprosto odpovídající hodnota pro nerušenou podívanou.

Lenovo A6000

Díky technologii IPS navíc můžeme pochválit i věrné barevné podání, sytost barev a i příkladné pozorovací úhly. Displej Lenova A6000 bohužel není krytý odolným sklem, nepotěší také to, že na jeho povrchu ulpívá poměrně značné množství otisků vašich prstů. Naštěstí, otisky lze poměrně snadno „setřít“ lehkým otřením. Co ovšem neohromí je maximální jas displeje, který by mohl být ještě minimálně o dvě úrovně výše. Čitelnost na přímém slunci sice není zcela bezproblémová, pochválit však musíme kvalitu senzoru okolního jasu. Ten funguje za všech podmínek zcela bezchybně a jas nastavuje dle aktuální situace.

Hardware a výkon: pro běžnou práci

Výkon má v Lenovu A6000 na starosti čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 s taktem 1,2 GHz, tomu dopomáhá 1 GB paměti RAM a 8 GB interní paměti. V obou případech je pro uživatele po spuštění dostupná zhruba polovina paměti. Co se týče interní paměti, tu lze rozšířit pomocí paměťových karet microSD až do velikosti 32 GB. Na paměťové karty lze navíc přesouvat také data aplikací.

Výsledky benchmark testů

Už papírové vnitřnosti telefonu dávají na vědomí, že se nejedná o žádný trhák (náročné 3D hry, jako je například Asphalt 8, dávají telefonu „zabrat“ i na střední detaily), běžné akce však Lenovo A6000 zvládá naprosto s přehledem, a to je přesně to, co od střední třídy očekáváme. Mnoho zájemců navíc potěší i dosazení právě procesoru od Qualcommu, který má obecně lepší pověst než procesory MediaTek. S kompatibilitou her či aplikací není naprosto žádný problém.

V Lenovu A6000 pochopitelně nalezneme operační systém Android, konkrétně v jeho starší verzi 4.4.2 KitKat. Upgrade na Lollipop nebyl ze strany výrobce nijak více komentován. Celkově můžeme pochválit také svižnost systému, i když grafická nadstavba Vibe UI nepatří zrovna mezi ty nenáročné. Prostředí si celkem hraje s množstvím animací a různých přechodů, není však žádný problém nainstalovat doplňkový launcher, který zcela odhalí schopnosti zařízení. My jsme vyzkoušeli oblíbený NOVA launcher a v takovém případě je vše bez problémů, telefon se v průběhu testu neměl tendence restartovat, ani nevykazoval pády aplikací.

Uživatelské prostředí: něco mezi

Uživatelé smartphonů Lenovo jistě důvěrně znají grafickou nadstavbu Lenovo Vibe UI, která je součástí všech lepších modelů. Modely nižší třídy pak nabízejí téměř syrový Android. Lenovo A6000 stojí někde na pomezí, nabídne totiž grafickou nadstavbu Vibe UI s náznaky syrového Androidu, který se projevuje především v notifikační liště a také hlouběji v nastavení. Nelze jednoznačně říci, jestli je to dobře, prostředí totiž ze začátku nepůsobí zrovna konzistentním dojmem. Po chvilce používání si zvyknete, případně vám nic nebrání doinstalovat si launcher vlastní, a to dle libosti z Google Play. Existuje i spoustu variant, které jsou dostupné zcela zdarma (namátkou Launcher od Googlu, případně NOVA Launcher a další).

Uživatelské prostředí

Zpět ale k prostředí Lenova A6000. Nejvíce se Vibe UI projevuje na domovské obrazovce, zde se vzhled syrového Androidu zcela maskuje. Mezi zajímavosti nadstavby Vibe UI patří například chybějící menu aplikací, všechny aplikace jsou tak seskupeny na základních obrazovkách. Přesouvání aplikací mezi plochami je úžasně jednoduché, stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně tahat po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou.

Uživatelské prostředí

Další možností, jak přesouvat vícero zástupců je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni zmáčknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně zmáčknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit. Příjemnou funkcí je také možnost změny efektu přechodu při procházení domovských obrazovek, na výběr je celkem 7 (a nutno podotknout zdařilých) efektů.

V liště notifikací nalezneme klasicky jak příchozí oznámení, tak také rychlé zástupce. Těch může být hned několik, nalezneme mezi nimi i vstup do základního nastavení. Zde se už budou lépe orientovat majitelé zařízení s Androidem bez různých úprav, jak jsme ale již zmínili, celkově si na prostředí jako celek během okamžiku zvykne každý.

Multimediální funkce: je to Android!

Jako každý správný Android, tak i Lenovo A6000 dokáže zkrátit dlouhou chvíli. Co se týče her, přímo od výrobce nalezneme předinstalovaných hned několik titulů, konkrétně Green Farm 3, Asphalt 8, Real Football 2015 a Spider-Mana). Mezi multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač, pro video je zde přehrávač jak přímo od Lenova a také Video od Googlu. Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, sluchátka v tomto případě plní roli antény. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení.

Multimediální funkce

Fotoaparát: na momentky postačí

Lenovo A6000 nabídne integrovaný fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, tomu sekunduje poměrně výkonná LED dioda, která funguje jako blesk. Prostředí aplikace Fotoaparát je poměrně primitivní, avšak účelné.

Lenovo A6000

Než se ale pustíme do popisu kvality samotných fotek, zatavíme se na okamžik také u prostředí fotoaparátu. To je prakticky totožné s dalšími čínskými smartphony, kterých je na trhu velké množství. Kromě nastavení údajů o poloze můžete dále nastavit zvuk závěrky, expozici, barevný efekt, scénický režim nebo také vyvážení bílé. Samozřejmostí je pak přítomnost HDR režimu, samospouště, sériového snímání a také nastavení velikosti snímků (8, 6, 5, 3 nebo 1 Mpx). Vybrat si také můžete některý ze základních efektů (černobíle, sépia, atd...),nechybí ani možnost panoramatických snímků, případně zachycení úsměvu. Doplníme, že přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 2 Mpx a její kvalita dostačuje pro sdílení fotografií na sociální sítě.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Co se týče kvality pořízených fotografií, potěší vcelku nadprůměrná ostrost, která je v dané cenové třídě spíše výjimečná, pochválit můžeme také barevné podání, které odpovídá realitě. Problémem je sklon fotoaparátu k přepalům, v případě protisvětla telefon naopak scénu vyhodnotí jako příliš tmavou. Spolehnout se tedy na automatiku je poměrně riskantní. Pochválit však můžeme makro snímky, telefon bez problému zaostří na vzdálenost zhruba 10 centimetrů. Snímky jsou tak vhodné spíše pro prohlížení na displeji mobilního telefonu, kde vypadají ještě poměrně obstojně, případně jako příloha k e-mailové komunikaci nebo jako příloha MMS zprávy.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: tentokrát pouze HD

Lenovo A6000 dokáže nahrávat také videoklipy v HD rozlišení, respektive v rozlišení 1 280 × 720 pixelů při 29 snímcích za vteřinu. Bohužel, FullHD video je telefonu zapovězeno, což je trochu škoda. Navíc telefonu chybí jakákoliv, byť jen softwarová stabilizace obrazu, proto jsou výsledné záběry poněkud roztřesené a celkově platí o kvalitě pořízených videozáznamů to stejné, jako v případě výsledků z integrovaného fotoaparátu. Videokamera ani fotoaparát zkrátka nejsou silné zbraně Lenova A6000, přesto na momentky postačí. Doplníme, že zhruba 30sekundový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 50 MB.

Lenovo A6000 – testovací video, exteriér (720p)

Navigace: tam a pak zase sem

Lenovo A6000 samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani ruská alternativa GLONASS. Co však zamrzí je absence elektromagnetického kompasu, což je funkce, která už by se pomalu mohla dostat i do této cenové relace. Usnadní totiž orientaci na mapě, což se v neznámém prostředí opravdu hodí. Celkově budeme ale chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu.

Navigace

Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z offline alternativ, například po navigaci námi často doporučenou aplikaci HERE od Nokie, která je navíc dostupná zdarma včetně všech mapových podkladů a také hlasové navigace.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: klasika v KitKatu

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+ a WhatsApp. Synchronizace je v tomto ohledu příkladná, okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype. Kvalita hovoru je dostatečná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Telefonní funkce

Zprávy a e-mail: fungují správně

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace SMS a MMS, případně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv je prakticky identická s tou, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasálání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás, v nastavení si lze zvolit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Psaní SMS zprávy

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.4 KitKat, zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo, a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně stažení doplňkových slovníků. Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Organizační funkce: vše potřebné

Při prohlížení organizačních funkcí začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické předinstalované poznámky Evernote, které netřeba představovat. Doporučit můžeme „poznámkovník Keep“ od Googlu. Ten nabídne kromě příkladné synchronizace také barevné označení poznámek, možnost vytvoření nákupního seznamu, případně vás notifikací informuje o nutnosti splnění daného úkolu. Celkově vzato nabídne také mnohem jednodušší prostředí. To vše navíc zdarma.

Organizační funkce

Mezi další organizační aplikace můžeme zařadit aplikaci Hodiny, ta zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Samozřejmě nechybí ani aplikace kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i složitější funkce po přetočení telefonu do vodorovné polohy, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let. Pokud často potřebujete nahrávat svůj hlas, hodit se bude také aplikace Záznamník zvuku, která funguje jako jednoduchý diktafon.

Internet a konektivita: omezené LTE

K prohlížení internetu a stahování dat je k dispozici konektivita zahrnující Wi-Fi (802.11 b/g/n), HSPA: 21/5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0. EDGE a GPRS netřeba zmiňovat, to už je samozřejmostí. Velkým plusem je přítomnost LTE sítí, a to až do rychlosti 150 Mb/s. V tomto ohledu ovšem musíme zmínit absenci českého pásma, což je u této značky (bohužel) typické. Podporovaná pásma jsou: 800/1800/2100/2300 a 2600 MHz. Pásmo 900 MHz tak bohužel chybí. Podporu NFC a nebo infračerveného portu vzhledem k ceně očekávat nemůžeme.

Prohlížení internetu

Lenovo A6000 nabídne předinstalovaný prohlížeč Google Chrome a UC Browser, ten funguje i jako defaultní prohlížeč. Samozřejmě není problém vybrat jako defaultní prohlížeč Chrome od Google, nebo jiný prohlížeč, který si stáhnete.

Závěrečné zhodnocení: spokojenost

Hodnotit Lenovo A6000 je celkem milou povinností. Zařízení ze střední třídy na nás obvykle nezanechají hlubšího dojmu, právě model A6000 je však výjimkou potvrzující pravidlo.

Plusy jsou zřejmé – kvalitní displej, špičkové konstrukční zpracování, zdařilý design a příjemná funkční výbava. Potěší také přítomnost LTE, i když zamrzí absence některých tuzemských pásem. Stejně tak musíme vyzdvihnout cenu – například u O2 lze Lenovo A6000 zakoupit za špičkových 3 600 Kč. Ve volné distribuci pak počítejte s cenou něco málo přes 4 000 Kč, konkrétně na webu Lenova s cenou 4 200 Kč.

Lenovo A6000

Pokud bychom se měli zastavit u mínusů, zmíníme především slabší paměť RAM (už jen pro tu jistotu) a také již zmíněnou absenci některých tuzemských pásem LTE. Očekávat NFC je v této třídě asi marné, přesto by se jednalo o další bonus navíc. Celkově však s čistým svědomím můžeme novinku doporučit všem těm, kteří hledají zajímavý smartphone se slušnou výbavou, zároveň však nechtějí zruinovat svoji peněženku. Lenovo A6000 je ukázkovým zástupcem toho, jak by to mělo vypadat, cena je onou třešničkou na dortu. Samozřejmě se ale i tak podíváme na konkurenci, kterou i Lenovo A6000 pochopitelně má.

Sony Xperia E4g

Velkým konkurentem může být například Sony Xperia E4g, která za zhruba srovnatelnou cenu nabídne 4,7palcový qHD displej a podporu LTE včetně podpory tuzemských pásem. V ostatních aspektech jsou si oba modely vcelku podobné, hrát zde budou role osobní sympatie a také inklinace k menší/větší úhlopříčce displeje.

TIP: Recenze Sony Xperia E4g – Trefa do černého

Sony Xperia E4g

Samsung Galaxy S III Neo

Zaujmout by mohl Samsung Galaxy S III Neo, který za cenu zhruba 4 500 Kč nabídne 4,8palcový HD displej, 8Mpx fotoaparát nebo například podporu NFC, která se hodí pro spárování s příslušenstvím nebo pro platby v obchodech. Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz pak nabídne dostatečný výkon i pro hraní náročnějších her, procesoru navíc sekunduje 1,5 GB paměti RAM.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S III Neo – Recyklace bez legrace

Samsung Galaxy S III Neo

Huawei Ascend G620s

Zajímavým konkurentem je také Huawei Ascend G620s, který nabídne 5palcový HD displej, podporu rychlých datových sítí LTE nebo také 1 GB paměti RAM. Celkově se jedná o dobře optimalizované zařízení, design je v tomto případě trochu diskutabilnější, někomu se bude líbit více než design Lenova, u některých uživatelů tomu bude přesně naopak. Cena: 4 200 Kč.

TIP: Recenze Huawei Ascend G620s – Robustní LTE za pětku

Huawei Ascend G620s

Doogee Valencia DG800

Doogee Valencia je zajímavý telefon nižší střední třídy. Za cenu okolo 3 200 Kč nabídne 4,5palcový qHD displej, 13Mpx fotoaparát nebo zadní dotykový kryt, který je citlivý na různá gesta, případně pomocí něj můžete snadno scrollovat internetové stránky. V dané cenové kategorii jde o zajímavý bonus navíc.

TIP: Recenze Doogee Valencia – Ovládání touchpadem a gesty

Doogee Valencia

Microsoft Lumia 535

Klasickým a povedeným zástupcem nejnižší třídy jsou také modely s Windows Phone, my jsme jako konkurenta vybrali Microsoft Lumii 535, která existuje také ve verzi Dual SIM. Microsoft Lumia 535 nabídne za cenu zhruba 3 300 Kč 5palcový qHD displej, odladěné prostředí a také povedenější fotoaparát. Vybrat si navíc můžete z několika pastelových barev.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 535 – Vyvážená premiéra

Microsoft Lumia 535
lenovo-a6000
Klady
  • skvělý poměr cena/výkon
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • podpora paměťových karet
  • odladěný chod zařízení
  • kvalitní IPS displej
  • přítomnost LTE
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • povedený design
Zápory
  • absence pásma LTE
  • občas nekonzistentní nadstavba
Diskuze ke článku
tatam
Vodofone smart 6 ultra lepší !
David
Podle mně největší konkurent je Vodafone Smart Prime 6 přidejte ho tam.
pwnz
Bude i recenze na A7000?
nele
Mrňousek displej, neúplná podpora LTE, málo paměti, mizerný foťák, malá kapacita baterie, neaktuální verze op.systému. Vysoká cena, neadekvátní výbavě. Není důvod se rozhodnout pro tuto lenovo chudobku, když je tady zmíněný Vodafone Smart Ultra 6.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze