LG G3 s
recenze

LG G3 s

Spíše vzdálený příbuzný

Praxí poslední doby se stalo představení vlajkové lodi značných rozměrů, kterou pak následuje zmenšený model. Až na světlé výjimky však zmenšování přináší také kompromisy co do výkonu a výbavy. To je i případ telefonu G3 s: bude však stále stačit na to, aby zaujal?

Úvod: velikost je relativní

Jak neustále narůstají rozměry telefonů, posouvají se i jednotlivé kategorie. Kdyby se nám podobný pětipalcový telefon dostal do rukou před rokem nebo dvěma, bylo by to něco velkého, ale nyní jsme rádi alespoň za to. Ať už „s“v názvu znamená „small“ nebo cokoli jiného, na věci to nic nemění. I když mám poměrně velké ruce, pětipalcový displej je stále ta hranice, kde přestává být ovládání jednou rukou pohodlné. Základní práce s telefonem ještě ujde, ale pak stačí taková drobnost jako do rohu umístěné tlačítko v nějaké aplikaci a rázem je tu problém.

Telefony jsou si velice podobné, ovšem jenom vzhledem.

Takovou velikost bych byl ochotný překousnout v případě, že by tomu odpovídala výbava. Rovnou si ale můžeme říci, že oproti G3 se hodně ubíralo. V některých oblastech, jako je například rozlišení displeje, to má bezesporu smysl, spousta dalších omezení je však spíše jen obchodní rozhodnutí.

Zmenšená verze má slabší procesor, 1 GB RAM namísto tří a vnitřní úložiště limitované 8 gigabajty. Fotoaparátu kleslo rozlišení z 13 na 8 megapixelů, naštěstí však zůstal přítomný tahák v podobě laserového ostření.

LG G3 s LG G3 LG G2
Rozměry 137,7 × 69,6 × 10,3 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm 138,5 × 70,9 × 8,9 mm
Hmotnost 134 g 149 g 143 g
Čipset Qualcomm Snapdragon 400 8930 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974
Procesor 4× 1,3 GHz 4× 2,46 GHz 4× 2,26 GHz
RAM 1 GB 3 GB 2 GB
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px (5") 2 560 × 1 440 px (5,5") 1 920 × 1 080 px (5,2")
Vniřní paměť 8 GB 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB
Fotoaparát 8 Mpx 13 Mpx 13 Mpx
Cena 8 990 Kč 13 110 Kč 8 290 Kč

Telefony jsou si podobné spíše designem, celkově vzato jde o dva velice odlišné přístroje. Zatímco G3 je typická vlajková loď, která se snaží nabídnout maximum, G3 s je vyšší střední třída, která se snaží najít výhodný mix ceny a nabízených funkcí. Jak se ji to podařilo? Čtěte dál a uvidíte.

LG G3 s

Obsah balení: zázraky nečekejte

Kompaktní papírová krabička už předem naznačuje, že s telefonem dostanete jen to nejnutnější. Kromě nabíječky, kabelu a manuálů jsou to také sluchátka. Nejde ale o špunty ucpávající zvukovod, jak jsme v poslední době zvyklí, ale o pecky, které jsou v uchu volně položeny. Pokud už jste si na nějaké špunty zvykli, bude vám tento starší způsob připadat velice nepohodlný, což je vedle nepřesvědčivého zvuku další důvod k výměně sluchátek.

Nic zajímavého (kromě telefonu) v balení nehledejte.

Pochvalu ale LG zaslouží za poměrně podrobný návod k telefonu. Ten mnozí odbývají jen jakousi rychlopříručkou, zde je ale vše do detailů vysvětleno a popsáno, což může mít pro začínající uživatele smartphonů velmi podstatný význam.

LG G3 s – videopohled

Technické parametry LG G3 s

Kompletní specifikace
Konstrukce137,7 × 69,6 × 10,3 mm, 134 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
DostupnostQ3 2014, 8 990 Kč

Design a konstrukce: nemáte staršího bratra?

LG je designově poměrně konzervativní, a tak posledních pár modelů vypadá jako z jednoho vrhu. G3 a G3 s si tak na fotografiích snadno spletete, zvlášť když nemáte měřítko.

K rozměrům, jejichž číselní hodnota činí 137,7 × 69,6 × 10,3 mm, už jsme se vyjádřili, zbývá ještě probrat hmotnost, která činí 134 gramů. Zdá se to hodně, ale i tak působí telefon poměrně lehkým dojmem. Zaoblené rohy a také zadní část pak mají za následek nejenom to, že se telefon dobře drží, ale také nosí v kapse.

Celé to má působit luxusním dojmem, jakože byly použité kovové materiály, ale je to jenom dojem. Zadní skořepina je jenom plast, ale protože na svém místě drží velice pevně, není třeba se bát nějakého vrzání nebo jiných nedostatků v konstrukci.

Čelní strana patří prakticky celá rozměrnému displeji. Tlačítka pro ovládání operačního systému zde nečekejte, jsou čistě softwarová na displeji. To je trochu škoda, protože místo pod displejem s logem výrobce pak působí poměrně prázdně.

LG nijak neexperimentuje a razí svůj styl.

Nad displejem najdeme ještě vedle nenápadné mřížky reproduktoru také notifikační diodu (svítí pouze červeně), senzor přiblížení a také čočku čelního fotoaparátu s rozlišením 1,3 megapixelu. Senzor okolního světla chybí.

O bocích telefonu obvykle říkáme, že jsou chudé, ale kde nic není, tak ani smrt nebere. Na bocích tohoto přístroje totiž nenajdeme vůbec nic. Jak má LG ve zvyku, vypínač a ovládání hlasitosti se odstěhovalo na zadní stranu. Na spodní hraně najdeme microUSB konektor, mikrofon a také zdířku pro sluchátka, nahoře je to pak sekundární mikrofon a také infračervený port. Z telefonu tak můžete snadno udělat dálkový ovladač, více si o tom povíme v následujících kapitolách.

Jak už jsme říkali, zapínací tlačítko je umístěné na zádech telefonu. Zcela chápu potřebu výrobce se nějakým způsobem odlišit od zástupu telefonů s vypínači na boku, ale toto řešení mi nepřišlo tak pohodlné, jde spíše jen o zvyk. Naštěstí, jak si povíme později, jde displej odemykat i jinak a mnohem pohodlněji, a tak nezvyklé umístění tlačítka nemusí vůbec znamenat problém.

Plast vydávající se za kov je častou mimikrou dnešních mobilů.

K další výbavě zadní části patří mřížka reproduktoru a také sestava týkající se fotografování. Snímač za čočkou „zhubnul“ z třinácti megapixelů na osm, LED dioda je zde přítomná jenom jedna, ale laserové ostření zůstalo zachováno.

Prohlídku těla telefonu zakončíme pohledem do jeho útrob. Jak už bylo řečeno, plastový kryt drží na svém místě pevně, ale lze jak také bez větších obtíží odejmout. Kromě vyměnitelné baterie s kapacitou 2 540 mAh zde nalezme také sloty pro microSIM a microSD kartu. Zajímavostí pak může být NFC anténa, která je integrovaná do zadního krytu. Takže pozor při nákupu nějakého neoriginálního příslušenství, abyste o tuto funkcionalitu nepřišli.

LG G3 s

Displej: kolik bodů vlastně potřebujeme?

Zatímco LG G3 ohromovalo každého svým displejem s rozlišením 2 560 × 1 440 bodů, zde se setkáme s o dvě kategorie nižší hodnotou 1 280 × 720 pixelů. Je pravda, že na úhlopříčce pět palců už by mělo nasazení FullHD smysl a ostatně dočkáte se toho u mnoha konkurenčních přístrojů. Je tak čistě na vašich preferencích, jak moc bodů potřebujete. Mně osobně by ale toto rozlišení přišlo jako výhoda: telefon zbytečně neprodražuje a hlavně nespotřebovává tolik energie.

Displej používá IPS technologii a umí dobře těžit z jejich výhod. K nim patří živé podání barev a dobré pozorovací úhly. Jediné, k čemu by mohlo být možné mít výhrady je jas displeje. Není to ten z druhů zobrazovačů, ze kterého „bolí oči“, pokud nastavíte hodnotu jasu na maximum. V praxi to znamená, že za slunného dne budete patřit k té skupině lidí, co hledá sebemenší náznak stínu, do kterého by se mohla schovat.

S nastavením jasu je spojený ještě jeden nedostatek: chybí jeho automatická regulace. V menu toto nastavení chybí a snaží se ho suplovat pouze funkce, která mezi půlnocí a šestou ráno ztlumí jas na minimum. I experiment s baterkou potvrdil, že displej nijak nereaguje na okolní světlo. Hodnotu jasu si sice můžete jednoduše nastavit v notifikačním menu, ale jakmile si jednou zvyknete, že to za vás dělá automatika, tak se jen velmi těžko hledá cesta zpátky.

Displej není vyloženě špatný, ale nijak neohromí.

Takové nesmyslné šetření kazí jinak dobrý dojem. Ohledně displeje je totiž spoustu chytrých a užitečných funkcí. Můžete si například nastavit, že displej nezhasne, dokud před ním budete mít obličej, ale hlavně jej rozsvěcet velmi zajímavým způsobem. KnockOn znamená, že displej můžete rozsvítit dvojitým poklepáním. Stejně tak můžete telefon zamknout dvojitým poklepáním na prázdné místo na ploše. Je to velice rychlé, pohodlné a návykové.

Vylepšení této funkce se pak jmenuje KnockCode. V menu si definujete pořadí čtyř sektorů a telefon se odemkne pouze v případě, že toto pořadí při klepání na vypnutou obrazovku dodržíte. I toto je velmi rychlé a daleko pohodlnější než jiné způsoby ochrany telefonu (gesto nebo PIN).

Možnosti odemykání a nastavení obrazovky.

Ještě pár slov k notifikační diodě. Svítí červeně a její chování se dá dokonce částečně nastavit, můžete se rozhodnout, zda bude oznamovat pouze příchozí hovory, ty zmeškané, anebo jestli ji mohou použít také nainstalované aplikace.

Zvuk: žádná diskotéka

V recenzi LG G3 se můžete dočíst, že co do zvukového projevu hlasitého reproduktoru patří mezi vlajkovými lodi k tomu nejslabšímu. A nevylepšil to ani tento model. Stále zde nalezneme jen jeden reproduktor, telefon se ani nesnaží vypadat, že má dva. Ten zcela ignoruje basy, takže některé hudební styly změní k nepoznání. Reproduktor je umístěn navíc takovým způsobem, že jej snadno překryjete rukou.

Jeden reproduktor na zádech používejte raději jen na zvonění.

Sluchátka hrají dle očekávání spíše průměrně. Totéž se dá říci zvuku při volání, ale hlasitost je na dobré úrovní.

Baterie a výdrž: zázraky nečekejte

Baterie má kapacitu 2 540 mAh. To je vzhledem k pětipalcovému displeji s HD rozlišením průměrná hodnota a tomu odpovídají i reálné výsledky výdrže. Jinými slovy se jedná o typický jednodenní smartphone. Samozřejmě, pokud zrovna nehrajete hry anebo se nedíváte na streamovaná videa, pak byste se mohli bez větších obtíží dostat až někam ke dvěma dnům reálné výdrže, nicméně kdo by měl na něco takového nervy.

Odpovídají tomu výsledky redakčního testu výdrže. Při něm skrze Wi-Fi streamujeme video o rozlišení 720p. Jas máme nastavený na 50 % stejně tak jako hlasitost ve sluchátcích. Při takovéto zátěži se LG G3 s vypnulo po 380 minutách provozu. Když to porovnáme s velkou G3, která vydržela 430 minut, pak vidíme, že velké rozměry mají přeci jednom jednu přednost, a to možnost osazení silné baterie.

Aplikace na sledování baterie umí něco navíc, šetřící mód je naopak velmi prostý.
LG G3 s LG G3 LG G2
Streamování videa 6:20 hodin (720p) 7:10 hodin (1080p) 7:20 hodin (1080p)
Nabíjení na 80 % 2:07 hodin 1:34 hodin 2:00 hodin
Nabíjení na 100 % 2:42 hodin 2:03 hodin 2:38 hodin
Kapacita baterie 2 540 mAh 3 000 mAh 3 000 mAh

Nabíjení na 80 % kapacity zabere 2 hodiny a sedm minut, na plný stav si musíte ještě 35 minut počkat.

Obvykle výrobci přidávají do software telefonu nějaké prostředky, jak baterii ušetřit cenné miliampérhodiny. To je přítomné i v tomto modelu, avšak nečekejte žádné propracované záležitosti. Po dosažení určitého stupně vybití baterie může dojít k omezení největších žroutů energie, jako je Wi-Fi, Bluetooth, automatická synchronizace a také je snížen jas displeje.

Hardware a výkon: tady se šetřilo

Jedním z největších rozdílů mezi „malým“ a „velkým“ G3 je odlišné pojetí zaměření telefonu. Zatímco u G3 bylo nasazeno maximum dostupného, tady se sáhlo po kompromisních řešeních, které posílají telefon někam do vod střední třídy. Použitý čipset Qualcomm Snapdragon 400 (8930) má čtyři jádra na frekvenci 1,3 GHz a grafický akcelerátor Adreno 305.

Na hodnotě RAM se poměrně také šetřilo a i když 1 GB běžnému používání plně dostačuje, větší hodnota by se mohla do budoucna hodit. Po zapnutí je volných asi 380 MB. Totéž se dá říci i o vnitřní paměti: z 8 GB je uživatelsky přístupných 3,8 GB, což je poměrně málo, ale naštěstí to zachraňuje možnost přesouvat aplikace na paměťovou kartu. Výrobce stanovuje maximální kapaicitu karty na 32 GB.

Jak RAM, tak vnitřní úložiště nabízí spíše průměrné hodnoty.

Tato sestava pohodlně postačuje na běžný provoz telefonu, při němž si nevšimnete žádných zaváhání ani zdržení, a to i přes poměrně hutnou uživatelskou nadstavbu. Pokud hledáte telefon, který vám zároveň poslouží jako mobilní herní zařízení, pak už asi tušíte, že Snapdragon 400 přináší v tomto ohledu jistá omezení. Jednoduché hříčky typu Angry Birds běží bez problémů, ale jakmile se pokusíte rozjet například takový Asphalt 8, tak sice budete úspěšní, ale znalé oko vidí, že snímkovací frekvence je na hranici toho, co lze ještě považovat za plynulý pohyb.

Tyto zkušenosti ostatně potvrzují i výsledky benchmarků, které naleznete na následujících obrázcích. Náročný uživatel nad něčím takovým nejspíše ohrne nos, běžný uživatel si ale nevšimne nejmenších problémů.

Výsledky benchmarků.

Operační systém a uživatelské prostředí: ve stopách LG

LG nasadilo operační systém Android 4.4.2 KitKat a využilo také své hutné nadstavby LG UI 2.0. Není se však potřeba ničeho obávat, kromě zpřeházení položek v menu to neznamená žádné zásadní změny, tedy pokud nepočítáme všudypřítomné animace, přechody a změnu vzhledu.

O způsobech odemykání telefonu už jsme mluvili dříve. Po jednom ze zmiňovaných způsobů se dostanete na odemykací obrazovku. Tu samozřejmě můžete podle libosti vypnout, anebo ji naopak vyšperkovat widgety, odkazy na aplikace a také informacemi o notifikacích. Také se k telefonu můžete dostat až poté, co telefon ověří váš obličej. Funguje to docela spolehlivě, ale pouze do okamžiku, kdy je kolem vás světlo.

Uzamykací obrazovka a hlavní obrazovky. Naplno vynikne až v pohybu, kdy vše doslova hýří animacemi.

Hlavní obrazovka a menu nepřinášejí nic překvapivého, můžete zde přidávat nebo odebírat obrazovky a na ně umisťovat ikonky, widgety a samozřejmě měnit i tapety. Zajímavostí je ovšem možnost přizpůsobit si i stavový řádek: ke třem základním tlačítkům můžete přidat další, a to spouštěč centrum notifikací, QuickMemo+ (aplikace pro poznámky) anebo QSlide pro rychlé přepíná aplikací. Můžete si rovněž změnit vzhled tlačítek.

Po stažení notifikační lišty se dostanete pouze na jednu obrazovku. Zatímco u jiných výrobců se obvykle dělí na dvě, tu s upozorněními a druhou s nastaveními, tady je všechno na jednom místě. Někomu to může vyhovovat, protože je to rychlejší, avšak může se také stát, že se v množství informací snadno ztratíte.

Notifikace a přepínání aplikací.

Upravený je i vzhled posledních spuštěných aplikací. Jedná se o dvě krát dvě dlaždice plus tlačítko pro rychlé odstranění. Marně byste zde ale hledali volbu, kterou spustíte dvě aplikace vedle sebe, ta narozdíl od G3 chybí.

Položky v menu jsou v trochu jiné struktuře, ale brzy se zorientujete.

Ovládání je v omezené míře možné i prostřednictvím gest. Lépe řečeno gesta, kterým je zde otočení telefonu – to umí ztlumit vyzvánění, budík anebo pozastavit přehrávání videa.

Telefon je už ve výchozím stavu připraven na příslušenství v podobě pouzdra QuickCircle, kdy zobrazuje důležité informace v malém kruhu na obrazovce. K dispozici jsou dále různá vylepšení pro ovládání jednou rukou a pro různě hendikepované uživatele.

TIP! Na malém kroužku můžete dokonce hrát hry!

Celkově je vidět, že si LG s vnitřním prostředím dalo práci, a tak můžeme konstatovat, že v ničem výrazně nezaostává za ostatními značkami, které se pustí do nějaké agresivnější úpravy prostředí Androidu. Potěšitelný je fakt, že to celé běží svižně a bez záseků. Prvotní problémy, které LG v této oblasti mělo, se zjevně zdají být minulostí.

LG G3 s

Fotoaparát a videokamera: řekněte kimči

Při pohledu do specifikací ohledně 8Mpx fotoaparátu se vám možná chce celou kapitolu přeskočit, protože to vypadá jako ten z fotoaparátů, co se do mobilů dávají jen z jakési nepsané povinnosti. Ovšem opak je pravdou: LG G3 s fotí i natáčí velmi hezky a vůbec bych neváhal tento přístroj používat namísto nějakého levnějšího kompaktu.

Doplňkové funkce fotoaparátu.

Zásluhu na tom má bezesporu funkce laserového ostření. Zprvu jsem k tomu přistupoval s nedůvěrou, přeci jenom podobných zázračených řešení už jsem viděl mnoho, ale toto mě opravdu zaujalo. Laserové ostření je zaprvé rychlejší. Jsou to desetiny sekundy, kdy optika hledá ideální pozici, ale laser už má zaměřeno. To platí hlavně u pohybujících se objektů. Není to nic zásadního, ale jistota, kterou to přináší, je znát. Reakční doba se navíc prodlužuje v případě, že je špatné osvětlení, což se laseru vůbec netýká – umí ostřit i za tmy, aniž by si při tom přisvětloval scénu.

Když si pak pohrajete s touch focusem, můžete vytvořit velice zajímavě vypadající snímky hrající si s hloubkou ostrosti. Vedle ostrosti si přičtěte také živé podání barev, spolehlivě fungující HDR, které si poradí i s nepříjemným protisvětlem a máte před sebou snímky, za které se nemusíte stydět. Posuďte sami.

Automatika ve spolupráci s laserovým ostřením si poradí dobře prakticky za všech okolností.

Samotná kvalita fotografií není to jediné, co zanechává pozitivní dojem. I na fotoaparátu si dalo LG záležet a vybavilo jej řadou doplňkových funkcí. Ty zásadní, jako je například optická stabilizace anebo kouzelné ostření (zaostření již pořízené fotografie) z modelu G3 sice chybí, ale i ten zbytek je zajímavý.

Například snímky selfie se dají pořizovat pouhým gestem, kdy zatnete před objektivem ruku v pěst, což spustí odpočítávání tří sekund do fotografování. Fotografii můžete pořídit i pomocí hlasového povelu, stačí jen vyslovit „smile“, „cheese“ nebo „kimči“. Mezi funkcemi nechybí ani ta na pořizování panoramat.

Prostředí fotoaparátu.

Všechny funkce jsou přehledně uspořádány do vertikálních nabídek, takže není problém se během okamžiku dostat tam, kam potřebujete.

Čelní fotoaparát s rozlišením 1,3 MPx dělá výrazně slabší fotky.

Maximální rozlišení u tohoto modelu činí 1 920 × 1 080 pixelů, tedy FullHD s 30 snímky za sekundu. Sáhnout můžete také po HD rozlišení (1280 × 720 pixelů), ale získáte tak pouze menší soubor, žádné navyšování snímkovací frekvence se nekoná.

LG G3 s – testovací video, 1080p

Video je jasné, ostré, nemá problém s pohybem. Stejně jako u prakticky všech mobilů je zde patrné chvění kvůli natáčení „z ruky“. S tím si vyspělejší G3 umí díky optické stabilizaci poradit.

Multimediální funkce: váš nový ovladač

Zatímco jsme v předchozím textu několikrát použili tvrzení, že si LG dalo s tím nebo oním práci, tak u hudebního přehrávače to říci nemůžeme. Obsahuje jen to nejnutnější, sice přidává podporu přehrávání ze zařízení v síti anebo z cloudu, ale to využije jen málokdo. Situaci se trochu snaží napravit povedený ekvalizér, který má několik předvoleb a také pásmové nastavení. Funguje pouze při připojených sluchátcích. Nicméně u hudebního přehrávače se asi instalaci dodatečného software nevyhnete.

Rádio a hudební přehrávač. Ten bude vyhovovat jen velmi nenáročným posluchačům.

Rádio hraje jako obvykle jen s připojenými sluchátky, umí RDS, ale nelze vysílání nahrávat, jak tomu bývá u jiných telefonů.

Naopak galerie je celkem podařená. Využívá mřížkové rozložení, umí spustit prezentaci anebo vytvořit koláž z pořízených snímků. Co se úprav fotografií týče, nabízí jen základní možnosti, jako je ořez snímku nebo jeho otočení. I tady platí, že jiné telefony nabízejí víc, ale kdo potřebuje víc, tak to stejně řeší nějakou aplikací.

Galerie a prohlížeč obrázků.

Velmi zajímavou funkcí je infračervený port a s ním související funkce dálkového ovládání. Nejdříve stačí zvolit výrobce televize (případně Blu-ray nebo DVD), pak vyzkoušet, jestli fungují základní funkce a můžete mobilem nahradit dálkové ovládání, tedy pokud si vystačíte se základními funkcemi.

Dálkové ovládání jsem zkoušel na dva roky starém LG televizoru, ten fungoval bez problémů a totéž můžu s potěšením říci i o pět let starém Panasonicu. Vždy stačilo vybrat pouze výrobce, bez nějakého dlouhého vyhledávání modelů nebo kalibrování.

Dálkové ovládání k televizi z mobilu? Proč ne.

Jestli máte SmartTV od LG, tak se možnosti dálkového ovládání ještě více rozšíří. V nastavení si můžete zvolit jednotlivé profily pro různé místnosti.

Telefonování a zprávy: nic zvláštního nečekejte

Telefonování a zprávy jsou ty druhy aplikací, kdy LG jen trochu přebarvilo vzhled, funkcionalitu však nechalo na základu z Androidu. V praxi to znamená, že pokud nemáte nějaké zvláštní nároky, pak vám to bude určitě stačit.

Aplikace pro telefon, zprávy a také nastavení klávesnice, například její velikosti na obrazovce.

Za zmínku stojí klávesnice. Když vám nebude stačit ta klasická z Androidu, tak můžete sáhnout po té od LG a v jejím nastavení si přizpůsobit prakticky vše, na co si vzpomenete. Například rozložení pomocných kláves, používané jazyky anebo dokonce i prostor, který klávesnice zabere na displeji. K dispozici je samozřejmě i psaní pomocí tahů a také přizpůsobení pro lepší psaní malýma rukama. Naopak v režimu na šířku lze klávesnici rozpůlit, aby se pohodlněji psalo dvěma palci. K tomu si přičtěte kontrolu překlepů, volitelný vzhled nastavitelnou horní řadu s čísly a máte před sebou velice podařený kus softwaru na zadávání textu.

Organizační funkce: pamatuje si za vás

Telefon nabízí obvyklou sestavu kancelářských funkcí v základním provedení. Máme tu jednoduchý kalendář, prohlížeč kancelářských souborů, emailový klient, správce soborů, trochu lepší kalkulačka (pouze v horizontálním režimu) a diktafon.

QuickMemo+ umožňuje dělat si poznámky přímo na screenshot aktuální obrazovky.

Za podrobnější zmínku tak stojí jen aplikace QuickMemo+, která slouží k rychlému pořizování poznámek. Ty nemusíte jen vyťukávat na klávesnici, ale také je pořídit ručním písmem, vyfotit, nebo tyto způsoby zkombinovat.

LG G3 s

GPS a navigace: naprosto bezproblémové

Nalezení satelitů bez podpory internetu trvá zhruba do půl minuty, pokud telefonu povolíte výpomoc v podobě A-GPS a polohy Google, pak určí vaši polohu v řádu jednotek sekund. K tomu si ještě připočtěte podporu satelitů Glonass a nemusíte mít obavy, že byste se s telefonem někde ztratili.

Google Mapy.

Co se předinstalovaných aplikací týče, v telefonu jsou přítomné pouze Google Mapy se všemi jejich plusy i mínusy.

Datové funkce a konektivita: až na výjimky vše

Na první pohled telefonu nic podstatného nechybí: máme tu všechna rychlá data, potřebné standardy Wi-Fi i Bluetooth ve verzi 4.0 a NFC. Všechno funguje dobře a nevykazuje žádné problémy se ztrátou signálu.

Pokud se ovšem pustíme do hlubšího zkoumání, objevíme i nedostatky, které se vzhledem k cenovce musely objevit. Chybí například možnost připojit „flešky“ pomocí USB-on-the-Go, taktéž telefon nepropojíte s televizorem prostřednictvím standardu MHL. Jsou to obvykle minoritní funkce, které moc uživatelů nepotřebuje, ale pokud mezi ně patříte, pak se budete muset poohlédnout někde jinde.

Zhodnocení a závěr: bude to mít těžké

LG G3 s není vůbec špatný telefon, asi nejvíce mu ubližuje jeho název. Nesmíte se na něho totiž dívat jako na zmenšenou variantu vlajkové lodi, ale na zcela svébytný přístroj o třídu níže. Zde je ale poměrně velká konkurence a při přímém měření sil už G3 s nevypadá tak dobře.

Na jednu stranu je to solidně zpracovaný hardware, s povedeným vnitřním prostředím, velmi zdařilým fotoaparátem a solidní nabídkou datových funkcí, na stranu druhou jsou zde i výrazné ústupky ve výbavě.

LG G3 s

Za dané peníze byste mohli požadovat lepší displej a výkonnější hardware. Když se k tomu přičtou některé hloupé chyby například v podobě absence čidla pro regulaci jasu dle okolních podmínek, dobrému dojmu to také nepřispívá.

Komu tak lze přístroj doporučit? Při současné ceně snad jen těm, kteří se zamilovali do jeho vzhledu, kteří chtějí mít něco jako velké G3, ale ne tak velké a drahé. Za stejnou cenu můžete mít totiž loňský vlajkový model, který tuto novinku při stejné ceně válcuje ve všech směrech. Totéž se dá říci i o čínské konkurenci.

Konkurence

LG G2 je vlajková loď LG pro druhou polovinu roku 2013. Láká na 5,2palcový FullHD displej, špičkový procesor podporovaný 2 GB RAM, silnou baterii nebo též nezvykle umístěná tlačítka na zadní straně telefonu. Potěší také 13Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu. Na druhou stranu mu chybí slot na microSD karty. Prodává se zhruba za 8 300 korun.

LG G2

Telefon od firmy Xiaomi s modelovým označením Mi3 zaujme velkým FullHD IPS displejem, výkonným procesorem Tegra 4, 2 GB RAM nebo 13Mpx fotoaparátem od Sony. Cena za 64GB verzi přitom je zhruba 8 900 Kč.

Xiaomi Mi3

Špičkový finský fotomobil Nokia Lumia 1020 s operačním systémem Windows Phone je též konkurencí. Telefon ohromí 41Mpx fotoaparátem s xenonovým bleskem a množstvím specializovaných funkcí. Nokia dále nabídne HD displej, dvoujádrový procesor, 2 GB RAM, 32 nebo 64 GB paměti a 2 000mAh baterii. Cena vzhledem k tomu, že je telefon v prodeji už delší dobu, spadla někam k osmi tisícům korun.

Nokia Lumia 1020

Vlajkový model Alcatelu s krkolomným název OneTouch Idol X+ vychází z modelu Idol X. Nový je však osmijádorvý procesor. Stále tu máme velmi malou tloušťku, pětipalcový FullHD displej nebo 13megapixelový fotoaparát. Jeho cena se pohybuje mezi osmi a devíti tisíci.

Alcatel OneTouch Idol X+.

Samsung Galaxy S5 mini je v pořadí třetí generace mini verzí vlajkové lodi. Tentokrát přináší 4,5palcový HD displej, senzor otisků prstů, měřič srdečního tepu nebo zvýšenou odolnost. Vše pak pohání čtyřjádrový procesor. Dá se pořídit za cenu okolo dvanácti tisíc.

Samsung Galaxy S5 mini.

Vlajková loď čínského Huawei pro rok 2014 se jmenuje Ascend P7 a chlubí se velmi malou tloušťkou, pětipalcovým FullHD displejem nebo stylovým vzhledem. Dostalo se na výkonný procesor nebo LTE.

Huawei Ascend P7.
lg-g3-s
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • povedený fotoaparát s laserovým ostřením
  • zdařilé vnitřní prostředí
  • odemykání pomocí KnockOn a KnockCode
  • luxusní vzhled
Zápory
  • chybí softwarová regulace jasu
  • vzhledem k ceně slabý hardware
  • slabý zvuk
  • chybí USB OTG a MHL
Diskuze ke článku
Proto7
Čudný miesanec hw z g2 mini s pridanym laserovým ostrenim, HD displejom v tele nexusu 5 s tlačítkami z g3ky za cenu g2ky :D
mildaaa
Mně tam chybí jen 2 gb RAM, jinak vypadá celkem fajn. Osobně bych dal přednost něčemu ze zmiňované konkurence.
WTF
Označit tohle za"střední třídu" je možné asi fakt jen na našem "specifickém" trhu... I ve srovnání s číňany je to totální lowend, HD displej, 1GB RAM a procesor s výkonem Snapdragonu 400 dneska mají stodolarové telefony (Elephone G4, THL T6 Pro, ...), chtít za tohle 9 000 a jako bonus dát zmršený systém je totální výsměch.
woodhome76
Jsem vlastníkem LG G3s,opravte si,prosím,informaci o ekvalizěru:je tam,navíc s možností vlastního profilu. Co mě štve je,že nefunguje notifikační LED,podle názorů na internetu nejsem sám,a zvažuji proto reklamaci. Telefon stojí v Electroworldu nějakých 7600,-Kč (9000,-?),a za tu cenu je až na tu nefunkční LEDku dobře zkousnutelný. Při případném nákupu na to dejte pozor,nechte si to vyzkoušet.Jinak jsem spokojen.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze