Lenovo Yoga 3 Pro
recenze

Lenovo Yoga 3 Pro

Nekonvenční konvertibl
11

Konvertibilních zařízení je na trhu čím dál více a největším přispěvatelem je Lenovo. Je to celkem logické, čínský drak přišel s konvertibilními notebooky jako první a to konkrétně s modely IdeaPad Yoga. Ovšem nyní zde máme již třetí generaci notebooků Yoga, které už nenesou přídomek IdeaPad. My jsme pro vás vyzkoušeli nejvybavenější model z této řady – Yogu 3 Pro.

Lenovo je největším výrobcem přenosných počítačů na světě a mezi jeho nejznámější řady patří ThinkPad a Yoga. My se dnes budeme bavit o té druhé, která má jednu zvláštnost, je totiž konvertibilní, a to platí pro všechny modely z této řady. Námi testovaná Yoga 3 Pro je ještě o to víc zvláštní, že nahrazuje dva tradiční otočné panty za několik tyček, které drží displej v požadované poloze. Ovšem to není jediná zvláštnost tohoto notebooku, pojďme se na to podívat podrobněji.

Oficiální fotografie

Obsah balení

Obsah balení je poměrně strohý, notebook, nabíječka a kabel k nabíječce. Mohlo by toho být rozhodně více, vzhledem k tomu, že se jedná o prémiový model od Lenova. Výrobce si mohl dát mnohem více záležet na dodávaném příslušenství. Alespoň licence na Office by se mohla v balení nacházet, škoda. Náročnější uživatel by nepohrdl ani pouzdrem.

Technické parametry Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro 80HE00D5CK

Kompletní specifikace
Konstrukce330 × 228 × 12,8 mm, 1 190 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (3 200 × 1 800 px)
ChipsetIntel Core M 5Y70, CPU: 2×1,1 GHz, GPU: Intel HD 5300
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor44 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 37 990 Kč

Design: úžasný a těžko pochopitelný pant

Mnoho funkčních módů, tím se vždy modely Yoga vyznačovaly. U Yogy 3 Pro tomu není jinak, také podporuje až čtyři funkční režimy – notebook, stan, stojan a tablet. Je jen na vás, jak je využijete. Těchto funkcí notebook dosahuje díky novému pantu, který je odlišný od předchůdců, místo dvou klasických otočných pantů jsou zde čtyři tyčky, které jsou u sebe drženy několika malými panty. My jsme jich napočítali 21, díky vysokému počtu je také nepravděpodobné, že by začaly panty rychle stárnout.

Všechny funkční režimy

Z pohledu designu vypadá Yoga 3 Pro jako každý jiný model z této řady. Klasický zaoblený obdélník s nápisem Lenovo na zádech, nic netradičního. To samé platí i pro spodní stranu, zde nalezneme otvory pro reproduktory, protiskluzové plošky a několik šroubků. Lepší je to po otevření, ale bohužel je otevírání celkem náročné. Magnety, které drží displej u základny v zavřeném stavu, jsou až příliš silné a je prakticky nemožné otevřít displej jednou rukou, nejlepší je tak otevírat laptop jako knihu. Kromě velkého volného prostoru nad klávesnicí nečekejte nic netradičního, snad jen onen pant vypadá vskutku zvláštně a neotřele a kromě užitné funkce plní i estetickou.

Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro

My jsme dostali na testování zlatou barvu a už při prvním pohledu je poznat, že je spíše určena do dámských rukou. Na trhu jsou ještě dvě barevné varianty, a to konzervativní stříbrná a křiklavá oranžová. Osobně bych byl rád i za černou variantu, která nevzbuzuje takovou pozornost. Samozřejmostí je hliník, který pokrývá víko displeje a spodní stranu základny, zbytek je plastový, naštěstí vše doléhá tak jak má. Navíc, všechny části jsou matné, takže se nestane, že budete muset neustále leštit svůj počítač hadříkem, displej je samozřejmě kapitola sama o sobě.

Detail kloubu

Notebook lze sice přetočit do režimu tabletu, ale ani tak není snadné jej v tomto režimu používat. Hmotnost totiž činí 1,19 kg, což je na notebook málo, ale na tablet už skutečně hodně. Stále u všech konvertiblů Yoga platí, že jako tablet nejsou na delší používání vhodné, ale je zase nutné brát v úvahu, že se jedná především o přenosný počítač a funkce tabletu je až druhotná. Rozměry nejsou nijak nestandardní, 330 mm na šířku, 228 mm na výšku a 12,8 mm na hloubku, zkrátka celkem standardní hodnoty, které nevybočují z řady. Snad jen nad hloubkou bychom se mohli zastavit, Yoga 3 Pro je totiž nejtenčím konvertibilním notebookem na trhu, bohužel to znamená i některé kompromisy.

Klávesnice: příběh chybějícího řádku

Byla nebyla, jedna klávesnice. Ta je u Yoga 3 Pro opravdu skvělá, to bych si ale mohl říci, kdyby neměla jednu zásadní vadu, tou je chybějící řádek s funkčními klávesami. U své Yoga 2 Pro mám všech šest řádků klávesnice a nutno podotknout, že ten poslední opravdu chybí. To co lze u starší Yogy zvládnout jednou rukou, u Yoga 3 Pro jsou potřeba obě ruce. Na absenci řádku se však dá zvyknout.

Klávesnice

Osobně netuším co Lenovo vedlo k takovému kroku, ale budiž. Potěší fakt, že klávesnice je podsvícená. Podsvícení je možné regulovat jednoduše, zapnout nebo vypnout, nic víc, nic míň. Škoda, že LED diody zajišťující viditelnost popisků jsou opravdu velmi silné a navíc se jedná o nepříjemné modré světlo, které není pro zrak v noci nejlepší. Jak je již zvykem, plasty okolo klávesnice jsou měkčené a příjemné na dotek, jedná se o jakýsi druh gumy.

Touchpad: bez výhrad

Ta malá dotyková ploška, která se nachází pod klávesnicí, se jmenuje touchpad. Všichni ji známe, ale mnohdy ji nepřikládáme velký význam, zvláště poslední dobou pozbývá smyslu a to kvůli příchodu dotykových displejů. Ovšem Yoga 3 Pro touchpad má a já k němu nemám sebemenší výhrady. Je kvalitní, není hlučný a je přesný. Jsou samozřejmě podporována všechna gesta Windows 8 a nutno podotknout, že reakce jsou přesné, lepší než u Yogy 2 Pro, kde nebyly nejpřesnější.

Touchpad

Displej: kvantita na úkor kvality

Jestli má vysoké rozlišení smysl nebo ne, nechám na vás. Já osobně si myslím, že je to zbytečné, zvláště u 13,3" panelu námi testovaného notebooku. Ten má totiž rozlišení 3 200 × 1 800 pixelů a jeho jemnost tudíž činí 276 ppi, to je na notebook opravdu vysoká hodnota. Ovšem je to na úkor kvality. Nedá se říci, že panel špatně zobrazuje barvy, ba naopak, ty zobrazuje velmi slušně, ale kvůli honbě za co nejvyšším rozlišením Lenovo osadilo snad ty nejlevnější LED diody jako podsvícení a ty prosvítají. Jedinou útěchou může být, že jen na černé barvě a také jen za určitého nastavení podsvícení, nedá se však vyloučit, že po určité době začnou prosvítat i na dalších barvách. Další potíži je také vlnění barev při jakémkoliv dotyku, u dotykového počítače poměrně nepříjemná záležitost.

Různé pohledy na displej

Panel je typu IPS, takže jeho kvalita je na poměrně slušné úrovni, až na ony LED diody a vlnění. Pozorovací úhly jsou vynikající a není jim co vytknout. Displej je samozřejmě dotykový, jedná se o kapacitní dotykovou vrstvu a zvládne rozpoznat až 10 prstů najednou. Jeho přesnost je také velmi dobrá a opět není co vytknout. Kvůli dotykové vrstvě je bohužel displej lesklý, ale po čase si zvyknete, je to zkrátka kompromis, lepší by byl matný displej s digitizérem, to je ale výsada řady ThinkPad.

Konektivita: dva a půl USB

Konektorů není mnoho, ostatně jako u všech ultarbooků. Je to škoda, ale to je zkrátka daň za tenké tělo. Nejzajímavější jsou dva USB 3.0 porty, které poslouží pro připojení externích periférií. Dále zde máme jeden microHDMI konektor pro připojení televize nebo monitoru. Je škoda, že Lenovo alespoň nepřidává redukci jako příslušenství k notebooku. Jako audio konektor poslouží Jack 3,5mm, který je dnes prakticky standardem v připojení sluchátek nebo reproduktorů. V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na SD čtečku karet, ta podporuje karty SD, SDHC, SDXC a MMC a maximální podporovaná kapacita jsou 2 TB, alespoň teoreticky by to systém měl zvládnout.

Konektory notebooku

Zajímavý je však i nabíjecí konektor, který vypadá jako zhyzděné USB, také je to pravda. Pokud totiž notebook nenabíjíte, můžete do tohoto konektoru připojit libovolné USB zařízení, bohužel se jedná jen o USB 2.0, ale i tak konektor navíc potěší, škoda jen, že za cenu vybíjení baterie. Chybějící RJ-45 po připojení k ethernetu nikoho nepřekvapí, opět zamrzí chybějící redukce.

Komunikace: antény jsou trochu MIMO

Yoga 3 Pro disponuje samozřejmě i Wi-Fi modulem. Samozřejmostí je podpora nejnovějších standardů 802.11ac a maximální přenosová rychlost je až 867 Mb/s, ale jen čistě teoreticky. Příjem je vskutku dobrý, k tomu dopomáhají antény 2×2 MIMO, které mají lepší příjem než ostatní typy antén. Samozřejmostí je i integrované Bluetooth 4.0, ovšem to se v přenosných počítačích už příliš nepoužívá, maximálně pro připojení sluchátek. Je škoda, že není integrován LTE modul, určitě by to mnoho uživatelů uvítalo a mobilita celého zařízení by se extrémně zvýšila. NFC ani GPS integrováno není.

Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro

Fotoaparát: s nízkým rozlišením

Samozřejmě se nedá očekávat, že konvertibilní notebook typu Yoga bude mít více než jeden fotoaparát nad displejem, tak je tomu i u Yogy 3 Pro. Sice není úplně z nejhorších, ale rozhodně není ani nejlepší a jeho rozlišení je ubohých 720p. Což o to, za normálních okolností by takové rozlišení zcela dostačovalo, ale u rozlišení 3 200 × 1 800 pixelů je to zkrátka málo a obraz je rozmazaný. Kupodivu se však příliš netrhá a je plynulý i za špatných světelných podmínek.

Fotografie z webkamery

Zvuk: nic pro audiofily

Reprodukovaný zvuk z počítače není bohužel nejlepší a jeho kvalita je na nižší úrovni, než tomu bylo u Yogy 2 Pro. Pravděpodobně za to může nízká tloušťka základny, reproduktory zkrátka nebylo zkrátka kam dát. Sni Dolby ekvalizér zvuk nevylepší natolik, aby se dal delší dobu poslouchat. Reproduktory jsou dva a nachází se na spodní straně základny. Ovšem připojení sluchátek je už jiná, pokud máte kvalitní sluchátka, bude zvuk mnohem lepší, ale i Jack 3,5mm má jeden problém. Praská v něm, pokud delší dobu neposloucháte a poté pustíte nějaký zvuk, uslyšíte prasknutí, a to poměrně nepříjemné, raději jsem nezkoušel zvuk se špunty.

Reproduktory jsou na spodní straně

Zvuk, který zaznamenávají mikrofony je také celkem slušný, mikrofony jsou dva, takže po šumu ani slechu. Pokud budete chtít komunikovat s někým přes Skype, mikrofon nebude problém. Mikrofony jsou samozřejmě dva a nacházejí se pod displejem.

Zabezpečení: nic nadstandardního

Počítač nedisponuje žádným zvláštním zabezpečením. V podstatě je zde jen hardwarový TPM čip, který slouží k bootování systému, dále již nic zvláštního v notebooku nenalezneme. Bohužel není v laptopu ani zámek Kensington, který v mnoha situacích může zachránit zařízení od nenechavých rukou.

Výkon: všechno v jednom čipu

Procesor: Intel Core M v akci

Hlavní výpočetní jednotkou počítače je Intel Core M-5Y70, který je taktovaný standardně na 1,1 GHz. To se zdá málo, zvláště když má jenom dvě jádra, ale Intel má v kapse další trumf v podobě technologie Turbo Boost. Tato technologie umožňuje automaticky přetaktovat procesor na 2,6 GHz, a to už je zcela dostatečná frekvence, která rozpráší i starší procesory Core i5 a Core i3. Díky 14nm výrobní technologii Broadwell je procesor nenáročný na chlazení, tudíž jej není třeba chladit ventilátorem, ale to konstruktéři Lenova nejspíše přeslechli a procesor chladí aktivně.

Informace o CPU

Samozřejmostí je podpora technologie Hyper-Thearding, která umožňuje každému jádru zpracovávat dvě vlákna, takže se jeví procesor jako čtyřjádrový, ale ve skutečnosti tomu tak není. Výkonu je zkrátka dostatek, a pokud si vystačíte s kancelářskou sadou Office a základní prací s grafickými programy, budete spokojeni. Procesoru navíc asistuje 8 GB operační paměti, což je více než dostatečná hodnota a prakticky jsem se nesetkal se situací, kdy by mi kapacita nedostačovala, ihned po startu systému je volných 64 % celkové kapacity pro uživatele.

CB R11.5 CPU Multi 64b 1,99 bodů
Geekbench 32b 4041

Grafický adaptér: Broadwell na scénu

Intel vylepšil své grafické akcelerátory oproti minulé generaci, to je jasné. Grafický výkon roste u procesorů Intel rychleji než u procesorového výkonu. 24 grafických jader je více než dost a pokud nejste nároční hráči, bude vám výkon dostačovat. Samozřejmě nemá Intel HD 5300 vlastní paměť, ale bere si ji z operační paměti systému.

informace o GPU
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5 FPS
Furmark 1080p 4 FPS / 290 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 14,66 FPS
FFXIV: A Realm Reborn 1746 bodů

Úložný prostor: SSD s gigantickou kapacitou

Lenovo při návrhu notebooku naštěstí zvolilo SSD disk a to s nemalou kapacitou. 512 GB je opravdu hodně vzhledem k tomu, že se jedná o malou kartičku, která nese jen pár čipů. Díky SSD je systém rychlý a latence je prakticky minimální, rozhodně se nedá říci, že by disk byl nějakou brzdou, spíše naopak. Po prvním startu počítače budete mít volných 421 GB. V našem případě se jednalo o variantu, která má největší kapacitu disku. Na trhu je ještě varianta s kapacitou 256 GB.

Testy disku

Hlasitost a teplota: jediná stíhačka s Core M

Ačkoliv lze procesor Intel Core M chladit pasivně a není třeba aktivního ventilátoru, Lenovo to ignorovalo a zabudovalo malý a velmi hlučný chladič. Dokonce i přes hlučný ventilátor se procesor velmi nepříjemně zahřívá, v zátěži se dostane až k 70 °C a to je u takového procesoru opravdu velmi špatné. V klidném režimu je ventilátor také slyšet, ale o poznání méně, musíte se velmi soustředit na hluk nebo být v tiché místnosti. Není však nad kvalitně provedené pasivní chlazení.

Teploty

Výdech chlazení se nachází na zadní straně notebooku a je schovaný za pantem, takže se zahřívá i ten. Spodek základny se kupodivu příliš nezahřívá, to se však nedá říci o horní straně základny, která se zahřívá opravdu hodně. Na klávesnici to naštěstí není znát, protože pod klávesnicí je už jen baterie, která příliš tepla nevydává.

Výdrž baterie: lepší průměr

U každého notebooku je důležitá výdrž při běhu na baterii. Ta je u Yogy 3 Pro mírně nadprůměrná, mohla by být ovšem i lepší. Kapacita 44 Wh není zrovna nejméně, existují notebooky s menší baterií a vydrží běžet déle, daň za displej s vysokým rozlišením. Při klasické kancelářské práci, kdy budete vytvářet dokumenty a k tomu poslouchat hudbu vydrží notebook 7 hodin a 24 minut.

Typ testu
Kancelářská práce 7 hodin 24 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 48 minut

Pokud patříte mezi filmové nadšence, vystačí vám energie zhruba na šest dílů vašeho oblíbeného seriálu nebo skoro na dva díly Pána Prstenů. 6 hodin 48 minut není zrovna ohromující hodnota, škoda, Lenovo mohlo více zapracovat na správě energie.

Záruka: pouze lokálně

Lenovo na své notebooky řady IdeaPad neposkytuje celosvětovou záruku, ale pouze lokální. Pokud si tedy koupíte laptop v USA, budete jej moci opět reklamovat jen v USA. Například řada ThinkPad tímto problémem netrpí a počítače z ní vyreklamujete všude.

Operační systém: přiměřeně zabastlený

Operačním systémem jsou samozřejmě Windows 8.1 a krom standardních systémových aplikací zde nalezneme i ty od Lenova. Zajímavý je snad jen indikátor nabití baterie v liště. Dále je zde aplikace pro propojení telefonu s notebookem. OneKey Optimizer zase zajišťuje čistotu sytému, ale design aplikace je více než pochybný. Nakonec zde máme program Harmony, který monitoruje aktuální dění a přizpůsobuje nastavení systému. Kupříkladu umí přepnout do režimu čtení, zežloutne vám obraz a je produkováno méně modrého světla, když čtete PDF soubor. Upravuje také výkonnostní režimy. V neposlední řadě umí upravovat i kvalitu zvuku. To vše automaticky, ale někdy je to otravné. O antiviru McAfee se raději ani nezmiňuji, ten je nejrozumnější odinstalovat, zvláště když se jedná pouze o zkušební verzi. Dále jsou v systému nějaké hry, které také nejsou vůbec potřebné.

Windows 8.1

Závěr: mohlo by to být lepší

Lenovo Yoga 3 Pro v námi testované konfiguraci se prodává za 32 990 Kč s DPH a to rozhodně není málo. I vzhledem k takto vysoké cenovce budete muset udělat několik kompromisů v podobě průměrné výdrže, hůře zpracovaného chlazení a v neposlední řadě i chybějícího řádku klávesnice. Ovšem i přes to má několik zásadních výhod a mezi ty patří především kvalitní konstrukce, pěkný design, nízká hmotnost. Yoga 3 Pro je rozporuplný notebook, který je sice drahý, ale i tak musíte dělat určité kompromisy. Na druhou stranu nabídne několik funkčních režimů, což vynahradí koupi tabletu.

Lenovo Yoga 3 Pro

Konkurence

Dell XPS 12 Duo

Ačkoliv je Dell XPS 12 Duo o něco hůře vybavený, má stále co nabídnout. V jeho útrobách se skrývá Intel Core i5 architektury Haswell a tomu asistují 4 GB operační paměti, ani jeho displej to nevytrhne, FullHD rozlišení na 12 palcích je méně než QHD+ na 13,3 palcích. I pevný disk je menší, 128 GB je sice málo, ale pro běžnou potřebu to stačí. Jediné co hraje do karet Dellu, je cena, ta začíná už na 28 tisících Kč.

Dell XPS 12

Acer Aspire R 13

Acer Aspire R 13 je velmi zdařeným konkurentem Yogy 3 Pro. Ačkoliv se prodává jen s procesory Intel Haswell, už je na cestě varianta s nejnovější generací Broadwell a to v plné parádě, protože se jedná o plnohodnotné úsporné procesory Core i5 a i7, zde má tudíž Acer převahu. Konkurent nabídne i podporu dotykového pera a celkově více funkčních režimů. Lenovo má zase nižší hmotnost a vyšší rozlišení displeje. Acer je tudíž nejzdatnějším protivníkem proti Lenovu. Cena je u nejvybavenější varianty Aceru o něco vyšší, 39 990 Kč není rozhodně málo.

Acer Aspire R 13

Lenovo ThinkPad Yoga

Malý tank. Lenovo ThinkPad Yoga je pracovním derivátem z řady Yoga a nutno podotknout, že se jedná o zajímavý, ale nedotažený počin. Lenovo totiž použilo do tohoto notebooku 2,5" pevný disk, ale takový mSATA nebo M.2 disk by byl lepším řešením, hlavně z hlediska spotřeby, protože jak ukázaly naše testy, nedopadl zrovna nejlépe. Navíc by menší disk uvolnil místo, kam by se vešla větší baterie. Výkonově je na tom podobně jako námi testované Lenovo, jen je poháněn starší generací procesorů Intel Haswell. Cena začíná na 27 300 Kč a je na trhu mnohem více variant, než třeba námi testované Yogy 3 Pro.

Lenovo ThinkPad Yoga
Graf ceny produktu Lenovo Yoga 3 Pro 80HE00D5CK poskytuje server Heureka.cz
lenovo-ideapad-yoga-3-pro
Klady
  • solidní výkon
  • velké SSD
  • kvalitní barvy displeje
  • podsvícená klávesnice
  • zajímavě vyvedený kloub
  • konvertibilní konstrukce
Zápory
  • prosvítající LED diody
  • vlnění barev displeje
  • chybějící řádek klávesnice
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
michal97
" ale kvůli honbou za co nejvyšším rozlišení "

Autor rezignoval na skloňování v českém jazyce, nebo ho nikdy neuměl?
´M
Může mi někdo vysvětlit, co znamená slovní spojení "mírně průměrná"? Buď je mírně nadprůměrná, mírně podprůměrná, ale mírně průměrná... hm.

Zajímavé, že jste první web, který chlazení označil za hlučné. Před objednáním Yogy jsem recenzí přečetl snad 20 a všude se shodují, že je sotva slyšitelné.
Pino
Čeština patří mezi úplně nejsložitější jazyky na celém světě, nemůžeš se divit, že tolik lidí dělá chyby. A chyby dělají i studování. Kvůli té komplikovanosti gramatiky Češi dělali, dělají a vždy budou dělat chyby. Smiř se s tím.
Tomáš Svítil
Tomáš Svítil
proč není video????????????????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze