Acer Aspire R13
recenze

Acer Aspire R13

Konvertibilita v novém
3

Konvertibilních notebooků je na trhu jako máku, ale drtivá většina se buď podobá Lenovo Yoga nebo přímo do této řady patří. Ovšem pak jsou tady i originály, které mají svůj vlastní nápad. Mezi ty patří právě testovaný Acer Aspire R13, jenž má revoluční pant jménem Ezel Aero Hinge a opravdu nás překvapil.

Éru konvertibilních notebooků započalo Lenovo se svým modelem IdeaPad Yoga, dnes již znám jen jako Lenovo Yoga. Od té doby se na trhu objevilo nemalé množství laptopů, které byly určitým způsobem konvertibilní. Ve většině případů se jednalo o konstrukci, která se podobala Lenovu, ale našly se i takové konvertibly, které byly svým způsobem originální. Mezi ty patří i Acer Aspire R13. Jaký na nás udělal dojem? To se dozvíte v naší recenzi.

Oficiální fotografie

Technické specifikace

Konstrukce 343 mm × 231,1 mm × 17,8 mm, 1,5 kg, konstrukce: konvertibilní
Displej IGZO, 13,3" (2 560 × 1 440 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1
Čipset Intel Core i7 (2× 2,0 – 3,1 GHz), Intel HD 4400
Paměť RAM: 8 GB, vnitřní úložiště: 512 GB
Konektory 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, 1× Jack 3,5 mm
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 48 Wh, pohotovostní doba: 5 hodin
Cena
Acer Aspire R7-371T NX.MQQEC.003 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

cena za nejvybavenější model na našem trhu

Obsah balení

Vyšší cenovka ne vždy znamená lepší výbavu, to ale není případ našeho Aceru, ten dostal řádnou dávku příslušenství. Především musím vyzdvihnout přibalené pouzdro, které se tak často nevidí, jen to zavírání by mohlo být vyřešené lépe, přeci jen, suchý zip není zárukou dlouhé životnosti. Jedná se o klasické textilní pouzdro, ze kterého je občas problém notebook vyndat. Dále v balení nalezneme i stylus, který je aktivní a dostanete k němu i baterii. Napájecí adaptér a brožurky jsou samozřejmostí.

příslušenství

Design: univerzální krasavec

Design je na první pohled vcelku klasický, jen zvláštně tvarovaný displej zaujme. A právě ten je tím nejdůležitějším prvkem celého laptopu. Acer totiž vyvinul speciální druh dvojitého pantu Ezel Aero Hinge, který je už druhou generací pantů od Aceru. Ve standardní poloze funguje pant stejně jako u všech ostatních notebooků, otevřete a nic netradičního neuvidíte. Nyní však přichází na řadu druhý pant, který je umístěn zhruba v polovině displeje a ten umožňuje ještě více možností než Lenovo Yoga, celkem je k dispozici 6 možností, jak pant přizpůsobit.

Pohled na notebook

První možnost jsme již zmínili, je to režim klasického notebooku, kdy můžete pant otevřít až do 185°, což je více než dostačující. Druhá možnost je režim tabletu, stačí otočit displej a uzavřít jej, poté můžete využívat plně dotykového displeje, což je ideální pro prohlížení sociálních sítí. Třetí možností je režim Ezel, který přesunuje displej blíže k očím uživatele, ale klávesnice je stále přístupná, ač na ní nevidíte, stačí z poloviny otočit druhý pant. Čtvrtou možností je režim stojanu, při kterém můžete kreslit vývojové diagramy, psát ručně poznámky a to především proto, že v balení naleznete i stylus, ale i proto, že konstrukce je dostatečně pevná. Pátou možností je režim displej, který je jako stvořený pro sledování filmů a hraní her na dotykovém displeji, stačí otevřít displej a otočit zcela druhý pant, poté už jen natočit displej směrem k sobě. Šestým a posledním režimem je stan, ten je znám už z dob Lenovo Yoga, kdy notebook stojí na hranách displeje a základny, ideální pro sledování filmů v posteli.

Další pohled na různé režimy

Pevnost celé konstrukce je více než dobrá, především druhý pant musím pochválit, protože drží opravdu v každé poloze. Velký U rám, do kterého je vsazen displej, je kompletně kovový a velmi pevný. Nutno podotknout, že je vysoce pravděpodobné, že si při změně režimu skřípnete prst mezi displej a U rám, takže je třeba zvýšená pozornost. Víko displeje je vyrobeno z lesklého materiálu, což je poměrně nepříjemné, jelikož se na něj lepí všechny možné otisky. Základna je vyrobena z plastu, tedy alespoň spodní část, je to škoda, protože kov lépe odvádí teplo, což by bylo v některých situacích opravdu potřeba. Spodní část základny je bohužel vyrobena ze soft-touch plastu, takže je sice matný, ale i tak se na něj lepí otisky prstů, nebýt konvertibilní konstrukce, tak by to nebylo podstatné, ale zde budou otisky nepříjemně vidět. Horní strana základny je vyrobena z hliníku.

Rozměry jsou o něco větší než u klasických 13,3" laptopů, ale není to zase tak strašné. Acer je o krapet větší než Lenovo Yoga 2 Pro, tedy alespoň na výšku a na šířku, na hloubku je Yoga 2 Pro mnohem tenčí. Nyní v číslech, 343 × 231,1 × 17,8 mm. Ovšem nepříjemným faktorem je hmotnost, 1,5 kg je sice na notebook relativně málo, ale na tablet je to opravdu hodně, a pokud budete chtít používat Acer Aspire R13 jako tablet delší dobu, raději začněte chodit do posilovny.

Klávesnice: o jeden řádek méně

Klávesnice má 5 řádků a nepíše se na ní zrovna pohodlně, zvláště malý Caps Lock a chybějící klávesa Delete je velmi obtěžující. Potěší ale fakt, že klávesnice je tichá a obsahuje také mnoho funkčních kláves, od regulace podsvícení obrazovky až po vypnutí touchpadu.

Klávesnice

Vzhledem k cenovce a zaměření notebooku nepřekvapí, že je klávesnice podsvícená. Její podsvícení je dostatečné a manuálně regulovatelné, ovšem jen ve dvou krocích, takže raději nechte vše na automatice a budete spokojenější.

Touchpad: bez gest

Dalším vstupním zařízením je touchpad, který je poměrně velký. Jedná se o typický clickpad, který známe z mnoha dnešních dražších, ale i levnějších notebooků. S přesností je na tom po celé ploše celkem dobře, není ani hlučný, což je někdy problém. A citlivost? Tak ta je výborná, nemám si na co stěžovat.

Touchpad

Displej: opravdu velmi dobrý

IGZO, to je typ displeje, kterým Acer osadil námi testovaný počítač. Nutno podotknout, že kvalita je opravdu velmi dobrá. Barvy jsou velmi čisté a prakticky se blíží realitě, to samé platí i pro černou barvu. Ovšem zde se při vývoji vloudil nějaký šotek a při návratu displeje do režimu notebooku vždy displej problikne, také přílišný tlak nedělá displeji dobře, musí se na něj opatrně. Před poškrábáním displeje vás ochrání krycí sklo Gorilla Glass 3.

Acer Aspire R 13

Co je trochu problémem je rozlišení, které činí 2 560 × 1 440 pixelů. Ano, na 13,3" je vysoké, ale to sebou přináší i nepříjemné rozmazání obrazu u některých aplikací, ovšem za to nemůže ani tak rozlišení, jako Microsoft, který u Windows 8 a 8.1 vcelku odflákl škálování aplikací, u Windows 10 by to už mělo být lepší. Displej je dotykový a podporuje až 10 dotyků najednou. Podporováno je i dodávané dotykové pero , které je dobře citlivé, ale na papír to zkrátka nemá, povrch příliš klouže a navíc se leskne. Nutno podotknout, že se námi testovaná varianta s tímto displejem u nás zatím neprodává, ale je k dispozici jen varianta s FullHD displejem a technologií IPS.

Konektivita: mohlo by to být lepší

Konektorů je sice poměrně hodně, ale i tak by to mohlo být lepší. To, že chybí klasický ethernetový konektor RJ-45 je celkem běžné. Na těle nalezneme USB 3.0 a to celkem 2×, dále je k dispozici jeden USB 2.0 port, čtečka SD karet, HDMI konektor v plné velikosti a také kombinovaný Jack 3,5 mm pro připojení sluchátek. Nutno podotknout, že můžete připojit i sluchátka s mikrofonem a mikrofon bude funkční. Rozhodně bych uvítal konektor Thunderbolt, kterým se dá připojit mnoho periférií, od grafických karet až po monitory.

Konektory počítače

Komunikace: až 867 Mb/s

Mimo drátového připojení k internetu v počítači je přítomné i bezdrátové. Tato možnost je dnes běžnější než kabelová forma připojení k internetu, jako tomu bylo v dobách minulých. U tohoto notebooku můžeme využít až rychlosti 867Mb/s, díky přítomnosti standardu 802.11ac. Výrobcem modulu je samozřejmě Intel a obsahuje i Bluetooth 4.0.

Antény jsou umístěny ve víku

Příjem Wi-Fi bych zhodnotil mírně nadprůměrně, nijak extrémně nevyčnívá z řady, a to je škoda. Antény jsou samozřejmě zabudovány do displeje. Bohužel u tohoto počítače není přítomné připojení přes 3G ani LTE sítě, a proto jsme odkázáni pouze na Wi-Fi nebo LAN. Technologie NFC a ani GPS přítomna není a ani bychom ji neočekávali.

Fotoaparát: překvapivě dobrý

Kromě jiného máme nad displejem přítomnou i malou webkameru, jejíž kvalita je ale poměrně dobrá. Za dobrých světelných podmínek je snímková frekvence na výborné úrovni, jen je znatelný šum. V případě, že se nacházíte v horších světelných podmínkách, tak nedochází k výraznějšímu propadu snímkové frekvence a video je stále sledovatelné.

Fotografie z webkamery a webkamera

Zvuk: vcelku slušný a poslouchatelný

Počítač disponuje samozřejmě i reproduktory, a ty hrají dle očekávání. Ačkoliv je zvuk poměrně vysoko postaven, jsou hloubky celkem znatelné. Pokud si budete chtít přehrát film, tak bude ozvučení postačovat, ale na kvalitnější poslech raději i tak použijte externí reproduktory nebo sluchátka.

Reproduktory jsou na spodní straně

Zvukový výstup do sluchátek je typicky lepší než z integrovaných reproduktorů. Je přítomný softwarový ekvalizér od Dolby, který u reproduktorů opravdu zvuk vylepšuje, ale u sluchátek je lepší jej spíše vypnout, získáte tím lepší a čistější zvuk. Pro připojení slouží Jack 3,5mm a výrobcem zvukového čipu je společnost RealTek.

Zabezpečení: holý základ

Nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Žádné další speciální technologie nenalezneme, jen hardwarový zámek Kensington je přítomný, ale ve zmenšené variantě, ke které budete potřebovat buď speciální zámek nebo redukci.

Výkon: úspora energie na denním pořádku

Procesor a RAM: Intel Core i7

Intel je téměř všude, a to platí i pro námi testovaný Acer, který dostal do vínku nejvýkonnější úspornou variantu čipu Core i7 , konkrétně se jedná o i7-4510U. Procesor je výkonově více než dostatečný, jeho frekvence se pohybuje od 2,0 GHz až do 3,1 GHz. Ač je hodnota vyzařovaného tepla pouze 15 W, tak i přes to notebook slušně zatopí, ale o tom až později.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,14 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 17,38 FPS

Procesoru asistuje 8GB operační paměti a ta je typu DDR3. Kapacita je pro běžného uživatele zcela dostatečná a tak se není čemu divit, že operační paměť nelze uživatelsky rozšířit. Po většinu klasické kancelářské práce budete mít stále více než 50 % RAM volných.

Informace o procesoru

Grafika: opět Intel

O akceleraci veškerého grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 4400, na němž si zahrajete starší hry i na vyšší detaily, ale stále je to jen integrované řešení. Je vidět, že AMD je na tom s integrovaným grafickým výkonem mnohem lépe a Intel má stále co dohánět.

Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5,2 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 6 FPS / 368 bodů
Hry FPS
Crysis 3 7
Left 4 Dead 2 29

Úložný prostor: 2× 256 GB v RAID0

Pro ukládání dat slouží disk bez pohyblivých částic. Vlastně jsou to dva disky o kapacitě 256 GB v RAID0 poli, které zdvojnásobuje rychlost zápisu, čtení, ale i kapacitu, která činí 512 GB. Pro uživatele je přístupných 430 GB a oddíl je jeden. Dále je na discích přítomný oddíl pro obnovení a ten má 20 GB. Oba disky mají rozhraní mSATA 6Gb/s, což dohromady dává 12Gb/s. Díky tomu se systém opravdu hodně rychle startuje a náběh z úplného vypnutí na obrazovku Start trvá pouhých 7 vteřin. Z režimu spánku se laptop probudí za 1 vteřinu.

Testy disku

Hlasitost a teplota: hlučný a teplý

Vzhledem k tomu, že se stále jedná o notebook s procesorem Intel architektury Haswell, je třeba i aktivního ventilátoru, který odvádí teplý vzduch ven z počítače. Acer použil dokonce dva ventilátory. V klidu se dokonce ventilátory vypínají, ale pokud si chcete zahrát nějakou hru, tak počítejte s tím, že se laptop slušně zahřeje, ale ještě se s ním dá pracovat i na klíně.

Teploty

Hodnota hluku při zátěži také není zcela nejlepší, ventilátory dají o sobě opravdu pořádně vědět a nejdou prakticky přeslechnout, ale průměrně hlasitou místnost rozhodně nepřehluší. Pokud si tedy potrpíte na ticho, tak se porozhlédněte jinde, Acer Aspire R13 pro vás rozhodně není.

Výdrž baterie: mohlo by to být lepší

Baterie je zabudovaná a má 4 články a celkovou kapacitu 48 Wh, která je takovým průměrem u většiny ultrabooků, ale i přes to je výdrž spíše podprůměrná, protože některé notebooky s takovou kapacitou baterie vydrží o poznání déle, nejspíše za to může vysoké rozlišení, které je opravdu velkým žroutem energie.

Typ testu
Režim v letadle 8 hodin 10 minuty
Kancelářská práce 5 hodin 38 minut
Přehrávání videa 1080p 4 hodin 59 minut

Při sledování videa ve FullHD rozlišení dokáže baterie udržet notebook při životě 4 hodiny a 59 minut. Při surfování po internetu vydrží baterie 5 hodin a 38 minut, a pokud si nebudete počítače všímat a poběží v režimu letadlo, tak vydrží až 8 hodin a 13 minut.

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 36 měsíců. Jedná se o státní záruku, takže jej lze reklamovat jen v ČR. Acer však disponuje i programem, který umožňuje reklamovat notebook i v zahraničí, ten však platí jen jeden rok a musíte jej donést na místo opravy sami.

Operační systém: pekelně zaneřáděný

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která nabízí vše, co požaduje běžný zákazník a ani náročnější uživatelé nebudou strádat, snad jen podpora šifrování BitLocker by jim mohla chybět, vizualizační technologii HyperV snad nikdo na takovém počítači nevyužije.

Snímky ze systému

V systému nalezneme poměrně mnoho balastu, který je zbytečný, ale naštěstí není příliš otravný. Jedná se především o hry, které nejspíše nikdy nespustíte, ale stejně je v počítači nalezneme. V systému je také předinstalováno mnoho utilit, mezi které patří ovládací program onoho pantu nebo například zálohovací software. Zajímavé je snad jen předinstalované Spotify, které ocení milovníci hudby.

Závěr: podařená evoluce

Acer Aspire R13 je netypickým laptopem, který je další evolucí konvertibilních notebooků. Je dobré vidět, že ostatní výrobci jen slepě nekopírují Lenovo, ale přichází i se svými originálními návrhy a nápady, které jsou buď špatné nebo naopak dobré a Ezel je rozhodně jeden z těch dobrých návrhů. Ovšem Acer Aspire R13 není jenom dobrý, jeho chlazení by rozhodně chtělo lepší návrh a také klávesnice by rozhodně snesla o řádek navíc, neuškodila by ani lepší výdrž při běhu na baterii, ale jinak se jedná o vcelku povedený počítač, který nemá mnoho chyb. Mezi ty lepší stránky patří kupříkladu ona konstrukce, kvalitní displej, dostatečný výkon a také poměrně pěkný design.

Acer Aspire R 13

Konkurence

Lenovo Yoga 3 Pro

Novější počin z dílen Lenova je v řadě notebooků Yoga opravdu revoluční, už jen proto, že Lenovo vyměnilo starý druh pantu za zcela nový, který je složen z 5 malých kovových tyček, to vylepšuje jak životnost, tak i stabilitu celé konstrukce. Výkon je však nižší, i když ne o moc, ale zase je o něco tišší, jelikož v Yoga 3 Pro byl použitý procesor Intel Core M. Výdrž baterie je o něco lepší, ale není rozhodně tak dobrá, jak by mohla být. Cenovka startuje na 32 999 Kč, což je o něco více než u Aceru.

Lenovo Yoga 3 Pro

Dell XPS 12 Duo

Ačkoliv je Dell XPS 12 Duo o něco hůře vybavený, tak má stále co nabídnout. V jeho útrobách se skrývá Intel Core i5 architektury Haswell a tomu asistují 4 GB operační paměti, ani jeho displej to nevytrhne, FullHD rozlišení na 12 palcích je méně než WQHD na 13,3 palcích. I pevný disk je menší, 128 GB je sice málo, ale pro běžnou potřebu to stačí. Jediné co hraje do karet Dellu, je cena, ta začíná už na 28 tisících Kč.

Dell XPS 12

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro

Výběhový model, i tak by se dal nazvat tento počítač. Jeho hardware je sice už postarší a prakticky se rovná tomu v Aceru, ale jeho výhodou je rozhodně cena, která je o poznání nižší, což je velmi důležitý faktor. Rozlišení displeje je taktéž vyšší, ale celkové zobrazení má lepší Acer, pravděpodobně kvůli IGZO technologii. Počítač jsme již měli možnost otestovat a oproti Aceru je především lehčí. Cena začíná na 24 999 Kč.

Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo ThinkPad Yoga

Malý tank. Lenovo ThinkPad Yoga je pracovním derivátem z řady Yoga a nutno podotknout, že se jedná o zajímavý, ale nedotažený počin. Lenovo totiž použilo do tohoto notebooku 2,5" pevný disk, ale takový mSATA nebo M.2 disk by byl lepším řešením, hlavně z hlediska spotřeby, protože jak ukázaly naše testy, nedopadl zrovna nejlépe. Navíc by menší disk uvolnil místo, kam by se vešla větší baterie. Výkonově je na tom podobně jako námi testovaný Acer, akorát působí více pracovně. Cena začíná na 32 999 Kč.

Lenovo ThinkPad Yoga
Graf ceny produktu Acer Aspire R7-371T NX.MQQEC.003 poskytuje server Heureka.cz

cena za nejvybavenější model na našem trhu

Klady
  • dobrý displej
  • dostatečný výkon
  • vynikající konstrukce
Zápory
  • o řádek klávesnice méně
  • špatná výdrž na baterii
  • horší chlazení
Diskuze ke článku
Tester
Máte chybu ve specifikacích, je to dvoujádro.
mato
Tak oproti Dellu je to konstrukcne, materialovo aj dizajnovo horšie.
A Acer je známy nizkou kvalitou, často a skoro sa začína kaziť / rozsýpať.
Lukas
sileny nchal jsem se nachytat, prodejce mi ho doporučil ze je lepsi jak mcbook - na klavesici se pise prisere seka se a kdyz mate trochu mastne ruce, tak touchpat odmita poslouchat mys nefunguje...

vydrz baterky taky neni zadna slava teh 7 hodin vydrzi, kdyz se nepouziva.. ale pokud pouzivate zvuk tak tak 3 max. jinak dost často hučí atd...

mam ho pul roku nesel bych do tho

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze