Lenovo IdeaPad Yoga 500 (14")
recenze

Lenovo IdeaPad Yoga 500 (14")

Jogín s výkonem
8

Konvertibilní notebooky najdeme i v oblasti větších zařízení. Jedním takovým je Lenovo IdeaPad Yoga 500, který nabídne 14palcový displej, jenž můžete díky chytré konstrukci s dvojitým kloubem volně přetočit do režimu velkého tabletu, stanu, stojanu anebo klasického notebooku na práci. Společně s nadprůměrným výkonem tvoří ideální dárek pod vánoční stromeček.

Konvertibilním notebookům často chybí výkon a pokud ho mají dostatek, pak stojí hotové jmění. Dostat takové zařízení pod 30 000 Kč bývá leckdy oříškem a v tomto ohledu na trhu jasně dominuje čínská společnost Lenovo. Ta si pro nás připravila zajímavý kousek v podobě IdeaPadu Yoga 500, který by měl snoubit žádanou konvertibilitu a slibný výkon v čele s nejnovějšími procesory Intel Core 6. generace a dedikovanými grafickými kartami nVidia GeForce.

Oficiální snímky

Technické parametry Lenovo IdeaPad Yoga 500 14" 80N400A6CK

Kompletní specifikace
Konstrukce340 × 235 × 21,5 mm, 1 800 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 5500U, CPU: 2×2,4 GHz, GPU: NVIDIA GeForce 940M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 891 GB (hybridní), paměťové karty: microSD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor45 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnost, 25 999 Kč

Lenovo IdeaPad Yoga 500 – videopohled

Varianta, kterou jsme dostali k otestování, nabídne 14palcový Full HD displej a dvoujádrový procesor Intel Core i7 5500U Broadwell, kterému sekunduje 8 GB RAM a 1 TB hybridního úložiště a s 8 GB cache. Notebook dorazil v červeném provedení a nutno říci, že ženské srdce nad touto barvou zaplesá. Pokud jste ale konzervativnější, Lenovo vám také nabídne umírněnější černou nebo bílou variantu. Cena námi testovaného modelu je 25 999 Kč.

Spolu se zvolením barvy vás také čeká výběr požadované konfigurace, protože mimo tohoto konkrétního modelu nabízí Lenovo ještě dalších několik variant s procesory Intel Core Haswell, Broadwell a Skylake, s různými velikostmi operační a integrované paměti SSHD nebo SSD a také různými uhlopříčkami displejů (14 a 15 palců). Možností je tedy nepřeberně a cena začíná na 14 999 Kč a končí na 26 999 Kč.

Obsah balení: a co víc?

Lenovo se v tomto ohledu nijak neliší od jiných výrobců. Protože Yoga 500 důsledkem absence digitizéru nepodporuje aktivní stylus, nedočkáme se ho ani v balení. To obsahuje pouze napájecí adaptér. Nejsou potřeba ani žádné redukce, jako například na LAN konektor, protože ten je umístěn přímo v těle zařízení.

Design a konstrukce: těžký jogín

IdeaPad Yoga 500 nemá za cíl extrémně vybočovat. Lenovo mířilo spíše do elegantních vod a Yoga 500 zaujme především v detailech, jako jsou stříbrné plastové klouby , které se objevují v každé ze tří barevných variant. Celé tělo je pak vyvedeno z plastu, mimo krytu klávesnice a touchpadu, který je z hliníku, což zařízení přidá na sofistikovanosti . Celé tělo včetně tvrzeného displeje je perfektně pevné. Nikde se nic neprohýbá ani nevrže a plast je na pohled i dotyk kvalitní.

Lenovo IdeaPad Yoga 500 14\"

Ještě se krátce vrátíme ke kloubům, které drží 14palcový displej. Ty jsou dosti tuhé, ale má to své odůvodnění. Displej totiž lze otočit o 360 stupňů, takže Yogu 500 můžete napolohovat do režimů notebooku, stanu, stojanu anebo tabletu - podle toho, co se vám zrovna v té které situaci hodí. Displej se ani v jedné z poloh nijak nadměrně nekýve.

Konvertibilitě by ale mohla bránit vysoká hmotnost, která se vyšplhala na 1,8 kg. Když k ní připočítáte i nemalé rozměry 340 × 235 × 21,5 mm, otáčení displeje do krajní pozice je dost fyzicky náročné. Alespoň trochu by pomohlo, kdyby Lenovo osadilo displej do užších rámečků - zejména část pod diplejem je velmi masivní.

Na pravém boku se umístilo tlačítko zapnutí a vypnutí , které je velmi dobře nahmatatelné a dost měkké na stisk. Vedle něj si našla místo i dioda, která indikuje stav baterie, dvě USB 3.0, LAN konektor a HDMI. Levý bok si pak pro sebe uzmulo velmi tuhé tlačítko regulace hlasitosti, čtečka SD karet a napájecí konektor, který je plochý a symetrický. Nesmí chybět ani zámek Kensington pro zajištění proti krádeži. Pokud vás ještě trápí otázka k čemu je malé kulaté tlačítko nad regulací hlasitosti, tak je to zámek rotace. Tedy tlačítko na vypnutí automatického otáčení displeje při jeho překlopení.

Klávesnice obsahuje numerický blok až v 15,6palcové variantě, díky čemuž je u menší 14palcové verze příjemně prostorná. Tlačítka se příjemně tisknou. Méně tradiční je řada horních kláves, která defaultně slouží pro nastavení jasu, zvuku či režimu „V letadle“. K aktivaci klasických funkčních kláves F1 až F12 se ale dostanete jejich kombinací s klávesou Fn. Velmi kladně také hodnotím možnost podsvícení, které lze pomocí klávesy Fn a mezerníku regulovat ve dvou úrovních.

Lenovo IdeaPad Yoga 500 14\"

Touchpad je kapitolou sám o sobě, a to jen v dobrém smyslu. Řekněme si narovinu, že Lenovo v jejich kvalitě a přesnosti zrovna dvakrát nevynikalo, ale Yoga 500 se stává velmi příjemnou výjimkou. Touchpad je dobře zpracovaný a velmi přesný. Je to samozřejmě velmi individuální a každý uživatel preferuje u touchpadu něco jiného. Obecně se dá ale říci, že se opravdu povedl. Dvě tlačítka, která jsou integrována pod jeho povrchem, jdou stisknout přibližně od poloviny a při stisku vydávají velmi jemné klapnutí, které ale není rušivé.

Displej: spíše tlumeně

Lenovo se zde rozhodlo dosadit multidotykový, 14palcový IPS panel s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Jemnost je tedy k běžné práci více než dostačující, ale výrobci nás dnes již rozmazlují mnohem vyšším rozlišením na menší úhlopříčce. Problém ale vidím hlavně s maximálním jasem, který by mohl být větší - v kombinaci s protisvětlem byste mohli mít problém přečíst zobrazované informace. Naopak ten minimální je v horších světelných podmínkách příjemný pro oči.

Lenovo IdeaPad Yoga 500 14\"

Vadou na kráse by pro někoho mohly být tlumenější barvy. Sytostí barev displej trochu šetří, ale mnoho uživatelů to uvítá, protože většina výrobců dnes nabízí spíše přesaturované panely, které kdekomu vypálí oči. Pozorovací úhly nejsou špatné - pokud se kolem notebooku sejdete se třemi kamarády u filmu, uvidí i ti na kraji.

Zvuk: hlavně hloubky

Na dno základny Lenovo umístilo stereo reproduktory. A musím říct, že na notebook překvapivě s grácií zvládají i hluboké tóny. Horší je to s výškami, které působí dost plechově. I hlasitost by mohla být o něco vyšší. Pro nenáročné posluchače, popřípadě pro sledování filmů, budou ale dostačující.

Pro ty náročnější si Lenovo připravilo i 3,5mm jack, který má velmi kvalitní výstup. Netradiční ale bude výtka ke strkání konektoru reproduktorů či sluchátek do portu - je k tomu potřeba větší síla.

Webkamera: videohovory vítány

Jediná kamera vpředu zvládá maximální rozlišení 720p a mohlo by se zdát, že jde o celkem běžnou webkameru, jakou výrobci často osazují. V praxi má ale kamerka velmi dobrou kvalitu a jedná se o lepší průměr v tomto segmentu. Samozřejmě ale platí, že musíte mít denní světlo. Pokud rádi skypujete v noci za umělého osvětlení, objevuje se již tradičně vysoký šum.

Hardware a výkon: střihač a grafik

Lenovo IdeaPad Yoga 500 cílí hlavně na uživatele, kteří ocení jak konvertibilitu, tak i přijatelný výkon, díky němuž se nemusí bát náročnější práce. To samé však nemusí platit o stejném modelu s jinými komponentami, protože notebook se nabízí v mnoha konfiguracích. Náš zapůjčený kousek se našel především v grafické práci a výkon v čele s procesorem Intel Core i7 a dedikovanou grafickou kartou pomáhá i při občasném hraní her.

Procesor a operační paměť

Lenovo v našem případě integrovalo dvoujádrový procesor Intel Core i7 5500U taktovaný na 2,4 GHz, kterému napomáhá 8 GB operační paměti typu DDR3. To je dostatek výkonu na téměř jakoukoli práci a Yoga 500 se rozhodně řadí mezi ty výkonnější konvertibilní zařízení, kterých sice na trhu pár nalezneme, ale za mnohem vyšší částky.

Za dobu testování se notebook nijak zvláště nezadýchával a o přehřívání nemůže být ani řeč. Teplejší místo se najde na pravé straně klávesnice, ale rozhodně to není obtěžující a běžná provozní teplota je 35 stupňů v klidovém stavu. Po absolvování zátěžového testu ve FurMarku vyšplhala teplota až na maximum 87 stupňů, což je naprosto odpovídající hodnota, za kterou stojí především výdechy vzduchu na zadní straně, které fungují spolehlivě v jakékoli poloze. Notebook sice dává vědět při zátěži o své přítomnosti, ale rozhodně ne nijak hlasitě.

Grafika

Grafická karta je v tomto případě dedikovaná nVidia GeForce GT 940M s pamětí o kapacitě 2 GB. Pokud si vystačíte s menším výkonem, můžete používat integrovanou Intel HD 5500. Nicméně ta dedikovaná vůbec není na škodu, zvláště pokud hodláte pracovat s fotkami a videi. V takovém případě zásadně urychluje celý proces a pomáhá vykreslování. Umožní vám zahrát si i nějaké ty hry, a to i ty nové jako Battlefield Hardline nebo GTA V. Sice pouze na střední detaily, ale pořád se jedná o pecky z tohoto roku. Hry jako Sims 4 nebo FIFA 15 jsou samozřejmostí na nejvyšší detaily.

Úložiště

Lenovo nešetřilo ani na úložišti, které nabízí dle parametrů rovný 1 TB prostoru. Realita je ale jako obvykle poněkud jiná a reálná velikost úložiště je 891 GB, z čehož je pro vaše data dostupných asi 861 GB. To je ale i tak dost na hry a multimédia. Z kapacity úložiště a ceny zařízení je pak jasné, že se nejedná o čistokrevné SSD. Lenovo se rozhodlo pro hybridní disk (SSHD) s 8 GB SSD cache pro zrychlení běhu OS. V reálu je oněch 8 GB nepodstatných a běžný uživatel to ve finálním používání nepozná. Navíc rychlost disku není ani nijak převratná - pokud by se výrobce rozhodl dosadit klasický plotnový HDD, kupujícímu by pár korun ještě ušetřil.

Operační systém: Windows 8.1 s upgradem na 10

Nám se notebook dostal do ruky s předinstalovaným operačním systémem Windows 10. Uživatel si ale může Yogu 500 zakoupit zatím pouze s předchozími Windows 8.1 a teprve poté upgradovat. Protože se nám zařízení dostalo do rukou už upgradované, nemohu soudit, jaké aplikace výrobce předinstaloval. Jak je zvykem, nějaké se jistě najdou, ale Lenovo většinou nemá tendence zahltit uživatele bloatwarem, jehož promazávání potrvá půl dne.

Baterie a výdrž: očekávali jsme více

Protože je notebook poměrně rozměrný, měl výrobce příležitost osadit i velkou baterii. To se ale nestalo a v notebooku je vcelku typický, uživatelsky nevyjímatelný, 45Wh akumulátor. Notebook by se měl dožít reálně něco málo nad 6 hodin a výrobce dokonce udává maximum 8 hodin. Těch ale dosáhnete pouze se zapnutým režimem „V letadle“.

Běžné kancelářské práce bez zapnuté Wi-Fi si budete užívat oněch slibovaných 6 hodin. Pokud k tomu ale přidáte surfování pomocí Wi-Fi, výdrž klesne o hodinu. Při hraní her pak ještě o další hodinu a půl. Streamované video dokázal notebook přehrávat 290 minut, což je v dané kategorii lehký podprůměr.

Konektivita: dostatek na vše

Konektorovou výbavu čínský gigant rozhodně v tomto modelu neošidil, takže má uživatel k dispozici dvě USB 3.0 a jedno 2.0 . Pro připojení sluchátek využijete 3,5mm jack konektor a pokud by vám byl displej malý, můžete připojit externí zobrazovač přes HDMI. V notebooku také nechybí LAN konektor a čtečka SD karet.

Pro zabezpečení zařízení je tu k dispozici zámek Kensington. Všechny konektory jsou bez problému dostupné a uživatel je může využívat všechny najednou bez toho, aby samy sobě bránily v použití kvůli nedostatku místa.

Komunikace: Wi-Fi a nestabilní Bluetooth

Notebook disponuje Wi-Fi ve standardu 802.11ac, která je stabilní, a pro připojení a přenos médií můžete využívat i Bluetooth 4.0. To už má se stabilitou menší problém a při přenosu nám připojení občas spadlo.

Závěr: povedený kousek

Závěr je tedy jasný. Lenovo IdeaPad Yoga 500 je povedené zařízení a nechybí mu nic důležitého. Rozhodně potěší výkon, díky kterému si notebook poradí i s náročnějšími programy či multitaskingem a grafický výkon má dostatečný potenciál i na hraní nových titulů.

Lenovo IdeaPad Yoga 500 14\"

Yoga 500 se tedy bude vyjímat zejména u uživatelů, kteří potřebují multifunkční zařízení, se kterým se nemusí bát náročnější práce, ale zároveň je zde kladen také důraz na zábavu. Potěší i atraktivní design a nám zapůjčená červená varianta se bude líbit i ženám. Pochválit musím celkovou konstrukci, která je příkladná a materiály působí velmi hodnotně. Co trochu zklame je hmotnost, kterou ale Lenovu chtě-nechtě musím odpustit kvůli použitým komponentám.

Lenovo IdeaPad Yoga 500 se vyrábí v mnoha variantách jak velikostí displejů (14 nebo 15 palců), tak také s různými procesory Haswell, Broadwell a Skylake. Můžete také volit různou velikost hybridního úložiště od 500 GB až po 1 TB nebo rovnou SSD o velikosti až 256 GB. Také máte možnost si vybrat například dedikované grafické karty GT 920M nebo 940M, které doplní tu integrovanou. Variant je mnoho a cena začíná na 14 999 Kč a končí na 26 999 Kč. Námi testovaný model si nese cenovku 25 999 Kč.

Konkurence

Konkurence je v tomto segmentu zajímavá, protože Lenovo s těmito parametry a cenovkou okupuje díky svým mnoha variantám téměř všechny segmenty trhu, ale i v tomto případě se najdou protivníci, dokonce i ze stejné stáje. Začneme ale s HP. To si připravilo model ENVY x360 s 15,6palcovým displejem a dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 5200U Broadwell, kterému stojí za zády 8 GB RAM. Potěší také dedikovaná grafická karta, v tomto případě nVidia GeForce GT 930M, a SSD disk s 256 GB prostoru. Cena je 26 490 Kč.

HP Envy x360

Další v pořadí stojí konkurent ze stejné stáje, a sice Lenovo IdeaPad Yoga 3 14. Ten nabídne také 14palcový Full HD displej a procesor Intel Core i5 5200U Broadwell, kterému sekunduje menší operační paměť s kapacitou 4 GB. Přesto si zachovává dedikovanou grafickou kartu nVidia GeForce GT 940M. Kapacita hybridního disku s 8 GB cache činí 500 GB. Cena se zastavila na 22 999 Kč.

TIP: Lenovo Yoga 3 11 a 14: hybridní čínští draci oficiálně

Lenovo IdeaPad Yoga 3 14\"

Poslední je Asus Transformer Book Flip. Ten nabízí identický displej jako ostatní konkurenti, tedy Intel Core i5 5200U. V tomto případě je velikost operační paměti 8 GB a roli grafické karty zastává GT 920M. Potěší SSD úložiště o velikosti 128 GB. Nevýhodou by pak mohl být menší 13,3palcový Full HD displej. Cena je 20 999 Kč.

TIP: Asus Transformer Book Flip v prodeji, cena atakuje 20 tisíc Kč

Asus Transformer Book Flip
lenovo-ideapad-yoga-500-14
Klady
  • kvalitní zpracování
  • dobrý výkon
  • konvertibilita
  • přesný touchpad
Zápory
  • nízký maximální jas
  • hmotnost
  • široké rámečky okolo displeje
Diskuze ke článku
gps
Zařízení za 25.999Kč a nemá GPS ani možnost mobilního připojení?!
František Zbořil
Mně se teda moc líbí a celkem uvažuji, že ho pořídím mamině, ale ta cena i vzhledem ke konkurenci by byla hezčí tak těch těch 20 tisíc. První přispěvatel si trochu plete notebook s tabletem :D ale dobrý. Mně teda rozhodně na takovém zážízení GPS nechybí.
satai
Rotacni disk (pod sidivim nazvem hybridni, ale jenom s nedostatecnym 8GB SSD) -> nebrat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze