Huawei MediaPad M2
recenze

Huawei MediaPad M2

Kompromisy stranou
56

8palcové tablety jsou stále velmi oblíbené. Muži ocení pohodlné držení jednou rukou a dámy? Ty jej zase umístí do každé kabelky a o tabletu téměř nevědí. Obecné výhody jsou nesporné, dokáže nás ale konkrétně přesvědčit i Huawei MediaPad M2? To se dozvíte v naší podrobné recenzi.

Nástupce Huawei MediaPadu M1 je lepší ve všech směrech. Nabídne menší rozměry, větší výkon i lepší fotoaparát. Huawei si za nový model žádá i adekvátní cenu: 7 000 Kč za Wi-Fi verzi a 8 000 Kč za variantu s LTE. Bude to ovšem na konkurenci stačit?

Technické parametry Huawei MediaPad M2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce214,8 × 124 × 7,8 mm, 310 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 32 767), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 930, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:07 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 8 000 Kč

Huawei MediaPad M2 – videopohled

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
Obsah balení

Design: na jedničku

Tablet je zhotovený z hliníku a zpracování je kvalitní. Dá se říci, že na té nejvyšší úrovni a není se čeho obávat. I při hraní her se hliník nijak výrazně nepřehříval a Huawei si zaslouží pochvalu. Nejen na první pohled je zpracování i design bezchybné. Pokud by se vám stříbrná verze nelíbila, MediaPad M2 se vyrábí i v prémiové zlaté. Se zlatou barvou ale přichází i větší interní paměť i větší RAM.

Huawei MediaPad M2

Celkové rozměry 214,8 × 124 × 7,8 mm a hmotnost 310 gramů umožňuje pohodlné držení jednou rukou, k ovládání ovšem potřebujete ruce obě. Ovládací tlačítka na těle MediaPadu se mačkají dobře, ale pokud držíte tablet jednou rukou, nejsou na dosah prstů.

Huawei MediaPad M2

Na přední straně kromě zobrazovače najdete ještě 2Mpx fotoaparát a senzor okolního světla. Ovládací tlačítka jsou softwarová a na přední straně není žádný rušivý prvek. Huawei prezentuje MediaPad M2 jako tablet se skvělým zvukovým výstupem. Tomu se podrobil i design, jenž má na bocích evokovat notovou osnovu. Boky působí jednolitě, i když se v jednom místě nachází krytka microSD a micro SIM karty. Nemusíte se obávat, že by se krytka otevřela sama - drží skutečna jako přibitá. Problém bude tedy spíše opačný, ke slotům se totiž hůře dostává. Hrany přístroje nabídnou také microUSB s podporou OTG, 3,5mm jack a reproduktory.

Huawei MediaPad M2

Hliníková záda MediaPadu nabídnou 8Mpx fotoaparát. Příjemným překvapením je LED přisvícení, které běžně u tabletů chybí. Nejednou jej tak využijete i v noci jako svítilnu.

Huawei MediaPad M2

MediaPad M2 je zpracovaný opravdu dobře. Hezký design a poctivé materiály zaujmou. Mírnou výtku lze mít pouze vůči umístění ovládacích tlačítek, ale po delším používání si na to lze zvyknout.

Displej: tak akorát

Na přední straně je zobrazovač, jenž na první pohled a při zhasnutém stavu navozuje pocit, že je přes celou šířku tabletu. Bohužel tomu tak není a MediaPad M2 vsadil na černé rámečky. Tato malá kamufláž ovšem neubírá na vysokých kvalitách 8palcového displeje s rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů. Jemnost činí 283 bodů na palec a je dostačující. Displej je velmi kvalitní, dobře se přizpůsobuje okolním podmínkám a skvělé jsou i pozorovací úhly. Zobrazovač sice nemá nejvyšší jemnost displeje, ale pro běžné používání zcela dostačuje a rastr nezpozorujete. Huawei rozumně vsází na adekvátní rozlišení, které je přívětivé i k baterii. Jemnější displeje jsou totiž téměř zbytečné.

Huawei MediaPad M2

Zvuk: nejlepší z nejlepších

Na zvukový výstup Huawei upozorňuje a jeho vysoké kvality musíme jen potvrdit. Dostatečná hlasitost a povedená snaha o nízké i vysoké polohy řadí MediaPad M2 mezi to nejlepší v mobilních zařízeních. Reproduktory jsou kvalitnější i oproti iPadu mini, a to výrazně. Bohužel o vše přijdete ve chvíli, kdy tablet uchopíte na šířku a reproduktory zakryjí vaše ruce (typicky u hraní her). V takovém případě může být řešením 3,5mm jack, jenž také přináší vysokou kvalitu.

Huawei MediaPad M2

Baterie a výdrž: slušný maratonec

O co nejdelší chod se stará baterie s kapacitou 4 800 mAh. V našem testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi na 50procentní jas, který byl dostatečný a na ostatní zařízení i mírně nadprůměrný, a 50procentní zvuk do peckových sluchátek vydržel MediaPad M2 běžet téměř 9 hodin, o 11 minut méně než iPad mini 3 s výrazně větší baterií o kapacitě 6 470 mAh. V běžném provozu můžete počítat s jedním náročným dnem. Pokud potřebujete nabíjet, na 100 procent si vyhraďte 3 hodiny a 7 minut. Na 80 procent vám postačí o hodinu a jednu minutu méně času.

Hardware a výkon: bez omezení

Uvnitř tabletu tepe 8jádrový procesor Huawei Kirin 930, k dispozici jsou 2 GB RAM, kde po spuštění zůstane 0,9 GB volných a grafický akcelerátor Mali-T628 MP4. Na aplikace máte k dispozici 9,93 GB prostoru z celkově udávaných 16 GB. Paměť není naštěstí problém rozšířit microSDXC kartou, a to až do kapacity 128 GB. Na paměťovou kartu navíc můžete přesunout i některé aplikace. S MediaPadem M2 se rozhodně nemusíte omezovat: výkonu je dostatek, a to na cokoliv. U hraní her nebo sledování videa vás nebude omezovat ani baterie a i zahřívání tabletu bylo v normě. Huawei MediaPad M2 se vyrábí i ve verzi Premium Gold. Ta mimo zlaté barvy nabídne interní prostor 32 GB a 3 GB RAM, ostatní parametry jsou stejné. V České republice ale bude lepší varianta hůře dostupná.

Benchmarky

A co na to vše říkají benchmarky? V AnTuTu jsme získali 46 746 bodů. Vellamo ohodnotilo MediaPad M2 3 051 body v případě Browseru, 1 435 body u Metalu a 1 969 body v Multicore. 3D Mark nám v Sling Shotu používajícím ES 3.1 dal 72 bodů. Výsledky nejsou nejlepší, ale rozhodně nejsou špatné.

Operační systém a uživatelské prostředí: Emotion UI 3.1

U Huawei již jsme zvyklí na nadstavbu Emotion UI, která dospěla do verze 3.1. Verze Androidu, v našem případě se jedná o 5.1.1 Lollipop, je dokonale skrytá. Aplikace jsou na okolních plochách, upravený je multitasking i horní lišta. Na prostředí si lze rychle zvyknout a není s ním žádný problém. Pokud máte telefon od Huawei, budete jako doma.

V prostředí se také nachází ikonka pro SMS zprávy. V našem případě testujeme verzi se slotem pro micro SIM kartu, která poslouží nejen k prohlížení internetu, ale i pro psaní SMS zpráv. Plnohodnotné telefonní funkce ale nečekejte - s MediaPadem M2 si nezavoláte. V tomto ohledu tak musíme vyzdvihnout předchůdce tohoto modelu – MediaPad M1. Prostředí je rychlé, jednoduché a celkový dojem kazí jen pár pomalých aplikací. Jedná se například o fotoaparát nebo galerii. Jinak ale Huawei chválíme, a to i za téměř nulový balast v systému.

Fotoaparát a videokamera: až na tu aplikaci

Zadní fotoaparát s automatickým ostřením nabídne rozlišení 8 Mpx. Na tablet příjemně překvapí především LED dioda k přisvícení, jež není běžnou výbavou. Využití rozhodně najde i jako svítilna. Samotný fotoaparát má velmi jednoduché prostředí, kde si lze intuitivně vše nastavit. Samozřejmě nechybí ani režim panorama a příznivce selfie potěší režim zkrášlení. V tomto ohledu nelze mít výtky, ale aplikace jako taková by mohla být výrazně rychlejší. Pokud budete chtít vyfotit něco v pohybu, objekt s největší pravděpodobností nezachytíte. Na bleskové momentky tato aplikace není.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie z MediaPadu M2 nejsou vůbec špatné. Především za horšího světla sice šum najdete, ale jinak jsou fotografie zcela dostačující. Opět platí, že zrcadlovku nenahradíte, ale na sociální sítě, ofocení dokumentu a další jednodušší focení plně dostačuje. S dobrými podmínkami navíc máte možnost pořídit skutečně vydařenou fotografii.

Huawei MediaPad M2

Přednímu snímači s rozlišením 2 Mpx není co vytknout. Pokud nejste selfie nadšenci, plně vám postačí a podá slušný výkon i za šera. Pro kvalitní selfie je ale snímač nedostatečný.

Natáčet můžete i Full HD videa s 30 snímky za vteřinu a ve formátu MP4. Kvalita je ucházející a dané video je bez problému prezentovatelné. Samozřejmě opět platí, že samostatné fotoaparáty a kamery nenahradí.

Huawei MediaPad M2 – testovací video, 1080p, 30 FPS, exteriér

Multimediální funkce: uspokojí většinu

Tablet, především s 8palcovým displejem, není úplně tím pravým zařízením na práci. Ano, s externí klávesnicí na něm sice vytvoříte dokument, prezentaci nebo tabulku, ale primárně určen k tomu není. MediaPad M2 je připraven na konzumaci obsahu. Zvládne přehrát běžně dostupné hudební formáty i videa s českými titulky. Kdyby vám cokoliv chybělo, doporučuji navštívit obchod Google Play.

Zprávy: pohodlné psaní

Tablet se díky kompaktním rozměrům dobře drží a psaní na něm je opravdu rychlé, čemuž napomáhá i povedená softwarová klávesnice. Rychle jsme si zvykli na psaní SMS zpráv i mailů, pro což slouží předinstalovaná aplikace Gmail, jež zvládne pracovat se všemi běžnými účty, například i s těmi českými od Seznamu nebo Atlasu. Obdobně lze využít i aplikaci E-Mail.

Organizační funkce: základ

Poslední dobou výrobci značně ustoupili od kreativity a organizační funkce, především kalendář, nechávají maximálně čisté. Pro uživatele je to jedině dobře: vše je přehledné, funkční a jednoduché. V případě Huawei tomu není jinak a i když jste zařízení od tohoto výrobce nikdy neměli, rychle si budete připadat jako doma. Maximální pohodlí vám zaručí i aplikace WPS Office, která nabízí práci s MS Office dokumenty. Můžete je nejen otvírat, ale i vytvářet a editovat. je nejen otvírat, ale i vytvářet a e

Kalendář

Navigace a GPS: bez chybičky

Huawei neponechal nic náhodě a podporuje jak GPS, tak ruský GLONASS. Fix polohy proběhne zhruba do 10 vteřin, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googlu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí být online. Pokud chcete mapy offline, doporučujeme Mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám zase ověřily Here Maps. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Google Mapy

Datové funkce a konektivita: Wi-Fi nebo LTE

Před koupí musíte zvážit, zda vám stačí Wi-Fi verze nebo oceníte LTE variantu s podporou všech českých pásem a možností psát SMS zprávy. Obě verze podporují také nízkoenergetický Bluetooth 4.0 a komunikaci skrz něj. Zcela bez problémů je i Wi-Fi. Vše funguje, jak má. Infraport ani NFC ale bohužel nečekejte.

Zhodnocení a závěr: kompromisy stranou

MediaPad M2 zaujme na první pohled. Hezký design, zajímavé papírové předpoklady a přiměřená cena 7 000 Kč za Wi-Fi a 8 000 Kč za LTE verzi. Tablet navíc dobře funguje i v běžném provozu a koupě se zdá být dobrou volbou. Zcela bez ztráty kytičky to ovšem není.

Huawei MediaPad M2

Mezi nesporné výhody MediaPadu M2 musíme zařadit již několikrát zmíněný design, kvalitně zpracované tělo, dostatečnou jemnost displeje, vysoký výkon a velice nadstandardní, ne-li úplně nejlepší zvukový výstup. Potěšit může i taková drobnost, jakou je LED přisvětlení. Velmi dobrá je také výdrž na baterii.

Huawei MediaPad M2

Mezi zápory není nic závažného, najdou se zde jen drobnosti. Umístění reproduktorů nejšťastnější a i ovládací tlačítka by pro komfortní dosah mohla být na lepším místě. I přes dostatek výkonu jsou některé aplikace pomalejší a například u fotoaparátu to může zamrzet. Marně byste zde také hledali čím dál populárnější čtečku otisku prstů.

Huawei MediaPad M2

MediaPad M2 můžeme doporučit. Není sice úplně dokonalý, ale je velmi dobrý. Navíc i cena je adekvátní a získáte tak zajímavé zařízení v poměru ceny a výkonu. Od koupě by vás mohlo odradit jediné – konkurence.

Konkurence

Velkým rivalem bude Apple iPad mini 2 Retina. Nejedná se sice o nejnovější model, ale i tak má stále co nabídnout. Poměr stran 4:3, dobře optimalizované prostředí a záruka aktualizace na nejnovější iOS. Pro MediaPad nehraje cena, ta je u Wi-Fi verzí stejná, ale otevřený operační systém, kvalitnější zvuk nebo přisvětlení fotoaparátu.

TIP: Recenze Apple iPad mini Retina – Malý tělem, velký duší

Apple iPad mini 2

Z řad Androidů můžeme zmínit tablet Lenovo Yoga 2 8. S cenou o 1 000 Kč nižší získáte 8palcový displej s Full HD rozlišením. Reproduktory má Lenovo orientované přímo k uživateli a využít je můžete hned v několika polohách díky praktickému stojánku. Yoga Tablet navíc vede i výdrží na baterii. Huawei vrátí úder kompaktnějšími rozměry, vyšším výkonem či novější verzí Androidu.

Lenovo Yoga 2 8

Za cenu 9 000 Kč lze koupit i kvalitní Windows tablet. Příkladem může být Lenovo ThinkPad 8 nebo levnější Yoga Tablet 2 8 s Windows. I Windows tablety dokáží nabídnout kvalitní displej a najdete i FullHD rozlišení. Porovnávat čistě technické parametry je bohužel nedostačující, protože porovnáváme neporovnatelné. Základ pro rozhodování by v tomto případě měl být operační systém, jenž je v případě Windows zaměřen především na práci a u iOS a Androidu zase na zábavu a pasivní obsah.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad 8 – IPad mini s Windows je tu

Lenovo ThinkPad 8
huawei-mediapad-m2
Klady
  • LED přisvětlení fotoaparátu
  • dobrá výdrž na baterii
  • kvalitní zvuk
  • jemný displej
  • dostatek výkonu
  • přiměřená cena
  • hezký design a kvalitní zpracování
Zápory
  • pomalejší aplikace fotoaparátu a galerie
  • absence infraportu, NFC
  • absence čtečky otisky prstů
  • umístění reproduktorů (lze je snadno zakrýt rukou)
Diskuze ke článku
Stano Š.
Viete čo sa mi najviac nepáči na tých huawei tabletoch/mobiloch ? Ten zamaskovaný android ktorý výzerá jak výstrihnuté ios . Nechápem prečo napr. hlavné menu úplne odstránily. Keby tam daly normálny android ...
Petr
Proč není v konkurenci NVIDIA SHIELD Tablet K1? Za 5500 Kč mi to přijde víc než dobrý.
Miki
Univerzálnost zařízení je poněkud degradována nemožností telefonování. Takže, kdy bude recenze Honor X2? ;)
Aljoša
Je zajímavé, že jinde na netu (a dokonce je to možno dohledat i česky na youtube) se ukazuje, že s tabletem telefonovat jde. Jenže to asi nebude takové jednoduché, protože např. T-Mobile u tohohle tabletu klasický dialer nemá, což je podle mě škoda. Pokud by totiž tablet šel např. navázat na takový TalkBand, tak by člověk ani nemusel vypadat jako blázen s osmi palci u ucha. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze