Huawei Mate 8
recenze

Huawei Mate 8

Synonymum preciznosti
130

Huawei Mate 8 jsme poprvé spatřili na veletrhu CES v Las Vegas a už tehdy nás velmi zaujal. Kombinuje totiž špičkový design, kvalitní konstrukční zpracování a špičkovou výbavu, to vše navíc za rozumnou cenu. Nyní vám můžeme sdělit naše více než měsíční zkušenosti z používání.



Model Mate 7 se stal velmi úspěšným tabletofonem. Huawei měl tedy poněkud těžké dokázat, že to jde i lépe. Po měsících vývoje odhalil nástupce s označením Mate 8, který nabídne kovové zpracování a špičkové funkce – to vše navíc za přijatelnou cenu. Výsledný mix zní už takto zkraje velmi slibně a v dnešní recenzi vám ukážeme, v čem exceluje, i to, jaké má nedokonalosti.

Huawei Mate 8 na oficiálních snímcích výrobce

Technické parametry Huawei Mate 8

Kompletní specifikace
Konstrukce157,1 × 80,6 × 7,9 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 950, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:13 hodin
Dostupnostbřezen 2016, 15 990 Kč

Huawei Mate 8 – recenze

Obsah balení: klasický základ

Uvnitř luxusně vyhlížející kazety nalezneme kromě základu v podobě synchronizačního USB kabelu a výkonného adaptéru do sítě také sponu pro vyjmutí SIM karty, pecková sluchátka, základní dokumentaci a poloprůhledné ochranné pouzdro. To obepíná i boky zařízení, a tak nemusíte mít strach o poškrábání kovového krytu či vyklouznutí zařízení z ruky. Nevýhodou tohoto pouzdra jsou snad jen rozměry. Telefonu přidá toto pouzdro pár milimetrů na tloušťce, což nepůsobí zrovna esteticky. Pouzdro je vyrobené z matného plastu, díky čemuž se na něm nezachytávají otisky prstů.

Huawei Mate 8
Obsah základního balení

Výčet obsahu základního balení:

  • mobilní telefon Huawei Mate 8
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • stereofonní headset
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • pouzdro z matného plastu
  • základní dokumentace a záruční list

Design a konstrukce: pan dokonalý

Hned na začátku můžeme prozradit, že design a konstrukční zpracování je jednou z hlavních předností nového Matu 8. Huawei jako obvykle vsadil na kovové materiály, které ve spojení s tenkým profilem působí luxusně a hlavně vkusně. Přední část zařízení zaujme obrovským, konkrétně 6palcovým displejem, který zabírá 78 % přední strany. To je špičková hodnota, když u vlajkové lodi společnosti Samsung pro rok 2016, modelu Galaxy S7, činí tato hodnota 72 %. Předek dále zaujme minimálními rámečky okolo displeje, a to jak na bocích, tak na vrchní a spodní straně.

Huawei Mate 8

Tyto části zvlášť upoutají pozornost. Pod sklem se nachází úprava, která simuluje broušený kov, čehož bylo docíleno soustředěnými kruhy, které se postupně rozšiřují. Tento efekt známe například z některých notebooků Asus. V části pod displejem nalezneme pouze logo společnosti – tlačítka pro ovládání systému jsou součástí prostředí. Nad displejem pak kromě kamery pro videohovory a průhledů senzorů nalezneme pouze sluchátko. To je decentní a opět zapadá do střízlivého konceptu. Přesuneme se na levý bok zařízení, kde najdeme pouze hybridní slot pro nanoSIM a microSD kartu. Hybridní proto, že umožňuje vložení buď dvou SIM karet, nebo právě jedné karty SIM a jedné microSD karty. Tato varianta u nás bude nabízena jako Dual SIM, a tak si před koupí zkontrolujte, že nakupujete správnou variantu.

Huawei Mate 8

Pravý bok hostí jak tlačítko pro vypnutí displeje, tak také kolébkové tlačítko regulace hlasitosti. Tlačítka chválíme za jejich velikost i umístění. Co se týče stisku, ten by mohl být dle našeho soudu trochu jistější. Tlačítka se namáčknou velmi snadno, což může vést k problému, kdy si displej nevědomky rozsvítíte v kapse. To ve výsledku může stát cennou energii.

Huawei Mate 8

Spodní části dominuje microUSB konektor, mikrofon a také reproduktor, který se schovává za efektním děrováním na pravé straně spodní lišty. Huawei za toto umístění chválíme, neb neexistuje téměř žádná běžná situace, kdy byste si reproduktor omylem odstínili. Na vrchní hraně pak nalezneme 3,5milimetrový jack pro sluchátka a sekundární mikrofon. Ty zde ve výsledku nalezneme hned dva a starají se o kvalitní zachycení zvuku. Mate 8 pozná, z jaké strany příchozí nejsilnější zvuk, a mezi mikrofony automaticky přepíná. To se hodí nejenom při konferenčních hovorech, ale také při diktování zvuku skrze integrovaný diktafon.

Huawei Mate 8

Nyní se dostáváme na zadní stranu, kde pro změnu nepřehlédnete čočku integrovaného fotoaparátu. Tu totiž ještě obíhá kovová kružnice, která neslouží jen jako designový prvek, nýbrž i chrání samotnou čočku před poškozením, neboť částečně vystupuje nad okolní povrch. Pod čočkou se nachází další zajímavý prvek, a to kulatá čtečka otisků prstů. Její funkčnost si detailně rozebereme v následující kapitole.

Huawei Mate 8
Huawei Mate 8

Mate 8 se bude prodávat hned v několika variantách. Na výběr bude jak klasická stříbrná a šedá, tak i hnědo-bronzová a zlatá. Prozatím není jasné, jestli se všech barev dočkáme i na tuzemském trhu, avšak před nákupem u nás nedostupné barevné varianty z dovozu však varujeme. Takové zařízení nemusí splňovat veškeré specifika a například LTE pásma jednotlivých variant se mohou lišit. Daní za to pak může být ztráta důležitých frekvencí. U nás můžeme počítat s tmavě šedou a stříbrnou variantou.

Huawei Mate 8

Po designové a konstrukční stránce skládáme modelu Mate 8 velkou poklonu: vše perfektně lícuje, kov působí hodnotně a body nesrážíme ani za přiznané lišty antén na vrchní a spodní zadní části. Na první pohled nevyvolávají pocit z levného plastu a barevně korespondují se zbytkem těla. Mate 8 směle doporučujeme i na design dbající klientele. Dodáme, že konkrétní rozměry novinky činí 157,1 × 80,6 × 7,9 mm, hmotnost je pak poněkud výraznějších 185 gramů.

Líbilo se nám:

  • kovové zpracování
  • příjemná tloušťka
  • povedené designové prvky

Displej: nezaostává za špičkou

Neustálé navyšování rozlišení u mobilních telefonů dává smysl jen v některých případech a dostatečná jemnost i při nerealisticky krátké pozorovací vzdálenosti tím případem rozhodně není. Jak již víme, při jemnosti nad 300 pixelů na palec není téměř možné, aby uživatel při běžné vzdálenosti rozeznal jednotlivé pixely. Huawei se toho naštěstí držel, když na 6palcové úhlopříčce nabídne rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů. Výsledná jemnost 367 PPI naprosto dostačuje a v kombinaci s technologií IPS dostáváme velmi kvalitní zobrazovač.

Huawei Mate 8

Displej Matu 8 je velmi sytý, nabídne kvalitní pozorovací úhly a i jas je nadstandardní. Lze však ztlumit natolik, že večer nedráždí vaše oči. Skvěle funguje rovněž senzor okolního světla, který jas nastaví vždy bleskurychle pro pohodlné čtení za všech příležitostí. Pokud by se vám nelíbila agresivní bílá (která je opravdu bílá), v nastavení můžete snadno nastavit teplejší odstín (funguje to samozřejmě i naopak). Displej nabídne zvýšenou citlivost, a tak není problém ovládat jej v rukavicích. To se v aktuálních mrazivých podmínkách může hodit. Pro aktivaci stačí jeden klik v nastavení.

Nad displejem nalezneme notifikační LED diodu. Ta je sice velmi malá, avšak na příchozí notifikace upozorní dostatečně. Co se týká barev, dioda není konfigurovatelná. V nastavení však nechybí možnost diodu zcela vypnout. O ochranu displeje se stará odolné sklo Gorilla Glass, a to v aktuální čtvrté verzi. O malé škrábance se tedy obávat nemusíte. Stále však musíte myslet na to, že pád z dvou metrů téměř s jistotou nepřežije. Drobností, která však potěší, je použití lehce zakřivené varianty odolného skla, které se přezdívá 2.5D. I díky tomu je pohyb prstem po displeji pohodlnější, zvláště při klikání na položky v těsné blízkosti boku displeje. Senzor regulace jasu funguje bezchybně.

Huawei Mate 8 Huawei Mate S LG V10 Apple iPhone 6s Plus Microsoft Lumia 950 XL
Úhlopříčka displeje 6" 5,5" 5,7" 5,5" 5,7"
Rozlišení displeje Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px QHD, 2 560 × 1 440 px Full HD, 1 920 × 1 080 px QHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 367 PPI 401 PPI 515 PPI 401 PPI 515 PPI
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS AMOLED

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Vzhledem k obrovskému displeji je logické, že Huawei dosadil speciální režim zmenšené obrazovky. Ten vyvoláte tak, že prstem přejedete přes tlačítka pro ovládání systému. Pokud táhnete zprava doleva, zmenšený displej se objeví na levém boku, pokud naopak, displej se usídlí napravo. Problémy tedy nebudou mít ani leváci, což oceňujeme stejně jako snadnost aktivace režimu. Práce se dvěma okny je podporovaná rovněž, kloubem prstu stačí displej uprostřed „rozpůlit“ a vybrat si aplikace, které chcete tímto způsobem zobrazit. Nechybí ani možnost vybrat si, jak mají být jednotlivá okna velká.

Líbilo se nám:

  • jemnost Full HD displeje
  • pozorovací úhly
  • zvýšená citlivost
  • režimy usnadňující ovládání jednoruč
  • zakřivené 2.5D Gorilla Glass 4 sklo

Baterie a výdrž: dva dny realitou

Velkým benefitem oproti Mate S je především kapacita baterie a s tím související výdrž baterie. Šířka sice narostla o 7 desetin centimetru. To ovšem umožnilo zvednout kapacitu baterie z 2 700 mAh na rovných 4 000 mAh. Mate 7 na tom byl sice o malinko lépe, když nabídl ještě 100 mAh kapacity navíc, ovšem rozdíl v podstatě nepoznáte. Stále totiž můžeme tvrdit, že Mate 8 vydrží i dva dny běžného používání, a to zcela bez dodatečného zdroje elektrické energie.

Tento soud má samozřejmě své „ale“. Dvoudenní výdrže s přehledem dosáhnete, pokud omezíte práci s polohovými službami a nebudete vytěžovat procesor náročnými úkony, typicky úpravami videí nebo hraním náročných her. Pokud se omezíte na prohlížení internetu, telefonování a komunikaci skrze internetové messengery, dvoudenní výdrž není problém. Pokud se rozhodnete aktivovat úsporný režim (ať už režim omezující výkon nebo běh aplikací na pozadí), výdrž se ještě o pár hodin prodlouží.

I při maximální zátěží ovšem Mate 8 nemá problém vydržet celý jeden den, a to počínaje 7 hodinou ranní až do pozdního večera, typicky do půlnoci. Výdrž tedy naplnila naše očekávání a my máme radost, že i výkonný smartphone s maximální funkční výbavou může reálně zvládnout až dva dny.

Huawei Mate 8 Huawei Mate S LG V10 Apple iPhone 6s Plus Microsoft Lumia 950 XL
Stream 1080p videa 9:44 hodin 8:28 hodin ? 9:51 hodin 7:45 hodin
Operační systém Android 6.0 Marshmallow Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop iOS 9.3 Windows 10 Mobile

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Pomalu se dostáváme k další zajímavé funkci, a to konkrétně k reverznímu nabíjení, které nabízel už model Mate 7. Za pomocí speciálního kabelu, který nutno dokoupit, můžete skrze integrovanou baterii nabíjet i jiné smartphony a další elektroniku. Mate 8 v tu chvíli slouží jako powerbanka, což si při kapacitě baterie 4 000 mAh může s přehledem dovolit. I když pro tuto funkci na první pohled nemáte využití, nikdy nevíte, kdy se může hodit.

Při našem standardizovaném testu výdrže Mate 8 rovněž nezklamal. S připojenými sluchátky a 50procentní hlasitostí i jasem vydržel Full HD stream přehrávat 9 hodin a 44 minut. Na 80 % své kapacity se baterie nabije během 1 hodiny a 52 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě o dalších 21 minut déle.

Líbilo se nám:

  • kapacita 4 000 mAh
  • reverzní nabíjení
  • špičková výdrž
  • poměrně rychlé nabíjení skrze dodávaný adaptér

Zvuk: očekávaný nadstandard

Reproduktor hraje dostatečně hlasitě a v celkovém podání není zvuk špatný, a to ani u vysokých či hlubokých tónů. Chválit můžeme také umístění reproduktoru. Na druhou stranu zamrzí, že do takto špičkového modelu Huawei nezakomponoval stereo a speciální zvukový systém, jak to umí například Lenovo. Na telefon je to stále velmi slušný výsledek, ale pro kvalitnější zážitek doporučujeme sluchátka. Průměrná sluchátka jsou navíc již součástí balení.p>

Huawei Mate 8
Reproduktor se nachází pod pravou mřížkou

Líbilo se nám:

  • hlasitost primárního reproduktoru
  • přítomnost tří mikrofonů pro kvalitní nahrávání zvuku

Nelíbilo se nám:

  • absence stereo reproduktorů
  • chybí speciální zvukový profil či pokročilý ekvalizér
  • pouze průměrná kvalita dodávaného headsetu

Čtečka otisků prstů: konkurence, pouč se

Čtečka otisků prstů se nachází na zadní straně pod čočkou fotoaparátu. Senzor je nepatrně zapuštěný, o jeho poškrábání se tedy bát nemusíte. Oproti modelům Mate 7 a Mate S tentokrát Huawei vsadil na kruhový tvar. Nikoliv pro odlišení modelů, ale z ryze praktického důvodu. Kruhový tvar jednoduše zvyšuje přesnost rozpoznání prstu. Huawei šel však ještě dále a rychlost rozpoznávání zvýšil oproti modelu Mate 7 dvojnásobně. A my musíme uznat, že rozdíl je patrný i oproti blízké konkurenci, například od Samsungu. Čtečka reaguje bleskurychle a navíc je neustále v pohotovosti. Stačí tedy kdykoliv přiložit prst, načež se rozsvítí displej a zařízení se odemkne. Pokud přiložíte nesprávný prst nebo se do vašeho zařízení bude chtít dostat někdo jiný, silná vibrace upozorní na neautorizovaný přístup.

Huawei Mate 8

Chválit budeme kromě rychlosti a funkčnosti také umístění – ukazováček sklouzne na senzor naprosto přirozeně. Stejně tak potěší rychlost nasnímání otisku, protože do 10 vteřin máte hotovo. Čtečku otisků prstů 8 jednoznačně chválíme. Kdyby podobný uživatelský komfort nabídla i konkurence, zákazníci by si na tento styl zabezpečení zvykli asi mnohem rychleji.

Nastavení otisku

Z doprovodných funkcí čtečky můžeme zmínit zastoupení mechanické spouště fotoaparátu, utlumení budíku poklepáním a zabezpečení přístupu do jednotlivých aplikací. Bohužel, tolik oblíbená funkce, kdy čtečka slouží jako malý touchpad a pomáhá s ovládáním velkého displeje, chybí. Snad se ji tedy dočkáme v některé z následujících aktualizací.

Líbilo se nám:

  • excelentní rychlost rozpoznání
  • čtečka je neustále aktivní
  • rychlost zaznamenání otisku
  • ideální poloha čtečky
  • doprovodné funkce

Nelíbilo se nám:

  • chybí funkce touchpadu

Hardware: výkonu na rozdávání

Mate 8 disponuje osmijádrovým procesorem Kirin 950 (4×2,3 GHz + 4×1,8 GHz). Procesoru sekundují 3 GB RAM (po spuštění k dispozici zhruba 1,6 GB) a 32 GB interní paměti (k dispozici zhruba 24 GB), což je dostačující kombinace. Uživatelská paměť lze rozšířit i pomocí paměťových karet microSD, a to o dalších až 128 GB. Samozřejmě jen za podmínky, že místo pro microSD kartu nezabírá druhá nanoSIM karta. Co se týče tabulkového výkonu, v testu AnTuTu získal Mate 8 velice hezkých 90 000 bodů. Na aktuální špičky to sice nestačí, ale nejde o čísla, jako spíše o optimalizaci.

Ta se tady opravdu povedla a záseků se naštěstí bát nemusíte. Jeden problém jsme přesto objevili. Pokud si nebudete hlídat nastavení úsporných režimů, telefon rád utlumuje běžící aplikace na pozadí, a tak se občas stávalo, že jsme si příchozích notifikací všimli až po rozsvícení displeje, kdy se všechny automaticky načetly. Pochopitelně se jedná o problém v nastavení a ne telefonu jako takového, přesto je dobré dát si na takové chování pozor a v menu nastavení opravit, jaké notifikace z jakých aplikací chcete dostávat neustále.

Huawei Mate 8 Huawei Mate S LG V10 Apple iPhone 6s Plus Microsoft Lumia 950 XL
Procesor Huawei Kirin 950 Huawei Kirin 935 Qualcomm Snapdragon 808 Apple A9 Qualcomm Snapdragon 810
Takt procesoru 4×2,3 GHz + 4×1,8 GHz 4×2,2 GHz + 4×1,5 GHz 2×2 GHz + 4×2 GHz 2×1,85 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
Interní paměť 32 GB 32 GB 32/64 GB 16/64/128 GB 32 GB
Paměť RAM 3 GB 3 GB 4 GB 2 GB 3 GB
Paměťové karty ano ano ano ne ano

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Výkonnostně Mate 8 dostačuje nejenom na hraní náročných her, ale také na pokročilý multitasking i úpravy videí. Prostoru má displej dost, takže z Matu 8 se stává kapesní pracovní nástroj. Stabilita operačního systému nás mile překvapila – nedošlo ani k vynucenému restartu, ale dokonce ani k neplynulým animacím.

Líbilo se nám:

  • vysoký výkon
  • odladěná grafická nadstavba

Uživatelské prostředí: najdi Marshmallow

I když uvnitř nalezneme operační systém Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow, na první pohled nic nepoznáte. Huawei již typicky sází na poměrně agresivní grafickou nadstavbu Emotion UI, u novinky poprvé v nejnovější verzi 4.0. Ta doznala pár změn, avšak komplexní změna prostředí syrového Androidu byla zachována i nyní. Začneme ale hezky popořadě, a to estetikou. Ta se nejvíce inspirovala u iOS, a to jak vzhledem ikon, tak provedením. U EMUI se totiž nově nainstalované aplikace řadí na hlavní obrazovky – žádné menu aplikací nehledejte. Všudypřítomné jsou také různé animace a přechody. Již zmíněný vzhled ikon je také dosti krkolomný, kdy standardní ikony aplikací od Googlu (které Huawei nemohl přepracovat) nelze s těmi upravenými po vzhledové stránce vůbec srovnávat.

Uživatelské prostředí EMUI 4.0

Prostředí grafické nadstavby EMUI protkávají barvy, efekty a animace. Na zamčené obrazovce si můžete nechat zobrazovat přednastavené tapety. Vždy při novém odemknutí displeje se může zobrazit jiná. Vysunutím spodního okraje displeje se dostaneme po vzoru iOS k ovládacímu panelu, ve kterém máte možnost ovládat hudební přehrávač, případně se okamžitě přesměrovat do aplikací Kalendář, Kalkulačka, Svítilna, Zrcadlo nebo Fotoaparát, která se však „vysouvá“ samostatně. Pokud vám vzhled úvodní obrazovky nevyhovuje, můžete telefon přepnout do jednoduchého režimu, známého z většiny Huawei smartphonů již po dlouhá léta. Na obrazovce se po jeho aktivaci zobrazí velké karty s nejčastěji používanými aplikacemi. Dobře tedy může tento režim posloužit například pro uživatele se slabším zrakem. Zde už se naštěstí animacemi šetřilo.

Uživatelské prostředí EMUI 4.0

Při aktivaci jednoduchého zobrazení se mírně obmění také ovládací panel na zamčené obrazovce. Rychlý vstup do aplikací zůstává, avšak namísto ovládání hudebního přehrávače zde vidíte rychlý náhled na počasí pro aktuální a následující dny v dané lokalitě. Na závěr se ještě zaměříme na detaily, které v prostředí naleznete a které práci zpříjemní. Tak například již zmíněná karta se zástupci, která se ukrývá v notifikační liště, zobrazuje najednou až 9 zástupců bez nutnosti posunu. Potěší inteligentní nastavení notifikační lišty, kdy se po vysunutí lišty objeví buď příchozí notifikace (pokud nějaké máte), případě rovnou panel zástupců (pokud žádné notifikace nemáte). Telefon tedy inteligentně rozpozná, o co máte s největší pravděpodobností zájem.

Uživatelské prostředí EMUI 4.0

Vychytávek v systému najdete samozřejmě více. V prostředí si můžete nechat zobrazit plovoucí tlačítko, které nabídne rychlý vstup do dalších nabídek. Potěší také funkce, kdy pro vytočení kontaktu stačí přiložit zařízení k uchu.

Líbilo se nám:

  • Android 6 Marshmallow
  • možnosti uživatelského zásahu

Nelíbilo se nám:

  • chybějící menu aplikací

Multimediální funkce: chybí jen infraport

Jak již víme, osmijádrový procesor zajistí plynulý chod všech nejnovějších 3D her. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač. Pro video je zde přehrávač jak přímo od Huaweie, tak Video od Googlu. Ten první se chlubí podporou všeho možného včetně oblíbených XVID a AVI a bez problému si poradí i s titulky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce si sledování oblíbených filmů a seriálů opravdu užijete.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu. Ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, kdy sluchátka plní roli antény. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení.

Líbilo se nám:

  • přítomnost FM rádia
  • povedený hudební a video přehrávač

Fotoaparát: špičkových 16 Mpx a OIS

Každý správný TOP smartphone musí nabídnout kvalitní fotoaparát s doprovodnými funkcemi. Mate 8 nezaostává a pyšní se 16Mpx fotoaparátem s dvoutónovou přisvětlovací LED diodou, optickou stabilizací obrazu a speciálním nočním režimem, který eliminuje klasické nedostatky večerních snímků. Před zhodnocením konkrétních výsledků fotoaparátu se však krátce zaměříme na jeho prostředí.

Huawei Mate 8

Hned na úvodní obrazovce máte hned několik přepínačů, které fotografování zrychluje. Z úvodní obrazovky můžete vypnout/zapnout blesk a otočit fotoaparát (přední nebo zadní). Do kompletního nastavení se pak dostanete posunem obrazovky doprava. Tam lze nastavit několik speciálních režimů, včetně toho pro noční snímky, který umožní protáhnout čas závěrky i na několik sekund (dle potřeby) a eliminovat tak šum fotografií. Tento režim si však přímo říká o stativ. Komplexní nastavení nalezneme pod ozubeným kolem, kde můžete změnit rozlišení (16, 13, 10, 8 nebo 6 Mpx), přidat polohu GPS, zvolit preferované úložiště, vypnout zvuk spouště, nastavit časovač, zapnout nebo vypnout optickou stabilizaci obrazu, nastavit ISO či nastavit funkčnost bočních tlačítek. Ty mohou sloužit jak pro zaostření, tak jako spoušť fotoaparátu. Zamrzí jedině umístění nastavení ISO, které se schovává poměrně hluboko v nastavení. Na hlavní ploše dále naleznete přímý odkaz do galerie snímků a nabídky efektů (Valencie, Gloriola, Nostalgie, Dětství, Rozbřesk, Sladký, Šero, Čistý, Iluze, Černobíle a Vinobraní).

Fotoaparát

Na závěr tu máme běžné snímky v maximálním rozlišení, které jsme pořídili na automatický režim. Snímky se mohou pochlubit poměrně věrnými barvami. Stejně dobře je na tom Mate 8 i co se týče ostrosti. Pochválit můžeme také téměř perfektní makrosnímky. Ani noční snímky nejsou žádná katastrofa – šumu je mnohem méně než u většiny fotomobilů, avšak světelnost f/2.0 i tak nedokáže zázraky. V tomto ohledu kvalita za aktuálními TOP smartphony pokulhává a Mate 8 tak označíme „jen“ jako nadprůměrně dobře fotografující smartphone.

Zastavíme se také u přední kamery s rozlišením 8 Mpx a světelností f/2.4. Ta svojí kvalitou dostačuje na kvalitní selfies a videokonference. Svoje selfies navíc můžete vylepšit i díky integrovanému režimu pro vyhlazení pleti.

Líbilo se nám:

  • kvalitní výsledky za ideálních podmínek
  • kvalitní makro snímky

Nelíbilo se nám:

  • občasné problémy s protisvětlem

Videokamera: Full HD a slow motion

Mate 8 zvládá nahrávat videoklipy až ve Full HD rozlišení při 30 a nebo 60 snímcích za vteřinu, k dispozici je také slow-motion režim v HD rozlišení při 120 snímcích za vteřinu. Kvalita záznamu je nadprůměrná a dostačuje i při prohlížení videa na monitoru počítače či televizoru. Kdo by ovšem čekal opak? Dodáme, že zhruba půl minuta záznamu ve Full HD zabere v úložišti okolo 55 MB.

Líbilo se nám:

  • přítomnost slow-motion režimu

Navigace: připravit, start!

Mate 8 disponuje jak integrovaným A-GPS čipem, tak ruskou geolokační alternativou, čipem GLONASS. Opět budeme chválit, protože poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě, že mapovou aplikaci spouštíte poprvé. Totéž platí i tehdy, kdy máte zakázaný přístup k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikace od Googlu, tedy Mapy a Navigace, které už nově dovolí navigaci offline. Stačí si s předstihem stáhnout vámi vybrané části mapových podkladů a minimálně měsíc můžete jezdit bez starostí. Později však bude nutné mapové podklady aktualizovat, a tak se bez přístupu k internetu stejně nevyhnete.

Google Mapy

Líbilo se nám:

  • rychlý start

Telefonní funkce: umí i volat

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Rovnou z Telefonu se navíc můžete přesměrovat do Zpráv – v jedné aplikaci tedy naleznete vše potřebné. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má. Pokud ke kontaktu přidělíte číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje.

Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě maximální hlasitosti nebudete mít problém ani ve velmi rušném prostředí.

Telefonní funkce

Vzhledem k podpoře technologie Dual SIM je v menu nastavení také speciální položka s názvem Správa karty SIM. Zde můžete umožnit/zamezit fungování dané SIM karty, zvolit defaultní SIM kartu pro hovory/zprávy a datové připojení. SIM karty samozřejmě fungují zároveň v režimu Dual Standby.

Líbilo se nám:

  • podpora Dual SIM
  • kvalitní zvuk a přítomnost trojice mikrofonů

Zprávy a e-mail: pište, co chcete

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy a animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí ale jako vždy zůstává na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství přizpůsobení), tak standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 6 Marshmallow. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Zprávy, Gmail a E-mail

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, a tak je vše otázkou okamžiku.

Líbilo se nám:

  • klávesnice dle výběru uživatele

Organizační funkce: vše potřebné

Pro organizaci svého času Huawei přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i karty Světový čas, Stopky a nezapomnělo se ani na Časovač. Vše završíme aplikací Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce.

Líbilo se nám:

  • komplexní správa vašeho času

Nelíbilo se nám:

  • absence editoru dokumentů

Konektivita a internet: plná polní

Mate 8 po stránce konektivity téměř nedělá kompromisy. Kromě podpory základního GPRS a EDGE nabídne i podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s), LTE (300/50 Mb/s včetně všech tuzemských pásem), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth ve verzi 4.2. Nechybí ani NFC pro snadné párování. Zamrzí tedy jen absence infračerveného portu, jehož přítomnost by novince slušela.

Google Chrome

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv záseků.

Líbilo se nám:

  • podpora tuzemských frekvencí LTE
  • přítomnost NFC

Nelíbilo se nám:

  • absence infračerveného portu

Zhodnocení: synonymum preciznosti

Mate 8 se povedl a my se nebudeme tajit tím, že nás jako celek velmi příjemně potěšil. Konkurence je sice velká, avšak věříme, že nároční uživatelé si k novince cestu najdou.

Huawei Mate 8 nás potěšil svým zpracováním, displejem, výkonem, konektivitou a také kvalitním fotoaparátem. Prostoru pro zklamání nebylo mnoho, zamrzí snad jen absence infračerveného portu a stereo reproduktorů. Za konečnou cenu 15 999 Kč se však jedná o špičkově vybavený smartphone, který nabídne téměř vše, co si náročný zákazník může přát. Za nás tedy novinka dostává jednoznačné doporučení.

Huawei Mate 8

Konkurence

Huawei Mate S

Konkurentem může být například Huawei Mate S, a to především pro ty, kteří ocení nižší tloušťku. Ta v případě modelu Mate S klesla na 7,2 milimetru. Spolu s ní bohužel klesla i kapacita baterie, a to na 2 700 mAh. Méně výkonný je také procesor, v tomto případě Kirin 935. Za design se ovšem platí – model Mate S je dostupný za podobnou cenu jako dnes testovaný Mate 8.

TIP: Recenze Huawei Mate S – Vstup mezi elitu

Huawei Mate 8

Samsung Galaxy S6 edge+

Pokud chcete špičkovou výbavu a nevadí vám, že nekoupíte aktuální vlajkovou loď, nabízí se model Galaxy S6 edge+ od Samsungu. Ten nabídne 5,7palcový QHD displej, osmijádrový procesor Exynos 7420, 4 GB operační paměti, čtečku otisků prstů a podporu LTE a NFC. Zamrzí snad jen všudypřítomný lesklý skleněný povrch, který přitahuje otisky prstů. Pořídíte jej za zhruba 18 tisíc.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 edge+ – Král bez S-Pen

Huawei Mate 8

LG V10

O slovo se hlásí i model V10 od LG. Nabídne odolnější zpracování, avšak je ochuzen o kovový kryt. Model V10 překvapí dvojicí displejů na přední straně, přičemž sekundární displej slouží především k přístupu k nejoblíbenějším aplikacím a k notifikacím. Dále potěší 16Mpx fotoaparátem s laserovým ostřením, čtečkou otisků prstů a primárním QHD displejem. To vše za cenu okolo 17 tisíc.

TIP: První dojmy z LG V10: pro případ, kdy se chcete odlišit

Huawei Mate 8

Microsoft Lumia 950 XL

Pokud přemýšlíte o konkurenci s Windows 10 Mobile, nabízí se Lumia 950 XL. Ta nabídne 5,7palcový QHD displej, rozpoznání pomocí oční sítnice a osmijádrový procesor Snapdragon 810. Potěší rovněž 20Mpx fotoaparát, zklame naopak použití plastových materiálů a cena okolo 19 tisíc.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Huawei Mate 8

Apple iPhone 6s Plus

Jedinou konkurencí s iOS může být Apple iPhone 6s Plus, který však nabídne jen 5,5palcový Full HD displej. Potěší podpora 2 GB paměti RAM, která již nezavírá běžící záložky na pozadí, podařený 12Mpx fotoaparát a velmi rychlá čtečka otisků prstů. Ta však není po vzoru Mate 8 neustále v pohotovosti. Za iPhone 6s Plus se základní 16GB pamětí zaplatíte okolo 24 tisíc.

TIP: Recenze Apple iPhone 6s Plus – Překvapující v mnoha ohledech

Huawei Mate 8
huawei-mate-8
Klady
  • výdrž integrované baterie s kapacitou 4 000 mAh
  • špičkové konstrukční zpracování a luxusní design
  • Android 6.0.1 Marshmallow
  • graficky odladěná nadstavba EMUI 4.0
  • odpovídající cena
  • podpora NFC, LTE, Dual SIM a microSD
  • kvalitní fotoaparát, slow-motion režim
  • nadprůměrný výkon procesoru Kirin 950
  • kvalitní Full HD IPS displej
Zápory
  • absence stereo reproduktorů
  • absence infračerveného portu
  • chybí bezdrátové nabíjení a zvýšená odolnost
Diskuze ke článku
Hop
Mate tam celkem dost chyb. :P Ale jinak fajn recenze. Opravdu umi 4K video pri 60 FPS? :)
Jana
Škoda že u nás opět jen ta nejlevnější verze kdyby byla ta top 4g ram a 128g rom v zlatém provedení tak ho beru.....fakt škoda
Redmarx
Tyhle 6" padla nechapu, clovek, kterymu se tohle vejde do ruky musi mit opravdu poradnou tlapu. Ale jinak Huawei postupne dospiva, treba si vemte, ze s kazdou verzi zmensuje ramecky okolo displeje a brzy se vyrovna i zavedenym znackam jako je Samsung nebo LG. Super.
kok
Opět chyba v textu : 4K video telefon nepodporuje!
http://www.gsmarena.com/huawei_mate_8-7239.php

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze