Android v říjnu: nastupuje verze Marshmallow

14

Měsíc uplynul jako voda a opět tu máme pravidelné statistiky podílů jednotlivých verzí systému Android přímo od Googlu. Během října se ve statistikách dle očekávání poprvé objevuje nejnovější verze Marshmallow, byť prozatím s velmi symbolickým podílem.

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo, konkrétně s podílem 0,2 %, který se již několik měsíců nemění. V podstatě totéž lze říci i o verzi 2.3 Gingerbread, jejíž podíl druhým měsícem stagnuje na 3,8 %. Zásadně jinak na tom není ani verze 4.0 Ice Cream Sandwich.

Android Marshmallow

Pomalu se nám vytrácí také kdysi vůbec nejpopulárnější verze 4.1 Jelly Bean, jejíž podíl padl k 11 %. Podobný osud čeká i její sestry 4.2 a 4.3 Jelly Bean, jejichž podíly stabilně klesají. Nyní se dostáváme k aktuálně nejrozšířenější verzi, kterou je ještě stále Android 4.4 KitKat, který stále pracuje na více než třetině zařízení. Paradoxně jej nikdy nepředběhne verze 5.0 Lollipop, u které se již nárůst zastavil a naopak zaznamenáváme mírný pokles směrem k 15% podílu. Skokanem měsíce je pak Android 5.1 %, který posílil a dostal se nad 10% podíl. A konečně vůbec poprvé se v přehledu objevuje Android 6.0 Marshmallow se skromným podílem 0,3 %, který produkují zejména Nexusy. Zde však očekáváme nárůst, protože v listopadu přibudou první modely od ostatních výrobců, například nové HTC One A9.

Verze Označení Podíl v září Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,2 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 3,8 % beze změny
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 3,3 % -0,1 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 11,0 % -0,4 p.b.
Android 4.2 13,9 % -0,6 p.b.
Android 4.3 4,1 % -0,2 p.b.
Android 4.4 KitKat 37,8 % -1,1 p.b.
Android 5.0 Lollipop 15,5 % -0,1 p.b.
Android 5.1 10,1 % 2,2 p.b.
Android 6.0 Marshmallow 0,3 % 0,3 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
Redmarx
Tak Marshmallow rikate? A co tam zprasili tentokrat. Mel jsem KitKat, nebyl jsem uplne spokojen, ale musim rict, ze Lollipop je jeste horsi, ocekavam i nadale sestupnou tendenci, bohuzel je to skoda, ze to jde s Androidem takto z kopce, zlaty Jelly Bean. :-/
Nightmare
precitaj si to cele este raz
Lupo
Redmarx: Moja rec.Co zasadne nechutna cukrovinka "maršmalou" prinese?
Lebo co verzia androidu to len zaplaty a chyby a nakoniec pride nova verzia a zase nanovo.Dokolečka.
Tento operacny system vyvinuty na fotaky asi nikdy nebude 100% ný.
Snad ten iOs skusim toto ma nejak už nebere.
iOS
iOS teraz len same opravne aktualizacie ma

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze