HTC Desire 300
recenze

HTC Desire 300

Líná primadona z nižší střední třídy

Mezi telefony z nižší střední třídy panuje snad ještě větší konkurence, než u high-endových kolegů. Snaha zaujmout nezná mezí, cíl je ale vždy stejný. Za co nejméně peněz nabídnout co možná nejlepší funkční výbavu. Dnes recenzovaný Desire 300 papírově i zběžným pohledem splňuje většinu uvedených aspektů, přesto je soužití s ním docela o nervy a jeho nákup byste si měli rozmyslet. Proč? Na to se pokusíme odpovědět v dnešní recenzi.

Nepřehlédněte:

V nižší střední třídě se to jenom hemží zajímavými kousky, a proto není divu, že se výrobci neustále snaží nabídnout něco nového. Lepší funkční výbavu, líbivější vzhled, nižší cenovku. HTC tuto skupinu telefonů rozšířilo o model Desire 300. Jak už samotný název napovídá, nebude se jednat o žádného funkčního přeborníka. Přesto se bude snažit zaujmout poměrně luxusním vzezřením, dostatečnou funkční výbavou a i cenovka se zastavila na přijatelné úrovni. Jestli to bude stačit na úspěch je těžké odhadnout, zvláště pak, když je telefon osazen obstarožním hardwarem, který se doslova snaží vyvolávat negativní vjemy ze samotného používání.

Za zapůjčení HTC Desire 300 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon také zakoupit

HTC Desire 300 na oficiálních fotografiích

Technické parametry HTC Desire 300

Kompletní specifikace
Konstrukce131,7 × 66,2 × 10,1 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:27 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 5 000 Kč

HTC Desire 300 – videopohled

Obsah balení

Obsah základního balení ničím nepřekvapí, najdete v něm ale vše potřebné. V papírové vaničce tak můžete očekávat datový kabel, zástrčku do zásuvky, pecková sluchátka a také nezbytnou dokumentaci. Vzhledem k cenovce zařízení mohl výrobce přiložit základní paměťovou kartu o kapacitě 4 nebo 8 GB, popřípadě alespoň krycí/ochrannou fólii displeje. Bohužel, nic takového v balení HTC Desire 300 nehledejte.

Základní balení

Design a konstrukce

Design modelu Desire 300 je od počátku poměrně diskutovanou záležitostí. Vzhledem k jeho ceně se jedná o opravdu velice sympatické zařízení, celkový dojem z něj však některé věci trochu srážejí. Nejdříve je dobré uvědomit si, že i HTC Desire 300 vzhledově vychází z TOP modelu HTC One. Od toho si vypůjčuje celou designovou linku a my tento počin rozhodně chválíme. Opět tu tedy před sebou máme protáhlé zařízení se zakulacenými hranami, které se dobře drží v ruce a jak jsme již zmínili, působí poměrně luxusním dojmem. Je ale samozřejmě důležité uvědomit si, v jaké cenové hladině se pohybujeme. Vzhledem k té se jedná o povedený designový kousek, celkový dojem však trochu kazí použité materiály. Telefon je k dostání ve standardní a nestárnoucí černé a bílé barvě, vybrat by si tedy mohl každý. Námi testovaná celo-černá barevná varianta působí decentnějším dojem.

HTC Desire 300 na oficiálních fotografiích

Rozměry telefonu jsou velice sympatické, konkrétně na výšku telefon měří 131,78 milimetru, na šířku 66,23 milimetru a tenký je 10,12 milimetru, což je ještě stále v normě a bouli v kapse vám telefon rozhodně neudělá. I když celkové rozměry telefonu nepůsobí nijak těžkopádným dojmem, vzhledem k velikosti úhlopříčky by mohl být telefon o trochu menší a to hlavně v prostoru nad a pod displejem. Váha telefonu se zastavila na 120 gramech, i v tomto ohledu se nejedná o nic výjimečného. Přední straně se snaží dominovat 4,3palcový displej, nad ním se nachází logo HTC a vlevo také průzory pro senzory, jako je čidlo okolního světla a také snímač pro zhasnutí displeje.

Notifikační LED diodu však nečekejte - to považujeme za jeden z prvních zásadních nedostatků. Nad logem HTC pak najdeme v designově oddělené části - kovovém proužku - typický děrované sluchátko, které ale na rozdíl od již zmiňovaného HTC One nefunguje jako hlasitý reproduktor. Vedle sluchátka pak najdeme druhou kamerku pro videhovory nebo pro pořizování autoportrétů. Pod displejem pak najdeme dvojici nepodsvětlených senzorových kláves s nestandardním rozložením. Na levé straně se nachází šipka zpět, na pravé zase ikonka domečku pro návrat na úvodní obrazovku. Atypické rozmístění senzorových kláves bychom ještě zvládli odpustit, jde pouze o zvyk. To, že ale chybí podsvícení však hodnotíme negativně. Ve tmě se prakticky nemáte podle čeho orientovat a vzhledem k rozložení senzorů je celý proces adaptace o dost prodloužen.

Celkově jsou senzory v prostoru pod displejem dosti ''utopené'', vzhledem k velkému prostoru mohlo HTC s místem hospodařit lépe. Stejně tak mohlo přesunout logo HTC mezi oba senzory, stejně jako tomu je například u modelu One. Prostor by nevypadal tak nevyužitě. V krátkosti se také podíváme na boky telefonu. Levou stranu můžeme rovnou přeskočit, na té totiž nenaleznete zhola nic, na pravé straně pak naleznete kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti. To je umístěno zhruba zhruba v první třetině délky telefonu, manipulace s ním je tedy bezproblémová. Na vrchní straně naleznete nalevo tlačítko pro vypnutí a probuzení telefonu/displeje, napravo pak otvor 3,5 milimetrového jack konektoru. Spodní část hostí otvor pro microUSB kabel a také miniaturní otvor mikrofonu. Ten je mimochodem sám, žádný druhý pro odhlučnění na těle telefonu není.

Na zadním krytu, naleznete čočku fotoaparátu, ta je soustředěna uvnitř efektivního soukruží. Vedle čočky však nenaleznete LED přisvětlovací diodu, což je další poměrně kritizovaná věc. Vzhledem k výkonům integrovaného fotoaparátu však nejde o takovou tragédii, o tom ale až později. Přibližně uprostřed zadní části je pak vyvedeno logo HTC a ve spodní části už je pak pouze otvor/průduch hlasitého reproduktoru. Ten je poměrně hlasitý, ale je škoda, že HTC nesáhlo po stejném principu, jako u již několikrát zmiňovaného modelu One (Boom Sound). Vzhledem k tomu, že jsou záda lehce zakulacená, hlasitý reproduktor nezastíní ani podložka a naopak se zvuk lépe odráží a je tudíž dobře slyšitelný. Zadní kryt je snímatelný, až to na první pohled není vůbec zřejmé. Jeho sejmutí je docela obtížné, ale díky je konstrukce skvěle pevná. Při sundávání se musíte spolehnout pouze na vaše nehty, které ''zaseknete'' mezi sklo a zadní kryt. Žádný pomocný otvor pro lepší sejmutí ale nečekejte. Celkově nám tento způsob připomíná ten z Lumie 820, zadní kryt je vlastně taková plastová vanička, do které je zbytek decentně zasazen. Pod zadním krytem nalezneme baterii s kapacitou 1 650 mAh a nad ní se nachází slot na paměťovou kartu microSD a microSIM kartu.

Pohled ze všech stran

Celkově je tedy telefon skvěle vystavený, i když chybí hodnotnější materiály. Celý telefon je samozřejmě plastový. Naštěstí telefon nikde nevrže, neskřípe a nevydává ani jiné nepříjemné zvuky. Ještě se na chvíli zastavíme u povrchového zpracování zadního krytu. Ten, i když je plastový, působí na dotyk velice příjemně. Je matný, takže nezachytává otisky prstů a navíc měkčený, takže se dobře drží a nehrozí nechtěné vyklouznutí. Až na nevyužitý prostor pod displejem je tak vzhled telefonu vzhledem k cenové kategorii opravdu nadstandardní a rozhodně se za něj nebudete muset stydět.

Baterie

Jak jsme se již zmínili v úvodu, pod zadním krytem se nachází baterie s kapacitou 1 650 mAh. Na dnešní poměry se nejedná o žádný zázrak, ale vzhledem ke kvalitám displeje se dala očekávat minimálně standardní jednodenní výdrž to se nakonec také potvrdilo. Telefon měl neustále zapnutou synchnronizaci na pozadí, občas se stáhlo pár aplikací, občas se pořídila nějaká fotografie a video. Proběhlo několik desítek zpráv včetně asi půl hodinového hovoru a telefon by bez problému vydržel do poledne následujícího dne. Jas telefonu byl ponechán automatice. Telefon nezatěžuje náročný procesor ani podsvícení senzorových kláves. Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže.

Zadní kryt je snímatelný

Telefon byl přihlášen do 3G sítě, streamovali jsme 360p video pomocí zabezpečeného Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do standardně dodávaných sluchátek. Jas displeje byl na hodnotě 50 %, stejně jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Telefon vydržel celkem 6 hodin a 49 minut, což je příjemný výsledek. Doba nabíjení je ale poměrně pomalá, na 80% své kapacity se baterie nabije poměrně rychle, za 1 hodinu a 23 minut, na 100% ale budete čekat celkem 2 hodiny a 27 minut, zbylých 20% tedy telefonu trvá více než hodinu.

Zvuk

HTC Desire 300 nedisponuje na rozdíl od modelu One ''Boom Sound'' reproduktory, na druhou stranu se nejedná o žádnou katastrofu. Reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý a vzhledem k lehce zakulaceným zádům se přímo nedotýká podložky, což se příznivě projevuje také na kvalitě reprodukované hudby. Standardně dodávaná pecková sluchátka hrají průměrně, ale pro zběžný poslech nenáročnému uživateli postačí. Vyzkoušeli jsme také několik typů našich vlastních sluchátek. Kvalita reprodukce je na poměrně dobré úrovni a určitě není nutné nosit s sebou další zařízení v podobě MP3 přehrávače. Náročný fanoušek hudby bude stejně hledat telefon v jiné kategorii, pro běžný poslech je kvalita dostatečná.

Reproduktor se nachází na zadní straně

Displej

Displej nabízí úhlopříčku 4,3 palce, což je pro většinu uživatelů stejně akceptovatelné maximum. Telefon není zbytečně velký a přesto je displej pro běžné úkony dostatečně rozměrný a není problém ho ovládat jednou rukou, respektive prstem. Horší je to s rozlišením. LCD displej totiž nabízí rozlišení pouze 800 x 480 pixelů (výsledná jemnost 217 ppi), a to už je na dnešní dobu poměrně málo. HTC mohlo zvednout cenu o pár stokorun a dosadit například qHD displej, který by telefonu slušel více. Jas telefonu je při maximální hodnotě dostatečný, čili na přímém slunci nezaznamenáte žádný problém. To samé by se dalo říci o pozorovacích úhlech, které jsou v této kategorii příkladné.

Displej se opravdu povedl

Na obranu HTC musíme uznat, že displej není vůbec špatný a nižší rozlišení není na první pohled tolik patrné. Vzhledem k úhlopříčce displeje jsou jednotlivé body téměř nerozpoznatelné, lidé vybavenější lepší zrakem však jednotlivé rozestupy z blízka určitě zaregistrují. Pokud pozadí doplníte vhodnou tapetou, nemusíte mít z nízkého rozlišení vůbec žádný strach. Co se týče kapacitní technologie, opět nemáme žádné výhrady. Celkově tedy displej hodnotíme veskrze pozitivně, vyzdvihnout musíme především dobré pozorovací úhly a také maximální možný jas.

Hardware a prostředí

Do této doby jsme HTC Desire 300 celkem chválili. Bohužel, co se týče výkonu a optimalizace, veškerá radost náhle zmizí. Telefon pohání dvoujádrový procesor od Qualcommu, konkrétně Snapdragon S4. Takt procesoru je pouze 1 GHz a když k těmto poměrně chabým vnitřnostem přidáme 512 MB operační paměti RAM, je na problém zaděláno. Z uživatelské paměti, která nabízí kapacitu 4 GB máte po spuštění dostupných zhruba 1,6 GB dat, paměť samozřejmě můžete rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších až 64 GB, což by mělo stačit každému. Grafický akcelerátor je dnes už dost postarší Adreno 203. Bohužel, telefon, vůbec není žádným rychlíkem, právě naopak. Čekáte prakticky na všechno, včetně najetí do samotného menu. Všude se setkáte s kratšími či delšími prodlevami, na které se sice po pár dnech dá zvyknout, ale v případě, že přecházíte z výkonnějšího zařízení je tento skok více než citelný. Pro názornou ukázku doporučuji shlédnout videopohled, na kterém je ''zasekané'' prostředí jasně zřetelné.

Prostředí HTC Desire 300

Jakmile do hry zapojíte multitasking, je telefon už téměř nepoužitelný. Někdy nevíte, jestli jste danou volbu vůbec potvrdili, nebo jen telefon zkrátka nestíhá. Rovnou zapomeňte na náročné 3D hry jako jsou například kvalitní předělávky GTA, telefon zkrátka podobně náročné hry nezvládne. Oblíbené Angry Birds nebo jiné logické hry však fungují bez problémů. Opět jde ale o subjektivní dojem, pokud nemáte srovnání je rychlost telefonu snesitelná a rozhodně nijak zásadně nezaostává za ostatními telefony v nižší střední třídě.

Uvnitř naleznete operační systém Android v jeho verzi 4.1.2. Je to trochu škoda, HTC mohlo nasadit přinejmenším 4.2 Jelly Bean, bohužel. Třeba se časem uživatelé dočkají aktualizace, která by se v konečném důsledku mohla také pozitivně podepsat na celkové odladěnosti a svižnosti zařízení. Pro HTC je typická nadstavba Sense, tu samozřejmě můžete očekávat také v modelu Desire 300, konkrétně ve verzi 5. Tato verze přináší pár designových novinek, potěší také možnost nastavit si jako výchozí obrazovku i jinou, než je HTC BlinkFeed, která je vlastně takovou zdí s přednastavenými kanály. Přidat si můžete například také mobilenet.cz, což vám můžeme doporučit, pokud nechcete přijít o všechny novinky.

Na chvíli se také zastavíme u notifikační lišty, která bohužel slouží pouze pro kontrolu zmeškaných událostí. Žádný přepínač na obrazovku s nejčastěji používanými zkratkami nečekejte, pro nastavení/zapnutí čehokoliv budete muset vždy navštívit nastavení. Jedná se o poměrně omezující záležitost, HTC mohlo dosadit alespoň přepínače Wi-Fi, Bluetooth nebo uzamčení obrazovky. Opět se jedná o zdánlivě malicherný nedodělek, který však ve výsledku rozhodně nepotěší. Zastavíme se také ještě u samotného menu aplikací. To může mít dvojí podobu, mřížku aplikací můžete nastavit na 3x3 nebo 4x3 ikony. Pro lepší přehlednost se zdá ideálnější druhá volba. Menu se navíc poněkud nezvykle posunuje vertikálně, což opět ze začátku působí poněkud zmatečně.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát se pyšní rozlišením 5 Mpx, tedy konkrétně 2 592 × 1 944. Jak jsme již zmínili, fotoaparátu bohužel z nepochopitelných důvodů nesekunduje přisvětlovací LED dioda, na fotografování za zhoršených světelných podmínek uvnitř místnosti tedy rovnou zapomeňte. Autofokus naštěstí nechybí. Fotoaparát samotný nepodává ty nejpřesvědčivější výsledky, fotografie jsou po celé ploše trochu rozostřené, chválíme však reálné podání barev. HTC Desire 300 určitě nezastane funkci kvalitního digitální fotoaparátu, jeho výsledky jsou vhodné například pro sdílení vašich zážitků na Facebook nebo Instagram, se založením do rodinného alba raději nepočítejte. Fotit můžete také předním fotoaparátem, který nabízí rozlišení VGA (640 ×480 pixelů).

Čočka digitálního fotoaparátu

Výslednou kvalitu fotografií se snaží doladit poměrně velké množství nastavení, jako je například ISO, vyvážení bílé a rovněž si můžete vybrat z několika přednastavených barevných efektů. Scénické režimy zahrnují portrét, krajinu, text, makro a noc. Stejně jako fotoaparát, tak i videokamera je tak trochu funkcí ''do počtu''. Maximální rozlišení se rovná rozlišení displeje telefonu, čili 480 × 800 pixelů. Kvalita odpovídá rozlišení, výsledky se opět hodí maximálně pro sdílení na některé sociální sítě. Potěší možnost focení v průběhu natáčení, tedy funkci, kterou uživatelé vyšších modelů HTC již dobře znají. Celkově bychom tedy kvalitu fotografií a videa zhodnotili jako podprůměrnou.

Ukázkové fotografie

HTC Desire 300 (testovací video) – exteriér, 480p

Multimediální funkce

HTC Desire 300 se vás bude snažit zabavit také svými multimediálními funkcemi. Těšit se můžete například na FM rádio, které v této cenové kategorii zařízení jistě potěší a možná některé i překvapí. Rádio funguje pouze se sluchátky, které zastávají funkci antény a samozřejmě disponuje RDS. Pokud vás rádio nezajímá, můžete si zahrát některou z mnoha tisíců her, které jsou dostupné na Google Play. Žádnou předinstalovanou v telefonu ale nehledejte. V telefonu rovněž naleznete dva přehrávače hudby, ten standardní a také Hudba Play. U toho oceňujeme skvělou synchronizaci a taky nastavitelný ekvalizér. U hudebního přehrávače, který je dodáván samotným HTC také potěší možnost stahování přebalů alb přímo z internetu pomocí Wi-Fi. Tuto funkcionalitu stačí povolit při prvním spuštění hudebního přehrávače. Skladby můžete dělit na interprety, alba, skladby nebo podle žánrů.

FM rádio a Hudba Play

Klasický video přehrávač v telefonu ovšem nehledejte. HTC to vyřešilo stejným způsobem, jako například u modelu Desire 200. Pro spuštění stažených videí/filmů musíte navštívit defaultní Galerii, která slouží jako primitivní přehrávač. Potěší, že kromě běžných formátů v telefonu bez problému spustíte formát .avi spolu s kodeky DivX a Xvid. Telefon automaticky vyhledá také titulky uložené v paměti, problém je však se zobrazením správné diakritiky, kterou telefon díky špatnému kódování nezvládá (podporované kódování je ANSI a UT-8). Nic vám ale samozřejmě nebrání doinstalování některého z kvalitních videopřehrávačů z Google Play. Na chvíli se také zastavíme u bonusových aplikací. U telefonů HTC jde už klasicky o úložiště Dropbox, které všem uživatelům navíc dopřeje 25 GB porci dat zdarma. Nechybí rovněž Polaris Office. Z dalších přeinstalovaných aplikací nesmíme zapomenout na hlasový záznamník, hezky ztvárněnou aplikaci počasí nebo například Hangouts.

Zprávy

Můžeme psát o čemkoliv, primární funkce telefonu však zůstává stejná - psaní zpráv a volání. I v tomto ohledu HTC Desire 300 nic nechybí. Pro SMS a MMS zprávy je tu standardní androidí aplikace, které dominuje perfektní klávesnice. Na té se píše opravdu perfektně a to i vzhledem k menší úhlopříčce displeje. Kvalitou se vyrovná té z iOS.

Zprávy, Pošta, Gmail a Hangouts

E-mailový klient je v telefonu rovnou v dvojím vydání, ten první předinstalovaný zvládne synchronizaci s Microsof Exchange, Yahoo! Mail a Microsoft Hotmail. Klasikou je pak aplikace Gmail. U něho nechybí podpora štítků a hvězdiček, synchronizace v reálném čase a archivace emailů.

Telefonování

Aplikace hovorů je v HTC Desire 500 vcelku specifická. Je rozdělená do celkem pěti sekcí. Najdeme zde tedy protokol hovorů, číselník, oblíbené kontakty, adresář a skupiny kontaktů. Na číselníku si můžete také nastavit rychlé volby, takže pod každou klávesu můžete schovat rychlé vytáčení některého z kontaktů. Samotný adresář pak vlastně propojen s telefonní aplikací, protože kliknutím na ikonku Lidé se dostanete opět na kartu adresáře v aplikaci telefonu. Nechybí ani integrace sociálních sítí včetně Facebooku a Google+, díky které se přímo z profilu kontaktu podíváte například na jeho fotografie nebo poslední statusy. Toto mělo HTC vždy výborně zvládnuto.

GPS

Potěší vás také integrovaný GPS modem. Lokalizace polohy je otázkou okamžiku, ve volném prostranství jde o maximálně 20 vteřin, s povolenou a-GPS se tento čas zkracuje zhruba na polovinu. Jen pozor na datové přenosy, které se k a-GPS váží. O mapové podklady se starají Google Mapy, které do dnešního dne nemají mezi paltformami konkurenci.

Google Mapy

Část map si můžete snadno uložit do mezipaměti a následně můžete Google Mapy využívat i jako offline mapovou aplikaci. Pro plánování trasy nebo zobrazení bodů zájmu jsou však datové přenosy nezbytné. Nic vám samozřejmě nebrání zakoupení si některé z navigačních aplikací.

Závěrečné zhodnocení

HTC Desire má ve své cenové kategorii mnoho konkurentů a my se obáváme, že nastavená cenovka neodpovídá celkové vybavenosti a hlavně odladěnosti zařízení. Za necelých 5 000 Kč tedy dostanete reprezentativně vypadající zařízení s poměrně dobrou funkční výbavou, které vás však při každé příležitosti nechá čekat. Komu tedy HTC Desire 300 můžeme doporučit? Především těm z vás, kteří mají ke značce HTC určitý vztah, hledají dobře vypadající telefon se slušnou výbavou, nevadí jim neodladěné prostředí a hlavně - nemají hluboko do kapsy. Za podobnou cenu totiž seženete lépe vybavené telefony.

Vyplatí se HTC Desire 300 koupit?

HTC Desire 300 bysme neměli problém doporučit, pokud by byla jeho cenovka alespoň o 1 000 Kč nižší. Uvidíme, jak se bude cena telefonu postupem času měnit, potenciál totiž telefon rozhodně má a s případnou aktualizací na vyšší verzi operačního systému Android by se z něj mohl stát bestseller.

Za zapůjčení HTC Desire 300 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon také zakoupit

Konkurence

Konkurence ve středním cenovém segmentu přístrojů je více než bohatá, my se teď podíváme na nejlepší konkurenty právě pro dnes recenzované HTC Desire 300. Začneme rovnou telefonem od Sony, konkrétně modelem Xperia L. Ta nabízí prakticky stejný displej jako HTC, rozdíly však najdeme ve funkční výbavě. Paměť RAM je v případě Sony 1 GB, stejně tak je lepší inovovaný grafický akcelerátor Adreno 305. Baterie nabídne kapacitu 1 750 mAh, v konečném důsledku jsou na tom s výdrží oba telefony podobně. Potěší rovněž možnost nahrávání videí v HD rozlišení, velkou radost udělá také NFC anténa. Cena telefonu je prakticky srovnatelná, Xperii L sežnete okolo 5 000 Kč. HTC může konkurovat pro někoho možná líbivějším designem a také kvalitnějším zpracováním.

Sony Xperia L

Dalším konkurentem by mohl být například Huawei Ascend G510, který seženete za částku přibližně 4 000 Kč. Ten nabídne větší displej, konkrétně 4,5 palce, rozlišení však zůstává stejné, jako je tomu u HTC Desire 300. Dvoujádrový úrocesor Qualcomm MSM8225 nabídne vyšší takt (1,2 GHz) a videokamera nabízí opět vyšší rozlišení - konkrétně HD, tedy stejně jako u Sony Xperia L. V ostatních parametrech jsou obě zařízení srovnatelné.

Huawei Ascend G510

Pokud nechcete telefon s Androidem, mohla by pro vás být zajímavou konkurencí také Nokia Lumia 520. Ta sice nabízí menší displej (4 palce), rozlišení však zůstává. Po designové stránce se nejedná o řádný propadák, Lumii 520 směle můžeme zařadit mezi sympatické telefony nižší střední třídy. Potěší grafický akcelerátor Adreno 305 a díky operačnímu systému Windows Phone se také můžete těšit na svižnější reakce. Bohužel, nevýhody tohoto operačního systému pramení z nedostatku aplikací, na které jste u Androidu zvyklý. Cenovka opět potěší, Nokii Luma 520 totiž seženete v oficiální distribuci za zhruba 3 600 Kč, což je o 1 400 Kč méně, než je tomu u HTC.

Nokia Lumia 520
htc-desire-300
Klady
  • kvalitní displej
  • zpracování
  • líbivý vzhled
  • slušná výdrž baterie
  • slot na paměťové karty
Zápory
  • kvalita fotografií a videa
  • chybějící notifikační LED dioda
  • fotoaparát postrádá blesk
  • neodladědné prostředí
  • nevyužitá notifikační lišta
  • chybí NFC
  • vyšší cena
  • Android ve verzi 4.1.2
Diskuze ke článku
Doug
Pracuju v zahraničí a dostal jsem jako firemní telefon HTC C. Je to shit první třídy. Viděl jsem v akci Desire 200 a to samý v bleděmodrým. HTC Sense je hnusný a nepraktický a jen to žere paměť. To je samej příklad všech Samsungů pod hranicí 8 tisíc korun. Android by byl dobrej kdyby to tyhle dva výrobci tak neprasili. Soukromě mám Windows Phone a nedám na něj dopustit. Od HTC nebo Samsungu bych nechtěl nic. Když Android tak jedině čistej ala Nexus.
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Kdyby stal o 50% min tak možná ale tak to určitě ne. Za tuto cenu se prodávají telefony o třídu lepší.
Petr007
Příliš mnoho kompromisů a nedostatků. Za mne palec dolů.
Jirka
Říkám to celou dobu a řeknu to i teď, HTC si za své founy nechává platit nehoráznou přirážku! Ano možná má problémy ale vyšší cenou telefonů si je nevyřeší. Sám jsem vlastníkem Xperie L a jsem s ní naprosto spokojen možná je to vůbec nejlepší poměr cena/výbava v současnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze