Goclever Insignia 1010 Win
recenze

Goclever Insignia 1010 Win

Levně a s klávesnicí
8

Polský výrobce GoClever se snaží zaujmout příznivou cenou a nyní se nám do rukou dostává jeho desetipalcový tablet, který cílí hlavně na méně náročné uživatele. Běží na operačním systému Windows 8.1 a snaží se prosadit na silně se rozrůstajícím trhu s hybridními Windows tablety. Podaří se mu to díky přátelsky nastavené ceně?

Trh tabletů, které chtějí nahradit notebooky, se stále rozšiřuje. Dnešní model sice nehodlá klasickým „pracantům“ zatopit, také však nabízí pevnou klávesnici, díky které vám umožní více než jen prohlížet obsah. Bohužel se musíte připravit na omezení v podobě nižší paměti RAM či menšího vnitřního úložiště. Na základní kancelářskou práci ale bez problémů stačí a dlouhou chvíli zaženete i 3D hrou. Jedná se tedy za 5 000 Kč o dobrou volbu?

Obsah balení

V základním balení nás nejvíce potěší odnímatelná klávesnice, jelikož z dalších prvků už nic navíc nečekejte. Najdeme tu už pouze 5V nabíječku do sítě. Na stránkách výrobce i na samotné krabici se sice píše, že má balení obsahovat i USB OTG kabel, my jsme ho však nenašli.

  • klávesnice
  • nabíječka
Obsah balení

GoClever Insignia 1010 Win – videopohled

Technické parametry GoClever Insignia 1010 WIN

Kompletní specifikace
Konstrukce256 × 177 × 10 mm, 656 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx, , video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetIntel Atom Z3735G, CPU: 4×1,33 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:30 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 5 999 Kč

Design a konstrukce: těžké plasty

Tablet se nesnaží ničím odlišit a nabízí velmi jednoduchý vzhled. Celá zadní část je vyrobena z měkčeného plastu, takže se příjemně drží v ruce a nevyklouzává. Jelikož se jedná o desetipalcové zařízení, tak rozměry činí 256 × 177 × 10 mm. Bohužel hmotnost je o něco vyšší a 656 gramů už v ruce působí poněkud těžkopádně.

Tablet je těžší, než se na první pohled může zdát

Celá přední strana je věnována displeji a jedinými narušujícími prvky je přední kamerka a notifikační LED dioda. Všechny ovládací prvky najdeme na horní straně. Jedná se o čtveřici tlačítek – vypínací tlačítko, dvojklávesu pro regulaci hlasitosti a klasické Windows tlačítko. U něj jsem se bohužel setkal s horší citlivostí a občas špatně zaregistroval můj stisk. I tak je však dobře, že jej výrobce neopomněl, jak se nyní děje u mnoha levných Windows tabletů.

GoClever Insignia 1010 WIN

Dále se přesuneme na levý bok, kde se kromě 3,5mm jack konektoru nachází ještě nabíjecí konektor DC-5V, microUSB konektor s podporou USB host a microHDMI výstup.

Měkčená záda jsou příjemná na dotek

Záda tabletu hostí především dvojici stereo reproduktorů na spodní straně a také čočku 2Mpx fotoaparátu. Jak už je zvykem, chybí přisvětlovací LED dioda. Vedle čočky si všimneme nezakrytovaného slotu na paměťové karty.

Klávesnice je dobře zpracovaná a píše se na ni příjemně

Klávesnice, díky které se z tabletu pomalu stává pracovní nástroj, jistě řadu uživatelů potěší. Celé tělo je opět vyrobeno z plastu, až na kovové rameno, do kterého uchytíte tablet pomocí magnetických konektorů. Manipulace je velmi snadná, jelikož tablet vždy sám „vklouzne“ přesně do kolébky. V režimu s klávesnicí je potom tablet ještě těžší a hmotnost činí 1 285 gramů, což už není málo. Jinak je ale klávesnice dobře zpracovaná, klávesy jsou dostatečně velké, stejně jako samotný touchpad. Nedostatkem může být absence českých znaků, díky dobře nastavené tuhosti kláves se však na ni dobře píše.

Displej: potřebný základ

Displej s úhlopříčkou 10,1 palců dostal rozlišení 1 280 × 800 pixelů, což nám dává jemnost 149 pixelů na palec. Z běžné pracovní vzdálenosti je displej dostatečně jemný, avšak při bližším pozorování rozhodně narazíte na hrubší rastr. Panel je typu IPS a poskytuje dobré pozorovací úhly. Naopak bych ale ocenil vyšší jas, který vám bude na slunci scházet. Displej se navíc hodně leskne a venku si tak budete spíše prohlížet sami sebe než obsah na tabletu. S jasem také souvisí absence automatické regulace, která mi však během testování příliš nescházela. O krycím sklíčku se výrobce nezmiňuje, za dobu testování jsem však na žádné škrábance nenarazil.

GoClever Insignia 1010 WIN

Zvuk: průměrný poslech

Zvukovou stránku zajišťují stereo reproduktory na zadní straně, které se snaží poskytnout dobrý hudební zážitek. V tomto případě ale nabízí horší podání basů a zvuk tak není zcela rovnoměrný. Na videa a filmy ovšem postačí, pozor ale na hlasitost, která není příliš vysoká a v hlučném prostředí by mohl být problém.

GoClever Insignia 1010 WIN

Mnohem lepší je to v případě 3,5 mm jack konektoru. V základním balení sice nenajdete žádná sluchátka, po připojení vlastních kvalitnějších modelů už vám ale nebude nic scházet.

Baterie a výdrž: postačí

Výrobce nasadil akumulátor s kapacitou 6 000 mAh, což je vzhledem k parametrům poměrně slušná hodnota. Při brouzdání na internetu by měl přístroj vydržet pracovat až 6 hodin. Při běžném používání s vámi tablet zůstane celý pracovní den, kdy jej budete klasicky využívat na internet nebo práci v Microsoft Office. Při našem testu streamování HD videa s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50% vydržel 5 hodin a 47 minut. Například Prestigio MultiPad Visconte vydržel pouze 3 hodiny a 51 minut, naopak ASUS Transformer Pad (2014) 8 hodin a 44 minut. Do plné kapacity se nabije za 3 hodiny a 30 minut, 80 % se dočkáte za zhruba 2 hodiny a 49 minut. Nabíjení funguje jen přes přiložený adaptér, nikoliv skrze microUSB konektor.

Hardware: až na tu paměť

Tablet pohání čtyřjádrový Intel Atom Z3735G taktovaný na 1,33 GHz, s možností přetaktování až na 1,83 GHz. Ten je sám o sobě dostatečný a nebyl by žádný problém, pokud bychom tu našli více paměti RAM. Ta se ale bohužel zastavila na hodnotě 1 GB a tak začínají problémy. To je totiž velmi málo, jelikož je permanentně zaplněno minimálně 60 % a tablet tak například při několika spuštěných oknech v prohlížeči začne nestíhat.

CPU-Z

Neméně chmurné je to i v případě vnitřní paměti, kdy je z 16 GB k dispozici 11 GB, ze kterých si dalších zhruba 5 GB ukousne samotný systém. Pro vaše data je tak přístupných asi 6 GB, což rozhodně není moc. Tablet sice podporuje paměťové karty až do velikosti 64 GB, i tak to však může mnohým nestačit.nemusí mnoha uživatelům stačit.

Benchmarky: CrystalDiskMark a CineBench

Hlavním problémem je více procesů najednou, takže pokud se toho dokážete vyvarovat, zpomalení nepocítíte. Na kancelářskou práci je plně dostačující a díky integrovanému grafickému čipu Intel HD si zahrajete i hry jako Asphalt 8. Pokud si ale otevřete 10 záložek v prohlížeči a budete se přesouvat mezi několika spuštěnými aplikacemi, počítejte s trhanými reakcemi a celkovým zpomalením systému. Jedná se tedy především o základního společníka pro práci a zábavu.

Operační systém a prostředí: to už známe

Tablet běží na Windows 8.1 with Bing, tedy klasické verzi, kterou řada z vás jistě používá. Onen přídomek Bing znamená, že tento vyhledávač je předvolen v prohlížeči. Vy však můžete sami v nastavení změnit jiný vyhledávač, případně samozřejmě i používat zcela jiný prohlížeč. S touto verzí také dostáváte Office 365 na rok zdarma, což určitě přijde vhod.

Vzhled prostředí

Díky dotykovému displeji si můžete vychutnávat dlaždicové prostředí Modern UI, kde využijete hned několik gest. Například tažením z levé strany se přesunete do předchozí aplikace. Pokud gesto z levé části nedokončíte a vrátíte se zpět k levému okraji, zobrazí se vám běžící aplikace, tedy multitasking. Můžete si také jednoduše spustit dvě aplikace najednou. Tažením ze spodní části vyvoláme případnou další nabídku a stažením z horní části aplikaci vypneme. Pro další nastavení, případně vyhledání využijeme tažení z pravé části displeje.

K používání se naskytuje také pracovní plocha, kde se budete cítit jako na klasickém počítači. Její potenciál však využijete hlavně s připojenou klávesnicí. Na ploše můžete instalovat programy určené pro Windows a nejste tak ničím omezeni, případně můžete navštívit Windows Store. Potěší, že veškeré nastavení, rozložení dlaždic, nainstalované programy nebo i Wi-Fi síti a mnohé další se synchronizuje mezi všemi zařízeními s Windows 8.1. Pokud tedy máte například notebook s tímto systémem, do tabletu se vám obnoví stejné nastavení . Jako uživatelé Windows se také můžete těšit na nové Windows 10, které jsme také vyzkoušeli.

Fotoaparát: jen do počtu

Fotoaparát má opravdu základní rozlišení 2 Mpx a chybí automatické zaostřování, což znamená, že jej výrobce dosadil spíše proto, aby se „vyjímal“ v papírových specifikacích. Prostředí aplikace je maximálně jednoduché a kromě expozice a samospouště vám neumožní vůbec nic. Kvalita fotografií je potom na poměrně špatné úrovni a fotit za horšího osvětlení postrádá smysl. Je to tedy opravdu nouzovka pro krajní případy.

Testovací snímky

Video dokáže natáčet v rozlišení 1280 × 720 pixelů s 29 snímky za vteřinu. Opět se však nejedná o nic světoborného a po této možnosti příliš často nesáhnete.

GoClever Insignia 1010 Win – testovací video, 720p

Dostalo se také na přední kamerku, která disponuje rozlišení 0,3 Mpx a na selfies rovnou zapomeňte. Poslouží pouze jako základní kamerka pro videohovory, přičemž si musíte dávat pozor na nedostatek osvětlení.

Multimédia a organizační funkce: prostě Windows

V této kapitole jsou vám jistě známy všechny funkce, jelikož se jedná o plnohodnotné Windows a můžete si tak případně vše doinstalovat. V dlaždicovém prostředí najdeme e-mailový klient, kalendář a kontakty, vše s možností synchronizace s Microsoft, Google i dalšími službami. Nechybí také předinstalovaný Skype. Na ploše potom objevíte licenci Office 365 na rok zdarma.

Konektivita: OTG i HDMI

Jelikož se tento tablet snaží alespoň z části nahradit váš notebook, nesmí chybět některé konektory. Narazíme zde na klasický USB port, který umožňuje skrze OTG kabel připojit flash disk nebo myš. Dále přijde vhod microHDMI, díky kterému můžete tablet připojit například k televizi. Slotem na SIM kartu zařízení nedisponuje a na klávesnici již také žádné konektory nenajdeme.

GoClever Insignia 1010 WIN

Závěr: Windows za babku

Goclever Insignia 1010 Win míří především na nenáročné uživatele, kteří nepotřebují vysoký výkon a budou zařízení využívat na cestách na lehkou kancelářskou práci nebo brouzdání na internetu.

V tomto ohledu vás totiž nezklame. Čtyřjádrový procesor si s klasickými aplikacemi bez problémů poradí, díky plnohodnotným Windows navíc máte možnost využívat všechny programy, na které jste zvyklí ze svého stolního počítače, čemuž dopomáhá i odnímatelná klávesnice v balení. Potěší funkce USB host, můžete tedy připojit flashku nebo myš, a baterie vystačí na celý pracovní den. Vhod přijde také microHDMI konektor.

GoClever Insignia 1010 WIN

Displej sice nenadchne úžasnou jemností, hrubší rastr mě však při práci nijak nerušil. Mnohem horší je to s vestavěnou pamětí, které je prostě malá a hned tak padá možnost instalace většího množství aplikací. Dalším problémem je pouze 1 GB RAM, který se snaží, jak může, avšak na rozsáhlejší multitasking prostě nestačí. Funkce fotoaparát je spíše do počtu a jeho kvality opravdu spadají do té nejnižší kategorie, to stejné platí o přední kamerce. Také hmotnost by mohla být o něco menší a přeci jen skoro 1,3 kilogramu v setu s klávesnicí není úplně málo.

Nesmíme však zapomínat na poslední výhodu, kterou je cena. Stojí totiž zhruba 5 000 Kč, za což dostanete tablet s Windows 8.1 a klávesnicí, který zvládne běžnou kancelářskou práci i nějakou tu hru. Pokud tedy hledáte levného společníka na cesty a Android vám není po chuti, jedná se o dobrou alternativu.

Konkurence

Jako konkurenční model se naskytuje stájový model GoClever Insignia 1010 Business, který byl představen dříve a s dnešním modelem si je v mnohém podobný. Hlavní změnou je však dvojnásobné vnitřní úložiště a 2 GB RAM, což se rozhodně hodí. Poskočilo také rozlišení přední kamerky na rovné 2 Mpx. Zvětšila se také baterie, s tím však šla nahoru i cena, která činí zhruba 6 300 Kč.

GoClever Insignia 1010 Business

Alternativou je také Prestigio MultiPad Visconte, který zaujme především vyšší hodnotou RAM a vnitřní paměti. Na druhou stranu dvoujádrový procesor Intel Celeron podává ještě o něco horší výsledky a chybí také zadní fotoaparát nebo klávesnice v balení. Cena se pohybuje okolo 7 000 Kč.

Prestigio MultiPad Visconte

Z řad Androidů se dobrou alternativou jeví ASUS Transformer Pad (2014), který rovněž vychází na 5 000 Kč a nabízí klávesnici v balení. Hlavní změnou je použitý operační systém, a sice Android 4.4 KitKat. Najdeme zde také o něco výkonnější procesor nebo lehčí konstrukci.

Asus Transformer Pad (2014)

Pokud byste chtěli ještě menší Windows, koukněte na Pipo W2f s 8palcovým displejem. Nabídne hned 2 GB RAM nebo 32GB vnitřní úložiště a vhod přijde i 5Mpx fotoaparát. Cena se potom pohybuje okolo 4 000 Kč.

Pipo W2f
goclever-insignia-1010-win
Klady
  • cena
  • klávesnice v balení
  • microHDMI konektor
  • podpora USB host
Zápory
  • malá vnitřní paměť
  • základní fotoaparát
  • vyšší hmotnost
Diskuze ke článku
Dan02
Za sebe bych řekl, že takto rozhodně NE!!!
Fish
Clovek neni tak bohatej, aby kupoval levne veci ... a bojim se, ze u tohodle by clovek akorat prisel o nervy.
micro
Mala RAM i uloziste
Michal
Chybí mi ve výčtu konkurence Lenovo IdeaTab Miix 3 (830). 32 GB uložiště, 2 GB Ram, jediné omezení je absence micro HDMI. Ale jinak na tom hraju Half-Life 2 a nepotřebuju ani NVidia Shield :) Za 3500,-

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze