Recenze Freecom mSSD 256 GB: externí SSD s vysokou cenou

1

Ačkoliv fyzická média, jako jsou flashdisky jsou spíše na ústupu a nahrazuje je cloud, tak stále existují data, která nelze přes internet přenášet. Pro ty jsou tu právě flashdisky nebo externí pevné disky. Někde mezi těmito dvěma skupinami jsou externí SSD disky, těch příliš není, ovšem jejich rychlost a kapacita předčí i nejrychlejší flashky, ale kapacitou stále na pevné disky ztrácí. A mezi tyto externí SSD disky patří i námi testovaný Freecom mSSD 256 GB.

Popis a obsah balení

Co nalezneme v balení společně s pevným diskem? Krom kabelu k propojení s počítačem, nedostanete nic, absolutně nic, alespoň nějaké to malé pouzdro mohl výrobce přidat. Disk je sám o sobě velmi malinký a hlavně je lehký, jeho rozměry jsou 8 × 0,9 × 3,5 cm a hmotnost činí velmi pěkných 29 gramů a to je celé tělo z hliníku. Co se týče kvality zpracování, tak je velmi dobrá, protože vše drží hezky pohromadě, přesně tak jak má. A vzhled? Ten je podle mě velmi povedený, leštěný hliník působí luxusně a jen tak se nepoškrábe a navíc má i další praktickou funkci, odvádí teplo, které disk vytváří

Freecom mSSD 256 GB

Ovšem co není tak dobré je délka kabelu a konektor microUSB 3.0, jímž se připojuje kabel do disku. Kabel je dlouhý 20 cm a je poměrně ohebný, na můj vkus je kabel poměrně krátký. Nicméně lze použít jakýkoliv microUSB kabel a to včetně těch starších se specifikací 2.0, ale to samozřejmě přijdete o to nejlepší, o rychlost. Ostatně je poměrně nepohodlné nosit odděleně SSD a kabel, praktičtější by bylo, kdyby Freecom zabudoval kabel do těla samotného disku.

Další důležitou věcí je cena, ta je poměrně vysoká, činí 6 500 Kč s DPH a to ještě musíte umět disk koupit, protože u nás se prozatím neprodává, pokud ale máte možnost objednání zboží z Německa, tak vám nic nebrání. Použitým diskem je Toshiba THNSNH256GMCT. Vedle microUSB konektoru je také indikační dioda, která oznamuje činnost disku, funguje dobře, ale ve tmě je až moc vidět.

Freecom mSSD 256 GB – specifikace

Vnitřně je disk připojen přes rozhraní SATA III, tudíž maximální teoretická přenosová rychlost je 6 Gb/s, ovšem rychlost je snížena na 5 Gb/s, protože se jedná o externí disk a nejpraktičtější bylo využít adaptéru z SATA III na USB 3.0. Dále již není co k disku dodat a bude tedy lepší přesunout se k rychlostním testům, které dopadly velmi dobře.

Výkonnostní testy

Přenosová rychlost a přístupová doba, dva nejdůležitější parametry při výběru pevného disku. Samozřejmě námi testovaný Freecom mSSD není výjimkou. Disk jsme testovali na Lenovo Yoga 2 Pro a byl připojen na hlavní řadič notebooku, přičemž zaplněn byl z 59 % dokumenty a multimédii. Použitým systémem byl Windows 8.1.

USB 3.0

Freecom mSSD 256 GB – testy USB 3.0

Rychlosti disku při přenosu dat na rozhraní USB 3.0 jsou opravdu velmi dobré a disk téměř plně využívá rychlosti rozhraní. Při praktických testech jsou rychlosti také výborné a poměrně stálé, takže stabilitu hodnotím více než kladně. A nakonec tu máme přístupovou dobu, která je velmi dobrá a je mnohem nižší než u leckterých flash disků, případně klasických pevných disků. Je zkrátka vidno, že se jedná o SSD disk. Běžný film v DVD kvalitě dostanete na disk během 2 vteřin a pokud se bude jednat o kvalitní FullHD film, tak musíte vydržet 45 vteřin.

USB 2.0

Freecom mSSD 256 GB – testy USB 2.0

Vzhledem k tomu, že USB 2.0 je opravdu staré rozhraní, tak je nutné počítat s tím, že přenosové rychlosti nedosáhnou takových výšin, jako tomu bylo u modernějšího USB 3.0. Co musím pochválit i u USB 2.0 je latence, ta je taktéž velmi dobrá, ale rychlosti na tom již tak slavně nejsou, ale za to může rozhraní a disk tak naráží na jeho rychlostní strop. Pokud si budete chtít na disk nakopírovat film v DVD kvalitě, tak musíte vyčkat 26 vteřin, přičemž nakopírovat film ve FullHD kvalitě potrvá přibližně 9 minut.

Závěrem

Co říci na závěr? Freecom mSSD 256 GB je velmi povedeným kusem příslušenství, které není pro každého. Nebýt vyšší ceny, mizerného obsahu balení a nedostupnosti u nás, tak bych mu neměl co vytknout. Bohužel nic není dokonalé a ani tento disk není bezchybný.

A jelikož konkurence nikdy nespí, tak i tento disk se s ní musí potýkat, ale není jí mnoho. Jako prvního konkurenta si uvedeme Corsair Voyager GTX, který je spíše takovou přerostlou flashkou. Nesmíte se však také nechat zmást, jedná se o velmi malý SSD disk, který je dražší než námi testovaný Freecom mSSD 256 GB, ale zase jej můžete připojit bez jakéhokoliv kabelu, ovšem vzhledem k tomu, že tělo je poměrně velké, tak by to mohl být někdy problém. Corsair si o disk řekne 6 750 Kč s DPH.

Corsair Voyager GTX 256 GB

Dalším konkurentem je TDK USB 3.0 External SSD – 256 GB, který je o něco větší než Freecom mSSD, jedná se o 1,8" disk, ale zase se vykoupí nižší cenovkou. Výkonnostně jsou na tom disky podobně, takže zde není moc co porovnávat. Cenovka tohoto disku se zastavila na pěkných 5 274 Kč s DPH.

TDK USB 3.0 External SSD - 256 GB

Mezi konkurenty musím také zařadit Verbatim Vx450, který je taktéž větší, ale opět je o mnoho levnější než Freecom mSSD. Kapacita je shodná a rychlosti také, alespoň ve specifikacích se jedná o téměř identické disky. Cena Verbatim Vx450 je opravdu velmi pěkná a zaplatíte za něj 3 740 Kč s DPH.

Verbatim Vx450
Klady
  • rozměry
  • jen slabé zahřívání
  • kvalitní zpracování
  • nízká přístupová doba
  • vysoká přenosová rychlost
  • nízká hmotnost
Zápory
  • chabý obsah balení
  • vyšší cena
  • nedostupnost