Apple MacBook Air 13 (2014)
recenze

Apple MacBook Air 13 (2014)

Od 3 mm
32

Notebook na cesty musí nabídnout přijatelné rozměry, lehkost, skvělou výdrž na nabití a ideálně i dostatek výkonu. A přesně to jsou výhody námi testovaného MacBooku Air 13 Early 2014. Vyplatí se do nejlevnější 13palcové varianty investovat? Dokáže obstát v konkurenci ultrabooků s Windows nebo zákazník platí pouze za design? Nejen to odhalíme v naší recenzi.

Na přelomu dubna a května 2014 byly aktualizovány MacBooky Air. Nově dostaly výkonnější procesor Intel Core i5, který má takt 1,4 GHz oproti dřívějším 1,3 GHz. Dále se upravovala cena, Airy zlevnily až o 1 500 korun. Apple také udává větší výdrž na jedno nabití. Je to však za 28 000 Kč dostatečné?

Příslušenství a obsah balení: základ se samolepkou

V balení naleznete mimo samotného MacBooku Air 13 pouze nabíječku (MegSafe 2 – 45 W), výměnnou koncovku nabíječky, samolepky a stručné brožurky.

Technické parametry Apple MacBook Pro Air 13 Early 2014

Konstrukce 325 × 227 × 3–17 mm, 1,37 kg, konstrukce: klasická
Displej LCD, 13,3" (1 440 × 900 px), dotykový: ne
Operační systém OS X Mavericks
Chipset Intel Core i5-4260U*/i7-4650U, CPU: 2× 1,4*/1,7 GHz (Turbo Boost na 2,7 GHz*/3,3 GHz), GPU: Intel HD Graphics 5000
Paměť RAM: 4 */8GB, vnitřní úložiště: 128*/256/512 GB SSD
Konektory 2× USB 3.0, Jack 3,5mm, Thunderbolt 2, slot pro karty SDXC, napájecí port MagSafe 2
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne
Akumulátor a výdrž 54 Wh, pohotovostní doba: 12 hodin
Dostupnost a cena květen 2014, 27 990 Kč
Vysvětlivky * námi testovaná varianta

Design: tenký elegán

Notebooky od Applu jsou na první pohled snadno identifikovatelné. Hliníkové unibody šasi se špičkový čistým designem a svítící logo Apple, jehož jas závisí na jasu displeje. Hned víte, s čím máte tu čest. Provedení je luxusní a nenajdete na něm chybu, ostatně i za to si u Applu platíte. Poznávacím znamením MacBooku Air je celková tenkost, která začíná na pouhých 3 mm, v nejtlustším místě má pak 17 milimetrů, což je více, než mnohé konkurenční ultrabooky s Windows.

Hliníkové tělo je naprosto jisté, nic se nekroutí, nic nevrže. Air, stejně jako jiné MacBooky, má díky broušenému hliníkovému tělu i své nedostatky. Hliník se snadno obarví, pokud bude v přímém kontaktu se sešitem, deskami nebo barevným papírem, uvidíte barevné fleky. Naštěstí je lze snadno umýt. Hliník také váže teplo, v zimních měsících v blízkosti otevřeného okna bude studit, v létě naopak až nepříjemně hřát. Teplota MacBooku je v takových případech výrazně odlišná od ostatních předmětů v okolí. Bereme to však jako daň za luxus, MacBook prostě vypadá skvěle a tyto věci mu odpustíte. Hmotnost MacBooku Air 13 je přijatelných 1,37 kg. I ostatní rozměry 325 × 227 × 3–17 mm naznačují vysokou mobilitu. MacBook Air se tak hodí především na cesty, s individuální nadstavbou z něj uděláte i pekelně výkonný stroj.

Klávesnice: vhodná i na román

Klávesnice je standardně šestiřádková, nabízí oddělené klávesy a podsvícení. Na podsvícení si rychle zvyknete a již nebudete chtít notebook bez něj. V případě Applu jej lze navíc regulovat v 16 stupních, což je mnohem více, než nabízí většina konkurence. Klávesy jsou černé s bílým textem, právě bílou částí prochází samotné podsvícení. Defaultně je nastaven jas klávesnice i obrazovky automaticky. Na přímém světle vám tak MacBook podsvícení klávesnice zcela vypne a dokonce jej ani nedovolí zapnout, v jiných případech si lze podsvícení vždy upravit. Teprve po vypnutí automatického režimu svolí Air k regulaci i na přímém slunci. Jedná se o klasickou demonstraci značky Apple. Produkty musí být co nejjednodušší a samotný Apple ví, co zákazníci chtějí. Pokud chce zákazník něco jinak, bude nepříjemně překvapen.

Velmi pohodlná je zde klávesnice. Apple nedělá rozdíly, stejnou klávesnici naleznete v 11palcovém Airu i v 15palcovém MacBooku Pro Retina. V případě nejmenšího modelu sahá klávesnice přes celé tělo, 13palcové verze mají rámečky a u 15palců se zde nacházejí reproduktory.

Klávesnice je od Windows notebooků odlišná. Nenajdete zde tlačítko Ctrl, ale tuto klávesnici nahradilo Cmd. To se také nachází hned vedle mezerníku, kde většinou očekáváte Alt. Uspořádání není nijak obtížné a po chvíli si zvyknete i na první pocit nepřirozené Cmd c a Cmd v. V případě těchto klasických příkazů, u Windows známých s Ctrl, se nachází klávesy nezvykle blízko u sebe.

Touchpad: jedna plocha

Touchpad se nachází pod klávesnicí, kde nabídne k používání celou svoji plochu. V horní části se sice zmáčknutí/kliknutí provádí mnohem hůře než v dolní části, ale možné je to vskutku kdekoliv. Touchpad zde také podporuje mnoho gest, která lze samozřejmě zapínat a vypínat dle libosti. Stejně tak lze aktivovat i tapnutí jedním prstem bez zmáčknutí.

Displej: Retina to není

Displej patřil vždy mezi silnou stránku Apple produktů. K Airům vzhlížela i konkurence, protože Apple poměrně brzy zvýšil jemnost displeje, rozlišení činilo 1 440 × 900 pixelů. Problém je v tom, že se Apple tak trochu zastavil. Rozlišení totiž stále činí „jen“ 1 440 × 900 pixelů, zatímco konkurence nasazuje už ne jen FullHD ale i daleko vyšší rozlišení. Pozorovací úhly jsou také stále stejné, nejsou špatné, ale nedostatky zde najdete, a na konkurenci to již nestačí. Air soutěží již jen podáním barev, i zde by to ale mohlo být lepší.

Operační systém OS X si s vysokým rozlišením poradí, ostatně to známe z Retina modelů, Airu nižší rozlišení celkově kazí reputaci. Zobrazovač by si zasloužil celkovou generálku, na Apple je již slabý, i tak na tom ale není v porovnání s konkurencí nejhůře.

Nevýhodou může být i poměrně nízký úhel otevření samotného víka. Air zvládne pouze 136 stupňů. Panty jsou aspoň dostatečně pevné a drží v každé poloze. U žádného MacBooku, tedy ani zde, nenajdeme dotykový displej, i když si o tuto funkci OS X přímo říká (procházení ploch a podobně).

Konektivita: absolutní základ

Do tak tenkého tělo, jako má MacBook Air, se toho moc nevejde. Navíc vzhledem k tloušťce 3 až 17 mm lze umístit konektory až do nejširšího místa. Na CD/DVD mechaniku, VGA nebo ethernet port zde není ani pomyšlení. Majitelé MacBooku Air se musí spokojit s 3,5mm jack konektorem a USB 3.0 portem na levé straně. Zde se také nachází dva mikrofony a MagSafe 2, tedy nabíjecí port, který je spojen s koncovkou nabíječky magneticky. Pokud dojde k zadrhnutí kabelu, nabíječka se bezpečně odpojí. Bohužel jsou magnetické síly příliš slabé a nabíječka z MegSafe 2 vypadává častěji, než bychom chtěli.

Pravá strana je vybavena slotem pro karty SDXC, druhým USB 3.0 portem a Thunderboltem 2 s přenosovou rychlostí až 10 Gb/s. K Thunderboltu navíc seženete i potřebné redukce, například k ethernetu, VGA, HDMI a podobně. Vzhledem k nízkému počtu konektorů můžete komfortně využívat všechny najednou.

Komunikace: Wi-Fi a Bluetooth

Z bezdrátové konektivity potěší nejrychlejší Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. To je ovšem vše. Pokud byste zde hledali 3G modul, NFC, infraport, GPS a podobné, nenajdete je, zde má konkurence navrch. Na druhou stranu zde máme nadprůměrný Wi-Fi přijímač. Ani hliníkové tělo signálu nezabraňuje a příjem je dokonce lepší, než u většiny notebooků.

Praktická je funkce AirDrop pomocí které lze odesílat soubory na další MacBooky za pomoci Wi-Fi.

Fotoaparát: FaceTime HD

Apple MacBook Air je vybaven jednou kamerou, a to nad displejem. Určena je především pro videohovory, případně pro upravené selfie z Photo Booth. Rozlišení 720p je slušné a svoji funkci plní. Na nahrávání FaceTime HD kamery jste upozorněni zelenou kontrolkou vedle kamery.

Zvuk: čistý, hlasitý, ale…

Air hraje dostatečně hlasitě a čistě. Zvuk ve středních polohách je opravdu na vysoké úrovni, ale basy ani výšky zde příliš nečekejte. Zde má Air rezervy. I tak je zvuk nadprůměrný a jsme s ním spokojeni.

Zabezpečení: na bodu mrazu

Stejně jako ostatní MacBooky i Air by si vzhledem k cenovce zasloužil větší zabezpečení. Opak je pravdou, mimo uživatelského hesla zde téměř nic jiného nehledejte. Žádná čtečka otisků, žádné hardwarové zabezpečení, nic. Tedy téměř nic, k dispozici máme poměrně propracované šifrování disku FileVault. Nemáme s ním však nejlepší zkušenosti, MacBook po aktivaci odmítal přihlášení do samotného systému a pomohl až restart.

Výkon: malý dravec

Námi testovaná základní verze disponuje procesorem Intel Core i5-4260U, 4 GB RAM a integrovanou grafikou Intel HD Graphics 5000. Procesor má základní takt pouze 1,4 GHz s možností přetaktování (Turbo Boost) na 2,7 GHz.

MacBook Air jsme prvně otestovali v typickém benchmarku pro Apple, Geekbench 3. Zde dosáhl Air 4 579 bodů (2 435 na jádro). O generaci starší MacBook Air získal 4 453 bodů (2 390 na jádro). V Cinebench R15 Air Early 2014 obdržel 19 snímků za vteřinu a CPU 236 cb.

Geekbench 3 celkem na jádro
Apple MacBook Air Early 2014 4 579 bodů 2 435

Výkonu je zde dostatek nejen na kancelářskou práci, ale také na úpravu fotek. Střihnout si můžete i video a to například v iMovie, jenž je k novému hardware zdarma. MacBook Air uspokojí i příležitostní hráče, náročné hry si však užijete pouze na nízké detaily. MacBook Air rozhodně není herním strojem.

Cinebench R15 snímky za vteřinu CPU (cb)
Apple MacBook Air Early 2014 19 236

Překvapivě i často kritizované 4 GB RAM jsou dostatečné. MacBook Air 13 Early 2014 v základní konfiguraci zvládne s rozumným nastavením virtualizovat i Windows 7 přes Parallels Desktop. Pokud budete využívat virtualizované Windows, po Airu již nemůžete chtít žádné náročné aplikace. Osobně jsem měl spuštěnou obchodní platformu ve Windows, Word, Safari a Mail v OS X, vše běželo naprosto plynule. Pokud si k tomu ale spustíte i méně náročnou hru, budete pracovat s fotkami (hromadné úpravy), stříhat video a podobně, nedostatek výkonu zde okamžitě pocítíte. Na permanentní virtualizaci tento stroj příliš není, ale zvládne ji.

Jestli vám daná konfigurace nestačí, dražším základním modelem si nepomůžete. Apple v základu nabízí nakonfigurované dva MacBooky Air. Ten nejzákladnější za 27 990 Kč testujeme. Druhý za 32 990 Kč nabídne „pouze“ dvojnásobně větší SSD disk, konkrétně 256 GB, procesor ani nic dalšího se nemění. V individuální konfiguraci si můžete za 3 900 Kč upgradovat procesor na dvoujádrový Intel Core i7-4650U se základní frekvencí 1,7 GHz a Turbo Boostem na 3,3 GHz. Za dalších 2 600 Kč získáte 8 GB RAM.

Úložný prostor: SSD disk

Uvnitř naleznete rychlý SSD disk o velikosti 128 GB, za příplatek 256 nebo dokonce 512 GB. U 128 GB verze zůstane po prvním spuštění k dispozici 110 GB. Rychlost zápisu překročila 300 MB/s a čtení se zastavilo na 692,6 MB/s. Především zápis by zde mohl být ještě rychlejší, ale SSD disk sám o sobě je rozhodně správnou volbou.

Hlasitost a teplota

O MacBooku Air ani nevíte. Je naprosto tichý, slyšitelný je pouze u renderování videa a další obtížné práce. Stejně je na tom i hliníkové tělo. Odvod tepla je v něm skvěle vyřešen, Air se nepřehřívá. S Airem si můžete v klidu pustit film v posteli, notebook nehřeje a je skvěle konstrukčně vyřešen. K zahřátí dojde výjimečně a pouze při velmi náročné práci.

Výdrž: společník na celý den

Vestavěná 54Wh lithium-polymerová baterie by měla dle Apple vydržet až 12 hodin sledovávání filmů z iTunes nebo 30 dní v pohotovostním režimu. Jaká je praxe?

MacBook Air je tím pravým strojem na cesty. V úsporném režimu a při práci se Safari a Wordem se dostanete až k 16 hodinám výdrže, pouze s Wordem, vypnutou Wi-Fi a minimálním podsvícením dosáhnete až k 20 hodinám bez nutnost připojení k nabíječce. MacBook Air Early 2014 by tak šel označit za dvoudenní notebook a vůbec za první notebook s tímto označením na našem webu. V našem standardizovaném testu streamovaného videa v rozlišení 720p, 50% jas i zvuk jsme se dostali na úctyhodných 11 hodin a 13 minut. Při plném vytížení jste schopni i MacBook Air vybít za 2 hodiny a 19 minut (renderování videí a podobně). Pochválit musíme ukazatel zbývající energie, případně nabíjení, jeho odhad je velmi přesný.

Výdrž
Udáváno Applem 12 hodin
Kancelářská práce 16 hodin
Minimální spotřeba 20 hodin a 9 minut
Stream videa 1080p 11 hodin a 13 minut
Maximální zátěž 2 hodiny a 9 minut

Apple uvádí výdrž baterie na celých 1 000 nabíjecích cyklů. Jeden cyklus znamená plné nabití a vybití.

Operační systém: vyladěný Mavericks

Mavericks je jasným důkazem, co vše operační systém umí a jak hodně ovlivňuje samotný výkon a výdrž počítače. Mavericks musíme v porovnání s předchozím OS X pochválit. Odladěnost je na úplně jiné úrovni. Nyní se již navíc můžete těšit na OS X Yosemite.

OS X si rychle oblíbíte, praktické je především využívání více ploch, mezi kterými se nastaveným gestem po touchpadu přesouváte (tah třemi nebo čtyřmi prsty). Na MacBooku Air tak plně využijete obrazovku. Na jedné ploše si například necháte otevřený internetový prohlížeč Safari a to v režimu celé obrazovky. Nikde vám nic nepřekáží, žádná lišta a vy naplno využíváte 13 palců.

Apple navíc ke každému novému hardwaru poskytuje zdarma balíček iWork a iLife. Pages, Numbers, Keynote (kompatibilní alternativa k MS Office), iPhoto, iMovie i Garageband. MacBook je proto už po vybalení připraven k použití. Ihned tak můžete pracovat nebo se jen bavit střihem hudby a videa.

Řeč zde byla i o Windows. Virtualizovat si je můžete například přes Parallels Desktop. V takovém případě vám běží dva operační systémy najednou a přesouvat se mezi nimi můžete stejně, jako mezi výše zmíněným Safari a Wordem. Umístíte-li si Windows na vedlejší plochu, stačí táhnout prsty po touchpadu. MacBook Air 13 Early 2014 si poradí i s touto náročnou akcí, ale dost jej to vyčerpá, další náročné příkazy již MacBook zpomalí.

Záruka

Na MacBooky koupené v České republice je standardní záruka 2 roky. U některých prodejců Apple si navíc můžete prodloužit záruku o dalších 12, 24 nebo 36 měsíců. Na všechny Apple zařízení je navíc celosvětová záruka jeden rok na základě sériového čísla.

Závěr

MacBook Air je rozhodně dobrým strojem na cesty. Designově povedený notebook se v žádné společnosti neztratí. Navíc jednoduchý a stálý design u Applu nestárne. Za cenu 27 990 Kč lze očekávat více, než jen notebook na cesty a MacBook Air to také nabízí. Velkou předností je špičková výdrž baterie a propracovaný systém s množstvím předinstalovaných aplikací zdarma. Jak se můžete v závěrečné sekci „konkurence“ přesvědčit, cena rozhodně není nijak přemrštěná a v mnoha případech hovoří i pro Apple.

Výkon je na papíře často kritizován, uživatelé chtějí větší RAM a za dané peníze by si představovali ještě trochu více. Rozhodující však není pouze výkon, ale i operační systém. V případě Applu se setkáváme se skvěle odladěným prostředím Mavericks a hardwarové nároky jsou tak mnohem nižší. Papírové srovnání Apple produktů s konkurencí a to jak na poli počítačů, tedy s Windows nebo u iPhonů a iPadů, zde nejčastěji s Androidem, není vypovídající.

S MacBookem Air se nejen na cestách neztratíte. Skvělá výdrž baterie, dostatek výkonu i na příležitostný střih videa a hezký vzhled. Air ale není bez chyby, zasloužil by si ještě kvalitnější zobrazovač, nevypadávající konektor nabíječky a větší úhel otevření víka displeje. Oproti konkurenci s Windows ztrácí i konektorovou výbavou a absencí některých bezdrátových funkcí.

Ve vyšší výbavové kombinaci se rozhodně nemusí jednat o notebook na cesty, v námi testované základní verzi by mohla být limitující velikost disku – 128 GB, výkonově však postačí většině uživatelům.

Konkurence

V dané cenové kategorii se rozhodně neobejdeme bez konkurence. Acer Aspire S7-392 se s MacBookem Air rozhodně může měřit. Acer nabídne dotykový 13,3palcový displej s vysokým rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů a Intel Core i7 4500U Haswell. I disk je zde dvojnásobně větší, 256 GB SSD. MacBook Air zde ani nevyhraje podsvícenou klávesnicí, jenž nabídne i Acer. Pro MacBook Air hovoří výdrž na jedno nabití, benchmarkové výsledky z Geekbench 3 a překvapivě i cena. Acer Aspire S7-392 stojí 39 990 Kč. To je o 12 000 Kč více, než stojí námi testovaný model. Air ve stejné konfiguraci, tedy s 256 SSD diskem, Intel Core i7 4650U a 8 GB RAM je stále o 500 Kč levnější a nyní již i výkonnější. Vliv na rozhodnutí může mít rozlišení displeje, značka, operační systém nebo design.

Zahanbit se rozhodně nenechá ani Dell, konkrétně model Dell XPS 13 je přímým konkurentem. Za cenu 33 990 Kč získáte dotykový 13,3palcový ultrabook s FullHD rozlišením, procesorem Inte Core i5 4210U, 8 GB RAM a 128GB SSD diskem. Dle údajů z Geekbench 3 je i námi testovaná základní verze výkonnější, pokud bychom ji také osadili 8 GB RAM, Air by stál 31 890 Kč a stále by vedl i cenou. Pro Dell hovoří dotykové ovládání a operační systém, který je mnohem rozšířenější, ale i Air je schopen Windows spustit.

Pokud jste spokojeni se značkou HP, rozhodnout byste se mohli pro HP Spectre 13 Pro. Uvnitř naleznete Windows 8 a tomu přizpůsobenou dotykovou obrazovku s úhlopříčkou 13,3 palců a rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Pod kapotou tepe Intel Core i5 4200U Haswell s 4 GB RAM a 256 GB SSD. I když zde máme povedený design a vše je zasazeno do elegantního broušeného hliníku, cena 35 490 Kč by mohla být nižší. Za tyto peníze si lze již Air příjemně nakonfigurovat.

Posledním konkurentem je Asus Zenbook UX32LA. V jeho těle tepe Intel Core i7 4500U Haswell. 13,3palcová obrazovka nabídne mírně nižší rozlišení, ale displej je matný a nesetkáte se s nepříjemnými odlesky. Výkon i zde podtrhuje SSD disk o velikosti 128 GB. Asus navíc útočí také cenou, 25 500 Kč překoná MacBook a rozhodující bude především volba samotného operačního systému.

apple-macbook-air-13-2014
Klady
  • rychlý SSD disk
  • efektivní chlazení
  • podsvícená klávesnice
  • malé rozměry a nízká váha
  • odladěný OS X
  • výdrž baterie
  • vzhled
Zápory
  • těžká opravitelnost a obtížný upgrade
  • méně rozšířený operační systém
  • horší pozorovací úhly displeje
  • vypadávající koncovka nabíječky
Diskuze ke článku
Vendel
Stream videa byl tedy v rozlišení 720p nebo 1080p? Jinak stejný problém s filevault jsem zaznamenal i já, v tu chvíi jsem trnul jako blázen, každopádně na to bohužel radši již nešahám.
Jakub
Já bych si raději pořídil Lenovo Thinkpad Yoga, nebo MackBook Pro.
kuba
chtel jsem se zeptat jaké hry jdou na mac hrat protoze kdyz jsem se koukal tak jsem nasel akorat The Sims serii tak by zajimalo jestli jde i vice
D5503 (st15i)
a video je kde?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze