Acer Aspire S7-392
recenze

Acer Aspire S7-392

štíhlý duch z Tchaj-wanu
13

Model Aspire S7 je prémiový ultrabook, který chce konkurovat těm nejlepším tenkým notebookům a MacBookům na trhu, zaujme displejem s vysokým rozlišením i slušivým designem, má však i svoje slabiny. Z velké části je počítač plastový, displej trpí neduhy a cenovka rozhodně není nízká. Jak si vedl v naší recenzi?

Společnost Acer není třeba dlouze představovat. Jedná se o jednoho ze světových výrobců počítačů a stejně jako ASUS pochází z Tchaj-wanu. Acer představil již mnoho tabletů, ale krom toho vyrábí Acer i notebooky, které mají u tohoto výrobce mnohem delší tradici. Typická ultrabooková konstrukce a vysoká cena - to jsou hlavní znaky námi testovaného Acer Aspire S7-392.

oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Díky tomu, že Acer Aspire S7 je prémiový notebook, disponuje velkým množstvím příslušenství. Mimo napájecího adaptéru nalezneme v balení i velmi praktické pouzdro, redukci na RJ-45 a VGA. Neuškodilo by ještě, kdyby Acer dodával k počítači nějaký hadřík na displej, protože jsou na displeji dost výrazně vidět otisky prstů.

Obsah balení

Technické parametry Acer Aspire S7-392 NX.MG4EC.002

Kompletní specifikace
Konstrukce323 × 223 × 11,9 mm, 1 300 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core i7 4500U, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: Intel HD 4400
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8 Pro
Akumulátor47 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 43 990 Kč

Design: ledový král

Konstrukce počítače je na průměrné úrovni. Jedná se o klasický ultrabook, který lze rozevřít do úhlu 180°. Počítač na první pohled vypadá prémiově, ale při bližším pohledu zjistíme, že je z velké části plastový. Jediným hliníkovým prvkem je horní díl základny. Zbytek počítače je tvořen z plastu, což u počítače za 45 tisíc zkrátka nevypadá dobře. Jen víko displeje vyčnívá z plastového standardu a je kryto odolným sklem Gorilla Glass 2.

Počítač ze všech stran

U displeje také velmi utrpěla odolnost a displej se až příliš snadno prohýbá, nemilý fakt nevyváží ani jeho kvalita, ovšem o tom až později. Panty displeje jsou dobré, ale na můj vkus až příliš volné. Neudrží počítač v polozavřeném stavu, ale na druhou stranu otevřete počítač snadno i jednou rukou.

Počítač v zavřeném stavu

Po designové stránce Acer nijak zvlášť nezaujme, ale nelze mu upřít originálnost, nepodobá se žádným sériově vyráběným počítačům, ale trocha větší inovativnosti by neuškodila, počítač je velmi podobný svému předchůdci. Hmotnost počítače je velmi nízká, váží pouhých 1,3kg a tak ani v brašně nepoznáte, že něco nesete. Na výšku má počítač 12,9mm, takže je tenčí než mnoho starých telefonů. Půdorys počítače je shodný s většinou 13“ ultrabooků, 323,3mm na šířku, 224mm na hloubku nejsou nijak neobvyklé hodnoty.

Klávesnice: podsvícené peklo

Klávesnice má 5 řádků a nepíše se na ní zrovna pohodlně, zvláště malý Caps Lock a chybějící klávesa Delete je velmi obtěžující. Potěší ale fakt, že klávesnice je tichá a obsahuje také mnoho funkčních kláves, od regulace podsvícení obrazovky až po vypnutí touchpadu.

Klávesnice počítače

Vzhledem k cenovce a třídě notebooku nepřekvapí, že je klávesnice podsvícená. Její podsvícení je dostatečné a manuálně regulovatelné, ovšem jen ve dvou krocích, takže raději nechte vše na automatice a bude spokojenější.

Touchpad: opět bez tlačítek

Dalším vstupním zařízením je touchpad, který je poměrně velký. Jedná se o typický clickpad, který známe z mnoha dnešních dražších, ale i levnějších notebooků. S přesností je na tom po celé ploše celkem dobře, není ani hlučný, což je u některých notebooků problém, jen ta citlivost by mohla být lepší.

Touchpad počítače

Displej: špička od SHARPu s duchy

Acer svůj špičkový model osadil displejem SHARP, který je typu IPS, což by mělo být samo o sobě synonymem kvality. Tomu by se dalo věřit, alespoň z pohledu podání barev, černé a bílé, ovšem s odezvou je na tom displej špatně, občas má displej problém s duchy, což by se u prémiového notebooku s vysokou cenovkou a takovým displejem nemělo stávat.

Panel disponuje rozlišením 2560x1440 pixelů a jedná se tak o jistý nadstandard. Displej s vyšším rozlišením by byl na úkor použitelnosti, již nyní jste prakticky donuceni zvýšit si DPI, jinak na tomto displeji nic nepřečtete.

Pohled na displej

Je to však problém Microsoftu, který nepřizpůsobil prostředí plochy novým panelům s vysokým rozlišením. Prostředí Modern UI je naopak zobrazeno velmi dobře a vše je krásně ostré. V podstatě nechal Microsoft plochu ležet ladem, alespoň co se vysokého rozlišení displejů týká.

Systémové nastavení obrazu

Displej disponuje také dotykovou vrstvou, která zvládne zpracovat až 10 dotyků naráz. Nedoporučujeme však při dotýkání používat větší sílu, jelikož u tohoto modelu dochází k velkému vlnění barev a to především v levé půlce panelu. Vrstva je poměrně hodně citlivá, takže není třeba vyšší síly k zaznamenání dotyku. Displej je pak krytý odolným sklem Gorilla Glass 2.

Konektivita: klasický ultrabook se zvláštním konektorem

Na notebooku bohužel nenalezneme příliš velké množství konektorů, pryč jsou doby ethernetových konektorů přímo na těle ultrabooků. Máme zde 2x USB3.0, jeden miniDisplayPort, který zároveň slouží jako konektor pro redukci na VGA a RJ-45, microHDMI, Jack 3,5mm a napájecí konektor.

Konektory na počítači

Místo upraveného DP konektoru od Aceru bych viděl raději osazení ThunderBoltem, přeci jen se jedná o poměrně drahý počítač a tak by se slušelo osadit toto rychlé rozhraní, které je navíc univerzálnější. Mimo to nesmí chybět ani čtečka SD karet, ale kartu nezasunete celou, jen z poloviny, což je poslední dobou poměrně běžné. Nemůžete tak nechat v počítači kartu zasunutou při přenášení, což je někdy nepraktické.

Komunikace: bohužel bez 3G modulu

Mimo drátového připojení k internetu v počítači je přítomné i bezdrátové. Tato možnost je dnes běžnější než kabelová forma připojení k internetu, jako tomu bylo v dobách minulých. U tohoto notebooku můžeme využít až rychlosti 867Mb/s, díky přítomnosti standardu 802.11ac. Výrobcem modulu je samozřejmě Intel a obsahuje i Bluetooth 4.0.

Veškeré antény jsou integrovány ve víku displeje

Příjem WiFi bych zhodnotil průměrně, nijak nevyčnívá z řady, a to je škoda, nejspíše za to může poměrně tenké víko. Bohužel u tohoto počítače není přítomné připojení přes 3G ani LTE sítě, a proto jsme odkázáni pouze na WiFi nebo LAN. Technologie NFC a ani GPS v tomto počítači přítomna není a ani bychom ji neočekávali.

Fotoaparát: kvalitní obraz

Krom jiného máme nad displejem přítomnou i malou webkameru, jejíž kvalita je ale poměrně dobrá. Za dobrých světelných podmínek je snímková frekvence na výborné úrovni, jen je znatelný šum. V případě, že se nacházíte v horších světelných podmínkách, tak nedochází k výraznějšímu propadu snímkové frekvence a video je stále sledovatelné.

Webkamera a fotografie z webkamery

Zvuk: potlesk prosím

Počítač disponuje samozřejmě i reproduktory, a ty hrají dle očekávání. Ačkoliv je zvuk poměrně vysoko postaven, jsou hloubky celkem znatelné. Pokud si budete chtít přehrát film, tak bude ozvučení postačovat, ale na kvalitnější poslech raději i tak použijte externí reproduktory nebo sluchátka.

Reproduktory jsou na spodní straně počítače

Zvukový výstup do sluchátek je typicky lepší než z integrovaných reproduktorů. Je přítomný softwarový ekvalizér od DOLBY, který spíše doporučuji vypnout, získáte tím lepší a čistější zvuk. Pro připojení slouží Jack 3,5mm a výrobcem zvukového čipu je společnost RealTek.

Mikrofony počítače se nachází na přední počítače a jsou celkem dva. Jejich citlivost je na poměrně dobré úrovni, už jen díky umístění. Kvalita je celkem přijatelná, ale nedosahuje samozřejmě velkých externích mikrofonů, ovšem to po nich ani požadovat.

Zabezpečení: pozor na kleptomany

Nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Žádné další technologie na počítači nenalezneme, dokonce ani hardwarový klíč Kensington není přítomný, takže nedoporučujeme nechávat počítač jen tak volně ležet.

Výkon: to nejlepší od Intelu

Procesor: Core i7 v akci

Acer osadil to nejlepší, co měl k dispozici. Proto v počítači nalezneme procesor Intel Core i7-4500U, nejvýkonnější variantu úsporného procesoru od Intelu. Samozřejmě se jedná o procesor postavený na architektuře Haswell. Díky nejnovějším technologiím dosahuje hodnota vyzařovaného tepla pouhých 15W a není tak náročný na chlazení.

Informace o procesoru

Pokud to teplota procesoru dovolí, tak se čip umí automaticky přetaktovat na 3GHz pro jedno jádro nebo 2,8GHz pro obě. Pokud v nastavení napájecích profilů zvolíte vysoký výkon, tak procesor pojede standardně na 2,8GHz, spolu s rostoucí teplotou pak klesá i frekvence.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,84 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 19,22 fps

Procesoru asistuje 8GB operační paměti a ta je typu DDR3. Kapacita je pro běžného uživatele zcela dostatečná a tak se není čemu divit, že operační paměť nelze uživatelsky rozšířit. Po většinu klasické kancelářské práce budete mít stále více než 50% RAM volných.

Grafika: opět Intel

O akceleraci veškerého grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 4400, na něm si zahrajete starší hry i na vyšší detaily, ale stále je to jen integrované řešení. Je stále vidět, že AMD je na tom s integrovaným grafickým výkonem mnohem lépe a Intel má stále co dohánět.

Informace o grafickém adaptéru
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 5 FPS / 351 bodů
Hry FPS
Crysis 3 15
Left 4 Dead 2 29

Úložný prostor: RAID hraje prim

Pro ukládání dat slouží disk bez pohyblivých částic. Vlastně jsou to dva disky o kapacitě 128GB v RAID0 poli, které zdvojnásobuje rychlost zápisu, čtení, ale i kapacitu, která činí 256GB. Pro uživatele je přístupných 210GB a oddíl je v počítači jeden. Dále je na discích přítomný oddíl pro obnovení a ten má 20GB. Výrobcem obou disků je Samsung a oba mají rozhraní mSATA 6Gb/s, což dohromady dává 12Gb/s. Díky tomu se počítač opravdu hodně rychle startuje a náběh z úplného vypnutí na obrazovku Start trvá pouhé 4 vteřiny. Z režimu spánku se počítač probudí za 1 vteřinu.

Testy disku

Hlasitost a teplota: přenosný radiátor

Jako každý výkonný počítač má i tento aktivní ventilátor, který odvádí teplý vzduch ven z počítače. Naštěstí není tento notebook nijak zvlášť hlučný a v tiché místnosti není skoro vůbec slyšet. Jen pokud počítač zatížíte, tak dá o sobě vědět, naštěstí se jedná jen o šum, který není tolik slyšet.

Tenké tělo nepřináší nízké teploty

A pokud se jedná o teplotu počítače, není na tom počítač nejlépe. Pokud pracujete jen ve Wordu a přehráváte si k tomu hudbu, je notebook poměrně teplý. V případě zátěže se už základna začne znatelně zahřívat a velmi nepříjemně topit, ale práce s počítačem na klíně je možná, protože se zahřívá spíše horní strana základny, která je hliníková, a ta spodní zůstává teplá. Klávesnice i touchpad se zahřívají minimálně a i při maximální zátěži jsou jen mírně zahřáté.

Výdrž baterie: bez přídavné baterie

U každého notebooku je podstatným parametrem výdrž na baterii. Acer osadil tento model 47Wh baterií, což je spíše průměrná hodnota, ale je zcela dostačující. Bohužel nelze připojit přídavnou baterii, která by prodlužovala už tak slušnou výdrž na baterii.

Typ testu
Režim v letadle 11 hodin 2 minuty
Kancelářská práce 6 hodin 13 minut
Přehrávání videa 1080p 5 hodin 59 minut

Při kancelářské práci udržela baterie počítač naživu 6 hodin a 13 minut, což je dobrá hodnota, i když se vyrábí ultrabooky s vyšší výdrží. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii 11 hodin a 2 minuty. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 5 hodin a 39 minut.

Operační systém: poměrně málo balastu

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která nabízí vše, co požaduje běžný a ani náročnější uživatelé nebudou strádat, snad jen podpora šifrování BitLocker by jim mohla chybět, vizualizační technologii HyperV snad nikdo na takovém počítači nevyužije. Je zvláštní, že Acer předinstaloval Windows 8 a ne novější Windows 8.1.

Snímky ze systému

V počítači nenalezneme ani příliš mnoho balastu. Dříve tomu bylo u počítačů Acer spíše obráceně a předinstalovaného nepotřebného softwaru v nich bylo opravdu mnoho. V počítači nejsou nijak zvlášť zajímavé utility a vystačíte si se systémovými nástroji.

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 36 měsíců. Jedná se o státní záruku, takže počítač lze reklamovat jen v ČR. Acer však disponuje i programem, který umožňuje reklamovat počítač i v zahraničí, ten však platí jen jeden rok a počítač musíte donést na místo opravy sami.

Závěr

Acer Aspire S7-392 je velmi rozporuplným počítačem. Největší překážkou mezi jeho úspěchem a zkázou je netradiční rozložení klávesnice, které je v mnoha ohledech opravdu obtěžující. Dalším zásadním problémem je displej, který si potrpí na duchy, ovšem někdy tento problém nebyl někdy vůbec znatelný, nicméně vlnění barev je nepříjemná vlastnost.

Velké zahřívání počítače také není nic, čím by se mohl Acer chlubit. Ovšem potěší poměrně dobrý zvuk počítače hezké rozlišení displeje a solidní výdrž při běhu na baterii, výkon je také velmi dobrý a postačí i na méně náročné hry.

ASUS ZenBook UX301

Úhlavním konkurentem je ASUS ZenBook UX301, který je velmi zajímavou alternativou k námi testovanému Aceru. ASUS disponuje stejnou hardwarovou výbavou, ale je podstatně lépe zpracován a i výdrž při běhu na baterii je o malinko lepší.

Sony VAIO Duo 13

Dalším, ač nepřímým, konkurentem je Sony VAIO Duo 13. To má oproti Aceru zcela jinou konstrukci, avšak ta je kupodivu pevnější. Hardwarově jsou na tom opět stejně a jediným rozdílem, který nahrává do karet Aceru je rozlišení, Sony má „pouhý“ FullHD panel.

Graf ceny produktu Acer Aspire S7-392 NX.MBKEC.001 poskytuje server Heureka.cz
acer-aspire-s7-392
Klady
  • Vysoké rozlišení
  • Dobrý zvuk
  • Dobrá webkamera
  • Solidní výdrž
  • Vysoký výkon
Zápory
  • Vratké panty
  • Přílišné zahřívání
  • Duchové na displeji
Diskuze ke článku
Lukas Trbusek
Lukas Trbusek
Nebylo by lepší zvážit recenzování nějakých cenově dostupnějších počítačů??
Vratislav Blažek
Vratislav Blažek
Možmá by to chtělo recenzovat nějaké PC které si může koupit větší škála lidí, vždycky to rozkliknu a koukam jak je notebook pěkný, pak najedu na parametry tam 45 000 tak si rikam tak nic no:D
Pepa
Na tak ta cena je přímo báječná, jak to chce konkurovat macbooku air?
jirka
to je cena jak před 10 lety :D se zbláznili šikmovočky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze