Alcatel OneTouch Idol 3 (5.5)
recenze

Alcatel OneTouch Idol 3 (5.5)

Větší bratr
23

Alcatel OneTouch Idol 3 je v mnoha ohledech unikátní zařízení. Kromě toho, že se jedná o smartphone, jehož orientace se přizpůsobí tomu jak jej právě držíte, tak Alcatel navíc připravil hned dvě varianty. V nedávné recenzi jsme si ukázali menší model se 4,7“ displejem. Dnes se zaměříme na větší a výkonnější variantu.

Úvodem musím zmínit, že se nyní nejedná o klasickou plnohodnotnou recenzi, protože větší model Idol 3 je v mnoha ohledech shodný s menší variantou, kterou jsme pro vás recenzovali před pár týdny. Na druhou stranu je zde však několik zásadních rozdílů, takže i větší model si rozhodně zaslouží samostatné testování a zaměříme se hlavně na tyto rozdíly.

Alcatel OneTouch Idol 3 5.5 – videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol 3 (5.5)

Kompletní specifikace
Konstrukce152,7 × 75,1 × 7,4 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 910 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2015, 7 990 Kč

Design a konstrukce: pochvala z obou stran

Výrobci často volí cestu hlavní vlajkové lodi s velkým displejem a následně představí její okleštěnou variantu. Například Samsung již pravidelně představuje „mini“ verzi svých vlajkových lodí S4, S5 nebo S6 s několikaměsíčním odstupem. Podobné je to i u Alcatelu, který však obě velikosti své vlajkové lodě pro tento rok představil zároveň.

Obě varianty samozřejmě vychází z podobného designu. Tedy popravdě – design obou modelů Idol 3 je zcela shodný. Idol 3 (5.5) tedy nabídne stejně povedený elegantní design, hladké linie a příjemně zaoblené tělo. Díky většímu displeji se však změnily rozměry, které jsou konkrétně 152,7 × 75,1 mm a v pase dokonce pouhých 7,4 mm. Hmotnost se díky plastové konstrukce zastavila na příjemných 140 gramech.

Hrany Alcatelu OneTouch Idol 3

Zpracování je, stejně jako u menší varianty, opravdu příkladné a výrobce si v tomto ohledu zaslouží rozhodně pochvalu. Naprosto shodné je také rozložení prvků na těle smartphonu. Zamykací klávesu na levém boku jsem již kritizoval u menší varianty, u většího modelu je toto umístění však ještě více omezující. Těžko na něj dosáhnete a když telefon otočíte, tak v pravém dolním rohu naopak vysloveně překáží.

Detail 3,5mm konektoru, microUSB, klávesy pro ovládání hlasitosti, klávesa pro vypnutí zařízení a slotu na microSIM kartu

Konektor pro sluchátka stejně jako nabíjecí microUSB konektor však zůstaly na svých místech, takže otočením telefonu si je můžeme vychutnat nahoře i dole. Stejně tak na přední straně zůstaly kvalitní stereo reproduktory s výkonem 1,2 W a i zde platí, že patří mezi to nejlepší v dané kategorii. Jsou velmi hlasité, dokáží ozvučit bez problémů celou místnost a kvalita zvuku je také na mobilní poměry velmi dobrá.

Zadní strana přístroje

Reproduktory lemují shora a zespodu samotný displej, který jinak zakrývá většinu přední plochy telefonu a patří k hlavním rozdílům, kterými se liší větší a menší varianta modelu Idol 3.

Displej: spousta bodů pro FullHD

Na přední straně se nachází rozměrný 5,5" zobrazovač typu IPS LCD, což je oproti menší 4,7" variantě celkem podstatný rozdíl. A stejně jako roste úhlopříčka, tak roste i rozlišení – u většího modelu najdeme rozlišení FullHD a jemnost krásných 401 ppi.

Displej je opět chloubou celého přístroje, je krásně ostrý, má skvělé podání barev a široké pozorovací úhly. Stejně tak čitelnost displeje na slunci, kterou jsem chválil u menší varianty, musím pochválit i zde. Displej je na slunci krásně kontrastní, takže ani na přímém slunci nemáte problém se čtením mobilenet.cz v internetovém prohlížeči.

Baterie a výdrž: skoro tři litry

Menší Alcatel OneTouch Idol 3 si neodnesl moc chvály v oblasti baterie, což byla bohužel zčásti daň za kompaktní rozměry. U větší varianty je však prostoru více, takže nějaký zbyl i pro větší akumulátor. Ten má kapacitu 2 910 mAh, což slibuje velmi dobrou výdrž baterie.

Detail fotoaparátu, horní části s předním fotoaparátem, spodní části telefonu a slotu na microSIM kartu

A praxe ukázala, že ve výdrži na baterii skutečně předčí menšího sourozence, a to s přehledem. Zatímco menší Idol 3 byl maximálně jednodenní smartphone, Idol 3 s 5,5" displejem vám vydrží vždy minimálně celý den i při větší zátěži. Po celém dni na emailu, několika hovorech, komunikace přes IM a občasném hraní her nebo surfování na internetu, jsem měl večer vždy ještě cca 20% rezervu. Při šetrnějším používání pak není problém dostat se na 1,5-2 dny výdrže. Rád bych vám nabídl také výsledky našeho testu výdrže, nicméně ani jeden z Alcatelů si neporadil s naším testovacím videem. Bohužel nemám tušení proč, zatím jsem se s tímto problémem setkal pouze jednou.

Hardware: výkonnější, ale...

Kromě větší baterie je však ve větším Idol 3 také trochu jiný hardware. Vzpomínáte, jak jsem si stěžoval na nedostatek paměti v menším modelu Idol 3? Zde se tomu naštěstí výrobce vyvaroval, vsadil na standardních 16 GB a i když má uživatel k dispozici jen cca polovinu z tohoto prostoru, stále je to dost. Díky možnosti přesouvání některých aplikací na paměťovou kartu (až 128 GB) tak pravděpodobně nedostatkem paměti trpět nebudete.

Qualcomm Snapdragon Series

Lepší je také čipset. U větší varianty použil Alcatel čipset Qualcomm Snapdragon 615 MSM8939 s osmijádrovým procesorem (4×1,5 GHz, 4×1 GHz), který má k dispozici celkem 2 GB paměti RAM a grafický procesor Adreno 405. Na první pohled se zdá, že tak chválená plynulost a rychlost menšího modelu musí být u větší a výkonnější varianty ještě lepší. A výsledky benchmark testů této domněnce také nahrávají do karet. K mému zklamání se tak ale nestalo.

Alcatel OneTouch Idol 3 (5.5) je zkrátka lenoch a to minimálně v porovnání s menším sourozencem. Přitom je to zvláštní – výrobce použil stejnou verzi systému (Android 5.0 Lollipop), použil stejnou grafickou nástavbu s vlastní grafikou a příjemnými funkcemi navíc, a to vše nasadil na výkonnější hardware. Přesto jsou reakce pomalejší, na některé operace čekáte i několik sekund a běh rozhodně není tak bezproblémový, jako u menší varianty.

Výsledky benchmark testů AnTuTu, Vellamo a Nenamark 2

V některých ohledech však vyšší výkon využijete. Například u her. Zatímco menší varianta měla s náročnějšími tituly co dělat, tak větší Idol 3 si s nimi poradí bez problémů. Třeba takové World of Tanks na krásném 5,5palcovém displeji vypadají velmi dobře a běhají jak z praku. Proto mi opravdu nejde na rozum, proč je větší varianta při běžném používání tak výrazně pomalejší, než menší model.

Je možné, že za to do jisté míry může FullHD displej telefonu, ale to Alcatel určitě neomlouvá. Od větší varianty jsem čekal zkrátka více, protože z malého Idolu 3 jsem byl vcelku nadšený. Větší model mne ale trochu zklamal, snad se ale plynulost s updatem v budoucnu zlepší.

Funkční výbava: přehršel aplikací

Jinak je ale prostředí naprosto shodné s menší variantou. Nechybí povedená zamykací obrazovka s praktickými zkratkami, notifikační lišta rozšířená o rychlá nastavení, šikovné funkce – například odemykání a zamykání telefonu poklepáním na displej, nebo bohatá aplikační výbava.

Zamykací obrazovka, domovská obrazovka, složka, práce s widgety a rychlá nastavení

Mnoho z předinstalovaných aplikací je sice spíš na obtíž, protože zde jsou opět otravné demoverze her nebo různé aplikace, které většina uživatelů asi příliš neocení a může si je naštěstí odinstalovat. Na druhou stranu je tu však také bohatá multimediální výbava, FM rádio, kompletní sestava Google aplikací nebo povedený správce souborů. Alcatel myslel také na pracanty, kterým přichystal například kvalitní kancelářský balík, předinstalované služby Dropbox nebo Evernote či povedený kalendář.

Alcatel OneTouch Idol 3

Fotoaparát a videokamera

V oblasti fotoaparátu nabídnou obě varianty Alcatel OneTouch Idol 3 prakticky shodnou výbavu. Hlavní fotoaparát je zastoupen 13Mpx snímačem se slušnou světelností f/2.0. Sekunduje mu přisvětlovací LED, která svým výkonem příliš neoslní, ale na krátkou vzdálenost dokáže pomoci.

Samotná kvalita fotografií spadá spíše do průměru. Za dobrých světelných podmínek dokáže telefon zachytit velmi hezké fotografie, občas má ale problémy s reprodukcí barev – všimněte si fotografie květů zblízka. Automatická redukce barev je až moc agresivní. Jakmile se zhorší světelné podmínky, tak se navíc přidává vysoká úroveň šumu.

Prostředí fotoaparátu

Velké množství parametrů si však uživatel může ovlivnit sám, neboť má k dispozici mnoho funkcí a režimů fotoaparátu, včetně manuálního režimu. Selfie kamera dostala nadstandardní rozlišení 8 Mpx, což je hezký skok proti 5Mpx snímači menší varianty. Shodná však zůstala širokoúhlá čočka, která má tendenci v krajích obraz velmi zkreslovat.

Video je možné zaznamenat v rozlišení FullHD rychlostí 30 snímků za sekundu a jeho kvalita opět spadá do průměru. Moc se mi nelíbila kvalita záznamu zvuku, což u takto hudebně zaměřeného modelu zamrzí. Stejně tak dělá problémy automatické ostření během natáčení.

Konektivita: komplet včetně LTE

V oblasti konektivity však Alcatel nijak nezakulhal. Nesmí samozřejmě chybět 2G a 3G, dostalo se však také na LTE 800/900/1800/2100 a 2600 MHz. K internetu vás připojí také Wi-Fi a nezapomnělo se ani na Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi Direct nebo Miracast. Nicméně to mají oba modely již totožné, zde bychom nějaké rozdíly hledali marně.

Závěr a konkurence: tuhý boj

Alcatelu se dle mého názoru povedlo připravit velmi zajímavou dvojici telefonů, i když musím uznat, že větší šanci zaujmout má rozhodně menší varianta Idol 3. Nicméně ani větší model rozhodně nelze označit za nepovedený. Naopak. Má skvělý FullHD displej, špičkovou konstrukci, velmi dobrou výdrž baterie a ve své kategorii bezkonkurenční zvukové vlastnosti. Navíc zaujme také oboustranná konstrukce, díky které je používání telefonu trochu pohodlnější než u konkurence.

Hlavní slabiny jsou jednoznačně rychlost a plynulost prostředí. Není vyloženě zasekané, ale reakce jsou znatelně pomalejší než u menší varianty. Zamrzí také pouze průměrný fotoaparát a odemykací tlačítko na levém boku, které tam opravdu není umístěno prakticky. I přes tyto neduhy však mohu Alcatel OneTouch Idol 3 s klidným svědomím doporučit a to především díky ceně, která začíná již na 8 000 Kč. A to je velmi slušná nabídka.

Vodafone Smart Ultra 6
Recenze Vodafone Smart Ultra 6 – Dokázal zdánlivě nemožné

Bitva však není ani v nejmenším vyhraná. Na větší Alcatel OneTouch Idol 3 totiž číhá například Vodafone Smart Ultra 6. Ten se stal jedním z největších překvapení letošního léta, neboť za cenu pod 5 tisíc korun nabídne prakticky totožnou výbavu jako Alcatel včetně FullHD displeje nebo LTE konektivity. Alcatel jej poráží ve zvukových vlastnostech a designově je podle mého názoru také povedenější. Peníze jsou však často vždy až na prvním místě.

Meizu m1 note
Není Číňan jako Číňan: porovnali jsme dvě verze Meizu m1 note

Dalším konkurentem může být Meizu m1 note. Tento kousek jsem osobně recenzoval, recenzi najdete samozřejmě na mobilenet.cz, a stejně jako Vodafone si s Alcatelem ve výbavě v ničem nezadá. Výbavu nabízí takřka shodnou, a tak bude opět rozhodovat hlavně cena, která je u Meizu o zhruba 1 500 korun nižší. Alcatel však nabízí kvalitnější zvuk, lepší konstrukci a dle mého názoru i design.

Sony Xperia M4 aqua
Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Sony Xperia M4 Aqua je zajímavou alternativou pro ty, kteří by ocenili voděodolnou konstrukci. Do menšího těla se vešel také menší 5palcový displej s HD rozlišením, jinak je ale výbava takřka totožná. Cenové hladiny obou modelů jsou vyrovnané, Alcatel má výkonnější baterii, lepší zvuk a kvalitnější displej, Sony pak především zmíněnou odolnou konstrukci s certifikací IP68.

Nokia Lumia 830 a Lumia 1520
Recenze Nokia Lumia 830 – Dostupnější vlajková loď Recenze Nokia Lumia 1520 – Největší Finka s ultimátní výbavou

Alternativou s operačním systémem od Microsoftu může být Nokia Lumia 830, která je o něco menší než Alcatel, výbava je však až na horší displej víceméně srovnatelná. Pokud byste naopak hledali něco většího, můžete se podívat na Nokia Lumia 1520. Ta nabídne větší displej i výkonnější hardware, musíte však počítat s tím, že si něco připlatíte.

alcatel-onetouch-idol-3-55
Klady
  • solidní výdrž baterie
  • aktuální verze Android 5.0 Lollipop
  • příznivá cena
  • plná datová výbava včetně LTE
  • špičkový displej
  • kvalitní sluchátka JBL v balení
  • kvalitní stereoreprodutkory JBL
  • praktický oboustranný design
  • elegantní vzhled
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • slabší výkon
  • pouze průměrný fotoaparát
  • pomalejší reakce a dlouhé prodlevy systému
  • umístění zamykací klávesy na levém boku
Diskuze ke článku
jhz
Kde je LTE na frekvenci 1800 které je ve městech současně nejdůležitější?
Tom
Dá se zvuk srovnávat s HTC BoomSound?
Andy
je to mozne. rozhodne az realny posluch...
Michal
Nevím, zda to způsobila aktualizace (mám ho od včerejška a verze firmwaru je 5.0.2-01003), ale plynulost systému je naprosto příkladná, srovnatelná s Nexus 5 a o dost lepší než právě u zmiňovaného menšího Idolu 3 (4.7). Všechny tři mobily mám teď u sebe, takže to můžu porovnat.

Také se musím vyjádřit k displeji, který je u 5.5 verze podstatně kvalitnější, nejde jen o vyšší rozlišení, ale hlavně o pozorovací úhly, které jsou u 5.5 verze naprosto špičkové, u menší verze je to podstatně horší. V balení většího Idolu jsou také ještě lepší sluchátka, to také není nikde zmíněno.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze