Není Číňan jako Číňan: porovnali jsme dvě verze Meizu m1 note

31

Na dnešním trhu mobilních zařízení se čím dál výrazněji prosazují asijští výrobci, kteří velmi agresivně útočí především svou cenou na pozice zavedených značek. Často se jim to skutečně daří, nicméně při výběru těchto přístrojů je třeba mít se opravdu na pozoru. My jsme se o tom přesvědčili na vlastní kůži u modelu Meizu m1 note.

Před nedávnem jste si na našem serveru mohli přečíst recenzi novinky Meizu m1 note, která vyvolala opravdu mnoho ohlasů od vás, našich čtenářů. Musíme uznat, že v recenzi jsme rozhodně nešeřili kritikou na mnoho vlastností testovaného kusu. Především pak co se softwarové části týče.

Protože se zápůjčka telefonu z oficiální distribuce Meizu zdržela o více než měsíc, dostali jsme na testování kus od neoficiálního dovozce. A právě zde se velmi dobře ukázalo, že zákazníci musí být při nákupu čínských smartphonů velmi pozorní, protože rozdíly v kvalitě softwaru jsou někdy výrazné a může to způsobit zcela jiný uživatelský zážitek z telefonu. Tak jako u nás.

Pozor na distribuci!

Původní kus jsme měli zapůjčen z obchodu xiaomiforsale.com, o kterém jsme vás již dříve informovali jako o obchodu, přes který vede asi nejkratší cesta k přístrojům značky Xiaomi. Navíc za velmi zajímavou cenu a s oficiální podporou a ROM od české MIUI komunity. Nově se v nabídce obchodu objevily také přístroje značky Meizu a jelikož s Xiaomi nebyl nikdy žádný problém, neočekávali jsme jej ani u Meizu.

Během testování se však objevilo hned několik problémů, které v některých případech byly vlastností samotného přístroje, ale v některých měla prsty právě software přístroje, který se od toho z oficiální distribuce liší. Tím hlavním problémem bylo především uživatelské prostředí, které bylo plné čínského obsahu.

Od integrovaných čínských služeb v hudebním přehrávači a videopřehrávači, přes čínské aplikace s neznámými funkcemi, až po chybové hlášky, které se mi snažily něco sdělit, ale nevěděl jsem co. Samozřejmě… byly čínsky. Chyběly dokonce služby Google, které se musely složitě doinstalovat z čínského obchodu. Telefon se přitom původně tvářil zcela normálně a většina z těchto negativ se poté, co telefon do redakce dorazil, neobjevovala. Pro zachování objektivity ale telefony vždy uvádíme do továrního nastavení, ve kterém se právě tyto neduhy naplno projevily.

V samotné recenzi jsem tedy kritikou opravdu nešetřil a na závěr byl jasný – tento přístroj jsem zkrátka nedoporučil nikomu, kdo se necítí na výrazné úpravy v systému nebo kdo není dostatečně zdatný na to, aby si nahrál jinou ROM. V diskuzi pod recenzí jste nám však začali psát, že vaše zkušenosti s přístrojem jsou jiné a, že oficiální kus se chová zcela jinak.

Evropská distribuce je na tom mnohem lépe…

Celá záhada se objasnila díky verzi prostředí Flyme OS. V našem testovaném kusu jsme měli Flyme OS 4.2.0.5U a právě poslední písmenko „U“ označuje verzi pro čínský trh.! Mezinárodní verze, tedy i verze pro Evropu a potažmo ČR, má na konci označení verze Flyme OS písmenko „i“. A abychom trochu napravili reputaci Meizu m1 note, nechali jsme si poslat ještě jeden kus, tentokrát s verzí Flyme OS 4.2.0.4I. S více než měsíčním zpožděním nám tedy do redakce dorazila i verze určená přímo pro český trh a my jsme mohli vše porovnat.

Rozdíly v konstrukci nejsou vůbec žádné, stejně tak parametry jsou naprosto totožné. Máme zde tedy stejný čipset Mediatek 6752 s osmijádrovým procesorem o taktu 1,7 GHz a grafikou ARM Mali-T760, vnitřní paměť 16 GB s 2GB RAM, kvalitní 13Mpx fotoaparát nebo podporu dvou aktivní SIM karet.

Porovnání fotografií z evropské (první fotografie) a čínské (druhá) verze

Velké rozdíly jsou však v oblasti softwaru. Po zapnutí Meizu m1 note z distribuce určené pro náš region není po čínštině ani stopy. Aplikací je v základní nabídce podstatně méně, chybí však právě ony problematické čínské služby a funkce, o jejichž významu mohu jen spekulovat.

Naopak v základu nechybí služby Google a stejně tak obchod Google Play, Google Mapy, prohlížeč Chrome, Google Disk a podobně. Dokonce ani v hudebním přehrávači nebo ve videopřehrávači nejsou čínské streamovací služby, ale jedná se o běžné aplikace s klasickými funkcemi.

Meizu M1 Note

V recenzi jsem také zmiňoval fakt, že vás výrobce na začátku vůbec neseznámí s ovládáním systému Flyme OS, který často využívá různých gest a podobně. To u evropské verze modelu m1 note také neplatí, protože s ní obdržíte šikovného průvodce a na zařízení jsou také folie, které ukáží základní ovládání systému.

Dalším detailem, který jsem u čínské verze m1 note kritizoval, byla klávesnice. Ta rozhodně nebyla pohodlná a velmi mi vadilo rozložení čísel. Evropská verze však obsahuje předinstalované klávesnice TouchPal a Fleksy, takže můžete přepínat mezi těmito dvěma a vyzkoušet tak něco nového. A hlavně pohodlnějšího.

…ale ani ta není zárukou dokonalosti

Nicméně ani naše distribuce se nedá ani zdaleka označit za perfektní. Například kus, který se k nám dostal, má opravdu výrazně zažloutlý displej. Pokud jsem v recenzi vychvaloval displej Meizu m1 note za jeho zobrazovací schopnosti, evropská distribuce by si zasloužila minusové body. Podle všeho se jedná o problém našeho kusu, v tomto ohledu ale každopádně doporučujeme opatrnost a pokud to bude jen trochu možné, nechte si zařízení před případnou koupí u prodejce předvést.

Co však nebyl problém konkrétního kusu, byl paradoxně překlad prostředí. Nejedná se o nic dramatického, ale čínská verze Flyme OS z neoficiální distribuce je přeložena do češtiny kupodivu lépe, než evropská. V evropské verzi se například v nastavení setkáte několikrát s angličtinou. Není to obtěžující, ale rozhodně to zamrzí a k dokonalosti ještě kus schází.

Co mají však obě verze společné, je optimalizace OS, která je zkrátka slabší. Ačkoliv někteří diskutující protestovali a namítali, že Meizu m1 note sviští jako vítr a neseká se, mé zkušenosti s oběma verzemi hovoří jinak. Prodlevy a záseky při náročnějším používání jsou zkrátka běžné a například při vyskočení z aplikace se mi několikrát stalo, že telefon zkrátka neukázal domovskou obrazovku. Reagoval na všechny povely, ale plocha byla prázdná a ukazovala pouze tapetu. Pomohl až restart zařízení.

Společná je pak také nevýhoda ve smyslu podpory, respektive absence podpory LTE sítí používaných v našem regionu. Meizu m1 note si neporadí s LTE 800 MHz ani s LTE 900 MHz, nezávisle na verzi přístroje nebo jeho původu. Spokojit se tak budete muset s 3G nebo s LTE 1800 MHz v centrech měst.

Závěr? Dvakrát měř a jednou řež!

Výsledek našeho porovnání dvou distribucí jednoho a toho samého modelu Meizu m1 note je myslím zřetelný. Zatímco hardwarové specifikace a klíčové vlastnosti jsou povětšinou stejné a nezáleží u nich tolik na distribuci, software dokáže udělat opravdu hodně.

Meizu m1 note – oficiální fotografie

Pokud si zakoupíte smartphone od některého z čínských výrobců z čínské distribuce, počítejte zkrátka s potenciálními problémy, které znepříjemňují používání samotného zařízení. Globalizace je dnes větší než kdy dříve a není problém k nám dostat telefon z druhého konce světa. Problém však může být ho používat.

Proto je mé doporučení toto – pokud plánujete pořídit si smartphone od některé z méně rozšířených značek, najděte si o nich co nejvíce informací. Ptejte se uživatelů, zkontrolujte si oficiální zastoupení ve vaší zemi, vyvíjejte vlastní iniciativu, abyste se vyhnuli možným problémům v budoucnu. Protože hodina hledání informací vám může pomoci ušetřit si týdny řešení otravných komplikací…

Meizu M1 Note

A Meizu m1 note? Stále platí mé hodnocení kvalitního fotoaparátu, velmi zajímavé ceny, kvalitní konstrukce nebo vysokého výkonu. Stejně tak ale stále platí má kritika optimalizace operačního systému, chybějící podpora frekvencí LTE používaných u nás a do jisté míry nepřehledné uživatelské prostředí. Bereme však zpět kritiku za integraci čínských služeb, což bylo způsobeno špatnou distribucí přístroje, který se nám dostal do redakce. Rovněž jsme náležitě doplnili recenzi.

Technické parametry Meizu m1 note

Kompletní specifikace
Konstrukce150,7 × 75,2 × 8,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 192 × 3 104), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2015, 5 990 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
V životě bych si nekoupil telefon bez osobního prozkoumání a z číny už vůbec. Je to hop nebo trop a to bych podstoupil jednalo by se o zařízení v řádu stakorun, ne za tisíce a pak se v tom vrtat aby to vůbec chodilo. Mě stačí zjištění nepodpory našeho LTE a dál nemá cenu číst. Recenzovat podobné telefony mi příjde zbytečné.
Dave
Já bych to s tou kritikou neprehanel. Jen se podivejte, v jake cenove kategorii se telefon pohybuje. 5,5 palce FHD, 3000 mAh baterka, 2GB RAM - 5999 Kč. Samozrejme ze za tu cenu nema vsechny LTE. Ukažte mi za tyhle peníze adekvátní konkurenci.
Redmarx
Ono recenze na tyhle cinany nemaji vubec smysl. Ja sice chapu, ze cina je ted IN a ze proste chcete jit s proudem, chcete co nejvic ctenaru a proto tu mame recenze na cinu, ale podivejme se na to realisticky, SoC od Mediateku a chybejici evropske LTE, jako k cemu to tem lidem co si to kupuji je?
(Aby bylo jasno i ja si uz pred dvema lety koupil cinana JiaYu a uz mi taky odesel a navic jsem se vylecil a vratil se poslusne k Samsungu, asi si tim musi projit kazdy, neni nad osobni zkusenost. ;-))
zdeneksport
S tím to musím souhlasit také jsem si zakoupil oficial distr. a žádné čínské apli se nekonají, ale měl jsem stejné trable mizení ikonek ,po restartu zmizení všeho co jsem si nastavil widgetu složek tuhnutí .Stačilo vlézt na stránky meizu.com a stáhnout upgrade a naistalovat (datum vydání byl 20.5) a všechny trable jsou pryč šlape výborně a oběvila se v menu možnost upgrade vzduchem ( toto po zakoupení v mobilu vůbec nebylo). Navíc 25.6 přišel další upgrade a přidal podporu témat a nevím jestli ještě něco ,ale teť šlape super lépe než můj předchozí sams. note2.Zatím spokojenost super výdrž ,foto a teť i stabilita.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze