Acer Liquid E3
recenze

Acer Liquid E3

Ambiciózní zástupce střední třídy

Prosadit se ve střední třídě smartphonů není věcí jednoduchou, Acer se však se svým zajímavě vybaveným modelem Liquid E3 za zajímavou cenu bude snažit zavařit mnohem známějším značkám. Předpoklady k tomu jistě má. Pojďme se tedy podívat, jak si „E3ka“ vedla v našem dlouhodobém testu.

I když Acer není zrovna typickým výrobcem mobilních telefonů, neznamená to, že by s výrobou neměl žádné zkušenosti. Acer Liquid E3 je vybavenější dvojče modelu Liquid Z4, který jsme pro vás recenzi již podrobili. Dnes recenzovaný model Liquid E3 se hrdě hlásí do segmentu střední třídy vybavenosti, nejedná se tedy o žádný TOP smartphone, přesto ambicemi sahá o kus výše, než na co byste ho podle oficiální cenovky 5 500 Kč typovali. Nebudeme se tedy zdržovat a rovnou se podíváme, jak si vybavenější dvojče vedlo v našem dlouhodobém testu.

Nepřehlédněte:

Acer Liquid E3 na oficiálních snímcích

Technické parametry Acer Liquid E3

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 70 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus
ChipsetCPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2014, 5 490 Kč

Acer Liquid E3 – rychlý videopohled

Obsah základního balení: nic extra nečekejte

  • mobilní telefon Acer Liquid E3
  • datový kabel
  • nabíjecí adaptér do sítě
  • špuntová sluchátka
  • dokumentace, záruční list
Obsah základního balení

Design a konstrukce: hlavní je se odlišit

Vyrobit zajímavý a neotřelý mobilní telefon není nic jednoduchého, v dnešní době „placek“ je zkrátka těžké vybočit z řady. Výrobci se tak snaží odlišit hodnotnými materiály anebo detaily, které celek dotváří. O síle detailů ví své i Acer, dnes recenzovaným Liquidem E3 to bezezbytku dokázal. Ten, ač se kompletně plastový, rozhodně nezapadá mezi „nudný průměr“, nebudeme ale předbíhat. Přední část z valné části zabírá 4,7palcový displej, větší prostor pod displejem je pak vyhrazen kapacitním tlačítkům pro ovládání systému ve standardním složení, tedy (zleva) tlačítku se šipkou zpět, uprostřed se nachází tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a napravo pak naleznete tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky. Už samotné ikony tlačítek udělal Acer po svém, například tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku je netradičně vyvedeno formou dvou kružnic.

Acer Liquid E3 je elegantní zařízení

Prostor nad displejem hostí lesklé logo společnosti Acer, vedle kterého se nachází průzory senzorů (senzor přiblížení a senzor jasu) a také přední, respektive sekundární kamera pro videohovory. Překvapivým a stále velmi výjimečným prvkem je sekundární přisvětlovací LED dioda, tu naleznete na levé straně vrchní části. Tímto bychom většinou popis přední strany u testovaného telefonu skončili, ale kde je sluchátko pro hovory? Acer si s designem novinky vyhrál a na vrch a spodek přední strany dosadil červené děrované pruhy. Ty nejsou pouze na okrasu, decentně ukrývají právě zmíněné sluchátko (vrchní pruh) a také hlasitý reproduktor spolu s primárním mikrofonem (spodní pruh). Spojení černé a červené působí velice zajímavě a (v dobrém slova smyslu) také dravě, až agresivně. Jedno negativum si však tato designová vychytávka nese, konkrétně uplývání prachu a dalších malých částic, které se následně obtížněji odstraňují. Efektně působí také zkosená „brada“ telefonu.

Acer Liquid E3 ze všech stran

Podíváme se samozřejmě také na boky telefonů, hned na levém boku ve vrchní části nalezneme dvojici záslepek pro vložení SIM karet ve velikosti micro, Acer Liquid E3 totiž, jak již víme, disponuje podporou dualSIM režimu. Pravá část pak hostí další zaslepený slot, tentokrát však pro microSD kartu do velikosti až 32 GB. Na okamžik se zastavíme také u zpracování krytek, ty na svém místě drží opravdu poctivě a jejich odklopení vyžaduje trpělivost anebo větší nehty. Pod tímto slotem se nachází dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to je příjemně vystouplé a nabídne ukázkovou tuhost. Za to Acer rozhodně chválíme.

Vypínací tlačítko displeje, respektive telefonu naleznete na vrchní straně zařízení, poněkud nestandardně se však usídlilo v levé části. Napravo se pak ukrývá vstup 3,5milimetrového jack konektoru. Na spodní části už se pak kromě mikrofonu nachází pouze vstup microUSB konektoru. Nebudeme vás napínat, Acer Liquid E3 se bohužel po vzoru konkurenčních značek nechlubí odolnou konstrukcí, vzhledem k cenovce telefonu je však tento fakt pochopitelný. Zadní strana hostí čočku 13Mpx fotoaparátu, ta je opět designově obtočena červenou linkou, která na jeho přítomnost náležitě upozorňuje. Fotoaparátu sekunduje, v pořadí již druhá, přisvětlovací LED dioda a také sekundární, odšumující, mikrofon.

Acer Liquid E3

Pod čočkou najdeme další výjimečnost, tlačítko AcerRAPID, o tom si však více povíme až později. Dále zadní strana ukrývá další logo společnosti Acer a ve spodní části také popisky, včetně popisku signalizujícího přítomnost zvukového režimu DTS (Digital Theatre System). Přítomnost krytek většinou signalizuje také napevno zabudovanou baterii, to platí i u modelu Liquid E3. Zadní kryt je tedy uživatelsky nevyměnitelný, to však přináší i výhodu v podobě špičkově zpracované konstrukce, od které se skřípavých zvuků rozhodně nedočkáte.

Příjemné je také zpracování zadního krytu, jedná se o pogumovaný plast, díky kterému se nechtěného vyklouznutí nedočkáte, v ruce navíc povrch působí příjemným dojmem. Kryt sice není lapačem otisků prstů, bohužel uplývající mastnotě z vašich prstů se nevyhnete, následné čištění je pak poněkud obtížnější. Doplníme také rozměry telefonu, ty se zastavily na 140 × 70 × 8,9 milimetrech, hmotnost je pak vcelku ještě příjemných 135 gramů.

Detaily

A jak zhodnotit Acer Liquid E3 po stránce designu a zpracování jako celek? I když je telefon celý plastový, zajímavě zvolené detaily přidávají telefonu na exkluzivitě, stejně jako kombinace černé a červené barvy. Zpracování je rovněž na špičkové úrovni a v ruce působí Liquid E3 vcelku hodnotným dojmem. V tomto ohledu si tak Acer zaslouží velkou pochvalu, jen málokdy od výrobců mobilních telefonů vidíme iniciativu přispěchat na trh s designově zajímavým telefonem, zvláště pak v segmentu střední třídy vybavenosti.

Tlačítko AcerRAPID

V běžném popisu jsme funkčnost konfigurovatelného tlačítka AcerRAPID schválně přeskočili, abychom se na něj detailněji podívali právě v tuto chvíli. Ještě než se zaměříme na jeho funkčnost, zastavíme se na okamžik také u jeho vyvedení. Tlačítko se, stejně jako dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, pyšní příkladnou tuhostí, také jeho umístěné je vzhledem k předpokládanému úchopu telefonu ideální. Dost ale teorie, podívejme se, na co vše je tlačítko užitečné. Defaultně přednastavenou funkcí je odemknutí zařízení, rázem se tak po jeho stisku ocitnete přímo na úvodní ploše. To je vhodné především v tu chvíli, kdy se potřebujete rychle dostat do běžného provozu a chcete tak přeskočit část s odemknutím displeje dotykem po displeji.

Tlačítko AcerRAPID

V tomto ohledu však musíme poznamenat, že na odemknutí si chvíli počkáte, od zmáčknutí tlačítka po rozsvícení displeje uplynou téměř dvě vteřiny. To však samozřejmě není vše, pokud je telefon již odemknutý, plní tlačítko funkci dle vašeho přání. V nastavení tlačítka AcerRAPID lze zvolit, jaká aplikace se otevře při jeho krátkém stisku, na výběr máte mezi všemi aplikacemi, které jsou v zařízení nainstalovány. Dlouhý stisk tlačítka AcerRAPID vždy spustí aplikaci Fotoaparát (a to včetně situace, kdy máte vypnutý displej). Krátký stisk v aplikaci Fotoaparát pak zastoupí hardwarovou spoušť, což je praktické.

Nastavení tlačítka AcerRAPID

Jediné co můžete nastavit u možnosti dlouhého stisku je funkčnost, respektive nefunkčnost, dlouhý stisk který spustí aplikaci Fotoaparát tak můžete zakázat a využívat tlačítko pouze krátkým stiskem pro odemknutí displeje, případně pro spuštění přednastavené aplikace, dlouhý stisk bohužel přenastavit nejde. Poslední možností je deaktivovat funkčnost tlačítka Acer RAPID úplně, záleží tedy jen na vás, do jaké míry budete jeho funkčnosti využívat.

Baterie: jeden den s přehledem

Acer Liquid E3 nabídne uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou 2 000 mAh což se může zdát opravdu velmi málo. Celkově to však s výdrží u Aceru Liquid E3 není tak špatné, jak by se mohlo zdát. V případě aktivního používání (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií) se bez problému dostanete na jednodenní, až 1,5denní výdrž.

Baterie nabídne kapacitu 2 000 mAh

Pokud ovšem do hry zapojíte také GPS, brouzdání po internetu a poslech hudby, není problém vybít telefon během půl dne. I tak ale existuje možnost, jak dvoudenní výdrže dosáhnout. Acer si totiž na pomoc přizval speciální Power save mód, který sice není integrován přímo do systému (jedná se o externí aplikaci), přesto dokáže výdrž telefonu výrazně prodloužit. Nastavit můžete, jaké služby se deaktivují (Wi-Fi, GPS, Bluetooth, mobilní data), nastavit můžete také maximální dovolenou úroveň jasu a jednoduše nastavit dobu uspání displeje. Takto „osekaná“ funkčnost telefonu výdrž baterie prodlouží, na druhou stranu se připravíte o to, kvůli čemu si chytrý telefon pořizujete. Jako nouzové řešení však Power save mód pomůže.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek a hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 33 minut, což je lehce nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá velice krátkou dobu, konkrétně 1 hodinu a 15 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 23 minut.

Zvuk: BTS potěší

Ještě než se dostaneme k samotné kvalitě zvukového projevu, pozastavíme se u maximální hlasitosti reproduktoru. Ta je sice pro běžný poslech skladeb a pro upozornění na příchozí notifikace dostatečná, přesto na konkurenci tak trochu ztrácí. Opět, nejedná se o žádnou katastrofu a žádné události nepřeslechnete, přesto by mohla být maximální hlasitost vyšší. Acer navíc optimalizací dosáhl toho, že zvuk se ani při maximální hlasitosti nijak nedegraduje a je stále dobře poslouchatelný. Společnost nenechala nic náhodě a do systému integrovala ještě zvukový systém BTS, k tomu jsme pro jistotu přistupovali s rezervou, nakonec nás však mile překvapil. DTS Studio Sound sice slouží spíše jako ekvalizér, rozhodně se však sluší říci, že povedený ekvalizér, a to jak při zvuku při přehrávání MP3 skladeb anebo zvuku videoklipů. Kvalitu hlasitého reproduktoru se tak nebojíme označit jako nadprůměrnou, zvláště pak v této cenové kategorii.

Hlasitý reproduktor se nachází ve spodní části

Chválit ovšem nebudeme dodávaná sluchátka, jedná se o obyčejná špuntová sluchátka které ne zrovna dvakrát pohodlně drží v uších, navíc v balení chybí jakékoliv náhradní špunty. Zvuková složka sluchátek není vyloženě zlá, běžným posluchačům jistě postačí, Acer se i tak mohl trochu snažit a přiložit sluchátka kvalitnější a designově trochu povedenější. Správný hudební nadšenec však nakonec stejně sáhne po sluchátkách vlastních, kvalitních, v tomto ohledu je vše bez problému a zvuk můžeme v této cenové kategorii opět ohodnotit jako nadstandardně kvalitní.

Nastavení DTS

V posledním odstavci se zaměříme na sluchátko pro videohovory. To nabídne dostatečnou hlasitost, protistrana je bez problému slyšitelná i v rušnějším prostředí, jakým je například ulice, kvalitnějšímu přenosu a srozumitelnosti navíc napomáhá také sekundární, odšumující mikrofon umístěný na zadní straně telefonu pod čočkou fotoaparátu. Celkově jsme za dobu testování nenarazili na žádné problémy, které by průběh hovoru nějak ohrožovaly.

Displej: příjemné překvapení

Acer Liquid E3 nabídne 4,7palcový TFT IPS displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 720 pixelů. Vzhledem k cenovce potěší jak typ zobrazovače, tak také rozlišení, není totiž výjimkou, kdy zařízení v této cenové kategorii nabídnou pouze qHD zobrazovače s méně kvalitní technologií TFT TN. Jemnost displeje je na velmi dobré úrovni a pro rozeznání jednotlivých pixelů musíte vyvinout větší snahu, při běžném používání si matice rozhodně nevšimnete.

Za displej se Acer Liquid E3 stydět nemusí

Acer musíme pochválit také za pozorovací úhly a barevné podání, které nevypadají jak omalovánky, barvy tak působí přirozeným dojmem. Špatně na tom není ani maximální jas, opět je o krok před konkurencí, i když na špičkové smartphony samozřejmě ztrácí. I tak ale nebudete mít žádný problém s čitelností displeje na přímém slunci, což potěší. Skvěle funguje také senzor pro regulaci jasu dle okolního osvětlení, který pracuje dle očekávání a o nic se tak nemusíte starat.

Hardware a výkon: asfalt netrhá

Acer Liquid E3 nabídne čtyřjádrový procesor Mediatek MT6589 s taktem 1,2 GHz, tomu sekunduje 1 GB operační paměti (po prvotním spuštění je k dispozici zhruba 450 MB). Jako grafický akcelerátor použil Acer čip PowerVR SGX544, který dostačuje pro běžný provoz včetně hraní středně náročných her, na výkonnostně náročné 3D hry to už bohužel nestačí. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 4 GB, z té je však pro uživatele dostupných pouze zhruba 2,2 GB, zbytek zabírá samotný operační systém a další aplikace. Jak už ale víme, paměť není problém rozšířit pomocí paměťových karet microSD do výše až 32 GB. Papírově vypadají hardwarové vnitřnosti poměrně slušně, je však jasné, že špičkovým smartphonům se rovnat nemůže. I tak je výkon telefonu dostatečný pro většinu běžných funkcí.

Výsledky benchmark testů

Uživatelské prostředí: téměř syrový Android

Acer se nesnažil operační systém Android nějak skrýt, naopak, použil jen velice decentní uživatelskou nadstavbu, která se promítla především do odemykací obrazovky a také do notifikační lišty, respektive rychlých přepínačů. My musíme poznamenat, že decentní nadstavba působí vkusně, stejně jako použité animace a přechody mezi obrazovkami, to kvitujeme s povděkem, zvláště pak s přihlédnutím na výkonnostní složku zařízení, které by „kompletní předělávka“ po vzoru například TouchWizu od Samsungu mohla dělat problémy.

První spuštění telefonu

Začneme u odemykací obrazovky. Kromě samotného odemknutí můžete vybrat aplikaci, která se hned po odemknutí zařízení automaticky spustí, defaultně máte na výběr mezi aplikací Telefon, Zprávy, Internet a Fotoaparát. I těchto pár zástupců dokáže práci usnadnit, což hodnotíme pozitivně. Efektně působí také přednastavená živá tapeta odemykací obrazovky ve stylu vlny, která se naklání podle toho, v jaké poloze telefon držíte. Po přechodu na úvodní obrazovku nás zaujali velké hodiny společně s počasím, které nepostrádají grafické znázornění, nechybí ani aktuální poloha a datum. V nastavení lze rovněž volit, jaký bude mezi základními plochami přechod, na výběr máte rovnou z 8 efektů (namátkou: posuvník, závěrka, překlopit, větrný mlýn, kostka, přetočení ...). Všechny efekty jsou plynulé a skvěle optimalizované, v tomto ohledu nemáme žádné výtky. Příjemnou možností je také nastavení smyčky, tedy cyklického procházení.

Uživatelské prostředí

Zajímavě působí také notifikační lišta, ta nabídne kromě zobrazení zmeškaných událostí také 4 rychlé přepínače, které si můžete sami nastavit dle libosti, od základu si pro nás Acer připravil přepínač Wi-Fi, režimu Letadlo, přepínač datových přenosů a rychlý vstup do nastavení. Další přepínače se zobrazí po zmáčknutí šipky, mimo čtyř základních přepínačů se rozkryje nabídka dalších dvanácti. V této nabídce máte možnost přepínače přeskupovat, stačí zmáčknout na ikonu nářadí v pravém horním rohu displeje. Na chvíli se ještě vrátíme k notifikační liště jakožto zobrazovači zmeškaných událostí. U každé položky totiž naleznete ikonu přeškrtnutého zvonečku, kterým můžete po určitou dobu (hodina, 24 hodin, vždy) konkrétní událost utlumit, aby se tak nezobrazovala jako zmeškaná(funkce LiveScreen).

Uživatelské prostředí

Celkově je plynulost zařízení na velmi dobré úrovni, občasným zásekům se ovšem nevyhnete a to konkrétně při procházení nabídky aplikace, kdy se telefon občas trochu „zadrhne“. Nejedná se ovšem o velký problém, a pokud nemáte přímé srovnání s TOP smartphony, nemusíte neplynulosti ani zaregistrovat. Další „bolístkou“ je občasný problém v překladu, toho si všimnete především v nastavení, opět se ale jedná spíše o detaily. Posledním problémem, který bychom měli zmínit je občasná zmatečnost a „schizofreničnost“ v položce Nastavení. Například schéma změníte v položce Displej, zatímco tapetu a efekty přechodu v nabídce Individuální nastavení. Příkladů můžeme uvést více, například speciální zvukový režim DTS se nenachází v záložce Zvuk, ale má vlastní záložku.

Rychlé klepnutí

Acer Liquid E3, ač se to na první pohled nezdá, je také prošpikován různými možnostmi, jak si práci se zařízením efektivně ulehčit. Například pod volbou Rychlé klepnutí můžete nastavit rychlé odemknutí, případně spuštění přehrávače hudby, pomocí nakreslení písmena na displeji uzamčeného zařízení. Pokud je tedy displej vypnutý a vy na jeho povrchu nakreslíte znak I, telefon se automaticky odemkne, pokud nakreslíte Z, telefon spustí hudební přehrávač. Více gest prozatím bohužel nefunguje, i tak se ale jedná o zajímavou „vychytávku“, my musíme uznat, že je tento způsob ovládání velmi návykový. Další gesta zahrnují například probuzení zařízení přetočením, utlumení příchozího hovoru položením zařízení displejem na podložku anebo například zobrazení miniaplikací z multitaskingové nabídky. I tyto gesta a ulehčení jsou však rozeseta různě po systému a tak je jejich hledání a aktivace trochu složitější, Acer by udělal lépe, kdyby všechny možnosti seskupil do jedné nabídky v Nastavení.

Multimédia: jako každý Android

Ani s Acerem Liquid E3 se nebudete nudit, jako každý telefon s Androidem nabídne dostatečnou základnu multimediálních funkcí. Začneme aplikacemi Galerie a Fotky od Googlu, které poslouží jako prohlížeče vašich fotografií případně obrázků. Zatímco Fotky využijete pro snazší synchronizaci, aplikace Galerie poslouží i jako primitivní editor fotografií. Na fotografii můžete aplikovat hned několik efektů a rámečků, dále můžete snímky vyrovnat, oříznout, otočit anebo zrcadlit. Nechybí ani několik dalších možností úprav, jako nastavení kontrastu, živosti, ostrosti a další. Pro pouštění vašich oblíbených písniček můžete využít aplikaci Hudba Play, která se opět chlubí ukázkovou synchronizací.

Multimediální funkce

Pro přehrávání videoklipů pak využijete služeb aplikace Přehrávač videa, ta zvládá bezproblémové přehrávání většiny formátů, pro větší množství nastavení a podporu českých titulků však doporučujeme sáhnout po některé z mnoha alternativ na Google Play. Acer neopomněl ani FM rádio s podporou RDS a automatickým vyhledáváním stanic, i v tomto případě fungují sluchátka jako anténa. I když v telefonu nenajdete žádné předinstalované hry, mnoho, včetně těch bezplatných, naleznete v obchodě Google Play. Samozřejmostí je aplikace YouTube. Acer si však pro jistotu připravil také doplňkovou aplikaci HD Channel, která není ničím jiným, než souhrnem HD videí, a to právě z aplikace YouTube.

Fotoaparát: milovník světla

Integrovaný fotoaparát s autofokusem se chlubí 13Mpx rozlišením (maximální velikost snímků je tedy 4 816 × 2 736 pixelů), tomu pak sekunduje poměrně výkonná přisvětlovací LED dioda a mikrofon, který poslouží při nahrávání videoklipů. Papírově to tak vypadá na skvělý výkon, než se ale pustíme do posuzování, podíváme se v krátkosti také na prostředí aplikace Fotoaparát. To je bohužel (například po vzoru telefonů Prestigio) dosti nepřehledné a zamrzí, že většina symbolů ve vrchní posuvné liště je bez jakéhokoliv popisku. Potěšující je fakt, že pro nahrávání videoklipů se nemusíte nikam přepínat, jak spoušť fotoaparátu, tak také videokamery jsou hned na úvodní obrazovce, což zvyšuje uživatelský komfort.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Celkově však nastavení nabídne vše potřebné, nastavit tak můžeme expozici, barevný efekt, scénický režim, vyvážení bílé, potlačení blikání, rozpoznávání tváře, samospoušť, sériové snímání, velikost fotografií (1, 3, 5, 8, 10 anebo 13 Mpx) a u videoklipů také efekty, režim zvuku anebo celkovou kvalitu videa (nízké, střední, vysoké, jemné). Fotit můžete také panorama svého okolí a využít můžete až čtyřnásobný digitální zoom, který však kvalitu fotografií dosti degraduje. Nechybí ani režim „krásné tváře“, který se zvláště teď, v „selfie době“ může hodit. O pořizování snímků předním fotoaparátem si však více povíme až později.

Dost ale teorie, pojďme se podívat, jaké výsledky integrovaný fotoaparát podává. Hned na úvod musíme poznamenat, že Acer, stejně jako většina dalších fotomobilů, miluje denní světlo a za ideálních světelných podmínek jsou snímky ucházející. Barvy jsou věrné, ostrost ucházející a nedochází ani k přepalům přesvětlených scén. Problém nastane, jakmile budete pořizovat fotografie za sníženého osvětlení, případně v interiéru. Zde se projeví menší citlivost čočky na světlo a snímky začnou trpět na velké množství šumu a špatné zachycení detailů, barvy pak následně splývají v jeden celek, což je velká škoda. Ve většině případů tento efekt nezachrání ani přisvětlovací LED dioda. Na závěr bohužel zklameme i příznivce makro snímků. Liquid E3 má velké problémy se zaostřením blízkých předmětů a když už se vám podaří udržet pevnou ruku, E3 „stihne“ před vyfocením přeostřit a výsledek je opět spíše nepoužitelný. Jak tedy zhodnotit kvalitu fotoaparátu u modelu Liquid E3 jako celek? Rozhodně nezklame, zázraky ovšem nečekejte, vysoké rozlišení zkrátka celkovou kvalitu snímků nedělá, ale to už všichni dobře víme. Koneckonců na výsledky fotoaparátu se můžete podívat sami na následujících příkladech.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Na okamžik se zastavíme také u přední kamery pro videohovory. Ta nabídne poměrně nízké rozlišení 2 Mpx, přesto ji sekunduje přisvětlovací LED dioda, Acer Liquid E3 je tak doslova předurčen pro pořizování „selfie“ a to dokonce i za zhoršeného osvětlení, typicky tedy na party a při dalších podobných příležitostech. Snímky sice kvalitou neoplývají, i tak se ale jedná v kombinaci s LED diodou o příjemný bonus, který mladší generace jistě ocení. I při focení přední kamerou lze pochopitelně využít efektu krásné tváře, která snadno „doladí“ nedokonalosti pleti.

Videokamera: průměr, ale nezklame

Acer Liquid E3 dovolí nahrávat videoklipy trochu překvapivě až ve FullHD rozlišení, tedy 1 920 × 1 080 pixelů při 25 snímcích za vteřinu. U videoklipů panuje velmi obdobná situace jako u fotografií s tím rozdílem, že výsledné videoklipy jsou při horším osvětlení zahaleny zvláštní mlhou a ostrostí také příliš neoplývají. Výsledná kvalita je však celkově vzato ucházející a opět je nutné pamatovat na cenovku zařízení. Co ovšem citelně chybí, je alespoň softwarová stabilizace. Pokud se vám klepou ruce, výrazně se to promítne i do videoklipů, což výsledný efekt kazí. Stejná situace bohužel platí také při pořizování snímků.

Acer Liquid E3 (testovací video) – 1080p, exteriér

Navigace: rychlá fixace potěší

V Liquidu E3 samozřejmě naleznete také GPS čip, nechybí ani aGPS a dokonce ani elektromagnetický kompas, který poslouží pro snazší orientaci na mapě. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté aGPS dostanete polohu přibližně do 20 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Acer Liquid E3 snadno poslouží i jako automobilová navigace, čemuž by neměla bránit ani velikost displeje.

Navigace

Pro prohlížení map standardně dopomůže aplikace Mapy od Googlu, k navigaci pak aplikace Navigace, rovněž od společnosti Google. Popisovat jejich funkčnost je zbytečné, vše funguje bez problémů, včetně možnosti uložit si část map pro pozdější off-line prohlížení do mezipaměti. Ke všemu ostatnímu však internetové připojení potřebovat budete, pokud se tedy chystáte do zahraničí, doporučujeme zakoupit některou z off-line alternativ z obchodu Google Play.

Telefonní funkce

Telefonní funkce jsou základem každého telefonu, Acer Liquid E3 zvládá vše s přehledem. Aplikace Telefon zastřešuje jak číselník, tak také historii hovorů (vše, příchozí, odchozí, zmeškané), na třetí kartě pak naleznete kompletní seznam vašich kontaktů. Aplikace je účelná, nikde nic nepřekáží, ale ani nechybí. Synchronizace kontaktů probíhá dle nastavených služeb, pokud tedy máte kontakty na Gmailu, během chvíle se sesynchronizují s vaším telefonem, stejně jako další možnosti spojení (WhatsApp, Viber). Problémem není ani spojení s Facebookem a následnou synchronizací profilového obrázku anebo například data narození.

Telefonní funkce

Jak již víme, Acer Liquid E3 podporuje funkci dualSIM. Nastavit si můžete kartu primární SIM anebo před každým hovorem/SMS zprávou vybrat „tu pravou“. Stejná situace panuje i u datových přenosů a vy si tak můžete zvolit, na jaké SIM kartě aktivujete sítě 3G a na jaké tedy bude dostupné pouze 2G. Zvuk hovoru je z obou SIM samozřejmě totožný, pokud z jedné SIM karty voláte, druhá je po tuto dobu nedostupná. Jakmile ovšem dotelefonujete, přijde vám informační SMS zpráva o zmeškaném hovoru na druhé SIM kartě. I zde tedy funguje vše dle předpokladu – perfektně.

Zprávy a E-mail

K sepsání SMS nebo MMS zprávy můžete využít předinstalovanou aplikaci přímo od Aceru anebo můžete použít aplikaci Hangouts, která již nějaký ten čas umí synchronizovat jak SMS zprávy, tak také Gmail chat a samozřejmě také multimediální zprávy. Pokud tedy Gmail chat využíváte, Hangouts je ideální volbou. Psát můžete pomocí standardní klávesnice pro Android anebo pomocí předinstalovaného vstupu Swipe, text tedy zadáváte postupnými tahy po displeji. Výběr je pouze a jen na vás, standardně se však při spuštění telefonu objeví klávesnice Swipe, kterou můžete za tu klasickou vyměnit až v nastavení.

Zprávy, E-mail a Gmail

Stejně jako editory textových/MMS zpráv fungují bezproblémově, i aplikace pro e-mailovou komunikaci, tedy aplikace E-mail a Gmail. Obě aplikace jsou už notoricky známé. E-mail funguje s mnoha poskytovateli, mobilní aplikace Gmail je pak stálicí, kterou využívá již více než miliarda uživatelů po celém světe.

Datové funkce a internet

Konektivitu zastřešuje kromě základního GPRS a EDGE také HSPA: 42/5,76 Mb/s, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, na krátkou vzdálenost pak poslouží Bluetooth ve verzi 4.0, tolik oblíbené NFC však bohužel v nabídce chybí. Vzhledem k cenové kategorii je pochopitelné také chybějící LTE. Internet můžete prohlížet pomocí předinstalovaného prohlížeče Google Chrome, který vyniká kromě bezproblémové synchronizace také rychlostí. Standardní androidovský prohlížeč však v telefonu najdete také, záleží opět jenom na vašich preferencích. Skvěle funguje například také Opera, která navíc šetří vaše data. V oblasti konektivity nás tak Acer Liquid E3 nepřekvapí, ale nabídne (pro většinu uživatelů) vše důležité.

Závěrečné zhodnocení: neztratí se

Acer se snaží dokázat, že i telefon střední třídy může mít co nabídnout, k tomu všemu může i dobře vypadat, respektive designově vybočovat z nudného průměru. To se výrobci nakonec s Liquidem E3 dokázat povedlo, jsou zde ovšem některé drobnosti, které mohou celkový dojem ze zařízení zkazit.

Acer Liquid E3 nezklame

Začneme u kladů zařízení. Potěší opravdu líbivý a nevšední design, který se snaží vybočit a to vše za pomocí pouze detailů. K tomu se váže i perfektní zpracování konstrukce, zařízení se nejenom dobře drží v ruce, vše také perfektně lícuje. Zamrzí použití plastových materiálů, zde se ovšem nejedná o problém, spíše o postesk. Jednoznačně pozitivně hodnotíme přítomnost různých gest, která usnadňují používání telefonu, radost udělá také integrace DTS Studio Sound a perfektně optimalizované prostředí, která vás nechá čekat opravdu jen výjimečně. Pochválit musíme také možnost natáčení videí ve FullHD rozlišení, HD displej, dvojici výkonných přisvětlovacích LED diod, podporu paměťových karet a také podporu funkce dualSIM.

Samozřejmě, nic není dokonalé, ani Acer Liquid E3 není. Na občasné problémy narazíte v systému, kdy například procházení menu aplikací působí trochu zasekaným dojmem. Zamrzí také uživatelská paměť, která je na dnešní poměry činí opravdu velice směšné 4 GB, pro uživatele je navíc dostupná pouze zhruba polovina. Co také trochu zklame, jsou výsledky integrovaného fotoaparátu, ten ač se pyšní rozlišením 13 Mpx, výsledné snímky tomu příliš neodpovídají. Za použití starší verze operačního systému Android Aceru nadávat nebudeme, přislíbil totiž aktualizaci na Android 4.4 KitKat.

A tentokrát poměrně lehká otázka na závěr, koupit, nebo ne? Pokud se vám Acer líbí a odpustíte mu nedostatky, které jsme v průběhu recenze zmínili, nákup zařízení směle doporučujeme. Za cenu přibližně 5 500 Kč totiž dostanete designově povedený telefon s příjemnou funkční výbavou s několika bonusy a také jistotu, že vše funguje tak, jak má. I tak má ale Acer Liquid E3 svoji konkurenci, která ve střední třídě je, jak víme, opravdu velká. Pojďme se na ni tedy společně podívat.

Samsung Galaxy S III

Nemůžeme jinak než zařadit na první místo výprodejový Samsung Galaxy S III, ten totiž v současné době seženete za necelých 6 000 Kč z oficiální distribuce pro Českou republiku. Za tuto cenu dostanete někdejší vlajkovou loď společnosti Samsung, která nabídne 4,8palcový Super AMOLED displej s HD rozlišením, o výkonnostní složku se pak postará čtyřjádrový procesor Samsung Exynos 4 Quad s taktem 1,4 GHz. Potěší také fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, Galaxy S III navíc nepostrádá ani oblíbené NFC. Vzhledem k aktuální cenovce se jedná o jeden z nejvýhodnějších telefonů z hlediska poměru ceny a výbavy.

Samsung Galaxy S III

Motorola Moto G

Motorola Moto G se u nás sice oficiálně neprodává, objednat ji však můžete z Amazonu anebo můžete telefon zakoupit díky přeprodejcům. Výsledná cena závisí na tom, odkud si telefon objednáte, na e-shopech je k dostání za zhruba 5 500 Kč. Za tuto cenu dostanete špičkově odladěný přístroj s Androdem 4.4 KitKat, který pohání čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Kvalitní je rovněž 4,5palcový displej s HD rozlišením, zamrzí tak jen horší výsledky 5Mpx fotoaparátu a chybějící slot pro paměťové karty (i když existuje i varianta s podporou LTE, který právě slotem pro paměťové karty disponuje).

Motorola Moto G

Xiaomi Red Rice

Jako dobrá alternativa působí také Xiaomi Red Rice (Hongmi) za cenu zhruba 5 400 Kč. Za tuto cenu obdržíte designově povedený přístroj se 4,7palcovým IPS Retina displejem (HD rozlišení), těšit se můžete také na 8Mpx fotoaparát s BSI senzorem nebo na čtyřjádrový procesor s taktem 1,5 GHz. Potěší podpora funkce dualSIM, paměťových karet anebo také příjemná uživatelská nadstavba MIUI V5.

Xiaomi Red Rice

Huawei Ascend Y530

Zaujmout by vás mohl také Huawei Ascend Y530, který v současné době seženete za zhruba 3 600 Kč. Za tuto cenu dostanete skvěle odladěné zařízení s 4,5palcovým displejem, WVGA rozlišením a dvoujádrový mprocesorem Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz. Fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx, pořizovat můžete videoklipy až v HD (720p) rozlišení. I když Huawei Ascend Y530 nabídne slabší funkční výbavu, vynahradí to svoji rychlostí a celkovou optimalizací, cenovka je navíc o 2 000Kč příjemnější než u dnes recenzovaného Liquidu E3.

Huawei Ascend Y530

BlackBerry Z10

Jako alternativa může posloužit i model Z10 od BlackBerry, ten se v současné době prodává asi za 5 700 Kč, cena je tedy velmi podobná jako u Aceru Liquid E3. BlackBerry Z10 nabídne jemný 4,2palcový displej s HD rozlišením, dvoujádrovému procesoru s taktem 1,2 GHz sekundují 2 GB paměti RAM. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, potěší také podpora paměťových karet microSD a také NFC.

BlackBerry Z10

Nokia Lumia 630

Pokud vás nezajímá operační systém Android, ani se vám nelíbí prostředí telefonů BlackBerry, můžete se poohlédnout po novince od Nokie s označením Lumia 630, která se v současné době prodává za asi 4 000 Kč. Lumia 630 navíc existuje ve vícero variantách, zakoupit můžete také dualSIM verzi a v budoucnu také verzi s podporou LTE. Za tuto cenu dostanete 4,5palcový IPS displej s WVGA rozlišením, 5 Mpx fotoaparát a také čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Potěší také nejnovější verze operačního systému Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 630
acer-liquid-e3
Klady
  • kvalitní IPS HD displej
  • decentní grafická nadstavba
  • zajímavý design
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • rychlé nabíjení
  • dvojice přisvětlovacích LED diod
  • programovatelné tlačítko Acer Rapid
  • podpora dualSIM
  • výborný poměr cena/výkon
  • příslib aktualizace na Android 4.4 KitKat
Zápory
  • malá uživatelská paměť
  • občasné záseky systému
  • nepřesvědčivé výsledky fotoaparátů
  • prozatím starší verze Androidu
  • občasné chyby v překladu
Diskuze ke článku
Smarter
Povedena recenze povedeneho smartra. Ma to MHL nebo Slimport?
Bocco
Ďakujem páni, na túto recenziu som čakal od predstavenia Acer-u. Idem objednávať, som rozhodnutý.Ešte raz vďaka.
Michal Trněný
Michal Trněný
Další velká kráva s příliš nevyváženou výbavou, kterou LG L9 II i po víc jak půl roce od uvedení na trh strčí do kapsy...
Wayne Rooney
Zas 4GB ROM...Toto já nikdy nepochopím.Nemá se sakra interní paměť zvyšovat? Furt je snižují.Já si počkám na mobil s 1GB ROM... :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze