První telefony s OS Firefox vstupují do prodeje

5

Mozilla, která stojí za operačním systémem Firefox, dnes oznámila, že se vůbec první telefony už chystají vstoupit na první trhy. Jde samozřejmě o dvojici Alcatel One Touch Fire a ZTE Open.

Operační systém Firefox je prozatím určen začínajícím uživatelům a od toho se také odvíjejí první mobilní telefony. Na svědomí je mají Alcatel a ZTE a my jsme si je mohli vyzkoušet již před několika měsíci na veletrhu MWC 2013 v Barceloně. A právě Španělsko bude prvním trhem, kde si zákazníci budou moci telefon s OS Firefox pořídit. Do prodeje tam zítra vstoupí ZTE Open. Jde o základní telefon s 3,5palcovým displejem, jednojádrovým procesorem a pouze 3,2megapixelovým fotoaparátem. Základní výbavu však vyváží cena, která startuje na 69 eurech. To je v přepočtu necelých 1 800 Kč, což je méně, než v případě nejlevnějších telefonů s Androidem.

TIP! ZTE Open: Telefon s Firefox OS pro nenáročné uživatele

ZTE Open

Firefox OS – představení na MWC 2013

Telefony s operačním systémem Firefox budou mít v nabídce operátoři Telefónica a také Deutsche Telekom a Telenor. Ten například potvrdil, že výše zmíněné telefony v průběhu léta nasadí na polský trh. Přesnější termín nicméně není znám. Letní termín platí také pro nasazení Alcatelu One Touch Fire, který se svou výbavou v podstatě shoduje se ZTE Open. Více informací najdete v našem katalogu. Oba zmíněné telefony by se měli objevit v nabídce operátora Telenor, který působí například v Maďarsku, Bulharsku, Rusku či na Ukrajině. Pokud vás zajímá dostupnost v České republice, máme již dřívější informace, že se u nás objeví ZTE Open. Dostupnost je předběžně nastavena na konec léta a startovací cena by měla být zhruba 2 800 Kč.

Alcatel One Touch Fire

Zdroje: blog.mozilla.org, slashgear.com