Firefox OS oficiálně představen včetně prvních dvou smartphonů

2

Mozilla konečně oficiálně představuje svou dlouho očekávanou mobilní platformu Firefox OS. Kromě shrnutí základních vlastností operačního systému přinášíme i informace o prvních smartphonech a jejich dostupnosti na trhu.

O Firefox OS jste si u nás mohli přečíst už mnohokrát. Připomenu například naše setkání s předprodukční verzí tohoto systému na berlínské Campus Party. Po dlouhé době vývoje se tedy platforma konečně dnes oficiálně odhaluje, a to právě při příležitosti konání veletrhu MWC 2013 v Barceloně.

Dravá liška přibíhá na mobily

Je jasné, že každý operační systém dnes stojí a padá na aplikacích. Interface uživatelského prostředí může být sebekrásnější, avšak pokud si nemůžete stáhnout tituly jako Angry Birds, je to v podstatě k ničemu. Už vám asi došlo, že Mozilla musela vymyslet nějaký druh emulace aplikací z Androidu, jako to nedávno udělalo kanadské BlackBerry nebo vymyslet nějaký výhodný program pro vývojáře, kteří by houfně začali vyvíjet velké množství aplikací. Vývojový tým to ale nakonec vyřešil úplně jinak.

Firefox OS totiž bude vedle pár nativních používat hlavně webové explikace postavené na technologii HTML5. Zjednodušeně řečeno to znamená, že například u aplikace Facebooku budete mít na ploše ikonku na kterou když kliknete, která vás po kliknutí automaticky převede na webovou stránku. Rozdíl bude v tom, že oproti prohlížeči neuvidíte řádek pro zadávání adresy, ale vše se bude tvářit jako aplikace, která je od té nativní prakticky k nerozeznání. Firefox OS je tedy Open Source platforma, na kterou může psát aplikace kterýkoliv webový vývojář znalý jazyka HTML5. Na liščím AppStoru je v současné době pár základních aplikací typu sociálních sítí a několika her. Potvrzena byla například hra Cut the Rope nebo právě již zmiňovaný Facebook. Po dnešním launchi ale jistě Mozilla zaznamená postupně velký přírůstek mnoha dalších.

TIP! veškeré dění v Barceloně shrnuté ve článcích najdete na našem tagu MWC 2013

Co se týče aplikací, určitě vás zajímá třeba to, jak to nový systém bude mít vyřešeno s mapami. Možná to leckoho překvapí, ale Firefox OS nebude používat Google Mapy, ale vsadí na řešení Here od Nokie.

První vlaštovky přiletí v létě a od východu

Jak už se vědělo dříve, platformu budou nakopávat spíše méně známí výrobci, i tak se ale jedná o velká jména. Předně to bude Alcatel s modelem One Touch Fire. Tento model nižší třídy bude obsahovat 3,5 palcový kapacitní displej, 1 GHz procesor s jedním jádrem, 512 MB vnitřní paměť s microSD kartami a 256 MB RAM. Konektivita zahrnuje Bluetooth, 3G, Wi-Fi a samozřejmě GPS. Druhým prvním Firefox smartphonem bude ZTE Open ten se od Alcatelu bude lišit pouze v designu a rozměrech, výbava však zůstane úplně stejná. I když se předpokládalo, že z Firefox OS nebudou mít chtít mít co dočinění velcí výrobci, v brzké době potvrdilo první přístroje LG a také Huawei, což už jsou určitě zajímavá jména. Do budoucna by tedy měl být zajištěn dostatečně velký přísun liščího hardwaru.

Telefony s Firefoxem se nejspíše v běžném prodeji zpočátku vyskytovat nebudou. Mozilla totiž na tiskové konferenci uvedla seznam celkem 18 operátorů v čele se španělskou Telefónicou, jako hlavním partnerem, takže je velmi pravděpodobné, že rozjezd platformy proběhne právě přes tento z distribuční kanál. Jako první se dočkají v největších státech Jižní Ameriky v polovině roku, které budou nedlouho poté následovat i další země zejména v Evropě. Vzhledem k tomu, že hlavním partnerem je Telefónica, provozující i české O2, je zde určitá, a ne zrovna malá, šance, že se liščích telefonů dočkáme oficiálně i u nás. My vám samozřejmě přineseme první dojmy z telefonů a hlavně nového systému v nich obsaženého v průběhu dalších dní konání Mobile World Congressu.

Zdroje: gsmarena.com, techcrunch.com, mozilla.org, pocket-lint.com, engadget.com