Podrobné první dojmy z Apple iPhone 5s: letmý dotek budoucnosti

100

Do redakce nám minulý týden zavítala vlajková loď společnosti Apple - model iPhone 5s. Pokud iPhone 5c vzbuzoval rozporuplné dojmy, iPhone 5s nemá na podobné soudy nárok. Jedná se o přímého pokračovatele veleúspěšného iPhonu 5. Oproti tomu sice nepřichází s ničím revolučním, přesto se můžete těšit na zajímavá lákadla v podobě čtečky otisků prstů, vylepšeného fotoaparátu nebo perfektně rychlého prostředí. Jaké jsou naše první dojmy?

Stejně jako Apple iPhone 5c, ani ''5esko'' rozhodně není telefonem pro každého. Vzhledem k jeho cenovce se jedná, alespoň v našich končinách, o velmi luxusní zboží. Přesto má novinka lepší pozici, než jeho plastový bratříček. Po vzoru iPhonu 5 tu před sebou opět máme luxusně provedený telefon z ušlechtilého materiálu, který nám každým kouskem svého ''já'' dává na vědomost, že jde o ten jediný "pravý" iPhone. Nové generace telefonů od Apple se nikdy nesnažily o revoluční pojetí, každá nová verze se však vždy pyšnila ''něčím navíc''.

Nepřehlédněte:

Apple iPhone 5s na oficiálních snímcích

U iPhonu 5s je to především ve všech pádech skloňovaná čtečka otisků prstů a samozřejmě vylepšený, 64-bitový procesor. Zapomenout nesmíme ani na vylepšený fotoaparát a lehce pozměněné barevné varianty. Ne, to není revoluce. Už teď vám ale můžeme s klidným svědomím prozradit, že to co iPhone 5s zvládá, zvládá na rozdíl od některých papírově lépe vybavených TOP smartphonů perfektně a bez sebemenšího zaváhání. Zapomeňte na záseky, samovolné restarty, neoptimalizované prostředí a nedodělané funkce. Pohodlně se usaďte a podívejte se na naše první dojmy z nového jablečného mámení. Mámení, které si jako obvykle zamilujete, nebo začnete nenávidět.

Srovnání Apple iPhone 5, 5s a 5c

Apple iPhone 5 Apple iPhone 5s Apple iPhone 5c
Verze operačního systému iOS7 7.0.2 iOS7 7.0.2 iOS7 7.0.2
Rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 124,4 × 59,2 × 8,97 mm
Hmotnost 112 gramů 112 gramů 132 gramů
Velikost displeje 4 palce 4 palce 4 palce
Rozlišení displeje 640 × 1 136 640 × 1 136 640 × 1 136
Kapacita baterie 1 440 mAh 1 570 mAh 1 507 mAh
Čip Apple A6 Apple A7 (64-bit) Apple A6
Paměťové varianty 16/32/64 GB 16/32/64 GB 16/32 GB
Fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
Clonové číslo F2.4 F2.2 F2.4
Přední kamera 1,2 Mpx 1,2 Mpx 1,2 Mpx
Materiál hliník hliník polykarbonát
Barvy černá, bílá černá, bílá, zlatá žlutá, zelená, modrá, růžová, bílá

(nejlepší hodnota, nejhorší hodnota, změna, nová barva, beze změny)

Hliník na svém místě

Dejte vale dětinským pastelovým barvám a plastovým komponentům. Apple iPhone 5s dosadil na své místo po vzoru iPhone 5 starý známý a hodnotně vypadající hliník. Už samotné držení telenu vyvolává dojem exkluzivity, na tomto faktu se nic nezměnilo. Stejně jako se nic nezměnilo na perfektním konstrukčním zpracování. Ač celý telefon vypadá, hlavně díky nízké tloušťce, velice subtilně, nikde nic nevrže, ani se neprohýbá. Kvalita konstrukčního zpracování je tedy bez debaty vzorová. Nově máte na výběr mezi třemi barevnými variantami. Tou první je klasická a námi testovaná černá barevná varianta, kterou Apple nově označuje jako ''Space Grey''.

Apple iPhone 5s – videopohled

Přední část telefonu je temně černá, zadní strana (hliníková část) je pak šedá - ta je nově mnohem světlejší, než jak tomu bylo u černé varianty iPhonu 5, proto nové označení Space Gray. Vrchní a spodní anténová část zadního krytu je pak opět černá. Dále máte na výběr zlatou verzi (momentálně asi nejoblíbenější a věčně vyprodanou ''Gold''), která nabízí bílou přední část a ''zlatý'' je pak zadní hliníkový plát. Poslední nabízenou barevnou variantou je bílá - v podání Apple ''Silver'' varianta, která je z přední části opět čistě bílá, zadní hliníkový kryt je pak stříbrný. Anténové části zadního krytu u verze Gold a Silver jsou pak shodně bílé. My musíme uznat, že se nové a pozměněné barevné varianty iPhonu 5s opravdu povedly a i námi testovaná nejkonzervativnější černošedá barva působí svěžím dojmem.

Apple iPhone 5s

Co se týče rozměrů, žádnou změnu nečekejte. Apple iPhone 5s je totožně velký (malý), jako jeho předchůdce iPhone 5. Celkové rozměry jsou tedy 123,8 × 58,6 × 7,6 mm a i hmotnost obou telefonů je totožná - 112 gramů. V tomto případě není důvod nezměněné rozměry kritizovat. iPhone 5s je tak akorát velký a celkové rozměry jsou odpovídající 4palcovému displeji. Zamrzí ostřejší hrany telefonu, které jsou trochu nepříjemné při delším držení, to je ovšem vykoupeno designovým pojetím telefonu a majitelé iPhonu 5 jistě vědí, o čem mluvím. Potěší zejména nízká tloušťka a hmotnost telefonu, bez problému se tak vejde do jakékoliv kapsy.

Apple iPhone 5s ze všech stran

Rozestavění prvků po obvodu telefonu je opět totožné. Pro rekapitulaci: vrchní strana hostí pouze tlačítko pro vypnutí/oživení displeje, na levé straně nalezneme posuvné tlačítko pro vypnutí/zapnutí všech zvuků a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, na pravé straně nenalezneme krom slotu na nanoSIM kartu nic a spodní strana nabízí zleva 3,5 milimetrový jack konektor, designovou mřížku mikrofonu, proprietární Lightning konektor a mřížku výstupu hlasitého reproduktoru.

Displej a magický Home Button

Pojďme se podívat na přední část, konkrétně na displej. Ten žádnou změnou neprošel, ani nebyla potřeba. Opět tu tak před sebou máme špičkový 4palcový IPS LCD displej s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1 136 × 640 pixelů. Displej je na dnešní poměry menší, než je zvykem, řada lidí ale preferuje kompaktní telefony před přerostlými pádly, zákazníci Applu dvojnásob. Displej se pyšní ukázkovými pozorovacími úhly, čitelnost na přímém slunci je bezproblémová, zvláště díky vysoké intenzitě jasu. Nad displejem nalezneme klasickou senzorovou výbavu a přední kamerku pro videohovory. Ta nabízí stejně jako iPhone 5c lepší citlivost na světlo a vyšší rozlišení, výsledné záběry jsou tak o poznání kvalitnější, a to i za horších světelných podmínek.

Pozorovací úhly jsou díky IPS ukázkové

Přední strana kromě displeje, senzorové výbavy a přední kamerky pro videohovory hostí také notoricky známý ''Home Button''. A ten, jak už všichni víme, prošel radikální změnou. Z hlediska designu můžeme rovnou zapomenout na bílý čtvereček, který se ukrýval uvnitř tlačítka. Tlačítko už také nově není vypoulené, ale hezky zarovnané. Aby nedošlo k jeho poškození/poškrábání, je zapuštěné zhruba desetinu milimetru pod okolním povrchem. Ta nejzásadnější změna se ale uskutečnila uvnitř. Tlačítko nově slouží jako čtečka otisků prstů, kterou snadno odemknete zařízení bez nutnosti zadávat čtyřmístný PIN. Čtečka poslouží také při autorizaci v aplikaci App Store, to je ale vše, nic dalšího neumí. Samotnou aktivaci čtečky (Touch ID) můžete provést rovnou při aktivaci naprosto čistého iPhonu, systém vás požádá o několikanásobné přiložení palce (popřípadě jiného prstu). Průběh nastavení znázorňuje grafický otisk prstu, který se po přikládání zabarvuje červenou barvou, která znázorňuje stav dokončení. Celý proces trvá asi 1 minutu, během toho vás iPhone požádá o přiložení také bočních partií vašeho prstu pro co nejdokonalejší zachycení.

''Magický'' Home Button

Co se týče reálného používání čtečky jako autorizačního prostředku, nemáme výhrad. Funguje dobře, ani jednou se nám nestalo, že by nesplnila svoji funkci. Odemknutí telefonu trvá zhruba jednu vteřinu, což je pochopitelné. Přesto se jedná o rychlejší metodu odemknutí zařízení, než zdlouhavější zadávání čtyřmístného PIN kódu. U zamknutého a zhasnutého iPhonu totiž stačí přiložit prst na home button a zmáčknout, čímž se zároveň sejme otisk prstu a telefon se odemkne. Funkce je to velice návyková, během chvíle už ani nepřemýšlíte nad tím, že jde vlastně o nějakou novinku. A o to přesně jde - čtečka funguje jak má a ničím vás nezdržuje. V nastavení pak máte možnost přidat další prsty, kterými chcete prostředí odemknout. Samozřejmě jsme vyzkoušeli odemknutí prostředí několika ''narušiteli''. Apple iPhone 5s ale nezaváhal a ve všech případech autorizaci odmítl slovy ''zkuste to znovu''.

Průběh nastavení Touch ID, autorizovat můžete i vícero prstů

Apple iOS 7.0.3

V telefonu nalezneme iOS 7 v jeho nejnovější verzi s číselným označením 7.0.3. To opravuje některé chyby předchozí verze, namátkou odstranění problémů při aktivaci a odesílání iMessages. Přidává také možnost celkového vypnutí všech 3D a posuvných efektů, ze kterých se určitým jedincům dělalo zle. Celkový výčet novinek naleznete v následujícím výčtu.

Novinky aktualizace iOS 7.0.3

  • Byla přidána Klíčenka na iCloudu, která eviduje vaše názvy účtů, hesla a čísla kreditních karet na všech schválených zařízeních.
  • Byl přidán generátor hesel, díky němuž vám Safari může navrhovat jedinečná a obtížně odhalitelná hesla pro vaše účty online.
  • Na uzamčené obrazovce byla prodloužena prodleva před zobrazením textu „odemknout“ při použití Touch ID.
  • Byla obnovena možnost vyhledávání na webu a Wikipedii v rámci hledání Spotlight.
  • Byl odstraněn problém, který způsoboval selhání při zasílání zpráv iMessage některým uživatelům.
  • Byla odstraněna chyba, která bránila aktivaci zpráv iMessage.
  • Zlepšila se stabilita systému při práci s aplikacemi iWork.
  • Byl odstraněn problém s kalibrací akcelerometru.
  • Byl vyřešen problém, který mohl způsobovat použití hlasu nižší kvality v Siri a VoiceOveru.
  • Byla opravena chyba, která mohla umožnit obejití přístupového kódu na uzamčené obrazovce.
  • Nastavení Omezit pohyb bylo vylepšeno tak, aby minimalizovalo pohyb i animaci.
  • Byl vyřešen problém, který mohl způsobovat přílišnou citlivost vstupu VoiceOveru.
  • Nastavení Tučný text bylo aktualizováno tak, aby měnilo také text na číselníku.
  • Byl vyřešen problém, který mohl u zařízení pod dohledem způsobovat zrušení dohledu při aktualizaci softwaru.

Povzbuzené prostředí

Co se týče svižnosti prostředí, nemáme žádné výhrady. I když je nový 64-bitový procesor Apple A7 podle mnohých pouze marketingovým tahákem, opravdu jsme zaznamenali nárůst celkové rychlosti. Jedná se o drobnosti, jako například lépe dotažené animace a přechody, které nemají tendenci brzdit načítání stránek a podobně. Už při testování iPhonu 5c jsme chválili celkovou odladěnost systému, iPhone 5s to však dohnal k maximální dokonalosti. Telefon jakoby předpovídal vaše chování a reagoval ještě před samotným úkonem. Co se týče rychlosti a odladěnosti systému, bude Apple iPhone 5s jen těžko hledat soupeře. Doplníme, že telefon se prodává ve třech paměťových variantách, konkrétně se jedná o 16, 32 a 64 GB.

Střípky z prostředí iOS 7.0.3, Spotlight opět vyhledává na internetu

Zábavy pán

Rozlišení vestavěného fotoaparátu je identické s tím, které nabízí i iPhone 5, tedy 8 Mpx (3 264 × 2 448 pixelů). Novinkou je dvojitá LED dioda, jejíž vylepšený výkon se bude hodit při zhoršených světelných podmínkách. Kvalita snímků je na perfektní úrovni a díky vylepšené citlivosti na světlo jsou ucházející i snímky za tmy, o čemž se můžete přesvědčit na následujících příkladech. Snímky jsou ostré po celé ploše, nevykazují skoro žádný šum a konkrétně ve zhoršených světelných podmínkách je zachována skvělá ostrost a přijatelná hladina šumu. Ač se primárně nejedná o fotomobil, za jeho výsledky se jistě stydět nebudete a iPhone 5s jistě obstojí i jako náhrada za levnější digitální kompakt.

Pohled na 8Mpx fotoaparát a dvojitou LED diodu

Zábava není jenom o focení a natáčení videí, jejichž kvalita je mimochodem také na perfektní úrovni, můžete se zaposlouchat do vašich oblíbených skladeb a nebo si zahrát některou z mnoha dostupných her na App Store. Špičkový zvukový výstup je pojítkem všech iPhonů, ani model 5s není žádnou výjimkou. Opět budete překvapeni maximální hlasitostí reproduktoru, která již téměř trhá uši. Ale v tom dobrém slova smyslu. Díky výkonnému procesoru a grafické kartě a zároveň poměrně nízkému rozlišení displeje je i hraní nejnáročnějších 3D titulů opravdovým požitkem, ani graficky nejnáročnější scény telefonu nedělají sebemenší problém. Mimochodem, skvělý výkon procesoru umožňuje nahrávání slow-motion (zpomalených) videí (120 fps).

Ukázkové fotografie z Apple iPhone 5s

Řekneme si také pár slov o výdrži. Telefon nabízí zabudovanou, tudíž uživatelsky nevyměnitelnou, baterii s kapacitou 1 570 mAh. V tomto případě je tedy nárůst kapacity oproti iPhonu 5 znatelný, na výsledné výdrži se však téměř neprojevil. Není tedy problém dosáhnout na dvoudenní výdrž, pro většinu uživatelů, kteří svůj telefon náležitě využívají, je však iPhone 5s klasickým jednodenním smartphonem, což jistě není překvapivá informace. Co potěší všechny, je vzhledem k malé kapacitě krátká doba nabíjení.

Oživená legenda

Apple iPhone 5s je zkrátka svůj. Nejedná se o žádnou převratnou novinku, přesto je tolik žádaný. Cenovka sice kazí celkový dojem z telefonu, přesto se jedná o perfektně zvládnutý a propracovaný telefon s vynikajícím ekosystémem a spoustou drobností, které sice při běžném používání neregistrujete, ale právě díky nim jde o tak dospělé zařízení. S iPhonem 5s na nic nečekáte, vše je dílem okamžiku. S iPhonem 5s se nenudíte, pořizujete kvalitní fotografie a díky perfektní provázanosti se sociálními sítěmi vám neunikne žádná důležitá informace od vašich blízkých. Opětovné nasazení hliníkových krytů telefon vrací mezi skvěle propracované a konstrukčně dokonale zpracované mobilní telefony.

Ani Apple iPhone 5s to nebude mít jednoduché

Určit cílovou skupinu spotřebitelů je ale, jako vždy, poměrně oříšek. Lidé, kteří za své peníze chtějí maximální funkční výbavu, zřejmě sáhnou po konkurenčních zařízeních. Lidé, kteří chtějí jen konstrukčně dokonalý telefon, zřejmě sáhnou po něčem levnějším. Zbývají tedy příznivci a skalní fanoušci iPhonů, kterých je naštěstí pro Apple stále více než dost. V zahraničí lze iPhony s tarifních zvýhodněním (úvazkem) pořídit za celkem slušné částky, u nás je bohužel cenová politika ''tak trochu mimo mísu''. Nejlevnější varianta iPhonu 5s startuje na 17 390 Kč (Apple Store CZ) a to už je opravdu vysoká částka. Abychom Apple tak úplně nekřivdili, nedá se říci, že by cenovka naprosto neodpovídala. V mobilní říši je těžké najít lépe propracovaný a optimalizovaný ekosystém, jako nabízí Apple u svých iPhonů.

Ptejte se

Apple iPhone 5s i nadále podrobujeme intenzivnímu testování. Mezitím nám samozřejmě můžete pokládat dotazy, na které vám odpovíme buď přímo v diskuzi pod článkem nebo v připravované recenzi.

Technické parametry Apple iPhone 5s

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 570 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
Myčoken
Mám rád videopohledy a recenze Honzy Pospíšila, jsou profesionální, poutavé. Pouze bych Honzovi doporučil, aby šetřil slovem "samozřejmě". Možná si to neuvědomuje, ale celý videophled je tímto slovem prošpikován ;-)
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Čo napísať k tomuto mobilu ? Je to "štandartný" IPhone ktorý ide natruc požiadavkam spotrebiteľom (NFC, väčšia uhlopriečka atď...). Ale čo iné zostáva uživateľom systému Apple ?
Michal
Co dodat... Konkurence může Applu tento nádherný a úžasný telefon závidět. :)
Marek
Zaujimalo by ma, ci vie I5S prehrat filmy aj s titulkami, a ak ano, v akom formate. Takisto ci sa daju takto stiahnute filmy pustit cez apple tv aj na tv obrazovke. dakujem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze